Pages

Thursday, December 23, 2010

OUR DINNER..

SALAM..... N SELAMATTTTT..

Nk citer kisah semalam kuar mkn ngn MR HUBBY... ermmm... selalu TAPAU jer..
smlm rasa mcm nk kuar plak.. hehe.. lagipun takda citer aku yg menarik..
mcm hari isnin kalau aku layan AWAN DANIA.. selasa plak aku layan DIA ATILIA..
rabu.. macam takda lak... cuma pkl 12 aku layan SERUAN PULAU NAMI..
ermmm.. best lak citer tuh.. sbb tuh sanggup tunggu pkl 12.. hehehe.. sampaikan
MR HUBBY kata.. bilaaaa la time dia plak blh tgk tv erk??
aku jawab after 1AM k lalinkkk.. hehe.. last2 dia pun lenaaaa..

smlm mcm tingin nk mkn KERANG.. ermmm... so menu utaman KERANG laaa..
mula2 oder mkn biasa dulu pastu baru ambik kerang..
kerang sampai jerrrr... BALUN TERUIHHH... hehehe.. huh.. sungguh sedap tak terhingga..
sebab dpt cicah ngn air asam.. terangkat sihhh...



menu utama - KERANG REBUS



ni menu MR HUBBY - NASI GORENG USA


ni menu aku - NASI GORENG AYAM KUNYIT


ni air MR HUBBY - AIR LONGAN


ni air aku - SIRAP LIMAU..

last lepas mkn... kami p ronda qbay 1 lap.. pastu kami terus balik... perut pun dah konyang.. apa lagi... baringggggggg.. hehe sambil layan citer KIAH PEKASAM.. mangkaq la citer tuh.. lakonan ROZITA CHE WAN.. memang lawak.... hehehe...





Wednesday, December 22, 2010

MY MOM & CHICKEN CHOP...

SALAM U OLLS...

sihat tak? aku nk kata sihat 100% tak sgt la.. blh la.. tapi ok dari awal2 preggy..
noe dah blh mkn lebih ckit walau tak bnyk.. dah kurang moody2 ni.. cuma tak menentu ja.
tak kisah la kan.. janji ok ckit.. dah syukur sgt. muntah pun dh blh control..
caranya???? hehehe... off corse la mkn asam.. so.. standby jer la asam tu..

ni nk citer hal hari apa erk? masa ada sua rasa kat qbay tuh..
tngh dok ronda2 tu... dpt 1 call from my mom..
my mom say...

"ada man?" - mom
"sua rasa"... - aku
"ow... best ke? ramai ke?" - mom
"ok ler.. ramai memang ramai.." - aku
" satg dtg ler rumah..." - mom
" buat apa?" - aku (bnyk tanya lak... pergi jer la kan.. hehe
" mama masak chicken chop" - mom
" wahhhhhh... sedap... ok.. we r coming.. hehe.." - aku

aku pun terus gtau kat mr hubby... mr hubby dia no hal punya.. sntiasa ok kemana sj..
best kan.. alhamdulillah dpt hubby yg kaki jalan.. hahaha..
segala segi blh la hubby aku nie.. klu stgh lelaki tu.. tmpt2 tertentu ja diaorg nk g..
tapi my hubby no hal punya... ok jer.. ckp jer nk kemana..

tapi kitaorg decide nk g after magrib senang..
pas jalan2 g suarasa.. n aku pun dah pening.. mungkin panas + ramai org...
decide blk jer la.. tapi request kat mr hubby nk asam.. sbb nk muntah..
mr hubby pun cari la.... last2 beli kat stesen minyak..
then mr hubby kata lak.. kita g ronda town nk tak?
aku pun dah rsa ok ckit.. ok jer la.. sian lak kat dia..

blk umah b4 magrib coz nk siap2 solat smua nk gerak terus g juru..
nk mkn chicken chop...






memang sedap.. tapi syg... aku tak lalu ngn ayam ni.. last2 mr hubby yg dpt mkn.. 4 ketul u olls dia mkn.. dasat2.. hehehe.. gagah la sangatttt...

aku tiba2 tingat moi waktu lam pantang... ermmm sedapnyeee... bgtau kat my mom.. my mom kata buat la.. ikan masin ada.. halia ada.. lada hitam pun ada..
hehehe.. cargassssss

tau apa menunya????
moi kosong + halia + lada hitam + ikan masin
memang terangkat habisssss... ni la mknn pantang aku selama 44 hari... aku tak jamah nasi n lauk2.. cuma mkn moi ni jer.. selera jer...

nk ramping laaaa katakan.. bg angin2 smua kuar.. hehehe
ok la... itu sj kot nk kongsi.. lain kali lak..

Monday, December 20, 2010

SUBWAY...

SALAM.....
NK N3 KISAH WEEKENDS BARU2 NI... MR HUBBY TINGIN NK MKN KAT SUBWAY...
EH..EH... SAPA YG PREGGY NI?? ORG LAIN LAK YG NGIDAM.. KEH KEH..
TAPI OK LA.. SBB CEK PUN DPT MKN SEKALI.. ERMMM SEDAP2...

TAPI MALANGNYA... MR HUBBY KATA.. KLU MKN MCM NI TAKDAN SAT NNTI LAPAQ LA PULAK.. ERMM.. MEMANG BETUL PUN.. TAKDAN BERAPA JAM JA.. DAH LAPAQ PULAK... AKU JA YG ASIK TAK LALU NK MKN.. SY0K JA BILA INGAT TIME DULU2 YG SELERA MAKAN TERLAMPAU2... RISAU LAK... BERAT BADAN PUN DAH TURUN NI..
SEDIS2.. jgn bb pun kecik udeh ler.. kang siannn dier.. takpa janji sihat ok!!

After pray kitaorg kuar umah dah.. nk g kat e-gate... igtkan kt e0gate tak la meriah.. ropanyaaa meriah giler.. iskh2... ramainya manusiaaaa.... ermmm... tkpela.. jnji dpt mkn kat SUBWAY tuh dh d kira ok... hehe.. masuk2 ja SUBWAY mr hubby bisik dah.. dia kata.. tak pandai nk oder.. so jawapannya AKU LERRRR... tak pa... mujur dah penah datang dah.. so tau la cmna nk pilih.. aku jugak yg decide MR HUBBY mkn apa.. heehe... aku ambik PITA ITALIAN n set BMT... dekat aku.. aku ambik HONEY OAT PITA and CHEESE STEAK... ermm.. yummy...yummy... sedappp n puas.. konyang la ... tapi MR HUBBY kata.. tak kenyang... hahahahah... ushar badan laa...

apa pun CREDIT TO MR HUBBY sbb belanjar MR WIFE makan kat SUBWAY ok...

ni yg aku pilih utk MR HUBBY..


NIE MENU AKU...

habis dr tuh... kitaorg g ronda2 cek kawasan pulau pinang.. eheehe.... pastu dpt mkn buah... pastu MR HUBBY lapar lagi,,, hahahaha...



Thursday, December 16, 2010

PERKEMBANGAN JANIN

SALAM SEMUA...

hehe.. bila dah preggy ni semua n3 tntg preggy kan...? ermm.. boring ke.. tak pun smua ni utk pengetahuan umum jugak... sama2 kita pelajarinya... tak rugi walau sedikit pun... klu ada yang rasa tak leh nk baca.. ignore je a erk.. huhu..

bukan apa.. saja utk d jadikan kenangan terindah dlm hidup.. nnti bb kita dah besar blh kita tunjuk kat dia.. perkembangan dr dlm perut mama dia lagi.. bahawasanya... mama n papa dia sangat menyayanginya... amin.


MINGGU 11

Mulai minggu ini hingga minggu 20, pertumbuhan bayi sangat cepat. Dari panjang 44-60 mm dan beratnya 8 gram menjadi 16-16 cm dengan berat 260 gram pada minggu 20. Kepalanya sekitar setengah panjang tubuhnya. Alat kelamin luar berkembang, namun masih terlalu dini untuk memeriksa jenis kelaminnya dengan ultrasonografi (USG).

Minggu 12 (usia kandungan aku ketika ini)

Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Minggu 13

Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.

Minggu 14

Tiga bulan setelah pembuahan, panjangnya 80-110 mm dan beratnya 25 gram. Lehernya semakin panjang dan kuat. Lanugo, rambut halus yang tumbuh di seluruh tubuh dan melindungi kulit mulai tumbuh pada minggu ini. Kelenjar prostat bayi laki-laki berkembang dan ovarium turun dari rongga perut menuju panggul.

Minggu 15

Tulang dan sumsum tulang di dalam sistem kerangka terus berkembang. Jika bayi Anda perempuan, ovarium mulai menghasilkan jutaan sel telur pada minggu ini. Kulit bayi masih sangat tipis sehingga pembuluh darahnya kelihatan. Akhir minggu ini, beratnya 49 gram dan panjang 113 mm.

Minggu 16

Janin mulai bergerak ! Tetapi tak perlu kuatir jika Anda tak merasakannya. Semakin banyak kalsium yang disimpan dalam tulang bayi seiring dengan perkembangan kerangka. Bayi Anda berukuran 116 mm dan beratnya 80 gram.

Minggu 17

Dengan panjang 12 cm dan berat 100 gram, bayi masih sangat kecil. Lapisan lemak cokelat mulai berkembang, untuk menjada suhu tubuh bayi setelah lahir. Tahukah Anda ? Saat dilahirkan, berat lemak mencapai tiga perempat dari total berat badannya.

Minggu 18

Mulailah bersenandung sebab janin sudah bisa mendengar pada minggu ini. Ia pun bisa terkejut bila mendengar suara keras. Mata bayi pun berkembang. Ia akan mengetahui adanya cahaya jika Anda menempelkan senter yang menyala di perut. Panjangnya sudah 14 cm dan beratnya 140 gram.

Minggu 19

Tubuh bay diselimuti vernix caseosa, semacam lapisan lilin yang melindungi kulit dari luka. Otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol. Beratnya 226 gram dengan panjang hampir 16 cm.

Minggu 20

Setengah perjalanan telah dilalui. Kini, beratnya mencapai 260 gram dan panjangnya 14-16 cm. Dibawah lapisan vernix, kulit bayi mulai membuat lapisan dermis, epidermis dan subcutaneous. Rambut dan kuku tumbuh pada minggu ini.




LELAKI @ PEREMPUAN??


SALAM SEMUA..
lama tak n3 sebab mood selalu moody... buka ja.. tapi tak leh nk hapdate.. memang takda mood.. bukan malas ok! beza tuh,... hehehe..

skng ni aku dah masuk 12 weeks means 3 bulan kandungan aku skng.. ermm.. alah still tak ok.. kejap gelong kejap k.o... kejap2 lalu makan.. kejap2 tak lalu makan..

kejap2 sakit pala.. kejap2 ok sangattttt... enth lerrr... dah tak larat rasanya.. itulah pengorbanan seorang ibu.. harap2 anak2 kita akan pelihara smua tuh bila dah dewasa... amin!

Just nk kongsi ngn semua... tngh dok skodeng2 web ni.. tiba2 terjumpa benda ni.. rasa mcm nk teroka lak.. tapi still baru.. but tak kisah la.. nnti dah 5 bulan ka kita buat lagi ok.. hehe... apa2pun kita terima seadanya... amin.




Tanda Bayi Lelaki

  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - tidak betul, kerana alah yg sgt teruk
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah terlalu awal.. tunggu la 6 bulan ka.. baru cek lain
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - masam suka but not masin.. erkk..
  • Suka makan daging dan keju tak suka daging tapi suka keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - tak
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mcm tuh ja tgk... maintain
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tidak, sangat tidak elok muka ku skng..
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - ya!!! sampai tak larat..
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - ya!!! jelas sgt..
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - too early..
  • Perut tampak agak lonjong - too early..
  • Mengidam makanan yang manis - d awal kehamilan... sangat suka minum air manis
  • Sukakan buah-buahan - ya!!! sampai ada n3 aku tajuk pencarian buah
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya ya!!!
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - ya!!! tak elokssss... kena touch up tebal2
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..

ehhehehe... dah habis... so moral nya... anak apa erk??? nmpk cam sama bnyk jaaa... ermm... apa2 jer la.. janji bb mama sihat ok.. tak sabar sgt... tapi lambat lagi.. nunnnnnnnnnn jun 2011... kah kah kah kah.... takpa.. semangat mau ada...

Friday, December 3, 2010

PENCARIAN BUAH..

Assalamualaikum..

apesal tajuk aku kali nie cm skema jaaaaa.... hahaha...
dah mcm program TRESSURE HUNT lak... ye ke? lebih kurang la tu..
mcm biasa la mood aku ni... kejap2 rasa nk kuar... kejap2 rasa mcm nk dok rumah jer...
memang puting beliung punya angin la nieee...
ermm.. hubby aku pun dah tau peel aku..
conform dia akan tanya punya... nk TAPAU ke KELUAR????
saat ni la aku jadi meng0ng ckit nk decide...
mula-mula cam taknak kuar... tapi tiba2 tingat lak buah2an kegemaran aku...
dah macam ketagih dah la nie... after makan ja mesti nak punya buah2..
ermmm...
ni nak citer hal kes cari buah.... smlm ngn my hubby..
mula2... tmpt yg pasti ada... adalah QBAY.. confom ada punya..
tapi nk d jadikan citer... takda lak org jual buah... huh!!!
mana p depa semua ni?
aku jawab.. AGAKNYA P NIAGA KAT PESTA KOT??
hehehe.. hubby kata... MAYBE MUNGKIN??? jawapan standard dia la tu.. hehe
ermm... tingat kat depan BJ lak... rasa2nya ada lori pick up
yg niaga buah kat situ..
HUBBY pun ok jaaa... ermmm... sampai2 takda apa pun... ermmm..
sedisnyaaaa... tak tau dah nk cari mana... buntu!!
Tapi hubby cam tk putus asa jaaa... nk cari gak... ermmm
aku nie dah malas dah... sbb tak mkn lagi..
kesian lak kat hubby.. dia dah la lapar..
aku pun decide - takpa la pa.. kita p mkn ja dulu.. nnti kita pikiaq len tgk kat mana..
dia kata takpa... kita p ushar kat depan USM lak...
aku pun ok jaaaa... rasa mcm d beri perhatian sgt.. tks laling..
at last... kami jumpa gak buah... huh! mesti hubby aku rasa lega kan..
hahahaha... klu tak nnti bini dia kempunan lak nk mkn buah..
dapat2 ja buah aku... terus ngap...ngap..ngap... sambil suap hubby..
dia plak.. ckp.. takpa la.. ma mkn la... pa tak mau...
ow... dia takut tak cukup k0t.. hahahaha...



BUAH KESAYANGAN AKU TIKA DAN WAKTU INI...

TEMBIKAI... SLURRRPPP.. DAPNYAAA

ANTARA YG WAJIB AKU MEMBELINYA....



dah dpt buah.. baru la hubby aku p cari port utk mkn.. dia tanya aku nk mkn apa..
aku kata tak kisah.. kat mana pa mkn.. kat situ ma makan..
sbb aku mood makan pun kureng.. bknnya lapar sgt
coz dh dpt buah la katakan.... hahaaha
last2 mkn kat TTS... tmpt tuh skng dh jd pebret mr hubby..
dia suka sangat mkan NASI PUTIH ngan TELUR BUNGKUS.. katanya sedapp
mungkin kena ngn tekak dia k0t...
aku lak oder MEE KUAH...
yg tuh jer aku rasa selera nk mkn... yg lain takda dlm senarai...





MENU AKU...



MENU MR HUBBY.. NASI PUTIH + TELUR BUNGKUS...
beliau mkn sangat berselera... licin.. agaknya lapar sangat
yer la cari buah ja dah berejam.. tup2 mkn lak lambat...
ermmm.. credit lah t0 mr hubby...
sbb layan mrs wife smlm...

after mkn2 tuh kitaorg g rumah M.I.L.
g melawat adik ipar n BB BOY dia...







Tuesday, November 30, 2010

Dunia Baru...




Assalamualaikum dan selamat pagi eberybody...
lama betul tak n3 benda alah nie... ermmm... kenapa erk? malaskah aku? bz kah aku? hehehe... tuh smua alasan.. walhal ngadap fb blh lak lelama... so moralnya.. MALAS!!!
kenapa aku MALAS???? huh... ni lah jawapan yg aku akan berikan kat n3 kali nie..
tapi apa pun thankful!

kejadian ni kira2 bulan september... ermmm around 28 cmtuh.. kenapa erk?? ermm.. kenapa aku masih tak dtg bulan??? spttnya 21.. huh.. adakah aku??? hehehe... utk aku yakinkan lagi.. aku pun buatla ujian sendiri kat rumah masa tuh.. antara yakin ngn tak jer..
semua perasaan ada masa tuh... sbb??? takut2 klu (-)... ermmm... tunggu punya tunggu... ermmm sekali jawapan dia kawan2 smua... mcm kat bawah ni haaaa.... hhehe... alhamdulillah... aku d beri rezeki yang tak terhingga..


2 line tanda apa u olls??? hehehe (+) lorh... gembira sgt... tiba2 rasa mcm nk senyum ja.. aku berdoa la mudah2 an aku dpt bb gurl kali nie.... ermmm.. tapi itu smua keinginan masing2... yg selebihnya.. DIA yang tentukan segalanya.. apa2 pun aku berharap sgt agar aku dan BB dalam keadaan yg cukup sihat dan sempurna. Amin!
Ni la punca aku jadi malas... ermm.. masa usia kandungan aku 4 minggu..
aku langsung tiada alah apa2... petanda skit pun takda... syukur sgt...
ermmm.. tapi tu la.. rupa2nya... masuk ja minggu ke5... aku dah mula rasa
jiwa bergelora.. lapar 24jam.. tapi takda selera nk mkn.. memang tak bermaya sngat... huh..
kenapa lah seteruk nie... aku pun jadi rimas dah nie..
tapi e2lah pengorbanan seorang ibu... memang tak ternilai harganya...
terasa macam lambat ja waktu berlalu tika ni... sbb??
sbb aku dah tak mampu nk tempuh waktu2 aku sangat 10sion..
yg jadi mangsa aku.. semestinya hubby aku.. tapi dia pun actually tak leh rasa apa yg aku rasa
di dalam ni.. yg dia mampu... tengok jer la.

kuar makan skng ni pun dah malas.. MASAK??? uh... lagi la malas... tak larat oke.... bukan saja atau apa.. pls la memahami jiwaku yg bergelora nie...
tapi syukur sgt2.. hubby sentiasa ok... dia tak kisah klu tak masak.. blh tapau jaaa.. ermm.
tapi sampai bila erk? tunggu la sampai jiwa dah tak bergelora lagi...
saat tuh bila??? waaaaaaaaaaaa... aku rasa lamanyaaaaa

bila kita dh start preggy ni... pala otak mula la.. nk cari bahan mcm2 utk jadikan rujukan..
hehehe... tangan ni pun mcm2 la search...
sekali terkeluar benda alah nie...


u olls tau??? hehehe... setelah d rujuk... org kata ni calendar chine purba.. (ye ke?) entah ler... belasah jer la.. jgn percaya ok... sekadar teliti ok.. takut2 nnti frust menongeng lakkk.. hehehe
setelah d ushar dan d kaji... umur ngn bulan yg aku plan utk bb... ermmm.. BB GURL
u ollsss..
tapi blh tgk jer la.. selebihnya kuasa tuhan... insyaALLAH... doa2kan lah ok..
sapa tak nak yg tebraik kan.. of corse la nak....
tapi kita hanya merancang.. tapi yg menentukan.. hanya DIA..
klu btl.. mesti syok kan... sebab??? hahaha.. aku jer tau..

skng ni pagi waktu yg paling aku tak suka bila kena bangun seawal pagi dan kena g kerja!!!!
malasssss ok!!! huh.. tak tau la nk kata apa... klu g kerja... rupa aku mcm kat bawah nie lah...
sama sebiji mcm tuh...


tapi aku pakai tudung la ok... huhu...sama la mcm mn aku kat opis.. muka ni jgn ckp la..
nk senyum pun malas.. jgn sapa2 cari pasai ok.. ada yg kena pulak..
sbb mood aku yg k.o nie..
ermmm... org ckp sampai minggu ke 16 atau 12 baru ok. wat??? 16?? means bulan 1 2011????
OMG!!! lama lagiiiiii... sabar.. sabar.. sabar ok...
ermmm... blh tak nk ambik cuti rest kat rumah? tapi cuti dah takda?
cmna tuh? blh ka? tak bergaji la jawabnyeeee...
sanggup???? kesah???
oh.. aku kesah ok!! nnti nk beli guna apa? nk byr guna apa? nk mkn guna apa?
bkn anak org kaya raya yg blh duduk goyang kaki...


sekarang ni aku dah masuk minggu ke 10.. maknanya 2 bulan 2 minggu...
ermmm... cepat ke lambat erk? aku rasa mcm lambat jer..
org sekililing kata cepat.. aku yg tanggung conform2 la aku rasa lmbt..
diaorg tgk jerrrr.. mesti la kata cepat... kan..kan..kan.. dah tuh jiwa sensitif lak tuh..
pantang hubby ckp lebih kurang.. mula la air mata ni nk nitis ja... ermmm..
sedisssss... tak sanggup2...
nk pesan kat mr hubby... lain kali ckp kena lembut2 ok... hehehe (blh ke??)


mcm kiut lak tgk gambar bb nie... usia dia skrg 10 minggu.. so bb aku besar ni la skng.. lbh kurang 4cm kot... tomeiii kan.. ermm.. mcm mn la rupanya nnti..
sabar..sabar...
nnti kuar jadilah anak yg soleh/solehah utk mama n papa ok...








Friday, September 24, 2010

CHICKEN CHOP


Salam & Selamat Sejahtera..
terasa lama tak update blog nie kan.. sibuk apa ntah ler.. hehee.. cbuk ngn persiapan raya posa semua2 lahhhh... raya pun sakan.. cuti tak hengat... hehe..

hari2 pk nk masak pe.. tup2.. datang la idea nk masak lain dari yg lain ckit.. dah lama pun tak buat.. tingat lak.. nk makan CHICKEN CHOP... ermmm... tanya kat hubby dia pun nk mkn CHICKEN CHOP.. boring dah ngn menu nasi.. sekali sekala ok la kan.. hehe... aku pun pa lagi cargas la balik ekrja p market bt lancang.. nk cri ayam yg d buang tulang... pas2 cari barang semua g tesco lak.. cari bhn2 spt lea & perrin.. sos cili.. sos tomato.. kicap habis.. tepung jagung.. dan lain2 yg seangkatan dgnnya... tapi dlm masa yg sama aku dok hambat sama masa nk balik tgk EPILOG SYURGA CINTA episod akhir.. hehehe.. (sempat lagiiiiiiiiiiii...) best k0t citer tuh... layanbis ngn MIA tuh... hehehe... balik2 aku perap ayam dulu... then sambung tgk drama dl.. habis kang baru masak.. yg penting AYAM DAH PERAPPP.... hehehehe...

habis je citer tuh aku memulakan vc CHICKEN CHOP.. masak2 sampai la pkl 8.30... mandi2... pastu makan la apa lagi... tak sampai 1 jam... hubby kata lapar... fuhhhh... dasat tol makan... aku pun masak la lagi sekali utk dia... ermmm... maknanya SEDAPPP la tu kan.. hahahaha...



CHICKEN CHOP yang tak seberapa dari aku... atas rekaan sndri...



Thursday, September 9, 2010

SALAM AIDILFITRI..

SALAM & SALAM AIDILFITRI..

Di kesempatan ini saya nk ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua kengakwan yang tercinta, maafkan segala kekhilafan yg ada antara kita mungkin antara sedar dan tak kerna kita ini manusia biasa yang tak pernah lepas dari kesilapan. Halal kan makan dan minum semoga raya ini menjadi satu kenangan yang cukup indah buat kita semua.



Hati ini makin sayu kena mengenangkan RAMADHAN akan berlalu... ku mengharap agar berkesempatan pada RAMADHAN 1432H... moga ALLAH panjangkan usiaku ini dan terus memberi KEBERKATAN kepada ku... amin..amin..amin.. Ya Rabbal Al amin...

SALAM AIDILFITRI DARI SAYA DAN KELUARGA BERHATI-HATI D JALAN RAYA..

Wednesday, August 18, 2010

MENU BERBUKA~

SALAM 8 RAMADHAN 1431h...
Kejap jer rassa.. dah 8 ramadhan kan.. ermmm.. dunia akhir zaman.. gi ni lah..
kesah puasa smlm agak letih.. agaknya makan kurang k0t.. takpun minum kurang.. yer la.. supliment apa2 pun tak ambik.. letih la..

Jom intai menu berbuka aku semalam.. hehehe.. simple n simply.. kah kah kah kah..


SAMBAL SARIN
BAHAN2:
SARDIN 1 TIN
BAWANG BESAR
BAANG PUTIH
HALIA
UBI KENTANG
CILI PADI
ASAM JAWA






CUCUR UDANG UBI KENTANG

BAHAN2:
TEPUNG GANDUM
UBI KENTANG DIPOTONG DADU
UDANG HIDUP DICINCANG
BAWANG BESAR
DAUN BAWANG/SUP
TELUR 1 BIJI
SERUK KUNYIT
GARAM

CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI DAN GORENG SEPERTI BIASA.




1) Telur (4 biji)
2) Kentang saiz sederhana - dihiris nipis (1 biji)
3) Daun ketumbar - dicincang kasar (1 sudu besar)
4) Bawang besar - dicincang kasar (1/2 biji)
5) Cili hijau - dicincang halus (1 biji)
6) Minyak sapi (1 sudu besar)
7) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
8) Serbuk lada putih (1/4 sudu kecil)
9) Garam (secukup rasa)

Campurkan telur bersama bawang, daun ketumbar, cili hijau, garam, jintan putih dan serbuk lada putih.
Kacau rata hingga telur kembang. Ketepikan seketika.
Cairkan minyak sapi dan goreng hirisan kentang hingga empuk. Ketepikan dan sejat minyaknya.
Cairkan lagi sedikit minyak sapi dan curahkan adunan telur.
Masak dengan api kecil supaya bahagian bawah telur tidak hangus.
Apabila telur separuh masak, atur hirisan kentang goreng di atasnya, penuh pada sebelah bahagian.
Lipatkan bahagian tanpa kentang ke bahagian yang sebelah lagi supaya telur menjadi separuh bulat.
Terbalikkan dan biar beberapa ketika supaya telur melekat di kedua-dua belah bahagian dan tidak mudah hancur apabila diangkat.






Tuesday, August 17, 2010

MENU BERBUKA~nasi tomato ayam merah

SALAM...
MENU BERBUKA KAMI D HARI KE ENAM BERPUASA..

BAHAN2:
BERAS 2 CUPAK
BAWANG MERAH*
BAWANG BESAR*
HALIA*
BADAM * kisar
GAJUS * kisar
KISMIS* kisar
TOMATO SOUP
TOMATO PUREE
SUSU CAIR
3 BERADIK

CARA2:
BASUH BERAS DAN TOSKAN
TUMIS BAHAN2 BERTANDA* BERSAMA TIGA BERADIK DENGAN MINYAK SAPI
MASUKKAN KE DALAM BERAS BERSAMA TOMATO SOUP DAN PUREE
MASUKKAN JUGA SUSU CAIR
LAST SEKALI MASUKAN BAHAN YG DIKISAR DAN DAUN PANDAN
GARAM JGN LUPA







AYAM MASAK MERAH

BAHAN2:
AYAM
BAWANG MERAH*
BAWANG BESAR*
HALIA*
3 BERADIK
TOMATO PUREE
TOMATO SOUP
PES CILI
DAUN PUDINA

CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN* DAN TUMIS BERSAMA PES CILI DAN 3 BERADIK SEHINGGA NAIK BAU.
MASUK TOMATO PUREE, TOMATO SOUP DAN AYAM..
BIARKAN HINGGA MASAK DAN MASUK,DAUN PUDINA

Monday, August 16, 2010

MENU BERBUKA~daging, ikan, agar2

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.

j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..

DAGING BLACK PAPPER

BAHAN2:
DAGING BATANG PINANG 300GM(daging biasa pun ok..)
SOS TIRAM 1/2 BOTOL
LADA HITAM (kisar)
BAWANG BESAR (hiris bulat)
BAWANG PUTIH (ketuk)
HALIA (hiris nipis)
CILI BENGGALA (kuning + merah)
GARAM
PERASA

CARA2:
REBUS NAIK DAGING BERSAMA BAHAN2 TADI DAN MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.
BIAR SEHINGGA AGAK KERING MASUKKAN GARAM DAN CILI BENGGALA.


IKAN MASAK LEMAK KUNING

BAHAN2:
IKAN 6 EKOR
BAWANG MERAH*
HALIA*
SERAI
DAUN KUNYIT
LADA HITAM
TOMATO
SERBUK KUNYIT
SANTAN
ASAM KEPING




CARA2:
TUMBUK BAHAN YG. BERTANDA *.
TITIK SERAI.
MASUKKAN BAHAN2 DI ATAS DAN REBUS NAIK SEHINGGA MASAK



WANTAN GORENG

BAHAN2:
KULIT WANTAN
UDANG
SOS TIRAM
DAUN BAWANG/SUP
LADA SULAH
GARAM


CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI.
UDANG TUH LECEKKAN.
KEMUDIAN ISIKAN INTI TADI KE DALAM KULIT WANTAN DAN SIAP UNTUK DI GORENG DAN DIHIDANG.



AGAR2 JELLY LONGAN

BAHAN2:
SERBUK AGAR2 JELLY
250 GM GULA HALUS
AIR 950ML
BUAH LONGAN

CARA2:
REBUS SERBUK AGAR2 , GULA DAN AIR SEHINGGA MENDIDIH

ISI BUAH LONGAN KE DALAM ACUAN.
APABILA MENDIDIH MASUKKAN AGAR2 TADI KE DALAM BEKAN YG DI TABUR LONGAN. MASUK KE DALAM PETI SEJUK KERANA SEDAP BILA D MAKAN SEJUK2...


MENU BERBUKA~nasi ayam perap


SALAM & SELAMAT SEJAHTERA u olls...
Happy Weekends.. hehe... after sahur n pray kitaorg g jenjalan kat batu feringgi... ermm.. ikut my hubby katanya sy0k sedut udara pagi2 ni sambil tgk keindahan laut.. aku f0ll0w jer laaa.. tapi memang besttt.. rasa tenang jer.. traffic jame pun takda.. ermm.. baru rasa nyaman dan tenteram... klu tak.. ya ampun... seksa rasa nk meneng0k keta punya la belambak.. ermmm.. bila dah tak tdur.. sempat la aku pergi market d awal pagi.. ermm.. plannya nk wat nasi ayam.. lama dah tak buat... hubby pun kata 0k..
Mahai giler ayam skng niee... huu.. dulu sek0r tak sampai RM 10.. skng ni.. ermm..
Cadang nk buat ayam perap.. tak nak wat roasted.. sekali sekala y not kan..
awal aku rebus ayam sebab nk perap ayam.. nk kan air ayam tuh (stok ayam)... dalam d0k siap2 nk masak ayam tuh.. tiba2 my mummy call cakap semua nk dtg buka posa kat Juru.. wahhh.. meriah uollsss... ermmm.. last sekali aku wat NASI AYAM n bawa g sana... ermmm..

Jom kita intai resepinyaaaaa....

NASI AYAM PERAP

BERAS (3 pot)
AYAM I EKOR
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
HALIA*
SUP BUNJUT
KULIT KAYU MANIS
BUNGA LAWANG
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA




BAHAN2 UTK PERAP AYAM:
AYAM (yg telah direbus)
BAWANG BESAR 4 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
HALIA 2CM
SERAI 5 BATANG
LENGKUAS 3CM
KUNYIT
GARAM


CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN DAN PERAPKAN BERSAMA AYAM SELAMA
PALING KURANG 1 JAM (baru rasa kesedapannya)


UTK KICAP:
KICAP PEKAT/CAIR
SUP AYAM (ambik yg bhgian minyak2)

GAULKAN SEKALI DAN SEDIA D HIDANG

UTK CILI:
CILI MERAH
BAWANG PUTIH
SOS TOMATO
SOS CILI
CUKA

BLAND CILI DAN BAWANG
TUMIS DI ATAS API BERSAMA SOS TOMATO/CILI DAN CUKA


SUP HASIL DARI REBUSAN AYAM TADI...



Bila dah siap... boleh la di hidang dan dimakan...
SELAMAT MENJAMU DAN BERBUKA PUASA..





Friday, August 13, 2010

2ND RAMADHAN ~berbuka

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA

2nd Ramadhan... ALHAMDULILLAH...
baru masuk hari ke 2.. tapi dah pening nk buat menu... hahahahaha... tapi takpa.. idea sentiasa ada.. INSYAALLAH... plan masak berbuka ASAM PEDAS-SAYUR LEMAK PUCUK-MURTABAK MAGGIE... ermmm... ok gak kan... air kita beli jaaaaaa... heehe.. biasalah... AIR SOYA menjadi kesukaannnn..


masak ni simple jer.. sebab dia main campak2 jer ikut dan dan ikut suka aku... hahahaha... lagi senagnnya sebab rebus naik sekali.. bgs utk org diet nie... sbb tak berminyak langsung.. haaaa...


Hat nie la menu utamanyaaa... HEHEHE.... lama tak masak ikan tengkerong ni.. tiba2 g market nmpk n idea tuh datang... sedap..sedap..sedap... Semua sedap aihhh.. apa yg tak sedap pun tak tau laa.. hahahahaa...

Oklah kita citer mcm mn nk masak dia...
BAHAN2:
IKAN GELAMA TENGKERONG
PES CILI*
BAWANG BESAR*
BAWANG PUTIH*
BELACAN*
SERAI
DAUN KUNYIT
ASAM JAWA
GARAM

CARA2:
TUMBUK BAHAN BERTANDA *
TUMIS BERSAMA MINYAK MASAK DAN SERAI YG DITIK..
TUMIS SEHINGGA CABAI PECAH MINYAK DAN MASUKKAN DAUN KUNYIT (UTK WANGI DAN LBH SEDAP)
AGAK DAH AMSAK PERAH AIR ASAM JAWA. JGN TERLALU BANYAK TAKUT MASAM LAK..
MASUKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA...



pada sapa yg tak kenal gelama tengkerong... inila rupanyaaaaaa... haaa.. dia besar ckit dari biasa.. memang sedap buat belah belakang... nyyum...nyumm..



MURTABAK MAGGIE
resepi dah buat banyak kali dan memang disahkan SEDAP!!!!! so bila sedap... kena la buat utk menu berbuka... kira orait la jugak kan... pengganti kuih-muih.. hehehe

senang jer nk baut dia pun.. tak yah susah.. agaknya klu d sebut murtabak mesti org bayangkan susah kan.. nk kena siap tepung la bla..bla..bla..bla.. kan.kan.. tapi resepi ni sememangnya senang yg terbamat dan sedap.. mana nak cari.. haaaaa... s0 buatlah.. klu tak caya



BAHAN2:
MAGGIE KARI (kalau blh ambik yg mamme punya sbb maggie dia kental sikit dan tidak cepat kembang)
DAGING BURGER RAMLY
BAWANG BESAR
DAUN BAWANG & SUP
TELUR 5 BIJI
GARAM
LADA SULAH

CARA2:
REBUS TERLABIH DAHULU MAGGIE TERSEBUT DAN TOSKAN
GAULKAN BERSAMA BAHAN2 YG LAIN BERSAMA MAGGIE DAN JANGAN LUPA MASUKKAN JUGA PERENCAH MAGGIE TADI
APABILA SEBATI GORENG KE DALAM KUALI SEPERTI BENTUK MURTABAK.
TELUR BANYAK SEBAB PENGGANTI TEPUNG...

DAH SIAP.. SEDAP DIMAKAN PANAS2..





NI LA CTH MAGGIE MAMME..

OK.. semua.. jangan lupa mencuba orait...




Wednesday, August 11, 2010

1ST RAMADHAN~ berbuka

SALAM U OLLS... dan sejahtera..

Bermulanya satu ramadhan... ALHAMDULILLAH dapat menunaikannya dengan penuh kenikmatan... Last year masa berbuka takde teman yg ramai.. hehe.. noe.. dah ada teman.. takde lagi sunyi2.. takde lagi sedis2.. best3.. syukur sgt dgn pemberianNYA..

S0.. bila dah cakap SUDAH BERTEMAN maknanya kena masak laaaa.. hehe.. suka3.. mujurlah pebret aku memasak ni klu tak... main tunjuk2 jer la.. bukan tak best tapi mcm kurang puas laaa.. walaupun kat sana bnyk pilihan.. rasanya klu masak sendiri lagi best kan... nikmat jer rasaa... x gituwww... masa pun terluang dgn baik sekali.. hehehe..

Ok2.. jom kita intai tgk apa la yg aku masak utk 1st ramadhan... ermmm simple but nice.. hahahaha...
ni ha... ASAM PEDAS IKAN PARI...


BAHAN2:
IKAN PARI
PES CILI*
BAWANG BESAR*
BELACAN*
2 KEPING ASAM KEPING
SEGENGAM DAUN KESUM
SETANGKAI BUNGA KANTAN
SEDIKIT SERBUK KUNYIT

CARA2:
TUMBUK BAHAN *
MASUKKAN KEDALAM PERIUK BERSAMA BUNGA KANTAN, DAUN KESUM, ASAM KEPING DAN SERBUK KUNYIT DAN MASAK DI ATAS API
SETELAH MENDIDIH MASUKKAN IKAN, PERASA...
SIAP... HAHAHAHA.. SENANGKANNN



CUCUR UDANG
BAHAN2:
TEPUNG GANDUM
SODA BIKARBONAT (sudu kecil)
PES CILI (sikit)
TAUGEH
KUCHAI
UDANG SEDERHANA BESAR
TELUR 1 BIJI
BAWANG HIRIS NIPIS2
GARAM

CARA2:
GAUL SEMUA BAHAN TADI SEHINGGA SEBATI DAN GORENG..

SEDAP DIMAKN BERSAMA KUAH KACANG...



AIR SOYA (INI BUKAN BUAT.. TAPI BELI... HAHAHAHA)

ITULAH MENU UTK 1ST RAMADHAN...




Tuesday, August 10, 2010

AHLAN WAHSALAN RAMADHAN

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Sedar tak sedar kita dah sampai di bulan yang penuh keberkatan dan dinanti2kan..
tak sabar rasanya sbb 1st time nk berposa ngn hubby n family...
dan tak sabar jugak utk berterawih.. semoga ibadat kita diterima olehNYA.. amin.

Kepada semua kawan2 tercinta.. datang la ambik kad dari saya.
Maafkan segala kekhilafan yang ada.. tersirat maupun tersurat.. semoga ramadhan kali ini memberi penuh makna buat kita semua... Halalkan makan minum selama ini.



Bila berbelanja... igtlah wahai kawan2.. jgn membazir kerna itu adalah amalan syaitan.. Makan sekadar kenyang supaya tidak malas bila berterawih... Bulan yg sgt dinantikan dan berbuatlah dgn sebaik mungkin... InsyaALLAH.



SALAM RAMADHAN...

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

SALAM..... N SELAMATTTTT..

Nk citer kisah semalam kuar mkn ngn MR HUBBY... ermmm... selalu TAPAU jer..
smlm rasa mcm nk kuar plak.. hehe.. lagipun takda citer aku yg menarik..
mcm hari isnin kalau aku layan AWAN DANIA.. selasa plak aku layan DIA ATILIA..
rabu.. macam takda lak... cuma pkl 12 aku layan SERUAN PULAU NAMI..
ermmm.. best lak citer tuh.. sbb tuh sanggup tunggu pkl 12.. hehehe.. sampaikan
MR HUBBY kata.. bilaaaa la time dia plak blh tgk tv erk??
aku jawab after 1AM k lalinkkk.. hehe.. last2 dia pun lenaaaa..

smlm mcm tingin nk mkn KERANG.. ermmm... so menu utaman KERANG laaa..
mula2 oder mkn biasa dulu pastu baru ambik kerang..
kerang sampai jerrrr... BALUN TERUIHHH... hehehe.. huh.. sungguh sedap tak terhingga..
sebab dpt cicah ngn air asam.. terangkat sihhh...



menu utama - KERANG REBUS



ni menu MR HUBBY - NASI GORENG USA


ni menu aku - NASI GORENG AYAM KUNYIT


ni air MR HUBBY - AIR LONGAN


ni air aku - SIRAP LIMAU..

last lepas mkn... kami p ronda qbay 1 lap.. pastu kami terus balik... perut pun dah konyang.. apa lagi... baringggggggg.. hehe sambil layan citer KIAH PEKASAM.. mangkaq la citer tuh.. lakonan ROZITA CHE WAN.. memang lawak.... hehehe...





SALAM U OLLS...

sihat tak? aku nk kata sihat 100% tak sgt la.. blh la.. tapi ok dari awal2 preggy..
noe dah blh mkn lebih ckit walau tak bnyk.. dah kurang moody2 ni.. cuma tak menentu ja.
tak kisah la kan.. janji ok ckit.. dah syukur sgt. muntah pun dh blh control..
caranya???? hehehe... off corse la mkn asam.. so.. standby jer la asam tu..

ni nk citer hal hari apa erk? masa ada sua rasa kat qbay tuh..
tngh dok ronda2 tu... dpt 1 call from my mom..
my mom say...

"ada man?" - mom
"sua rasa"... - aku
"ow... best ke? ramai ke?" - mom
"ok ler.. ramai memang ramai.." - aku
" satg dtg ler rumah..." - mom
" buat apa?" - aku (bnyk tanya lak... pergi jer la kan.. hehe
" mama masak chicken chop" - mom
" wahhhhhh... sedap... ok.. we r coming.. hehe.." - aku

aku pun terus gtau kat mr hubby... mr hubby dia no hal punya.. sntiasa ok kemana sj..
best kan.. alhamdulillah dpt hubby yg kaki jalan.. hahaha..
segala segi blh la hubby aku nie.. klu stgh lelaki tu.. tmpt2 tertentu ja diaorg nk g..
tapi my hubby no hal punya... ok jer.. ckp jer nk kemana..

tapi kitaorg decide nk g after magrib senang..
pas jalan2 g suarasa.. n aku pun dah pening.. mungkin panas + ramai org...
decide blk jer la.. tapi request kat mr hubby nk asam.. sbb nk muntah..
mr hubby pun cari la.... last2 beli kat stesen minyak..
then mr hubby kata lak.. kita g ronda town nk tak?
aku pun dah rsa ok ckit.. ok jer la.. sian lak kat dia..

blk umah b4 magrib coz nk siap2 solat smua nk gerak terus g juru..
nk mkn chicken chop...






memang sedap.. tapi syg... aku tak lalu ngn ayam ni.. last2 mr hubby yg dpt mkn.. 4 ketul u olls dia mkn.. dasat2.. hehehe.. gagah la sangatttt...

aku tiba2 tingat moi waktu lam pantang... ermmm sedapnyeee... bgtau kat my mom.. my mom kata buat la.. ikan masin ada.. halia ada.. lada hitam pun ada..
hehehe.. cargassssss

tau apa menunya????
moi kosong + halia + lada hitam + ikan masin
memang terangkat habisssss... ni la mknn pantang aku selama 44 hari... aku tak jamah nasi n lauk2.. cuma mkn moi ni jer.. selera jer...

nk ramping laaaa katakan.. bg angin2 smua kuar.. hehehe
ok la... itu sj kot nk kongsi.. lain kali lak..
SALAM.....
NK N3 KISAH WEEKENDS BARU2 NI... MR HUBBY TINGIN NK MKN KAT SUBWAY...
EH..EH... SAPA YG PREGGY NI?? ORG LAIN LAK YG NGIDAM.. KEH KEH..
TAPI OK LA.. SBB CEK PUN DPT MKN SEKALI.. ERMMM SEDAP2...

TAPI MALANGNYA... MR HUBBY KATA.. KLU MKN MCM NI TAKDAN SAT NNTI LAPAQ LA PULAK.. ERMM.. MEMANG BETUL PUN.. TAKDAN BERAPA JAM JA.. DAH LAPAQ PULAK... AKU JA YG ASIK TAK LALU NK MKN.. SY0K JA BILA INGAT TIME DULU2 YG SELERA MAKAN TERLAMPAU2... RISAU LAK... BERAT BADAN PUN DAH TURUN NI..
SEDIS2.. jgn bb pun kecik udeh ler.. kang siannn dier.. takpa janji sihat ok!!

After pray kitaorg kuar umah dah.. nk g kat e-gate... igtkan kt e0gate tak la meriah.. ropanyaaa meriah giler.. iskh2... ramainya manusiaaaa.... ermmm... tkpela.. jnji dpt mkn kat SUBWAY tuh dh d kira ok... hehe.. masuk2 ja SUBWAY mr hubby bisik dah.. dia kata.. tak pandai nk oder.. so jawapannya AKU LERRRR... tak pa... mujur dah penah datang dah.. so tau la cmna nk pilih.. aku jugak yg decide MR HUBBY mkn apa.. heehe... aku ambik PITA ITALIAN n set BMT... dekat aku.. aku ambik HONEY OAT PITA and CHEESE STEAK... ermm.. yummy...yummy... sedappp n puas.. konyang la ... tapi MR HUBBY kata.. tak kenyang... hahahahah... ushar badan laa...

apa pun CREDIT TO MR HUBBY sbb belanjar MR WIFE makan kat SUBWAY ok...

ni yg aku pilih utk MR HUBBY..


NIE MENU AKU...

habis dr tuh... kitaorg g ronda2 cek kawasan pulau pinang.. eheehe.... pastu dpt mkn buah... pastu MR HUBBY lapar lagi,,, hahahaha...



SALAM SEMUA...

hehe.. bila dah preggy ni semua n3 tntg preggy kan...? ermm.. boring ke.. tak pun smua ni utk pengetahuan umum jugak... sama2 kita pelajarinya... tak rugi walau sedikit pun... klu ada yang rasa tak leh nk baca.. ignore je a erk.. huhu..

bukan apa.. saja utk d jadikan kenangan terindah dlm hidup.. nnti bb kita dah besar blh kita tunjuk kat dia.. perkembangan dr dlm perut mama dia lagi.. bahawasanya... mama n papa dia sangat menyayanginya... amin.


MINGGU 11

Mulai minggu ini hingga minggu 20, pertumbuhan bayi sangat cepat. Dari panjang 44-60 mm dan beratnya 8 gram menjadi 16-16 cm dengan berat 260 gram pada minggu 20. Kepalanya sekitar setengah panjang tubuhnya. Alat kelamin luar berkembang, namun masih terlalu dini untuk memeriksa jenis kelaminnya dengan ultrasonografi (USG).

Minggu 12 (usia kandungan aku ketika ini)

Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Minggu 13

Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.

Minggu 14

Tiga bulan setelah pembuahan, panjangnya 80-110 mm dan beratnya 25 gram. Lehernya semakin panjang dan kuat. Lanugo, rambut halus yang tumbuh di seluruh tubuh dan melindungi kulit mulai tumbuh pada minggu ini. Kelenjar prostat bayi laki-laki berkembang dan ovarium turun dari rongga perut menuju panggul.

Minggu 15

Tulang dan sumsum tulang di dalam sistem kerangka terus berkembang. Jika bayi Anda perempuan, ovarium mulai menghasilkan jutaan sel telur pada minggu ini. Kulit bayi masih sangat tipis sehingga pembuluh darahnya kelihatan. Akhir minggu ini, beratnya 49 gram dan panjang 113 mm.

Minggu 16

Janin mulai bergerak ! Tetapi tak perlu kuatir jika Anda tak merasakannya. Semakin banyak kalsium yang disimpan dalam tulang bayi seiring dengan perkembangan kerangka. Bayi Anda berukuran 116 mm dan beratnya 80 gram.

Minggu 17

Dengan panjang 12 cm dan berat 100 gram, bayi masih sangat kecil. Lapisan lemak cokelat mulai berkembang, untuk menjada suhu tubuh bayi setelah lahir. Tahukah Anda ? Saat dilahirkan, berat lemak mencapai tiga perempat dari total berat badannya.

Minggu 18

Mulailah bersenandung sebab janin sudah bisa mendengar pada minggu ini. Ia pun bisa terkejut bila mendengar suara keras. Mata bayi pun berkembang. Ia akan mengetahui adanya cahaya jika Anda menempelkan senter yang menyala di perut. Panjangnya sudah 14 cm dan beratnya 140 gram.

Minggu 19

Tubuh bay diselimuti vernix caseosa, semacam lapisan lilin yang melindungi kulit dari luka. Otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol. Beratnya 226 gram dengan panjang hampir 16 cm.

Minggu 20

Setengah perjalanan telah dilalui. Kini, beratnya mencapai 260 gram dan panjangnya 14-16 cm. Dibawah lapisan vernix, kulit bayi mulai membuat lapisan dermis, epidermis dan subcutaneous. Rambut dan kuku tumbuh pada minggu ini.





SALAM SEMUA..
lama tak n3 sebab mood selalu moody... buka ja.. tapi tak leh nk hapdate.. memang takda mood.. bukan malas ok! beza tuh,... hehehe..

skng ni aku dah masuk 12 weeks means 3 bulan kandungan aku skng.. ermm.. alah still tak ok.. kejap gelong kejap k.o... kejap2 lalu makan.. kejap2 tak lalu makan..

kejap2 sakit pala.. kejap2 ok sangattttt... enth lerrr... dah tak larat rasanya.. itulah pengorbanan seorang ibu.. harap2 anak2 kita akan pelihara smua tuh bila dah dewasa... amin!

Just nk kongsi ngn semua... tngh dok skodeng2 web ni.. tiba2 terjumpa benda ni.. rasa mcm nk teroka lak.. tapi still baru.. but tak kisah la.. nnti dah 5 bulan ka kita buat lagi ok.. hehe... apa2pun kita terima seadanya... amin.




Tanda Bayi Lelaki

  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - tidak betul, kerana alah yg sgt teruk
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah terlalu awal.. tunggu la 6 bulan ka.. baru cek lain
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - masam suka but not masin.. erkk..
  • Suka makan daging dan keju tak suka daging tapi suka keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - tak
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mcm tuh ja tgk... maintain
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tidak, sangat tidak elok muka ku skng..
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - ya!!! sampai tak larat..
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - ya!!! jelas sgt..
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - too early..
  • Perut tampak agak lonjong - too early..
  • Mengidam makanan yang manis - d awal kehamilan... sangat suka minum air manis
  • Sukakan buah-buahan - ya!!! sampai ada n3 aku tajuk pencarian buah
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya ya!!!
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - ya!!! tak elokssss... kena touch up tebal2
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..

ehhehehe... dah habis... so moral nya... anak apa erk??? nmpk cam sama bnyk jaaa... ermm... apa2 jer la.. janji bb mama sihat ok.. tak sabar sgt... tapi lambat lagi.. nunnnnnnnnnn jun 2011... kah kah kah kah.... takpa.. semangat mau ada...
Assalamualaikum..

apesal tajuk aku kali nie cm skema jaaaaa.... hahaha...
dah mcm program TRESSURE HUNT lak... ye ke? lebih kurang la tu..
mcm biasa la mood aku ni... kejap2 rasa nk kuar... kejap2 rasa mcm nk dok rumah jer...
memang puting beliung punya angin la nieee...
ermm.. hubby aku pun dah tau peel aku..
conform dia akan tanya punya... nk TAPAU ke KELUAR????
saat ni la aku jadi meng0ng ckit nk decide...
mula-mula cam taknak kuar... tapi tiba2 tingat lak buah2an kegemaran aku...
dah macam ketagih dah la nie... after makan ja mesti nak punya buah2..
ermmm...
ni nak citer hal kes cari buah.... smlm ngn my hubby..
mula2... tmpt yg pasti ada... adalah QBAY.. confom ada punya..
tapi nk d jadikan citer... takda lak org jual buah... huh!!!
mana p depa semua ni?
aku jawab.. AGAKNYA P NIAGA KAT PESTA KOT??
hehehe.. hubby kata... MAYBE MUNGKIN??? jawapan standard dia la tu.. hehe
ermm... tingat kat depan BJ lak... rasa2nya ada lori pick up
yg niaga buah kat situ..
HUBBY pun ok jaaa... ermmm... sampai2 takda apa pun... ermmm..
sedisnyaaaa... tak tau dah nk cari mana... buntu!!
Tapi hubby cam tk putus asa jaaa... nk cari gak... ermmm
aku nie dah malas dah... sbb tak mkn lagi..
kesian lak kat hubby.. dia dah la lapar..
aku pun decide - takpa la pa.. kita p mkn ja dulu.. nnti kita pikiaq len tgk kat mana..
dia kata takpa... kita p ushar kat depan USM lak...
aku pun ok jaaaa... rasa mcm d beri perhatian sgt.. tks laling..
at last... kami jumpa gak buah... huh! mesti hubby aku rasa lega kan..
hahahaha... klu tak nnti bini dia kempunan lak nk mkn buah..
dapat2 ja buah aku... terus ngap...ngap..ngap... sambil suap hubby..
dia plak.. ckp.. takpa la.. ma mkn la... pa tak mau...
ow... dia takut tak cukup k0t.. hahahaha...



BUAH KESAYANGAN AKU TIKA DAN WAKTU INI...

TEMBIKAI... SLURRRPPP.. DAPNYAAA

ANTARA YG WAJIB AKU MEMBELINYA....



dah dpt buah.. baru la hubby aku p cari port utk mkn.. dia tanya aku nk mkn apa..
aku kata tak kisah.. kat mana pa mkn.. kat situ ma makan..
sbb aku mood makan pun kureng.. bknnya lapar sgt
coz dh dpt buah la katakan.... hahaaha
last2 mkn kat TTS... tmpt tuh skng dh jd pebret mr hubby..
dia suka sangat mkan NASI PUTIH ngan TELUR BUNGKUS.. katanya sedapp
mungkin kena ngn tekak dia k0t...
aku lak oder MEE KUAH...
yg tuh jer aku rasa selera nk mkn... yg lain takda dlm senarai...





MENU AKU...



MENU MR HUBBY.. NASI PUTIH + TELUR BUNGKUS...
beliau mkn sangat berselera... licin.. agaknya lapar sangat
yer la cari buah ja dah berejam.. tup2 mkn lak lambat...
ermmm.. credit lah t0 mr hubby...
sbb layan mrs wife smlm...

after mkn2 tuh kitaorg g rumah M.I.L.
g melawat adik ipar n BB BOY dia...










Assalamualaikum dan selamat pagi eberybody...
lama betul tak n3 benda alah nie... ermmm... kenapa erk? malaskah aku? bz kah aku? hehehe... tuh smua alasan.. walhal ngadap fb blh lak lelama... so moralnya.. MALAS!!!
kenapa aku MALAS???? huh... ni lah jawapan yg aku akan berikan kat n3 kali nie..
tapi apa pun thankful!

kejadian ni kira2 bulan september... ermmm around 28 cmtuh.. kenapa erk?? ermm.. kenapa aku masih tak dtg bulan??? spttnya 21.. huh.. adakah aku??? hehehe... utk aku yakinkan lagi.. aku pun buatla ujian sendiri kat rumah masa tuh.. antara yakin ngn tak jer..
semua perasaan ada masa tuh... sbb??? takut2 klu (-)... ermmm... tunggu punya tunggu... ermmm sekali jawapan dia kawan2 smua... mcm kat bawah ni haaaa.... hhehe... alhamdulillah... aku d beri rezeki yang tak terhingga..


2 line tanda apa u olls??? hehehe (+) lorh... gembira sgt... tiba2 rasa mcm nk senyum ja.. aku berdoa la mudah2 an aku dpt bb gurl kali nie.... ermmm.. tapi itu smua keinginan masing2... yg selebihnya.. DIA yang tentukan segalanya.. apa2 pun aku berharap sgt agar aku dan BB dalam keadaan yg cukup sihat dan sempurna. Amin!
Ni la punca aku jadi malas... ermm.. masa usia kandungan aku 4 minggu..
aku langsung tiada alah apa2... petanda skit pun takda... syukur sgt...
ermmm.. tapi tu la.. rupa2nya... masuk ja minggu ke5... aku dah mula rasa
jiwa bergelora.. lapar 24jam.. tapi takda selera nk mkn.. memang tak bermaya sngat... huh..
kenapa lah seteruk nie... aku pun jadi rimas dah nie..
tapi e2lah pengorbanan seorang ibu... memang tak ternilai harganya...
terasa macam lambat ja waktu berlalu tika ni... sbb??
sbb aku dah tak mampu nk tempuh waktu2 aku sangat 10sion..
yg jadi mangsa aku.. semestinya hubby aku.. tapi dia pun actually tak leh rasa apa yg aku rasa
di dalam ni.. yg dia mampu... tengok jer la.

kuar makan skng ni pun dah malas.. MASAK??? uh... lagi la malas... tak larat oke.... bukan saja atau apa.. pls la memahami jiwaku yg bergelora nie...
tapi syukur sgt2.. hubby sentiasa ok... dia tak kisah klu tak masak.. blh tapau jaaa.. ermm.
tapi sampai bila erk? tunggu la sampai jiwa dah tak bergelora lagi...
saat tuh bila??? waaaaaaaaaaaa... aku rasa lamanyaaaaa

bila kita dh start preggy ni... pala otak mula la.. nk cari bahan mcm2 utk jadikan rujukan..
hehehe... tangan ni pun mcm2 la search...
sekali terkeluar benda alah nie...


u olls tau??? hehehe... setelah d rujuk... org kata ni calendar chine purba.. (ye ke?) entah ler... belasah jer la.. jgn percaya ok... sekadar teliti ok.. takut2 nnti frust menongeng lakkk.. hehehe
setelah d ushar dan d kaji... umur ngn bulan yg aku plan utk bb... ermmm.. BB GURL
u ollsss..
tapi blh tgk jer la.. selebihnya kuasa tuhan... insyaALLAH... doa2kan lah ok..
sapa tak nak yg tebraik kan.. of corse la nak....
tapi kita hanya merancang.. tapi yg menentukan.. hanya DIA..
klu btl.. mesti syok kan... sebab??? hahaha.. aku jer tau..

skng ni pagi waktu yg paling aku tak suka bila kena bangun seawal pagi dan kena g kerja!!!!
malasssss ok!!! huh.. tak tau la nk kata apa... klu g kerja... rupa aku mcm kat bawah nie lah...
sama sebiji mcm tuh...


tapi aku pakai tudung la ok... huhu...sama la mcm mn aku kat opis.. muka ni jgn ckp la..
nk senyum pun malas.. jgn sapa2 cari pasai ok.. ada yg kena pulak..
sbb mood aku yg k.o nie..
ermmm... org ckp sampai minggu ke 16 atau 12 baru ok. wat??? 16?? means bulan 1 2011????
OMG!!! lama lagiiiiii... sabar.. sabar.. sabar ok...
ermmm... blh tak nk ambik cuti rest kat rumah? tapi cuti dah takda?
cmna tuh? blh ka? tak bergaji la jawabnyeeee...
sanggup???? kesah???
oh.. aku kesah ok!! nnti nk beli guna apa? nk byr guna apa? nk mkn guna apa?
bkn anak org kaya raya yg blh duduk goyang kaki...


sekarang ni aku dah masuk minggu ke 10.. maknanya 2 bulan 2 minggu...
ermmm... cepat ke lambat erk? aku rasa mcm lambat jer..
org sekililing kata cepat.. aku yg tanggung conform2 la aku rasa lmbt..
diaorg tgk jerrrr.. mesti la kata cepat... kan..kan..kan.. dah tuh jiwa sensitif lak tuh..
pantang hubby ckp lebih kurang.. mula la air mata ni nk nitis ja... ermmm..
sedisssss... tak sanggup2...
nk pesan kat mr hubby... lain kali ckp kena lembut2 ok... hehehe (blh ke??)


mcm kiut lak tgk gambar bb nie... usia dia skrg 10 minggu.. so bb aku besar ni la skng.. lbh kurang 4cm kot... tomeiii kan.. ermm.. mcm mn la rupanya nnti..
sabar..sabar...
nnti kuar jadilah anak yg soleh/solehah utk mama n papa ok...









Salam & Selamat Sejahtera..
terasa lama tak update blog nie kan.. sibuk apa ntah ler.. hehee.. cbuk ngn persiapan raya posa semua2 lahhhh... raya pun sakan.. cuti tak hengat... hehe..

hari2 pk nk masak pe.. tup2.. datang la idea nk masak lain dari yg lain ckit.. dah lama pun tak buat.. tingat lak.. nk makan CHICKEN CHOP... ermmm... tanya kat hubby dia pun nk mkn CHICKEN CHOP.. boring dah ngn menu nasi.. sekali sekala ok la kan.. hehe... aku pun pa lagi cargas la balik ekrja p market bt lancang.. nk cri ayam yg d buang tulang... pas2 cari barang semua g tesco lak.. cari bhn2 spt lea & perrin.. sos cili.. sos tomato.. kicap habis.. tepung jagung.. dan lain2 yg seangkatan dgnnya... tapi dlm masa yg sama aku dok hambat sama masa nk balik tgk EPILOG SYURGA CINTA episod akhir.. hehehe.. (sempat lagiiiiiiiiiiii...) best k0t citer tuh... layanbis ngn MIA tuh... hehehe... balik2 aku perap ayam dulu... then sambung tgk drama dl.. habis kang baru masak.. yg penting AYAM DAH PERAPPP.... hehehehe...

habis je citer tuh aku memulakan vc CHICKEN CHOP.. masak2 sampai la pkl 8.30... mandi2... pastu makan la apa lagi... tak sampai 1 jam... hubby kata lapar... fuhhhh... dasat tol makan... aku pun masak la lagi sekali utk dia... ermmm... maknanya SEDAPPP la tu kan.. hahahaha...



CHICKEN CHOP yang tak seberapa dari aku... atas rekaan sndri...



SALAM & SALAM AIDILFITRI..

Di kesempatan ini saya nk ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua kengakwan yang tercinta, maafkan segala kekhilafan yg ada antara kita mungkin antara sedar dan tak kerna kita ini manusia biasa yang tak pernah lepas dari kesilapan. Halal kan makan dan minum semoga raya ini menjadi satu kenangan yang cukup indah buat kita semua.



Hati ini makin sayu kena mengenangkan RAMADHAN akan berlalu... ku mengharap agar berkesempatan pada RAMADHAN 1432H... moga ALLAH panjangkan usiaku ini dan terus memberi KEBERKATAN kepada ku... amin..amin..amin.. Ya Rabbal Al amin...

SALAM AIDILFITRI DARI SAYA DAN KELUARGA BERHATI-HATI D JALAN RAYA..

SALAM 8 RAMADHAN 1431h...
Kejap jer rassa.. dah 8 ramadhan kan.. ermmm.. dunia akhir zaman.. gi ni lah..
kesah puasa smlm agak letih.. agaknya makan kurang k0t.. takpun minum kurang.. yer la.. supliment apa2 pun tak ambik.. letih la..

Jom intai menu berbuka aku semalam.. hehehe.. simple n simply.. kah kah kah kah..


SAMBAL SARIN
BAHAN2:
SARDIN 1 TIN
BAWANG BESAR
BAANG PUTIH
HALIA
UBI KENTANG
CILI PADI
ASAM JAWA






CUCUR UDANG UBI KENTANG

BAHAN2:
TEPUNG GANDUM
UBI KENTANG DIPOTONG DADU
UDANG HIDUP DICINCANG
BAWANG BESAR
DAUN BAWANG/SUP
TELUR 1 BIJI
SERUK KUNYIT
GARAM

CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI DAN GORENG SEPERTI BIASA.




1) Telur (4 biji)
2) Kentang saiz sederhana - dihiris nipis (1 biji)
3) Daun ketumbar - dicincang kasar (1 sudu besar)
4) Bawang besar - dicincang kasar (1/2 biji)
5) Cili hijau - dicincang halus (1 biji)
6) Minyak sapi (1 sudu besar)
7) Serbuk jintan putih (1/4 sudu kecil)
8) Serbuk lada putih (1/4 sudu kecil)
9) Garam (secukup rasa)

Campurkan telur bersama bawang, daun ketumbar, cili hijau, garam, jintan putih dan serbuk lada putih.
Kacau rata hingga telur kembang. Ketepikan seketika.
Cairkan minyak sapi dan goreng hirisan kentang hingga empuk. Ketepikan dan sejat minyaknya.
Cairkan lagi sedikit minyak sapi dan curahkan adunan telur.
Masak dengan api kecil supaya bahagian bawah telur tidak hangus.
Apabila telur separuh masak, atur hirisan kentang goreng di atasnya, penuh pada sebelah bahagian.
Lipatkan bahagian tanpa kentang ke bahagian yang sebelah lagi supaya telur menjadi separuh bulat.
Terbalikkan dan biar beberapa ketika supaya telur melekat di kedua-dua belah bahagian dan tidak mudah hancur apabila diangkat.






SALAM...
MENU BERBUKA KAMI D HARI KE ENAM BERPUASA..

BAHAN2:
BERAS 2 CUPAK
BAWANG MERAH*
BAWANG BESAR*
HALIA*
BADAM * kisar
GAJUS * kisar
KISMIS* kisar
TOMATO SOUP
TOMATO PUREE
SUSU CAIR
3 BERADIK

CARA2:
BASUH BERAS DAN TOSKAN
TUMIS BAHAN2 BERTANDA* BERSAMA TIGA BERADIK DENGAN MINYAK SAPI
MASUKKAN KE DALAM BERAS BERSAMA TOMATO SOUP DAN PUREE
MASUKKAN JUGA SUSU CAIR
LAST SEKALI MASUKAN BAHAN YG DIKISAR DAN DAUN PANDAN
GARAM JGN LUPA







AYAM MASAK MERAH

BAHAN2:
AYAM
BAWANG MERAH*
BAWANG BESAR*
HALIA*
3 BERADIK
TOMATO PUREE
TOMATO SOUP
PES CILI
DAUN PUDINA

CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN* DAN TUMIS BERSAMA PES CILI DAN 3 BERADIK SEHINGGA NAIK BAU.
MASUK TOMATO PUREE, TOMATO SOUP DAN AYAM..
BIARKAN HINGGA MASAK DAN MASUK,DAUN PUDINA
SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.

j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..

DAGING BLACK PAPPER

BAHAN2:
DAGING BATANG PINANG 300GM(daging biasa pun ok..)
SOS TIRAM 1/2 BOTOL
LADA HITAM (kisar)
BAWANG BESAR (hiris bulat)
BAWANG PUTIH (ketuk)
HALIA (hiris nipis)
CILI BENGGALA (kuning + merah)
GARAM
PERASA

CARA2:
REBUS NAIK DAGING BERSAMA BAHAN2 TADI DAN MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.
BIAR SEHINGGA AGAK KERING MASUKKAN GARAM DAN CILI BENGGALA.


IKAN MASAK LEMAK KUNING

BAHAN2:
IKAN 6 EKOR
BAWANG MERAH*
HALIA*
SERAI
DAUN KUNYIT
LADA HITAM
TOMATO
SERBUK KUNYIT
SANTAN
ASAM KEPING




CARA2:
TUMBUK BAHAN YG. BERTANDA *.
TITIK SERAI.
MASUKKAN BAHAN2 DI ATAS DAN REBUS NAIK SEHINGGA MASAK



WANTAN GORENG

BAHAN2:
KULIT WANTAN
UDANG
SOS TIRAM
DAUN BAWANG/SUP
LADA SULAH
GARAM


CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI.
UDANG TUH LECEKKAN.
KEMUDIAN ISIKAN INTI TADI KE DALAM KULIT WANTAN DAN SIAP UNTUK DI GORENG DAN DIHIDANG.



AGAR2 JELLY LONGAN

BAHAN2:
SERBUK AGAR2 JELLY
250 GM GULA HALUS
AIR 950ML
BUAH LONGAN

CARA2:
REBUS SERBUK AGAR2 , GULA DAN AIR SEHINGGA MENDIDIH

ISI BUAH LONGAN KE DALAM ACUAN.
APABILA MENDIDIH MASUKKAN AGAR2 TADI KE DALAM BEKAN YG DI TABUR LONGAN. MASUK KE DALAM PETI SEJUK KERANA SEDAP BILA D MAKAN SEJUK2...



SALAM & SELAMAT SEJAHTERA u olls...
Happy Weekends.. hehe... after sahur n pray kitaorg g jenjalan kat batu feringgi... ermm.. ikut my hubby katanya sy0k sedut udara pagi2 ni sambil tgk keindahan laut.. aku f0ll0w jer laaa.. tapi memang besttt.. rasa tenang jer.. traffic jame pun takda.. ermm.. baru rasa nyaman dan tenteram... klu tak.. ya ampun... seksa rasa nk meneng0k keta punya la belambak.. ermmm.. bila dah tak tdur.. sempat la aku pergi market d awal pagi.. ermm.. plannya nk wat nasi ayam.. lama dah tak buat... hubby pun kata 0k..
Mahai giler ayam skng niee... huu.. dulu sek0r tak sampai RM 10.. skng ni.. ermm..
Cadang nk buat ayam perap.. tak nak wat roasted.. sekali sekala y not kan..
awal aku rebus ayam sebab nk perap ayam.. nk kan air ayam tuh (stok ayam)... dalam d0k siap2 nk masak ayam tuh.. tiba2 my mummy call cakap semua nk dtg buka posa kat Juru.. wahhh.. meriah uollsss... ermmm.. last sekali aku wat NASI AYAM n bawa g sana... ermmm..

Jom kita intai resepinyaaaaa....

NASI AYAM PERAP

BERAS (3 pot)
AYAM I EKOR
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
HALIA*
SUP BUNJUT
KULIT KAYU MANIS
BUNGA LAWANG
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA




BAHAN2 UTK PERAP AYAM:
AYAM (yg telah direbus)
BAWANG BESAR 4 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
HALIA 2CM
SERAI 5 BATANG
LENGKUAS 3CM
KUNYIT
GARAM


CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN DAN PERAPKAN BERSAMA AYAM SELAMA
PALING KURANG 1 JAM (baru rasa kesedapannya)


UTK KICAP:
KICAP PEKAT/CAIR
SUP AYAM (ambik yg bhgian minyak2)

GAULKAN SEKALI DAN SEDIA D HIDANG

UTK CILI:
CILI MERAH
BAWANG PUTIH
SOS TOMATO
SOS CILI
CUKA

BLAND CILI DAN BAWANG
TUMIS DI ATAS API BERSAMA SOS TOMATO/CILI DAN CUKA


SUP HASIL DARI REBUSAN AYAM TADI...



Bila dah siap... boleh la di hidang dan dimakan...
SELAMAT MENJAMU DAN BERBUKA PUASA..





SALAM & SELAMAT SEJAHTERA

2nd Ramadhan... ALHAMDULILLAH...
baru masuk hari ke 2.. tapi dah pening nk buat menu... hahahahaha... tapi takpa.. idea sentiasa ada.. INSYAALLAH... plan masak berbuka ASAM PEDAS-SAYUR LEMAK PUCUK-MURTABAK MAGGIE... ermmm... ok gak kan... air kita beli jaaaaaa... heehe.. biasalah... AIR SOYA menjadi kesukaannnn..


masak ni simple jer.. sebab dia main campak2 jer ikut dan dan ikut suka aku... hahahaha... lagi senagnnya sebab rebus naik sekali.. bgs utk org diet nie... sbb tak berminyak langsung.. haaaa...


Hat nie la menu utamanyaaa... HEHEHE.... lama tak masak ikan tengkerong ni.. tiba2 g market nmpk n idea tuh datang... sedap..sedap..sedap... Semua sedap aihhh.. apa yg tak sedap pun tak tau laa.. hahahahaa...

Oklah kita citer mcm mn nk masak dia...
BAHAN2:
IKAN GELAMA TENGKERONG
PES CILI*
BAWANG BESAR*
BAWANG PUTIH*
BELACAN*
SERAI
DAUN KUNYIT
ASAM JAWA
GARAM

CARA2:
TUMBUK BAHAN BERTANDA *
TUMIS BERSAMA MINYAK MASAK DAN SERAI YG DITIK..
TUMIS SEHINGGA CABAI PECAH MINYAK DAN MASUKKAN DAUN KUNYIT (UTK WANGI DAN LBH SEDAP)
AGAK DAH AMSAK PERAH AIR ASAM JAWA. JGN TERLALU BANYAK TAKUT MASAM LAK..
MASUKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA...



pada sapa yg tak kenal gelama tengkerong... inila rupanyaaaaaa... haaa.. dia besar ckit dari biasa.. memang sedap buat belah belakang... nyyum...nyumm..



MURTABAK MAGGIE
resepi dah buat banyak kali dan memang disahkan SEDAP!!!!! so bila sedap... kena la buat utk menu berbuka... kira orait la jugak kan... pengganti kuih-muih.. hehehe

senang jer nk baut dia pun.. tak yah susah.. agaknya klu d sebut murtabak mesti org bayangkan susah kan.. nk kena siap tepung la bla..bla..bla..bla.. kan.kan.. tapi resepi ni sememangnya senang yg terbamat dan sedap.. mana nak cari.. haaaaa... s0 buatlah.. klu tak caya



BAHAN2:
MAGGIE KARI (kalau blh ambik yg mamme punya sbb maggie dia kental sikit dan tidak cepat kembang)
DAGING BURGER RAMLY
BAWANG BESAR
DAUN BAWANG & SUP
TELUR 5 BIJI
GARAM
LADA SULAH

CARA2:
REBUS TERLABIH DAHULU MAGGIE TERSEBUT DAN TOSKAN
GAULKAN BERSAMA BAHAN2 YG LAIN BERSAMA MAGGIE DAN JANGAN LUPA MASUKKAN JUGA PERENCAH MAGGIE TADI
APABILA SEBATI GORENG KE DALAM KUALI SEPERTI BENTUK MURTABAK.
TELUR BANYAK SEBAB PENGGANTI TEPUNG...

DAH SIAP.. SEDAP DIMAKAN PANAS2..





NI LA CTH MAGGIE MAMME..

OK.. semua.. jangan lupa mencuba orait...




SALAM U OLLS... dan sejahtera..

Bermulanya satu ramadhan... ALHAMDULILLAH dapat menunaikannya dengan penuh kenikmatan... Last year masa berbuka takde teman yg ramai.. hehe.. noe.. dah ada teman.. takde lagi sunyi2.. takde lagi sedis2.. best3.. syukur sgt dgn pemberianNYA..

S0.. bila dah cakap SUDAH BERTEMAN maknanya kena masak laaaa.. hehe.. suka3.. mujurlah pebret aku memasak ni klu tak... main tunjuk2 jer la.. bukan tak best tapi mcm kurang puas laaa.. walaupun kat sana bnyk pilihan.. rasanya klu masak sendiri lagi best kan... nikmat jer rasaa... x gituwww... masa pun terluang dgn baik sekali.. hehehe..

Ok2.. jom kita intai tgk apa la yg aku masak utk 1st ramadhan... ermmm simple but nice.. hahahaha...
ni ha... ASAM PEDAS IKAN PARI...


BAHAN2:
IKAN PARI
PES CILI*
BAWANG BESAR*
BELACAN*
2 KEPING ASAM KEPING
SEGENGAM DAUN KESUM
SETANGKAI BUNGA KANTAN
SEDIKIT SERBUK KUNYIT

CARA2:
TUMBUK BAHAN *
MASUKKAN KEDALAM PERIUK BERSAMA BUNGA KANTAN, DAUN KESUM, ASAM KEPING DAN SERBUK KUNYIT DAN MASAK DI ATAS API
SETELAH MENDIDIH MASUKKAN IKAN, PERASA...
SIAP... HAHAHAHA.. SENANGKANNN



CUCUR UDANG
BAHAN2:
TEPUNG GANDUM
SODA BIKARBONAT (sudu kecil)
PES CILI (sikit)
TAUGEH
KUCHAI
UDANG SEDERHANA BESAR
TELUR 1 BIJI
BAWANG HIRIS NIPIS2
GARAM

CARA2:
GAUL SEMUA BAHAN TADI SEHINGGA SEBATI DAN GORENG..

SEDAP DIMAKN BERSAMA KUAH KACANG...



AIR SOYA (INI BUKAN BUAT.. TAPI BELI... HAHAHAHA)

ITULAH MENU UTK 1ST RAMADHAN...




SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Sedar tak sedar kita dah sampai di bulan yang penuh keberkatan dan dinanti2kan..
tak sabar rasanya sbb 1st time nk berposa ngn hubby n family...
dan tak sabar jugak utk berterawih.. semoga ibadat kita diterima olehNYA.. amin.

Kepada semua kawan2 tercinta.. datang la ambik kad dari saya.
Maafkan segala kekhilafan yang ada.. tersirat maupun tersurat.. semoga ramadhan kali ini memberi penuh makna buat kita semua... Halalkan makan minum selama ini.



Bila berbelanja... igtlah wahai kawan2.. jgn membazir kerna itu adalah amalan syaitan.. Makan sekadar kenyang supaya tidak malas bila berterawih... Bulan yg sgt dinantikan dan berbuatlah dgn sebaik mungkin... InsyaALLAH.



SALAM RAMADHAN...