Pages

Saturday, July 28, 2012

::. Masa itu .::

Assalamualaikum..

Hr ni dah posa 8.. Sat kannnn.. Masa itu sgt pantassss.. Nti tup2 dah nak raya!!! Pastu hbs raya!!! Pastu dh time nk deliver!! Hahahaha.. Yg tuh crpat klu cek ssukaaa!! Tp xpa.. Penuh sabaq menanti.

Kemarin jumaat, kami iftar di rumah MiL.. Sbb kak ipaq cek from alor staq balik mai. So.. Meramaikan supaya meriahhh.. Awin masak laksa mee ngn murtabak maggi. Soryla x dan nk snap pic.. Semuanya habis kena makan.. So ambik nama jer laaaa.. Ngeee..

Hari ni sabtu.. Otw ke param Alma, sbrg. Wow!!! Jauhnyaaaa.. Ni semua angkara en hasben. Dia pnya peel klu, walau jauh tp ada yg menyelerakan tekak dia.. Dia sangup p. yg untungnya saya!! Hahahhaa... Plan hari ni nak buka posa bersama tok di pondok sg bakap. Meriahhhh sebab ramai yg turun.. Maksu ada, kakak ada, makngah ada, pakcik ada... Jgn reban pondok tok udeh ler yerrr... Hehehe..

Oklah.. 2 b continue!! Atas bridge suda!!!

Thursday, July 26, 2012

::. IFTAR pada 5 Ramadhan .::

ASSALAMUALAIKUM.. 

Sekejap ja dah masuk 6 Ramadhan hari ni.. most to 1 week.. Syukur masih bernyawa...dan mampu utk melakukan amal ibadatnya... 

tiba2 mood hari ni nk update IFTAR apa semalam.. awin hanya masak pada weekdays.. weekends en hasben kata kita makan luaq.. ok la.. tak la hari2 masak.. ada time jugak utk rest.. nk di jadikan citer.. 1 ramadhan jatuh pada hari sabtu.. so mmg tak masak.. semua p param.. 1st ramadhan kami dah terjah param Bandar Perda, seberang. Sana mmg tmpt pebret en hasben. KEsukaan dia hanyalah ayam pangang black peper dan murtabak tok kun. Tapi memang sedap pun.. tak di nafikan.. masuk 2nd day posa.. kami terjah param Gelugor dan Taman Sardon lak.. klu gelugor awin suka popia basah dia.. mabeloso.. Taman lak Nasi lemak ayam perap dia sedap.. masuk hari ke 3.. dah isnin.. means hari memasak.. awin masak simple2 ja.. sambal tumis ikan bilis, Sup pucuk dan tauhu, sambal belacan. Tup2 en hasben ingat awin tak masak, dia beli nasi lemak ayam perap n kuih n ayaq soya... alahaiiii... dah jadi bnyk menu kan... takpela.. kita pelan2 mkn..

masuk 4th posa.. awin masak GULAI AYAM, UDANG GRG KUNYIT, ROTI SOSEJ CHEESE.

dan menu utk 5th posa... sempat snap plak.. hehehe.. gatai kan..



Cucur Udang mummy awin


kuah kacang buatan sendiri ok...



ikan bet-bet

Add caption
yg kuih2 tu hasil dari en hasben...

Monday, July 23, 2012

::. SUKUM 37 IPTA .::

ASSALAMUALAIKUM 

Haiiiiii N3 lagiiiii... hahahhaa... nk wat cmna masa tngh bnyk niiii.. gunakan sehabis baik... kali ni nk citer perihal SUKUM 37 yang berlangsung di UUM, Sintok Kedah. Bermula dari 2 - 12 Julai 2012. Sepanjang itu juga awin tgglkan famly... huhuhu... mmg every year mcm ni.. cuma last year tak join coz awin dalam pantang masa tu.. takpa la.. skip 1 thn.. yg lain semua pergi.. dgr kabarnyaaaaa next year di UMS, Sabah.. wahhhh... boleh ka daku pergi??? dgn anak keciknyaaaa.. rasanya tak dah la kot.. klu nk jugak.. kena usung semua dan sila bawa kuar duit poket sendiri.. :((

Awin bukan lah pergi sebagai pemain, tapi as a PENGURUS. membawa nama Bola Jaring (V) USM. Dengan harapan dapatlah kami membawa balik pingat. dan Alhamdulillah walaupun hanya sekadar GANGSA.. kami tetap berbangga ok.. 

Nak crita kisah di UUM ni takda yang menarik langsung... dah la jauh ke dalam.. tmpt nk pergi pun tak da ke mana2... habis kuat ke Changlung tu haaa... tapi klu bab mkn kat sana.. banyak yang menarik dan murahhhh... mmg best kat sana.. dari segi tmpt tido.. ok la.. 1 bilik 2 orang.. dan selesa. Memang suasana gamat dan riuh rendah dengan karenah kami2 ni.. macam2 aksi dah kami tonjolkan bagi mengelakkan boring coz tak berdunia dgn org luar apatah lagi tv... asik dok FB jaaaaaa 24 jam.. tuh pun nasib coverage sana memang A++.  Bila stay di UUM teringat saat tingal di Hostel dulu... basuh baju... makan ramai2.. lepak2 bilik yg lain.. mmg hapening + pening! Ketika kami di sana.. USM menyediakan sebuah bas khas utk Bola Jaring saja. so itu bas kami yang punyaaaaaa... nk p mkn ka.. rongeng ka... semua halo..halo sama driver bas. hehehe... mcm bidadari u!! Bila takda game apa2, kami juga beramai2 menyokong mana2 game yang agak rancak contoh macam Olahraga, Bola sepak senior, veteran, sepak takraw dan futsal. Semua ada pingat. Alhamdulillah... 

moh intai gambar2 yang ada ni..




Masa ni otw nk ke DANOK...



Waktu perasmian berlangusng dan waktu ini jugak lah awin bergegas pulang ke penang sebab Aisya Admitted!!
2nd game bertemu UKM..
Gangsa milik kami... jadi lahhhhh... walau agak frust...
sesi menyokong team OLAHRAGA...
Kedai makan ni nama dia BULUH MADU... memang mabeloso makanan dia kat sana + murahhhhhhhh.... rindu nk mkn sana lagiiii... :((

sesi nk ambik hadia.... semua muka senyum.. sbb nk balik dahhhhh... mizz penang's
orang malaysia masuk thailand... kuar malaysia... hahahahahaha
very the orange.....
Gangsa... :)
sesi perabih sbb nk balik dah.....
sebelum perasmian...
During perasmian..
Sewaktu meyokong OLAHRAGA...
DANOK... here we come!!
ececeecehhhhhhh.....
Welcome to Thailand...
apa cer ni????
wit sis azu...
sangat dramatis depa ni semuaaa tauuuu...



seronok semua dapat SEMUT MERAH...
tgk tu.... dramatis tak habis2...
yeayyyy.... semut merah dah balik penang...
insyaALLAH jumpa next year ok...

::. Aisya's lil brother 22 wks .::

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni mai kerja.. kerja kosong.. hehehe.. so blh lazy2 lahhh... jelajah sana sini baca info.. awin rasa perut kali ni mcm besar ckit dari aisya.. dulu 5 bulan pun perut tak nmpk sangat.. ka perasaan awin ja?? hehe.. takpe la.. apa2 jer la.. janji semua sihat seadanya.. amin.

Perkembangan Bayi
Bayi Anda semakin besar dan terus berlatih untuk kehidupan di luar rahim. Minggu ini bulu mata dan alis bayi Anda telah tumbuh sepenuhnya. Rambut di kepala bayi Anda masih terus tumbuh sejalan dengan proses pertumbuhan otaknya yang cepat. Janin telah sepenuhnya terbentuk sidik jari dan suara keras di sekitar bisa membangunkan bayi. Kelopak mata dan alis sekarang sudah terbentuk, dan otak mulai bertumbuh dengan cepat. Otak bayi Anda akan mulai dengan beberapa perkembangan minggu ini – dan ini perkembangan yang cepat dan terus menerus sampai bayi Anda lahir hingga umur 5 tahun. Bayi Anda mungkin juga terbangun dari tidurnya oleh suara eksternal dan gerakan Anda.
Dia mungkin mulai menendang dan membalikkan badan. Detak jantung bayi Anda dapat didengar jelas dengan stetoskop. Hidungnya sudah mulai memiliki bentuk sebagai tulang rawan (tulang lembut). Jika bayi Anda laki-laki, pada akhir minggu ini testisnya akan sudah mulai turun ke dalam skrotum. Jika bayi Anda perempuan maka ovarium – yang dibuat dari jaringan yang sama dengan testis – akan tetap di tempat dan pada akhir minggu ini rahimnya akan benar-benar terbentuk. Panjang bayi Anda adalah sekitar 30-32 cm (12,2 inci) dan memiliki berat sekitar 15,17 oz (430g). Pada akhir minggu ini bayi Anda akan seukuran boneka Barbie.
Sistem organ bayi Anda sudah mulai terbentuk untuk fungsi khusus mereka. Fungsi hati janin jauh berbeda dari orang dewasa. Salah satu fungsi dari hati orang dewasa adalah memecahkan bilirubin yang dihasilkan ketika sel-sel darah rusak. Waktu hidup sel darah janin jauh lebih cepat dari orang-orang dewasa, maka hati janin akan menghasilkan lebih banyak bilirubin. Bilirubin tersebut kemudian dihapus dari bayi Anda melalui plasenta dan hati Anda sendiri, maka akan membuang bilirubin dari darah itu. Jika bayi dilahirkan dengan jumlah bilirubin yang tinggi mereka mungkin mengidap Penyakit kuning. Hal ini biasanya disebabkan oleh hati bayi Anda tidak bisa menangani jumlah bilirubin tinggi. Bayi dengan Penyakit kuning mungkin memiliki warna kekuningan pada kulitnya, dan biasanya dirawat dengan bantuan fototerapi/terapi sinar.
Dapatkah Anda percaya? Waktu berlalu begitu cepat! Pastikan Anda mulai mengabadikan kenangan ini sekarang dengan membuat Jurnal Kehamilan Anda hari ini. Anda dapat melanjutkan Jurnal kehamilan Anda dengan jurnal bayi Anda dengan hal-hal yang menarik, seperti ketika dia pertama kali berjalan, pertama kali tertawa, dan banyak lagi.


Rahim Anda sekarang sekitar 0,78 inci (2cm) berada di atas pusar Anda dan sekitar 8,66 inci (22cm) di atas simfisis pubis Anda minggu ini.
Saat ini bayi Anda terus tumbuh dan mengisi tubuh Anda, sehingga perut Anda akan menjadi lebih menonjol dan mungkin menyebabkan beberapa kendala yang tidak pernah terpikirkan sebelumnya. Misalnya, untuk melewati celah yang sebelumnya dapat dilalui dengan mudah oleh tubuh Anda, ternyata sekarang Anda harus melewati jalan memutar. Berat badan Anda mungkin akan terus bertambah, tapi sebagian besar itu adalah berat bayi Anda, bukan Anda.
Ketika berat badan Anda terus bertambah seringkali menimbulkan rasa sakit di punggung Anda. Cobalah mengenakan sepatu bertumit rendah atau sepatu datar yang nyaman dan ingat untuk menghindari duduk atau berdiri untuk jangka waktu yang lama. Bila Anda duduk, gunakan tumpuan untuk meningkatkan lutut lebih tinggi dari pinggul Anda, dan jangan lupa juga untuk beristirahat dengan kaki dinaikkan di atas pinggul Anda. Secara keseluruhan, Anda masih merasa cukup baik dan aktif dalam trimester kedua ini.
Memiliki kakikram ? Bisa jadi Anda menderita kekurangan kalsium dalam tubuh. Ketika kram menyerang, luruskan kaki Anda dan coba melenturkan pergelangan kaki Anda, minta pasangan Anda untuk memijat otot kaki Anda yang terserang kram. Dan jangan lupa untuk mengkonsumsi ekstra kalsium.
Secara keseluruhan, Anda mungkin saat ini merasa nyaman hamil, kebanyakan wanita cenderung menikmati trimester kedua kehamilan mereka, karena kebanyakan dari awal gejala kehamilan akan meninggalkan mereka dan mereka belum terlalu besar untuk menjadi tidak nyaman sepanjang waktu.
Yang juga sering dialami adalah pusing pusing selama kehamilan. Tidak jarang pula Anda merasa pusing-pusing ringan jika Anda berbaring telentang terlalu lama atau jika Anda berdiri terlalu cepat. Hal ini mungkin saja tanda anemia, hipertensi atau hipotensi. Jika Anda mengalami pusing secara teratu, maka Anda harus berkonsultasi pada dokter Anda. Tidak disarankan meminum obat penghilang rasa pusing yang beredar di pasaran.
Sangat penting bahwa Anda tetap mencukupi asupan cairan Anda selama kehamilan. Cairan akan membantu tubuh Anda memproses nutrisi yang Anda makan, mengembangkan sel-sel baru, menjaga volume darah dan membantu mengatur suhu tubuh Anda. Setiap tubuh Anda membakar 15 kalori, Anda membutuhkan 1 sendok makan air. Karena kebutuhan kalori Anda meningkat selama kehamilan, jadi kebutuhan tubuh Anda akan air juga meningkat. Anda harus minum 6-8 gelas air sehari selama kehamilan Anda. Minum air juga dapat membantu mengatasi masalah kehamilan yang umum terjadi seperti sakit kepala, kram rahim dan infeksi kandung kemih .

::. Berpuasa di hari pertama bekerja .::

Assalamualaikum..

Berblogging dari klinik kesihatan ibu dan anak sungai dua.. Hari ni awin kena repeat mai coz nk scan. Sapa suruh x ingat tarikh mai peyet!!! Padan muka..ngeee.. Ramai la pagi ni.. Maklumlah isnin kan.. 3rd day berpuasa dan hari pertama bekerja d bulan ramadhan. Syukur masih panjang umur tika dan saat ini. Dan masih berkudrat..
Klu x, time ni kalut dok menapau bagai, tp tidak utk sebulan ni yaaaa.. Ku merindui TOSAI ku!!!!

Apa menu berbuka hr ni erk? Dan bermula cek kena masak hr ni!! Hehehe.. Sepanjang ramadhan cek balik pukul 4.30 ok!! So sempat la nk berjoget lambak kat dapur tu nnti..

Sebelum tu nk share, gambar anak dara lately ni suka menongekkan buntotnyaaa..

Sunday, July 22, 2012

::. Berdimsum .::

Assalamualaikum..

Dok belek2 fone ternampak pic baru2 ni hr jumaat berdimsum di BJ. Sapa pnh mkn? Hand's up!!! Sedappp kan.. Harga pun ok.. Satu set rm3++. So setiap set ada 3 ketul dim sum. Pilih la nk mkn apa.. Mcm2 ada n sedap!! Ni dah posa, ssh ckit la nk p. Sbb selalu terjah hr2 mggu x pun jumaat. Pada yg x pnh try, dimsum ni dekat white cofee, bukit jambul complex lebel x ingat. Tp betui2 depan watson.. Sila la kunjung beramai2!!!

Moh intai gambornya pulakk ok..

::. Dugaan... Cabaran.. IFTAR .::

ASSALAMUALAIKUM..

hari ni hari kedua berpuasa... ALHAMDULILLAH semalam selamat 1 hari walau keadaan sangat tidak mengizinkan dek kerana batuknya, selsemanya, mengandungnya, sakit kepalanya... sangat DUGAAN menimpa.. tapi awin berjaya kuatkan semnagat semuanya... kelmarin kami bawa anak dara jalan2.. asik nangis kat rumah, agaknya boring sangat kot, abang pun takda, klu tak blh jugak dia main ngn abg dalam bilik tu ha.. ni sorang2... mati akai gamaknya.. papa ckp jom mandi kita kuar.. papa nk p komtar walk, dia kata ada memanah kat sana.. nk try la kononnya... terus g komtar... YA ALLAH lama gilaaaaa tak maiii .. so diferent... tapiiiiiii BANYAK SALEEEEE!! wahhhhhh... hehehe.. papa kata.. berkenan klu ambik la.. sbb baju2 budak pmpn lawa2 u olss... p reject shop.. sambaq 2 gon yang sangat cute mute utk aisya... purple 1, merun 1.. then masuk pacific.. nk cari suar jeans dan skirt jeans utk aisya... cari punya cari,.. ronda punya ronda... dapat dahhhh... sangat cuteeeee... agak mahai la bj budak2 ni kannn.. kalah bj org tuaaaa.. haiyaaaa... tapi papa kasi green light.. sekali mama belasah 2 teruihhh.. kekekke.... ok.. now aisya dah bnyk baju raya... tak kira lagi yang mama jahit, tok mama kasi, auntie kasi,.. cikgu zah kasi... ALHAMDULILLAH Aisya Syafiyya sangat murah rezekinya... SYUKUR SANGATTT... tahun ni mama jahit sendiri okkkkk baju kurung aisya... jeng..jeng...jeng... bila dah dpt present mesin jahit,.. apa lagiii haruslahhhhh buat ok... sampai pukul 4.. awin mmg sangat2 tak laratttt... then decide terus nk p perda.. singah pasar ramadhan sana sbb papa mmg every year wajib p sana utk dia cari AYAM PANGGANG BLACK PEPER nya oso MURTABAK TOK KUN.. memandangkan sabtu ahad jatuh 1st n 2nd ramadhan.. kami decide utk to b fair... 1 hari rumah my mom, 1 hari lagi rumah MIL. so.. today time to TTS. makna kata.. cek tak yah masakkkkk... hahahaha... tapi mmg dugaan la mengandung ni.. tak lapaq.. tapi dahaga melampau2... papa sampai kata.. takpa ka posa? bb ok ka? klu dia lapaq mcm mn dia nk habaq?? dia SMS ka?? (hahahahahaa, sempat lagi papa buat lawak ok!!) mcm2 soklan papa nnti tnya.. bb aktif tak? gerak tak? kot dia lapaq satg dia tak larat nk gerak2??? bla..bla..bla..bla... awin diam jaaaa...

Inilah cabaran dan dugaan awin tika 21++ weeks... takpa.. sabaq no0o0o... awai lagi.. doa2 agar terus diberi kekuatan dan hidayah dalam sebulan berpuasa ni...

*kurangkan berfikiran positif terhadap umat kerana bimbang pahala di bulan yang mulia ini akan berkurangan... sentiasalah berfikiran terbuka dengan setiap langkah dan tutur kata mahupun pandangan terhadap umat sekeliling*

Friday, July 20, 2012

::. Sana Sini Grill burger!! .::



ASSALAMUALAIKUM..

1st ting awin nk ucap SALAM RAMADHAN utk semua my bestie, famly and all muslim frenz.. awin susun 10 jari mohon keampunan andaikata ada kekhilafan yang tidak disengajakan. Moga ramadhan kali ini membawa makna yang mendalam buat kita dan juga diberi kesihatan yang sempurna agar dapat melaksanakan ibadahNYA dengan sebaik mungkin. Mohon juga agar ALLAH sihatkan kita dari segala segi fizikal dan mental agar sentiasa berfikiran positif. sayu plak rasa....

ok..ok... enuf..enuf.. tajuk lain kan.. 
nk citer sikit.. sejak2 la kat mn2 semua pakat sebut GRILL BURGER.. salah sorang kawan yang dok perangat MOMY QASEH ni haaaa... dia berjaya mengoda awin sampai menyuruh en asben membelinyaaaa... hahahahaha.. tapi terima kasih memanyakkk yer momy... sebab tak rugi p beli.. memang MABELOSO!!!! walaupun harganya agak mahai.. en hasben kata PUAS HATI.. klu mcm ni punya sedap.. takpa mahai pun.. kita tau kualiti dia... dannn... secara tak langsung.. en hasben pun dah ADICT itu burger.. hehehehe.. 

Burger ni terletak di stadium pulau pinang... senang ja nk cari.. HERO BURGER BAKAR. itulah kedainya dan tempatnya yang sedap gila burgernyaaa... 


untuk yang tak pernah pergi... awin copy gambar ni dari web tokey kedai.. HERO BURGER BAKAR
 hari tu awin makan DOUBLE TROUBLE.. dengan harga RM14.50




 Duo Boneless Chicken Special (RM14.00nett)




 Solo Boneless Chicken Burger (RM7.00nett)




 Solo Boneless Chicken Burger Special with Cheese & Egg (RM9.00nett)




 Solo Beef Patty Burger with Cheese (RM7.50nett)



 Solo Beef Patty Burger Special with Cheese & Egg (RM8.50nett)




UNTUK burger ni memang awin recommended habis kat semua.. antara 5 bintang.. awin kasi 4.5 bintang. superb sos dia.. superb daging dia.. superb ayam dia... superb BURGER!! tak caya must try la..






Thursday, July 19, 2012

::. Jom kita tentukan jantina bayi .::

Tanda Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - ya sangat tepat!!! sampai cek tak tau ek mengandung ok!!
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah iskh.. tak pakarlah bab niiii..
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - sangat betuiiii... pantang nmpk limau kasturi dan juga teluq masinnnnn... addict
  • Suka makan daging dan keju rasanya yg ni natural kot... mkn jaaaa
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - entah
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mmg.. sampai en hasben kata.. suar jeans dia tak leh pakai dahhhhh...
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tak pun... tak suka bersiap ok!!
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - tak langsunggggggg...
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - tak perasan lak.. hahahah
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - bulat jer..
  • Perut tampak agak lonjong - ada jugakkkk...
  • Mengidam makanan yang manis - tak mangidam.. tapi klu ada makan.. n takda pun takpa..
  • Sukakan buah-buahan - normal..
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya tak kot...
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - takda masalah.. tapi masalahnya.. malas bersiap@!!!!
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..

Wednesday, July 18, 2012

::. 2nd Anniversary .::

Assalamualaikum...

Salam 8.52 mlm.. Dah lama jugak c mengila kat blog ni kan.. Hehehe.. Malassssss.. So x leh kata apa la. Kat sini just nk citer tarikh keramat 18.7.10-18.7.12 genap 2 thn usia perkahwinan kami bersama. Dan alhamdulillah berkat drNya.. Kami dikurniakan seorang pu3 yg sgt comel Aisya syafiyya namanya. Dan alhamdulillah juga, tuhan murahkan rezeki anak buat kami bila awin disahkan mengandung 5 bulan sekarang. Dan lebih mengembirakan lagi kami dah pun tahu jantina anak. Alhamdulillah.. Segalanya telah diatur dlm kehidupan kami dan kami percaya ini yg terbaik. Syukur tak terhingga.

Seperti biasa asam garam berumahtangga.. Ada pahit ada manis. Pada awin yg pahit itu jgn terus di buang dan yg manis itu jgn terus ditelan. Apa pun, jdkan semuanya sbg penguat utk kita terus kehadapan. Jgn hnya dgn sedikit kekurangan kita terus menyalahkan dan menghukum. Bertindaklah menggunakan otak bukannya hati. Kerna hati selalu membuatkan kita menyesal selamanya.

Nk share kek yg x beropa nk specel.. Heehhehe.. Kira ok la cubaan pertama...

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum..

Hr ni dah posa 8.. Sat kannnn.. Masa itu sgt pantassss.. Nti tup2 dah nak raya!!! Pastu hbs raya!!! Pastu dh time nk deliver!! Hahahaha.. Yg tuh crpat klu cek ssukaaa!! Tp xpa.. Penuh sabaq menanti.

Kemarin jumaat, kami iftar di rumah MiL.. Sbb kak ipaq cek from alor staq balik mai. So.. Meramaikan supaya meriahhh.. Awin masak laksa mee ngn murtabak maggi. Soryla x dan nk snap pic.. Semuanya habis kena makan.. So ambik nama jer laaaa.. Ngeee..

Hari ni sabtu.. Otw ke param Alma, sbrg. Wow!!! Jauhnyaaaa.. Ni semua angkara en hasben. Dia pnya peel klu, walau jauh tp ada yg menyelerakan tekak dia.. Dia sangup p. yg untungnya saya!! Hahahhaa... Plan hari ni nak buka posa bersama tok di pondok sg bakap. Meriahhhh sebab ramai yg turun.. Maksu ada, kakak ada, makngah ada, pakcik ada... Jgn reban pondok tok udeh ler yerrr... Hehehe..

Oklah.. 2 b continue!! Atas bridge suda!!!
ASSALAMUALAIKUM.. 

Sekejap ja dah masuk 6 Ramadhan hari ni.. most to 1 week.. Syukur masih bernyawa...dan mampu utk melakukan amal ibadatnya... 

tiba2 mood hari ni nk update IFTAR apa semalam.. awin hanya masak pada weekdays.. weekends en hasben kata kita makan luaq.. ok la.. tak la hari2 masak.. ada time jugak utk rest.. nk di jadikan citer.. 1 ramadhan jatuh pada hari sabtu.. so mmg tak masak.. semua p param.. 1st ramadhan kami dah terjah param Bandar Perda, seberang. Sana mmg tmpt pebret en hasben. KEsukaan dia hanyalah ayam pangang black peper dan murtabak tok kun. Tapi memang sedap pun.. tak di nafikan.. masuk 2nd day posa.. kami terjah param Gelugor dan Taman Sardon lak.. klu gelugor awin suka popia basah dia.. mabeloso.. Taman lak Nasi lemak ayam perap dia sedap.. masuk hari ke 3.. dah isnin.. means hari memasak.. awin masak simple2 ja.. sambal tumis ikan bilis, Sup pucuk dan tauhu, sambal belacan. Tup2 en hasben ingat awin tak masak, dia beli nasi lemak ayam perap n kuih n ayaq soya... alahaiiii... dah jadi bnyk menu kan... takpela.. kita pelan2 mkn..

masuk 4th posa.. awin masak GULAI AYAM, UDANG GRG KUNYIT, ROTI SOSEJ CHEESE.

dan menu utk 5th posa... sempat snap plak.. hehehe.. gatai kan..



Cucur Udang mummy awin


kuah kacang buatan sendiri ok...



ikan bet-bet

Add caption
yg kuih2 tu hasil dari en hasben...
ASSALAMUALAIKUM 

Haiiiiii N3 lagiiiii... hahahhaa... nk wat cmna masa tngh bnyk niiii.. gunakan sehabis baik... kali ni nk citer perihal SUKUM 37 yang berlangsung di UUM, Sintok Kedah. Bermula dari 2 - 12 Julai 2012. Sepanjang itu juga awin tgglkan famly... huhuhu... mmg every year mcm ni.. cuma last year tak join coz awin dalam pantang masa tu.. takpa la.. skip 1 thn.. yg lain semua pergi.. dgr kabarnyaaaaa next year di UMS, Sabah.. wahhhh... boleh ka daku pergi??? dgn anak keciknyaaaa.. rasanya tak dah la kot.. klu nk jugak.. kena usung semua dan sila bawa kuar duit poket sendiri.. :((

Awin bukan lah pergi sebagai pemain, tapi as a PENGURUS. membawa nama Bola Jaring (V) USM. Dengan harapan dapatlah kami membawa balik pingat. dan Alhamdulillah walaupun hanya sekadar GANGSA.. kami tetap berbangga ok.. 

Nak crita kisah di UUM ni takda yang menarik langsung... dah la jauh ke dalam.. tmpt nk pergi pun tak da ke mana2... habis kuat ke Changlung tu haaa... tapi klu bab mkn kat sana.. banyak yang menarik dan murahhhh... mmg best kat sana.. dari segi tmpt tido.. ok la.. 1 bilik 2 orang.. dan selesa. Memang suasana gamat dan riuh rendah dengan karenah kami2 ni.. macam2 aksi dah kami tonjolkan bagi mengelakkan boring coz tak berdunia dgn org luar apatah lagi tv... asik dok FB jaaaaaa 24 jam.. tuh pun nasib coverage sana memang A++.  Bila stay di UUM teringat saat tingal di Hostel dulu... basuh baju... makan ramai2.. lepak2 bilik yg lain.. mmg hapening + pening! Ketika kami di sana.. USM menyediakan sebuah bas khas utk Bola Jaring saja. so itu bas kami yang punyaaaaaa... nk p mkn ka.. rongeng ka... semua halo..halo sama driver bas. hehehe... mcm bidadari u!! Bila takda game apa2, kami juga beramai2 menyokong mana2 game yang agak rancak contoh macam Olahraga, Bola sepak senior, veteran, sepak takraw dan futsal. Semua ada pingat. Alhamdulillah... 

moh intai gambar2 yang ada ni..




Masa ni otw nk ke DANOK...



Waktu perasmian berlangusng dan waktu ini jugak lah awin bergegas pulang ke penang sebab Aisya Admitted!!
2nd game bertemu UKM..
Gangsa milik kami... jadi lahhhhh... walau agak frust...
sesi menyokong team OLAHRAGA...
Kedai makan ni nama dia BULUH MADU... memang mabeloso makanan dia kat sana + murahhhhhhhh.... rindu nk mkn sana lagiiii... :((

sesi nk ambik hadia.... semua muka senyum.. sbb nk balik dahhhhh... mizz penang's
orang malaysia masuk thailand... kuar malaysia... hahahahahaha
very the orange.....
Gangsa... :)
sesi perabih sbb nk balik dah.....
sebelum perasmian...
During perasmian..
Sewaktu meyokong OLAHRAGA...
DANOK... here we come!!
ececeecehhhhhhh.....
Welcome to Thailand...
apa cer ni????
wit sis azu...
sangat dramatis depa ni semuaaa tauuuu...



seronok semua dapat SEMUT MERAH...
tgk tu.... dramatis tak habis2...
yeayyyy.... semut merah dah balik penang...
insyaALLAH jumpa next year ok...
ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni mai kerja.. kerja kosong.. hehehe.. so blh lazy2 lahhh... jelajah sana sini baca info.. awin rasa perut kali ni mcm besar ckit dari aisya.. dulu 5 bulan pun perut tak nmpk sangat.. ka perasaan awin ja?? hehe.. takpe la.. apa2 jer la.. janji semua sihat seadanya.. amin.

Perkembangan Bayi
Bayi Anda semakin besar dan terus berlatih untuk kehidupan di luar rahim. Minggu ini bulu mata dan alis bayi Anda telah tumbuh sepenuhnya. Rambut di kepala bayi Anda masih terus tumbuh sejalan dengan proses pertumbuhan otaknya yang cepat. Janin telah sepenuhnya terbentuk sidik jari dan suara keras di sekitar bisa membangunkan bayi. Kelopak mata dan alis sekarang sudah terbentuk, dan otak mulai bertumbuh dengan cepat. Otak bayi Anda akan mulai dengan beberapa perkembangan minggu ini – dan ini perkembangan yang cepat dan terus menerus sampai bayi Anda lahir hingga umur 5 tahun. Bayi Anda mungkin juga terbangun dari tidurnya oleh suara eksternal dan gerakan Anda.
Dia mungkin mulai menendang dan membalikkan badan. Detak jantung bayi Anda dapat didengar jelas dengan stetoskop. Hidungnya sudah mulai memiliki bentuk sebagai tulang rawan (tulang lembut). Jika bayi Anda laki-laki, pada akhir minggu ini testisnya akan sudah mulai turun ke dalam skrotum. Jika bayi Anda perempuan maka ovarium – yang dibuat dari jaringan yang sama dengan testis – akan tetap di tempat dan pada akhir minggu ini rahimnya akan benar-benar terbentuk. Panjang bayi Anda adalah sekitar 30-32 cm (12,2 inci) dan memiliki berat sekitar 15,17 oz (430g). Pada akhir minggu ini bayi Anda akan seukuran boneka Barbie.
Sistem organ bayi Anda sudah mulai terbentuk untuk fungsi khusus mereka. Fungsi hati janin jauh berbeda dari orang dewasa. Salah satu fungsi dari hati orang dewasa adalah memecahkan bilirubin yang dihasilkan ketika sel-sel darah rusak. Waktu hidup sel darah janin jauh lebih cepat dari orang-orang dewasa, maka hati janin akan menghasilkan lebih banyak bilirubin. Bilirubin tersebut kemudian dihapus dari bayi Anda melalui plasenta dan hati Anda sendiri, maka akan membuang bilirubin dari darah itu. Jika bayi dilahirkan dengan jumlah bilirubin yang tinggi mereka mungkin mengidap Penyakit kuning. Hal ini biasanya disebabkan oleh hati bayi Anda tidak bisa menangani jumlah bilirubin tinggi. Bayi dengan Penyakit kuning mungkin memiliki warna kekuningan pada kulitnya, dan biasanya dirawat dengan bantuan fototerapi/terapi sinar.
Dapatkah Anda percaya? Waktu berlalu begitu cepat! Pastikan Anda mulai mengabadikan kenangan ini sekarang dengan membuat Jurnal Kehamilan Anda hari ini. Anda dapat melanjutkan Jurnal kehamilan Anda dengan jurnal bayi Anda dengan hal-hal yang menarik, seperti ketika dia pertama kali berjalan, pertama kali tertawa, dan banyak lagi.


Rahim Anda sekarang sekitar 0,78 inci (2cm) berada di atas pusar Anda dan sekitar 8,66 inci (22cm) di atas simfisis pubis Anda minggu ini.
Saat ini bayi Anda terus tumbuh dan mengisi tubuh Anda, sehingga perut Anda akan menjadi lebih menonjol dan mungkin menyebabkan beberapa kendala yang tidak pernah terpikirkan sebelumnya. Misalnya, untuk melewati celah yang sebelumnya dapat dilalui dengan mudah oleh tubuh Anda, ternyata sekarang Anda harus melewati jalan memutar. Berat badan Anda mungkin akan terus bertambah, tapi sebagian besar itu adalah berat bayi Anda, bukan Anda.
Ketika berat badan Anda terus bertambah seringkali menimbulkan rasa sakit di punggung Anda. Cobalah mengenakan sepatu bertumit rendah atau sepatu datar yang nyaman dan ingat untuk menghindari duduk atau berdiri untuk jangka waktu yang lama. Bila Anda duduk, gunakan tumpuan untuk meningkatkan lutut lebih tinggi dari pinggul Anda, dan jangan lupa juga untuk beristirahat dengan kaki dinaikkan di atas pinggul Anda. Secara keseluruhan, Anda masih merasa cukup baik dan aktif dalam trimester kedua ini.
Memiliki kakikram ? Bisa jadi Anda menderita kekurangan kalsium dalam tubuh. Ketika kram menyerang, luruskan kaki Anda dan coba melenturkan pergelangan kaki Anda, minta pasangan Anda untuk memijat otot kaki Anda yang terserang kram. Dan jangan lupa untuk mengkonsumsi ekstra kalsium.
Secara keseluruhan, Anda mungkin saat ini merasa nyaman hamil, kebanyakan wanita cenderung menikmati trimester kedua kehamilan mereka, karena kebanyakan dari awal gejala kehamilan akan meninggalkan mereka dan mereka belum terlalu besar untuk menjadi tidak nyaman sepanjang waktu.
Yang juga sering dialami adalah pusing pusing selama kehamilan. Tidak jarang pula Anda merasa pusing-pusing ringan jika Anda berbaring telentang terlalu lama atau jika Anda berdiri terlalu cepat. Hal ini mungkin saja tanda anemia, hipertensi atau hipotensi. Jika Anda mengalami pusing secara teratu, maka Anda harus berkonsultasi pada dokter Anda. Tidak disarankan meminum obat penghilang rasa pusing yang beredar di pasaran.
Sangat penting bahwa Anda tetap mencukupi asupan cairan Anda selama kehamilan. Cairan akan membantu tubuh Anda memproses nutrisi yang Anda makan, mengembangkan sel-sel baru, menjaga volume darah dan membantu mengatur suhu tubuh Anda. Setiap tubuh Anda membakar 15 kalori, Anda membutuhkan 1 sendok makan air. Karena kebutuhan kalori Anda meningkat selama kehamilan, jadi kebutuhan tubuh Anda akan air juga meningkat. Anda harus minum 6-8 gelas air sehari selama kehamilan Anda. Minum air juga dapat membantu mengatasi masalah kehamilan yang umum terjadi seperti sakit kepala, kram rahim dan infeksi kandung kemih .

Assalamualaikum..

Berblogging dari klinik kesihatan ibu dan anak sungai dua.. Hari ni awin kena repeat mai coz nk scan. Sapa suruh x ingat tarikh mai peyet!!! Padan muka..ngeee.. Ramai la pagi ni.. Maklumlah isnin kan.. 3rd day berpuasa dan hari pertama bekerja d bulan ramadhan. Syukur masih panjang umur tika dan saat ini. Dan masih berkudrat..
Klu x, time ni kalut dok menapau bagai, tp tidak utk sebulan ni yaaaa.. Ku merindui TOSAI ku!!!!

Apa menu berbuka hr ni erk? Dan bermula cek kena masak hr ni!! Hehehe.. Sepanjang ramadhan cek balik pukul 4.30 ok!! So sempat la nk berjoget lambak kat dapur tu nnti..

Sebelum tu nk share, gambar anak dara lately ni suka menongekkan buntotnyaaa..
Assalamualaikum..

Dok belek2 fone ternampak pic baru2 ni hr jumaat berdimsum di BJ. Sapa pnh mkn? Hand's up!!! Sedappp kan.. Harga pun ok.. Satu set rm3++. So setiap set ada 3 ketul dim sum. Pilih la nk mkn apa.. Mcm2 ada n sedap!! Ni dah posa, ssh ckit la nk p. Sbb selalu terjah hr2 mggu x pun jumaat. Pada yg x pnh try, dimsum ni dekat white cofee, bukit jambul complex lebel x ingat. Tp betui2 depan watson.. Sila la kunjung beramai2!!!

Moh intai gambornya pulakk ok..
ASSALAMUALAIKUM..

hari ni hari kedua berpuasa... ALHAMDULILLAH semalam selamat 1 hari walau keadaan sangat tidak mengizinkan dek kerana batuknya, selsemanya, mengandungnya, sakit kepalanya... sangat DUGAAN menimpa.. tapi awin berjaya kuatkan semnagat semuanya... kelmarin kami bawa anak dara jalan2.. asik nangis kat rumah, agaknya boring sangat kot, abang pun takda, klu tak blh jugak dia main ngn abg dalam bilik tu ha.. ni sorang2... mati akai gamaknya.. papa ckp jom mandi kita kuar.. papa nk p komtar walk, dia kata ada memanah kat sana.. nk try la kononnya... terus g komtar... YA ALLAH lama gilaaaaa tak maiii .. so diferent... tapiiiiiii BANYAK SALEEEEE!! wahhhhhh... hehehe.. papa kata.. berkenan klu ambik la.. sbb baju2 budak pmpn lawa2 u olss... p reject shop.. sambaq 2 gon yang sangat cute mute utk aisya... purple 1, merun 1.. then masuk pacific.. nk cari suar jeans dan skirt jeans utk aisya... cari punya cari,.. ronda punya ronda... dapat dahhhh... sangat cuteeeee... agak mahai la bj budak2 ni kannn.. kalah bj org tuaaaa.. haiyaaaa... tapi papa kasi green light.. sekali mama belasah 2 teruihhh.. kekekke.... ok.. now aisya dah bnyk baju raya... tak kira lagi yang mama jahit, tok mama kasi, auntie kasi,.. cikgu zah kasi... ALHAMDULILLAH Aisya Syafiyya sangat murah rezekinya... SYUKUR SANGATTT... tahun ni mama jahit sendiri okkkkk baju kurung aisya... jeng..jeng...jeng... bila dah dpt present mesin jahit,.. apa lagiii haruslahhhhh buat ok... sampai pukul 4.. awin mmg sangat2 tak laratttt... then decide terus nk p perda.. singah pasar ramadhan sana sbb papa mmg every year wajib p sana utk dia cari AYAM PANGGANG BLACK PEPER nya oso MURTABAK TOK KUN.. memandangkan sabtu ahad jatuh 1st n 2nd ramadhan.. kami decide utk to b fair... 1 hari rumah my mom, 1 hari lagi rumah MIL. so.. today time to TTS. makna kata.. cek tak yah masakkkkk... hahahaha... tapi mmg dugaan la mengandung ni.. tak lapaq.. tapi dahaga melampau2... papa sampai kata.. takpa ka posa? bb ok ka? klu dia lapaq mcm mn dia nk habaq?? dia SMS ka?? (hahahahahaa, sempat lagi papa buat lawak ok!!) mcm2 soklan papa nnti tnya.. bb aktif tak? gerak tak? kot dia lapaq satg dia tak larat nk gerak2??? bla..bla..bla..bla... awin diam jaaaa...

Inilah cabaran dan dugaan awin tika 21++ weeks... takpa.. sabaq no0o0o... awai lagi.. doa2 agar terus diberi kekuatan dan hidayah dalam sebulan berpuasa ni...

*kurangkan berfikiran positif terhadap umat kerana bimbang pahala di bulan yang mulia ini akan berkurangan... sentiasalah berfikiran terbuka dengan setiap langkah dan tutur kata mahupun pandangan terhadap umat sekeliling*



ASSALAMUALAIKUM..

1st ting awin nk ucap SALAM RAMADHAN utk semua my bestie, famly and all muslim frenz.. awin susun 10 jari mohon keampunan andaikata ada kekhilafan yang tidak disengajakan. Moga ramadhan kali ini membawa makna yang mendalam buat kita dan juga diberi kesihatan yang sempurna agar dapat melaksanakan ibadahNYA dengan sebaik mungkin. Mohon juga agar ALLAH sihatkan kita dari segala segi fizikal dan mental agar sentiasa berfikiran positif. sayu plak rasa....

ok..ok... enuf..enuf.. tajuk lain kan.. 
nk citer sikit.. sejak2 la kat mn2 semua pakat sebut GRILL BURGER.. salah sorang kawan yang dok perangat MOMY QASEH ni haaaa... dia berjaya mengoda awin sampai menyuruh en asben membelinyaaaa... hahahahaha.. tapi terima kasih memanyakkk yer momy... sebab tak rugi p beli.. memang MABELOSO!!!! walaupun harganya agak mahai.. en hasben kata PUAS HATI.. klu mcm ni punya sedap.. takpa mahai pun.. kita tau kualiti dia... dannn... secara tak langsung.. en hasben pun dah ADICT itu burger.. hehehehe.. 

Burger ni terletak di stadium pulau pinang... senang ja nk cari.. HERO BURGER BAKAR. itulah kedainya dan tempatnya yang sedap gila burgernyaaa... 


untuk yang tak pernah pergi... awin copy gambar ni dari web tokey kedai.. HERO BURGER BAKAR
 hari tu awin makan DOUBLE TROUBLE.. dengan harga RM14.50




 Duo Boneless Chicken Special (RM14.00nett)




 Solo Boneless Chicken Burger (RM7.00nett)




 Solo Boneless Chicken Burger Special with Cheese & Egg (RM9.00nett)




 Solo Beef Patty Burger with Cheese (RM7.50nett)



 Solo Beef Patty Burger Special with Cheese & Egg (RM8.50nett)




UNTUK burger ni memang awin recommended habis kat semua.. antara 5 bintang.. awin kasi 4.5 bintang. superb sos dia.. superb daging dia.. superb ayam dia... superb BURGER!! tak caya must try la..






Tanda Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - ya sangat tepat!!! sampai cek tak tau ek mengandung ok!!
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah iskh.. tak pakarlah bab niiii..
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - sangat betuiiii... pantang nmpk limau kasturi dan juga teluq masinnnnn... addict
  • Suka makan daging dan keju rasanya yg ni natural kot... mkn jaaaa
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - entah
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mmg.. sampai en hasben kata.. suar jeans dia tak leh pakai dahhhhh...
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tak pun... tak suka bersiap ok!!
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - tak langsunggggggg...
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - tak perasan lak.. hahahah
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - bulat jer..
  • Perut tampak agak lonjong - ada jugakkkk...
  • Mengidam makanan yang manis - tak mangidam.. tapi klu ada makan.. n takda pun takpa..
  • Sukakan buah-buahan - normal..
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya tak kot...
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - takda masalah.. tapi masalahnya.. malas bersiap@!!!!
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..
Assalamualaikum...

Salam 8.52 mlm.. Dah lama jugak c mengila kat blog ni kan.. Hehehe.. Malassssss.. So x leh kata apa la. Kat sini just nk citer tarikh keramat 18.7.10-18.7.12 genap 2 thn usia perkahwinan kami bersama. Dan alhamdulillah berkat drNya.. Kami dikurniakan seorang pu3 yg sgt comel Aisya syafiyya namanya. Dan alhamdulillah juga, tuhan murahkan rezeki anak buat kami bila awin disahkan mengandung 5 bulan sekarang. Dan lebih mengembirakan lagi kami dah pun tahu jantina anak. Alhamdulillah.. Segalanya telah diatur dlm kehidupan kami dan kami percaya ini yg terbaik. Syukur tak terhingga.

Seperti biasa asam garam berumahtangga.. Ada pahit ada manis. Pada awin yg pahit itu jgn terus di buang dan yg manis itu jgn terus ditelan. Apa pun, jdkan semuanya sbg penguat utk kita terus kehadapan. Jgn hnya dgn sedikit kekurangan kita terus menyalahkan dan menghukum. Bertindaklah menggunakan otak bukannya hati. Kerna hati selalu membuatkan kita menyesal selamanya.

Nk share kek yg x beropa nk specel.. Heehhehe.. Kira ok la cubaan pertama...