Pages

Wednesday, March 23, 2011

Lunch with Gegurls...

ASSALAMUALAIKUM...
Selamat hari Rabu semuaa... ceria2kan hidup anda.. jadikan semalam satu kenangan yg terindah dlm hdp kita...

N3 ni sepattnya lama dah masuk.. tapi m0od cam k.o ckit.. so.. jadilah hari ni.. tapi tetappp masuk.. utk d jadikan kenangan2 indah with gegurlssss...

Nk citer hal mkn sesama gegurlss utk LUNCH.. plan tu klu ikutkan lagi awai tapi d lewatkan ckit.. wat ever is.. LUNCH ttp jalan seperti biasa yg diinginkan.. almaklumlah lama tak lunch together.. sesekali kumpul reramai mcm best sangat moment tu.. blh tgk aneka macam ragam yg mengelikan hati dan menceriakan... hilang la sat tension2 yg dok ada dlm pala tu kan..
nk bgtau kat sini barang siapa yg tak hadir pada hari tu adalah sangat rugi kerana kami telah memakan dgn bnyk sekali sehinggakan termonyeh2... sangatlah bnyk menunyaaa...
Yg confom join hari tu
KONVENOR SENDIRI LAAA.. = AKU
JULIA = PEN. KONVENOR
NURFARAHANI
ZAIYANA
KASMA
AZREEN
FIZA
MUM STYLO
SALLZ
RAZEANY


ada yg last minit tak dpt attend.. ermmm takpe.. make sure next time join ok..

menu kami utk hari berkenaan memang menarik..
SIAKAP 3 RASA
UDANG MENTEGA
AYAM GAJUS
SOTONG GRG TEPUNG
KAILAN IKAN MASIN
TOMYAM CAMPUR
SAMBAL + ULAM
AIR EPAL
PISANG
BUBUR
NASI PUTIH


menarikkannnnn.. hahahahahaha... mmg kenyang habis sampai tersandar...



with k.raz.. tks akak sbb dtg jugak akhirnya..


antara peserta terakhir yg datang.. tks to k.sal jugak sbb sangup attend 2 tmpt mkn sekaligus.. sgt tidak menghampakan..


sapa tukang baca nie??? awat akak gelak lak??


Baca doa makan k.. jgn doa tidur lak..


farah with fiza.. 2-2 c0mey.. senyum pun kontrol tu..


awat mummy ana tu? senyum ka apa ka??


bakal pengantin..
diet katanya.. hahahaha..


separuh ahli2 netball...


k.kas with reen..


jue cover muka erk...?? hehehe..


2 hot mamas kata gambar ni paling cute..


antara menu-menu nyaaa..

Selesai makan semua.. kami berangkat masuk kerja semula.. tks to zaiyana sbb pick up me.. n tks to k.sallz sbb return back me to opis... hahahaha.. mai ngn org len blk ngn org len.. ok a tu..

Tks jugak utk semua sbb menghadirkan diri beramai2 ke jamuan tghr kita.. nnti kita buat lagi ok.. kari kepala ikan lak.. hehe..






Tuesday, March 22, 2011

KUN FA YA KUN...

Wednesday, March 16, 2011

Gulai Tempoyak

ASSALAMUALAIKUM.... Selamat hari rabu...
Sekejap sangat la masa skrg nie.. iskh3... tak sedar kan..
Dunia dkejutkan dgn berita EARTHQUAKE di Jepun... kena bnyk la kita ni menginsafi.. dunia semakin hampir dengan pengakhirannya.. tapi soalnya.. adakah kita sudah cukup bersedia??
tepuk dada tanyalah hati...
Memang menyayat hati dengan kejadian tersebut... Takziah utk semua warga JEPUN..
Mungkin ini hari diaorg.. hari kita???? Wallahualam..


GULAI TEMPOYAK TERBAIKKK


BAHAN2 :
Ikan
Tempoyak (harusss)
Bawang merah + Halia + Cili Padi*
Serai Diketuk
Asam Keping
Serbuk Kunyit
Perasa

CARA2 :
Tumbuk semua bahan *
Masuk jer semua bahan tu dan tumis sehingga menggelegak...
Rasa sehabis baik dan boleh dimakan...


SELAMAT MENCUBA !!!!




Friday, March 11, 2011

Citer sedih + Asam pedas

ASSALAMUALAIKUM... hri ni mcm n3 lambat sangat kan..
banyak kerja sangat hari ni.. mcm2 hal nk wat.. so settled apa yg ptt coz hari ni dah jumaat..
Selamat bercuti buat semua murid2 dan Cikgu2 sekalian... wahhh bestnyeee korang cuti 1minggu.. tak yah nk ambik dah.. ermmm.. hahaha..

Actually ada citer sedih sebenarnya kelmarin.. aku ada post kat FB pencarian tempoyak aku.. ermmm malangya tak jumpa.. aku ngn en hasben cari kat pasar malam.. ada 1 makcik tuh aku dah besa ngn dia.. aku pun tanya la kat dia.. makcik.. tempoyak ada?.. tau apa makcik tuh jawab?? hahahahaha... nk gelak pun ada.. makcik tu jawab.. takda.. taktaula tokey tempoyak hilang p mana?... blh jawab mcm tuh?? hahahaha... hancussss hatiku.. dgn muka sememeknyaaa bgtau kat en hasben kata tempoyak takda.. pehtu agaknya en hasben tgk muka sekupang ni dia tanya lagi.. kat mana lagi ada juai? aku jawab.. tak tau laaa... yg tau pasar malam ni jerrr... ermmm sedisss kan..pehtu en hasben kata .. jom kita p cari derian.. pehtu wat la tempoyak blh kan?? aku pun jawab... ermmm blh la... tapi baru lagi la..
en hasben kata.. ok la dari takda kan... aku pun senyum.. :)
cari punya cari... ermmm memang menghampakan.. sian lak tgk en hasben bersusah payah kan... aku pun kata la.. takpa la.. nnti kita cari lain.. :)

so blk.. plan kena tukar la.. dari nk masak tempoyak.. terus jadi asam pedas..



Hari ni aku dah nak masuk 25week.. ermmm kejap jer.. dah stat soping2 dah.. nk pink2.. hehehe.. kiranya minggu soping menjelma.. ada ajak en hasben pergi parit buntar utk tinjau BABYMANJA.. en hasben kata OK!.. waaa besttt.. en hasben memang suka melayan karenah Puan isteri nie... suka laaa... i lap u lahhhh.. hahahaha




Thursday, March 10, 2011

Nasi Goreng Udang

ASSALAMUALAIKUM..



Nak citer hal kerajinan aku pada hari ni.. agaknya sebab bangun awai kot... memang mata ni tak leh nk pejam dah.. so bangun mandi2 semua.. solat subuh semua.. aku pun cargas p dapuq tgk apa ada utk makan.. ermmm tgk2 ada nasi putih.. ada balance udang smlm.. ermmm tiba rasa nk buat nasi goreng..
ok la kan.. tumis sikit2 tambah.. last sekali boh udang tu... ermmm.. panas2.. makan memang menyelerakan... laju ja masuk mulut ni... hahaha.. tpi dah siap2 boh bekal kat haikal utk dia makan brekpes.. ermmm...

BAHAN2 :
Nasi Putih
Udang (cek dh goreng sos smlm)
Bawang Merah + Putih
Sawi
Telur
Sos Tiram
Sos Cili
Cili Boh

CARA2 :
Tumis bawang merah + putih
masukkan semua sos + telur hancur
masukkan udang semua dan sawi..
last sekali masukkan nasi,,

psssttt : petua nasi grg sedap.. goreng sampai nasi tuh berasap ok!

SELAMAT MENCUBA!!



Udang grg Sos bertemu Kangkung grg Belacan

ASSALAMUALAIKUM... hepy thursday... wahhh pagi2 lagi dah hujan lebat... hat nie klu dpt lena peluk bantai sempoiiii... tapi kojeeee... idak dpt la nk peluk bantal ke apa ke.. hadap la pc nieee.. hhaahaaha

Hari ni mood biru.. sbb pakai bj kurung biru siap mekap lagiii.. hahaha.. klu tak malassss nk belek segala maknekaaaa ni.. ada time2 jer blh hadappp..

Smlm memang letih sangat pas lik kerjaa.. tapi ttttppppp masak ok! actually menu nk buat udang tapi asik grg kunyit jer.. cam boring pun ada.. so sap post kat lam fb tanya pendapat kengkawan nk masak pa yg simple udang nie.. ramai bg cadangan... ermm suka..suka.. siap kasi resepi pun ada.. at last belik umah terasa macam nk buat udang goreng sos ajer... rasa mcm simple n sedap kan.. ada masam2 n manis2... kena la tekak nie..

Menu sampingan kita buat SAYUR KANGKUNG GRG BELACAN... lama tk wat.. rasa mcm sedap lak.. so memang dah ada kangkung lam freeze pun so.. jalan jer laaa tugas2 selanjutnya..



BAHAN2 :
Kangkung
cili merah
ikan bilis
bawang putih
belacan
garam
sos tiram

CARA2 :
Tumbuk cili merah + bawang putih + belacan + ikan bilis
Tumis semua bahan tadi + air
Agak mendidih masukkan sayur dan sos tiram serta perasa..
siap!!! senang kan..




BAHAN2 :
udang
bawang besar di potong bulat
Bawang putih diketuk
Cili Merah potong serong
Cili hijau potong serong
Sos Cili
Sos Tiram
Sos tomato
perasa

CARA2 :
Tumis bawang besar + putih hingga garing
Masukkan udang + semua sos +air
Agak masak masukkan semua cili dan serbuk perasa


SELAMAT MENCUBA!!!

Wednesday, March 9, 2011

Ayam masak hitam - Kubis

ASSALAMUALAIKUM... hepy wednesday...

Kelmarin after opis hour.. aku p tgk gegurlsss main netball merangkap jadi ref.. ermmm tak dpt main jadi ref pun kira ok la kan... hahahaha.. jelessss...jelesss..
dulu masa awai2 pregg kerap every week nnti mimpi main netball.. skng tak dah..
klu citer kat en hasben time tuh dia nnti jawab... haaaa... nk dpt anak pmpn la tuuu... hahaha..
tak sangka lakkk... that's right..
nnti blh jadi cm mama ok bb ... aktif ngn sukan..
bb praktis siap2 lam perut.. nnti kuar dah terer.. hahahaha... otakkkk...
kemarin gegurlss frendly ngn navy.. rancak gak game.. tapi 2nd game dah ujan.. walau ujan.. ttp main ok!!! tiada halangan utk berhenti.. haishhhh lagi la jelessss.. tapi aku tak leh tunggu lelama.. aku kena cow cin cau sbb ujan + nk masak diner lagi kat umh..

balik rumah teruih bawa kuar ayam.. sebab niat nk masak ayam masak hitam + kubis + nasi putih = sedap bangattttt... sbbnya haikal makan sampai 3 pinggan ok!!!


Kubis goreng simple..
ayam masak hitam

BAHAN2 AYAM :
Ayam
Bawang merah/putih*
Halia*
Serai*
Cili boh
Kulit kayu manis
bunga cengkih
Buah Pelaga
Bunga lawang
Tomato
Sos Cili

CARA2 :
Bland semua yang bertanda *
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang bersama bahan yang dibland tadi sehingga naik bau
Masukkan cili boh dan tumis sehingga cili masak
Agak masak masukkan sos cili dan tomato serta perisa..


SELAMAT MENCUBA!!





Tuesday, March 8, 2011

Mee goreng

ASSALAMUALAIKUM...
wahhh ini hari n3 manyak lajinnn o0o0o0... haha.. 2 n3 sekali masuk..
teringat poejk wat mee goreng.. masa nie lapaq bangat... cek2 freeze tgk ada mee, udang.. cili boh semua dah ready.. so cuma tunggu masak jer.. alaaaa.. sekadar masak no halll a... ahaha.. dengan bangganyaaaa...





Mee Goreng aku yang memang sedap en hasben kata.. hahaha... pujilah sangat kan... sbb dah Puan Isteri masak.. klu tak tak masak lak kang..








BAHAN-BAHAN :
Mee kuning
Bawang Merah/Putih
udang
Cili boh
Tomato Kimball
Sos tomato/Cili
Sawi
Taugeh
Kicap
Perasa

CARA-CARA :
Tumis bawang merah/putih bersama sehingga kuning
Masukkan cili boh bersama udang dan tumis sehingga cili masak
Masukkan tomato kimball bersama cili/tomato sos
Boleh tambahkan air
Agak masak masukkan Sawi kemudian diikuti dgn mee
Agak dah ok masukkan perasa, kicap dan last sekali taugeh.


* Petua nk masak bg sedap goreng sehingga mee berkenaan berasap...





Hari Wanita - Siput Lala - Cendol

ASSALAMUALAIKUM... n morning eberyones.... hepy tuesday..

oooppsss.. today is 8th mac 2011.. untuk semua kaum2 hawa...jangan lupa hari ni adalah hari WANITA SEDUNIA yang ke 100... S0 utk my m0m, my MIL, my sis2.. My frenz.. oll my WANITA.. hepy WANITA 2 ols... semoga menjadi wanita yang tabah, gigih, disegani, disanjungi.. dan di.. segala2nya... wanita pasti boleh.. jgn jadi wanita yang selemah2nya... apalagiii... jadilah wanita yang CARGASSSS...!!




Ermm... habis citer wanita nk citer hal makan2 lak... hehe... besalah mak buyung ni kerja makan jer .. apalagi... selagi blh mkn.. kita makan ok!! jangan hilangkan nikmat yg cukup indah itu.. dan bersyukurlah kerna masih diberi nikmat makan... :)

Kelmarin n3 aku citer hal beli barang dapur.. haaaa.. perasan tak aku ada beli siput lala.. hehehe.. misi utk masak lala berjaya.. lan dlm pala otak ni nk buat.. SIPUT LALA MASAK LEMAK CILI API... ermmm... sedapkan.. aku grg ikan masin, papadom n reguest from haikal nak telur dadar.. oklah simple.. tapi menarik..
Nielah SIPUT LALA aku... jom intai resepi turun temurun.. simple cepat ringkas dan pantassss... zasssss!!

BAHAN-BAHAN :
SIPUT LALA
BAWANG MERAH
HALIA
SERAI
CILI PADI
DAUN KUNYIT
SANTAN
TOMATO

CARA-CARA :
TUMBUK BAWANG MERAH + HALIA
TITIK SERAI, MASUKKAN BAHAN TADI BERSAMA SANTAN + AIR DAN REBUS NAIK
APABILA MENDIDIH MASUKKAN SIPUT BERSAMA DAUN KUNYIT + CILI PADI
AKHIR SEKALI MASUKKAN PERASA DAN TOMATO


















Hehehe.. dah siap dan boleh makan pun... makan panas2 sedap tau.. dapat lak boh lada hitam.. ermm.. dah mcm berpantang pulak kan... hehe..


Haaaa... Ni nak citer hal CENDOL lak... nak jadikan citer nk mkn eskacang.. ntah mcm mn blh mkn CENDOL... hahahahaha... jiwa tingtong betui laaaaaa... besa la mood bercampur2...
apa2pun nk bgtau.. CENDOL ni sedap gakt au.. sebab ada rasa manis2 diaa tu,, hhaaha kiranya mcm kena la tekak aku nie...


OKIESSSS... itu jaaa citer makan2... aku utk kali ni...






Monday, March 7, 2011

XTVT di hujung minggu...

ASSALAMUALAIKUM...
nk n3 mcm malas sebenarnyaaa... tapi tangan rajin lak tiba2... hahahaha... bnyk lahhh rajin.. walhalll malassss tersangattttt...

Nak citer weekends punya xtvt.. actually sabtu baru nie.. ada buat skit kenduri tahlil.. tapi tak sempat nk snap apa gambar pun.. agaknyeee letih sgt kottt.. bila ingat blk cam rugi pun ada.. iskh3... sabor jerla.... takpela .. bnda dah lepas pun... apa pun semua berjalan dengan lancarnyaaa... selamat.

yg nie aku nk citer hal hari ahad.. hubby ajak p ronda2.. p kat blkg seagate kitaorg mkn bihun sup ngn eskacang.. ermmm sedap jgn ckp laaaa.. memang terangkat habis laaa..



nie haaaa eskacang aku.. memang tgk pun dah terliurrr.. huhu... rugi2 klu tak belasah eskacang ni dgn sebaik mungkin..



nie lak bihun sup ayam terbaik.... memang makan sampai termonyeh.. sedapppp...

habis kitaorg mkn2 semua.. hubby kata awai lagi.. kita p ronda la erk.. ermmm aku pun ya jaaa.. apa susah dok ja lam keta.. yg drivenya en hasben... hehe.. kitaorg p padang kota, gurney, pusing qbay.. last sekali kitaorg g mydin sbb nk beli barang basah.. nak harap aku tak larat lak nk p sorang2.. so ajak en hasben laaaa.. aku nanti beli stok habuan 1 minggu teruish.. senang kerja aku.. takyah pikiaq nk beli apa lak lepas lik kerja nnti.. membazir masa jer rasa nnti..
so jom tinjau apa yg aku sempat sapu kat mydin tuh..



udang ni acara wajib sebab skng ni en hasben tngh kemaruk makan cucur ubi kentang.. katanya sedappp.. hahaha,, tgk la sapa yg masak klu bukan puan isteri tercinta kan... hahahaha perasaaannnn.. yg harusssss.


haaaa... tiba2 aku nmpk lala.. rasa mcm sedap gakk kan bila masak lemak ke.. perhhhh mesti sedap nie...



ikan termenung ni memang dah wajib lak aku rasa.. sbb penyeri segala masakan kot? hahahaha.. memandai jer aku nie.. ikan ni bukan apa.. habuan2 nk buat goreng ka bakaq ke.. apa ke.. tempoyak ker.. ermmm sedap lak sebut tempoyak nie kan..



haaaa.. ayam ni ambik sebab tingat nk buat masak merah takpun buat masak hitam.. bukan masak kicap tau.. tapi masak hitam.. sedap sikit banding masak kicap ni..

agak2 cukup tak utk seminggu?? hahaha.. 4 hari jer.. sbb jumaat selalu en hasben kata tak yah masak.. kita mkn luar jer.. ermm.. gi tu lah citrnya....


Friday, March 4, 2011

Gulai Semilang & Kenduri..

ASSALAMUALAIKUM..
hari ni nk n3 sampai 2x lakkk... hahaha.. takda menda nk buat.. mcm ni la ruponyaaa.. nk citer tntg gambar latest... tapi tak latest sangat lah... sbb masa ni kandungan aku 5 bulan.. klu ikut skng ni kandungan dah nak masuk 6 bulan dah... hehe.. tiba2 terjumpa gambar nie.. so upload jer la.. muka memang chubby gila punya..

masa ni kitaorg g tepen ada kenduri sedara sebelah En Hasben...



ce citeee... ce citeee... kenapa sangat bulat ini muka??? hahahaha.... sbb ada isi... isi yg sangat padat... hahaha... tambah2 skng ni alah semua dah habis.. tunggu next month dah masuk trimester ke 3... Ya Allah sangat sekejap masa berlalu.. so diam tak diam.. aku menghitung lagi 3 bulan ja nak sambut my bb pinky.. ermmm... insyaALLAH everyting will b ok.. amin.




ni hasil kerja en hasben la nie... dia dah habis makan.. masa dia lak nk snap gambo org.. yer la aku dah tak larat la nk usung kamera tuh.. lenguh rasanya..
apa2pun makan time.. kena layan habis2an... bg kenyang itu perut baru hati ada senyum.. hahaha.. bb pun sihat... hendaknya.. amin.






ok.. habis kisah p mkn kenduri... ni kisah aku n family mertua p mkn GULAI IKAN SEMILANG di balik pulau... asalnya kak ipar aku call tanya kat mana nk mkn GULAI IKAN SEMILANG yg sedap.. aku pun suggest la kat b.pulau... tapi nasibnya.. kak ipar tak pandai jalan kat lik lau nie... huhu.. aku pun terpaksa la pergi sekali kan.. jalan2 cari makan.. eehehee.. ok la kan... emmmm p mai pun.. bukan ada kerja nk buat kat rumah.. hari ahad lak... ok sgt la tu...




ni dlm keadaan yang sudah kenyang... pandaikan ambik gambar cover perut.. hahahaha..



apa dah jadi ngn lauk nie.. mcm kena usik jaaa..



anak2 menakan yang suka posing... hahaha




IKAN BAKAR BERTEMU AIR ASAM

ASSALAMUALAIKUM...
Selamat pagi eberyonessss.... SALAM JUMAAT utk semua.. d hari segala penghulu ni sama2 lah kita bermuhasabah diri agar dapat di perbaiki segala kekurangan dan tingkatkan segala prestasi utk ke arah yang lebih baik... amin.
Dengan harapan agar kita semua d lindungi olehNYA dgn sebaik mungkin.. sentiasa berada di dalam hidayahNYA.. dan d lindungi dari segala malapetaka buruk dan menjadi hari ni lebih baik dari semalam..
Dan bersyukur juga atas limpah rahmat dan kurniaan nikmat yang DIA beri kpd kita hingga hari ini... AMIN.

haishhh... semangat itu harussss yaaaa.. sentiasa jadikan hari2 kita hari yg indah walauuuupun.. hari tuh sbnrnya tak seindah yg digambarkan... huhu.. aci?? aci estet banyak laaa... apa pun lain org lain cabaranya..

Jom kita citer n3 hari ni lak... nk citer apa? citer hal diner aku la.. blk kerja buka freeze tgk ada ikan jer.. stok dah habis.. so rasanya sesuai utk stok hari last... sbb en hasben kata.. friday tak yah masak ok.. kita kuar.. kesian kat mama asik masak jer... letih. waaahhh en hasben sgt memahami... i likeeeee... creditlah t0 u... hehehe... plan diner smlm blh masak ikan bakar ngn air asam.. tingin sgt... tingat tuh kiranya kena buatlah... ehehehe..



memang sedap sgt smlm diner... rasa puas makan... ermmm yummyyyy...
lain kali blh buat lagi kan... buat ikan lain lak... ikan besauuu punyaaa.. haahhaah..



Thursday, March 3, 2011

ikan belah belakang bertemu sotong grg kunyit

ASSALAMUALAIKUM... morning eberyones...
ceria2kan hdp anda... moga menjadi lebih baik dan terbaik.. amin.

nk N3 bab kelmarin dan citer masak memasak...
okiess.. hal kemarin... rindu kat NUR DHIA QISTINA... iaitu merangkap anak menakan aku.. aku ambik dia dari nursery ptg kemarin.. lama tak dgr celoteh dia... dia panggil aku MAMA ANGAH..
nk jadi citer kemarin... mak dia kena la dtg umah aku ambik anaknya...
dah datang umah aku.. kebetulan baru nk masak.. so aku masak sekali utk diaorg la... asik aku jer p mkn rumah diaorg.. hahahaha..

dlm freeze hanya ada ikan cencaru, ikan termenung and sotong.. ermmm nampak gayanya kena masak ikan belah belakang, sotong goreng kunyit dan sayur pucuk.... ermmm ok la kan...
sebenarnya diaorg tngh layan citer KHURAFAT kat umah...sempatlah aku memasak..



SOTONG GORENG KUNYIT


IKAN CENCARU BELAH BELAKANG


huhu... layanzzzz..


Wednesday, March 2, 2011

DAGING GORENG KUNYIT



Assalamualaikum...

hari ni nk n3 bab masakan lagi... laaaaa... baru ja buat gulai daging... ni masak daging lagi.. hahahaha... citer dia sbb nk habiskan stok lam peti ais.. so jadilah daging goreng kunyit...
itu lah alkisahnyaaaa...




DAGING GORENG KUNYIT

Bahan-Bahan :
Daging
bawang besar
bawang putih
halia
kacang buncis
tomato
ubi
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
garam

Cara-Cara :
Goreng bawang besar bersama halia dan bawang putih hingga garing
masukkan daging bersama serbuk kunyit dan ubi
masukkan sedikit air dan biarkan seketika
masukkan tomato, serbuk lada hitam dan garam
akhir sekali masukkan tomato.

SELAMAT MENCUBA !!


My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

ASSALAMUALAIKUM...
Selamat hari Rabu semuaa... ceria2kan hidup anda.. jadikan semalam satu kenangan yg terindah dlm hdp kita...

N3 ni sepattnya lama dah masuk.. tapi m0od cam k.o ckit.. so.. jadilah hari ni.. tapi tetappp masuk.. utk d jadikan kenangan2 indah with gegurlssss...

Nk citer hal mkn sesama gegurlss utk LUNCH.. plan tu klu ikutkan lagi awai tapi d lewatkan ckit.. wat ever is.. LUNCH ttp jalan seperti biasa yg diinginkan.. almaklumlah lama tak lunch together.. sesekali kumpul reramai mcm best sangat moment tu.. blh tgk aneka macam ragam yg mengelikan hati dan menceriakan... hilang la sat tension2 yg dok ada dlm pala tu kan..
nk bgtau kat sini barang siapa yg tak hadir pada hari tu adalah sangat rugi kerana kami telah memakan dgn bnyk sekali sehinggakan termonyeh2... sangatlah bnyk menunyaaa...
Yg confom join hari tu
KONVENOR SENDIRI LAAA.. = AKU
JULIA = PEN. KONVENOR
NURFARAHANI
ZAIYANA
KASMA
AZREEN
FIZA
MUM STYLO
SALLZ
RAZEANY


ada yg last minit tak dpt attend.. ermmm takpe.. make sure next time join ok..

menu kami utk hari berkenaan memang menarik..
SIAKAP 3 RASA
UDANG MENTEGA
AYAM GAJUS
SOTONG GRG TEPUNG
KAILAN IKAN MASIN
TOMYAM CAMPUR
SAMBAL + ULAM
AIR EPAL
PISANG
BUBUR
NASI PUTIH


menarikkannnnn.. hahahahahaha... mmg kenyang habis sampai tersandar...



with k.raz.. tks akak sbb dtg jugak akhirnya..


antara peserta terakhir yg datang.. tks to k.sal jugak sbb sangup attend 2 tmpt mkn sekaligus.. sgt tidak menghampakan..


sapa tukang baca nie??? awat akak gelak lak??


Baca doa makan k.. jgn doa tidur lak..


farah with fiza.. 2-2 c0mey.. senyum pun kontrol tu..


awat mummy ana tu? senyum ka apa ka??


bakal pengantin..
diet katanya.. hahahaha..


separuh ahli2 netball...


k.kas with reen..


jue cover muka erk...?? hehehe..


2 hot mamas kata gambar ni paling cute..


antara menu-menu nyaaa..

Selesai makan semua.. kami berangkat masuk kerja semula.. tks to zaiyana sbb pick up me.. n tks to k.sallz sbb return back me to opis... hahahaha.. mai ngn org len blk ngn org len.. ok a tu..

Tks jugak utk semua sbb menghadirkan diri beramai2 ke jamuan tghr kita.. nnti kita buat lagi ok.. kari kepala ikan lak.. hehe..






ASSALAMUALAIKUM.... Selamat hari rabu...
Sekejap sangat la masa skrg nie.. iskh3... tak sedar kan..
Dunia dkejutkan dgn berita EARTHQUAKE di Jepun... kena bnyk la kita ni menginsafi.. dunia semakin hampir dengan pengakhirannya.. tapi soalnya.. adakah kita sudah cukup bersedia??
tepuk dada tanyalah hati...
Memang menyayat hati dengan kejadian tersebut... Takziah utk semua warga JEPUN..
Mungkin ini hari diaorg.. hari kita???? Wallahualam..


GULAI TEMPOYAK TERBAIKKK


BAHAN2 :
Ikan
Tempoyak (harusss)
Bawang merah + Halia + Cili Padi*
Serai Diketuk
Asam Keping
Serbuk Kunyit
Perasa

CARA2 :
Tumbuk semua bahan *
Masuk jer semua bahan tu dan tumis sehingga menggelegak...
Rasa sehabis baik dan boleh dimakan...


SELAMAT MENCUBA !!!!




ASSALAMUALAIKUM... hri ni mcm n3 lambat sangat kan..
banyak kerja sangat hari ni.. mcm2 hal nk wat.. so settled apa yg ptt coz hari ni dah jumaat..
Selamat bercuti buat semua murid2 dan Cikgu2 sekalian... wahhh bestnyeee korang cuti 1minggu.. tak yah nk ambik dah.. ermmm.. hahaha..

Actually ada citer sedih sebenarnya kelmarin.. aku ada post kat FB pencarian tempoyak aku.. ermmm malangya tak jumpa.. aku ngn en hasben cari kat pasar malam.. ada 1 makcik tuh aku dah besa ngn dia.. aku pun tanya la kat dia.. makcik.. tempoyak ada?.. tau apa makcik tuh jawab?? hahahahaha... nk gelak pun ada.. makcik tu jawab.. takda.. taktaula tokey tempoyak hilang p mana?... blh jawab mcm tuh?? hahahaha... hancussss hatiku.. dgn muka sememeknyaaa bgtau kat en hasben kata tempoyak takda.. pehtu agaknya en hasben tgk muka sekupang ni dia tanya lagi.. kat mana lagi ada juai? aku jawab.. tak tau laaa... yg tau pasar malam ni jerrr... ermmm sedisss kan..pehtu en hasben kata .. jom kita p cari derian.. pehtu wat la tempoyak blh kan?? aku pun jawab... ermmm blh la... tapi baru lagi la..
en hasben kata.. ok la dari takda kan... aku pun senyum.. :)
cari punya cari... ermmm memang menghampakan.. sian lak tgk en hasben bersusah payah kan... aku pun kata la.. takpa la.. nnti kita cari lain.. :)

so blk.. plan kena tukar la.. dari nk masak tempoyak.. terus jadi asam pedas..



Hari ni aku dah nak masuk 25week.. ermmm kejap jer.. dah stat soping2 dah.. nk pink2.. hehehe.. kiranya minggu soping menjelma.. ada ajak en hasben pergi parit buntar utk tinjau BABYMANJA.. en hasben kata OK!.. waaa besttt.. en hasben memang suka melayan karenah Puan isteri nie... suka laaa... i lap u lahhhh.. hahahaha




ASSALAMUALAIKUM..



Nak citer hal kerajinan aku pada hari ni.. agaknya sebab bangun awai kot... memang mata ni tak leh nk pejam dah.. so bangun mandi2 semua.. solat subuh semua.. aku pun cargas p dapuq tgk apa ada utk makan.. ermmm tgk2 ada nasi putih.. ada balance udang smlm.. ermmm tiba rasa nk buat nasi goreng..
ok la kan.. tumis sikit2 tambah.. last sekali boh udang tu... ermmm.. panas2.. makan memang menyelerakan... laju ja masuk mulut ni... hahaha.. tpi dah siap2 boh bekal kat haikal utk dia makan brekpes.. ermmm...

BAHAN2 :
Nasi Putih
Udang (cek dh goreng sos smlm)
Bawang Merah + Putih
Sawi
Telur
Sos Tiram
Sos Cili
Cili Boh

CARA2 :
Tumis bawang merah + putih
masukkan semua sos + telur hancur
masukkan udang semua dan sawi..
last sekali masukkan nasi,,

psssttt : petua nasi grg sedap.. goreng sampai nasi tuh berasap ok!

SELAMAT MENCUBA!!



ASSALAMUALAIKUM... hepy thursday... wahhh pagi2 lagi dah hujan lebat... hat nie klu dpt lena peluk bantai sempoiiii... tapi kojeeee... idak dpt la nk peluk bantal ke apa ke.. hadap la pc nieee.. hhaahaaha

Hari ni mood biru.. sbb pakai bj kurung biru siap mekap lagiii.. hahaha.. klu tak malassss nk belek segala maknekaaaa ni.. ada time2 jer blh hadappp..

Smlm memang letih sangat pas lik kerjaa.. tapi ttttppppp masak ok! actually menu nk buat udang tapi asik grg kunyit jer.. cam boring pun ada.. so sap post kat lam fb tanya pendapat kengkawan nk masak pa yg simple udang nie.. ramai bg cadangan... ermm suka..suka.. siap kasi resepi pun ada.. at last belik umah terasa macam nk buat udang goreng sos ajer... rasa mcm simple n sedap kan.. ada masam2 n manis2... kena la tekak nie..

Menu sampingan kita buat SAYUR KANGKUNG GRG BELACAN... lama tk wat.. rasa mcm sedap lak.. so memang dah ada kangkung lam freeze pun so.. jalan jer laaa tugas2 selanjutnya..



BAHAN2 :
Kangkung
cili merah
ikan bilis
bawang putih
belacan
garam
sos tiram

CARA2 :
Tumbuk cili merah + bawang putih + belacan + ikan bilis
Tumis semua bahan tadi + air
Agak mendidih masukkan sayur dan sos tiram serta perasa..
siap!!! senang kan..




BAHAN2 :
udang
bawang besar di potong bulat
Bawang putih diketuk
Cili Merah potong serong
Cili hijau potong serong
Sos Cili
Sos Tiram
Sos tomato
perasa

CARA2 :
Tumis bawang besar + putih hingga garing
Masukkan udang + semua sos +air
Agak masak masukkan semua cili dan serbuk perasa


SELAMAT MENCUBA!!!

ASSALAMUALAIKUM... hepy wednesday...

Kelmarin after opis hour.. aku p tgk gegurlsss main netball merangkap jadi ref.. ermmm tak dpt main jadi ref pun kira ok la kan... hahahaha.. jelessss...jelesss..
dulu masa awai2 pregg kerap every week nnti mimpi main netball.. skng tak dah..
klu citer kat en hasben time tuh dia nnti jawab... haaaa... nk dpt anak pmpn la tuuu... hahaha..
tak sangka lakkk... that's right..
nnti blh jadi cm mama ok bb ... aktif ngn sukan..
bb praktis siap2 lam perut.. nnti kuar dah terer.. hahahaha... otakkkk...
kemarin gegurlss frendly ngn navy.. rancak gak game.. tapi 2nd game dah ujan.. walau ujan.. ttp main ok!!! tiada halangan utk berhenti.. haishhhh lagi la jelessss.. tapi aku tak leh tunggu lelama.. aku kena cow cin cau sbb ujan + nk masak diner lagi kat umh..

balik rumah teruih bawa kuar ayam.. sebab niat nk masak ayam masak hitam + kubis + nasi putih = sedap bangattttt... sbbnya haikal makan sampai 3 pinggan ok!!!


Kubis goreng simple..
ayam masak hitam

BAHAN2 AYAM :
Ayam
Bawang merah/putih*
Halia*
Serai*
Cili boh
Kulit kayu manis
bunga cengkih
Buah Pelaga
Bunga lawang
Tomato
Sos Cili

CARA2 :
Bland semua yang bertanda *
Tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang bersama bahan yang dibland tadi sehingga naik bau
Masukkan cili boh dan tumis sehingga cili masak
Agak masak masukkan sos cili dan tomato serta perisa..


SELAMAT MENCUBA!!





ASSALAMUALAIKUM...
wahhh ini hari n3 manyak lajinnn o0o0o0... haha.. 2 n3 sekali masuk..
teringat poejk wat mee goreng.. masa nie lapaq bangat... cek2 freeze tgk ada mee, udang.. cili boh semua dah ready.. so cuma tunggu masak jer.. alaaaa.. sekadar masak no halll a... ahaha.. dengan bangganyaaaa...





Mee Goreng aku yang memang sedap en hasben kata.. hahaha... pujilah sangat kan... sbb dah Puan Isteri masak.. klu tak tak masak lak kang..








BAHAN-BAHAN :
Mee kuning
Bawang Merah/Putih
udang
Cili boh
Tomato Kimball
Sos tomato/Cili
Sawi
Taugeh
Kicap
Perasa

CARA-CARA :
Tumis bawang merah/putih bersama sehingga kuning
Masukkan cili boh bersama udang dan tumis sehingga cili masak
Masukkan tomato kimball bersama cili/tomato sos
Boleh tambahkan air
Agak masak masukkan Sawi kemudian diikuti dgn mee
Agak dah ok masukkan perasa, kicap dan last sekali taugeh.


* Petua nk masak bg sedap goreng sehingga mee berkenaan berasap...





ASSALAMUALAIKUM... n morning eberyones.... hepy tuesday..

oooppsss.. today is 8th mac 2011.. untuk semua kaum2 hawa...jangan lupa hari ni adalah hari WANITA SEDUNIA yang ke 100... S0 utk my m0m, my MIL, my sis2.. My frenz.. oll my WANITA.. hepy WANITA 2 ols... semoga menjadi wanita yang tabah, gigih, disegani, disanjungi.. dan di.. segala2nya... wanita pasti boleh.. jgn jadi wanita yang selemah2nya... apalagiii... jadilah wanita yang CARGASSSS...!!




Ermm... habis citer wanita nk citer hal makan2 lak... hehe... besalah mak buyung ni kerja makan jer .. apalagi... selagi blh mkn.. kita makan ok!! jangan hilangkan nikmat yg cukup indah itu.. dan bersyukurlah kerna masih diberi nikmat makan... :)

Kelmarin n3 aku citer hal beli barang dapur.. haaaa.. perasan tak aku ada beli siput lala.. hehehe.. misi utk masak lala berjaya.. lan dlm pala otak ni nk buat.. SIPUT LALA MASAK LEMAK CILI API... ermmm... sedapkan.. aku grg ikan masin, papadom n reguest from haikal nak telur dadar.. oklah simple.. tapi menarik..
Nielah SIPUT LALA aku... jom intai resepi turun temurun.. simple cepat ringkas dan pantassss... zasssss!!

BAHAN-BAHAN :
SIPUT LALA
BAWANG MERAH
HALIA
SERAI
CILI PADI
DAUN KUNYIT
SANTAN
TOMATO

CARA-CARA :
TUMBUK BAWANG MERAH + HALIA
TITIK SERAI, MASUKKAN BAHAN TADI BERSAMA SANTAN + AIR DAN REBUS NAIK
APABILA MENDIDIH MASUKKAN SIPUT BERSAMA DAUN KUNYIT + CILI PADI
AKHIR SEKALI MASUKKAN PERASA DAN TOMATO


















Hehehe.. dah siap dan boleh makan pun... makan panas2 sedap tau.. dapat lak boh lada hitam.. ermm.. dah mcm berpantang pulak kan... hehe..


Haaaa... Ni nak citer hal CENDOL lak... nak jadikan citer nk mkn eskacang.. ntah mcm mn blh mkn CENDOL... hahahahaha... jiwa tingtong betui laaaaaa... besa la mood bercampur2...
apa2pun nk bgtau.. CENDOL ni sedap gakt au.. sebab ada rasa manis2 diaa tu,, hhaaha kiranya mcm kena la tekak aku nie...


OKIESSSS... itu jaaa citer makan2... aku utk kali ni...






ASSALAMUALAIKUM...
nk n3 mcm malas sebenarnyaaa... tapi tangan rajin lak tiba2... hahahaha... bnyk lahhh rajin.. walhalll malassss tersangattttt...

Nak citer weekends punya xtvt.. actually sabtu baru nie.. ada buat skit kenduri tahlil.. tapi tak sempat nk snap apa gambar pun.. agaknyeee letih sgt kottt.. bila ingat blk cam rugi pun ada.. iskh3... sabor jerla.... takpela .. bnda dah lepas pun... apa pun semua berjalan dengan lancarnyaaa... selamat.

yg nie aku nk citer hal hari ahad.. hubby ajak p ronda2.. p kat blkg seagate kitaorg mkn bihun sup ngn eskacang.. ermmm sedap jgn ckp laaaa.. memang terangkat habis laaa..



nie haaaa eskacang aku.. memang tgk pun dah terliurrr.. huhu... rugi2 klu tak belasah eskacang ni dgn sebaik mungkin..



nie lak bihun sup ayam terbaik.... memang makan sampai termonyeh.. sedapppp...

habis kitaorg mkn2 semua.. hubby kata awai lagi.. kita p ronda la erk.. ermmm aku pun ya jaaa.. apa susah dok ja lam keta.. yg drivenya en hasben... hehe.. kitaorg p padang kota, gurney, pusing qbay.. last sekali kitaorg g mydin sbb nk beli barang basah.. nak harap aku tak larat lak nk p sorang2.. so ajak en hasben laaaa.. aku nanti beli stok habuan 1 minggu teruish.. senang kerja aku.. takyah pikiaq nk beli apa lak lepas lik kerja nnti.. membazir masa jer rasa nnti..
so jom tinjau apa yg aku sempat sapu kat mydin tuh..



udang ni acara wajib sebab skng ni en hasben tngh kemaruk makan cucur ubi kentang.. katanya sedappp.. hahaha,, tgk la sapa yg masak klu bukan puan isteri tercinta kan... hahahaha perasaaannnn.. yg harusssss.


haaaa... tiba2 aku nmpk lala.. rasa mcm sedap gakk kan bila masak lemak ke.. perhhhh mesti sedap nie...



ikan termenung ni memang dah wajib lak aku rasa.. sbb penyeri segala masakan kot? hahahaha.. memandai jer aku nie.. ikan ni bukan apa.. habuan2 nk buat goreng ka bakaq ke.. apa ke.. tempoyak ker.. ermmm sedap lak sebut tempoyak nie kan..



haaaa.. ayam ni ambik sebab tingat nk buat masak merah takpun buat masak hitam.. bukan masak kicap tau.. tapi masak hitam.. sedap sikit banding masak kicap ni..

agak2 cukup tak utk seminggu?? hahaha.. 4 hari jer.. sbb jumaat selalu en hasben kata tak yah masak.. kita mkn luar jer.. ermm.. gi tu lah citrnya....


ASSALAMUALAIKUM..
hari ni nk n3 sampai 2x lakkk... hahaha.. takda menda nk buat.. mcm ni la ruponyaaa.. nk citer tntg gambar latest... tapi tak latest sangat lah... sbb masa ni kandungan aku 5 bulan.. klu ikut skng ni kandungan dah nak masuk 6 bulan dah... hehe.. tiba2 terjumpa gambar nie.. so upload jer la.. muka memang chubby gila punya..

masa ni kitaorg g tepen ada kenduri sedara sebelah En Hasben...



ce citeee... ce citeee... kenapa sangat bulat ini muka??? hahahaha.... sbb ada isi... isi yg sangat padat... hahaha... tambah2 skng ni alah semua dah habis.. tunggu next month dah masuk trimester ke 3... Ya Allah sangat sekejap masa berlalu.. so diam tak diam.. aku menghitung lagi 3 bulan ja nak sambut my bb pinky.. ermmm... insyaALLAH everyting will b ok.. amin.




ni hasil kerja en hasben la nie... dia dah habis makan.. masa dia lak nk snap gambo org.. yer la aku dah tak larat la nk usung kamera tuh.. lenguh rasanya..
apa2pun makan time.. kena layan habis2an... bg kenyang itu perut baru hati ada senyum.. hahaha.. bb pun sihat... hendaknya.. amin.






ok.. habis kisah p mkn kenduri... ni kisah aku n family mertua p mkn GULAI IKAN SEMILANG di balik pulau... asalnya kak ipar aku call tanya kat mana nk mkn GULAI IKAN SEMILANG yg sedap.. aku pun suggest la kat b.pulau... tapi nasibnya.. kak ipar tak pandai jalan kat lik lau nie... huhu.. aku pun terpaksa la pergi sekali kan.. jalan2 cari makan.. eehehee.. ok la kan... emmmm p mai pun.. bukan ada kerja nk buat kat rumah.. hari ahad lak... ok sgt la tu...




ni dlm keadaan yang sudah kenyang... pandaikan ambik gambar cover perut.. hahahaha..



apa dah jadi ngn lauk nie.. mcm kena usik jaaa..



anak2 menakan yang suka posing... hahaha




ASSALAMUALAIKUM...
Selamat pagi eberyonessss.... SALAM JUMAAT utk semua.. d hari segala penghulu ni sama2 lah kita bermuhasabah diri agar dapat di perbaiki segala kekurangan dan tingkatkan segala prestasi utk ke arah yang lebih baik... amin.
Dengan harapan agar kita semua d lindungi olehNYA dgn sebaik mungkin.. sentiasa berada di dalam hidayahNYA.. dan d lindungi dari segala malapetaka buruk dan menjadi hari ni lebih baik dari semalam..
Dan bersyukur juga atas limpah rahmat dan kurniaan nikmat yang DIA beri kpd kita hingga hari ini... AMIN.

haishhh... semangat itu harussss yaaaa.. sentiasa jadikan hari2 kita hari yg indah walauuuupun.. hari tuh sbnrnya tak seindah yg digambarkan... huhu.. aci?? aci estet banyak laaa... apa pun lain org lain cabaranya..

Jom kita citer n3 hari ni lak... nk citer apa? citer hal diner aku la.. blk kerja buka freeze tgk ada ikan jer.. stok dah habis.. so rasanya sesuai utk stok hari last... sbb en hasben kata.. friday tak yah masak ok.. kita kuar.. kesian kat mama asik masak jer... letih. waaahhh en hasben sgt memahami... i likeeeee... creditlah t0 u... hehehe... plan diner smlm blh masak ikan bakar ngn air asam.. tingin sgt... tingat tuh kiranya kena buatlah... ehehehe..



memang sedap sgt smlm diner... rasa puas makan... ermmm yummyyyy...
lain kali blh buat lagi kan... buat ikan lain lak... ikan besauuu punyaaa.. haahhaah..



ASSALAMUALAIKUM... morning eberyones...
ceria2kan hdp anda... moga menjadi lebih baik dan terbaik.. amin.

nk N3 bab kelmarin dan citer masak memasak...
okiess.. hal kemarin... rindu kat NUR DHIA QISTINA... iaitu merangkap anak menakan aku.. aku ambik dia dari nursery ptg kemarin.. lama tak dgr celoteh dia... dia panggil aku MAMA ANGAH..
nk jadi citer kemarin... mak dia kena la dtg umah aku ambik anaknya...
dah datang umah aku.. kebetulan baru nk masak.. so aku masak sekali utk diaorg la... asik aku jer p mkn rumah diaorg.. hahahaha..

dlm freeze hanya ada ikan cencaru, ikan termenung and sotong.. ermmm nampak gayanya kena masak ikan belah belakang, sotong goreng kunyit dan sayur pucuk.... ermmm ok la kan...
sebenarnya diaorg tngh layan citer KHURAFAT kat umah...sempatlah aku memasak..



SOTONG GORENG KUNYIT


IKAN CENCARU BELAH BELAKANG


huhu... layanzzzz..




Assalamualaikum...

hari ni nk n3 bab masakan lagi... laaaaa... baru ja buat gulai daging... ni masak daging lagi.. hahahaha... citer dia sbb nk habiskan stok lam peti ais.. so jadilah daging goreng kunyit...
itu lah alkisahnyaaaa...




DAGING GORENG KUNYIT

Bahan-Bahan :
Daging
bawang besar
bawang putih
halia
kacang buncis
tomato
ubi
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
garam

Cara-Cara :
Goreng bawang besar bersama halia dan bawang putih hingga garing
masukkan daging bersama serbuk kunyit dan ubi
masukkan sedikit air dan biarkan seketika
masukkan tomato, serbuk lada hitam dan garam
akhir sekali masukkan tomato.

SELAMAT MENCUBA !!