Pages

Friday, January 28, 2011

Dunia ibu..

Assalamualaikum n m0rning u 0lls...
Jumaat yg indah ni haruslah kita sedekah kan bnyk2 senyuman agar hari2 yg kita lalui
akan dipenuhi dgn bunga2 cinta kepadaNYA dan yg tersyg... amin.

Suka buat n3 pregy ni sbb rasa mcm nk tinggalkan kenangan utk diri sndiri bila suatu
masa nnti... hehe..

tak bnyk nk citer cuma nk mengimbau kedudukan bb skng...dunia skng hnyalah preggy..
preggy.. preggy... hahahaha.. cemuih apa org nk baca kan.. tapi pd yg sudi baca la..
pada yg tak... ermmm.. tiada paksaan ok..

sejak2 trimester 2 ni... rasa mcm best sgttttt..sbb?????hehehehe... hilang alah semua..
tuh yg best.. badan pun dah tak lesu.. mood pun dah ok.. tuh yg best..klu tak.. asik
monyokkkkk jer.. sampai bila nk mcmtuh kan... en hasben pun naik boring dah..
tapikannnn.. time2 preggy ni best sikit sbb dpt lynn yg istimewa... hehe.. apa yg nk kira dpt lahhhh..sebut je.. pasti dpt.. ermmm best3...memang prihatin en hasben ni.. credit to en hasben lah... hehehe... bak kata sanisah huri (ye ke.. aku main bedal jer btl ke tak ni)
"semakin hari semakin sayang".. hahahaha.. jiwang laksss...
Mcm smlm.. aku tingin sgt nk mkn bihun sup ansiam... istimewanya bihun sup ni tau sbb apa.. ermmm.. mai nk citer.. bihun sup ni yg lainnya sbb dia taruh telur yg separuh masak.. n sup yg sedappppppp... tak d nafikan... tuh yg istimewa.. tmpt lain takda boh telur mcm ni klu ada pun telur rebus.. ni telur separuh masak.. best laaaa.. ermmm yummy...
klu ikutkan my en hasben dah kenyang n tak nak kuar.. aku pun dgn nada merajuk.. cewahhhh..
cakap la..takpa la ma p sorang.. pa tak yah p.. dan..dan en hasben kata..takpala.. kita p satg.. hehehehe.... sygkannn.. ermmm.. like it!! dpt jugak mkn bihun sup tuh...
habis tuh en hasben bawa ronda2 g qbay beli jagung bakar n buah.. haruslah aku mkn buah sepanjang preggy ni... ermmm...

eh lupa lak nk citer... aku ada buka satu web ni.. dia ada suggest utk ibu preggy mkn DHA.. utk kulit bb n otaknya.. ermm..aku pun pergila cari kat farmasi n dari sumber2 doktor kat opis aku ni.. diaorg pun suggest la.. n aku pun dah dpt ubat tu.. DHA Natal..ermm blh tahan mahaiiiinyaaa.. tapi takpela utk bb punya pasai sbb pharamcists tuh ckp ubat ni paling bgs sbb selain utk otak bb dia jugak utk putihkan kulit bb..ye ke.. ermmm.. tak kisah la.. janji DHA..
n start hari ni aku dah mkn DHA.. blm terlewat kot rsnya... hope bb aku dpt vitamin yg aku mkn.. bb aku pun semakin hari semakin aktif.. klu dl 1 hari rasa waktu mlm ja dia punya kick.. tapi skng tak tentu masa dah... bnyk improve.. alhamdulillah.. Thankful! hope aku dpt laluinya dgn cukup sempurna sehingga aku melahirkan dan d permudahkan segalanya... amin.



MINGGU KE-18

Taksiran panjang janin adalah 14 cm dengan berat sekitar 150 gram. Rahim dapat diraba tepat di bawah pusar, (memang betul pun, blh rasa dia dok kat bawah tuh..) ukurannya kira-kira sebesar buah semangka. Pertumbuhan rahim ke depan akan mengubah keseimbangan tubuh ibu. Sementara peningkatan mobilitas persendian ikut mempengaruhi perubahaan postur tubuh sekaligus menyebabkan keluhan punggung. Keluhan ini makin bertambah bila kenaikan berat badan tak terkendali. Untuk mengatasinya, biasakan berbaring miring ke kiri, hindari berdiri terlalu lama dan mengangkat beban berat. Selain itu, sempatkan sesering mungkin mengistirahatkan kaki dengan mengangkat/mengganjalnya pakai bantal.( owhhh... mcm tuh erkkk... ok nnti kita buat)

Mulai usia ini hubungan interaktif antara ibu dan janinnya kian terjalin erat. Tak mengherankan setiap kali si ibu gembira, sedih, lapar atau merasakan hal lain, janin pun merasakan hal sama. (kena happy2 ja la lepas ni kan.... nnti bila dia kuar.. baru la dia pun hapy jaaaa.. hehehe..



Wednesday, January 26, 2011

rutin harian.....

Assalamualaikum n slmt sejahtera u olls...

hari ni rutin harian aku ttp sama.. datang kerja seperti biasa..
tapi pagi ni aku ada checkup di KK sg dua.. 18 weeks..
mcm biasa aku kuar awai sbb nk bekpes awai.. nnti nk kena check segala bagai..
lama pulak tunggu kat kinik tu...
aku bekpes hari ni makan mee goreng + tauhu sambal + donut + air soya..

ermm.. tak lalu sangat.. mee pun tak habis.. tapi ok la.. dr tak mkn kan..

8.45 am -
aku dah kuar dari opis coz my appt at 9.00 am.
sampai ja kat kinik.. org punya la ramai.. h0pefully tak lama la kena tunggu kan..
ambik nombor.. pas buku kat misi.. then tak sampai beberapa minit nm aku d panggil..
wahhh.. satnyaaaa.. s0ka la cmnie.. tak yah tunggu lama2..
cek berat semua... fuhhhhh.. naik beb.. 2.5kg dlm masa 1 bulan.. OMG!!!!!
apa yg aku mkn? apa yg aku buat? iskh3... termenung sat.. rasanya aku ni sejak
preggy asik tak lalu makan ada la.. sampai kadang tuh terpaksa.. mkn pun.. merapu ja bnyk
ermmmm... sapa yg berat sebenarnya ni??? ka aku yg dah tua? hahahahaha...
tua ka aku nie?? iskh tak lah.... still young ok.. haahahaha

proses ke2 :: makmal
haaaaa... kat sini yg lama sikit.. ramai sangat la.. mungkin sbb campur ngn pesakit luar
sama.. sbb tuh la lambat.. takpe.. tunggu jer la.. mujur dah mkn.. dpt tgk macam2 ragam org
sebenarnya.. hahaha.. peel aku.. kepo ja la.. huhu
tunggu giliran aku then ambik air kencing utk test.. dah ambik tuh terdetik gak.. iskh hope ok la.. jangan kencing kotor lak.. risau aku..
tunggu....tunggu...tunggu... then no di panggil.. huh.. mujur ok.. then kena ketik kat jari
utk ambik darah... ala.. tak sakit pun.. mcm semut gigit jaaaaa... ok dah settle..
alhamdulillah semua ok.. normal seadanya..

proses ke3 :: jumpa misi
jumpa misi ni kiranya acara terakhir aku.. pastu aku leh blah masuk opis semula..
sambil dok tunggu tu.. sembang la ngn sorang momies ni.. dia preggy anak sulung.. aku tanya
berapa bulan.. katanya 8 bulan.. iskh.. aku kata kecik ja perut.. mungkin sbb dia tinggi kot..
tapi memang comei la perut dia.. hehee.. tak kisah.. janji sihat kan.. tapi dia ada masalah dgn
anak dia songsang... ermmm.. takpe.. ada masa lagi.
sembang...sembang..sembang... nama aku d panggil... hehe
misi tanya.. ok ka> sihat? aku kata la sihat... tgk tuh berat badan naik berpa bnyk..
risau ja kot misi marah.. tapi tak.. hehe.. dia tanya kenapa naik bnyk sgt ni.. mkn lalu
ka?? aku kata la.. iskh.. tak la... tuh yg pelik.. dia kata takpa.. jgn ambik benda berminyk..
ermmm.. ok... then cek perut apa semua.. bb pun ok..
finish.. last sekali buat appt utk nest checkup lak.. misi tanya nk bila?? aku jawab bila pun takpa.. then dia bg 28/2 jam 3pm.. hehe.. ok gak..

now aku dah 18weeks n 2 days....
dah leh rasa bb kick.. hari tu saja bg hubby rasa.. dia pun gelak.. ahhh rasa laaa..
apa la dia dok buat kat dalam tu.. ermmm... hope sihat ok.. n jadi anak yg soleh/solehah....



ni la gamaknya rupa anak aku kat dlm.. hehe cut kan..




Friday, January 14, 2011

AKU DAH 17 MINGGU...


Assalamualaikum... dah lama tak N3 blog nie.. hehehe.. asik buka tutup... buka tutup.. ada yg buat dah N3 pastu delete sbb N3 sekerat jalan... hahaha.. bz lorh... segala bagaiii .. ermmm tak tau la.. hahaha... tiba2 hari ni mcm ada penguat pulak nk masuk bnda alah nie.. bnyk bnda yg dah buat dan nk cerita tapi rasa mcm dah lepas.. so abaikanlahhh cerita ceriti sedemikian.. ehehehe.. kita cerita jer la cerita skng ni.... kan.. kan..kan...

pada tika dan waktu ini. usia kandungan aku dah mencecah ke 17 minggu makna kata 4 bulan ++.... ermmm.. cepat la pulak rasaaa... dan sometimes dah blh rasa kick si bb ni tapi tak slalu pun... yer la mungkin blm cukup besar...



MINGGU KE-17

Panjang tubuh janin meningkat lebih pesat ketimbang lebarnya, menjadi 13 cm dengan berat sekitar 120 gram, hingga bentuk rahim terlihat oval dan bukan membulat. Akibatnya, rahim terdorong dari rongga panggul mengarah ke rongga perut. Otomatis usus ibu terdorong nyaris mencapai daerah hati, hingga kerap terasa menusuk ulu hati.(a ahhh la... patut la pun kadang2 rasa cenggitu... )

Pertumbuhan rahim yang pesat ini pun membuat ligamen-ligamen meregang, terutama bila ada gerakan mendadak. Rasa nyeri atau tak nyaman ini disebut nyeri ligamen rotundum. Oleh karena itu amat disarankan menjaga sikap tubuh dan tak melakukan gerakan-gerakan mendadak atau yang menimbulkan peregangan.(memang tidak syak lagi... kadang2 buat aku terkedu )

Lemak yang juga sering disebut jaringan adiposa mulai terbentuk di bawah kulit bayi yang semula sedemikian tipis pada minggu ini dan minggu-minggu berikutnya. Lemak ini berperanan penting untuk menjaga kestabilan suhu dan metabolisme tubuh. Sementara pada beberapa ibu yang pernah hamil, gerakan bayi mulai bisa dirasakan di minggu ini. Kendati masih samar dan tak selalu bisa dirasakan setiap saat sepanjang hari. Sedangkan bila kehamilan tersebut merupakan kehamilan pertama, gerakan yang sama umumnya baru mulai bisa dirasakan pada minggu ke-20.


ermmm... sejak skng ni kerap sangat sakit pinggang... tak tahan rasanyaaa.. walhal baru lagi ni.. ermmm.. tu la dah tua kan.. tapi tak per la.. kira ok la.. janji semua dlm keadaan slamat seadanya.. amin..

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum n m0rning u 0lls...
Jumaat yg indah ni haruslah kita sedekah kan bnyk2 senyuman agar hari2 yg kita lalui
akan dipenuhi dgn bunga2 cinta kepadaNYA dan yg tersyg... amin.

Suka buat n3 pregy ni sbb rasa mcm nk tinggalkan kenangan utk diri sndiri bila suatu
masa nnti... hehe..

tak bnyk nk citer cuma nk mengimbau kedudukan bb skng...dunia skng hnyalah preggy..
preggy.. preggy... hahahaha.. cemuih apa org nk baca kan.. tapi pd yg sudi baca la..
pada yg tak... ermmm.. tiada paksaan ok..

sejak2 trimester 2 ni... rasa mcm best sgttttt..sbb?????hehehehe... hilang alah semua..
tuh yg best.. badan pun dah tak lesu.. mood pun dah ok.. tuh yg best..klu tak.. asik
monyokkkkk jer.. sampai bila nk mcmtuh kan... en hasben pun naik boring dah..
tapikannnn.. time2 preggy ni best sikit sbb dpt lynn yg istimewa... hehe.. apa yg nk kira dpt lahhhh..sebut je.. pasti dpt.. ermmm best3...memang prihatin en hasben ni.. credit to en hasben lah... hehehe... bak kata sanisah huri (ye ke.. aku main bedal jer btl ke tak ni)
"semakin hari semakin sayang".. hahahaha.. jiwang laksss...
Mcm smlm.. aku tingin sgt nk mkn bihun sup ansiam... istimewanya bihun sup ni tau sbb apa.. ermmm.. mai nk citer.. bihun sup ni yg lainnya sbb dia taruh telur yg separuh masak.. n sup yg sedappppppp... tak d nafikan... tuh yg istimewa.. tmpt lain takda boh telur mcm ni klu ada pun telur rebus.. ni telur separuh masak.. best laaaa.. ermmm yummy...
klu ikutkan my en hasben dah kenyang n tak nak kuar.. aku pun dgn nada merajuk.. cewahhhh..
cakap la..takpa la ma p sorang.. pa tak yah p.. dan..dan en hasben kata..takpala.. kita p satg.. hehehehe.... sygkannn.. ermmm.. like it!! dpt jugak mkn bihun sup tuh...
habis tuh en hasben bawa ronda2 g qbay beli jagung bakar n buah.. haruslah aku mkn buah sepanjang preggy ni... ermmm...

eh lupa lak nk citer... aku ada buka satu web ni.. dia ada suggest utk ibu preggy mkn DHA.. utk kulit bb n otaknya.. ermm..aku pun pergila cari kat farmasi n dari sumber2 doktor kat opis aku ni.. diaorg pun suggest la.. n aku pun dah dpt ubat tu.. DHA Natal..ermm blh tahan mahaiiiinyaaa.. tapi takpela utk bb punya pasai sbb pharamcists tuh ckp ubat ni paling bgs sbb selain utk otak bb dia jugak utk putihkan kulit bb..ye ke.. ermmm.. tak kisah la.. janji DHA..
n start hari ni aku dah mkn DHA.. blm terlewat kot rsnya... hope bb aku dpt vitamin yg aku mkn.. bb aku pun semakin hari semakin aktif.. klu dl 1 hari rasa waktu mlm ja dia punya kick.. tapi skng tak tentu masa dah... bnyk improve.. alhamdulillah.. Thankful! hope aku dpt laluinya dgn cukup sempurna sehingga aku melahirkan dan d permudahkan segalanya... amin.



MINGGU KE-18

Taksiran panjang janin adalah 14 cm dengan berat sekitar 150 gram. Rahim dapat diraba tepat di bawah pusar, (memang betul pun, blh rasa dia dok kat bawah tuh..) ukurannya kira-kira sebesar buah semangka. Pertumbuhan rahim ke depan akan mengubah keseimbangan tubuh ibu. Sementara peningkatan mobilitas persendian ikut mempengaruhi perubahaan postur tubuh sekaligus menyebabkan keluhan punggung. Keluhan ini makin bertambah bila kenaikan berat badan tak terkendali. Untuk mengatasinya, biasakan berbaring miring ke kiri, hindari berdiri terlalu lama dan mengangkat beban berat. Selain itu, sempatkan sesering mungkin mengistirahatkan kaki dengan mengangkat/mengganjalnya pakai bantal.( owhhh... mcm tuh erkkk... ok nnti kita buat)

Mulai usia ini hubungan interaktif antara ibu dan janinnya kian terjalin erat. Tak mengherankan setiap kali si ibu gembira, sedih, lapar atau merasakan hal lain, janin pun merasakan hal sama. (kena happy2 ja la lepas ni kan.... nnti bila dia kuar.. baru la dia pun hapy jaaaa.. hehehe..



Assalamualaikum n slmt sejahtera u olls...

hari ni rutin harian aku ttp sama.. datang kerja seperti biasa..
tapi pagi ni aku ada checkup di KK sg dua.. 18 weeks..
mcm biasa aku kuar awai sbb nk bekpes awai.. nnti nk kena check segala bagai..
lama pulak tunggu kat kinik tu...
aku bekpes hari ni makan mee goreng + tauhu sambal + donut + air soya..

ermm.. tak lalu sangat.. mee pun tak habis.. tapi ok la.. dr tak mkn kan..

8.45 am -
aku dah kuar dari opis coz my appt at 9.00 am.
sampai ja kat kinik.. org punya la ramai.. h0pefully tak lama la kena tunggu kan..
ambik nombor.. pas buku kat misi.. then tak sampai beberapa minit nm aku d panggil..
wahhh.. satnyaaaa.. s0ka la cmnie.. tak yah tunggu lama2..
cek berat semua... fuhhhhh.. naik beb.. 2.5kg dlm masa 1 bulan.. OMG!!!!!
apa yg aku mkn? apa yg aku buat? iskh3... termenung sat.. rasanya aku ni sejak
preggy asik tak lalu makan ada la.. sampai kadang tuh terpaksa.. mkn pun.. merapu ja bnyk
ermmmm... sapa yg berat sebenarnya ni??? ka aku yg dah tua? hahahahaha...
tua ka aku nie?? iskh tak lah.... still young ok.. haahahaha

proses ke2 :: makmal
haaaaa... kat sini yg lama sikit.. ramai sangat la.. mungkin sbb campur ngn pesakit luar
sama.. sbb tuh la lambat.. takpe.. tunggu jer la.. mujur dah mkn.. dpt tgk macam2 ragam org
sebenarnya.. hahaha.. peel aku.. kepo ja la.. huhu
tunggu giliran aku then ambik air kencing utk test.. dah ambik tuh terdetik gak.. iskh hope ok la.. jangan kencing kotor lak.. risau aku..
tunggu....tunggu...tunggu... then no di panggil.. huh.. mujur ok.. then kena ketik kat jari
utk ambik darah... ala.. tak sakit pun.. mcm semut gigit jaaaaa... ok dah settle..
alhamdulillah semua ok.. normal seadanya..

proses ke3 :: jumpa misi
jumpa misi ni kiranya acara terakhir aku.. pastu aku leh blah masuk opis semula..
sambil dok tunggu tu.. sembang la ngn sorang momies ni.. dia preggy anak sulung.. aku tanya
berapa bulan.. katanya 8 bulan.. iskh.. aku kata kecik ja perut.. mungkin sbb dia tinggi kot..
tapi memang comei la perut dia.. hehee.. tak kisah.. janji sihat kan.. tapi dia ada masalah dgn
anak dia songsang... ermmm.. takpe.. ada masa lagi.
sembang...sembang..sembang... nama aku d panggil... hehe
misi tanya.. ok ka> sihat? aku kata la sihat... tgk tuh berat badan naik berpa bnyk..
risau ja kot misi marah.. tapi tak.. hehe.. dia tanya kenapa naik bnyk sgt ni.. mkn lalu
ka?? aku kata la.. iskh.. tak la... tuh yg pelik.. dia kata takpa.. jgn ambik benda berminyk..
ermmm.. ok... then cek perut apa semua.. bb pun ok..
finish.. last sekali buat appt utk nest checkup lak.. misi tanya nk bila?? aku jawab bila pun takpa.. then dia bg 28/2 jam 3pm.. hehe.. ok gak..

now aku dah 18weeks n 2 days....
dah leh rasa bb kick.. hari tu saja bg hubby rasa.. dia pun gelak.. ahhh rasa laaa..
apa la dia dok buat kat dalam tu.. ermmm... hope sihat ok.. n jadi anak yg soleh/solehah....



ni la gamaknya rupa anak aku kat dlm.. hehe cut kan..





Assalamualaikum... dah lama tak N3 blog nie.. hehehe.. asik buka tutup... buka tutup.. ada yg buat dah N3 pastu delete sbb N3 sekerat jalan... hahaha.. bz lorh... segala bagaiii .. ermmm tak tau la.. hahaha... tiba2 hari ni mcm ada penguat pulak nk masuk bnda alah nie.. bnyk bnda yg dah buat dan nk cerita tapi rasa mcm dah lepas.. so abaikanlahhh cerita ceriti sedemikian.. ehehehe.. kita cerita jer la cerita skng ni.... kan.. kan..kan...

pada tika dan waktu ini. usia kandungan aku dah mencecah ke 17 minggu makna kata 4 bulan ++.... ermmm.. cepat la pulak rasaaa... dan sometimes dah blh rasa kick si bb ni tapi tak slalu pun... yer la mungkin blm cukup besar...



MINGGU KE-17

Panjang tubuh janin meningkat lebih pesat ketimbang lebarnya, menjadi 13 cm dengan berat sekitar 120 gram, hingga bentuk rahim terlihat oval dan bukan membulat. Akibatnya, rahim terdorong dari rongga panggul mengarah ke rongga perut. Otomatis usus ibu terdorong nyaris mencapai daerah hati, hingga kerap terasa menusuk ulu hati.(a ahhh la... patut la pun kadang2 rasa cenggitu... )

Pertumbuhan rahim yang pesat ini pun membuat ligamen-ligamen meregang, terutama bila ada gerakan mendadak. Rasa nyeri atau tak nyaman ini disebut nyeri ligamen rotundum. Oleh karena itu amat disarankan menjaga sikap tubuh dan tak melakukan gerakan-gerakan mendadak atau yang menimbulkan peregangan.(memang tidak syak lagi... kadang2 buat aku terkedu )

Lemak yang juga sering disebut jaringan adiposa mulai terbentuk di bawah kulit bayi yang semula sedemikian tipis pada minggu ini dan minggu-minggu berikutnya. Lemak ini berperanan penting untuk menjaga kestabilan suhu dan metabolisme tubuh. Sementara pada beberapa ibu yang pernah hamil, gerakan bayi mulai bisa dirasakan di minggu ini. Kendati masih samar dan tak selalu bisa dirasakan setiap saat sepanjang hari. Sedangkan bila kehamilan tersebut merupakan kehamilan pertama, gerakan yang sama umumnya baru mulai bisa dirasakan pada minggu ke-20.


ermmm... sejak skng ni kerap sangat sakit pinggang... tak tahan rasanyaaa.. walhal baru lagi ni.. ermmm.. tu la dah tua kan.. tapi tak per la.. kira ok la.. janji semua dlm keadaan slamat seadanya.. amin..