Pages

Monday, January 30, 2012

::.. Gila kentang bersama cintan asli ..::

Assalamualaikum.. Hahaha.. N3 lagi hokeyyyy.. Jgn marah naaaa.. Klu marah kena juai n jgn msk sini dahhhh.. X paksa pun!!! Tp yg sudi tu.. Awin syg ampa semua!! Cakap mesjid!! Mula nk msk, siap dh p pasar malam utk cari bahan mentah apa semua.. Plan tu nk msk ikan kayu asam pedas tumis! Tp en asben kata x yah la.. Dia dh lapaq sgt so mkn kedai ja.. Tp awin x lapaq. So x mkn la.. Blk rmh igt nk wat coq udang kepai, tp en asben nmpk awin mkn megi dia pun nak jgk!! So cancel msk coq udg! Awin dok tingin megi asli kasi truh lada hitam kaw2.. Telur kasi masuk.. Kasi tabur itu cili padi!! Perghhhh terangkat gila.. Blh terbalik kapal cruise ok!! Ok.. Jom dinner bersama cintan!!!



Sent from my iPhone

::.. Aisya nak drive la papa!!! ..::

Haaaaa... Try masuk gambar lak.. Klu ok lepas ni senang la utk update blog bila2 yg suka!!! Gambar ni aisya pantang dpt stereng, klu dpt ini la ropenyaaa.. Xnk lepas!! Pegang stereng ke main lagiiiii.. Dh besar makin macam2, kadang tu ribut d buatnya!!!



Sent from my iPhone

::.. Testing.. Testing.. ..::

Assalamualaikum..
Hahahaha... Apa punya tajuk daaaa.. Tngh gatai tgn dok ngetest n3 by fone lakkk... Mcm best.. Sian awin, org lain dh try bagai.. Awin baru dok mai angin ni... Nmpk sgttttt celik IT!!! Hahahaha..

Sent from my iPhone

Thursday, January 26, 2012

::.. Again steak in d house ..::


ASSALAMUALAIKUM...

Againnnn my steak in da house!!!
mmg sedappp sbb tuh berulang kali buatttt..




tergoda tak tgk??? hahahahaha



awin buat salad buah.. taruh mayonis... then brokoli rebus ja.. then goreng fries.. tu nmpk meriah sangatttt...

sambil bertemankan fanta merah...


::.. My oreo Cup Cake ..::

ASSALAMUALAIKUM...

bila dah belek blog kak ita masam manis ni.. bnyk lak awin nk try buat mcm2... sebab bnyk yg senang barang utk dicari dan sedap2 di mata awin.. mmg best.. tak caya korang try la geledah blog kak ita tu.. lengkap segala detail kak ita bg utk bg korang faham.. tks yer kak ita.. (kak ita baca ke blog aku? hahahaha) tak kisah la kan..

kali ni awin tertarik utk buat CUP CAKE OREO.. ni gara2 ibu adam ismat p boh kat blog dia dok kempunan cup cake.. awin pun tersampuk sudah... smlm dah siap2 semua sempat post kat fb n tag sama itu ibu laaa.. panggil mai rumah klu dia tingin.. ngeeee... tp ibu demam laaaa.. get well soon dear!! so.. lepas ni tggu turn ibu lak buattt ok.. nnti kita sharing...

cupcake oreo ni mmg senang sangat nk buat.. tak yah nk susah2 ok.. tak caya korang try laaa.. then bila dah masak.. sedapnya bagai menari2 dlm mulut ni haaaa.. mmg lembut.. gebu... sedap jerrrr.. blh la klu nk buat utk minum petang sekali sekala.. awin dpt around 30 CC with topping.. hehe.. ok la tu.. yg snoknya budak2 laaa.. bila kita kalut buat... diaorg 10x kalut laaa.. semua dok hadap depan oven jaa menanti... resepi ni pun awin copy paste aje dr blog kak ita..

actually klu org lain gemar menulis.. awin bg cadangan.. tak yah susah2, KORANG PIC JA PAKAI HENPON.. macam awin ni haaa.. hehe malassss kannnn.. klu guna henpon yg boleh zoom mmg bagus.. takut tulisan tuh kecik sangat... my suggestion jaaa..



OREO CUP CAKE
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek (awin pun guna tepung kek)
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus (awin guna 12 keping)

Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.





tengok tu.. ada yg nek gebussss sebab terlebih boh... hahahha.. tapi takpa.. janji menjadi dan sedap!!!
klu ikut resepi kak ita.. kak ita guna buttercream.. tapi awin tukar.. awin guna

WHIP TOPPING

2 cawan Whip Topping base
1 cawan whipping cream ~ atau apa2 bahan cecair


ni gambar whip toping dari blog kak ita.. awin tak sempat nk snap pic whip topping awin.. sebab awin tak ambil biasa punya.. awin guna perisa coklat.. memang sedap brand ni.. rasanya macam eskim ollsss.. mmg dia agak mahai dari whip topping yg lain.. tapi rasanya berbaloi.. :)


::.. kegilaan POLKADOT ..::

ASSALAMUALAIKUM..

Rasa mcm ketinggalan pulak.. hahahaha.. ketinggalan dlm membuat polkadot ni..
masa1st dl tngh femes, awin pernah oder bnda polkadot ni.. nk merasa.. entah kenapa mood ni kadang2 macam rajin gila nk buat.. bygkan dalam 1 hari awin buat cupcake oreo.. then awin buat polkadot ni pulak.. itu la nmnya.. rajin tak ketahuan hala org penang kata.. hahahahaha...
apa2 pun nk say tks to puan punya blog yg awin selalu folo... masam manis resepi yang senang utk kita faham n folo.. awin minat cara dia bergambar.. mmg nice.. awin ni nm ja ada dslr.. tapi kekadang tak guna.. lebih selesa guna henpon kamera haaa.. rasa mcm cepat ja.. ahaha.. itulah jawapan org malas!!! tp awin rajin utk memasakkkk.. hahaha... perasaaaaannn harussss hokek!!!

sebenarnya utk buat bnda2 ni.. senang jaaa.. tp bila malas menguasai.. semua bnda jadi susah.. toi tak??? berserta minat.. tapi minat kita boleh asah.. dari tak pandai kita akan jadi sepandai2nya... so.. belajarlah.. tak rugi pun.. air tangan yang kita buat dan bg pulak pada keluarga kita yang makan.. tersangat lahhhh indahnya.. tambah lak bila mendapat pujian dr org yg kita sayang.. lagi la semangat tu meluak2 d buatnyaaa... paling tak pun.. org akan kenang air tangan kita... :) sapa setuju hand's up!!! hahaha

APAM DOT DOT
by : Eiza Hamid

3 biji telur sejuk dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila
filling
blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa
Pewarna yg di sukai
Paper cup secukupnya
acuan lompang secukupnya

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna




Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.
Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh .
Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.
Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan



Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
hidangkan ketika panas.


sapa nak oder???



Friday, January 20, 2012

::.. oUR dINNER ..::


ASSALAMUALAIKUM...

Mengentri tentang masak memasak.. Nak kata awin ni pandai masak danhebat sangat tu taklah.. awin ni sekadar boleh ja.. cuma minat tu memasak kadang benda2 yang d luar dr masakan melayu ni.. suka mengcuba.. sedapt ak sedap tu belakang kira.. yg penting try okey!! dari dok masak bnda yang sama ja 24 jam.. ahakzzzz..

sedap ke tak ke.. yang penting keinginan nk masak tu ada.. khas utk my family.



diner kami di pada 19/1/12.. hehehe.. en asben tak mkn pedas2.. maklumlah.. suami ribena bukan kanak2 ribena okey!!! tak sesuai kot dah besaq gajah dok pggl kanak2.. ahahaha.. jadilah sup ayam macaroni.

ayam 1/2 ekor dikerat kecil2
bawang merah + putih + halia ditumbuk lumat
kayu manis + bunga lawang + buah pelaga
sup bunjut
ubi
macaroni
lada hitam
daun bawang sup
mentega

cara2:
tumis bawang bersama 3 beradik dengan mentega sehingga kuning
masukkan sup bunjut dan ubi berserta air dan ayam
reneh sehingga ayam masak dan mendidih masukkan lada dan serbuk perasa
last boh daun bawang sup




yg nie tingat masa pantang memantang punya mkanan... ngeeeee... talang masin masak asam.. ampa boh lada lebih sikit.. perghhhh terbaekkkk..

ikan talang masin
bawang besar potong bulat2
cili padi
air asam jawa
lada hitam

cara2:
goreng ikan masin bg garing dulu (asingkan)
tumis bawang besar hingga agak layu dan masukkan air asam jawa
agak mendidih masukkan cili padi bersama lada hitam dan serbuk perasa





acara dan menu wajib utk puan awin okey... makan nasi panas2 berserta sup ayam panas2 dan sambal.. memang terangkat habis.. dari 1 pingan blh p 2-3 pingan dan hancusssss diet awin...



Wednesday, January 18, 2012

::.. Gulai Ikan pari + Kangkung goreng belacan ..::

ASSALAMUALAIKUM...
hari ni awin EL coz anak teruna demam.. smlm dok stat batuk2.. bangun pagi ni dah panas badannya... so awin pun cuti la.. takkan nk tggl dia kat rumah lak kan..
buka peti ais tgk ada ikan pari.. so tak tau nk msk apa.. plan nk buat asam pedas jaaa.. tup2 tingat lama tak buat gulai ikan pari.. sedap jugak kan..


KANGKUNG GORENG BELACAN:
tumis bawang putih bersama cili merah yang telah di blend bersama belacan..
agak cili dah masak masukkan sos tiram dan serbuk perasa berserta kangkung..

GULAI IKAN PARI:
tumis bawang besar dan putih yang telah di blend bersama halba campur..
agak kekuningan masukkan serbuk kari bersama serbuk cili dan tumis sehingga pecah minyak
bila dh pecah minyak masukkan air asam jawa lada hitam sikit dan serbuk kunyit sikit dan biar sehingga mendidih..
masukkan ikan dan biar sehingga masak..
akhir sekali masukkan bendi dan tomato.



SELAMAT MENJAMU DAN ,MENCUBA!!!



Monday, January 16, 2012

::.. My Steak & Salmon in d House ..::

ASSALAMUALAIKUM & Salam 1mesia ollsss...

Ptg lagi masa kat opis pala otak ni asik ingat STEAK aje... pikiaq p la apa pun.. steak jugak yg dia nmpk!!,.. haiyakkk.. nmpk gayanya kena buat jugak la kan... n finaly My STEAK is DONE!!!! n Mabelesoooo.. en asben lorh ckp.. klu dia tipu entah ler teman.. muahahaha..
sblm ni pernah dah buat tapi rasa mcm kuah tak la sempoi sangat,.. kira ok la ngn tekak ni.. tadi masa kat opis saja la dok google resepi steak ni.. last2 dpt resepi n bila awin tgk, mmg senang n barang pun senang nk cari.. tak yah dok pening2 cari... i loike!!!

sapa2 yg terliur.. ha meh sini try buat jugak.. aci kerat jari.. senang!!!

BAHAN2 UTK PERAP DAGING/LAMB :
2 sudu sos tiram
2 sudu black pepper
2 sudu sos cili
2 ulas bawang putih cincang

* kacau semua bahan di atas dan lumurkan ke daging dan perap seketika*

BAHAN2 UTK SOS BLACK PAPER:
1 biji bawang besar (di potong dadu)
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
1 liter air
4 sudu sos tiram
1 sudu kicap
segengam black paper
1/4 kiub ayam
serbuk perasa

* Tumis bawang bersama mentega sehingga layu
masukkan tepung dan air masak sehingga mendidih
masukkan sos tiram bersama black paper dan kicap
akhir sekali masukkan kiub ayam bersama serbuk perasa*





sikit hari boleh buka kedai la.. muahahaha... berangan mengalahkan apa jaaaa...

SELAMAT MENJAMU DAN MENCUBA OK!!!!!





Tuesday, January 10, 2012

::.. Aisya dah pandai faham apa itu 'taknak n takmo'!!! & gulingan aisya ..::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

hari ni agak tidak bz.. so relax2.. n rehatkan minda.. flu pun tak hilang lagi.. dah lama tak minum ais.. tup2 hari ni minum lak.. aisyo0o0o.. takpa la.. menghilangkan dahaga sikit ja!!! haha

dok belek2 fone ni.. tiba2 teringat smlm ambik video aisya yg asik sgt dok main n golek2 atas katil.. aisya punya pesyen la ni klu nk sampai ke sesuatu tmpt tu.. dia akan berguling2... hahaha.. nk tau mcm mn??? meh a tgk video dia.. cara paling senang utk dia smpai ke sesuatu tempat..





yg ni lak.. video yg sempat awin ambil... dia asik sgt main sampai kepala nk jatuh ke besi katil dah.. mama marah kata tak nak.. pandai lak tu geleng pala dia... mmg itu la pembelajaran yg nmpk jelas n aisya faham apa yg mama cakapkan!! clever gurl!!




nnti ada masa.. awin upload lagi... bnyk sebenarnya video aisya yang awin cuba masukkan, bukan sebab apa.. takut2 la kot2 fone ni buat hal.. at least awin ada copy kat blog ni.. :)








Monday, January 9, 2012

::.. Keaktifan anak dara yang makin menjadi ..::

Assalamualaikum... salam sejahtera..

dah lama nk masukkan video ni.. tapi tak berkesempatan.. so hari ni berkesempatan sikit.. boleh la nk masukkan video anak dara ni yang menganas.. cuba olls tgk... betapa tak diam nya dia walau seminit.. tak padan ngn haluihhhh... tapi alhamdulillah.. nmpk ja kecik tapi perkembangannya sangat memberangsangkan... so pada ibu2 d luar sana.. klu anak u olls tak debab atau membesar bagai johan.. jgn lah u olls risau k.. tu semua tak menjaminkan apa2.. yg penting adalah.. perkembangannya normal. yg lbh syukur bila kesihatannya macam kanak2 lain.. tink positif k.





aisya bru baik jer demam.. lepas2 dia baik demam tu.. lagi mcm2 peel yang menggelikan hati kami.. dia dah bnyk bermiming.. yg kadangkala terkeluar perkataan 'ma-ma' 'pa-pa'... haaaa... teruja kan.. yg mendengar ni lagi teruja.. tapi tak selalu.. cuma kadang2 jer..
tapi ada satu peel terbaru dia yang menggelikan hati kami... bila dia skrg dah pandai 'buat2 nangis'.. tau mcm mn?? hahahaha.. mmg lawak anak dara ni... 'buat2 nangis' aisya bila nangisnya tanpa air mata.. then dia gelak!!!! so funny okeyyy!!! and last ada memek 'mulut duck',, boleh bygkan tak??? nnti klu ada kesempatan awin akan ambik video.. mmg best + comeiiii sgt dia memek muka mcm tuuuuu...

tunggu k....




Friday, January 6, 2012

::.. All abot My 1st Year ..::

Assalamualaikum & Salam Sejahtera....
lama mummy tak corat coret kan dalam ni.. baru2 ni kami 1 famly di landa DEMAM.. ermmm.. mandom sikit la suasana tuuu...
Tak nak coret banyak2.. sbb mummy sgt la bz hari ni.. just nk share someting yang mummy dah beli kat milkadeal baru2 ni ada offer.. actually mummy dh lupa tntang buku ni.. beli masa 19 Dec 2011 okeyyy.. tapi alhamdulillah.. BFF mumy penyelamat.. a.k.a IBU ADAM ISMAT dia saja bagi link tntg abg nara yang excited nk sambut bb... TQ IBU ADAM!!!!

Buku ni baru sampai.. terus belek2.. habis 1 opis tgk.. semua pakat kenan dah.. hehe.. memang menarik album ni.. tak sabar mummy nk masukkan segala macam about anak dara tu.. mesti kenangan yang terindah utk aisya...





















sangat kualiti buku ni.. suka design dia.. n segala macam... moralnya... JATUH CINTA KAT BUKU NIIIIII...





My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum.. Hahaha.. N3 lagi hokeyyyy.. Jgn marah naaaa.. Klu marah kena juai n jgn msk sini dahhhh.. X paksa pun!!! Tp yg sudi tu.. Awin syg ampa semua!! Cakap mesjid!! Mula nk msk, siap dh p pasar malam utk cari bahan mentah apa semua.. Plan tu nk msk ikan kayu asam pedas tumis! Tp en asben kata x yah la.. Dia dh lapaq sgt so mkn kedai ja.. Tp awin x lapaq. So x mkn la.. Blk rmh igt nk wat coq udang kepai, tp en asben nmpk awin mkn megi dia pun nak jgk!! So cancel msk coq udg! Awin dok tingin megi asli kasi truh lada hitam kaw2.. Telur kasi masuk.. Kasi tabur itu cili padi!! Perghhhh terangkat gila.. Blh terbalik kapal cruise ok!! Ok.. Jom dinner bersama cintan!!!



Sent from my iPhone
Haaaaa... Try masuk gambar lak.. Klu ok lepas ni senang la utk update blog bila2 yg suka!!! Gambar ni aisya pantang dpt stereng, klu dpt ini la ropenyaaa.. Xnk lepas!! Pegang stereng ke main lagiiiii.. Dh besar makin macam2, kadang tu ribut d buatnya!!!



Sent from my iPhone
Assalamualaikum..
Hahahaha... Apa punya tajuk daaaa.. Tngh gatai tgn dok ngetest n3 by fone lakkk... Mcm best.. Sian awin, org lain dh try bagai.. Awin baru dok mai angin ni... Nmpk sgttttt celik IT!!! Hahahaha..

Sent from my iPhone


ASSALAMUALAIKUM...

Againnnn my steak in da house!!!
mmg sedappp sbb tuh berulang kali buatttt..




tergoda tak tgk??? hahahahaha



awin buat salad buah.. taruh mayonis... then brokoli rebus ja.. then goreng fries.. tu nmpk meriah sangatttt...

sambil bertemankan fanta merah...


ASSALAMUALAIKUM...

bila dah belek blog kak ita masam manis ni.. bnyk lak awin nk try buat mcm2... sebab bnyk yg senang barang utk dicari dan sedap2 di mata awin.. mmg best.. tak caya korang try la geledah blog kak ita tu.. lengkap segala detail kak ita bg utk bg korang faham.. tks yer kak ita.. (kak ita baca ke blog aku? hahahaha) tak kisah la kan..

kali ni awin tertarik utk buat CUP CAKE OREO.. ni gara2 ibu adam ismat p boh kat blog dia dok kempunan cup cake.. awin pun tersampuk sudah... smlm dah siap2 semua sempat post kat fb n tag sama itu ibu laaa.. panggil mai rumah klu dia tingin.. ngeeee... tp ibu demam laaaa.. get well soon dear!! so.. lepas ni tggu turn ibu lak buattt ok.. nnti kita sharing...

cupcake oreo ni mmg senang sangat nk buat.. tak yah nk susah2 ok.. tak caya korang try laaa.. then bila dah masak.. sedapnya bagai menari2 dlm mulut ni haaaa.. mmg lembut.. gebu... sedap jerrrr.. blh la klu nk buat utk minum petang sekali sekala.. awin dpt around 30 CC with topping.. hehe.. ok la tu.. yg snoknya budak2 laaa.. bila kita kalut buat... diaorg 10x kalut laaa.. semua dok hadap depan oven jaa menanti... resepi ni pun awin copy paste aje dr blog kak ita..

actually klu org lain gemar menulis.. awin bg cadangan.. tak yah susah2, KORANG PIC JA PAKAI HENPON.. macam awin ni haaa.. hehe malassss kannnn.. klu guna henpon yg boleh zoom mmg bagus.. takut tulisan tuh kecik sangat... my suggestion jaaa..



OREO CUP CAKE
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek (awin pun guna tepung kek)
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus (awin guna 12 keping)

Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.





tengok tu.. ada yg nek gebussss sebab terlebih boh... hahahha.. tapi takpa.. janji menjadi dan sedap!!!
klu ikut resepi kak ita.. kak ita guna buttercream.. tapi awin tukar.. awin guna

WHIP TOPPING

2 cawan Whip Topping base
1 cawan whipping cream ~ atau apa2 bahan cecair


ni gambar whip toping dari blog kak ita.. awin tak sempat nk snap pic whip topping awin.. sebab awin tak ambil biasa punya.. awin guna perisa coklat.. memang sedap brand ni.. rasanya macam eskim ollsss.. mmg dia agak mahai dari whip topping yg lain.. tapi rasanya berbaloi.. :)


ASSALAMUALAIKUM..

Rasa mcm ketinggalan pulak.. hahahaha.. ketinggalan dlm membuat polkadot ni..
masa1st dl tngh femes, awin pernah oder bnda polkadot ni.. nk merasa.. entah kenapa mood ni kadang2 macam rajin gila nk buat.. bygkan dalam 1 hari awin buat cupcake oreo.. then awin buat polkadot ni pulak.. itu la nmnya.. rajin tak ketahuan hala org penang kata.. hahahahaha...
apa2 pun nk say tks to puan punya blog yg awin selalu folo... masam manis resepi yang senang utk kita faham n folo.. awin minat cara dia bergambar.. mmg nice.. awin ni nm ja ada dslr.. tapi kekadang tak guna.. lebih selesa guna henpon kamera haaa.. rasa mcm cepat ja.. ahaha.. itulah jawapan org malas!!! tp awin rajin utk memasakkkk.. hahaha... perasaaaaannn harussss hokek!!!

sebenarnya utk buat bnda2 ni.. senang jaaa.. tp bila malas menguasai.. semua bnda jadi susah.. toi tak??? berserta minat.. tapi minat kita boleh asah.. dari tak pandai kita akan jadi sepandai2nya... so.. belajarlah.. tak rugi pun.. air tangan yang kita buat dan bg pulak pada keluarga kita yang makan.. tersangat lahhhh indahnya.. tambah lak bila mendapat pujian dr org yg kita sayang.. lagi la semangat tu meluak2 d buatnyaaa... paling tak pun.. org akan kenang air tangan kita... :) sapa setuju hand's up!!! hahaha

APAM DOT DOT
by : Eiza Hamid

3 biji telur sejuk dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila
filling
blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa
Pewarna yg di sukai
Paper cup secukupnya
acuan lompang secukupnya

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna




Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.
Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh .
Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.
Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan



Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
hidangkan ketika panas.


sapa nak oder???




ASSALAMUALAIKUM...

Mengentri tentang masak memasak.. Nak kata awin ni pandai masak danhebat sangat tu taklah.. awin ni sekadar boleh ja.. cuma minat tu memasak kadang benda2 yang d luar dr masakan melayu ni.. suka mengcuba.. sedapt ak sedap tu belakang kira.. yg penting try okey!! dari dok masak bnda yang sama ja 24 jam.. ahakzzzz..

sedap ke tak ke.. yang penting keinginan nk masak tu ada.. khas utk my family.



diner kami di pada 19/1/12.. hehehe.. en asben tak mkn pedas2.. maklumlah.. suami ribena bukan kanak2 ribena okey!!! tak sesuai kot dah besaq gajah dok pggl kanak2.. ahahaha.. jadilah sup ayam macaroni.

ayam 1/2 ekor dikerat kecil2
bawang merah + putih + halia ditumbuk lumat
kayu manis + bunga lawang + buah pelaga
sup bunjut
ubi
macaroni
lada hitam
daun bawang sup
mentega

cara2:
tumis bawang bersama 3 beradik dengan mentega sehingga kuning
masukkan sup bunjut dan ubi berserta air dan ayam
reneh sehingga ayam masak dan mendidih masukkan lada dan serbuk perasa
last boh daun bawang sup




yg nie tingat masa pantang memantang punya mkanan... ngeeeee... talang masin masak asam.. ampa boh lada lebih sikit.. perghhhh terbaekkkk..

ikan talang masin
bawang besar potong bulat2
cili padi
air asam jawa
lada hitam

cara2:
goreng ikan masin bg garing dulu (asingkan)
tumis bawang besar hingga agak layu dan masukkan air asam jawa
agak mendidih masukkan cili padi bersama lada hitam dan serbuk perasa





acara dan menu wajib utk puan awin okey... makan nasi panas2 berserta sup ayam panas2 dan sambal.. memang terangkat habis.. dari 1 pingan blh p 2-3 pingan dan hancusssss diet awin...



ASSALAMUALAIKUM...
hari ni awin EL coz anak teruna demam.. smlm dok stat batuk2.. bangun pagi ni dah panas badannya... so awin pun cuti la.. takkan nk tggl dia kat rumah lak kan..
buka peti ais tgk ada ikan pari.. so tak tau nk msk apa.. plan nk buat asam pedas jaaa.. tup2 tingat lama tak buat gulai ikan pari.. sedap jugak kan..


KANGKUNG GORENG BELACAN:
tumis bawang putih bersama cili merah yang telah di blend bersama belacan..
agak cili dah masak masukkan sos tiram dan serbuk perasa berserta kangkung..

GULAI IKAN PARI:
tumis bawang besar dan putih yang telah di blend bersama halba campur..
agak kekuningan masukkan serbuk kari bersama serbuk cili dan tumis sehingga pecah minyak
bila dh pecah minyak masukkan air asam jawa lada hitam sikit dan serbuk kunyit sikit dan biar sehingga mendidih..
masukkan ikan dan biar sehingga masak..
akhir sekali masukkan bendi dan tomato.



SELAMAT MENJAMU DAN ,MENCUBA!!!



ASSALAMUALAIKUM & Salam 1mesia ollsss...

Ptg lagi masa kat opis pala otak ni asik ingat STEAK aje... pikiaq p la apa pun.. steak jugak yg dia nmpk!!,.. haiyakkk.. nmpk gayanya kena buat jugak la kan... n finaly My STEAK is DONE!!!! n Mabelesoooo.. en asben lorh ckp.. klu dia tipu entah ler teman.. muahahaha..
sblm ni pernah dah buat tapi rasa mcm kuah tak la sempoi sangat,.. kira ok la ngn tekak ni.. tadi masa kat opis saja la dok google resepi steak ni.. last2 dpt resepi n bila awin tgk, mmg senang n barang pun senang nk cari.. tak yah dok pening2 cari... i loike!!!

sapa2 yg terliur.. ha meh sini try buat jugak.. aci kerat jari.. senang!!!

BAHAN2 UTK PERAP DAGING/LAMB :
2 sudu sos tiram
2 sudu black pepper
2 sudu sos cili
2 ulas bawang putih cincang

* kacau semua bahan di atas dan lumurkan ke daging dan perap seketika*

BAHAN2 UTK SOS BLACK PAPER:
1 biji bawang besar (di potong dadu)
2 sudu mentega
2 sudu tepung gandum
1 liter air
4 sudu sos tiram
1 sudu kicap
segengam black paper
1/4 kiub ayam
serbuk perasa

* Tumis bawang bersama mentega sehingga layu
masukkan tepung dan air masak sehingga mendidih
masukkan sos tiram bersama black paper dan kicap
akhir sekali masukkan kiub ayam bersama serbuk perasa*





sikit hari boleh buka kedai la.. muahahaha... berangan mengalahkan apa jaaaa...

SELAMAT MENJAMU DAN MENCUBA OK!!!!!





Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

hari ni agak tidak bz.. so relax2.. n rehatkan minda.. flu pun tak hilang lagi.. dah lama tak minum ais.. tup2 hari ni minum lak.. aisyo0o0o.. takpa la.. menghilangkan dahaga sikit ja!!! haha

dok belek2 fone ni.. tiba2 teringat smlm ambik video aisya yg asik sgt dok main n golek2 atas katil.. aisya punya pesyen la ni klu nk sampai ke sesuatu tmpt tu.. dia akan berguling2... hahaha.. nk tau mcm mn??? meh a tgk video dia.. cara paling senang utk dia smpai ke sesuatu tempat..





yg ni lak.. video yg sempat awin ambil... dia asik sgt main sampai kepala nk jatuh ke besi katil dah.. mama marah kata tak nak.. pandai lak tu geleng pala dia... mmg itu la pembelajaran yg nmpk jelas n aisya faham apa yg mama cakapkan!! clever gurl!!




nnti ada masa.. awin upload lagi... bnyk sebenarnya video aisya yang awin cuba masukkan, bukan sebab apa.. takut2 la kot2 fone ni buat hal.. at least awin ada copy kat blog ni.. :)








Assalamualaikum... salam sejahtera..

dah lama nk masukkan video ni.. tapi tak berkesempatan.. so hari ni berkesempatan sikit.. boleh la nk masukkan video anak dara ni yang menganas.. cuba olls tgk... betapa tak diam nya dia walau seminit.. tak padan ngn haluihhhh... tapi alhamdulillah.. nmpk ja kecik tapi perkembangannya sangat memberangsangkan... so pada ibu2 d luar sana.. klu anak u olls tak debab atau membesar bagai johan.. jgn lah u olls risau k.. tu semua tak menjaminkan apa2.. yg penting adalah.. perkembangannya normal. yg lbh syukur bila kesihatannya macam kanak2 lain.. tink positif k.





aisya bru baik jer demam.. lepas2 dia baik demam tu.. lagi mcm2 peel yang menggelikan hati kami.. dia dah bnyk bermiming.. yg kadangkala terkeluar perkataan 'ma-ma' 'pa-pa'... haaaa... teruja kan.. yg mendengar ni lagi teruja.. tapi tak selalu.. cuma kadang2 jer..
tapi ada satu peel terbaru dia yang menggelikan hati kami... bila dia skrg dah pandai 'buat2 nangis'.. tau mcm mn?? hahahaha.. mmg lawak anak dara ni... 'buat2 nangis' aisya bila nangisnya tanpa air mata.. then dia gelak!!!! so funny okeyyy!!! and last ada memek 'mulut duck',, boleh bygkan tak??? nnti klu ada kesempatan awin akan ambik video.. mmg best + comeiiii sgt dia memek muka mcm tuuuuu...

tunggu k....




Assalamualaikum & Salam Sejahtera....
lama mummy tak corat coret kan dalam ni.. baru2 ni kami 1 famly di landa DEMAM.. ermmm.. mandom sikit la suasana tuuu...
Tak nak coret banyak2.. sbb mummy sgt la bz hari ni.. just nk share someting yang mummy dah beli kat milkadeal baru2 ni ada offer.. actually mummy dh lupa tntang buku ni.. beli masa 19 Dec 2011 okeyyy.. tapi alhamdulillah.. BFF mumy penyelamat.. a.k.a IBU ADAM ISMAT dia saja bagi link tntg abg nara yang excited nk sambut bb... TQ IBU ADAM!!!!

Buku ni baru sampai.. terus belek2.. habis 1 opis tgk.. semua pakat kenan dah.. hehe.. memang menarik album ni.. tak sabar mummy nk masukkan segala macam about anak dara tu.. mesti kenangan yang terindah utk aisya...





















sangat kualiti buku ni.. suka design dia.. n segala macam... moralnya... JATUH CINTA KAT BUKU NIIIIII...