Pages

Sunday, May 29, 2011

Aku yang semakin tak larat......

Assalamualaikum.... selamat petang..

hari ni sebenarnya x tau nk buat apa.. yg penting dah malas nk kuar kemana.. rasa mcm nk relax n baring jaaaa... kelmarin 28/5 dah jalan sakan rasanya... mula tu p kenduri kawin erin di sg dua seberang... then makan cendol maklom... ermmm.. sdap..

mcm biasa rutin.. masuk pulau p serbu sunshine sebab ada sale barang bb... walhal barang dah beli habis.. tapi sempat gak gagau gaun pink satu n satu baju tidur minie pink kolor gak.. hehehe... x tau la pening dah tgk bj bb belambak2... tapi bb x kuar lagi... hahaha.. kata en hasben.. motip beli gaun pink sbb ada sale n tema for eid tis year...


ni lah koleksinyaaaa.... hehe..

bj tiduq minnie.... polkadot... cuteee..


habis dari tu kami p spital bersalin sbb sepupu baru bersalin.. bb gurl .. 3.7kg.. tanya dia.. senang tak.. dia kata masa anak 1st n 2nd tak sakit sbb 3kg ja.. kali ni rasa sakit sbb bb besar... huhu... ngeri jer dengar.. hehe.. takpa.. dia punya part dah habis.. aku punya part? belum lagi,... masih menunggu... esok 30hb mei.. genap la 36weeks... meaning.. 9 bulan.. so.. org ckp.. bila2 masa klu bb nk kuar.. dia blh kuar.. dah cukup sifat n matang.. tapi aku ttp doakan agar tunggu la sampai ke minggu 38.. is better kot..

lepas dari tu.. aku ronda lak ngn en hasben sampai ke night market.. dah lama tak lepas ke sana.. beli buah sambil ronda2... jammed gila.. ,mungkin cuti skolah kot.. sana sini penuh keta.. nk p mkn kat nan corner pun tak leh sbb parking takda.. so decide p mkn kat padang brown jer la... nk masuk gurney pun x sangup sbb keta banyak terus jer pergi ke padang brown.. pesan bihun hailam majid n sup ayam + roti... ermm sedappp...

dahtu... kami pusing qbay lak 1 lap.. sampai seagate... mmg tak larat sgt2.. sampai rumah... mandi.. solat apa semua.. terus baring.. tapi mcm biasa.. mata ttp tk leh lena.. last2 layan novel KASIH YANG SUCI.. rasa2nya pkl 2 lbh am baru lena kot... ermm.. sempat lagi mimpi my bb kuar n i kiss her... so cuteeee...

utk rutin hari ni... ahad.. memang santai habis kat rumah.... pesan nasi kandaq DEEN kat hasben.. then layan kat rumah jer la... sambil tgk tb....


SAJA LA AKU NK SHARE CKIT ANTARA BARANG2 YG BARU SAMPAI DAN DIPESAN SECARA ON9....


nie koleksi yg aku beli 0n9.... murahhh... yg penting pink..


yg nie antara romper yg aku beli kat 0n9.. dan sedar tak sedar aku dh beli sakan rupanya... sekali sampai aku pun pening.. bnyk sgt plak dh..



yg nie lak... tungku bb aku beli 0n9 gak... dia dah bu


Wednesday, May 11, 2011

Hepy Ibu Day...

ASSALAMUALAIKUM... hepy wednesday...
tiba2 cek mcm rajin plak nak menghadpate bnda2 ni.. hehehe.. sbb gambaq memang dh ada lam hp.. sooo.. kerja yg mudah n senang.. klu dlm kamera ni.. memang oden mls.. sbb bnyk kojeeee.. hahahaha.. bila dh snap pakai hp.. gambar pun mula la ada yg elokss.. dan tidak eloksss.. huh..
wat ever is.. memory..

citer2 ni.. hal MOTHERS DAY baru2 ni... setiap hari adalah hari ibu.. tapi tak salah klu ada 1 hari yg kita angap lebih specel.. selain menyambut ulangtahun kelahiran ibu... kan..kan.. tak lebih dari itu.. apa yg penting NAWAITU kita... iklas... yg selebihnya NO KOMEN..

Hari sabtu aku g umah my m0m di juru... pastu kami p mandi kat KOLAM AIR PANAS, BALING.. jauhhhnyeee jgn ckp.. cek rasa mcm dah lenguh2 pingang dok dlm keta.. huhu.. sampai dlm pkl 10pm.. sampai rumah pkl 4am.. haiyaaa... mujur la cuti.. blh cover blk waktu tidur.. hehehe..

Hari ahadnya.. cek p umah MIL.. kak2 ipar n biras buat mee rebus.. en hasben beli kek from secret recipe.. emmmm... yummy.. my fav cake. Chocolate Fudge..



CAKE FOR MY MOM..


ME N DHIA QISTINA..


MY MOM... SO CUTEEE KAN..


BUDAK DEMOK NI... SUKA TUNJUK PEACE BILA MASA PUN..


MY MOM... PRESENT HENDBEG FROM SEMBONIA..



CAKE FOR MIL FROM SECRET RECIPE




HIDANGAN DI PETANG AHAD..



COKODOK TERBAIK...



EN HASBEN I... HEHEHE.. A.K.A 'RBH'... HAHAHAHA



Monday, May 9, 2011

Makan2 @Kenny ROgers..

Huhuhu... tak leh nk kata pa lah... tinggal sebulan ja lagi n nk kena stat berpanatang.. so kena mkn apa yg terlintas d pikiran ni.. huhu.. en hubby kata.. nnti jgn yg kuar pun kaki makan udeh ler.. kang jenuh la nk mengusung lak.. hahahahaha...
rasanya tak pernah xpost gambar preggy.. yg ni en hasben snap.. dia kata.. snap utk kenangan sbb last2 asik p mkn ajeeeee kejeeeenyaaa.. hahahaha..



33 weeks..






p mkn kat kenny rogers ni pun sbb nk p sale JJ card.. tuh yg blh mkn kat kenny ni.. nk p mkn kat food court qbay en hasben kata dia tak suka kat situ.. ermmm..
cerewet la pulakkkk... hahahaha..



Makan2 @Jemputree...

ASSALAMUALAIKUM... bery good murnink..
Hr ni nk citer hal last friday ka thursday entah.. lupa dah.. hahaha.. tak kisah la.. jnji nk hapdate gak citer ni.. citer g mkn kat JEMPUTREE... hasil dari citer2 dari Mummy ana kat cek.. dia kata chicken chop sedap.. tapikan setelah cek p mkn.. cek rasa.. BLACK PAPPER STEAK dia mmg MANTOPSSS abissss... tak caya u olls semua kena try a...




HAT NIE WAKTU DH FINISH.. NMPK TAK CLEAN N CLEAR..



NI DIAAA.. BLACK PAPPER STEAK CEK..



EN HASBEN MAKAN CHICKEN CHOP... NOT BAD..



HAAA.. HAT NI PUN SEGGEST GAK.. TERBAIKKK SOUP DIA..


HAT NI HEYKL PUNYA... NASI GRG KAMPUNG..



AYAQ PAPA LAN NI... MEMAN SEDAPPP..






Itu sajalah citer makan2 kat JEMPUTREE... area kat Burma Road..
opposite hotel 1926..





Friday, May 6, 2011

Alkisah pencarian hadiah..



Assalamualaikum..

ni kisah pening mencari hadiah utk MOTHERS DAY... ermmm..
ingat nk beli HENBEG ka.. KASUT ka..

cadangnya esk nk p JJ.. sbb ada sale.. leh la ushar present kan.. ermm.. klu takdapat gak.. alamatnya.. belasah jer la apa yg blh.. hahahaha.. janji ada hadiah n blh buat my mon tersenyum sudah.. d best moment kan.. dia dh bnyk berjasa pada kita n y not kita pulak korbankan sedikit masa dan wang ringgit padanya.. biar bnda tuh tak berharga tapi padanya mungkin sudah berharga.. ingatan tuh mmg WAJIB.. zaman skng ni mcm2 anak2 blh buat pada mak diaorg.. minta simpang la aku kat sini dr tergolong anak2 yg sebegitu.. sedis rasanya.. sbb percaya setiap perbuatan yg jahat pasti akan di balasnya.. biarlah kita hidup dlm keadaan yg cukup aman dan tenang mahupun d dunia dan akhirat.. tak gitu..

mula2 ingat nk pesan flowers jer.. then minta diaorg hntr.. tapi rasa mcm tak best lak.. rasa cam nk bg lain lak.. yg penting dia blh ingat yg tuh pemberian anak2 kesayangan dia.... wahhh... suka3... dia hepy.. kita pun akan hepy jugak... ermmm..




32 weeks sudah....

MINGGU KE-32

Pada usia ini berat bayi harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin diperketat/lebih intensif dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Umumnya hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu ini. Untuk ibu hamil dengan kelainan jantung, hipertensi dan preeklampsia, mesti ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penjepitan di pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga si bayi, hingga biasanya dipertimbangkan untuk dilahirkan. Terlebih bila terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tak kunjung turun.


Jari tangan dan kaki telah tumbuh sempurna, begitu pula dengan bulu mata, alis dan rambut di kepala bayi yang semakin jelas. Lanugo yang menutupi tubuh bayi mulai rontok tetapi sebagian masih ada di bahu dan punggung saat dilahirkan. Dengan berat 1800 gram dan panjang 29 cm, kemampuan untuk bertahan hidup di luar rahim sudah lebih baik apabila di dilahirkan pada minggu ini.

Kulit bayi semakin merah, kelopak matanya juga telah terbuka dan system pendengaran telah terbentuk dengan sempurna. Kuku dari jari mungil tangan dan kaki si kecil sudah lengkap dan sempurna. Rambutnya pun semakin banyak dan semakin panjang. Bayi sudah mulai bisa bermimpi, .


Janin berada dalam posisi kepala di bawah sampai nanti lahir. Janin akan tetap menendang, gerakannya rata-rata sehari meningkat 375 kali per hari, tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini. sepuluh gerakan yang anda rasakan dalam sehari sudah normal. Pada usia ini berat janin harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin diperketat/lebih intensif dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Umumnya hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu ini. Untuk ibu hamil dengan kelainan jantung, hipertensi dan preeklampsia, mesti ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penjepitan di pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga si janin, hingga biasanya dipertimbangkan untuk dilahirkan. Terlebih bila terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tak kunjung turun.



Wednesday, May 4, 2011

Lamanya tak hapdate blog...

Assalamualaikum n bery good murnink olls...

iskh3... lama gila tak n3 kan.. last n3 is 18th april.. tu diaaaa.. kat sebulan gak a... apa cer?? ce citeee.. ce citeee.. hahahaha.. ntah.. nk kata tak de menda nak hapdate.. rasanya ada.. tapi mcm terlupa jap kat blog nie.. mungkin sibuk dgn RS COLLECTIONS.. mummy awin dok sibuk cari duit raya pulakkk dahhh.. yer la ahli keluarga nk bertambah.. sooo.. kena pandai la cari side2 inc0me ni kan.. berbaloi jugak tau utk sumber keluarga ni.. :)

sepanjang hampir sebulan ni banyak aktiviti yg aku dah buat sebenarnya.. xtvt harian jgn cakap la.. mai kerja balik kerja then checkup... hehehe... sebut sai checkup.. baru2 ni aku n en hasben ada p kat dr tan lagi sekali utk tgk wajah bb... rasa mcm tak sabar jer nk tunggu bb ni kuar.. tambah2 gegurl lak kan.. haishhh... best2.. persiapan pun blh kata 99% lengkap.. dah blh ON bila2 ja nie.. dah cuci semua.. kasi bersih2 utk sambut org baru nie.. ermmm.. pink2 ok!! hahaha.. mcm chomellll laaaa tgk pink2 niee.. sinonim ngn perempuan!!
mcm biasa la p kat dr tan hari jumaat klu tak silap 22 april 2011.. cek p pkl 2 petang.. after en hasben p solat jumaat.. terus cargas p kat dr tan sbb takut ramai n tak dpt nk jumpa dr lak... kali ni scan muka bb dah clear.. chomelll sbb masa scan bb siap dok kudap2 mulut dia.. hahaha... kaki makan jugak mcm papa dia.. dr pun macam teruja ja bila bb dok buka mulut.. tanpa henti lak tu.. hahahaha... mula2 nk ambil bhgn muka agak susah.. sbb bb tutup muka dia.. ermmm besa la gegurl kan.. kena bljr jadi pemalu skit ok!! hehe.. dr pun try la jugak utk bg kami puas hati.. and at last.. dpt jugakkkk... hehehe... nmpk mata, hidung, mulut n semua2 la... yg best bila dr focus habis kat "tuuuutttt' dia.. siap print 4D lagi area situ.. terang n nyata...

tapi en hasben selalu cakap... seronok laaaa... mama dia nk dpt geng.. papa jugak takda geng nanti.. ermmm... (nada sedis tau en hasben kasi).. alaaaaa... gegurl pun blh jadi geng papa wat?? eh papa ni.. wat ever is.. little princess ni BINTI kan papa ok.. hahahaha.. (ayat cek selalu)...
segala brg2 semua dah prepare.. tapi nama??? hahahaha.. dah dpt 1 nama ni n memang dah jatuh ngn nama ni.. tapi nk cari lagi 1 word di depannya... haishhh... takpa2.. pelan2 kita kayuh.. insyaALLAH.. akan dpt punya..

pastu citer lain lak.. ermmm... baru2 ni family sebelah mertua ada buat FAMILY GATHERING.. memang meriah olls... buat kat LUMUT.. check in 30/4 checkout 2/5... memang lemauuu la badan nie... best memang best.. sebab penuh dgn acara yg meriah segala bagai... yg kejanya asikkk gelak jaaa... hahahaha... ada BBQ semua.. memang sempoiiiii... next time tatau nk buat kat mana plakkk.. dah usung bb gurl lak nnti.. ahhh sukaaaa... likeee... tapi mesti cari hat tepi pantai ok.. baru best n meriah ngn kanak2 ribena semua..

Ermmm... yg tuh jer la nk hapdate pun.. skng ni aku dah 32 weeks.. wahhh... menghitung hari la skng ni.. tak sabar sgt2.. nk tgk rupa bb nie.. hope bb ni sihat n sempurna semuanya... semua org tak sabar ni nk tunggu kehadiran bb.. excited dah.. hehehehe...






My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum.... selamat petang..

hari ni sebenarnya x tau nk buat apa.. yg penting dah malas nk kuar kemana.. rasa mcm nk relax n baring jaaaa... kelmarin 28/5 dah jalan sakan rasanya... mula tu p kenduri kawin erin di sg dua seberang... then makan cendol maklom... ermmm.. sdap..

mcm biasa rutin.. masuk pulau p serbu sunshine sebab ada sale barang bb... walhal barang dah beli habis.. tapi sempat gak gagau gaun pink satu n satu baju tidur minie pink kolor gak.. hehehe... x tau la pening dah tgk bj bb belambak2... tapi bb x kuar lagi... hahaha.. kata en hasben.. motip beli gaun pink sbb ada sale n tema for eid tis year...


ni lah koleksinyaaaa.... hehe..

bj tiduq minnie.... polkadot... cuteee..


habis dari tu kami p spital bersalin sbb sepupu baru bersalin.. bb gurl .. 3.7kg.. tanya dia.. senang tak.. dia kata masa anak 1st n 2nd tak sakit sbb 3kg ja.. kali ni rasa sakit sbb bb besar... huhu... ngeri jer dengar.. hehe.. takpa.. dia punya part dah habis.. aku punya part? belum lagi,... masih menunggu... esok 30hb mei.. genap la 36weeks... meaning.. 9 bulan.. so.. org ckp.. bila2 masa klu bb nk kuar.. dia blh kuar.. dah cukup sifat n matang.. tapi aku ttp doakan agar tunggu la sampai ke minggu 38.. is better kot..

lepas dari tu.. aku ronda lak ngn en hasben sampai ke night market.. dah lama tak lepas ke sana.. beli buah sambil ronda2... jammed gila.. ,mungkin cuti skolah kot.. sana sini penuh keta.. nk p mkn kat nan corner pun tak leh sbb parking takda.. so decide p mkn kat padang brown jer la... nk masuk gurney pun x sangup sbb keta banyak terus jer pergi ke padang brown.. pesan bihun hailam majid n sup ayam + roti... ermm sedappp...

dahtu... kami pusing qbay lak 1 lap.. sampai seagate... mmg tak larat sgt2.. sampai rumah... mandi.. solat apa semua.. terus baring.. tapi mcm biasa.. mata ttp tk leh lena.. last2 layan novel KASIH YANG SUCI.. rasa2nya pkl 2 lbh am baru lena kot... ermm.. sempat lagi mimpi my bb kuar n i kiss her... so cuteeee...

utk rutin hari ni... ahad.. memang santai habis kat rumah.... pesan nasi kandaq DEEN kat hasben.. then layan kat rumah jer la... sambil tgk tb....


SAJA LA AKU NK SHARE CKIT ANTARA BARANG2 YG BARU SAMPAI DAN DIPESAN SECARA ON9....


nie koleksi yg aku beli 0n9.... murahhh... yg penting pink..


yg nie antara romper yg aku beli kat 0n9.. dan sedar tak sedar aku dh beli sakan rupanya... sekali sampai aku pun pening.. bnyk sgt plak dh..



yg nie lak... tungku bb aku beli 0n9 gak... dia dah bu


ASSALAMUALAIKUM... hepy wednesday...
tiba2 cek mcm rajin plak nak menghadpate bnda2 ni.. hehehe.. sbb gambaq memang dh ada lam hp.. sooo.. kerja yg mudah n senang.. klu dlm kamera ni.. memang oden mls.. sbb bnyk kojeeee.. hahahaha.. bila dh snap pakai hp.. gambar pun mula la ada yg elokss.. dan tidak eloksss.. huh..
wat ever is.. memory..

citer2 ni.. hal MOTHERS DAY baru2 ni... setiap hari adalah hari ibu.. tapi tak salah klu ada 1 hari yg kita angap lebih specel.. selain menyambut ulangtahun kelahiran ibu... kan..kan.. tak lebih dari itu.. apa yg penting NAWAITU kita... iklas... yg selebihnya NO KOMEN..

Hari sabtu aku g umah my m0m di juru... pastu kami p mandi kat KOLAM AIR PANAS, BALING.. jauhhhnyeee jgn ckp.. cek rasa mcm dah lenguh2 pingang dok dlm keta.. huhu.. sampai dlm pkl 10pm.. sampai rumah pkl 4am.. haiyaaa... mujur la cuti.. blh cover blk waktu tidur.. hehehe..

Hari ahadnya.. cek p umah MIL.. kak2 ipar n biras buat mee rebus.. en hasben beli kek from secret recipe.. emmmm... yummy.. my fav cake. Chocolate Fudge..



CAKE FOR MY MOM..


ME N DHIA QISTINA..


MY MOM... SO CUTEEE KAN..


BUDAK DEMOK NI... SUKA TUNJUK PEACE BILA MASA PUN..


MY MOM... PRESENT HENDBEG FROM SEMBONIA..



CAKE FOR MIL FROM SECRET RECIPE




HIDANGAN DI PETANG AHAD..



COKODOK TERBAIK...



EN HASBEN I... HEHEHE.. A.K.A 'RBH'... HAHAHAHA



Huhuhu... tak leh nk kata pa lah... tinggal sebulan ja lagi n nk kena stat berpanatang.. so kena mkn apa yg terlintas d pikiran ni.. huhu.. en hubby kata.. nnti jgn yg kuar pun kaki makan udeh ler.. kang jenuh la nk mengusung lak.. hahahahaha...
rasanya tak pernah xpost gambar preggy.. yg ni en hasben snap.. dia kata.. snap utk kenangan sbb last2 asik p mkn ajeeeee kejeeeenyaaa.. hahahaha..



33 weeks..






p mkn kat kenny rogers ni pun sbb nk p sale JJ card.. tuh yg blh mkn kat kenny ni.. nk p mkn kat food court qbay en hasben kata dia tak suka kat situ.. ermmm..
cerewet la pulakkkk... hahahaha..



ASSALAMUALAIKUM... bery good murnink..
Hr ni nk citer hal last friday ka thursday entah.. lupa dah.. hahaha.. tak kisah la.. jnji nk hapdate gak citer ni.. citer g mkn kat JEMPUTREE... hasil dari citer2 dari Mummy ana kat cek.. dia kata chicken chop sedap.. tapikan setelah cek p mkn.. cek rasa.. BLACK PAPPER STEAK dia mmg MANTOPSSS abissss... tak caya u olls semua kena try a...




HAT NIE WAKTU DH FINISH.. NMPK TAK CLEAN N CLEAR..



NI DIAAA.. BLACK PAPPER STEAK CEK..



EN HASBEN MAKAN CHICKEN CHOP... NOT BAD..



HAAA.. HAT NI PUN SEGGEST GAK.. TERBAIKKK SOUP DIA..


HAT NI HEYKL PUNYA... NASI GRG KAMPUNG..



AYAQ PAPA LAN NI... MEMAN SEDAPPP..






Itu sajalah citer makan2 kat JEMPUTREE... area kat Burma Road..
opposite hotel 1926..







Assalamualaikum..

ni kisah pening mencari hadiah utk MOTHERS DAY... ermmm..
ingat nk beli HENBEG ka.. KASUT ka..

cadangnya esk nk p JJ.. sbb ada sale.. leh la ushar present kan.. ermm.. klu takdapat gak.. alamatnya.. belasah jer la apa yg blh.. hahahaha.. janji ada hadiah n blh buat my mon tersenyum sudah.. d best moment kan.. dia dh bnyk berjasa pada kita n y not kita pulak korbankan sedikit masa dan wang ringgit padanya.. biar bnda tuh tak berharga tapi padanya mungkin sudah berharga.. ingatan tuh mmg WAJIB.. zaman skng ni mcm2 anak2 blh buat pada mak diaorg.. minta simpang la aku kat sini dr tergolong anak2 yg sebegitu.. sedis rasanya.. sbb percaya setiap perbuatan yg jahat pasti akan di balasnya.. biarlah kita hidup dlm keadaan yg cukup aman dan tenang mahupun d dunia dan akhirat.. tak gitu..

mula2 ingat nk pesan flowers jer.. then minta diaorg hntr.. tapi rasa mcm tak best lak.. rasa cam nk bg lain lak.. yg penting dia blh ingat yg tuh pemberian anak2 kesayangan dia.... wahhh... suka3... dia hepy.. kita pun akan hepy jugak... ermmm..




MINGGU KE-32

Pada usia ini berat bayi harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin diperketat/lebih intensif dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Umumnya hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu ini. Untuk ibu hamil dengan kelainan jantung, hipertensi dan preeklampsia, mesti ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penjepitan di pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga si bayi, hingga biasanya dipertimbangkan untuk dilahirkan. Terlebih bila terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tak kunjung turun.


Jari tangan dan kaki telah tumbuh sempurna, begitu pula dengan bulu mata, alis dan rambut di kepala bayi yang semakin jelas. Lanugo yang menutupi tubuh bayi mulai rontok tetapi sebagian masih ada di bahu dan punggung saat dilahirkan. Dengan berat 1800 gram dan panjang 29 cm, kemampuan untuk bertahan hidup di luar rahim sudah lebih baik apabila di dilahirkan pada minggu ini.

Kulit bayi semakin merah, kelopak matanya juga telah terbuka dan system pendengaran telah terbentuk dengan sempurna. Kuku dari jari mungil tangan dan kaki si kecil sudah lengkap dan sempurna. Rambutnya pun semakin banyak dan semakin panjang. Bayi sudah mulai bisa bermimpi, .


Janin berada dalam posisi kepala di bawah sampai nanti lahir. Janin akan tetap menendang, gerakannya rata-rata sehari meningkat 375 kali per hari, tapi anda tidak akan merasakan semuanya ini. sepuluh gerakan yang anda rasakan dalam sehari sudah normal. Pada usia ini berat janin harus berkisar 1800-2000 gram dengan panjang tubuh 42 cm. Mulai minggu ini biasanya kunjungan rutin diperketat/lebih intensif dari sebulan sekali menjadi 2 minggu sekali. Umumnya hemodilusi atau pengenceran darah mengalami puncaknya pada minggu ini. Untuk ibu hamil dengan kelainan jantung, hipertensi dan preeklampsia, mesti ekstra hati-hati. Sebab dengan jumlah darah yang makin banyak, beban kerja jantung pun meningkat. Pada mereka yang mengalami gangguan jantung dan tekanan darah, tentu makin besar pula peluang terjadi penjepitan di pembuluh-pembuluh darah. Dampak lebih lanjut adalah tekanan darah meningkat. Gangguan semacam ini tak hanya berbahaya pada ibu, tapi juga si janin, hingga biasanya dipertimbangkan untuk dilahirkan. Terlebih bila terjadi perburukan kondisi, semisal tekanan darah tak kunjung turun.



Assalamualaikum n bery good murnink olls...

iskh3... lama gila tak n3 kan.. last n3 is 18th april.. tu diaaaa.. kat sebulan gak a... apa cer?? ce citeee.. ce citeee.. hahahaha.. ntah.. nk kata tak de menda nak hapdate.. rasanya ada.. tapi mcm terlupa jap kat blog nie.. mungkin sibuk dgn RS COLLECTIONS.. mummy awin dok sibuk cari duit raya pulakkk dahhh.. yer la ahli keluarga nk bertambah.. sooo.. kena pandai la cari side2 inc0me ni kan.. berbaloi jugak tau utk sumber keluarga ni.. :)

sepanjang hampir sebulan ni banyak aktiviti yg aku dah buat sebenarnya.. xtvt harian jgn cakap la.. mai kerja balik kerja then checkup... hehehe... sebut sai checkup.. baru2 ni aku n en hasben ada p kat dr tan lagi sekali utk tgk wajah bb... rasa mcm tak sabar jer nk tunggu bb ni kuar.. tambah2 gegurl lak kan.. haishhh... best2.. persiapan pun blh kata 99% lengkap.. dah blh ON bila2 ja nie.. dah cuci semua.. kasi bersih2 utk sambut org baru nie.. ermmm.. pink2 ok!! hahaha.. mcm chomellll laaaa tgk pink2 niee.. sinonim ngn perempuan!!
mcm biasa la p kat dr tan hari jumaat klu tak silap 22 april 2011.. cek p pkl 2 petang.. after en hasben p solat jumaat.. terus cargas p kat dr tan sbb takut ramai n tak dpt nk jumpa dr lak... kali ni scan muka bb dah clear.. chomelll sbb masa scan bb siap dok kudap2 mulut dia.. hahaha... kaki makan jugak mcm papa dia.. dr pun macam teruja ja bila bb dok buka mulut.. tanpa henti lak tu.. hahahaha... mula2 nk ambil bhgn muka agak susah.. sbb bb tutup muka dia.. ermmm besa la gegurl kan.. kena bljr jadi pemalu skit ok!! hehe.. dr pun try la jugak utk bg kami puas hati.. and at last.. dpt jugakkkk... hehehe... nmpk mata, hidung, mulut n semua2 la... yg best bila dr focus habis kat "tuuuutttt' dia.. siap print 4D lagi area situ.. terang n nyata...

tapi en hasben selalu cakap... seronok laaaa... mama dia nk dpt geng.. papa jugak takda geng nanti.. ermmm... (nada sedis tau en hasben kasi).. alaaaaa... gegurl pun blh jadi geng papa wat?? eh papa ni.. wat ever is.. little princess ni BINTI kan papa ok.. hahahaha.. (ayat cek selalu)...
segala brg2 semua dah prepare.. tapi nama??? hahahaha.. dah dpt 1 nama ni n memang dah jatuh ngn nama ni.. tapi nk cari lagi 1 word di depannya... haishhh... takpa2.. pelan2 kita kayuh.. insyaALLAH.. akan dpt punya..

pastu citer lain lak.. ermmm... baru2 ni family sebelah mertua ada buat FAMILY GATHERING.. memang meriah olls... buat kat LUMUT.. check in 30/4 checkout 2/5... memang lemauuu la badan nie... best memang best.. sebab penuh dgn acara yg meriah segala bagai... yg kejanya asikkk gelak jaaa... hahahaha... ada BBQ semua.. memang sempoiiiii... next time tatau nk buat kat mana plakkk.. dah usung bb gurl lak nnti.. ahhh sukaaaa... likeee... tapi mesti cari hat tepi pantai ok.. baru best n meriah ngn kanak2 ribena semua..

Ermmm... yg tuh jer la nk hapdate pun.. skng ni aku dah 32 weeks.. wahhh... menghitung hari la skng ni.. tak sabar sgt2.. nk tgk rupa bb nie.. hope bb ni sihat n sempurna semuanya... semua org tak sabar ni nk tunggu kehadiran bb.. excited dah.. hehehehe...