Pages

Monday, February 28, 2011

GULAI DAGING




Assalamualaikum...

N3 pepagi nie.. hal makan lah yer... dah lama rasa tak buat gulai daging.. ni atas permintaan haikal katanya nk mkn gulai daging.. ermm.. so.. buat jer lah.. bukan susah pun...hehehe.. rajin kata la senang.. cer tngh malassss... confom laaaa kata susah.. hahaha..

gulai daging ni klu ada roti jala sedap nie.. roti benggali kaaaa.. ermmm.. memang lazat n enak... hingga lah menjilat siku... wakakaaka...

Bahan-bahan

  • 1 ½ kg daging
  • 125 ml minyak
  • 5 labu bawang – di cincang halus
  • 12 ulas bawang putih – di cincang halus
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
  • 4 tangkai daun kari
  • 70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
  • 1liter santan cair
  • 500 ml santan pekat
  • 3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.
  3. Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
  4. Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
  5. Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
  6. Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
  7. Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
  8. Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
  9. Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.
SELAMAT MENCUBA!!



Friday, February 25, 2011

BB Girl @ BB Boy... Terjawab sudah...




pada sesiapa yg nak tau gender my bb n cerita d sebaliknya.. blh tanya password ok.. tks.. takpun emel jer ke awien_9031@yahoo.com.my

Thursday, February 24, 2011

CELEBRATED BESDAY....

Assalamualaikum..
MOrninnnnngggggg.... hahahaha... ceria2kan hidup anda... wahhh gituwww
alkisah hr ni nk citer hal CELEBRATED BESDAY EN HASBEN BERSAMA PUAN ISTERI...

psssttt... nak citer kat u olls semua.. besday kitaorg sama bulan ok!!! dont b jelezzzz... hahahaha.. so senang la kami nk sambutnya segala bagaiiii... tapi sory la u olls terhapdate lambat sikit citer ni.. apa2 pun tetap d bulan FEBRUARI ok.. so sblm nk masuk bulan MAC ni.. aku kena hapdate la citer yg belum lagi nk basi ni... kuang..kuang..kuang..

Kami telah mengcelebrated kan besday kami berdua di EVERGREEN HOTEL... dah selalu sgt p mkn kat sana.. rasa macam sedap n kena ngn tekak kami dua nie haaa... menu nya pun macam2.. ermmmm kira ok la utk kami dua nie... layan la sampai termonyeh2..

1st sampai kat sana.. hidangan pertama yg sampai kat meja of corse a.. KEK BESDAY... tapi yg bestnyaaaa sepotong.. hahahaha...tapi kira ok la kan.. janji ada kek.. cek so0o0kaaaaaa...


kek utk BESDAY...

jom nk intai antara menu yg kami makan mlm tu... tuh pun rasanya banyak yg aku tak dan snap tapi dah hancusss dlm perut masing2... hahahaha... kebanyakkannya menu en hasben la yg ranap.. dia belasah betui2 punyaaaa...

hat nie memang terbaik.... LAMB GRILLED with SALAD... menang sedap lahhh kuah black papper dia.. terasa sangattttt... n lamb pun lembutttt jaaaa...



tu dia muka EN HASBEN semangat dok makan... masa ni dia makan FILLET FISH kot... tak semat nk snap... dia dh belasah bg ranap... haishhhh tak sabor2....


hat nie lak... PUAN ISTERI tngh melayan entah apa nama.. aku lupa laaaaa... sangat pedasssss... dan aku tak dpt nk habiskannnyaaaa...



haaaa... nama apa ni erk... haiyo0o0o cho0o0oiii lupa plak..
hat nie SATAY AYAM & DAGING... sangat sedap.. dagingnya sangat lembutttt tak yah la ampa nk cabut dia susah payah sampai tersembur bg org tgk ampa mkn daging liat....



yg nie lak... EN HASBEN makan NASI PUTIH bersama apa ntah laaa... tak sempat nk belekkkk...



yg nie menu aku... MEE SUP with BEBOLA macam2 ada dlm ni.. ada cendawan basah, cendawan butang... ermmmm yummyyy... sangat sedapppp

SEKIAN, itu sajalah CELEBRATED BESDAY kami utk tahun ini... 2011 d bulan FEBRUARI... habis2 mkn kami pun chow... sbb EN HASBEN nk jumpa kawan ada hal URGENT!..



Wednesday, February 23, 2011

CUCUR UDANG UBI KENTANG..


Assalamualaikum...
Hari ni nk citer hal aku kempunan nk makan jemput2.. erti kata lain.. cucur udang.. hehe..
kisah dia.. bangun2 ja pagi terus terbayang cucur udang panas2.. perghhh.. meleleh air liur aku.. aku pun gtau la kat en hasben... then dia tanya.. kat mana ada jual?? hehehe.. aku jawab tak nak yg beli punya nak yg buat sendiri punya... then dia diam... ermmm..
sebenarnya nk citer ni.. gas kat rumah tu habis.. bila suruh en hasben beli dia ckp.. tak yah masak laaa.. kita bungkus jaa... tak yah susah2.. dia ok ja.. wahhhh.. en hasben nieeee... aku nk masak laaaaa.. dia blh jawab cmtuh kan... geram rsnyaaaaa...
tapi nk d jadikan citer aku tingin ni.. en hasben pun kata.. ok laaa sat 'pa' p beli gas.. then dia ckp nk tukar kepala paip dapur yg dah bocor... ermmm.. bagus2... blh la aku masakkkkk..

yg bestnya... en hasben saya sgt rajin laaaaa u ollsss... dia kemas rumah, mop lantai, ubah barang rumah... so.. posisi dah tukar la perabot kat rumah aku tu... creditlah to en hasbenn kerna meringankan beban puan isteri ni... :)
ok..ok.. enough.. nk n3 bab cucur udang sebenarnya.. jom intai cucur udang beta... hahaha special sikit sbb ada taruh ubi kentang kat dalam..


BAHAN- BAHAN :
Tepung gandum
udang hidup
ubi kentang ( dpotong dadu)
daun kucai
bawang besar
serbuk kunyit
garam
telur 1 biji
air

CARA-CARA
blend bawan besar bersama telur dan tepung dan air
gaulkan bersama udang dan kentang bersama kucai, serbuk kunyit, garam
kemudian boleh la goreng mengikut citarasa masing2...


SELAMAT MENCUBA!!




Friday, February 18, 2011

Pencarian CD....

Assalamualaikum... salam jumaat untuk semua..
sihatkah anda semua? Semoga semuanya sihat di hari segala penghulu..
Nk cerita hal yg. rasa mcm tak puas hati jaaaa sejak beberapa minggu nie..
iskhhhh.. rasa selagi terbuku kat hati ni.. selagi tu lah... dok merumittt kat jiwa ni.
ni baru btl jiwa kacau... hahahaha..
apa yg merumitkan aku tuh erk?? mesti pakat tertanya-tanya.. apa dia erk?? macam suspen jaaaaa.. alaaaa.. simple-simple jerrrr.. aku ja dok wat gila babun skitttt..

Ermm... hal dia kes tak dpt nk nengok pilem KHURAFAT... aiyo0o0o... cho00oiii
hahaha.. tingin bangat nk tgk citer weh... apa mcm??? nk msk panggung en hasben kata.. jangan mengatai ok!! wat??? gatai?? eh bukan gatai tau.. tapi tinginnn...tinginnnn... dgr skali lagi aku sebut nie.. tinginnnnnn!!! haaaaa.. puasss?? hahaha... en hasben kata... gambar satg dok bg org terjut jaaa.. org terkejut takpa g.. tuh.. bb kat dlm tuh terkejut kalau?? ha??? mcmmn? ..
ermmmm... diam sibu bhs.. aku pun.. tak tau nk kata apa dah.. last2 aku kata.. takpala.. tunggu CD jer la.. apakan daya.. cewahhhh... buat ayat sadisss lak.. :)
memang sangat sadis ok!! tapi tahan jer laaaa...
majoriti aku tanya kat kengkawan seangkatan.. semua pakat kata citer tuh sempoi.. berbintang-bintang depa bagi weh.. fuhh.. nih lagi la tak sabar aku nk nengok.. merengkam-rengkam dada aku nk nengoknya.. haaaaaaaaaaa... sabo..sabo.. farwin..
yg menjadi lagi aku frust bila CD dia tak kuar2 lagi.. haiyo0o0o.. lambat laaaa... bila nie??
kesian la kat org mcm aku nie... sob..sob..sob.. rasa mcm nk p jumpa shamsul yusof tanya.. bila CD nya nk kuar... aku dh kepingin sgt nieeeee...


Agak-agak korang.. bila CD ni akan kuar erk??? asik tgk poster ni jerrrr.. citernya tak tau pun mcm mn? apa sudahnya.. apa mulanya.. apa yg takutnya.. apa yg hantunya?? ermmmm.. mcm dok count hari bersalin lak aku nie... sabo jer laaaaa..

Org kata filem shamsul ni lain dr yg lain... tak mcm citer hantu2 sblm nie yg hanya sekadar biasa2 aja... ya ka?? blh caya ka? ermmm.. no komen ok.. selagi aku tak tgk citer ni.. selagi tuh aku n0 komen... kutipannya pun meletup2 berjuta2 weh... ermmm.. lagi kaya la ampa2 ni shamsul oooiiii... haaaa.. sebut pasai kaya nie.. jangan lupa kita tgk ASTANA ahad ni jam 7.30pm kat ASTRO... tau sbb apa aku suruh tgk... sbb depa tunjuk rumah DATUK YUSOF HASLAM yg gahhhh gituwww bertingkat-tingkat ok!! rezeki depa kan... so.. rezeki kita tak tau lagi kat mana..n macam mn... doa jer la yg terbaik ok..

Moral of d story hari ni.... count utk pencarian CD khurafat!...


Wednesday, February 16, 2011

Wat Else...


Entry berpassword


sila email permintaan anda ke awien_9031@yahoo.com.my

Monday, February 14, 2011

Puff Tuna & Sardine

Assalamualaikum..
salam sejahtera..

hari ni nk N3 bab masakan ckit sebab mood masak dh mai balik.. hahhaha..
rajin nk buat puff coz pastry hari tuh ada lagi.. n rasa mcm paling senang n budak2 suka makan.. sekali hadap ranap beb.. makna kata sedap la tu...

1st sekali aku puff tuna.. tak pernah buat.. aku main hentam jaaa laaa.. janji ada rasa tuna...hahahahaha boleh ka mcm tu?? blh la kan dari takda..

Bahan-bahan

  • 1 tin Tuna (ketulan dlm minyak/air)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 1/2 cawan Jagung (dlm tin atau frozen)
  • 2 sudu besar Mayonnaise
  • Sedikit garam dan lada hitam
  • 1 biji telur (dipukul dgn sedikit susu segar)

Cara-cara

  1. Buangkan minyak/air dalam tin, tuangkan tuna ke dalam mangkuk besar.
  2. Masukan bawang besar yang dicincang, jagung, mayonnaise, garam and lada hitam. Kacau hingga rata dan ketepikan.
  3. Puff pastry dipotong dan dibahagikan 6 keping.
  4. Isikan satu sudu besar tuna ke atas pastry. Lipatkan pastry dan tutup hujungnya degan garpu. Ulang sampai habis.
  5. Sapukan puff degan telur. Bakar puff pada suhu 200C selama 20minit.




Yg ke2 nya aku try buat puff sardine lakkk... ermm.. tak sempat apa lagi semua pakat tanya dah bila nk siap ni.. lapaq dah.. huh.. ramai permintaan rupanyaaa..

nk buat sardine senang ja.. mcm masak sardine biasa tuh cuma potong ubi kentang dadu n buat kasi kering.. jgn ada kuah..

comeikannn.. sbb kena buat kecik2.. yg nk mkn ramai.. pastu budak2 ja..



SELAMAT MENCUBA!!



Wednesday, February 9, 2011

~MY DAY~

Hepy Besday to0 me.. epy besday to0 me... hepy besday to 'awien'.. hepy besday 2 u....
wahhhhhh... hari ni 'MY DAY'... sempena MY DAY... nah ambik k0o0... kek yg diidam2kan... hahahahaha... macam budak2... ntah apa2 jer... minta kek princes ni... tapi biarlah kan.. hak masing2... blh ke dpt??.. ermmm.. malu lah.. hahaha

utk semua hari ni genaplah usia aku yg ke.... hehe... rohsiaaaa... semoga aku terus dilimpahkan rezeki yg murah, d beri kebahagiaan yg diimpikan.. mendapat ketenangan.. bhgia bersama insan yg aku syg.. ermmm... lagi2... semoga mendapat bb yg c0meii... soleh..s0lehah.. amin..amin..amin...

klu u olls semua nk tau.. besday aku hari ni sama dgn ERRA FAZIRA... keleeessss u 0lls... dan bila tarikh nya sama.. so sama cantik la kami nie... wakakakaka... gelak mampos aku.. perasannnnnnyaaaa... tapi aku tau.. aku tak sehebat erra la kan... cuma mungkin blh jadi sebaik2 insan... h0pefully..

ramai org tanya.. en hasben kasi apa?? ermmmm... en asben kita tak reti la nk kasi2 hadiah nie.. cuma dia selalu akan bw puan isteri ni p mkn kat tmpt2 yg mewah ckit la.. mcm last year.. kitaorg g mn erkkk... lupa la... jap2 nk ingat... ermmm... mana erk??? ntah ler... nnti klu ingat.. kita citer k.. kebetulan jugak.. besday en asben pun bulan 2... cuma tarikh ja berlainan.. so dlm sebulan sambut 2x lah.. hehehehe....

berharap agar tahun ni lebih bermakna dr thun sudah...






cukupla ceritera hari lahir... sekarang citer bab mkn... sebenarnya ni pojek masa last week CNY.. aku sj wat mkn2 sempena hari lahir aku ngn family tersayang.. nk share ckit ngn korang kat sini.. apa yg aku buat n famly...



nie shepherd pie..

Bahan-bahan

  • Daging cincang segengam
  • kacang peas segengam
  • carrot (dipotong dadu) segengam
  • kentang 5 ketul- direbus
  • puff pastry kawanku- 2,3 keping
  • butter-1 sudu besar
  • lada sulah & garam- ikut suka
  • tepung jagung- 1 sudu besar
  • bawang holland setgh biji
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke 220 C for 10 mins, sambil tu rebus kentang..
  2. lenyek kentang dan campurkan butter and garam and lada sulah..ketepikan..
  3. panaskan kuali and tumiskan bawang holland..pastu masukkan daging..masak setakat tukar kaler je, pastu masuk peas and carrot..
  4. masukkan kiub ayam, masuk air skit..pastu tuang tepung jagung yg dah dibancuh ng air..
  5. agak2 dah kering sket, ketepikan..
  6. amik bekas muffin aluminium and isi inti daging tadi separuh..pastu isi plak ng kentang lenyek tadi sapai penuh..
  7. tutup plak ng puff pastry yg dah dipotong bulat..tekan tepi bekas tu ng garfu supaya tak terbukak..
  8. bakar selama 15 mins or sapai puff tu perang2 kaler.. nak cun sapur telur putih or butter on top of the pastry... tada..siap!





hat nie lak... chicken pie.. makanan kegemaran aku..

Bahan-bahan

  • puff pastry
  • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm.
  • mixed vegie - 250gm
  • cendawan butang - 1 tin
  • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu

Cara-cara

  1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas.
  2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.
  4. Untuk intinya:
  5. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu.
  8. Masukkan cream of chicken.
  9. Rasakan dengan garam.



BUTTER RICE

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras
  • 1 1/2 inci buttercup (ketebalannya)
  • 2 biji bawang merah dimayang halus
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • 1/2 cawan kismis

Cara-cara

  1. Basuh Beras. Toskan. Cairkan mentega dalam periuk nasi. Goreng bawang hingga terbit bau.
  2. Masukkan beras. Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
  3. Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. Kacau sehingga sebati.
  4. Sedap dimakan dengan ayam goreng, coleslaw kentang putar.



AYAM KENNY ROGERS

bahan-bahan :

paprika
oregano
chicken seasoning


Tuesday, February 8, 2011

Ceritera makan tengahari..

Assalamualaikum n selamat sejahtera.... hari ni bertarikh 8 Februari... wahhh cepatnya masa berlalu... dan dgn erti kata lain. aku dah pun masuk minggu ke 20 dan mknanyaaaa.. 5 bulan la.. ermmm.. tinggal lagi 4 bulan.. delivery... wahhhh.. cepat pulak rasa... dulu rasa mcm lambat ja masa tuh... ermm dunia skng kan... wat everlah...

hari ni nk citer perihal terkejut tergempar... tiba2 my sis call kata.. my mom ajak p mkn..
1stnya nk p mkn kat SABA.. Nasi arab.. ermmm sedappp.. sbb aku sejak preggy ni memang suka makan mknn arab ni... aku pun ok jer la.. kira mcm ON jer... nnti aku sampai..
tapi takdan beberapa minit.. my sis call lg.. dia kata SABA tak buka lagi.. kita tukar la..
alahaiiii... apesal la lambat lak ko buka SABA oiiii... ermm.. my sis kata.. hg teringin makan apa? bgtau la.. jom kita p... ermmm aku jawab simple jer.. TAKDE NK TINGIN2 NI.. belasah jer makan apa pun blh... hahahaha... brutal tol... tapi memang pun... aku tak plak ngidam apa2 lagi buat masa ni.. semua ok jer... h0pe.. sampai salin nnti ok.. bgs bb ni.. hehe..

my sis kata.. kita p mkn tomyam la.. dekat bukit dumbar tu.. ermmm jauh la plak.. tapi aku jawab ok ja.. ok la.. dah confom.. aku pun dah kalut2 nk kuar dr opis.. utk tuju ke destinasi..
tak sempat pun aku masuk dlm keta... masuk lagi call... haiyo0o0o apa plak kali ni... ermmm..
my sis kata.. eh tak jadilah.. tukar..tukar... kita p noodle station.. ermmm kat e-gate ok.. aku pun mcm biasa la... ok saja..

itu lah last destination lunch ... NOODLE STATION..


menu yg my m0m oder... TOMYAM FRIED RICE


ni lak.. my brother punya menu.. FRIED RICE WITH BBQ CHICKEN


Springy Noodle With Fish Ball & Fried Chicken Dumpling
ni menu my sis...


Curry Springy Noodle
haaaa... last sekali ni menu aku..

hehehehe..



My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...




Assalamualaikum...

N3 pepagi nie.. hal makan lah yer... dah lama rasa tak buat gulai daging.. ni atas permintaan haikal katanya nk mkn gulai daging.. ermm.. so.. buat jer lah.. bukan susah pun...hehehe.. rajin kata la senang.. cer tngh malassss... confom laaaa kata susah.. hahaha..

gulai daging ni klu ada roti jala sedap nie.. roti benggali kaaaa.. ermmm.. memang lazat n enak... hingga lah menjilat siku... wakakaaka...

Bahan-bahan

  • 1 ½ kg daging
  • 125 ml minyak
  • 5 labu bawang – di cincang halus
  • 12 ulas bawang putih – di cincang halus
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
  • 4 tangkai daun kari
  • 70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
  • 1liter santan cair
  • 500 ml santan pekat
  • 3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.
  3. Tumis bawang, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
  4. Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
  5. Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
  6. Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
  7. Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
  8. Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
  9. Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat , gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak semula angkat dari api.
SELAMAT MENCUBA!!






pada sesiapa yg nak tau gender my bb n cerita d sebaliknya.. blh tanya password ok.. tks.. takpun emel jer ke awien_9031@yahoo.com.my
Assalamualaikum..
MOrninnnnngggggg.... hahahaha... ceria2kan hidup anda... wahhh gituwww
alkisah hr ni nk citer hal CELEBRATED BESDAY EN HASBEN BERSAMA PUAN ISTERI...

psssttt... nak citer kat u olls semua.. besday kitaorg sama bulan ok!!! dont b jelezzzz... hahahaha.. so senang la kami nk sambutnya segala bagaiiii... tapi sory la u olls terhapdate lambat sikit citer ni.. apa2 pun tetap d bulan FEBRUARI ok.. so sblm nk masuk bulan MAC ni.. aku kena hapdate la citer yg belum lagi nk basi ni... kuang..kuang..kuang..

Kami telah mengcelebrated kan besday kami berdua di EVERGREEN HOTEL... dah selalu sgt p mkn kat sana.. rasa macam sedap n kena ngn tekak kami dua nie haaa... menu nya pun macam2.. ermmmm kira ok la utk kami dua nie... layan la sampai termonyeh2..

1st sampai kat sana.. hidangan pertama yg sampai kat meja of corse a.. KEK BESDAY... tapi yg bestnyaaaa sepotong.. hahahaha...tapi kira ok la kan.. janji ada kek.. cek so0o0kaaaaaa...


kek utk BESDAY...

jom nk intai antara menu yg kami makan mlm tu... tuh pun rasanya banyak yg aku tak dan snap tapi dah hancusss dlm perut masing2... hahahaha... kebanyakkannya menu en hasben la yg ranap.. dia belasah betui2 punyaaaa...

hat nie memang terbaik.... LAMB GRILLED with SALAD... menang sedap lahhh kuah black papper dia.. terasa sangattttt... n lamb pun lembutttt jaaaa...



tu dia muka EN HASBEN semangat dok makan... masa ni dia makan FILLET FISH kot... tak semat nk snap... dia dh belasah bg ranap... haishhhh tak sabor2....


hat nie lak... PUAN ISTERI tngh melayan entah apa nama.. aku lupa laaaaa... sangat pedasssss... dan aku tak dpt nk habiskannnyaaaa...



haaaa... nama apa ni erk... haiyo0o0o cho0o0oiii lupa plak..
hat nie SATAY AYAM & DAGING... sangat sedap.. dagingnya sangat lembutttt tak yah la ampa nk cabut dia susah payah sampai tersembur bg org tgk ampa mkn daging liat....



yg nie lak... EN HASBEN makan NASI PUTIH bersama apa ntah laaa... tak sempat nk belekkkk...



yg nie menu aku... MEE SUP with BEBOLA macam2 ada dlm ni.. ada cendawan basah, cendawan butang... ermmmm yummyyy... sangat sedapppp

SEKIAN, itu sajalah CELEBRATED BESDAY kami utk tahun ini... 2011 d bulan FEBRUARI... habis2 mkn kami pun chow... sbb EN HASBEN nk jumpa kawan ada hal URGENT!..




Assalamualaikum...
Hari ni nk citer hal aku kempunan nk makan jemput2.. erti kata lain.. cucur udang.. hehe..
kisah dia.. bangun2 ja pagi terus terbayang cucur udang panas2.. perghhh.. meleleh air liur aku.. aku pun gtau la kat en hasben... then dia tanya.. kat mana ada jual?? hehehe.. aku jawab tak nak yg beli punya nak yg buat sendiri punya... then dia diam... ermmm..
sebenarnya nk citer ni.. gas kat rumah tu habis.. bila suruh en hasben beli dia ckp.. tak yah masak laaa.. kita bungkus jaa... tak yah susah2.. dia ok ja.. wahhhh.. en hasben nieeee... aku nk masak laaaaa.. dia blh jawab cmtuh kan... geram rsnyaaaaa...
tapi nk d jadikan citer aku tingin ni.. en hasben pun kata.. ok laaa sat 'pa' p beli gas.. then dia ckp nk tukar kepala paip dapur yg dah bocor... ermmm.. bagus2... blh la aku masakkkkk..

yg bestnya... en hasben saya sgt rajin laaaaa u ollsss... dia kemas rumah, mop lantai, ubah barang rumah... so.. posisi dah tukar la perabot kat rumah aku tu... creditlah to en hasbenn kerna meringankan beban puan isteri ni... :)
ok..ok.. enough.. nk n3 bab cucur udang sebenarnya.. jom intai cucur udang beta... hahaha special sikit sbb ada taruh ubi kentang kat dalam..


BAHAN- BAHAN :
Tepung gandum
udang hidup
ubi kentang ( dpotong dadu)
daun kucai
bawang besar
serbuk kunyit
garam
telur 1 biji
air

CARA-CARA
blend bawan besar bersama telur dan tepung dan air
gaulkan bersama udang dan kentang bersama kucai, serbuk kunyit, garam
kemudian boleh la goreng mengikut citarasa masing2...


SELAMAT MENCUBA!!




Assalamualaikum... salam jumaat untuk semua..
sihatkah anda semua? Semoga semuanya sihat di hari segala penghulu..
Nk cerita hal yg. rasa mcm tak puas hati jaaaa sejak beberapa minggu nie..
iskhhhh.. rasa selagi terbuku kat hati ni.. selagi tu lah... dok merumittt kat jiwa ni.
ni baru btl jiwa kacau... hahahaha..
apa yg merumitkan aku tuh erk?? mesti pakat tertanya-tanya.. apa dia erk?? macam suspen jaaaaa.. alaaaa.. simple-simple jerrrr.. aku ja dok wat gila babun skitttt..

Ermm... hal dia kes tak dpt nk nengok pilem KHURAFAT... aiyo0o0o... cho00oiii
hahaha.. tingin bangat nk tgk citer weh... apa mcm??? nk msk panggung en hasben kata.. jangan mengatai ok!! wat??? gatai?? eh bukan gatai tau.. tapi tinginnn...tinginnnn... dgr skali lagi aku sebut nie.. tinginnnnnn!!! haaaaa.. puasss?? hahaha... en hasben kata... gambar satg dok bg org terjut jaaa.. org terkejut takpa g.. tuh.. bb kat dlm tuh terkejut kalau?? ha??? mcmmn? ..
ermmmm... diam sibu bhs.. aku pun.. tak tau nk kata apa dah.. last2 aku kata.. takpala.. tunggu CD jer la.. apakan daya.. cewahhhh... buat ayat sadisss lak.. :)
memang sangat sadis ok!! tapi tahan jer laaaa...
majoriti aku tanya kat kengkawan seangkatan.. semua pakat kata citer tuh sempoi.. berbintang-bintang depa bagi weh.. fuhh.. nih lagi la tak sabar aku nk nengok.. merengkam-rengkam dada aku nk nengoknya.. haaaaaaaaaaa... sabo..sabo.. farwin..
yg menjadi lagi aku frust bila CD dia tak kuar2 lagi.. haiyo0o0o.. lambat laaaa... bila nie??
kesian la kat org mcm aku nie... sob..sob..sob.. rasa mcm nk p jumpa shamsul yusof tanya.. bila CD nya nk kuar... aku dh kepingin sgt nieeeee...


Agak-agak korang.. bila CD ni akan kuar erk??? asik tgk poster ni jerrrr.. citernya tak tau pun mcm mn? apa sudahnya.. apa mulanya.. apa yg takutnya.. apa yg hantunya?? ermmmm.. mcm dok count hari bersalin lak aku nie... sabo jer laaaaa..

Org kata filem shamsul ni lain dr yg lain... tak mcm citer hantu2 sblm nie yg hanya sekadar biasa2 aja... ya ka?? blh caya ka? ermmm.. no komen ok.. selagi aku tak tgk citer ni.. selagi tuh aku n0 komen... kutipannya pun meletup2 berjuta2 weh... ermmm.. lagi kaya la ampa2 ni shamsul oooiiii... haaaa.. sebut pasai kaya nie.. jangan lupa kita tgk ASTANA ahad ni jam 7.30pm kat ASTRO... tau sbb apa aku suruh tgk... sbb depa tunjuk rumah DATUK YUSOF HASLAM yg gahhhh gituwww bertingkat-tingkat ok!! rezeki depa kan... so.. rezeki kita tak tau lagi kat mana..n macam mn... doa jer la yg terbaik ok..

Moral of d story hari ni.... count utk pencarian CD khurafat!...



Entry berpassword


sila email permintaan anda ke awien_9031@yahoo.com.my
Assalamualaikum..
salam sejahtera..

hari ni nk N3 bab masakan ckit sebab mood masak dh mai balik.. hahhaha..
rajin nk buat puff coz pastry hari tuh ada lagi.. n rasa mcm paling senang n budak2 suka makan.. sekali hadap ranap beb.. makna kata sedap la tu...

1st sekali aku puff tuna.. tak pernah buat.. aku main hentam jaaa laaa.. janji ada rasa tuna...hahahahaha boleh ka mcm tu?? blh la kan dari takda..

Bahan-bahan

  • 1 tin Tuna (ketulan dlm minyak/air)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 1/2 cawan Jagung (dlm tin atau frozen)
  • 2 sudu besar Mayonnaise
  • Sedikit garam dan lada hitam
  • 1 biji telur (dipukul dgn sedikit susu segar)

Cara-cara

  1. Buangkan minyak/air dalam tin, tuangkan tuna ke dalam mangkuk besar.
  2. Masukan bawang besar yang dicincang, jagung, mayonnaise, garam and lada hitam. Kacau hingga rata dan ketepikan.
  3. Puff pastry dipotong dan dibahagikan 6 keping.
  4. Isikan satu sudu besar tuna ke atas pastry. Lipatkan pastry dan tutup hujungnya degan garpu. Ulang sampai habis.
  5. Sapukan puff degan telur. Bakar puff pada suhu 200C selama 20minit.




Yg ke2 nya aku try buat puff sardine lakkk... ermm.. tak sempat apa lagi semua pakat tanya dah bila nk siap ni.. lapaq dah.. huh.. ramai permintaan rupanyaaa..

nk buat sardine senang ja.. mcm masak sardine biasa tuh cuma potong ubi kentang dadu n buat kasi kering.. jgn ada kuah..

comeikannn.. sbb kena buat kecik2.. yg nk mkn ramai.. pastu budak2 ja..



SELAMAT MENCUBA!!



Hepy Besday to0 me.. epy besday to0 me... hepy besday to 'awien'.. hepy besday 2 u....
wahhhhhh... hari ni 'MY DAY'... sempena MY DAY... nah ambik k0o0... kek yg diidam2kan... hahahahaha... macam budak2... ntah apa2 jer... minta kek princes ni... tapi biarlah kan.. hak masing2... blh ke dpt??.. ermmm.. malu lah.. hahaha

utk semua hari ni genaplah usia aku yg ke.... hehe... rohsiaaaa... semoga aku terus dilimpahkan rezeki yg murah, d beri kebahagiaan yg diimpikan.. mendapat ketenangan.. bhgia bersama insan yg aku syg.. ermmm... lagi2... semoga mendapat bb yg c0meii... soleh..s0lehah.. amin..amin..amin...

klu u olls semua nk tau.. besday aku hari ni sama dgn ERRA FAZIRA... keleeessss u 0lls... dan bila tarikh nya sama.. so sama cantik la kami nie... wakakakaka... gelak mampos aku.. perasannnnnnyaaaa... tapi aku tau.. aku tak sehebat erra la kan... cuma mungkin blh jadi sebaik2 insan... h0pefully..

ramai org tanya.. en hasben kasi apa?? ermmmm... en asben kita tak reti la nk kasi2 hadiah nie.. cuma dia selalu akan bw puan isteri ni p mkn kat tmpt2 yg mewah ckit la.. mcm last year.. kitaorg g mn erkkk... lupa la... jap2 nk ingat... ermmm... mana erk??? ntah ler... nnti klu ingat.. kita citer k.. kebetulan jugak.. besday en asben pun bulan 2... cuma tarikh ja berlainan.. so dlm sebulan sambut 2x lah.. hehehehe....

berharap agar tahun ni lebih bermakna dr thun sudah...






cukupla ceritera hari lahir... sekarang citer bab mkn... sebenarnya ni pojek masa last week CNY.. aku sj wat mkn2 sempena hari lahir aku ngn family tersayang.. nk share ckit ngn korang kat sini.. apa yg aku buat n famly...



nie shepherd pie..

Bahan-bahan

  • Daging cincang segengam
  • kacang peas segengam
  • carrot (dipotong dadu) segengam
  • kentang 5 ketul- direbus
  • puff pastry kawanku- 2,3 keping
  • butter-1 sudu besar
  • lada sulah & garam- ikut suka
  • tepung jagung- 1 sudu besar
  • bawang holland setgh biji
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke 220 C for 10 mins, sambil tu rebus kentang..
  2. lenyek kentang dan campurkan butter and garam and lada sulah..ketepikan..
  3. panaskan kuali and tumiskan bawang holland..pastu masukkan daging..masak setakat tukar kaler je, pastu masuk peas and carrot..
  4. masukkan kiub ayam, masuk air skit..pastu tuang tepung jagung yg dah dibancuh ng air..
  5. agak2 dah kering sket, ketepikan..
  6. amik bekas muffin aluminium and isi inti daging tadi separuh..pastu isi plak ng kentang lenyek tadi sapai penuh..
  7. tutup plak ng puff pastry yg dah dipotong bulat..tekan tepi bekas tu ng garfu supaya tak terbukak..
  8. bakar selama 15 mins or sapai puff tu perang2 kaler.. nak cun sapur telur putih or butter on top of the pastry... tada..siap!





hat nie lak... chicken pie.. makanan kegemaran aku..

Bahan-bahan

  • puff pastry
  • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm.
  • mixed vegie - 250gm
  • cendawan butang - 1 tin
  • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu

Cara-cara

  1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas.
  2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.
  4. Untuk intinya:
  5. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu.
  8. Masukkan cream of chicken.
  9. Rasakan dengan garam.



BUTTER RICE

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras
  • 1 1/2 inci buttercup (ketebalannya)
  • 2 biji bawang merah dimayang halus
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • 1/2 cawan kismis

Cara-cara

  1. Basuh Beras. Toskan. Cairkan mentega dalam periuk nasi. Goreng bawang hingga terbit bau.
  2. Masukkan beras. Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
  3. Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. Kacau sehingga sebati.
  4. Sedap dimakan dengan ayam goreng, coleslaw kentang putar.



AYAM KENNY ROGERS

bahan-bahan :

paprika
oregano
chicken seasoning


Assalamualaikum n selamat sejahtera.... hari ni bertarikh 8 Februari... wahhh cepatnya masa berlalu... dan dgn erti kata lain. aku dah pun masuk minggu ke 20 dan mknanyaaaa.. 5 bulan la.. ermmm.. tinggal lagi 4 bulan.. delivery... wahhhh.. cepat pulak rasa... dulu rasa mcm lambat ja masa tuh... ermm dunia skng kan... wat everlah...

hari ni nk citer perihal terkejut tergempar... tiba2 my sis call kata.. my mom ajak p mkn..
1stnya nk p mkn kat SABA.. Nasi arab.. ermmm sedappp.. sbb aku sejak preggy ni memang suka makan mknn arab ni... aku pun ok jer la.. kira mcm ON jer... nnti aku sampai..
tapi takdan beberapa minit.. my sis call lg.. dia kata SABA tak buka lagi.. kita tukar la..
alahaiiii... apesal la lambat lak ko buka SABA oiiii... ermm.. my sis kata.. hg teringin makan apa? bgtau la.. jom kita p... ermmm aku jawab simple jer.. TAKDE NK TINGIN2 NI.. belasah jer makan apa pun blh... hahahaha... brutal tol... tapi memang pun... aku tak plak ngidam apa2 lagi buat masa ni.. semua ok jer... h0pe.. sampai salin nnti ok.. bgs bb ni.. hehe..

my sis kata.. kita p mkn tomyam la.. dekat bukit dumbar tu.. ermmm jauh la plak.. tapi aku jawab ok ja.. ok la.. dah confom.. aku pun dah kalut2 nk kuar dr opis.. utk tuju ke destinasi..
tak sempat pun aku masuk dlm keta... masuk lagi call... haiyo0o0o apa plak kali ni... ermmm..
my sis kata.. eh tak jadilah.. tukar..tukar... kita p noodle station.. ermmm kat e-gate ok.. aku pun mcm biasa la... ok saja..

itu lah last destination lunch ... NOODLE STATION..


menu yg my m0m oder... TOMYAM FRIED RICE


ni lak.. my brother punya menu.. FRIED RICE WITH BBQ CHICKEN


Springy Noodle With Fish Ball & Fried Chicken Dumpling
ni menu my sis...


Curry Springy Noodle
haaaa... last sekali ni menu aku..

hehehehe..