Pages

Friday, July 30, 2010

Sup Ayam~Ikan Masak kicap~sotong goreng tepung

Assalamualaikum..

Salam Sejahtera..

N3 masak memasak suda mali l0o0o0... keh keh keh... layanzzzzz... ni masakan hari rabu malam dan kamis malam.. hehehe.. kita n3 sekali lah erk.. save... hahahaha blh plk cmtuh kan. ala... belasah jer la.. tak yah la nk formal sgt.. bukan apa pun...




sup ayam ni dah lama tak buat.. makan nasi panas2 perghhhh kena lak ngn sambal belacan kan korang.. memang leleh habis la.. out diettttt... hancusss lebusssss... punah ranah. hishhhh... rosak3.. sapa suruh masak sedap3 kan. so.. mkn jer la..





Ikan masak Kicap.


Sotong goreng tepung

nak citer ckit.. mcm mn nk buat sotong grg tepung nie.. sedap la.. sblm ni dpt resepi mcm tak best.. tak ranggup.. hehe.. bila sedap leh kita kongsi bersama..

mula2.. celup sotong dgn telur.. then ambik tepung gandum campur ckit ngn soda bikarbonat.. gaulkan bersama lada sulah.. dan celup dgn sotong dan goreng deep fry... sedap uollsssss... tak caya try laaa... rangup d luar lembut d dalam...




Wednesday, July 28, 2010


Assalamualaikum w.b.t

Salam hari rabu utk semua yg d sayangi lagi d cintai... smoga hari ini penuh rhmat buat kita dan org tersayang... :)

sejak2 skng ni kan.... hehehe... tiba2 jd rajin la puloksssss nk n3 masak memasakkk nie.. ahakssss... sukanyaaa... m0od~ masak memasakkkk... fuhhh.. winduuu saat2 gini.. s0 bila dh ada.. guna dgn sebaik2nya dan sehabis mungkin. Kekekeke.. suka..suka..suka..

Walaupun masakan ku ini tak lah seberapa mana.. tp ttp bermkna buatku utk hari2 yg mendatang kan.. ermmm.. aku suka part gini sbb mmg hobi aku memasak.. lebih mencabar bila mencuba masakan yg sememangnya tak pernah aku buat tapi pernah aku makan... hahahahahaha.. sbbnya.. tentulah susah dan tak tahu resepinya.

ahaksss... selepas ni blh la aku guna kuasa veto yg ada utk mencuba kan.. sbb dah ada tukang rasa utk masakan aku dan boleh nk mengomen serba sikit.

Ok.. untuk semalam aku hanya masak yg simple... tapi cukup bermakna bila masakan aku habis d makan.. itu tandanya... tandanya...tanyadanyaaaaa... sedap laaaaaaaaaa... hahahaha. Aku wat kari daging.. ermmm lama tak masak.. klu aa pulut kuning sedap nie... lazat jerrrr.. tak pun roti bengali.. perghhh... memang kena a... ngn makanan org penang ni kan.. tidur lena jaaa.. kehkehkeh..

Bahan2 utk kari daging:

Daging (ikut suka)
Rempah kari daging 1 paket
kulit kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga
santan
ubi
bawang besar*
bawang merah*
bawang putih*
halia*

CARa2:

Bland semua yg bertanda* Kemudian tumis bersama kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga sehingga nai bau dan masukkan rempah kari daging dan tmbah sedikit air bersama daging supaya daging lebih empuk. Biar sehingga mendidih dan masukkan ubi dan santan. Masukkan juga cili hijau dan tomato dan biar sehingga masak.




KARI DAGING TEMAN.. hehehe...




Pastu.. teman masak sayur bayam.. NI makanan amb0 ler.. sbb kurang makan nasi dan terlebih makan sayur.. kononnnnyyyaaaa diettt... hehehe... ni juga antara fav haikal n hubby... s0 kena la masak makanan yg kenjadi fav diaorg supaya semua habis d makan......







Pastu.. menu wajib dr dulu kini dan selamanya... jeng.jeng..jeng... sambal belacan. Perghhhh meleleh terus air liur aku.. Tapikan... hubby aku tuh langsung tak makan pedas.. sikit pun tak blh.. klu terkena mau lari tak cukup tanah dia... hehehehe.. so.. hat ni fokus utk aku sorang jer la... baru ada nikmat makan namanya... kan..kan..kan.... tak caya... layanzzzzzzzz...


TERBAIKKKKKKKK!!!

Oklah u olls.... ni jerla yg blh aku buat kenangan utk masa akan dtg... bukan apa... memori tu kadang2 membuat kan kita tersenyum sorang diri.. betul tak? mesti btl punya kan... tambah yg indah2... mesti la senyum takkan nk nangis lak kan... mcm tak sesuai jerrrr.. hehehe
nnti kita masuk utk n3 seterusnya... tak tau la nk masak apa utk hari ni.. tp planning tu nk wat sotong goreng tepung ngn ikan masak kicap...ermmmm.. sbb dh tak makan pedas... buat jer la yg manis2... sour2... kan...

jumpa lagi..
bye..
salam..

Tuesday, July 27, 2010

MY NEW LIFE....


Bismillahirohmannirohim....

dimulakan dengan bismillah.. d sudahi dengan ALHAMDULILLAH...
sebagai hambaNYA.. itu yg sebaik2nya. Hrp aku dpt mulakan dgn segalanya spt yg d rancang dan moga ALLAH memakbulkan segalanya.. insyaALLAH.

tetiba rasa mcm nk entri jer menda alah ne kan... menda yg hepy kita kongsi2kan... takda yg lbh indah bg sorang wanita apabila dirinya telah d lamar... ermm... nice.. hidup ini jd terlalu indah dan manis.. dan aku terlalu bersyukur kepadamu YA ALLAH!.. kerna masih d beri ruang utk terus bahagia spt insan lain...

apa yg blh aku kongsikan di sini... perancangan aku taklah awal.. aku hnya ambik masa lbh kurang sebulan... tapi alhamdulillah ALLAH permudahkan segala jalan utk aku dan semua menda menjadi terlalu baik.... syukur sgt. Tu la pepatah ada mengatakan KALAU DAH JODOH TAK KEMANA.. hehehehe.. klu nk cakap DIA terbaik utk aku... "NO BODY PERFECT!" apa yg blh aku katakan tika dan saat ini... DIA yg benar2 iklas menyayangiku dan menghargai aku seadanya. Dan harap perasaan itu akan kekal sehingga ke akhir hayat kami... DOA2KANLAH.

Tapi kan.. rasa cam nk citer skit a mengenai my hubby... dia d kenali dgn ROSLAN... tapikan... psssttt... nk bisik ckit... org bnyk kenal dia dgn BOTAK.. heehe.. macam mana kami kenal? ermm... kami di 'rekeman' oleh mak kawan baik aku.. cengko! masa tu aku igt lagi.. masa kenduri cengko.. 1st time tgk muka dia.. tapi pd aku nothing feel.. biasa2 jer.. so aku pun antara layan dgn tidak jer.. kadang2 sms dia pun aku tak reply.. dan no dia pun aku tak pernah save.. huhu.. tapi tu la.. org dh cakap.. klu dah jodoh.. ermm... tiba2 jer aku blh layan sms dia mungkin sbb aku boring kot.. then kebetulan tak tau nk buat apa.. ermm... di situ lah bermulanya kisah kami.. dari seorang yg tidak mengenali kepada seorang kawan kepada seorang kekasih dan terus menjadi isteri yang sah kepada beliau. (tersenyum aku). perbezaan umur di antara kami taklah begitu jauh.. 4thn beza.. s0.. pada aku umur tak penting.. tapi yg penting sejauh mana kami mampu mengharungi d alam baru ini.. dia seorang yang banyak cakap.. tapi lain dr yang lain... sbbnya.. dia punya pemikiran d luar jangkaan.. ermmm.. aku jer yg tahu... kadang2 tu mcm tak logik pun ada... hahaha... tapi bgsnya.. dia bukan HIPOKRIT... sesuatu bnda yg dia tak suka, dia akan cakap tak suka... tapi klu dia suka... ermmm... standby.. dia akan layan sampai naik jemu. pelikkan!! pelik2 pun dah jadi hubby aku.. hahahahaha... aku harap sgt...walaupun dia bukan yang pertama tapi harapan mengunung aku biarlah dia yg terbakhir utk aku. AMIN. Hidup ini jauh lagi utk aku selami... berbagai dugaan lagi yg bakal aku hadapi.. dan aku megharap aku blh jadi wanita yang setabah mungkin dan sekuat mungkin, sentiasa igt akan laranganNYA sentiasa igt akan suruhanNYA.. biarpun aku bukan wanita yang sempurna tapi aku cuba utk jadi lebih sempurna.

Tanggal 18 Julai 2010 (ahad) bersamaan 6 Syaaban 1431H... suatu tarikh yang aku akan igt selagi hayat ku d kandung badan.. Kenangan manis. Biar apa yang kami rancangkan tidak sebesar mana namun ianya sudah mampu memberi kenangan yg sentiasa tersimpan d hati kecil kami. Kau berharap agar aku mampu menjadi seorang isteri yg solehah dan ibu yang mithali... insyaALLAH.



Saat aku telah sah bergelar isteri...



Kucupan tanda aku kini milik dia... best sgt moment nie... ermm... (wanita mn laaaa yg kata tak best kan... hahaha)
serba merah.. ibarat tanda cinta kami.... ahakssss...

Kami telah di nikahkan di masjid USM, tmpt d mana aku brkhdmat.. Pada jam lbh kurang 11.30am... Yg bestnya... ustaz tuh sangat lawak u olls... sempat lagi dia mengusik penggantin lelaki... hahaha.. tak lah nerbes sgt kan.. klu dpt yg seyes jaaa... mau ketaq merenyuttt... haha. Dan dgn 2x kali lafaz kami sah bergelar suami isteri.... yeaaaa.. dpt lesen.. hahahaha....
sebenarnya aku pun tak caya yang aku masih d beri ruang dlm keadaan sebegini... erm... syukur sgt.. Jodoh ajal maut semua d tangan tuhan... kita hanya merancang...







Biar kita d uji dgn berbagai halangan dan dugaan... namun ttp terselit kebahagiaan utk kita... percayalah.. cuma masa dan keadaan saja yg dpt menentukan.... Dan aku terlalu bersyukur kerna masih diberi ruang utk bahagia.. amin.
Semoga ianya kekal milik aku selamanya....



Citer ckit tntng majlis akad nie... aku tak jemput ramai org... hanya la adik beradik sebelah aku dan juga suami.. dan kawan baik aku... bukan tak nak jemput ramai tpi.... ermmm.. aku jer mengetahui.. mmg betui benda yg elok buat apa nk disorokkan... tapi aku tak sorok cuma low profile... hahahaha... bwwekkkkk...!! Perluka???? malu laaaaa... hik hik hik...










Lepas jer majlis akad smua selesai... kami semua pergi menuju ke pan mutiara, batu maung... (pilihan suami) katanya tak yah buat kat rumah... bnyk kerja n macam2 nk kena buat.. letih jer.... n dia ckp nk buat kenduri lain dr yg lain ckit... (apa yg lainnya entah le)... suasana la kt.. kami ni ibarat buat kenduri tertutup gi tu... hahahha... (macam artis lak)... yer a.. kawin ngn arjen robben la kata kan... wakakakaka... perasaannnnn u oolsss...








Pan mutiara ni ada pakej kawin, tapi kami tak ambik pun pakej tu kami ambik hat biasa2 ja.... ermmm... lagi sedap kot.. nasi putih n kari kepala ikan... wahhhhh!!! sedappp... sampai termonyeh2 nk makan... yer a.. lauk punya la banyakkk... puas hati rasanya klu makan... ada yg sampai mc terus isnin tu... hahahaha... gara2 mkn terlebih2... itulah...

Untuk keselesaan semua... kami buat d ballroom pan mutiara... memang tertutup habis majlis kami nie.. ermmm .. sukaaaaa jugak sbb tak ganggu org. tak semak rumah. tak yah pasang kemah3 ni. tak yah cuci pinggan mangkuk. periuk belanga... kan..kan..kan....





Tempat dia pun cantik... menyenangkan... aman damai.. ermmm.. balik2 rumah leh relax dah... tak yah pk nk kemas ke apa ke... semua leh rehat dgn sepuas2 nyaaaaa... tambah2 penggantin,,, ahaksssss... heehhehe...











Actually kenduri aku ni... tak plan pun nk buat.. atau nk kenduri2 ni.. just nk jumpa tok kadi and akad nikah then balik.. tapi ramai pulak yg concern.. ermmm.. nk sponsor kew??? huhu... i on jerrr... blh jawab cmtuh?? blh jer... sapa taknak klu ada org nk sponsor kan..kan..kan.. best tuh... jarang2 sekali nk dpt... ermmm... harus kita hargai sebaik2 mungkin..




aku hargai sgt pada geng2 netball aku yg sudi sponsor kek 2 tingkat... terkejut jugak tiba2 ada kek.. ermm... langsung tak plan pun.. tapi tu la.. gunanya ada kawan yg memahami dan sudi memahami... tks a lot... gue cayanggggg bangatttt cama kamo0o0o0... lain kali kita sponsor lagi tauuuuu.. cekkk sukaaaaaa~~~



kenduri kali nie ramai yg aku tak jemput dan ramai jugak yang marah sama ku... huhuhu... wahai kalian2 yg ku sayangi... bukanlah tidak mahu menjemput kamo02 semua... tapi.. biarlah.. aku yg mengetahui lagi memahaminya... cukuplah klu kalian2 mend0akan yg tebraik buat amb0 ini... bhgia dunia dan akhirat. amin. Jgn mrh2 tawwww.... tak elokssss lerrrrr.. hehehe.... buruk bebenorrr rupennyeee...


haaaa.. tiba2 teringat kepada tema MERAH kami.... hehehe... ramia gak tanya kenapa MERAH? x putih? kelabu? gold? bla...bla..bla...bla.... jeng..jeng..jeng... jawapan dia simple jer... suka hati a... hahaha... taklah.. mcm ni kisahnya..
ermmm... my bonda kesyangan b4 tis pnh g Dubai... jalan2 cari pasai, cari makan... ermm... kat dubai klu sstgh org tahu.. kain organza kat sana meme terbaikkkkk wokkk.,,, jarang2 kita nk dpt kat mesia nie.. klu ada mahai nk mampuhhh... tak gi tu.. ermm.. igt lg... my bonda ckp.. nah! ambik kain ni.. mama beli kt ang utk pakai nikah nnti.. (tp masa tuh aku pun tak sure bila nk nikah) aku jawab balik la.... laaaaaaaaa... bila yg nk nikahnya ni??? tahun berapa? mau reput kain ni...!! hahahaha... tapi tuhan penentu segalanya... tahun ni jugak aku pakai.. ermmm... mula2 nya mmg taknak buat kain tu sbb pelik ja pakai merah utk akad nikah... tapi bila d kenang2.. kesusahan dan kepayahan ibunda tercinta terhadap kain itu,,, ambo pun pilih utk memakainya... nasib la my hubby tuh cerah.. klu gelap?? cuba kita bygkan??? ermmmmm.... :) well... semua persiapan mengenai kain merah tu... ibunda tercinta yang siapkan.. semua dia jahit.. pandaikan ibunda amb0... hehehe.. tq mummy... luv u till die.






di atas ni lah ibunda tercinta ambo0.. ermmm.. c0meikan.. c0mei cam ambo0.. wakakakakaka... perasaan itu harus dlm diri.. kekeke.. dia pun tema merah gak.. ermm.. tantikkk tangat2..

ni kawan ambo0 yg s0mbattt... nama dia chengko.. konon laksaman cengko.. hehe.. n isteri tercinta zura arora.. s0mbat mu deh..
tks.. dia ni kawan dr mula2 aku masuk usm.. ssh senang suatu ketika dulu ada bersama.. bab jalan, meronda, berkongga... semua bersama.. n skng dia dah tawen tapi blm ada rezeki utk timang... klu nk tau.. mak beliau la yg kenaikan ambo0 dgn hubby ambo0.. ermmm.. jodoh kami.,,
















Disebelah ni pulak... my best frenz... farah. Ngeeee3... dia tau segala kepahitan hidup suatu ketika dulu.. sbb dia housemate aku... sampai dia kawin.. dia pindah dan aku sendirian... heheehe.. tapi still kawan u olls.. sampai skng... skng dia dah ada anak nama dinie.. ya ampun sgt montell tak terkira... geram jer neng0kkk.... apa2 pun tks t0 farah... 2 b my best frenz... ever n ever..


























nie lak.. adik kesayangan amb0 hat pmpn.. yg montel lagu cubby... ermm.. tu hubby dia... beza nyaaaaa.. sorang besar.. sorang kecik.. wakakaka.. tapi takpa.. apa yg penting.. bahagia selamanyaaaa........ muah..muahhhh..























NI lak kakak kesygn amb0 yg
pertama... ni pun bulat gak tapi still maintain... dgn hubby dia yg agak gila pala otaknya.. kerjanya asik makan dan bg org makan... iskh3.... klu g umh diaorng ni memang jenuh la mkn... sampai termonyeh3....
hope.. bhgia gak hingga akhir hayat.. tks.... wink..wink..


























Ni la family terbaru aku... apa yg blh kata.. memang hapening n satu kepala bila bersembang... meriah sgtttt... tapi aku tak sempat la nk mencium tgn bapa mertua sbb dah meninggal pada tahun lepas... tappiiii aku sempat melawat arwah dan sedekahkan Yaasin. Sm0ga rohnya d cucuri rahmat dan d0a kebahagiaan mengiringi kami.















ni mak mertua dan abg acha dan family.. abg acha ni suka wat lawak.. lawak selamba... hehehe... so far k.liza pun baik dan pandai masak... hehehe... nnti leh wat makan2... hahahaha... aku sukaaaaaa...
apa yg aku nk citer.. memang best bila family dah bertambah.. sbbnya aku dpt segalanya baru... segalanya berlainan dan blh bertukar2 pikiran dan pandagan masing2...


















that's my soul................. My 2H.


U olls.... letih la mengaranggg.. sbb dh lama tak mengarang.. haahaha.. tapi apa pun aku memang semangat nk cerita my new life.. coz im very hapy. Rutin harian aku juga berubah... aku tak lagi sendirian dan kini aku sntiasa berteman dan harap temanku ini biarlaha selamanya... amin.

Doakanlah kebahagiaan kami sehingga ke akhir hayat kami.. dan smoga kami d kurniakan anak yg soleh dan solehah dan c0mei2 macam kami... ahahahahahaha... sukaaaaaa.... apa pun rezeki tuh dr ALLAH... Kalau kami dpt awal kami terima seadanya.. dan jika diizinkan.. BB Gurl... hehehehe.... mesti kiut miutttttttt.. haaaa.. kelessss kan..

jumpa d next n3...
bye
wasalam..









Monday, July 12, 2010

SOUTH AFRICA WORLD CUP 2010

Salam~

huh! penangan WC memang terbaikkkkk lahhh.. sbb??? sbbnya SPAIN menang laaaa... apa pun game smlm memang rancak.. 2-2 ada skill masing2.. b0leh luruh gak jantung 0den neng0knyeeee... huhu... cm suspen jerrr sapa nk menanggg... tapi akhirnya 'additional time' yg lagi 2 minit hampir tamat... akhirnya INIESTA menjaringkan goal keemasan buat SPAIN!! huh........ memang menyorak kegumbiraan betaa... waka..waka..eh.eh....




ramai fans oranje yg tak b0leh menerima kenyataan..... tapi kena la terima... semua tlh berlalu.... hehehe.. g0mo..g0mo SPAIn.... hehe


Thursday, July 1, 2010

Jiwa ting t0ng...

Salam kengkawan.. lama betul tak bermuhasabah dalam bl0g aku nie...
laaaaaaaa... last post bulan 5... hahaha.. dasat gilerrr..apa dah jadi nie..
sibuk k0t.. tapi sibuk ke? hehehe.. sibuk layan fb... tuh jer la..
tup tap tup tap.. dah bulan 7 kawan2... ermm. cepat masa berlalu.. tanpa aku sedari. itu tanda dunia sudah menghampiri kepada pengakhiran.. subahanallah!

tapi masih bnyk yang belum aku kecapi.. masih bbnyk yg perlu aku pelajari.. namun aku tetap bersyukur kepadaMU atas kurniaanMU dan terlalu bersyukur.. AMIN.

Lumrah kehidupan kadang kala kita dirundung masalah yg sukar utk kita tepis... namun terselit jua keindahan yg diimpi. Hidup ni adilkan.. tak semua kesusahan itu akan terus susah.. namun pasti ada keindahannya jika kita benar2 sabar dan tabah dalam mengharunginya. Jgn cepat mengalah.. kita harus bangkit dr kesilapan kita dan terus, terus dan terus maju ke hadapan..

dimana ada usaha disitu ada kejayaan.. :) di mana ada jalan disitu ada highway! hehehe... merapu dah la tuh..
banyak sgt layan movie.. jadi cmni la.. tapi ok wt.. fun!
ermm.. berakhirnya bulan JUN.. huh.. bermakna aku baru ja habis menjalankan sukum ke 35 usm, letih sgt letih.. tapi aku tak terganggu dengan waktu kerja aku kerana aku doberikan CTR.. ok la kan klu tak jenuh la aku.. nk menjawab sana sini dan macam2 lagi yang lah yang akan ditanya itu dan ini.. ermm.. sabar jer la kan.. takpa itu semua dugaan utk aku tempuhinya.. mana ada hidup yang tak da halangan dan rintangan nya.. takda journey lak rasanya.. kan..kan..kan.. hehe.. dan dr situ lah kita akan pelajarinya.. mcm mn kita mengenali manusia yang blh dijadikan kawan dan lawan. YES!
nanti aku akan upload gambar2 sukum.. tapi tak banyak sgt a.. tungguu...

bulan JUN adalah hari utk ayah2-bapak2 sedunia.. aku pun tak terlepas dr menyambutnya.. ermm.. nk wish gak hapy fathrs day utk my abah.. ABDUL JALIL MOHAMED... sm0ga menjadi abah yang terbaik.. 2nd to my daddy.. SAIDON.. tk's 2 everything n best m0ment with u n can't f0rget it... nice! :) 3rd.. t0 my bel0ved PAPA.. ROSLAN HALIM.. tks coz b a father t0 my MHF's.. :) h0pe we be t0gether till die... tks t0 make me hepy.

ni citer d akhir bulan JUN.. hehe.. mmg best.. aku naik star cruises PISCES. selalu dok tgk je kapal nie.. ermm.. mmg best la naik.. tak rasa mcm lam kapal pun.. mana taknya.. swimming pool ada, wayang ada, karoke ada, sh0p ada, gym ada, restoran ada, iskh mcm2 lah... yg beest dpt layan bola lam kapal dgn suasana yg best.. santai jaaa.. sambil makan kacang ngn minum air pa ntah. hahahaha.. (halal la satu gelas 10hinggit).. makanan atas tu mmg best la.. buffet, mkn sampai termonyeh la.. nnti gambar akan di uploadkan kelak.. tunggguuu

berakhirnya sudah bulan JUN.. dan kini bermulanya la ceritera bulan JULAI yg penuh dengan kesibukan yg bakal melanda.. ermmm.. bnyk perancangan yg ada di bulan JULAI ni tapi jadi ke tak.. entah a.. h0pe semua 0k.. every weekends ada kerja nie..

by the way.. c u next destination.

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum..

Salam Sejahtera..

N3 masak memasak suda mali l0o0o0... keh keh keh... layanzzzzz... ni masakan hari rabu malam dan kamis malam.. hehehe.. kita n3 sekali lah erk.. save... hahahaha blh plk cmtuh kan. ala... belasah jer la.. tak yah la nk formal sgt.. bukan apa pun...




sup ayam ni dah lama tak buat.. makan nasi panas2 perghhhh kena lak ngn sambal belacan kan korang.. memang leleh habis la.. out diettttt... hancusss lebusssss... punah ranah. hishhhh... rosak3.. sapa suruh masak sedap3 kan. so.. mkn jer la..





Ikan masak Kicap.


Sotong goreng tepung

nak citer ckit.. mcm mn nk buat sotong grg tepung nie.. sedap la.. sblm ni dpt resepi mcm tak best.. tak ranggup.. hehe.. bila sedap leh kita kongsi bersama..

mula2.. celup sotong dgn telur.. then ambik tepung gandum campur ckit ngn soda bikarbonat.. gaulkan bersama lada sulah.. dan celup dgn sotong dan goreng deep fry... sedap uollsssss... tak caya try laaa... rangup d luar lembut d dalam...





Assalamualaikum w.b.t

Salam hari rabu utk semua yg d sayangi lagi d cintai... smoga hari ini penuh rhmat buat kita dan org tersayang... :)

sejak2 skng ni kan.... hehehe... tiba2 jd rajin la puloksssss nk n3 masak memasakkk nie.. ahakssss... sukanyaaa... m0od~ masak memasakkkk... fuhhh.. winduuu saat2 gini.. s0 bila dh ada.. guna dgn sebaik2nya dan sehabis mungkin. Kekekeke.. suka..suka..suka..

Walaupun masakan ku ini tak lah seberapa mana.. tp ttp bermkna buatku utk hari2 yg mendatang kan.. ermmm.. aku suka part gini sbb mmg hobi aku memasak.. lebih mencabar bila mencuba masakan yg sememangnya tak pernah aku buat tapi pernah aku makan... hahahahahaha.. sbbnya.. tentulah susah dan tak tahu resepinya.

ahaksss... selepas ni blh la aku guna kuasa veto yg ada utk mencuba kan.. sbb dah ada tukang rasa utk masakan aku dan boleh nk mengomen serba sikit.

Ok.. untuk semalam aku hanya masak yg simple... tapi cukup bermakna bila masakan aku habis d makan.. itu tandanya... tandanya...tanyadanyaaaaa... sedap laaaaaaaaaa... hahahaha. Aku wat kari daging.. ermmm lama tak masak.. klu aa pulut kuning sedap nie... lazat jerrrr.. tak pun roti bengali.. perghhh... memang kena a... ngn makanan org penang ni kan.. tidur lena jaaa.. kehkehkeh..

Bahan2 utk kari daging:

Daging (ikut suka)
Rempah kari daging 1 paket
kulit kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga
santan
ubi
bawang besar*
bawang merah*
bawang putih*
halia*

CARa2:

Bland semua yg bertanda* Kemudian tumis bersama kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga sehingga nai bau dan masukkan rempah kari daging dan tmbah sedikit air bersama daging supaya daging lebih empuk. Biar sehingga mendidih dan masukkan ubi dan santan. Masukkan juga cili hijau dan tomato dan biar sehingga masak.




KARI DAGING TEMAN.. hehehe...




Pastu.. teman masak sayur bayam.. NI makanan amb0 ler.. sbb kurang makan nasi dan terlebih makan sayur.. kononnnnyyyaaaa diettt... hehehe... ni juga antara fav haikal n hubby... s0 kena la masak makanan yg kenjadi fav diaorg supaya semua habis d makan......







Pastu.. menu wajib dr dulu kini dan selamanya... jeng.jeng..jeng... sambal belacan. Perghhhh meleleh terus air liur aku.. Tapikan... hubby aku tuh langsung tak makan pedas.. sikit pun tak blh.. klu terkena mau lari tak cukup tanah dia... hehehehe.. so.. hat ni fokus utk aku sorang jer la... baru ada nikmat makan namanya... kan..kan..kan.... tak caya... layanzzzzzzzz...


TERBAIKKKKKKKK!!!

Oklah u olls.... ni jerla yg blh aku buat kenangan utk masa akan dtg... bukan apa... memori tu kadang2 membuat kan kita tersenyum sorang diri.. betul tak? mesti btl punya kan... tambah yg indah2... mesti la senyum takkan nk nangis lak kan... mcm tak sesuai jerrrr.. hehehe
nnti kita masuk utk n3 seterusnya... tak tau la nk masak apa utk hari ni.. tp planning tu nk wat sotong goreng tepung ngn ikan masak kicap...ermmmm.. sbb dh tak makan pedas... buat jer la yg manis2... sour2... kan...

jumpa lagi..
bye..
salam..


Bismillahirohmannirohim....

dimulakan dengan bismillah.. d sudahi dengan ALHAMDULILLAH...
sebagai hambaNYA.. itu yg sebaik2nya. Hrp aku dpt mulakan dgn segalanya spt yg d rancang dan moga ALLAH memakbulkan segalanya.. insyaALLAH.

tetiba rasa mcm nk entri jer menda alah ne kan... menda yg hepy kita kongsi2kan... takda yg lbh indah bg sorang wanita apabila dirinya telah d lamar... ermm... nice.. hidup ini jd terlalu indah dan manis.. dan aku terlalu bersyukur kepadamu YA ALLAH!.. kerna masih d beri ruang utk terus bahagia spt insan lain...

apa yg blh aku kongsikan di sini... perancangan aku taklah awal.. aku hnya ambik masa lbh kurang sebulan... tapi alhamdulillah ALLAH permudahkan segala jalan utk aku dan semua menda menjadi terlalu baik.... syukur sgt. Tu la pepatah ada mengatakan KALAU DAH JODOH TAK KEMANA.. hehehehe.. klu nk cakap DIA terbaik utk aku... "NO BODY PERFECT!" apa yg blh aku katakan tika dan saat ini... DIA yg benar2 iklas menyayangiku dan menghargai aku seadanya. Dan harap perasaan itu akan kekal sehingga ke akhir hayat kami... DOA2KANLAH.

Tapi kan.. rasa cam nk citer skit a mengenai my hubby... dia d kenali dgn ROSLAN... tapikan... psssttt... nk bisik ckit... org bnyk kenal dia dgn BOTAK.. heehe.. macam mana kami kenal? ermm... kami di 'rekeman' oleh mak kawan baik aku.. cengko! masa tu aku igt lagi.. masa kenduri cengko.. 1st time tgk muka dia.. tapi pd aku nothing feel.. biasa2 jer.. so aku pun antara layan dgn tidak jer.. kadang2 sms dia pun aku tak reply.. dan no dia pun aku tak pernah save.. huhu.. tapi tu la.. org dh cakap.. klu dah jodoh.. ermm... tiba2 jer aku blh layan sms dia mungkin sbb aku boring kot.. then kebetulan tak tau nk buat apa.. ermm... di situ lah bermulanya kisah kami.. dari seorang yg tidak mengenali kepada seorang kawan kepada seorang kekasih dan terus menjadi isteri yang sah kepada beliau. (tersenyum aku). perbezaan umur di antara kami taklah begitu jauh.. 4thn beza.. s0.. pada aku umur tak penting.. tapi yg penting sejauh mana kami mampu mengharungi d alam baru ini.. dia seorang yang banyak cakap.. tapi lain dr yang lain... sbbnya.. dia punya pemikiran d luar jangkaan.. ermmm.. aku jer yg tahu... kadang2 tu mcm tak logik pun ada... hahaha... tapi bgsnya.. dia bukan HIPOKRIT... sesuatu bnda yg dia tak suka, dia akan cakap tak suka... tapi klu dia suka... ermmm... standby.. dia akan layan sampai naik jemu. pelikkan!! pelik2 pun dah jadi hubby aku.. hahahahaha... aku harap sgt...walaupun dia bukan yang pertama tapi harapan mengunung aku biarlah dia yg terbakhir utk aku. AMIN. Hidup ini jauh lagi utk aku selami... berbagai dugaan lagi yg bakal aku hadapi.. dan aku megharap aku blh jadi wanita yang setabah mungkin dan sekuat mungkin, sentiasa igt akan laranganNYA sentiasa igt akan suruhanNYA.. biarpun aku bukan wanita yang sempurna tapi aku cuba utk jadi lebih sempurna.

Tanggal 18 Julai 2010 (ahad) bersamaan 6 Syaaban 1431H... suatu tarikh yang aku akan igt selagi hayat ku d kandung badan.. Kenangan manis. Biar apa yang kami rancangkan tidak sebesar mana namun ianya sudah mampu memberi kenangan yg sentiasa tersimpan d hati kecil kami. Kau berharap agar aku mampu menjadi seorang isteri yg solehah dan ibu yang mithali... insyaALLAH.



Saat aku telah sah bergelar isteri...



Kucupan tanda aku kini milik dia... best sgt moment nie... ermm... (wanita mn laaaa yg kata tak best kan... hahaha)
serba merah.. ibarat tanda cinta kami.... ahakssss...

Kami telah di nikahkan di masjid USM, tmpt d mana aku brkhdmat.. Pada jam lbh kurang 11.30am... Yg bestnya... ustaz tuh sangat lawak u olls... sempat lagi dia mengusik penggantin lelaki... hahaha.. tak lah nerbes sgt kan.. klu dpt yg seyes jaaa... mau ketaq merenyuttt... haha. Dan dgn 2x kali lafaz kami sah bergelar suami isteri.... yeaaaa.. dpt lesen.. hahahaha....
sebenarnya aku pun tak caya yang aku masih d beri ruang dlm keadaan sebegini... erm... syukur sgt.. Jodoh ajal maut semua d tangan tuhan... kita hanya merancang...







Biar kita d uji dgn berbagai halangan dan dugaan... namun ttp terselit kebahagiaan utk kita... percayalah.. cuma masa dan keadaan saja yg dpt menentukan.... Dan aku terlalu bersyukur kerna masih diberi ruang utk bahagia.. amin.
Semoga ianya kekal milik aku selamanya....



Citer ckit tntng majlis akad nie... aku tak jemput ramai org... hanya la adik beradik sebelah aku dan juga suami.. dan kawan baik aku... bukan tak nak jemput ramai tpi.... ermmm.. aku jer mengetahui.. mmg betui benda yg elok buat apa nk disorokkan... tapi aku tak sorok cuma low profile... hahahaha... bwwekkkkk...!! Perluka???? malu laaaaa... hik hik hik...










Lepas jer majlis akad smua selesai... kami semua pergi menuju ke pan mutiara, batu maung... (pilihan suami) katanya tak yah buat kat rumah... bnyk kerja n macam2 nk kena buat.. letih jer.... n dia ckp nk buat kenduri lain dr yg lain ckit... (apa yg lainnya entah le)... suasana la kt.. kami ni ibarat buat kenduri tertutup gi tu... hahahha... (macam artis lak)... yer a.. kawin ngn arjen robben la kata kan... wakakakaka... perasaannnnn u oolsss...








Pan mutiara ni ada pakej kawin, tapi kami tak ambik pun pakej tu kami ambik hat biasa2 ja.... ermmm... lagi sedap kot.. nasi putih n kari kepala ikan... wahhhhh!!! sedappp... sampai termonyeh2 nk makan... yer a.. lauk punya la banyakkk... puas hati rasanya klu makan... ada yg sampai mc terus isnin tu... hahahaha... gara2 mkn terlebih2... itulah...

Untuk keselesaan semua... kami buat d ballroom pan mutiara... memang tertutup habis majlis kami nie.. ermmm .. sukaaaaa jugak sbb tak ganggu org. tak semak rumah. tak yah pasang kemah3 ni. tak yah cuci pinggan mangkuk. periuk belanga... kan..kan..kan....





Tempat dia pun cantik... menyenangkan... aman damai.. ermmm.. balik2 rumah leh relax dah... tak yah pk nk kemas ke apa ke... semua leh rehat dgn sepuas2 nyaaaaa... tambah2 penggantin,,, ahaksssss... heehhehe...











Actually kenduri aku ni... tak plan pun nk buat.. atau nk kenduri2 ni.. just nk jumpa tok kadi and akad nikah then balik.. tapi ramai pulak yg concern.. ermmm.. nk sponsor kew??? huhu... i on jerrr... blh jawab cmtuh?? blh jer... sapa taknak klu ada org nk sponsor kan..kan..kan.. best tuh... jarang2 sekali nk dpt... ermmm... harus kita hargai sebaik2 mungkin..




aku hargai sgt pada geng2 netball aku yg sudi sponsor kek 2 tingkat... terkejut jugak tiba2 ada kek.. ermm... langsung tak plan pun.. tapi tu la.. gunanya ada kawan yg memahami dan sudi memahami... tks a lot... gue cayanggggg bangatttt cama kamo0o0o0... lain kali kita sponsor lagi tauuuuu.. cekkk sukaaaaaa~~~



kenduri kali nie ramai yg aku tak jemput dan ramai jugak yang marah sama ku... huhuhu... wahai kalian2 yg ku sayangi... bukanlah tidak mahu menjemput kamo02 semua... tapi.. biarlah.. aku yg mengetahui lagi memahaminya... cukuplah klu kalian2 mend0akan yg tebraik buat amb0 ini... bhgia dunia dan akhirat. amin. Jgn mrh2 tawwww.... tak elokssss lerrrrr.. hehehe.... buruk bebenorrr rupennyeee...


haaaa.. tiba2 teringat kepada tema MERAH kami.... hehehe... ramia gak tanya kenapa MERAH? x putih? kelabu? gold? bla...bla..bla...bla.... jeng..jeng..jeng... jawapan dia simple jer... suka hati a... hahaha... taklah.. mcm ni kisahnya..
ermmm... my bonda kesyangan b4 tis pnh g Dubai... jalan2 cari pasai, cari makan... ermm... kat dubai klu sstgh org tahu.. kain organza kat sana meme terbaikkkkk wokkk.,,, jarang2 kita nk dpt kat mesia nie.. klu ada mahai nk mampuhhh... tak gi tu.. ermm.. igt lg... my bonda ckp.. nah! ambik kain ni.. mama beli kt ang utk pakai nikah nnti.. (tp masa tuh aku pun tak sure bila nk nikah) aku jawab balik la.... laaaaaaaaa... bila yg nk nikahnya ni??? tahun berapa? mau reput kain ni...!! hahahaha... tapi tuhan penentu segalanya... tahun ni jugak aku pakai.. ermmm... mula2 nya mmg taknak buat kain tu sbb pelik ja pakai merah utk akad nikah... tapi bila d kenang2.. kesusahan dan kepayahan ibunda tercinta terhadap kain itu,,, ambo pun pilih utk memakainya... nasib la my hubby tuh cerah.. klu gelap?? cuba kita bygkan??? ermmmmm.... :) well... semua persiapan mengenai kain merah tu... ibunda tercinta yang siapkan.. semua dia jahit.. pandaikan ibunda amb0... hehehe.. tq mummy... luv u till die.






di atas ni lah ibunda tercinta ambo0.. ermmm.. c0meikan.. c0mei cam ambo0.. wakakakakaka... perasaan itu harus dlm diri.. kekeke.. dia pun tema merah gak.. ermm.. tantikkk tangat2..

ni kawan ambo0 yg s0mbattt... nama dia chengko.. konon laksaman cengko.. hehe.. n isteri tercinta zura arora.. s0mbat mu deh..
tks.. dia ni kawan dr mula2 aku masuk usm.. ssh senang suatu ketika dulu ada bersama.. bab jalan, meronda, berkongga... semua bersama.. n skng dia dah tawen tapi blm ada rezeki utk timang... klu nk tau.. mak beliau la yg kenaikan ambo0 dgn hubby ambo0.. ermmm.. jodoh kami.,,
















Disebelah ni pulak... my best frenz... farah. Ngeeee3... dia tau segala kepahitan hidup suatu ketika dulu.. sbb dia housemate aku... sampai dia kawin.. dia pindah dan aku sendirian... heheehe.. tapi still kawan u olls.. sampai skng... skng dia dah ada anak nama dinie.. ya ampun sgt montell tak terkira... geram jer neng0kkk.... apa2 pun tks t0 farah... 2 b my best frenz... ever n ever..


























nie lak.. adik kesayangan amb0 hat pmpn.. yg montel lagu cubby... ermm.. tu hubby dia... beza nyaaaaa.. sorang besar.. sorang kecik.. wakakaka.. tapi takpa.. apa yg penting.. bahagia selamanyaaaa........ muah..muahhhh..























NI lak kakak kesygn amb0 yg
pertama... ni pun bulat gak tapi still maintain... dgn hubby dia yg agak gila pala otaknya.. kerjanya asik makan dan bg org makan... iskh3.... klu g umh diaorng ni memang jenuh la mkn... sampai termonyeh3....
hope.. bhgia gak hingga akhir hayat.. tks.... wink..wink..


























Ni la family terbaru aku... apa yg blh kata.. memang hapening n satu kepala bila bersembang... meriah sgtttt... tapi aku tak sempat la nk mencium tgn bapa mertua sbb dah meninggal pada tahun lepas... tappiiii aku sempat melawat arwah dan sedekahkan Yaasin. Sm0ga rohnya d cucuri rahmat dan d0a kebahagiaan mengiringi kami.















ni mak mertua dan abg acha dan family.. abg acha ni suka wat lawak.. lawak selamba... hehehe... so far k.liza pun baik dan pandai masak... hehehe... nnti leh wat makan2... hahahaha... aku sukaaaaaa...
apa yg aku nk citer.. memang best bila family dah bertambah.. sbbnya aku dpt segalanya baru... segalanya berlainan dan blh bertukar2 pikiran dan pandagan masing2...


















that's my soul................. My 2H.


U olls.... letih la mengaranggg.. sbb dh lama tak mengarang.. haahaha.. tapi apa pun aku memang semangat nk cerita my new life.. coz im very hapy. Rutin harian aku juga berubah... aku tak lagi sendirian dan kini aku sntiasa berteman dan harap temanku ini biarlaha selamanya... amin.

Doakanlah kebahagiaan kami sehingga ke akhir hayat kami.. dan smoga kami d kurniakan anak yg soleh dan solehah dan c0mei2 macam kami... ahahahahahaha... sukaaaaaa.... apa pun rezeki tuh dr ALLAH... Kalau kami dpt awal kami terima seadanya.. dan jika diizinkan.. BB Gurl... hehehehe.... mesti kiut miutttttttt.. haaaa.. kelessss kan..

jumpa d next n3...
bye
wasalam..









Salam~

huh! penangan WC memang terbaikkkkk lahhh.. sbb??? sbbnya SPAIN menang laaaa... apa pun game smlm memang rancak.. 2-2 ada skill masing2.. b0leh luruh gak jantung 0den neng0knyeeee... huhu... cm suspen jerrr sapa nk menanggg... tapi akhirnya 'additional time' yg lagi 2 minit hampir tamat... akhirnya INIESTA menjaringkan goal keemasan buat SPAIN!! huh........ memang menyorak kegumbiraan betaa... waka..waka..eh.eh....




ramai fans oranje yg tak b0leh menerima kenyataan..... tapi kena la terima... semua tlh berlalu.... hehehe.. g0mo..g0mo SPAIn.... hehe


Salam kengkawan.. lama betul tak bermuhasabah dalam bl0g aku nie...
laaaaaaaa... last post bulan 5... hahaha.. dasat gilerrr..apa dah jadi nie..
sibuk k0t.. tapi sibuk ke? hehehe.. sibuk layan fb... tuh jer la..
tup tap tup tap.. dah bulan 7 kawan2... ermm. cepat masa berlalu.. tanpa aku sedari. itu tanda dunia sudah menghampiri kepada pengakhiran.. subahanallah!

tapi masih bnyk yang belum aku kecapi.. masih bbnyk yg perlu aku pelajari.. namun aku tetap bersyukur kepadaMU atas kurniaanMU dan terlalu bersyukur.. AMIN.

Lumrah kehidupan kadang kala kita dirundung masalah yg sukar utk kita tepis... namun terselit jua keindahan yg diimpi. Hidup ni adilkan.. tak semua kesusahan itu akan terus susah.. namun pasti ada keindahannya jika kita benar2 sabar dan tabah dalam mengharunginya. Jgn cepat mengalah.. kita harus bangkit dr kesilapan kita dan terus, terus dan terus maju ke hadapan..

dimana ada usaha disitu ada kejayaan.. :) di mana ada jalan disitu ada highway! hehehe... merapu dah la tuh..
banyak sgt layan movie.. jadi cmni la.. tapi ok wt.. fun!
ermm.. berakhirnya bulan JUN.. huh.. bermakna aku baru ja habis menjalankan sukum ke 35 usm, letih sgt letih.. tapi aku tak terganggu dengan waktu kerja aku kerana aku doberikan CTR.. ok la kan klu tak jenuh la aku.. nk menjawab sana sini dan macam2 lagi yang lah yang akan ditanya itu dan ini.. ermm.. sabar jer la kan.. takpa itu semua dugaan utk aku tempuhinya.. mana ada hidup yang tak da halangan dan rintangan nya.. takda journey lak rasanya.. kan..kan..kan.. hehe.. dan dr situ lah kita akan pelajarinya.. mcm mn kita mengenali manusia yang blh dijadikan kawan dan lawan. YES!
nanti aku akan upload gambar2 sukum.. tapi tak banyak sgt a.. tungguu...

bulan JUN adalah hari utk ayah2-bapak2 sedunia.. aku pun tak terlepas dr menyambutnya.. ermm.. nk wish gak hapy fathrs day utk my abah.. ABDUL JALIL MOHAMED... sm0ga menjadi abah yang terbaik.. 2nd to my daddy.. SAIDON.. tk's 2 everything n best m0ment with u n can't f0rget it... nice! :) 3rd.. t0 my bel0ved PAPA.. ROSLAN HALIM.. tks coz b a father t0 my MHF's.. :) h0pe we be t0gether till die... tks t0 make me hepy.

ni citer d akhir bulan JUN.. hehe.. mmg best.. aku naik star cruises PISCES. selalu dok tgk je kapal nie.. ermm.. mmg best la naik.. tak rasa mcm lam kapal pun.. mana taknya.. swimming pool ada, wayang ada, karoke ada, sh0p ada, gym ada, restoran ada, iskh mcm2 lah... yg beest dpt layan bola lam kapal dgn suasana yg best.. santai jaaa.. sambil makan kacang ngn minum air pa ntah. hahahaha.. (halal la satu gelas 10hinggit).. makanan atas tu mmg best la.. buffet, mkn sampai termonyeh la.. nnti gambar akan di uploadkan kelak.. tunggguuu

berakhirnya sudah bulan JUN.. dan kini bermulanya la ceritera bulan JULAI yg penuh dengan kesibukan yg bakal melanda.. ermmm.. bnyk perancangan yg ada di bulan JULAI ni tapi jadi ke tak.. entah a.. h0pe semua 0k.. every weekends ada kerja nie..

by the way.. c u next destination.