Pages

Tuesday, September 1, 2009

~MENU PUASA~



AS-SALAM.. ollsssss....
ya ampun, klu nk citer bab upload gambo ni sebenarnya dah berapa hr.... sebab musababnyeee usb aku ilang... yg bara lagiiii... elokzzz hr ni aku beli card reader... tup2 jumpa lak usb aku... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... 10sionnnnn beb!! takpo2.. sabo.. dugaan posa tuh.. aduihhh.
oklahh.. nie aku nk simpan wat kenangan aku n tatapan sesapa yg sudi.. layanzzzzz..
ni puding cendol, resepi ni aku ambik dr dalam buku.. aku tgk gambo die jer dah tak tahannnn.. truihh meluak2 hati aku nk buattt.. ermm apa lagiii.. cargaihh a..
bahan2nya:-
gula 200ml
air 500ml
serbuk agar 1 1/2 sb
(masak hingga mendidih)
santan 300ml
(masak lagi hingga mendidih, masukkan cendol n sejukkan dlm peti sejuk)
lapis ke2:-
gula merah 180ml
air 500ml
serbuk agar2 1 1/2 sb(masak hingga mendidih)
santan 250ml pukul bersama 2 biji telur
(masak hingga mendidih n curahkan ke atas lapis pertama dan biarkan sejuk)


nie lak buncis msak kurma.. selalunya org buat utk hari kenduri kendara... actually org perak.. memang gemor laaaa... boh lak hati ngn pedal ckit.. fuhhh.. mmg dia dah!!

haaaaa.. hat nie aku tgk lam rumah mat gebu.... actually aku nk wat chiffon pandan kek, tapi k.ida suggestkan wat kek nie so aku pun try la... mmg sedappp tak dinafikan.. cuma aku tersilap guna loyang yg besorrr then dpt la kek aku yg tak berapa tinggi tuhhh... huhuhu...


BAHAN-BAHANNYA :-)200 ml susu segar

4 keping slice cheese (cheesedale)

70 g mentega

70 g gula halus

70 g tepung gandum, diayak

4 biji telur gred "B"

1 camca teh pandan paste

Sedikit pewarna hijau

Beberapa titik esen vanilla



Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan
Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.

nie lak nasi beriani.... ermmm.. sodappppp!! sendiri masak sendiri ngaku kata sedap.. caittt... sapa lagi yang nk puji masakn aku klu bkn aku kan..kan..kan..
resepi nasi beriani aku ambik dalam buku gak.. rasanya semua dah pandai kot masak nasi beriani ni tambah2 org penang mesti petik cari lahhhh... ermm.. dh jadi rutin agaknyeee..





hat nie lak... menu lama.. tapi saja buat sbb makaroni masih ada... so jgn membazir dan kita buat lagi dan makan lagiii.. yeeeaaa...
nie gambar ketika makaroni sedang dibakar.... ermmm nmpk tak ataih tuh.. tuh semua adalah mozarella cheeezzzzz... ermmm.. yummyyyyy



nie la ropaaaa makaroni cheese bakaq aku setelah di hidangg... n mmg sedap klu dimakan panas2... tambah2 hat ataih dia tuh.. perghhhh!!



bahan2:-
makaroni (direbus dan toskan)
tumis bawang besar, merah n putih
masukkan kulit kayu manis, bg lawang, buah pelaga
rempah kari daging
daging cincang, ayam cincang
cendawan butang (klu suka mix vegetable tuh leh la join)
sos tomato (lagi banyak lagi sodap)
garam
lada sulah
masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang, tuangkan telur 3 biji ke atas makaroni tersebut n taburlah mozarella cheese tuh...







KEK ASAM
haaa.. ni lak mama aku yg request... so buat la sbb mood tngh rajin. lagipun senang tak susah mn pun..
1st time aku makan kek asam ni.. asam sekuppang tuh...
bahan2:-
mentega 1 1/2 cawan
gula halus 200gm
(mix hingga kembang)
masukkan 5 biji telur (satu persatu)
tepung (diayak) 1 1/2 cwn
baking powder
esen perisa pisang 1 sk
(pukul hingga sebati)
buatkan lapisan, setiap lapisan susun asam bagi rata dan sambung untuk layer ke2 lak.. jgn terlalu nipis layer tuh takut dia mendap ke bawah.. nanti tak sedap..


KAMBING MASALA
ni pun aku ambik dlm buku... nmpk cam best jerrr... dahla kambing tuh pebret hakuu.. ermmmm.. jalan jer. tak rugi utk try.. senang n sedappp.. aci kerat jari....
resepi dia nanti aku update... kena tgk buku blk..







AYAM PANGGANG TARBUS
ermm.. nie lagi satu resepi yg blh disuggestkan utk semua org cuba n cuba n makannn...
dia mcm ayam rempah pun ada gak.. tapi lain la.. cam tandoori pun ada gak.. ermm..sedappp...
bahan2:-
1 ekor ayam
1 sk serbuk ketumbar
1 sk garam masala
1 sb serbuk kunyit
1 sb rempah kari
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk kayu manis
jus lemon
santan pekat
(perap ayam tadi bersama bahan2 berikut, lagi lama perap lagi sedap... then boleh bakar)



AYAM MASAK MERAH
Nie menu yg dah biasa sgt... ayam msk merah utk penuhi permintaan jer..






0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...



AS-SALAM.. ollsssss....
ya ampun, klu nk citer bab upload gambo ni sebenarnya dah berapa hr.... sebab musababnyeee usb aku ilang... yg bara lagiiii... elokzzz hr ni aku beli card reader... tup2 jumpa lak usb aku... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... 10sionnnnn beb!! takpo2.. sabo.. dugaan posa tuh.. aduihhh.
oklahh.. nie aku nk simpan wat kenangan aku n tatapan sesapa yg sudi.. layanzzzzz..
ni puding cendol, resepi ni aku ambik dr dalam buku.. aku tgk gambo die jer dah tak tahannnn.. truihh meluak2 hati aku nk buattt.. ermm apa lagiii.. cargaihh a..
bahan2nya:-
gula 200ml
air 500ml
serbuk agar 1 1/2 sb
(masak hingga mendidih)
santan 300ml
(masak lagi hingga mendidih, masukkan cendol n sejukkan dlm peti sejuk)
lapis ke2:-
gula merah 180ml
air 500ml
serbuk agar2 1 1/2 sb(masak hingga mendidih)
santan 250ml pukul bersama 2 biji telur
(masak hingga mendidih n curahkan ke atas lapis pertama dan biarkan sejuk)


nie lak buncis msak kurma.. selalunya org buat utk hari kenduri kendara... actually org perak.. memang gemor laaaa... boh lak hati ngn pedal ckit.. fuhhh.. mmg dia dah!!

haaaaa.. hat nie aku tgk lam rumah mat gebu.... actually aku nk wat chiffon pandan kek, tapi k.ida suggestkan wat kek nie so aku pun try la... mmg sedappp tak dinafikan.. cuma aku tersilap guna loyang yg besorrr then dpt la kek aku yg tak berapa tinggi tuhhh... huhuhu...


BAHAN-BAHANNYA :-)200 ml susu segar

4 keping slice cheese (cheesedale)

70 g mentega

70 g gula halus

70 g tepung gandum, diayak

4 biji telur gred "B"

1 camca teh pandan paste

Sedikit pewarna hijau

Beberapa titik esen vanilla



Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan
Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit.

nie lak nasi beriani.... ermmm.. sodappppp!! sendiri masak sendiri ngaku kata sedap.. caittt... sapa lagi yang nk puji masakn aku klu bkn aku kan..kan..kan..
resepi nasi beriani aku ambik dalam buku gak.. rasanya semua dah pandai kot masak nasi beriani ni tambah2 org penang mesti petik cari lahhhh... ermm.. dh jadi rutin agaknyeee..





hat nie lak... menu lama.. tapi saja buat sbb makaroni masih ada... so jgn membazir dan kita buat lagi dan makan lagiii.. yeeeaaa...
nie gambar ketika makaroni sedang dibakar.... ermmm nmpk tak ataih tuh.. tuh semua adalah mozarella cheeezzzzz... ermmm.. yummyyyyy



nie la ropaaaa makaroni cheese bakaq aku setelah di hidangg... n mmg sedap klu dimakan panas2... tambah2 hat ataih dia tuh.. perghhhh!!



bahan2:-
makaroni (direbus dan toskan)
tumis bawang besar, merah n putih
masukkan kulit kayu manis, bg lawang, buah pelaga
rempah kari daging
daging cincang, ayam cincang
cendawan butang (klu suka mix vegetable tuh leh la join)
sos tomato (lagi banyak lagi sodap)
garam
lada sulah
masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang, tuangkan telur 3 biji ke atas makaroni tersebut n taburlah mozarella cheese tuh...







KEK ASAM
haaa.. ni lak mama aku yg request... so buat la sbb mood tngh rajin. lagipun senang tak susah mn pun..
1st time aku makan kek asam ni.. asam sekuppang tuh...
bahan2:-
mentega 1 1/2 cawan
gula halus 200gm
(mix hingga kembang)
masukkan 5 biji telur (satu persatu)
tepung (diayak) 1 1/2 cwn
baking powder
esen perisa pisang 1 sk
(pukul hingga sebati)
buatkan lapisan, setiap lapisan susun asam bagi rata dan sambung untuk layer ke2 lak.. jgn terlalu nipis layer tuh takut dia mendap ke bawah.. nanti tak sedap..


KAMBING MASALA
ni pun aku ambik dlm buku... nmpk cam best jerrr... dahla kambing tuh pebret hakuu.. ermmmm.. jalan jer. tak rugi utk try.. senang n sedappp.. aci kerat jari....
resepi dia nanti aku update... kena tgk buku blk..







AYAM PANGGANG TARBUS
ermm.. nie lagi satu resepi yg blh disuggestkan utk semua org cuba n cuba n makannn...
dia mcm ayam rempah pun ada gak.. tapi lain la.. cam tandoori pun ada gak.. ermm..sedappp...
bahan2:-
1 ekor ayam
1 sk serbuk ketumbar
1 sk garam masala
1 sb serbuk kunyit
1 sb rempah kari
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk kayu manis
jus lemon
santan pekat
(perap ayam tadi bersama bahan2 berikut, lagi lama perap lagi sedap... then boleh bakar)



AYAM MASAK MERAH
Nie menu yg dah biasa sgt... ayam msk merah utk penuhi permintaan jer..






0 comments:

Post a Comment

said