Pages

Wednesday, February 9, 2011

~MY DAY~

Hepy Besday to0 me.. epy besday to0 me... hepy besday to 'awien'.. hepy besday 2 u....
wahhhhhh... hari ni 'MY DAY'... sempena MY DAY... nah ambik k0o0... kek yg diidam2kan... hahahahaha... macam budak2... ntah apa2 jer... minta kek princes ni... tapi biarlah kan.. hak masing2... blh ke dpt??.. ermmm.. malu lah.. hahaha

utk semua hari ni genaplah usia aku yg ke.... hehe... rohsiaaaa... semoga aku terus dilimpahkan rezeki yg murah, d beri kebahagiaan yg diimpikan.. mendapat ketenangan.. bhgia bersama insan yg aku syg.. ermmm... lagi2... semoga mendapat bb yg c0meii... soleh..s0lehah.. amin..amin..amin...

klu u olls semua nk tau.. besday aku hari ni sama dgn ERRA FAZIRA... keleeessss u 0lls... dan bila tarikh nya sama.. so sama cantik la kami nie... wakakakaka... gelak mampos aku.. perasannnnnnyaaaa... tapi aku tau.. aku tak sehebat erra la kan... cuma mungkin blh jadi sebaik2 insan... h0pefully..

ramai org tanya.. en hasben kasi apa?? ermmmm... en asben kita tak reti la nk kasi2 hadiah nie.. cuma dia selalu akan bw puan isteri ni p mkn kat tmpt2 yg mewah ckit la.. mcm last year.. kitaorg g mn erkkk... lupa la... jap2 nk ingat... ermmm... mana erk??? ntah ler... nnti klu ingat.. kita citer k.. kebetulan jugak.. besday en asben pun bulan 2... cuma tarikh ja berlainan.. so dlm sebulan sambut 2x lah.. hehehehe....

berharap agar tahun ni lebih bermakna dr thun sudah...






cukupla ceritera hari lahir... sekarang citer bab mkn... sebenarnya ni pojek masa last week CNY.. aku sj wat mkn2 sempena hari lahir aku ngn family tersayang.. nk share ckit ngn korang kat sini.. apa yg aku buat n famly...



nie shepherd pie..

Bahan-bahan

  • Daging cincang segengam
  • kacang peas segengam
  • carrot (dipotong dadu) segengam
  • kentang 5 ketul- direbus
  • puff pastry kawanku- 2,3 keping
  • butter-1 sudu besar
  • lada sulah & garam- ikut suka
  • tepung jagung- 1 sudu besar
  • bawang holland setgh biji
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke 220 C for 10 mins, sambil tu rebus kentang..
  2. lenyek kentang dan campurkan butter and garam and lada sulah..ketepikan..
  3. panaskan kuali and tumiskan bawang holland..pastu masukkan daging..masak setakat tukar kaler je, pastu masuk peas and carrot..
  4. masukkan kiub ayam, masuk air skit..pastu tuang tepung jagung yg dah dibancuh ng air..
  5. agak2 dah kering sket, ketepikan..
  6. amik bekas muffin aluminium and isi inti daging tadi separuh..pastu isi plak ng kentang lenyek tadi sapai penuh..
  7. tutup plak ng puff pastry yg dah dipotong bulat..tekan tepi bekas tu ng garfu supaya tak terbukak..
  8. bakar selama 15 mins or sapai puff tu perang2 kaler.. nak cun sapur telur putih or butter on top of the pastry... tada..siap!





hat nie lak... chicken pie.. makanan kegemaran aku..

Bahan-bahan

  • puff pastry
  • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm.
  • mixed vegie - 250gm
  • cendawan butang - 1 tin
  • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu

Cara-cara

  1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas.
  2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.
  4. Untuk intinya:
  5. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu.
  8. Masukkan cream of chicken.
  9. Rasakan dengan garam.



BUTTER RICE

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras
  • 1 1/2 inci buttercup (ketebalannya)
  • 2 biji bawang merah dimayang halus
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • 1/2 cawan kismis

Cara-cara

  1. Basuh Beras. Toskan. Cairkan mentega dalam periuk nasi. Goreng bawang hingga terbit bau.
  2. Masukkan beras. Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
  3. Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. Kacau sehingga sebati.
  4. Sedap dimakan dengan ayam goreng, coleslaw kentang putar.



AYAM KENNY ROGERS

bahan-bahan :

paprika
oregano
chicken seasoning


1 comments:

MisS FarWieN... said...

shepherd pie tu paling sedap n sukaaaa makan...

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Hepy Besday to0 me.. epy besday to0 me... hepy besday to 'awien'.. hepy besday 2 u....
wahhhhhh... hari ni 'MY DAY'... sempena MY DAY... nah ambik k0o0... kek yg diidam2kan... hahahahaha... macam budak2... ntah apa2 jer... minta kek princes ni... tapi biarlah kan.. hak masing2... blh ke dpt??.. ermmm.. malu lah.. hahaha

utk semua hari ni genaplah usia aku yg ke.... hehe... rohsiaaaa... semoga aku terus dilimpahkan rezeki yg murah, d beri kebahagiaan yg diimpikan.. mendapat ketenangan.. bhgia bersama insan yg aku syg.. ermmm... lagi2... semoga mendapat bb yg c0meii... soleh..s0lehah.. amin..amin..amin...

klu u olls semua nk tau.. besday aku hari ni sama dgn ERRA FAZIRA... keleeessss u 0lls... dan bila tarikh nya sama.. so sama cantik la kami nie... wakakakaka... gelak mampos aku.. perasannnnnnyaaaa... tapi aku tau.. aku tak sehebat erra la kan... cuma mungkin blh jadi sebaik2 insan... h0pefully..

ramai org tanya.. en hasben kasi apa?? ermmmm... en asben kita tak reti la nk kasi2 hadiah nie.. cuma dia selalu akan bw puan isteri ni p mkn kat tmpt2 yg mewah ckit la.. mcm last year.. kitaorg g mn erkkk... lupa la... jap2 nk ingat... ermmm... mana erk??? ntah ler... nnti klu ingat.. kita citer k.. kebetulan jugak.. besday en asben pun bulan 2... cuma tarikh ja berlainan.. so dlm sebulan sambut 2x lah.. hehehehe....

berharap agar tahun ni lebih bermakna dr thun sudah...






cukupla ceritera hari lahir... sekarang citer bab mkn... sebenarnya ni pojek masa last week CNY.. aku sj wat mkn2 sempena hari lahir aku ngn family tersayang.. nk share ckit ngn korang kat sini.. apa yg aku buat n famly...



nie shepherd pie..

Bahan-bahan

  • Daging cincang segengam
  • kacang peas segengam
  • carrot (dipotong dadu) segengam
  • kentang 5 ketul- direbus
  • puff pastry kawanku- 2,3 keping
  • butter-1 sudu besar
  • lada sulah & garam- ikut suka
  • tepung jagung- 1 sudu besar
  • bawang holland setgh biji
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke 220 C for 10 mins, sambil tu rebus kentang..
  2. lenyek kentang dan campurkan butter and garam and lada sulah..ketepikan..
  3. panaskan kuali and tumiskan bawang holland..pastu masukkan daging..masak setakat tukar kaler je, pastu masuk peas and carrot..
  4. masukkan kiub ayam, masuk air skit..pastu tuang tepung jagung yg dah dibancuh ng air..
  5. agak2 dah kering sket, ketepikan..
  6. amik bekas muffin aluminium and isi inti daging tadi separuh..pastu isi plak ng kentang lenyek tadi sapai penuh..
  7. tutup plak ng puff pastry yg dah dipotong bulat..tekan tepi bekas tu ng garfu supaya tak terbukak..
  8. bakar selama 15 mins or sapai puff tu perang2 kaler.. nak cun sapur telur putih or butter on top of the pastry... tada..siap!





hat nie lak... chicken pie.. makanan kegemaran aku..

Bahan-bahan

  • puff pastry
  • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm.
  • mixed vegie - 250gm
  • cendawan butang - 1 tin
  • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu

Cara-cara

  1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas.
  2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.
  4. Untuk intinya:
  5. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu.
  8. Masukkan cream of chicken.
  9. Rasakan dengan garam.



BUTTER RICE

Bahan-bahan

  • 4 cawan beras
  • 1 1/2 inci buttercup (ketebalannya)
  • 2 biji bawang merah dimayang halus
  • sehelai daun pandan
  • 2 kiub ayam
  • 1/2 cawan kismis

Cara-cara

  1. Basuh Beras. Toskan. Cairkan mentega dalam periuk nasi. Goreng bawang hingga terbit bau.
  2. Masukkan beras. Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
  3. Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis. Kacau sehingga sebati.
  4. Sedap dimakan dengan ayam goreng, coleslaw kentang putar.



AYAM KENNY ROGERS

bahan-bahan :

paprika
oregano
chicken seasoning


1 comments:

MisS FarWieN... said...

shepherd pie tu paling sedap n sukaaaa makan...

Post a Comment

said