Pages

Tuesday, September 29, 2009

~HEPY BESDAY HASIF~



AS-SALAM
Punya la lama aku simpan gambo besday boy nih... MUHAMMAD HASIF FARHAN (5 tahun)
majlis ni berjalan seperti yg d rancang.. ramai kengkawan hasif yg dtg.. kiranya habis la cenderahati 20 pack.. Majlis berlangsung sekitar jam 8.30 mlm... Masak yg ringan2 jer.. bihun singapore.. then kek ben10 from secret recipes.. (choc indulgence) pebret akuuu.

nie lah kek ben10 yg suka bangatttt budak2 ni... jenuh dok tahan lepa semua..




hasif yg comeiii... suka diaaa tgk kek ben10 dia...

tggu time... lilin baru nk nyala...

yeaaaa... dah potong kek punnnn....




haikal farhan....




HEPY BESDAY 2 HASIF.. muga jadi budak yg baik, anak yg soleh, bila dah beso jgn lupa ibu bapa, belajar rajin2... n jgn tggl solat.














MACAM2 MOOD...

As-salam..


Dulu cam rajin jer nk update blog nih.. entah skng nih cam malas jer nk update.. hahahaha... gilossss..

nk upload gambo raya.. tapi nanti la.. asik lupa jer.. kat fb aku dh upload.. skng nih tngh mood nk kenduri lakk... tak lama lagi jerrr... hehehe... pastu leh la dok umah lakkk upload citer2 menarik lam blog nih kan..


alhamdulillah diet aku berjalan seperti sedia kala.. aku mula start diet 1 week b4 posa.. ermm..

isau sebenarnya ms raya baru2 nie.. yer a.. mkn mcm2 kan.. takkan nk nengokkk jer.. tak syiokk a.. so far.. ok!

aku berjaya gak maintain berat badan aku... hurmm.. alhamdulillah la.. berbaloi2..

sepanjang bulan posa hingga ke hari ni.. aku berjaya turunkan hampir 6kg... ermm... banyak tuh.. sampai suar jeans aku pun dah longgar... paling ketara pinggang aku.. yg lain ok ler.. kena kerja keras lagi.. takpe pelan2 k.. insyaALLAH boleh!


org kata aku dah kurus.. tapi diaorg tatau part2 yg tertentu yg merimaskan aku.. hurmmmm.. ssh lorrrhhh... nih yg kena kerja keras nih.. ermm..


nanti kita tgk.. sebulan lagi ka.. kali nih nk senam sekali.. bln posa hr tuh tak blh.. ermm.. kita tgk jer la.. impian aku jadi kenyataan atau angan2 kosong jer... hahahahaha
cam ye-ye jer aku nihh...
cauuu..

Saturday, September 19, 2009

MAJLIS BERBUKA & SELAMAT HARI RAYA


Salam..

Esok dah raya... 1stly nk ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFI3 KEPADA SEMUA KENGKAWAN DAN SELURUH UMAT ISLAM, AKU NK MINTA MAAF JIKA ADA TERKASAR BAHASA ATAU TERSILAP KATA YG TAK SEMENA2 DAN MINTA HALAL MAKAN MINUM.



Nie aku nk update gambo team netball g berbuka bersama kat pan mutiara... walaupun tak ramai yg join tapi hepy la sbb dah ujung2 posa kan.. well tks to olls.. next year kita buat lg ok.

adoii.. dah habis kari kepala ikan kena sebat.. tu la sblm mkn tak terpk nk tangkap.. dh ranap baru la nk tangkap.. tak pat la oden nk nolongnyeee erk..

jue penuh semangat mkn,,,, dia antara peserta paling last ngadap makan if tak silap aku laaa... hehee... control sama jue.. dah berisi tuh.. nanti ssh lak nk kurus.

jue lagiiiii.. aiyoyoyoyo..

kasma ngn farah.. farah preggy 7month

k.sal ngn adik diaaa...


jue ngn eliza...


farah & farwin... aikal

laaaa.. jue lagi.. tngh korek apa tu jue??? nmpk seyesss tuh


k.kasma?? sakan nooo





jue ambik berkat nih.. kot2 la lepas nih dia lak yg berisi.. kan..kan..kan..

Tuesday, September 15, 2009

SALAM RAYA AIDILFITRI..



Salam ollssss....
nie kad raya dr ain... tks yerk.. slmt hr raya aidilfi3... ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa n tersilap mn2 ok.. halal mkn n minum.... nanti raya jemput la tang umh k..

Monday, September 14, 2009

Boringgg...

Salam olls...


tngh org sibuk nk menyambut persiapan raya.. tiba2 hati aku jadi sayu... teringat segala yg aku hadapi.. dugaan hidup. moga aku lbh kuat dlm menempuh hidup ini. aku tau aku tak sekuat dan setabah mn... aku terlalu lemah utk berdiri sendiri. kita perlukan teman.. teman utk kita lbh kuat.. tapi tak semua teman yg blh menemani kita slmanya.. aku tak putus2 berdoa agar DIA memberi aku semangat yg kuat dn menjadikan aku wanita yang tabah. aku tak cukup sempurna tapi sekurang2nya aku cuba untuk menjadi yang terbaik. namun dlm aku mencuba utk jadi terbaik... ada juga halangan yg perlu aku tempuh. kenapa aku tak blh kecap apa yg org lain kecap? kenapa aku tk blh nk rasa nikmat bhgia yg sebenar.. mungkin ada slh dan silap aku, yg aku terlepas pandang. dan mungkin juga ini balasan utk aku. aku redho... aku bljr untuk menyalahkan diri sendiri dr aku cuba utk mencari kelshn org.


Masalah takkan putus dlm hidup kita.. jgn kita terlalu menggangap kita tak pernah membuat silap dan kita tak pernah nk menyusahkan org sedangkan kita sebaliknya.. sukar utk kita fhmkan org dlm keadaan kita ingin yg terbaik. mmg sshkan klu kita nk buat baik..tapi cukup senang klu kita nk buat jahat. teman juga bermcm2 hadir.. ada teman yg ingin lihat kita bhgia.. da teman yg suka tgk kekalahan kita.. ada teman yg suka kita buat baik sbb dia terlalu sygkan kita dan kita inginkan yg terbaik. tapi ada teman yg menyokong kita namun jauh tersimpang.. menyokong sgla apa yg kita buat walhal dia tahu apa yg kita buat sebenarnya bkn yg terbaik. ermm.. pk-pk kanlah dlm memilih sahabat.. klu kita sygkan dia.. pasti kita juga mahu dia sama2 mendpt keberkatan dunia dn akhirat.


raya thn nie mcm tak best jer aku rasa.. yer la aku rs sorang jer.. tapi takpe.. aku cuba juga utk beraya sakan dgn yang lain. bila dtg time mcm nie teringat aku kisah 3 thn berlalu.. akulah manusia yg paling sibk dlm mmbuat persiapan.

"Semudah cukup hatiku dilukai sekian lama rasa tak dihargai sampai bila harus aku menanti saat indah setelah dikau pergi, inginku hapus semua rasa mencengkam ini hanya padamu ku meminta aku pasrah
hilangkan rasa gundah ku hilangkan rasa dukaku hilangkanlah segalanya ku tak ingin sakit lagi
hilangkan kekosonganku hilangkan keasinganku hilangkanlah segalanyaku tak ingin lara lagi
hilangkan rasa gundah ku hilangkan rasa dukaku hilangkanlah segalanya ku tak ingin sakit lagi
hilangkan kekosonganku hilangkan keasinganku hilangkanlah segalanya ku tak ingin lara lagi
hilangkanlah segalanya
ku menanti saat sinar mentariku menanti cahaya dalam hati inginku gapai bintang yang gemerlapan agar terang jiwa yang kegelapan inginku hapus semua rasa mencengkam ini hanya padamu ku meminta aku pasrah.."

lirik lagu hilangkan lah segalanya-farawahida... suka bangat.

moral of d story citer aku hr nie... aku pun tatau.. cuma aku nk cakap aku juga manusia yg ada hati dan perasaan.. jgn kita terlalu pentingkan diri sampai kita lukakan hati org lain, tuhan tuh maha kaya adil dan saksama pada umatnya. Mungkin hr ni kita persendakan keikhlasan org terhadap kita tapi esok lusa kita tak tahu apa lagi nasib yg akan kita hadapi, mungkin lebih teruk.. mungkin hr nih kita buat org menitis airmata kerana sikap kita tapi esk lusa kita pula menitis air mata atas pembalasan kita. aku bersyukur sangat atas apa yang tuhan telah kurniakan untuk aku di muka bumi ini. baik buruk aku terima seadanya.... aku berharap sgt agar takde org yg nk persendakan atau niat utk mempermainkan aku.. atas keikhlasan aku dan mengambil kesempatan. apa2 pun keburukan adalah dr aku.. disamping nk raya nie aku nk mohon ampun dan maaf segala kesalahan dan kesilapan yg dah aku lakukan secara tidak sengaja, halalkan mkn minum aku dunia dan akhirat.

PEACE!!



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI




Salam...
tks k.ida.. selamat hr raya, slmt smpai ke tanah air, umor pjg kita jumpa k..





Tuesday, September 1, 2009

~MENU PUASA~



AS-SALAM.. ollsssss....
ya ampun, klu nk citer bab upload gambo ni sebenarnya dah berapa hr.... sebab musababnyeee usb aku ilang... yg bara lagiiii... elokzzz hr ni aku beli card reader... tup2 jumpa lak usb aku... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... 10sionnnnn beb!! takpo2.. sabo.. dugaan posa tuh.. aduihhh.
oklahh.. nie aku nk simpan wat kenangan aku n tatapan sesapa yg sudi.. layanzzzzz..
ni puding cendol, resepi ni aku ambik dr dalam buku.. aku tgk gambo die jer dah tak tahannnn.. truihh meluak2 hati aku nk buattt.. ermm apa lagiii.. cargaihh a..
bahan2nya:-
gula 200ml
air 500ml
serbuk agar 1 1/2 sb
(masak hingga mendidih)
santan 300ml
(masak lagi hingga mendidih, masukkan cendol n sejukkan dlm peti sejuk)
lapis ke2:-
gula merah 180ml
air 500ml
serbuk agar2 1 1/2 sb(masak hingga mendidih)
santan 250ml pukul bersama 2 biji telur
(masak hingga mendidih n curahkan ke atas lapis pertama dan biarkan sejuk)


nie lak buncis msak kurma.. selalunya org buat utk hari kenduri kendara... actually org perak.. memang gemor laaaa... boh lak hati ngn pedal ckit.. fuhhh.. mmg dia dah!!

haaaaa.. hat nie aku tgk lam rumah mat gebu.... actually aku nk wat chiffon pandan kek, tapi k.ida suggestkan wat kek nie so aku pun try la... mmg sedappp tak dinafikan.. cuma aku tersilap guna loyang yg besorrr then dpt la kek aku yg tak berapa tinggi tuhhh... huhuhu...


BAHAN-BAHANNYA :-)200 ml susu segar

4 keping slice cheese (cheesedale)

70 g mentega

70 g gula halus

70 g tepung gandum, diayak

4 biji telur gred "B"

1 camca teh pandan paste

Sedikit pewarna hijau

Beberapa titik esen vanilla



Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan
Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.

nie lak nasi beriani.... ermmm.. sodappppp!! sendiri masak sendiri ngaku kata sedap.. caittt... sapa lagi yang nk puji masakn aku klu bkn aku kan..kan..kan..
resepi nasi beriani aku ambik dalam buku gak.. rasanya semua dah pandai kot masak nasi beriani ni tambah2 org penang mesti petik cari lahhhh... ermm.. dh jadi rutin agaknyeee..





hat nie lak... menu lama.. tapi saja buat sbb makaroni masih ada... so jgn membazir dan kita buat lagi dan makan lagiii.. yeeeaaa...
nie gambar ketika makaroni sedang dibakar.... ermmm nmpk tak ataih tuh.. tuh semua adalah mozarella cheeezzzzz... ermmm.. yummyyyyy



nie la ropaaaa makaroni cheese bakaq aku setelah di hidangg... n mmg sedap klu dimakan panas2... tambah2 hat ataih dia tuh.. perghhhh!!



bahan2:-
makaroni (direbus dan toskan)
tumis bawang besar, merah n putih
masukkan kulit kayu manis, bg lawang, buah pelaga
rempah kari daging
daging cincang, ayam cincang
cendawan butang (klu suka mix vegetable tuh leh la join)
sos tomato (lagi banyak lagi sodap)
garam
lada sulah
masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang, tuangkan telur 3 biji ke atas makaroni tersebut n taburlah mozarella cheese tuh...







KEK ASAM
haaa.. ni lak mama aku yg request... so buat la sbb mood tngh rajin. lagipun senang tak susah mn pun..
1st time aku makan kek asam ni.. asam sekuppang tuh...
bahan2:-
mentega 1 1/2 cawan
gula halus 200gm
(mix hingga kembang)
masukkan 5 biji telur (satu persatu)
tepung (diayak) 1 1/2 cwn
baking powder
esen perisa pisang 1 sk
(pukul hingga sebati)
buatkan lapisan, setiap lapisan susun asam bagi rata dan sambung untuk layer ke2 lak.. jgn terlalu nipis layer tuh takut dia mendap ke bawah.. nanti tak sedap..


KAMBING MASALA
ni pun aku ambik dlm buku... nmpk cam best jerrr... dahla kambing tuh pebret hakuu.. ermmmm.. jalan jer. tak rugi utk try.. senang n sedappp.. aci kerat jari....
resepi dia nanti aku update... kena tgk buku blk..







AYAM PANGGANG TARBUS
ermm.. nie lagi satu resepi yg blh disuggestkan utk semua org cuba n cuba n makannn...
dia mcm ayam rempah pun ada gak.. tapi lain la.. cam tandoori pun ada gak.. ermm..sedappp...
bahan2:-
1 ekor ayam
1 sk serbuk ketumbar
1 sk garam masala
1 sb serbuk kunyit
1 sb rempah kari
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk kayu manis
jus lemon
santan pekat
(perap ayam tadi bersama bahan2 berikut, lagi lama perap lagi sedap... then boleh bakar)



AYAM MASAK MERAH
Nie menu yg dah biasa sgt... ayam msk merah utk penuhi permintaan jer..






My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...



AS-SALAM
Punya la lama aku simpan gambo besday boy nih... MUHAMMAD HASIF FARHAN (5 tahun)
majlis ni berjalan seperti yg d rancang.. ramai kengkawan hasif yg dtg.. kiranya habis la cenderahati 20 pack.. Majlis berlangsung sekitar jam 8.30 mlm... Masak yg ringan2 jer.. bihun singapore.. then kek ben10 from secret recipes.. (choc indulgence) pebret akuuu.

nie lah kek ben10 yg suka bangatttt budak2 ni... jenuh dok tahan lepa semua..




hasif yg comeiii... suka diaaa tgk kek ben10 dia...

tggu time... lilin baru nk nyala...

yeaaaa... dah potong kek punnnn....




haikal farhan....




HEPY BESDAY 2 HASIF.. muga jadi budak yg baik, anak yg soleh, bila dah beso jgn lupa ibu bapa, belajar rajin2... n jgn tggl solat.














As-salam..


Dulu cam rajin jer nk update blog nih.. entah skng nih cam malas jer nk update.. hahahaha... gilossss..

nk upload gambo raya.. tapi nanti la.. asik lupa jer.. kat fb aku dh upload.. skng nih tngh mood nk kenduri lakk... tak lama lagi jerrr... hehehe... pastu leh la dok umah lakkk upload citer2 menarik lam blog nih kan..


alhamdulillah diet aku berjalan seperti sedia kala.. aku mula start diet 1 week b4 posa.. ermm..

isau sebenarnya ms raya baru2 nie.. yer a.. mkn mcm2 kan.. takkan nk nengokkk jer.. tak syiokk a.. so far.. ok!

aku berjaya gak maintain berat badan aku... hurmm.. alhamdulillah la.. berbaloi2..

sepanjang bulan posa hingga ke hari ni.. aku berjaya turunkan hampir 6kg... ermm... banyak tuh.. sampai suar jeans aku pun dah longgar... paling ketara pinggang aku.. yg lain ok ler.. kena kerja keras lagi.. takpe pelan2 k.. insyaALLAH boleh!


org kata aku dah kurus.. tapi diaorg tatau part2 yg tertentu yg merimaskan aku.. hurmmmm.. ssh lorrrhhh... nih yg kena kerja keras nih.. ermm..


nanti kita tgk.. sebulan lagi ka.. kali nih nk senam sekali.. bln posa hr tuh tak blh.. ermm.. kita tgk jer la.. impian aku jadi kenyataan atau angan2 kosong jer... hahahahaha
cam ye-ye jer aku nihh...
cauuu..

Salam..

Esok dah raya... 1stly nk ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFI3 KEPADA SEMUA KENGKAWAN DAN SELURUH UMAT ISLAM, AKU NK MINTA MAAF JIKA ADA TERKASAR BAHASA ATAU TERSILAP KATA YG TAK SEMENA2 DAN MINTA HALAL MAKAN MINUM.



Nie aku nk update gambo team netball g berbuka bersama kat pan mutiara... walaupun tak ramai yg join tapi hepy la sbb dah ujung2 posa kan.. well tks to olls.. next year kita buat lg ok.

adoii.. dah habis kari kepala ikan kena sebat.. tu la sblm mkn tak terpk nk tangkap.. dh ranap baru la nk tangkap.. tak pat la oden nk nolongnyeee erk..

jue penuh semangat mkn,,,, dia antara peserta paling last ngadap makan if tak silap aku laaa... hehee... control sama jue.. dah berisi tuh.. nanti ssh lak nk kurus.

jue lagiiiii.. aiyoyoyoyo..

kasma ngn farah.. farah preggy 7month

k.sal ngn adik diaaa...


jue ngn eliza...


farah & farwin... aikal

laaaa.. jue lagi.. tngh korek apa tu jue??? nmpk seyesss tuh


k.kasma?? sakan nooo





jue ambik berkat nih.. kot2 la lepas nih dia lak yg berisi.. kan..kan..kan..



Salam ollssss....
nie kad raya dr ain... tks yerk.. slmt hr raya aidilfi3... ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa n tersilap mn2 ok.. halal mkn n minum.... nanti raya jemput la tang umh k..

Salam olls...


tngh org sibuk nk menyambut persiapan raya.. tiba2 hati aku jadi sayu... teringat segala yg aku hadapi.. dugaan hidup. moga aku lbh kuat dlm menempuh hidup ini. aku tau aku tak sekuat dan setabah mn... aku terlalu lemah utk berdiri sendiri. kita perlukan teman.. teman utk kita lbh kuat.. tapi tak semua teman yg blh menemani kita slmanya.. aku tak putus2 berdoa agar DIA memberi aku semangat yg kuat dn menjadikan aku wanita yang tabah. aku tak cukup sempurna tapi sekurang2nya aku cuba untuk menjadi yang terbaik. namun dlm aku mencuba utk jadi terbaik... ada juga halangan yg perlu aku tempuh. kenapa aku tak blh kecap apa yg org lain kecap? kenapa aku tk blh nk rasa nikmat bhgia yg sebenar.. mungkin ada slh dan silap aku, yg aku terlepas pandang. dan mungkin juga ini balasan utk aku. aku redho... aku bljr untuk menyalahkan diri sendiri dr aku cuba utk mencari kelshn org.


Masalah takkan putus dlm hidup kita.. jgn kita terlalu menggangap kita tak pernah membuat silap dan kita tak pernah nk menyusahkan org sedangkan kita sebaliknya.. sukar utk kita fhmkan org dlm keadaan kita ingin yg terbaik. mmg sshkan klu kita nk buat baik..tapi cukup senang klu kita nk buat jahat. teman juga bermcm2 hadir.. ada teman yg ingin lihat kita bhgia.. da teman yg suka tgk kekalahan kita.. ada teman yg suka kita buat baik sbb dia terlalu sygkan kita dan kita inginkan yg terbaik. tapi ada teman yg menyokong kita namun jauh tersimpang.. menyokong sgla apa yg kita buat walhal dia tahu apa yg kita buat sebenarnya bkn yg terbaik. ermm.. pk-pk kanlah dlm memilih sahabat.. klu kita sygkan dia.. pasti kita juga mahu dia sama2 mendpt keberkatan dunia dn akhirat.


raya thn nie mcm tak best jer aku rasa.. yer la aku rs sorang jer.. tapi takpe.. aku cuba juga utk beraya sakan dgn yang lain. bila dtg time mcm nie teringat aku kisah 3 thn berlalu.. akulah manusia yg paling sibk dlm mmbuat persiapan.

"Semudah cukup hatiku dilukai sekian lama rasa tak dihargai sampai bila harus aku menanti saat indah setelah dikau pergi, inginku hapus semua rasa mencengkam ini hanya padamu ku meminta aku pasrah
hilangkan rasa gundah ku hilangkan rasa dukaku hilangkanlah segalanya ku tak ingin sakit lagi
hilangkan kekosonganku hilangkan keasinganku hilangkanlah segalanyaku tak ingin lara lagi
hilangkan rasa gundah ku hilangkan rasa dukaku hilangkanlah segalanya ku tak ingin sakit lagi
hilangkan kekosonganku hilangkan keasinganku hilangkanlah segalanya ku tak ingin lara lagi
hilangkanlah segalanya
ku menanti saat sinar mentariku menanti cahaya dalam hati inginku gapai bintang yang gemerlapan agar terang jiwa yang kegelapan inginku hapus semua rasa mencengkam ini hanya padamu ku meminta aku pasrah.."

lirik lagu hilangkan lah segalanya-farawahida... suka bangat.

moral of d story citer aku hr nie... aku pun tatau.. cuma aku nk cakap aku juga manusia yg ada hati dan perasaan.. jgn kita terlalu pentingkan diri sampai kita lukakan hati org lain, tuhan tuh maha kaya adil dan saksama pada umatnya. Mungkin hr ni kita persendakan keikhlasan org terhadap kita tapi esok lusa kita tak tahu apa lagi nasib yg akan kita hadapi, mungkin lebih teruk.. mungkin hr nih kita buat org menitis airmata kerana sikap kita tapi esk lusa kita pula menitis air mata atas pembalasan kita. aku bersyukur sangat atas apa yang tuhan telah kurniakan untuk aku di muka bumi ini. baik buruk aku terima seadanya.... aku berharap sgt agar takde org yg nk persendakan atau niat utk mempermainkan aku.. atas keikhlasan aku dan mengambil kesempatan. apa2 pun keburukan adalah dr aku.. disamping nk raya nie aku nk mohon ampun dan maaf segala kesalahan dan kesilapan yg dah aku lakukan secara tidak sengaja, halalkan mkn minum aku dunia dan akhirat.

PEACE!!






Salam...
tks k.ida.. selamat hr raya, slmt smpai ke tanah air, umor pjg kita jumpa k..







AS-SALAM.. ollsssss....
ya ampun, klu nk citer bab upload gambo ni sebenarnya dah berapa hr.... sebab musababnyeee usb aku ilang... yg bara lagiiii... elokzzz hr ni aku beli card reader... tup2 jumpa lak usb aku... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... 10sionnnnn beb!! takpo2.. sabo.. dugaan posa tuh.. aduihhh.
oklahh.. nie aku nk simpan wat kenangan aku n tatapan sesapa yg sudi.. layanzzzzz..
ni puding cendol, resepi ni aku ambik dr dalam buku.. aku tgk gambo die jer dah tak tahannnn.. truihh meluak2 hati aku nk buattt.. ermm apa lagiii.. cargaihh a..
bahan2nya:-
gula 200ml
air 500ml
serbuk agar 1 1/2 sb
(masak hingga mendidih)
santan 300ml
(masak lagi hingga mendidih, masukkan cendol n sejukkan dlm peti sejuk)
lapis ke2:-
gula merah 180ml
air 500ml
serbuk agar2 1 1/2 sb(masak hingga mendidih)
santan 250ml pukul bersama 2 biji telur
(masak hingga mendidih n curahkan ke atas lapis pertama dan biarkan sejuk)


nie lak buncis msak kurma.. selalunya org buat utk hari kenduri kendara... actually org perak.. memang gemor laaaa... boh lak hati ngn pedal ckit.. fuhhh.. mmg dia dah!!

haaaaa.. hat nie aku tgk lam rumah mat gebu.... actually aku nk wat chiffon pandan kek, tapi k.ida suggestkan wat kek nie so aku pun try la... mmg sedappp tak dinafikan.. cuma aku tersilap guna loyang yg besorrr then dpt la kek aku yg tak berapa tinggi tuhhh... huhuhu...


BAHAN-BAHANNYA :-)200 ml susu segar

4 keping slice cheese (cheesedale)

70 g mentega

70 g gula halus

70 g tepung gandum, diayak

4 biji telur gred "B"

1 camca teh pandan paste

Sedikit pewarna hijau

Beberapa titik esen vanilla



Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan
Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.

nie lak nasi beriani.... ermmm.. sodappppp!! sendiri masak sendiri ngaku kata sedap.. caittt... sapa lagi yang nk puji masakn aku klu bkn aku kan..kan..kan..
resepi nasi beriani aku ambik dalam buku gak.. rasanya semua dah pandai kot masak nasi beriani ni tambah2 org penang mesti petik cari lahhhh... ermm.. dh jadi rutin agaknyeee..





hat nie lak... menu lama.. tapi saja buat sbb makaroni masih ada... so jgn membazir dan kita buat lagi dan makan lagiii.. yeeeaaa...
nie gambar ketika makaroni sedang dibakar.... ermmm nmpk tak ataih tuh.. tuh semua adalah mozarella cheeezzzzz... ermmm.. yummyyyyy



nie la ropaaaa makaroni cheese bakaq aku setelah di hidangg... n mmg sedap klu dimakan panas2... tambah2 hat ataih dia tuh.. perghhhh!!



bahan2:-
makaroni (direbus dan toskan)
tumis bawang besar, merah n putih
masukkan kulit kayu manis, bg lawang, buah pelaga
rempah kari daging
daging cincang, ayam cincang
cendawan butang (klu suka mix vegetable tuh leh la join)
sos tomato (lagi banyak lagi sodap)
garam
lada sulah
masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang, tuangkan telur 3 biji ke atas makaroni tersebut n taburlah mozarella cheese tuh...







KEK ASAM
haaa.. ni lak mama aku yg request... so buat la sbb mood tngh rajin. lagipun senang tak susah mn pun..
1st time aku makan kek asam ni.. asam sekuppang tuh...
bahan2:-
mentega 1 1/2 cawan
gula halus 200gm
(mix hingga kembang)
masukkan 5 biji telur (satu persatu)
tepung (diayak) 1 1/2 cwn
baking powder
esen perisa pisang 1 sk
(pukul hingga sebati)
buatkan lapisan, setiap lapisan susun asam bagi rata dan sambung untuk layer ke2 lak.. jgn terlalu nipis layer tuh takut dia mendap ke bawah.. nanti tak sedap..


KAMBING MASALA
ni pun aku ambik dlm buku... nmpk cam best jerrr... dahla kambing tuh pebret hakuu.. ermmmm.. jalan jer. tak rugi utk try.. senang n sedappp.. aci kerat jari....
resepi dia nanti aku update... kena tgk buku blk..







AYAM PANGGANG TARBUS
ermm.. nie lagi satu resepi yg blh disuggestkan utk semua org cuba n cuba n makannn...
dia mcm ayam rempah pun ada gak.. tapi lain la.. cam tandoori pun ada gak.. ermm..sedappp...
bahan2:-
1 ekor ayam
1 sk serbuk ketumbar
1 sk garam masala
1 sb serbuk kunyit
1 sb rempah kari
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk kayu manis
jus lemon
santan pekat
(perap ayam tadi bersama bahan2 berikut, lagi lama perap lagi sedap... then boleh bakar)



AYAM MASAK MERAH
Nie menu yg dah biasa sgt... ayam msk merah utk penuhi permintaan jer..