Pages

Tuesday, December 6, 2011

::.. My Tortilla ..::

N3 di tengah malam lagi.. taraaaaaaa... mengidam nk mkn TORTILLA.. and finaly awin dpt jugak buat utk berbuka tadi.. tak d nafikan mmg sedap resepi ni.. nmpk resepi mcm bnyk n susah.. tapi bila kita dah buat.. ianya sangat lah senang.. dan awin rasa.. bila2 boleh buat lagi ni... awin suggest juga utk semua mentry resepi ni.. roti tortilla blh dapat di TESCO XTRA.. belambakkkkk geng.... hahahaha.. lagi awin buat MASAK LEMAK CILI PADI AYAM + OMELLETE + AIR SOYA.. memang mabelosooo..


    Bahan-bahan:
  • 150gm Keju Cheddar (disagat besar)
  • ½ biji Bawang Besar (dihiris halus)
  • 5 biji Buah Zaitun Hitam (dihiris)
  • 3 Keping Roti Tortilla (dipanaskan sehingga garing)
  • Bahan-bahan Ayam:
  • ½ keping Dada Ayam (dihiris)
  • 1 sudu kecil Serbuk Paprika
  • Garam dan Lada
  • Bahan-bahan Tumisan Lada Benggala:
  • ¼ biji Lada Benggala Merah (dihiris halus)
  • ¼ biji Lada Benggala Hijau (dihiris halus)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Avocado (didadukan)
  • 1 sudu kecil Jus Lemon
  • 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Tomato Ceri
  • 1 Bunga Daun Ketumbar
  • 1 biji Tomato (didadukan)
  • 10gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
  • 1 sudu kecil Jus Limau Kasturi
  • Garam dan Lada
  • ½ Cawan Krim Masakan
  • 1 sudu besar Jus Lemon
    Cara Penyediaan Ayam:
  • Perapkan ayam dengan serbuk paprika, garam dan lada.
  • Masakkan ayam di dalam kuali ‘Grill’ sehingga masak.
    Cara-cara penyediaan Tumisan Lada Benggala:
  • Tumiskan lada benggala hijau dan merah di kuali yang panas sehingga masak dah tidak hilang warna.
  • Ubah suai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Guacomole:
  • Kacaukan avocado yang didadukan bersama dan jus lemon.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Salsa Tomato:
  • Campurkan tomato dan daun ketumbar.
  • Masukkan jus limau kasturi dan kacau sehingga sebati.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara penyediaan Krim Masam:
  • Kacau krim masakan dengan jus lemon sehingga krim menjadi pekat.
    Susunan Hidangan:
  • Letakkan sekeping roti tortilla di dalam kuali leper dengan api yang kecil.
  • Taburkan 2 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk guacamole dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk lada benggala merah dan hijau dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk salsa tomato dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk buah zaitun dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk bawang besar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk ayam dengan rata.
  • Tutupkan dengan 3 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Letakkan roti tortilla di atas.
  • Ulang proses 2 hingga 10 sekali lagi.
  • Letakkan roti tortilla di atas dan masukkan kedalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga keju di dalam cair dan roti tortilla menjadi garing.
  • Potong kepada 6 bahagian, hidangkan 3 keping di atas pinggan dengan buah tomato ceri dan bunga daun ketumbar sebagai hiasan.
  • Letakkan krim masam di mangkuk pencecah.

SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

N3 di tengah malam lagi.. taraaaaaaa... mengidam nk mkn TORTILLA.. and finaly awin dpt jugak buat utk berbuka tadi.. tak d nafikan mmg sedap resepi ni.. nmpk resepi mcm bnyk n susah.. tapi bila kita dah buat.. ianya sangat lah senang.. dan awin rasa.. bila2 boleh buat lagi ni... awin suggest juga utk semua mentry resepi ni.. roti tortilla blh dapat di TESCO XTRA.. belambakkkkk geng.... hahahaha.. lagi awin buat MASAK LEMAK CILI PADI AYAM + OMELLETE + AIR SOYA.. memang mabelosooo..


    Bahan-bahan:
  • 150gm Keju Cheddar (disagat besar)
  • ½ biji Bawang Besar (dihiris halus)
  • 5 biji Buah Zaitun Hitam (dihiris)
  • 3 Keping Roti Tortilla (dipanaskan sehingga garing)
  • Bahan-bahan Ayam:
  • ½ keping Dada Ayam (dihiris)
  • 1 sudu kecil Serbuk Paprika
  • Garam dan Lada
  • Bahan-bahan Tumisan Lada Benggala:
  • ¼ biji Lada Benggala Merah (dihiris halus)
  • ¼ biji Lada Benggala Hijau (dihiris halus)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Avocado (didadukan)
  • 1 sudu kecil Jus Lemon
  • 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Tomato Ceri
  • 1 Bunga Daun Ketumbar
  • 1 biji Tomato (didadukan)
  • 10gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
  • 1 sudu kecil Jus Limau Kasturi
  • Garam dan Lada
  • ½ Cawan Krim Masakan
  • 1 sudu besar Jus Lemon
    Cara Penyediaan Ayam:
  • Perapkan ayam dengan serbuk paprika, garam dan lada.
  • Masakkan ayam di dalam kuali ‘Grill’ sehingga masak.
    Cara-cara penyediaan Tumisan Lada Benggala:
  • Tumiskan lada benggala hijau dan merah di kuali yang panas sehingga masak dah tidak hilang warna.
  • Ubah suai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Guacomole:
  • Kacaukan avocado yang didadukan bersama dan jus lemon.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Salsa Tomato:
  • Campurkan tomato dan daun ketumbar.
  • Masukkan jus limau kasturi dan kacau sehingga sebati.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara penyediaan Krim Masam:
  • Kacau krim masakan dengan jus lemon sehingga krim menjadi pekat.
    Susunan Hidangan:
  • Letakkan sekeping roti tortilla di dalam kuali leper dengan api yang kecil.
  • Taburkan 2 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk guacamole dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk lada benggala merah dan hijau dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk salsa tomato dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk buah zaitun dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk bawang besar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk ayam dengan rata.
  • Tutupkan dengan 3 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Letakkan roti tortilla di atas.
  • Ulang proses 2 hingga 10 sekali lagi.
  • Letakkan roti tortilla di atas dan masukkan kedalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga keju di dalam cair dan roti tortilla menjadi garing.
  • Potong kepada 6 bahagian, hidangkan 3 keping di atas pinggan dengan buah tomato ceri dan bunga daun ketumbar sebagai hiasan.
  • Letakkan krim masam di mangkuk pencecah.

SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

Post a Comment

said