Pages

Monday, June 29, 2009

~MASAKAN UJUNG MINGGU~



As-salam..
nie nk citer hal2 yg masak waktu weekends hr tuh.. jumaat mlm aku wat nasi lemuni, sabtu pagi makan pancakes n garlic bread ngn telur..
utk pancake:

tepung gandum 1 cawan
cream of tartar 1 sk
soda bicarbonate 1 sk
fresh milk
telur 1 biji
majerin ckit
- gaul majerin dan tepung, tatar dan bicarbonate kemudian masukkan telur dan susu kacau hingga sebati.. dah boleh masak pun.. boh la peanut ka jem ka.. yg korang suka la..-


utk nasi lemuni :

nasi 3 pot
bawang besar 2
ulas bawang putih 1 ulas
halia (lebih pun takpa)
halba
lada hitam (biji)
daun lemuni (bland)
santan
garam
- basuh beras n toskan, masukkan kesemua bahan di atas n dah boleh masak -

utk garlic bread with egg:

roti (apa2 roti pun bole)
bawang putih (tumbuk boleh, cincang pun blh)
daun parsley
mentega
- sapu mentega then tabur la bawang putih n daun tuh.. siap utk dibakar n makan bersama telur goreng -
* tak rugi try... sedappppp*








~RENDANG AYAM~


As-salam
dah lama tingin nk makan rendang ayam nie.. klu tak time raya jer blh mkn.. ermm.. kebetulan hr ahad tuh aku n kengkawan ada kelah kat taman rimba n decide masing2 masak 1 lauk.. ermm.. peluang la nk msk rendang ayam ni.. dah lama tak buat..tapi resepi still lam pala otak ni.. dah suka kan.. msti la ingat..
ada kengkawan yg suggest supaya aku letak ingrediant dia.. kali ni aku letak ok.. utk kawan aku tuh.. hehehe..
~BAHAN2NYA~
AYAM 1 EKOR
* BAWANG MERAH 3 ULAS
* BAWANG BESAR 2 ULAS
* BAWANG PUTIH 2 ULAS
* LENGKUAS
* HALIA
*SERAI 2 BTG
* CILI KERING
SEMUA BAHAN YG * BLAND SEKALI..
MASUKKAN AYAM DAN SEMUA BAHAN YG DI BLAND KAN..
MASUKKAN JUGA ASAM KEPING, KUNYIT DAN KERISIK
AGAK MENDIDIH DAN CABAI PUN MASAK, MASUKKAN SANTAN, GARAM DAN PERISA..
LAST SEKALI POTONG DAUN KUNYIT UTK NAIKKAN BAU..
SEDIA UTK DI HIDANG..
senang je kan.... boleh la nanti try.. nie masakn wajib di hari raya.. klu takda tak lengkap rasanya.


Sunday, June 28, 2009

~NASI AYAM~


As-salam..
blog aku nie dah jadi blog masakan lak.. hehehe.. asik2 mkn jer..
ermm.. ok la tuh! nie sebenarnya menu hr jumaat mlm.. my mummy n dad dtg umah.. tatau nk msk pe.. so msk nasi ayam jer la..
senang la jugak. campur tingin sama.
lagipun aikal pebret nasi ayam nie.. tak rugila membuatnya..
lagipun my sis n bro pun dtg umah gak. buat ayam pun sampai sekoq.. huhuhu..
selama nie tak pernah citer pun apa bahan2 yg aku msk..kan.. ermmm..
sat nk cita no...
~BAHAN2NYA~
UTK NASI:
NASI 2 POT (BERAS BASMATHI)
AIR REBUSAN AYAM
KULIT KAYU MANIS
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA
BUNGA LAWANG
UTK SUP:
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
HALIA
KIUB AYAM
SUP BUNJUT
UTK CABAI MERAH:
CILI MERAH
CUKA
CILI SOS
BAWANG PUTIH
UTK KICAP:
BAWANG PUTIH
KICAP PEKAT/MANIS
AIR REBUSAN AYAM
UTK PERAP AYAM:
BAWANG MERAH/PUTIH
HALIA
SOS TIRAM
KICAP PEKAT

nie la resepi aku jumaat mlm tuh.. aku mmg suka memasak klu ada masa ada barang n ada duit... muahahaha

tapi aku suka masak menda yg bukan lauk pauk nie.. klu setakat lauk pauk nie.. cam mmg mknn harian kot.. so.. besa la kan.

so.. nie jerla.. nice kan.


Thursday, June 25, 2009

~di balik tabir~


As-salam all..
hr nie nk citer bnyk menda ckit... hehe ni nmnya malas nk bnyk2 part.
minggu ni minggu makan kot.. eeee.. ngeriii toi, badan conpermm naik nie.. adusssss.. 10sion2.
mau menanah biji mata melihatnya.. hehehe
tapi takpe... hobi tetap d teruskan.
minggu nie lak kat opis cam kelam kabut jer.. mn tak nya.. sorang staff kami dah kena TB.. makkkk aiiii.. lagi ngeriii.. aduhh!! kami diminta klu boleh buat medical check up d pusat sejahtera. ni pun ngeri gak.
paling malas klu kena ambik darah nie...
nanti la.. tggu masa yg dh ready.. hahahaha.. aci dok??
abaikan jap menda tu.. kita layan citer hari2 aku lagi beshhh..
hari2 yg aku lalui tanpa sempadan, tanpa di paksa2.. wahhhh gituu.


~NASI KANDAR~

nk wat dogengan tntang kisah di sebalik tabir nasi kandar nie...

dah seminggu aku kempunan nk mkn nasi kandar deen nie.. tapi tak pat pun, yerla.. dah la parking ssh, Q pun blh tahan, masa lagi.. ermmm.. ssh gak erk klu sorang ni. nmpk gayanya kena minta pertolongan cemas kat somebody... hahahaha.. akhirnya aku pat gak mkn nasi kandar nie.. ilang kempunan.. lauk dia daging n telur sutun.. then aku upgrade kan dia ngn cabai melaka taruh kicap.. wahhhhh.. leleh air liurrr.. slurrppp.. sedap bangat!! hari yg memuaskan..

apa2 pun nk say tks 2 tukang beli.. i like it!! nanti bli lagi k.. muahhhh..


~SEDONDON~

nie lak citer aku masuk kerja n sedondon lak ngn ofismate aku.. muahahaha..
aku tak pasan pun.. tiba2 cik pia dtg.. cakap..'peace'.. wahhh.. alkisah!! mcm berjanji lak. nasib la aku tak iron tudung kuning gak.. klu tak lei jadi bentara ka.. nasyid ka. ha kena la tuh..
cik pia la minta nk tangkap gambo.. katanya dah pakai bj sama.. aku pun tak terlintas.. tapi bila dah dia tangkap..aku pun nk jugak. kenangan... nanti ntah bila lak yg sedondon nyeee.. tak gitu cik pia?... hehehehe..

~WHAT'S UP??~
aduihhh.. ngeriii aih. ni tido ka apa erk?? beralaskan runner lak tuh.. habis!!!
citer dia camni.. dia actually tngh makan, makan punya makan... aku pun tak kisah la.. tngh layan laptop sama. so tak pasan pun.. tak sampai berapa second aku kalih nk ushar dia makan... naaaaaaaaaaaaa.... nasib dia tak masuk lam pinggan tuh ha.. eee... memang menggerikan lah..
dia mmg hantu tido. 'raja tido'... hehehe... lambat jer ckit.. habis la.. masuk time.. zupppp.. 'krohhhh...krohhh...krohhhh..'.. ha... itu la muhammad haikal farhan. umo 7 tahun.. yg bila start bercakap..ssh nk berhenti!! renung2 kanlah!!!


~CHICKEN SCALOPS~
ayam nie..mmg pebrettt gilerr aku.. sedapppp sgt.. sbbnya dalam ada truh chez maa... chezz lak my pebrett too.. aku sorang ja 6 biji... waaaaaaaaaaaaa... mcmmn badan tak naik klu dah telan sekali 6???? help!help!.. ssh la klu cmnie.. semuanya sedap.. bila yg tak sedapnya??? haaaa... time sakit.. kan..kan.. tapi takkan nk minta sakit kot?? ada logika?? hahaha.. lu pk la sendirik..
ok.. tu jer citer hr ni.. sekian.. tima kasih!










Wednesday, June 24, 2009

~laksa mee~



As-salam...
salam sejahtera 2 all.... hr ni dilanda ujan salji kat penang... wakakakaka... sejak bila la m'sia ada salji erk...?? x bernas langsung..
disebabkan cuaca yg sejuk2 ketul batu nie... lawannya panas dok??... ermmm... idea suda mari... jeng.jeng.jeng.... LAKSA MEE... apa tue laksa mee??? laksa campur mee ka??? iskh..kuah dia??? haaa..... mai sini nk citer...lamanya aku tak makan menda nie... ya ampun sedappp.. mkn panas2.. then relax.. fuhhh.. sempoiiii.
laksa mee nie actually makanan org pantai remis nuuu.. so kat penang mmg tak famos pun.. klu sebut pun org takkan tau punya. melainkan org2 yg sewaktu dengannya jerrr.
dia mcm masak laksa gak cuma dia lagi senang dr laksa.....simple.. bahannya cuma kacang panjang n sambal tumis udang.. simple kan.?
tapikan... laksa dia tu ssh tau nk pat kat penang nie... klu ada pun tak sama ngn yg pantai punya.. then lagi mahai lak tuh.. iskh3... tak berbaloi.. walhal kilang laksa tuh kat penang, seberang perai... ada logika???
nielah yg sempat aku tangkap... n sempat kongsi dan simpan kat blog ni dijadikan kenangan 'my resepi'.. sbb memasak nie mmg hobi aku.. tak pernah rasa jemu utk mencuba.. janji mood mau elok..

bahan:

* 1 bungkus laksa mee (mee tiau)
Bahan-bahan sup:-
5 biji bwang merah
5 ulas bawang putih
ikan termenung (direbus ambil isinya)
garam
10 tangkal kacang pjg

Sambal mee:-
2 cm belacan
5 bawang merah
10 tangkal cili kering
Sedikit udang kering/hidup
3 keping asam keping
garam n gula
tumis bawang merah n bawang putih dan isi ikan hingga wangi - Biar seketika - masukkan air 3 cawan - asam keping - garam
kisar bawang merah, bawang putih, belacan, cili kering, - tumis bahan2 yg dikisar sampai wangi n masak - masukkan udang, asam keping,gula n garam secukup rasa

wajah laksa mee aku.... menarik ka tak erk?? menarik ka tak ka.. yg penting sodappppp!! tak gitu ya..?? air tangan tuh penting..


cau cin cau!!!!!!!!

Tuesday, June 23, 2009

~KERINDUAN~

Bila hati menyepi
Kerinduan akan mula bertapak
Kita akan terpanggil dalam kesyahduan
Menggamit kenangan yang indah
Namun apakah mungkin akan berulang
Segala kenangan yang telah terjadi
Walau dengan ketiadaan yang dirindu
Seribu kenangan menjadi hamparan
Betapa tinggi nilai kasihku
Namun hanya Tuhan yang mampu
Mendengar keluh kesahku
Agar aku mampu berteman
Dalam kesunyian yang menghimpit
Hidup yang tiada bertepian
Apakah dosa lama akan menghantui
Sejarah kelam hidupku
Dalam meneruskan perjuangan hidup
Walau kini di rundung rindu
Tanpa teman yang mampu
Mendamping dan menemaniku
Hingga akhir hayat
Serta putus nyawaku...

Monday, June 22, 2009

nasi daging, kurma & air asam


As-salam..

minggu yang rajin utk aku buat makanan lain dr lain ckit. dah tuh bukan waktu weekends lak tu.. hehehe.. actually dah tatau nk msk pe sama.. hr2 menda yg sama jer kan.. so cam boring lak.. sekali sekala tak slh nk try..

aku buat nasi daging, kurma daging n watermelon smoothie.

Bahan-bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis:

2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.


nk buat nasi daging ni tak susah mn pun.. main campak2 jer.. rebus daging sampai empuk then air dia ambik wat masak nasi. tk ssh pun. then kena tumis darat ckit.. standard la kan klu nasi2 cmnie..

air nie lak... tak ssh gak.. just ambik watermelon, susu cair n yogurt then mix kan dia.. mmg sedap sgt.. taruh lak ais ketul kan.. perghhhh ilang dahaga2 semua. tak rugi mencuba!



seumur hidup tak pernah wat sebenarnya nasi daging nie.. tapi cam menarik bila cari kat tenet tu..then bahan pun tak ssh mn.. senang nk cari. cuma mungkin lama menunggu daging empuk laa..


utk masak DIM SUM senang jer..
mai nk citer..
bahan2:
kulit wantan
udang
tepung jagung
telur
daun b/sup
gaulkan semua then boleh isi dlm kulit wantan n siap utk di goreng..
ha.. ni lagi satu yg tak pernah aku wat.. DIM SUM.. makanan org cina nie.. selalu klu g kat hotel nanti ada menda nie.. sedap! tapi ms tuh tak reti nk wat.. so skng dah tau blh di katakan slalu gak aku membuatnya sai senang sgt2. igtkan ssh.... hehehe.. tu la tak nak mencuba, mn tau! tak sampai 10 minit pun membuatnya. grg garing2.. then cicah ngn sos lak! mmg sedap sgt.. try klu tak caya!!


ni kurma daging. nk match kan ngn nasi daging tuh... baru terangkat kan.. kurma ni dh slalu la aku wat.. so tak ssh mn pun. hr tuh kiranya makan yg heavy gak la... tapi puas hati.. aikal cakap sedap!!

bahan:


600 gm (1 kati) daging
2 gelas santan dari ½ biji kelapa
3 gelas air
daun pudina

Bahan2 untuk ditumbuk

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
4 biji lada hijau
1 bungkus serbuk kurma
2 sudu air limau nipis3
sudu minyak sapi
1 labu bawang besar(dibelah dua)
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kulit kayu manis
Cara:
Daging dipotong kecil, cuci, gaulkan dengan rempah kurma dan bahan tumbuk. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning. Masukkan daging yang bergaul rempah, kacau dan tutup periuk. Bila berbau wangi, masukkan air dan biar hingga air kering, baru masukkan santan dan garam ikut rasa. Kecilkan api, masukkan air limau, daun pudina, bawang besar, biarkan hingga berminyak.



ha nie lak menu utama dia... nasi daging kena mkn lauk nie baru ada kick! mmg sedap.. tak yah lauk2 lain pun kira ok dah. buat air asam pun bkn ssh mn... main campak2 n tak yah masak2 atas api pun... senang kan! slamat mencuba!


~Hepy Fathers Day~




As-salam..
sempena fathers day nie.. aku nk wish kat beberapa org..
1st, to Mr abdul jalil..
Mr. saidon..
also to...
Mr. Roslan..
"semoga menjadi bapa yg sempurna"
I Love U All...
huhu.. ok lah.. nie sambutan fathers day yg sempat kami celebrate together.. actually tak rancang pun.. tapi tiba2 jer acik bw kek.. so decide mkn kat KFC jer la.. menarik gak.. sai semua ada kumpul so hepy la...
kami kuar rumah after magrib.. then pergi kat KFC yg terdekt jer sbb 2morow nk kerja...waaaaaaa...
sampai jer kat KFC punya la ramai manusia.. iskh3.... Q punya la pjg..
tapi takpe.. Q jer..

niela kek yg acik beli kat dad... simple tapi menarik dlm dia... sedap lak tu.. bagus acik atas usaha anda membeli kek.. tahun depan jgn lupa lagi k.. hehehe..

eh... ni sapa yg sambut fathers day nie???? ermmmm.... mcm besday budak2 jerrrr.. biar betik..??

semua sedia menunggu jer nie... sabo k.. kita baca doa apa yg patut dulu n wish dulu...

yehhhhh... cepat2 potong.. jgn lupa niat kat lam hati sekali k... tks 2 giving a true love 4 our family.. im proud of u..

apesal ko aikal??? terbeliakkk biji mata ha.... mak aiii lubang idup ko????

nie apa kes lak ej???? takkan KFC masam kot??? heran toiiiii.

nie lak brutal girl... cam laki.. tapi pmpn...

my sis n my bro in low...

so nice......

paksu n me.... siap tunjuk ayam lagi tuh... wahhhhh...

acik!!!!!!! apa kes ni?? sampai tertutup mata sebelah?? agak2 a klu sedap pun... malu aihhhh

hehehe..... KENTUCKY FRIED CHICKEN! ada session II tau.. nanti aku sambung k.... cau!













Thursday, June 18, 2009

~Tempoyak~


As-salam..
ni menu aku hari rabu lak... huhu.. aikal pun pebret gak tempoyak ni.. smpai makan dua pinggan.. fuhhh puas hati rasanya..

nk buat pun tak susahh.. senang jer.. main rebus naik jer... tak yah tumis2 nie..

bahan:

ikan termenung/patin

cili hijau (tumbuk)

serai (diketuk)

bawang merah 9 (ditumbuk)

asam keping

tempoyak

semua bahan tadi rebus naik jer...


kena lak ngn sambal tempoyak n petai.. perghhhh memang puas hati gila makan nasi time tuh... selera habis... actually makanan ni org perak
hehehe.... layanzzzzz

~spageti~



As-salam..
huhu... menu aku utk hari selasa.. tapi baru nk update.. heheh.. besala rajin terlebih... ms buat menu ni adik beradik mai umah.. my mummy,daddy..paksu n geng.. my sis n family... siap da wat mkn durian lagi tu.. huhu.. gamat2.. sampai koi 12 gak a... lepak.

spageti ni senang ja nk wat.. tak susah pun.. main campak2 jer... tumis apa lebih kurang ckiit.. jadiiii

so... nielah yg sempat aku tangkap utk dibuat simpanan mskan aku..

Wednesday, June 17, 2009

~WEDDING~

As-salam..
good nite.. huhu.. hr ni nk update blog.. almaklumlah baru2 ni kan school holiday.. so bnyk la kenduri kendara ni kan.. nie la salah satu kenduri yg aku pergi siap jadi pengapit lagi ha... 2-2 kawan aku.. satu ofismate..satu lagi ex house mate... hepy sgt tgk diaorg... harap korang bhgia k.. n dpt anak yg tomei2... jgn log laq cam pak dia dah a... hehehe...

me n my best friend in the world... wahhhhh gituuu.. actually sorry to u coz aku tak pat join ms kenduri belah pmpn.. tapi takpe.. doa sentiasa mengiringimu bersama.. nanti doakan utk aku lak k..


pintu gerbang... tema diaorg nie warnanya ijau.... cantikkan lepa 2 nie... tomeiiiiii... 'welding' in the year... (kapan la kata.... bkn aku) muahahaha..

seiring dan sejalan... harap2 lepas ni pun sama la yea...

so sweet my dear.....


huhuhu... doa kami utk angpa...

tks... sebab swoh jadi pengapit... nanti sapa nk jadi pengapit aku lak??? hahahahaha.. lu pk la sendirikkk...

ada lagi tak upload... nanti la aku wat sesion II lak..







Tuesday, June 16, 2009

8C SEBAB SUAMI BENCI ISTERI

As-salam..
ni satu artikel yg sangat menarik utk aku kongsi bersama2 kaum2 hawa... tapi kena igt gak a.. kaum adam pun kena ambik kira gak apa benda yg tidak disukai isteri.. so.. sama2 la memperbaikinya...

Untuk di kongsi bersama teman2 8C SEBAB SUAMI BENCI ISTERI
dari Dr Fadzilah Kamsah

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya.. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

C8 CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa... Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.
8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.
Renung2kanlah dan selamat beramal…..

Monday, June 15, 2009

As-Salam..
Huhuhu... hola.. jom aku nk citer hr2 bz aku.. bz tahap gaban. ms tu kami da conference kat vistana n PPSF.. nk terkuar bis tgn n kaki nie..
tapi kira ok la... dinner ni pun nyaris2 aku tak nak g.. yer la dah letih nk mampohhh.. tapi p jugak la.. rugi lak x g kan...

sempat lagi possing kat umh.. yerla tggu MR buden tak sapa2 g...

nie la syahida farwin...

dah mcm berkabung jerrr.. hitammm jer..

ha.. ms nie dah smpai vistana... nmpk tak background dia tu... stage dia.. tngh lngsung tarian jowo.. huhu

nie lak aksi yg tak dirancang... bagusnya aku dok possing nk ambik gambo ngn ad... kaco lak si MR buden nie... ngn prawnn nyeee... eeee...

ni pinggan kosong... maknanyaa sodapppp la tue.. sampai licin

yg nie culture from penang....

menu kami pd mlm tue... chinese set..
k.zai, me & dr. zue...

huhu... start program koi 8.. bis koi 11 cmtuh... hapening gak a.. hilang gak a letih hr tu... tks 2 all...





Sunday, June 14, 2009

~Bowling~

AS-Salam..
actually men boling ni mmg salah satu hobi aku di masa lapang... enjoy.
so masa nie maksu ina aku from k.l datang.. hubby dia yg ajak actually.. so aku n my famly pun g la megamall.. kat megamall pun yg bestnya...
lane dia cantik ckit.. bola pun ok..
kiitaorg g pun dah lewat..
tapi dpt gak la main sorang 2 game.. so.. masing2 tunjuk kehebatan laa..

ha... nielah paksu aku.. actually kami panggil dia ustaz.. sbbnya.. dia ni pengetua kat salah sebuah sekolah tahfiz di k.l (ampang).. sekolah yg dia buka sendiri.. huhu.. tapi ustaz ni sempoiiii.. semua dia kira ok jer...

huhu... sempat lagi tangkap bola2 nie...

haaa... tu diaa... acik n paksu menunjukkan bakat masing2.. baling jgn tak baling.. jgn masuk longkang dah a... kuang..kuang..

ni la barisan2 player... hahaha... tapi maksu ina n my mummy tak main.. maksu tu preggy 7 month... kang klu main terberanak lak.. hahah..

nielak... ball girl... hehehe.. dia la yg cbuk sepanjang game tuh... nak baling jugak2.. mcm la kuat..

so.. kami semua mmg enjoy sgt mlm tu... hrp lain kali kita dpt main kat k.l lak eerkk.. maksu.

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...



As-salam..
nie nk citer hal2 yg masak waktu weekends hr tuh.. jumaat mlm aku wat nasi lemuni, sabtu pagi makan pancakes n garlic bread ngn telur..
utk pancake:

tepung gandum 1 cawan
cream of tartar 1 sk
soda bicarbonate 1 sk
fresh milk
telur 1 biji
majerin ckit
- gaul majerin dan tepung, tatar dan bicarbonate kemudian masukkan telur dan susu kacau hingga sebati.. dah boleh masak pun.. boh la peanut ka jem ka.. yg korang suka la..-


utk nasi lemuni :

nasi 3 pot
bawang besar 2
ulas bawang putih 1 ulas
halia (lebih pun takpa)
halba
lada hitam (biji)
daun lemuni (bland)
santan
garam
- basuh beras n toskan, masukkan kesemua bahan di atas n dah boleh masak -

utk garlic bread with egg:

roti (apa2 roti pun bole)
bawang putih (tumbuk boleh, cincang pun blh)
daun parsley
mentega
- sapu mentega then tabur la bawang putih n daun tuh.. siap utk dibakar n makan bersama telur goreng -
* tak rugi try... sedappppp*









As-salam
dah lama tingin nk makan rendang ayam nie.. klu tak time raya jer blh mkn.. ermm.. kebetulan hr ahad tuh aku n kengkawan ada kelah kat taman rimba n decide masing2 masak 1 lauk.. ermm.. peluang la nk msk rendang ayam ni.. dah lama tak buat..tapi resepi still lam pala otak ni.. dah suka kan.. msti la ingat..
ada kengkawan yg suggest supaya aku letak ingrediant dia.. kali ni aku letak ok.. utk kawan aku tuh.. hehehe..
~BAHAN2NYA~
AYAM 1 EKOR
* BAWANG MERAH 3 ULAS
* BAWANG BESAR 2 ULAS
* BAWANG PUTIH 2 ULAS
* LENGKUAS
* HALIA
*SERAI 2 BTG
* CILI KERING
SEMUA BAHAN YG * BLAND SEKALI..
MASUKKAN AYAM DAN SEMUA BAHAN YG DI BLAND KAN..
MASUKKAN JUGA ASAM KEPING, KUNYIT DAN KERISIK
AGAK MENDIDIH DAN CABAI PUN MASAK, MASUKKAN SANTAN, GARAM DAN PERISA..
LAST SEKALI POTONG DAUN KUNYIT UTK NAIKKAN BAU..
SEDIA UTK DI HIDANG..
senang je kan.... boleh la nanti try.. nie masakn wajib di hari raya.. klu takda tak lengkap rasanya.



As-salam..
blog aku nie dah jadi blog masakan lak.. hehehe.. asik2 mkn jer..
ermm.. ok la tuh! nie sebenarnya menu hr jumaat mlm.. my mummy n dad dtg umah.. tatau nk msk pe.. so msk nasi ayam jer la..
senang la jugak. campur tingin sama.
lagipun aikal pebret nasi ayam nie.. tak rugila membuatnya..
lagipun my sis n bro pun dtg umah gak. buat ayam pun sampai sekoq.. huhuhu..
selama nie tak pernah citer pun apa bahan2 yg aku msk..kan.. ermmm..
sat nk cita no...
~BAHAN2NYA~
UTK NASI:
NASI 2 POT (BERAS BASMATHI)
AIR REBUSAN AYAM
KULIT KAYU MANIS
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA
BUNGA LAWANG
UTK SUP:
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
HALIA
KIUB AYAM
SUP BUNJUT
UTK CABAI MERAH:
CILI MERAH
CUKA
CILI SOS
BAWANG PUTIH
UTK KICAP:
BAWANG PUTIH
KICAP PEKAT/MANIS
AIR REBUSAN AYAM
UTK PERAP AYAM:
BAWANG MERAH/PUTIH
HALIA
SOS TIRAM
KICAP PEKAT

nie la resepi aku jumaat mlm tuh.. aku mmg suka memasak klu ada masa ada barang n ada duit... muahahaha

tapi aku suka masak menda yg bukan lauk pauk nie.. klu setakat lauk pauk nie.. cam mmg mknn harian kot.. so.. besa la kan.

so.. nie jerla.. nice kan.



As-salam all..
hr nie nk citer bnyk menda ckit... hehe ni nmnya malas nk bnyk2 part.
minggu ni minggu makan kot.. eeee.. ngeriii toi, badan conpermm naik nie.. adusssss.. 10sion2.
mau menanah biji mata melihatnya.. hehehe
tapi takpe... hobi tetap d teruskan.
minggu nie lak kat opis cam kelam kabut jer.. mn tak nya.. sorang staff kami dah kena TB.. makkkk aiiii.. lagi ngeriii.. aduhh!! kami diminta klu boleh buat medical check up d pusat sejahtera. ni pun ngeri gak.
paling malas klu kena ambik darah nie...
nanti la.. tggu masa yg dh ready.. hahahaha.. aci dok??
abaikan jap menda tu.. kita layan citer hari2 aku lagi beshhh..
hari2 yg aku lalui tanpa sempadan, tanpa di paksa2.. wahhhh gituu.


~NASI KANDAR~

nk wat dogengan tntang kisah di sebalik tabir nasi kandar nie...

dah seminggu aku kempunan nk mkn nasi kandar deen nie.. tapi tak pat pun, yerla.. dah la parking ssh, Q pun blh tahan, masa lagi.. ermmm.. ssh gak erk klu sorang ni. nmpk gayanya kena minta pertolongan cemas kat somebody... hahahaha.. akhirnya aku pat gak mkn nasi kandar nie.. ilang kempunan.. lauk dia daging n telur sutun.. then aku upgrade kan dia ngn cabai melaka taruh kicap.. wahhhhh.. leleh air liurrr.. slurrppp.. sedap bangat!! hari yg memuaskan..

apa2 pun nk say tks 2 tukang beli.. i like it!! nanti bli lagi k.. muahhhh..


~SEDONDON~

nie lak citer aku masuk kerja n sedondon lak ngn ofismate aku.. muahahaha..
aku tak pasan pun.. tiba2 cik pia dtg.. cakap..'peace'.. wahhh.. alkisah!! mcm berjanji lak. nasib la aku tak iron tudung kuning gak.. klu tak lei jadi bentara ka.. nasyid ka. ha kena la tuh..
cik pia la minta nk tangkap gambo.. katanya dah pakai bj sama.. aku pun tak terlintas.. tapi bila dah dia tangkap..aku pun nk jugak. kenangan... nanti ntah bila lak yg sedondon nyeee.. tak gitu cik pia?... hehehehe..

~WHAT'S UP??~
aduihhh.. ngeriii aih. ni tido ka apa erk?? beralaskan runner lak tuh.. habis!!!
citer dia camni.. dia actually tngh makan, makan punya makan... aku pun tak kisah la.. tngh layan laptop sama. so tak pasan pun.. tak sampai berapa second aku kalih nk ushar dia makan... naaaaaaaaaaaaa.... nasib dia tak masuk lam pinggan tuh ha.. eee... memang menggerikan lah..
dia mmg hantu tido. 'raja tido'... hehehe... lambat jer ckit.. habis la.. masuk time.. zupppp.. 'krohhhh...krohhh...krohhhh..'.. ha... itu la muhammad haikal farhan. umo 7 tahun.. yg bila start bercakap..ssh nk berhenti!! renung2 kanlah!!!


~CHICKEN SCALOPS~
ayam nie..mmg pebrettt gilerr aku.. sedapppp sgt.. sbbnya dalam ada truh chez maa... chezz lak my pebrett too.. aku sorang ja 6 biji... waaaaaaaaaaaaa... mcmmn badan tak naik klu dah telan sekali 6???? help!help!.. ssh la klu cmnie.. semuanya sedap.. bila yg tak sedapnya??? haaaa... time sakit.. kan..kan.. tapi takkan nk minta sakit kot?? ada logika?? hahaha.. lu pk la sendirik..
ok.. tu jer citer hr ni.. sekian.. tima kasih!












As-salam...
salam sejahtera 2 all.... hr ni dilanda ujan salji kat penang... wakakakaka... sejak bila la m'sia ada salji erk...?? x bernas langsung..
disebabkan cuaca yg sejuk2 ketul batu nie... lawannya panas dok??... ermmm... idea suda mari... jeng.jeng.jeng.... LAKSA MEE... apa tue laksa mee??? laksa campur mee ka??? iskh..kuah dia??? haaa..... mai sini nk citer...lamanya aku tak makan menda nie... ya ampun sedappp.. mkn panas2.. then relax.. fuhhh.. sempoiiii.
laksa mee nie actually makanan org pantai remis nuuu.. so kat penang mmg tak famos pun.. klu sebut pun org takkan tau punya. melainkan org2 yg sewaktu dengannya jerrr.
dia mcm masak laksa gak cuma dia lagi senang dr laksa.....simple.. bahannya cuma kacang panjang n sambal tumis udang.. simple kan.?
tapikan... laksa dia tu ssh tau nk pat kat penang nie... klu ada pun tak sama ngn yg pantai punya.. then lagi mahai lak tuh.. iskh3... tak berbaloi.. walhal kilang laksa tuh kat penang, seberang perai... ada logika???
nielah yg sempat aku tangkap... n sempat kongsi dan simpan kat blog ni dijadikan kenangan 'my resepi'.. sbb memasak nie mmg hobi aku.. tak pernah rasa jemu utk mencuba.. janji mood mau elok..

bahan:

* 1 bungkus laksa mee (mee tiau)
Bahan-bahan sup:-
5 biji bwang merah
5 ulas bawang putih
ikan termenung (direbus ambil isinya)
garam
10 tangkal kacang pjg

Sambal mee:-
2 cm belacan
5 bawang merah
10 tangkal cili kering
Sedikit udang kering/hidup
3 keping asam keping
garam n gula
tumis bawang merah n bawang putih dan isi ikan hingga wangi - Biar seketika - masukkan air 3 cawan - asam keping - garam
kisar bawang merah, bawang putih, belacan, cili kering, - tumis bahan2 yg dikisar sampai wangi n masak - masukkan udang, asam keping,gula n garam secukup rasa

wajah laksa mee aku.... menarik ka tak erk?? menarik ka tak ka.. yg penting sodappppp!! tak gitu ya..?? air tangan tuh penting..


cau cin cau!!!!!!!!
Bila hati menyepi
Kerinduan akan mula bertapak
Kita akan terpanggil dalam kesyahduan
Menggamit kenangan yang indah
Namun apakah mungkin akan berulang
Segala kenangan yang telah terjadi
Walau dengan ketiadaan yang dirindu
Seribu kenangan menjadi hamparan
Betapa tinggi nilai kasihku
Namun hanya Tuhan yang mampu
Mendengar keluh kesahku
Agar aku mampu berteman
Dalam kesunyian yang menghimpit
Hidup yang tiada bertepian
Apakah dosa lama akan menghantui
Sejarah kelam hidupku
Dalam meneruskan perjuangan hidup
Walau kini di rundung rindu
Tanpa teman yang mampu
Mendamping dan menemaniku
Hingga akhir hayat
Serta putus nyawaku...

As-salam..

minggu yang rajin utk aku buat makanan lain dr lain ckit. dah tuh bukan waktu weekends lak tu.. hehehe.. actually dah tatau nk msk pe sama.. hr2 menda yg sama jer kan.. so cam boring lak.. sekali sekala tak slh nk try..

aku buat nasi daging, kurma daging n watermelon smoothie.

Bahan-bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis:

2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.


nk buat nasi daging ni tak susah mn pun.. main campak2 jer.. rebus daging sampai empuk then air dia ambik wat masak nasi. tk ssh pun. then kena tumis darat ckit.. standard la kan klu nasi2 cmnie..

air nie lak... tak ssh gak.. just ambik watermelon, susu cair n yogurt then mix kan dia.. mmg sedap sgt.. taruh lak ais ketul kan.. perghhhh ilang dahaga2 semua. tak rugi mencuba!



seumur hidup tak pernah wat sebenarnya nasi daging nie.. tapi cam menarik bila cari kat tenet tu..then bahan pun tak ssh mn.. senang nk cari. cuma mungkin lama menunggu daging empuk laa..


utk masak DIM SUM senang jer..
mai nk citer..
bahan2:
kulit wantan
udang
tepung jagung
telur
daun b/sup
gaulkan semua then boleh isi dlm kulit wantan n siap utk di goreng..
ha.. ni lagi satu yg tak pernah aku wat.. DIM SUM.. makanan org cina nie.. selalu klu g kat hotel nanti ada menda nie.. sedap! tapi ms tuh tak reti nk wat.. so skng dah tau blh di katakan slalu gak aku membuatnya sai senang sgt2. igtkan ssh.... hehehe.. tu la tak nak mencuba, mn tau! tak sampai 10 minit pun membuatnya. grg garing2.. then cicah ngn sos lak! mmg sedap sgt.. try klu tak caya!!


ni kurma daging. nk match kan ngn nasi daging tuh... baru terangkat kan.. kurma ni dh slalu la aku wat.. so tak ssh mn pun. hr tuh kiranya makan yg heavy gak la... tapi puas hati.. aikal cakap sedap!!

bahan:


600 gm (1 kati) daging
2 gelas santan dari ½ biji kelapa
3 gelas air
daun pudina

Bahan2 untuk ditumbuk

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
4 biji lada hijau
1 bungkus serbuk kurma
2 sudu air limau nipis3
sudu minyak sapi
1 labu bawang besar(dibelah dua)
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kulit kayu manis
Cara:
Daging dipotong kecil, cuci, gaulkan dengan rempah kurma dan bahan tumbuk. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning. Masukkan daging yang bergaul rempah, kacau dan tutup periuk. Bila berbau wangi, masukkan air dan biar hingga air kering, baru masukkan santan dan garam ikut rasa. Kecilkan api, masukkan air limau, daun pudina, bawang besar, biarkan hingga berminyak.



ha nie lak menu utama dia... nasi daging kena mkn lauk nie baru ada kick! mmg sedap.. tak yah lauk2 lain pun kira ok dah. buat air asam pun bkn ssh mn... main campak2 n tak yah masak2 atas api pun... senang kan! slamat mencuba!





As-salam..
sempena fathers day nie.. aku nk wish kat beberapa org..
1st, to Mr abdul jalil..
Mr. saidon..
also to...
Mr. Roslan..
"semoga menjadi bapa yg sempurna"
I Love U All...
huhu.. ok lah.. nie sambutan fathers day yg sempat kami celebrate together.. actually tak rancang pun.. tapi tiba2 jer acik bw kek.. so decide mkn kat KFC jer la.. menarik gak.. sai semua ada kumpul so hepy la...
kami kuar rumah after magrib.. then pergi kat KFC yg terdekt jer sbb 2morow nk kerja...waaaaaaa...
sampai jer kat KFC punya la ramai manusia.. iskh3.... Q punya la pjg..
tapi takpe.. Q jer..

niela kek yg acik beli kat dad... simple tapi menarik dlm dia... sedap lak tu.. bagus acik atas usaha anda membeli kek.. tahun depan jgn lupa lagi k.. hehehe..

eh... ni sapa yg sambut fathers day nie???? ermmmm.... mcm besday budak2 jerrrr.. biar betik..??

semua sedia menunggu jer nie... sabo k.. kita baca doa apa yg patut dulu n wish dulu...

yehhhhh... cepat2 potong.. jgn lupa niat kat lam hati sekali k... tks 2 giving a true love 4 our family.. im proud of u..

apesal ko aikal??? terbeliakkk biji mata ha.... mak aiii lubang idup ko????

nie apa kes lak ej???? takkan KFC masam kot??? heran toiiiii.

nie lak brutal girl... cam laki.. tapi pmpn...

my sis n my bro in low...

so nice......

paksu n me.... siap tunjuk ayam lagi tuh... wahhhhh...

acik!!!!!!! apa kes ni?? sampai tertutup mata sebelah?? agak2 a klu sedap pun... malu aihhhh

hehehe..... KENTUCKY FRIED CHICKEN! ada session II tau.. nanti aku sambung k.... cau!














As-salam..
ni menu aku hari rabu lak... huhu.. aikal pun pebret gak tempoyak ni.. smpai makan dua pinggan.. fuhhh puas hati rasanya..

nk buat pun tak susahh.. senang jer.. main rebus naik jer... tak yah tumis2 nie..

bahan:

ikan termenung/patin

cili hijau (tumbuk)

serai (diketuk)

bawang merah 9 (ditumbuk)

asam keping

tempoyak

semua bahan tadi rebus naik jer...


kena lak ngn sambal tempoyak n petai.. perghhhh memang puas hati gila makan nasi time tuh... selera habis... actually makanan ni org perak
hehehe.... layanzzzzz



As-salam..
huhu... menu aku utk hari selasa.. tapi baru nk update.. heheh.. besala rajin terlebih... ms buat menu ni adik beradik mai umah.. my mummy,daddy..paksu n geng.. my sis n family... siap da wat mkn durian lagi tu.. huhu.. gamat2.. sampai koi 12 gak a... lepak.

spageti ni senang ja nk wat.. tak susah pun.. main campak2 jer... tumis apa lebih kurang ckiit.. jadiiii

so... nielah yg sempat aku tangkap utk dibuat simpanan mskan aku..

As-salam..
good nite.. huhu.. hr ni nk update blog.. almaklumlah baru2 ni kan school holiday.. so bnyk la kenduri kendara ni kan.. nie la salah satu kenduri yg aku pergi siap jadi pengapit lagi ha... 2-2 kawan aku.. satu ofismate..satu lagi ex house mate... hepy sgt tgk diaorg... harap korang bhgia k.. n dpt anak yg tomei2... jgn log laq cam pak dia dah a... hehehe...

me n my best friend in the world... wahhhhh gituuu.. actually sorry to u coz aku tak pat join ms kenduri belah pmpn.. tapi takpe.. doa sentiasa mengiringimu bersama.. nanti doakan utk aku lak k..


pintu gerbang... tema diaorg nie warnanya ijau.... cantikkan lepa 2 nie... tomeiiiiii... 'welding' in the year... (kapan la kata.... bkn aku) muahahaha..

seiring dan sejalan... harap2 lepas ni pun sama la yea...

so sweet my dear.....


huhuhu... doa kami utk angpa...

tks... sebab swoh jadi pengapit... nanti sapa nk jadi pengapit aku lak??? hahahahaha.. lu pk la sendirikkk...

ada lagi tak upload... nanti la aku wat sesion II lak..







As-salam..
ni satu artikel yg sangat menarik utk aku kongsi bersama2 kaum2 hawa... tapi kena igt gak a.. kaum adam pun kena ambik kira gak apa benda yg tidak disukai isteri.. so.. sama2 la memperbaikinya...

Untuk di kongsi bersama teman2 8C SEBAB SUAMI BENCI ISTERI
dari Dr Fadzilah Kamsah

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya.. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

C8 CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa... Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.
8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.
Renung2kanlah dan selamat beramal…..
As-Salam..
Huhuhu... hola.. jom aku nk citer hr2 bz aku.. bz tahap gaban. ms tu kami da conference kat vistana n PPSF.. nk terkuar bis tgn n kaki nie..
tapi kira ok la... dinner ni pun nyaris2 aku tak nak g.. yer la dah letih nk mampohhh.. tapi p jugak la.. rugi lak x g kan...

sempat lagi possing kat umh.. yerla tggu MR buden tak sapa2 g...

nie la syahida farwin...

dah mcm berkabung jerrr.. hitammm jer..

ha.. ms nie dah smpai vistana... nmpk tak background dia tu... stage dia.. tngh lngsung tarian jowo.. huhu

nie lak aksi yg tak dirancang... bagusnya aku dok possing nk ambik gambo ngn ad... kaco lak si MR buden nie... ngn prawnn nyeee... eeee...

ni pinggan kosong... maknanyaa sodapppp la tue.. sampai licin

yg nie culture from penang....

menu kami pd mlm tue... chinese set..
k.zai, me & dr. zue...

huhu... start program koi 8.. bis koi 11 cmtuh... hapening gak a.. hilang gak a letih hr tu... tks 2 all...





AS-Salam..
actually men boling ni mmg salah satu hobi aku di masa lapang... enjoy.
so masa nie maksu ina aku from k.l datang.. hubby dia yg ajak actually.. so aku n my famly pun g la megamall.. kat megamall pun yg bestnya...
lane dia cantik ckit.. bola pun ok..
kiitaorg g pun dah lewat..
tapi dpt gak la main sorang 2 game.. so.. masing2 tunjuk kehebatan laa..

ha... nielah paksu aku.. actually kami panggil dia ustaz.. sbbnya.. dia ni pengetua kat salah sebuah sekolah tahfiz di k.l (ampang).. sekolah yg dia buka sendiri.. huhu.. tapi ustaz ni sempoiiii.. semua dia kira ok jer...

huhu... sempat lagi tangkap bola2 nie...

haaa... tu diaa... acik n paksu menunjukkan bakat masing2.. baling jgn tak baling.. jgn masuk longkang dah a... kuang..kuang..

ni la barisan2 player... hahaha... tapi maksu ina n my mummy tak main.. maksu tu preggy 7 month... kang klu main terberanak lak.. hahah..

nielak... ball girl... hehehe.. dia la yg cbuk sepanjang game tuh... nak baling jugak2.. mcm la kuat..

so.. kami semua mmg enjoy sgt mlm tu... hrp lain kali kita dpt main kat k.l lak eerkk.. maksu.