Pages

Friday, June 29, 2012

::.. 2nd trimester ..::

ASSALAMUALAIKUM.. 

 Intai2 si kecik ni besar mana dah.... ngeeee.. dah 2nd trimester... hari ni dia punya kicking sangat superb... sempena hari segala penghulu ni kot... dok smbhyg jumaat erk? hehe... 
tak lama mana dah... 4 bulan ja lagi... wahh.. msti kali ni terasa cepatnyaaaa masa berlalu.. tup2 dah kuar..

hope sihat yer sayunk kat dalam tu... jangan noty2 k... nk soping pun awai sangat.. kita tunggu lepas raya ok.. sbb mmg semua kena beli baru coz takda 1 pun bj 'ur sis' yg sesuai utk di pakaiiiii... pinkkkk bagaiiiii...




Wednesday, June 27, 2012

::. Post abot Preggy again!!!! .::

ASSALAMUALAIKUM..

 jangan pening ok.. mulai sekarang akan bnyk la N3 berkenaan ibu2 mengandung ni... ahaksss.. wajib ok.. saya yg sudah terlewat... cian my bb... sory lalingg... mulai skrg akan sy bekerja keras utk menjaganya d sebabkan kelewatan masa... huhu... 5 bulan spttnya segala ubat dah memenuhi 'tummy' awin ni.. but... :( Nak cerita perihal awin p scan.. dpt hadiah iklas dari Klinik utk pregy momy.. i loikeeeee coz sangat cantik begnya.... meh la tgkkkk... 

awat jadi kolor ni??? sebenarnya color dia biru metalic tu.. cantik sgtttttt... jgn jelessss ok..

di dalam beg ni ada mcm2 susu ok... werghhhh ni yg lemah tenaga batin dan zahir cek... musuh utama adalah susu.. hahaha.. tapi takpeee.. tlh berjanji dgn diri utk mencuba sehabis baikkkkkkk utk my little hero niii.... 



meh tengok2... hehehe... hopefully boleh la habiskan... klu habis blh beli tin lak...


then dr bekalkan awin OBIMIN.. standbyyyy laaaa hari2 kena mkn ok... dah la besar gedabakkk. tapi akan ku buat jugakkk



ok laaa... yg tuh ja nk habaq... sbb la ni dah mls nk menghapdate FB... so kita berbloger dan berinstagram ok!!!!

Chow!! doakan saya dan bb sihat hingga ke usianya 9 bulan.. yeahhhh..









::. Hepy wednesday .::

Salam..

Sat ja dah hr rabu..
Hari ni mcm biasa.. Pagi2 hadap kat court netball utk veteran training.. Sy hnya pemerhati!! Tidak layak lgi utk brmain..

Nk share pic aisya di pagi hari bila mengantuk mengatasi segalanyaasa..

Tuesday, June 26, 2012

ASSALAMUALAIKUM,.. 

nak update citer... keh keh keh..
alkisah.. sebelum tu.. alhamdulillah.. allah murahkan rezeki anak buat kami sekeluarga.. kami terima dgn hati yg sgttttt hepy.. nk jadi citer,.. awin da beli pun pregnancy test.. dan resultnya ..

 kata pharmacist tu.. klu dia tertera 2 weeks... tambah lagi 2 weeks.. itulah pengiraan yang betui.. so awin pun tambah lagi dua.. jadilah 5+ means 5M gitu... mcm tak caya gak... tapi confius.. sbb dah rasa bb gerak smua.. then ambil keputusan p scan jer la..

awin cakap awai2 kat dr ni.. jangan tanya tarikh last piriod or apa2... seyes ly awin tak ingat langsung..
dia pun gelak kat awin.. then takpa la.. i scan bg u..

itulah due date yang kuar.. 26 nov 2012... wahhh setahun sorang u... :) itu semua urusan allah.. ,hg kata la tak mau sekalipun.. klu dia nk bg... dia bg jugak... msti ada sebabnya kenapa dia beri kita.. yg penting.,. belai dan jagalah ia...
pemeriksaan awin hanya lah nk tahu keadaan bb.. coz awin mmg tak jaga langsung.. sbb tak tau pun kata preggy... main netbal 1 mggu 3x.. haiyo0o.. dr tuh geleng pala.. dia kata... ur bb so strong.. klu org lain mgkin dah turun darah... awin pun snyum sambil kata.. mmg dia anugerah utk kami... Dr pun dah kata.. smua ok.. uri pun dah naik atas.. kedudukan bb pun cantik.. dr kata bb u dah besar tau... hahahaha.. awin gelak... t,udiaaaaa.. dasat betui laaaa aku ni.. sampai mcm tu.. sbb utamanya.. langsung tiada alahannnn... alhamdulillah.. di permudahkan utk kali ni..

see... dr tuh tulis EDD???? hahahaha...
seyes ly mmg tak ingat...
tapi yg bestt.. langsung tiada niat nk tahu gender bb pun... tapi dr dgn jayanya telah memberitahu kami...
haaaa.. see... dah nmpk ________ awin pun... ya ka??? seyes ka dr?? 
haiyaaaa... betui laaa.. confirm punya.., naaa u tgk ni...
hahaha... tunjuk kat husb la... husb snyum sampai ke tinga...
sapa pandai tgk kat garisan last skali... tgk dr tulis XY ka.. XX ka... 


see,,, going to b kakak soon...

18weeks... :) kadang2 nmpk besar.. kadang2 x nmpk apa pun..


dalam dok main ngn mama... tup2 kawan dah lena...


ok. bye


Monday, June 25, 2012

::. :) .::

Assalam..

Xmo ckp apa.. Beli semalam tp lupa nk test!!!! Hahahaha..

Sunday, June 24, 2012

::. Instagram vs facebook .::

Assalamualaikum...

Salam dari taman belia.. Pool time!! Bw anak2 mandi kolam. Lepak2 berbekal nasi goreng, pizza, kopok goreng.. So.. Santai2 di sini..

Dah boring x tau nk wat apa.. Tiba2 terasa nk create title ni... Dunia fb ni sgt mencabar keimanan seseorang.. sbb kita as a human.. Lahir dgn hati yg berbeza2.. Kadang nmpk mcm baik dn blh buat kawan.. Rupanya hampagas.. Di dalam hati masing2 tersimpan bermcm2 perasaan dan secara x langsung ia menjadi dosa utk diri awin krn tlh membangkitkan isu2 "gosip" pd manusia yg macam ni.. Nawaitu kita bila mengepost sesuatu bukan lah niat utk menunjuk atau gah apa yg aku ada.. Klu di pikirkan.. Ampa pun sana, upload juga segala macam.. Tp x pnh pun aku nk kata ampa mampu ka nk menunjuk ka.. Pada awin cukuplah klu kita belajar utk semat dlm hati kita perkara2 yg positif biarpun nmpk negatif. X perlu awin nk pertikai seseorang dgn apa yg dia miliki sdgkN awin pun bknlah insan yg sempurna sampai blh mepekotak katikkan apa yg mereka perolehi.. Semua itu dgn izinNya.. Dan klu rs diri tu dah penuh ilmu didada juga jgnlah kamu berbangga jugak.. Kadang2 ujian itu kamu lebih berat dr segalanya krn Allah ingin menguji keimananmu setakat mana. Awin akui awin bukanlah insan yg arif dlm agama tp awin juga bukanlah jahil..

Skrg ni mood mcm nk lebih ke instagram.. Coz instagram kawan2 yg tertentu aje.. So tiada unsur khianat.. Atau akan timbul segala mcm prasangka.. Still giat aktif ngn fb.. Tp tgk keadaan la kot.. Skrg nk lebih ke instagram dan blog.. Weeee..

Layan gambar anak2 mandi kolam lahhh...

Friday, June 22, 2012

::.. Nasi lemak ayam perap ..::

Assalamualaikum

Salam malam jumaat utk semua... Hr ni nk citer mood buat masak masak!! Td petang kisahnya awin bw knk2 ribena p giant coz nak cari baju PBSM utk abg kawat esk, abg ada sukan esk... Haruslahhh awin bngun pagi coz nk bg semangat sbb masuk acara 100m n 4x100m.. Nmpk mmg pendek.. But see.. Abg ada mama punya skil olahraga tu.. Hahahaha perasaaannnnn!!! Bila dh sampai giant terus la p pasar basah sana cr nk masak apa. Abg request nk mkn ayam perap n nasi lemak.. Mama pk2.. Oklah.. Sbb x ssh n brg smua simple..

Smpai ja rumah haruslah perapkan ayam dulu..
*bwg besar, serai dan halia blend*
*serbuk kari daging, kunyit, garam*
ok.. Campur smua n perap ok..

Awin buat sambal tumis ikan bilis ja..
Then masak nasi lemak mcm biasa la..
*bwg merah dan halia hiris*
*santan 1 kotak kecil*
*halba, lada hitam (biji)*
*daun pandan*
masukkan semua bahan dan masak nasi sprt biasa.

Oklah.. Gd nite..
Nk titun dahhhh..

Thursday, June 21, 2012

::.. Dah cantik... bertambah cantik ..::


ASSALAMUALAIKUM.. 

Salam keletihan dari saya.... rasa nk jelepukkk ja bantal empuk badan ni... seyes letih.. sbb p berjemuq pagi2 buta kat court netball... 

mood kerja hari ni sangat balas berdozen2... so kerjanya.. geledah apa yang patut lah.. nk cerita kat u olls hri ni.. saya dari dulu hingga skrg cukup suka tgk cara pemakaian tudung DIANA AMIR.. sangat cantik, sopan.. yg penting kebanyakkannya semua menutupi dada.. itu yang kita mahu tapi susah utk kita lakukan... :( bila laaa kita nk berubah kan.. dalam hati ni tingin hendak mengikuti cara dia bertudung.. tapi bila dah siap smua.. sy rasa mcm lain plak.. hahahah... sangat mengedik kan.. takpa2.. pelan2 kita buat nnti..
meh kita intai gambar dia..


comey kan.. kombinasi kolor tu kena jaaa..

well..

yg pasti tutup dada...

org cantik boh apa pun mmg cantik... btl ka?? hehe..

mmg sukaaaa warna merahhh niiiiii...

kuning match oren... sweetttt...

patern ni normal dah n selalu nmpkkk...


ada dendan laaaa pulakkk... :)




dulu tak suka sangat dia ni... sbb suka pakai seksi2... tapi skrg.. sejuk mata memandang dan tak jemu utk dipandang...  sangat beza kan bila penampilan merubah segalanya...

ok bye!


Tuesday, June 19, 2012

::.. Sup Tauhu Jepun Amoi ..::

Assalamualaikum.

Salam selasa.. tiba2 hari ni ada mood nk mencoret.. mencoret perihal masak2 ni.. dah lama kan awin tak buat mengila masak yg lain dari yang lain.. hehe.. takpa la.. sabaq saitt.. tngh letih tahap dinosor..

Awin tingin nk buat coklat yang beredible tu.. dah dapat resepi.. dok peram lama dah.. tak buat2 pun.. haish.. klu tgk.. tuh mcm senang.. tapi jadi susah sbb urat balok timbul berketui2 ni haaa... sapa nk tlg hilang ketui2 balok cek ni?? mai saittt.. katuk daih2.. kot2 blh hilang.

lepas tu tingin nk wat Telur Bistik.. sbb en hasb sangat gemar telur2 ni.. hahaha.. so hari ni blh la awin try masak telur bistik.. nnti awin upload k.. kekekeke.. semangat itu harus sbb ada org request!!! i loikeee... baru la masak dgn penuh kasih syg... cewahhhh... yg pasti kena mask sup tokua utk anak dara comel loteee... dia nnti selera makan.. ok hari ni nk publish resepi anak dara plak ok..

BAHAN2NYA :
TAUHU JEPUN
BAWANG PUTIH DI CINCANG
KIUB PATI AYAM
CAROT DI POTONG DADU
UBI KENTANG DI POTONG DADU
SOO ON (MCM BIHUN)
DAUN BWG/SUP

CARA2NYA :
TUMIS BAWANG PUTIH BERSAMA CAROT DAN UBI
MASUKKAN AIR MASAK 1 GELAS
DIIKUTI KIUB PATI AYAM DAN SOO ON
AGAK MENDIDIH MASUKKAN TAUHU
AKHIR SEKALI MASUKKAN DAUN BWG/SUP
 

ni la tauhu jepun.. pada sesiapa tak kenal.. bukan tauhu biasa tau.. dia yg lembut tu..

Makanan pebret aisya...
main banyak...
cobaan utk mkn sndiri..







Saturday, June 16, 2012

::.. Aisya's day ..::

Assalamualaikum..

Salam dari pantai bersih.. Ambik angin sambil bawa aisya gurl jalan2.. maklumla dok menggila berjalan skng ni!!

Masih segar dalam ingatan setahun yg lalu, tika dan saat ini aisya baru dilahirkan tapiii mama x sempat dan berkesempatan lagi utk tatap muka aisya coz aisya lahir2 terus masuk NICU. Awin nk imbas semula saat sebelum dan selepas melahirkan aisya.

Awin admit awal 3 hr atas sebab2 yg tidak dpt d elakkan, mgkin x ramai yg tahu sepanjang mengandungkan aisya awin diduga dgn bermacam2 dugaan. Seawal usia kandungan awin d beri ujian dgn alahan yg sgt teruk!! Mkn minum mmg tiada nikmat langsung. Mc ni jgn cakap la.. Klu p kerja pun seolah2 mcm noting. Asik baring ja dkt surau tu.. Cukup 5 bulan hilang semua alah.. Syukur sgt, tp sekali lg di uji.. Awin pergi check up ke swasta utk buat imbasan 4D bg pengesahan jantina, maklumlaaaa awin obses nk dptkan ank pmpn. Alhamdulillah dgn izinNya awin dpt berita gembira itu.. Tp... Awin juga mendapat berita yang amat menguji jiwa awin dan suami apabila diberitahu bb yang dikandung terdapat simptom "Chystic hygroma". Klu x tahu search la apa ke sakitnya itu, klu ikt kami pnya plan, awin dah decide utk bersalin di pearl klu tiada masalah. Husb pun setuju. Tp bila ada mslh spt ini kami disuruh rujuk kepada pakar maternity hosp penang. Bila tnya kpd pearl, mereka tiada dr pakar baby, yg ada hnyalah pakar sakit puan. Agak risiko utk kami hadapi. Tp setelah diberi pilihan utk terus melakukan pemeriksaan bersama Dr ravinder, kami sgt berpuas hati dgn hasil beliau... Sangat soft spoken, pandangan dan nasihatnya sgt memasuk akal kami. Dari usia kandungan aisya 23 minggu hinggalah ke 38 minggu awin hanya follow up dgn dr ravinder. Pada kali pertama kami berjumpa awin ingat lagi detik2 yg membuatkan awin x tidur malam, makan x lalu hanyalah air mata yang mampu tika dan saat itu. Dimana dr mohon kami buat ujian melalui air ketuban. Dr air ketuban itu blh dpt hasilnya samaada anak ada sindrom down, kecacatan fizikal, serta ketahanan beliau sekaligus jantina ya. Waktu itu kos yang terpaksa kami tanggung sendiri adalah RM580. Setelah berbincang dgn en hasb, kami setuju demi kebaikan bb kami. Dr situ atas nasihat dr, jika ujian yg kami lakukan adalah positif, kami sgt beruntung tp jika sebaliknya dr menasihati kami agar melahirkan bb itu dan usianya habis di situ!! Dunia tika itu umpama gelap seketika.. Sepjng perjlnn pulang ke rumah awin langsung tiada kata2.. Hnya air mata yg mampu berkata2.. Tidur mlm awin sgt runsing.. Result lg 2 mggu... Bygkn hati dan naluri awin tika itu.. Pernah terjaga di waktu malam dan menangis teresak2 ketika mengingati kata2 dr.. Setiap doa awin.. Awin hnya mohon "Ya Allah andai ini ujian darimu utkku, aku redho. Namun aku mohon, aku rela bersusah payah menangung sakitnya namun jgnlah kau seksa bayi ini kelak dia lahir.. Aku rela bersengkang mata tika mengandungkannya namun kau permudahkanlah bila bayi ini lahir kelak d atas muka bumi ini, jdkanlah ia anak yg solehah, bijak, mudah di bela dan x lupa asal usulnya.."

Tiba saat yg kami tunggu... Hari result!! Mmg takut.. Dan kami pun dah buat keputusan.. Andai kata bayi ini mempunyai masalah tidak sempurna, kami akan terus bersamanya, ini ujian dan amanahNya. Kami akan pikul sebaiknya. Mmg dr tidak setuju katanya future bb ni mgkn x mcm org lain. But its ok. Kami ttp dgn kptsn kami. Tp bila dr beritahu result... POSITIF! Alhamdulillah.. Tak terkata dek kata2. Cuma mnjadi isunya.. Apakah ketumbuhan d leher bb kami itu? Trpaksa la tggu shingga bb ini lahir. Awin plak tdk d galakkan utk brsalin scra normal kerana bimbang akan pernafasan bb kelak lahir. Setelah mmbuat perbincangan rapi, tarikh yang sepakat kerana kelahiran aisya nanti perlu kumpul semua pakar2 di GH. Antaranya, pakar bius, pakar bb, pakar ENT, pakar sakit puan. Tarikh yg d persetujui pada 13.6.11..

Tiba tarikh itu awin disuruh admit awal beberapa hari kerana pakar ENT mohon awin buat imbasan MRI. Pengalaman ini sampai bila2 awin x kan lupa!!! Ibarat mcm dah berada d alam kubur rsnya. Masuk di dalam terowong yg hnya mampu memuatkan badan kita semata2. Yg dgr tika dan saat itu hanyalah bunyi dentum umpama ada org memukul paku dan mcm2.. Bygkan selama 1 jam 35 minit awin d dlm itu tanpa blh mengerakkan anggota badan awin. Seyes!! Awin kuar2 ja.. Perkataan yg keluar.. Jgn suruh dah awin masuk!!! Tika dan saat ini suami la bnyk menemani awin. X prnh awin keseorangan.. Yg lagi sedih, bila air mata dia gugur melihat keperitan yg awin tangung demi kandungkan dr benih ksh syg kami.

Tiba tarikh 13.6.11, dr ravinder dtg berjumpa awin, katanya operation x blh d lakukan kerana seorang pakar tidak dpt bersama, jd terpaksa d tunda ke 16.06.11. Cantik tarikh tu kan?

16.06.11 jam 8.36am lahirlah seorang puteri yang diberi nama Aisya syafiyya bt roslan seberat 2.9kg secara czer. Awin hnya sempat lihat aisya hnya 2 minit kemudian aisya d bawa ke wad NICU. D sebabkan awin czer, awin hnya dpt lihat aisya 2 hr selepas itu. Awin suruh husb snapkan pic aisy tika di ICU tp x blh. Husb ja yg berkesempatan. Bila sembang, air mata husb ja yg mengalir. Katanya sedih tgk sbb aisya d pasangkan tiub makan dan juga drip d tangan yg masih halus.
Bila pertama kali dpt tatap muka aisya. Hilang segala sakit.. Alhamdulillah, aisya sihat dr segala segi dan normal spt bb yg lain. Apa yg wujud d leher aisya umpama isi lebih. Shingga skeg isi lebih tu masih ada dan makin mengecil.

Alhmdulillah, menjaga aisya sangat senang, tiada ragamnya, jarang sakit demannya. Mungkin ini rahmat yg Allah beri kpd kami setelah berbulan kami diduga dgn bermacam2. Hari ini genap usia aisya 1 tahun. Sangat cepat masa berlalu. Aisya seorang anak yg sgt baik., bijak pandai dan insyaAllah yg solehah. Terima kasih Ya Allah kerana beri kesempatan kpd awin utk rs nikmat menjaga seorang anak pmpn yg dah lama awin inginkan. Akan awin belai dan asuh shingga ke titis nafas terakhir awin. Sayang sangat anak2 awin..

Saat Aisya di lahirkan... 16.06.11 8.36am 2.9kg


dikala usia 9 bulan...
16.06.12 genap 1 tahun aisya pun boleh berjalan dengan jayanyaaa... yeayyy
kau ado???? hahaha
usia 10 bulan..
with bery!!! syg sgt sbb cikgu zah yg kasi...
wit abg.. at waterfall.. 11 bulan
menjahanamkan harta mama... hehehe... u look so red darl!! 10 bulan..
teman mama buat kerja opis merangkap menyelerakkan apa yg patut...
di usia 11 bulan.. dah pandai buat kerja... seksiiii
so sweet...
aisya suka makan.. hari2 aisya makan nasi... klu tak.. aisya bebaiii...
auuu cakkk!!
now i can walk!!!


Thursday, June 14, 2012

::.. My Memories ..::

Assalamualaikum...

hari ni tangan kaki saya supa lipas kudung... seyes.. buat kerja semua dok hambat masa... semua bnda nk kena setel.. semua bnda awin kena buat... pergh... ni baru blh tarik nafas lega... tu pun tak betui2 la... takpala.. yg penting nk bgtau... tngh mood bahagia.. sbb apa yg sy hajati utk anak dara... tercapai sudah... tak dinafikan.. sy mengidam kek ni dari sy tak mengandungkan aisya lagi... dah bertahun lamanya... bila ALLAH kurniakan cek anak pmpn.. WAJIB dan HARUS lah sy melaksanakan impian tu... biaq p la org nk kata cek belagak ka apa ka... duit ringgit saya.. saya dan husb saja yg tahu... klu tak cukup pun, kami ja tahu, klu lebih pun kami jugak yang tahu... en hasben selalu cakap.. manusia kalau dengki depa guna modai ayaq liuq ja... "bercakap...bercakap..bercakap" tapi depa tak pernah tau yang bercakap tu langsung tak mendatang kan apa faedah kat depa.. walhal bukan depa tak tau... mencari dan mengata serta mengaibkan org.. adalah dosa besar.. selagi manusia itu tidak memohon ampun.. selagi itu lah dosanya sesama umat.. tiada kesudahan... walaupun dia dah mohon ampun dari tuhan.. (klu sy salah... mohon betulkan)

Mama dan papa cuba buat yang terbaek utk anak2... Syukur juga.. selama awin bergelar ibu, tak pernah gagal utk membuat anak2 bahagia dengan adanya walaupun hanya sebiji kek utk di potong dan mampu buat anak2 tersenyum.. Syukur sangat sbb DIA izinkan semua bnda ni berlaku... walaupun dl hidup awin.. bnyk d duga.. di perkata.. di war2... dan mgkin juga bahagia tu tak pernah mendampingi... tapi kegagalan seorang ibu itu tidak sesekali.. anak2 ibarat matahari yang menyinari hidup kita.. selagi amanahNYA diberi.. selagi itulah awin pegang.. klu anak belajar tak pandai pun, awin tak pernah rasa terkilan, sbb jika itu yg tertulis.. buat p la mcm mn pun... dia ttp mcm tu. cuma mgkin awin blh bg yang terbaik dan namun masih gagal.. rdho... jangan lah kita menjadi manusia yang jahil atas muka bumi ni... hanya mulut mengukir kata2 indah dalam mendampingiNYA... tapi tidak pula perbuatannya... Pengalaman bnyk mengajar awin utk jadi manusia yang kuat, tabah dlm mengharunginya... Semua tu masih segar dalam ingatan.. tak mungkin awin lupakan... (see... air mata sy nk gugur ok!!!) sy bukan lah setabah mana... tapi sy cuba utk jadi setabah mungkin tanpa saya menyakiti hati org lain... InsyaALLAH.   (kena berhenti sat,,, sbb sangat EMO!!!)

Nasihat sy pada kawan2... jagalah keharmonian rumah tangga kamu, buatlah sebarang keputusan mengikut otak kamu tapi bukan hati kamu.. kerna hati kamu mampu menipu kamu!!!  Bila kamu sedar.. nescaya kamu akan jadi manusia yang paling menyesal... Ingatlah kata2 ni wahai kaum adam dan hawa. Klu nk cari yang perfect mmg sampai mati pun ampa takkan jumpa. Klu ampa jumpa.. kira ampa memang A++. Sayangilah pasangan anda kerna kekurangannya.. dan bukan kelebihannya.,. kerna bila anda menyayanginya kerana kelebihannya... nescaya anda akan kecewa suatu hari nanti. Tink about that.. Setiap kali awin ada perselihan faham dengan husb, awin akan cepat2 mengingati saat indah kami biarpun terpaksa, nescaya bnda ni mampu buat awin tersenyum dan menjadi manusia yang pemaaf. Tapi bila kita bnyk bermain kata2 yang menyakitkan... memang segala segi akan nampak negatifnya.. langsung tiada manisnya. 
Dah macam kaunselor la pulakkkk... full stop!!

Esk awin plan dgn cikgu aisya utk buat birthday aisya. Utk kawan2 nursery aisya. bebrapa bnda awin dah settlekan.. Kek dah order, party bag dah beli (tinggal nk pack ja) nk order bihun grg, kak yg selalu buat tu demam lak.. so.. amcam?? takpa.. satg nk p cari lain. nk order bihun dan kuih 2 jenis. cukup la utk kanak2 nursery.. yg tuh pun dah mampu buat depa hepy... nama pun kanak2 kan... dunia mereka itu la.. main.. makan.. have fun... dan kita pun akan trsenyum jugak.. Esk awin dah apply cuti petang.. sbb mulanya plan nk buat pkl 12.30, tapi cikgu zah kata, time tu ada yang budak2 transit baru nk balik.. so.. kesian kat diaorg pulak.. ok lah klu mcm tu.. tunda buat pkl 3.30 ptg. Temanya Princess... coz my litle angel pun like a princes.. Awin buat tak besaq mana pun... buat mana yang mampu ja.. kami bukan ada duit pun... cukup la utk kamis sekeluarga makan, minum, jalan... klu lebih tu.. rezeki anak2. 

Tak sabaq nk tunggu esk.. sbb tak sabaq nk tgk kek aisya.. mak dia excited lebih sebab kek idaman mak dia.. bkn anak dia.. :)) jom kita gelak ramai2... 


OK BYE!

p/s* klu nak berjaya dunia dan akhirat, buanglah sifat iri hati sesama manusia yang lebih berjaya dari kita kerana sifat iri hati itulah yang mengundang kegagalan dunia dan akhirat kita, Sebaliknya jadikan kejayaan seseorang itu sebagai cabaran hidup kita (En hasb punya tag line). Bersihkan hati zahir dan batin. Jadilah seorang yang AMANAH dlm melaksanakan apa jua perkara. Kelak kejayaan bakal menghampiri kita. Wallahualam b sawab...








Tuesday, June 12, 2012

ASSALAMUALAIKUM... 

Hari ni kerja cek dok search jaaaaa... hahaha... sbb dok mengila nk cari macam2 benda.. salah satu sbb nk p bercuti sbb cuti sekolah baru ni tak bawa pun anak teruna tu kemana-mana... sian diaaaa.. last2 balik kampung jaaa.. awin sebenarnya mmg tingin sangatttt nk bawa dia p KIDZANIA... sebelum2 ni awin dok tgk kat instagram ISMA AF pastu instagram ABBY ABADI bawa anak2 dia... mmg nmpk sgt syiokkk... tup2 baru2 ni pulak.. p tgk TB2 tunjukkkkk... waaaarghhh bestttt... mcm2 adaaa.. sesuai utk kanak2.. depa blh merasa jadi DOKTOR, WARTAWAN, PILOT, TUKANG MASAK, HOW TO MAKE IT MARYBROWN BURGER, MINERAL WATER.. n bla..bla..bla.. sangat mengujakan cekkkk..


 pada sapa2 yang teruja nk p... nah ambik location dia... dekat dengan THE CURVE Ok... blh singah p p IKEA terusss.. cek sukaaaaa..




klu nk tinjau time dia... meh sini... jangan terlepas ok.. serta fee nya sekali.. so.. boleh bajet2 dahh... berapa nk kena..



ni antara yang ada dalam KIDZANIA tu.. ada 2 tingkat.. so.. tak boring dan rasanya berbaloi kot dengan harga masuk dia..





inilah antara yang akan depa jadi... hehehe.. bukan kata budak2 ja suka.. silap2 mak2 pak2 budak pun nk turut niiiiii....


ok Bye!!



My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

ASSALAMUALAIKUM.. 

 Intai2 si kecik ni besar mana dah.... ngeeee.. dah 2nd trimester... hari ni dia punya kicking sangat superb... sempena hari segala penghulu ni kot... dok smbhyg jumaat erk? hehe... 
tak lama mana dah... 4 bulan ja lagi... wahh.. msti kali ni terasa cepatnyaaaa masa berlalu.. tup2 dah kuar..

hope sihat yer sayunk kat dalam tu... jangan noty2 k... nk soping pun awai sangat.. kita tunggu lepas raya ok.. sbb mmg semua kena beli baru coz takda 1 pun bj 'ur sis' yg sesuai utk di pakaiiiii... pinkkkk bagaiiiii...




ASSALAMUALAIKUM..

 jangan pening ok.. mulai sekarang akan bnyk la N3 berkenaan ibu2 mengandung ni... ahaksss.. wajib ok.. saya yg sudah terlewat... cian my bb... sory lalingg... mulai skrg akan sy bekerja keras utk menjaganya d sebabkan kelewatan masa... huhu... 5 bulan spttnya segala ubat dah memenuhi 'tummy' awin ni.. but... :( Nak cerita perihal awin p scan.. dpt hadiah iklas dari Klinik utk pregy momy.. i loikeeeee coz sangat cantik begnya.... meh la tgkkkk... 

awat jadi kolor ni??? sebenarnya color dia biru metalic tu.. cantik sgtttttt... jgn jelessss ok..

di dalam beg ni ada mcm2 susu ok... werghhhh ni yg lemah tenaga batin dan zahir cek... musuh utama adalah susu.. hahaha.. tapi takpeee.. tlh berjanji dgn diri utk mencuba sehabis baikkkkkkk utk my little hero niii.... 



meh tengok2... hehehe... hopefully boleh la habiskan... klu habis blh beli tin lak...


then dr bekalkan awin OBIMIN.. standbyyyy laaaa hari2 kena mkn ok... dah la besar gedabakkk. tapi akan ku buat jugakkk



ok laaa... yg tuh ja nk habaq... sbb la ni dah mls nk menghapdate FB... so kita berbloger dan berinstagram ok!!!!

Chow!! doakan saya dan bb sihat hingga ke usianya 9 bulan.. yeahhhh..









Salam..

Sat ja dah hr rabu..
Hari ni mcm biasa.. Pagi2 hadap kat court netball utk veteran training.. Sy hnya pemerhati!! Tidak layak lgi utk brmain..

Nk share pic aisya di pagi hari bila mengantuk mengatasi segalanyaasa..

ASSALAMUALAIKUM,.. 

nak update citer... keh keh keh..
alkisah.. sebelum tu.. alhamdulillah.. allah murahkan rezeki anak buat kami sekeluarga.. kami terima dgn hati yg sgttttt hepy.. nk jadi citer,.. awin da beli pun pregnancy test.. dan resultnya ..

 kata pharmacist tu.. klu dia tertera 2 weeks... tambah lagi 2 weeks.. itulah pengiraan yang betui.. so awin pun tambah lagi dua.. jadilah 5+ means 5M gitu... mcm tak caya gak... tapi confius.. sbb dah rasa bb gerak smua.. then ambil keputusan p scan jer la..

awin cakap awai2 kat dr ni.. jangan tanya tarikh last piriod or apa2... seyes ly awin tak ingat langsung..
dia pun gelak kat awin.. then takpa la.. i scan bg u..

itulah due date yang kuar.. 26 nov 2012... wahhh setahun sorang u... :) itu semua urusan allah.. ,hg kata la tak mau sekalipun.. klu dia nk bg... dia bg jugak... msti ada sebabnya kenapa dia beri kita.. yg penting.,. belai dan jagalah ia...
pemeriksaan awin hanya lah nk tahu keadaan bb.. coz awin mmg tak jaga langsung.. sbb tak tau pun kata preggy... main netbal 1 mggu 3x.. haiyo0o.. dr tuh geleng pala.. dia kata... ur bb so strong.. klu org lain mgkin dah turun darah... awin pun snyum sambil kata.. mmg dia anugerah utk kami... Dr pun dah kata.. smua ok.. uri pun dah naik atas.. kedudukan bb pun cantik.. dr kata bb u dah besar tau... hahahaha.. awin gelak... t,udiaaaaa.. dasat betui laaaa aku ni.. sampai mcm tu.. sbb utamanya.. langsung tiada alahannnn... alhamdulillah.. di permudahkan utk kali ni..

see... dr tuh tulis EDD???? hahahaha...
seyes ly mmg tak ingat...
tapi yg bestt.. langsung tiada niat nk tahu gender bb pun... tapi dr dgn jayanya telah memberitahu kami...
haaaa.. see... dah nmpk ________ awin pun... ya ka??? seyes ka dr?? 
haiyaaaa... betui laaa.. confirm punya.., naaa u tgk ni...
hahaha... tunjuk kat husb la... husb snyum sampai ke tinga...
sapa pandai tgk kat garisan last skali... tgk dr tulis XY ka.. XX ka... 


see,,, going to b kakak soon...

18weeks... :) kadang2 nmpk besar.. kadang2 x nmpk apa pun..


dalam dok main ngn mama... tup2 kawan dah lena...


ok. bye


Assalam..

Xmo ckp apa.. Beli semalam tp lupa nk test!!!! Hahahaha..

Assalamualaikum...

Salam dari taman belia.. Pool time!! Bw anak2 mandi kolam. Lepak2 berbekal nasi goreng, pizza, kopok goreng.. So.. Santai2 di sini..

Dah boring x tau nk wat apa.. Tiba2 terasa nk create title ni... Dunia fb ni sgt mencabar keimanan seseorang.. sbb kita as a human.. Lahir dgn hati yg berbeza2.. Kadang nmpk mcm baik dn blh buat kawan.. Rupanya hampagas.. Di dalam hati masing2 tersimpan bermcm2 perasaan dan secara x langsung ia menjadi dosa utk diri awin krn tlh membangkitkan isu2 "gosip" pd manusia yg macam ni.. Nawaitu kita bila mengepost sesuatu bukan lah niat utk menunjuk atau gah apa yg aku ada.. Klu di pikirkan.. Ampa pun sana, upload juga segala macam.. Tp x pnh pun aku nk kata ampa mampu ka nk menunjuk ka.. Pada awin cukuplah klu kita belajar utk semat dlm hati kita perkara2 yg positif biarpun nmpk negatif. X perlu awin nk pertikai seseorang dgn apa yg dia miliki sdgkN awin pun bknlah insan yg sempurna sampai blh mepekotak katikkan apa yg mereka perolehi.. Semua itu dgn izinNya.. Dan klu rs diri tu dah penuh ilmu didada juga jgnlah kamu berbangga jugak.. Kadang2 ujian itu kamu lebih berat dr segalanya krn Allah ingin menguji keimananmu setakat mana. Awin akui awin bukanlah insan yg arif dlm agama tp awin juga bukanlah jahil..

Skrg ni mood mcm nk lebih ke instagram.. Coz instagram kawan2 yg tertentu aje.. So tiada unsur khianat.. Atau akan timbul segala mcm prasangka.. Still giat aktif ngn fb.. Tp tgk keadaan la kot.. Skrg nk lebih ke instagram dan blog.. Weeee..

Layan gambar anak2 mandi kolam lahhh...
Assalamualaikum

Salam malam jumaat utk semua... Hr ni nk citer mood buat masak masak!! Td petang kisahnya awin bw knk2 ribena p giant coz nak cari baju PBSM utk abg kawat esk, abg ada sukan esk... Haruslahhh awin bngun pagi coz nk bg semangat sbb masuk acara 100m n 4x100m.. Nmpk mmg pendek.. But see.. Abg ada mama punya skil olahraga tu.. Hahahaha perasaaannnnn!!! Bila dh sampai giant terus la p pasar basah sana cr nk masak apa. Abg request nk mkn ayam perap n nasi lemak.. Mama pk2.. Oklah.. Sbb x ssh n brg smua simple..

Smpai ja rumah haruslah perapkan ayam dulu..
*bwg besar, serai dan halia blend*
*serbuk kari daging, kunyit, garam*
ok.. Campur smua n perap ok..

Awin buat sambal tumis ikan bilis ja..
Then masak nasi lemak mcm biasa la..
*bwg merah dan halia hiris*
*santan 1 kotak kecil*
*halba, lada hitam (biji)*
*daun pandan*
masukkan semua bahan dan masak nasi sprt biasa.

Oklah.. Gd nite..
Nk titun dahhhh..


ASSALAMUALAIKUM.. 

Salam keletihan dari saya.... rasa nk jelepukkk ja bantal empuk badan ni... seyes letih.. sbb p berjemuq pagi2 buta kat court netball... 

mood kerja hari ni sangat balas berdozen2... so kerjanya.. geledah apa yang patut lah.. nk cerita kat u olls hri ni.. saya dari dulu hingga skrg cukup suka tgk cara pemakaian tudung DIANA AMIR.. sangat cantik, sopan.. yg penting kebanyakkannya semua menutupi dada.. itu yang kita mahu tapi susah utk kita lakukan... :( bila laaa kita nk berubah kan.. dalam hati ni tingin hendak mengikuti cara dia bertudung.. tapi bila dah siap smua.. sy rasa mcm lain plak.. hahahah... sangat mengedik kan.. takpa2.. pelan2 kita buat nnti..
meh kita intai gambar dia..


comey kan.. kombinasi kolor tu kena jaaa..

well..

yg pasti tutup dada...

org cantik boh apa pun mmg cantik... btl ka?? hehe..

mmg sukaaaa warna merahhh niiiiii...

kuning match oren... sweetttt...

patern ni normal dah n selalu nmpkkk...


ada dendan laaaa pulakkk... :)




dulu tak suka sangat dia ni... sbb suka pakai seksi2... tapi skrg.. sejuk mata memandang dan tak jemu utk dipandang...  sangat beza kan bila penampilan merubah segalanya...

ok bye!


Assalamualaikum.

Salam selasa.. tiba2 hari ni ada mood nk mencoret.. mencoret perihal masak2 ni.. dah lama kan awin tak buat mengila masak yg lain dari yang lain.. hehe.. takpa la.. sabaq saitt.. tngh letih tahap dinosor..

Awin tingin nk buat coklat yang beredible tu.. dah dapat resepi.. dok peram lama dah.. tak buat2 pun.. haish.. klu tgk.. tuh mcm senang.. tapi jadi susah sbb urat balok timbul berketui2 ni haaa... sapa nk tlg hilang ketui2 balok cek ni?? mai saittt.. katuk daih2.. kot2 blh hilang.

lepas tu tingin nk wat Telur Bistik.. sbb en hasb sangat gemar telur2 ni.. hahaha.. so hari ni blh la awin try masak telur bistik.. nnti awin upload k.. kekekeke.. semangat itu harus sbb ada org request!!! i loikeee... baru la masak dgn penuh kasih syg... cewahhhh... yg pasti kena mask sup tokua utk anak dara comel loteee... dia nnti selera makan.. ok hari ni nk publish resepi anak dara plak ok..

BAHAN2NYA :
TAUHU JEPUN
BAWANG PUTIH DI CINCANG
KIUB PATI AYAM
CAROT DI POTONG DADU
UBI KENTANG DI POTONG DADU
SOO ON (MCM BIHUN)
DAUN BWG/SUP

CARA2NYA :
TUMIS BAWANG PUTIH BERSAMA CAROT DAN UBI
MASUKKAN AIR MASAK 1 GELAS
DIIKUTI KIUB PATI AYAM DAN SOO ON
AGAK MENDIDIH MASUKKAN TAUHU
AKHIR SEKALI MASUKKAN DAUN BWG/SUP
 

ni la tauhu jepun.. pada sesiapa tak kenal.. bukan tauhu biasa tau.. dia yg lembut tu..

Makanan pebret aisya...
main banyak...
cobaan utk mkn sndiri..







Assalamualaikum..

Salam dari pantai bersih.. Ambik angin sambil bawa aisya gurl jalan2.. maklumla dok menggila berjalan skng ni!!

Masih segar dalam ingatan setahun yg lalu, tika dan saat ini aisya baru dilahirkan tapiii mama x sempat dan berkesempatan lagi utk tatap muka aisya coz aisya lahir2 terus masuk NICU. Awin nk imbas semula saat sebelum dan selepas melahirkan aisya.

Awin admit awal 3 hr atas sebab2 yg tidak dpt d elakkan, mgkin x ramai yg tahu sepanjang mengandungkan aisya awin diduga dgn bermacam2 dugaan. Seawal usia kandungan awin d beri ujian dgn alahan yg sgt teruk!! Mkn minum mmg tiada nikmat langsung. Mc ni jgn cakap la.. Klu p kerja pun seolah2 mcm noting. Asik baring ja dkt surau tu.. Cukup 5 bulan hilang semua alah.. Syukur sgt, tp sekali lg di uji.. Awin pergi check up ke swasta utk buat imbasan 4D bg pengesahan jantina, maklumlaaaa awin obses nk dptkan ank pmpn. Alhamdulillah dgn izinNya awin dpt berita gembira itu.. Tp... Awin juga mendapat berita yang amat menguji jiwa awin dan suami apabila diberitahu bb yang dikandung terdapat simptom "Chystic hygroma". Klu x tahu search la apa ke sakitnya itu, klu ikt kami pnya plan, awin dah decide utk bersalin di pearl klu tiada masalah. Husb pun setuju. Tp bila ada mslh spt ini kami disuruh rujuk kepada pakar maternity hosp penang. Bila tnya kpd pearl, mereka tiada dr pakar baby, yg ada hnyalah pakar sakit puan. Agak risiko utk kami hadapi. Tp setelah diberi pilihan utk terus melakukan pemeriksaan bersama Dr ravinder, kami sgt berpuas hati dgn hasil beliau... Sangat soft spoken, pandangan dan nasihatnya sgt memasuk akal kami. Dari usia kandungan aisya 23 minggu hinggalah ke 38 minggu awin hanya follow up dgn dr ravinder. Pada kali pertama kami berjumpa awin ingat lagi detik2 yg membuatkan awin x tidur malam, makan x lalu hanyalah air mata yang mampu tika dan saat itu. Dimana dr mohon kami buat ujian melalui air ketuban. Dr air ketuban itu blh dpt hasilnya samaada anak ada sindrom down, kecacatan fizikal, serta ketahanan beliau sekaligus jantina ya. Waktu itu kos yang terpaksa kami tanggung sendiri adalah RM580. Setelah berbincang dgn en hasb, kami setuju demi kebaikan bb kami. Dr situ atas nasihat dr, jika ujian yg kami lakukan adalah positif, kami sgt beruntung tp jika sebaliknya dr menasihati kami agar melahirkan bb itu dan usianya habis di situ!! Dunia tika itu umpama gelap seketika.. Sepjng perjlnn pulang ke rumah awin langsung tiada kata2.. Hnya air mata yg mampu berkata2.. Tidur mlm awin sgt runsing.. Result lg 2 mggu... Bygkn hati dan naluri awin tika itu.. Pernah terjaga di waktu malam dan menangis teresak2 ketika mengingati kata2 dr.. Setiap doa awin.. Awin hnya mohon "Ya Allah andai ini ujian darimu utkku, aku redho. Namun aku mohon, aku rela bersusah payah menangung sakitnya namun jgnlah kau seksa bayi ini kelak dia lahir.. Aku rela bersengkang mata tika mengandungkannya namun kau permudahkanlah bila bayi ini lahir kelak d atas muka bumi ini, jdkanlah ia anak yg solehah, bijak, mudah di bela dan x lupa asal usulnya.."

Tiba saat yg kami tunggu... Hari result!! Mmg takut.. Dan kami pun dah buat keputusan.. Andai kata bayi ini mempunyai masalah tidak sempurna, kami akan terus bersamanya, ini ujian dan amanahNya. Kami akan pikul sebaiknya. Mmg dr tidak setuju katanya future bb ni mgkn x mcm org lain. But its ok. Kami ttp dgn kptsn kami. Tp bila dr beritahu result... POSITIF! Alhamdulillah.. Tak terkata dek kata2. Cuma mnjadi isunya.. Apakah ketumbuhan d leher bb kami itu? Trpaksa la tggu shingga bb ini lahir. Awin plak tdk d galakkan utk brsalin scra normal kerana bimbang akan pernafasan bb kelak lahir. Setelah mmbuat perbincangan rapi, tarikh yang sepakat kerana kelahiran aisya nanti perlu kumpul semua pakar2 di GH. Antaranya, pakar bius, pakar bb, pakar ENT, pakar sakit puan. Tarikh yg d persetujui pada 13.6.11..

Tiba tarikh itu awin disuruh admit awal beberapa hari kerana pakar ENT mohon awin buat imbasan MRI. Pengalaman ini sampai bila2 awin x kan lupa!!! Ibarat mcm dah berada d alam kubur rsnya. Masuk di dalam terowong yg hnya mampu memuatkan badan kita semata2. Yg dgr tika dan saat itu hanyalah bunyi dentum umpama ada org memukul paku dan mcm2.. Bygkan selama 1 jam 35 minit awin d dlm itu tanpa blh mengerakkan anggota badan awin. Seyes!! Awin kuar2 ja.. Perkataan yg keluar.. Jgn suruh dah awin masuk!!! Tika dan saat ini suami la bnyk menemani awin. X prnh awin keseorangan.. Yg lagi sedih, bila air mata dia gugur melihat keperitan yg awin tangung demi kandungkan dr benih ksh syg kami.

Tiba tarikh 13.6.11, dr ravinder dtg berjumpa awin, katanya operation x blh d lakukan kerana seorang pakar tidak dpt bersama, jd terpaksa d tunda ke 16.06.11. Cantik tarikh tu kan?

16.06.11 jam 8.36am lahirlah seorang puteri yang diberi nama Aisya syafiyya bt roslan seberat 2.9kg secara czer. Awin hnya sempat lihat aisya hnya 2 minit kemudian aisya d bawa ke wad NICU. D sebabkan awin czer, awin hnya dpt lihat aisya 2 hr selepas itu. Awin suruh husb snapkan pic aisy tika di ICU tp x blh. Husb ja yg berkesempatan. Bila sembang, air mata husb ja yg mengalir. Katanya sedih tgk sbb aisya d pasangkan tiub makan dan juga drip d tangan yg masih halus.
Bila pertama kali dpt tatap muka aisya. Hilang segala sakit.. Alhamdulillah, aisya sihat dr segala segi dan normal spt bb yg lain. Apa yg wujud d leher aisya umpama isi lebih. Shingga skeg isi lebih tu masih ada dan makin mengecil.

Alhmdulillah, menjaga aisya sangat senang, tiada ragamnya, jarang sakit demannya. Mungkin ini rahmat yg Allah beri kpd kami setelah berbulan kami diduga dgn bermacam2. Hari ini genap usia aisya 1 tahun. Sangat cepat masa berlalu. Aisya seorang anak yg sgt baik., bijak pandai dan insyaAllah yg solehah. Terima kasih Ya Allah kerana beri kesempatan kpd awin utk rs nikmat menjaga seorang anak pmpn yg dah lama awin inginkan. Akan awin belai dan asuh shingga ke titis nafas terakhir awin. Sayang sangat anak2 awin..

Saat Aisya di lahirkan... 16.06.11 8.36am 2.9kg


dikala usia 9 bulan...
16.06.12 genap 1 tahun aisya pun boleh berjalan dengan jayanyaaa... yeayyy
kau ado???? hahaha
usia 10 bulan..
with bery!!! syg sgt sbb cikgu zah yg kasi...
wit abg.. at waterfall.. 11 bulan
menjahanamkan harta mama... hehehe... u look so red darl!! 10 bulan..
teman mama buat kerja opis merangkap menyelerakkan apa yg patut...
di usia 11 bulan.. dah pandai buat kerja... seksiiii
so sweet...
aisya suka makan.. hari2 aisya makan nasi... klu tak.. aisya bebaiii...
auuu cakkk!!
now i can walk!!!


Assalamualaikum...

hari ni tangan kaki saya supa lipas kudung... seyes.. buat kerja semua dok hambat masa... semua bnda nk kena setel.. semua bnda awin kena buat... pergh... ni baru blh tarik nafas lega... tu pun tak betui2 la... takpala.. yg penting nk bgtau... tngh mood bahagia.. sbb apa yg sy hajati utk anak dara... tercapai sudah... tak dinafikan.. sy mengidam kek ni dari sy tak mengandungkan aisya lagi... dah bertahun lamanya... bila ALLAH kurniakan cek anak pmpn.. WAJIB dan HARUS lah sy melaksanakan impian tu... biaq p la org nk kata cek belagak ka apa ka... duit ringgit saya.. saya dan husb saja yg tahu... klu tak cukup pun, kami ja tahu, klu lebih pun kami jugak yang tahu... en hasben selalu cakap.. manusia kalau dengki depa guna modai ayaq liuq ja... "bercakap...bercakap..bercakap" tapi depa tak pernah tau yang bercakap tu langsung tak mendatang kan apa faedah kat depa.. walhal bukan depa tak tau... mencari dan mengata serta mengaibkan org.. adalah dosa besar.. selagi manusia itu tidak memohon ampun.. selagi itu lah dosanya sesama umat.. tiada kesudahan... walaupun dia dah mohon ampun dari tuhan.. (klu sy salah... mohon betulkan)

Mama dan papa cuba buat yang terbaek utk anak2... Syukur juga.. selama awin bergelar ibu, tak pernah gagal utk membuat anak2 bahagia dengan adanya walaupun hanya sebiji kek utk di potong dan mampu buat anak2 tersenyum.. Syukur sangat sbb DIA izinkan semua bnda ni berlaku... walaupun dl hidup awin.. bnyk d duga.. di perkata.. di war2... dan mgkin juga bahagia tu tak pernah mendampingi... tapi kegagalan seorang ibu itu tidak sesekali.. anak2 ibarat matahari yang menyinari hidup kita.. selagi amanahNYA diberi.. selagi itulah awin pegang.. klu anak belajar tak pandai pun, awin tak pernah rasa terkilan, sbb jika itu yg tertulis.. buat p la mcm mn pun... dia ttp mcm tu. cuma mgkin awin blh bg yang terbaik dan namun masih gagal.. rdho... jangan lah kita menjadi manusia yang jahil atas muka bumi ni... hanya mulut mengukir kata2 indah dalam mendampingiNYA... tapi tidak pula perbuatannya... Pengalaman bnyk mengajar awin utk jadi manusia yang kuat, tabah dlm mengharunginya... Semua tu masih segar dalam ingatan.. tak mungkin awin lupakan... (see... air mata sy nk gugur ok!!!) sy bukan lah setabah mana... tapi sy cuba utk jadi setabah mungkin tanpa saya menyakiti hati org lain... InsyaALLAH.   (kena berhenti sat,,, sbb sangat EMO!!!)

Nasihat sy pada kawan2... jagalah keharmonian rumah tangga kamu, buatlah sebarang keputusan mengikut otak kamu tapi bukan hati kamu.. kerna hati kamu mampu menipu kamu!!!  Bila kamu sedar.. nescaya kamu akan jadi manusia yang paling menyesal... Ingatlah kata2 ni wahai kaum adam dan hawa. Klu nk cari yang perfect mmg sampai mati pun ampa takkan jumpa. Klu ampa jumpa.. kira ampa memang A++. Sayangilah pasangan anda kerna kekurangannya.. dan bukan kelebihannya.,. kerna bila anda menyayanginya kerana kelebihannya... nescaya anda akan kecewa suatu hari nanti. Tink about that.. Setiap kali awin ada perselihan faham dengan husb, awin akan cepat2 mengingati saat indah kami biarpun terpaksa, nescaya bnda ni mampu buat awin tersenyum dan menjadi manusia yang pemaaf. Tapi bila kita bnyk bermain kata2 yang menyakitkan... memang segala segi akan nampak negatifnya.. langsung tiada manisnya. 
Dah macam kaunselor la pulakkkk... full stop!!

Esk awin plan dgn cikgu aisya utk buat birthday aisya. Utk kawan2 nursery aisya. bebrapa bnda awin dah settlekan.. Kek dah order, party bag dah beli (tinggal nk pack ja) nk order bihun grg, kak yg selalu buat tu demam lak.. so.. amcam?? takpa.. satg nk p cari lain. nk order bihun dan kuih 2 jenis. cukup la utk kanak2 nursery.. yg tuh pun dah mampu buat depa hepy... nama pun kanak2 kan... dunia mereka itu la.. main.. makan.. have fun... dan kita pun akan trsenyum jugak.. Esk awin dah apply cuti petang.. sbb mulanya plan nk buat pkl 12.30, tapi cikgu zah kata, time tu ada yang budak2 transit baru nk balik.. so.. kesian kat diaorg pulak.. ok lah klu mcm tu.. tunda buat pkl 3.30 ptg. Temanya Princess... coz my litle angel pun like a princes.. Awin buat tak besaq mana pun... buat mana yang mampu ja.. kami bukan ada duit pun... cukup la utk kamis sekeluarga makan, minum, jalan... klu lebih tu.. rezeki anak2. 

Tak sabaq nk tunggu esk.. sbb tak sabaq nk tgk kek aisya.. mak dia excited lebih sebab kek idaman mak dia.. bkn anak dia.. :)) jom kita gelak ramai2... 


OK BYE!

p/s* klu nak berjaya dunia dan akhirat, buanglah sifat iri hati sesama manusia yang lebih berjaya dari kita kerana sifat iri hati itulah yang mengundang kegagalan dunia dan akhirat kita, Sebaliknya jadikan kejayaan seseorang itu sebagai cabaran hidup kita (En hasb punya tag line). Bersihkan hati zahir dan batin. Jadilah seorang yang AMANAH dlm melaksanakan apa jua perkara. Kelak kejayaan bakal menghampiri kita. Wallahualam b sawab...








ASSALAMUALAIKUM... 

Hari ni kerja cek dok search jaaaaa... hahaha... sbb dok mengila nk cari macam2 benda.. salah satu sbb nk p bercuti sbb cuti sekolah baru ni tak bawa pun anak teruna tu kemana-mana... sian diaaaa.. last2 balik kampung jaaa.. awin sebenarnya mmg tingin sangatttt nk bawa dia p KIDZANIA... sebelum2 ni awin dok tgk kat instagram ISMA AF pastu instagram ABBY ABADI bawa anak2 dia... mmg nmpk sgt syiokkk... tup2 baru2 ni pulak.. p tgk TB2 tunjukkkkk... waaaarghhh bestttt... mcm2 adaaa.. sesuai utk kanak2.. depa blh merasa jadi DOKTOR, WARTAWAN, PILOT, TUKANG MASAK, HOW TO MAKE IT MARYBROWN BURGER, MINERAL WATER.. n bla..bla..bla.. sangat mengujakan cekkkk..


 pada sapa2 yang teruja nk p... nah ambik location dia... dekat dengan THE CURVE Ok... blh singah p p IKEA terusss.. cek sukaaaaa..




klu nk tinjau time dia... meh sini... jangan terlepas ok.. serta fee nya sekali.. so.. boleh bajet2 dahh... berapa nk kena..



ni antara yang ada dalam KIDZANIA tu.. ada 2 tingkat.. so.. tak boring dan rasanya berbaloi kot dengan harga masuk dia..





inilah antara yang akan depa jadi... hehehe.. bukan kata budak2 ja suka.. silap2 mak2 pak2 budak pun nk turut niiiiii....


ok Bye!!