Pages

Thursday, March 10, 2011

Udang grg Sos bertemu Kangkung grg Belacan

ASSALAMUALAIKUM... hepy thursday... wahhh pagi2 lagi dah hujan lebat... hat nie klu dpt lena peluk bantai sempoiiii... tapi kojeeee... idak dpt la nk peluk bantal ke apa ke.. hadap la pc nieee.. hhaahaaha

Hari ni mood biru.. sbb pakai bj kurung biru siap mekap lagiii.. hahaha.. klu tak malassss nk belek segala maknekaaaa ni.. ada time2 jer blh hadappp..

Smlm memang letih sangat pas lik kerjaa.. tapi ttttppppp masak ok! actually menu nk buat udang tapi asik grg kunyit jer.. cam boring pun ada.. so sap post kat lam fb tanya pendapat kengkawan nk masak pa yg simple udang nie.. ramai bg cadangan... ermm suka..suka.. siap kasi resepi pun ada.. at last belik umah terasa macam nk buat udang goreng sos ajer... rasa mcm simple n sedap kan.. ada masam2 n manis2... kena la tekak nie..

Menu sampingan kita buat SAYUR KANGKUNG GRG BELACAN... lama tk wat.. rasa mcm sedap lak.. so memang dah ada kangkung lam freeze pun so.. jalan jer laaa tugas2 selanjutnya..



BAHAN2 :
Kangkung
cili merah
ikan bilis
bawang putih
belacan
garam
sos tiram

CARA2 :
Tumbuk cili merah + bawang putih + belacan + ikan bilis
Tumis semua bahan tadi + air
Agak mendidih masukkan sayur dan sos tiram serta perasa..
siap!!! senang kan..




BAHAN2 :
udang
bawang besar di potong bulat
Bawang putih diketuk
Cili Merah potong serong
Cili hijau potong serong
Sos Cili
Sos Tiram
Sos tomato
perasa

CARA2 :
Tumis bawang besar + putih hingga garing
Masukkan udang + semua sos +air
Agak masak masukkan semua cili dan serbuk perasa


SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

ASSALAMUALAIKUM... hepy thursday... wahhh pagi2 lagi dah hujan lebat... hat nie klu dpt lena peluk bantai sempoiiii... tapi kojeeee... idak dpt la nk peluk bantal ke apa ke.. hadap la pc nieee.. hhaahaaha

Hari ni mood biru.. sbb pakai bj kurung biru siap mekap lagiii.. hahaha.. klu tak malassss nk belek segala maknekaaaa ni.. ada time2 jer blh hadappp..

Smlm memang letih sangat pas lik kerjaa.. tapi ttttppppp masak ok! actually menu nk buat udang tapi asik grg kunyit jer.. cam boring pun ada.. so sap post kat lam fb tanya pendapat kengkawan nk masak pa yg simple udang nie.. ramai bg cadangan... ermm suka..suka.. siap kasi resepi pun ada.. at last belik umah terasa macam nk buat udang goreng sos ajer... rasa mcm simple n sedap kan.. ada masam2 n manis2... kena la tekak nie..

Menu sampingan kita buat SAYUR KANGKUNG GRG BELACAN... lama tk wat.. rasa mcm sedap lak.. so memang dah ada kangkung lam freeze pun so.. jalan jer laaa tugas2 selanjutnya..



BAHAN2 :
Kangkung
cili merah
ikan bilis
bawang putih
belacan
garam
sos tiram

CARA2 :
Tumbuk cili merah + bawang putih + belacan + ikan bilis
Tumis semua bahan tadi + air
Agak mendidih masukkan sayur dan sos tiram serta perasa..
siap!!! senang kan..




BAHAN2 :
udang
bawang besar di potong bulat
Bawang putih diketuk
Cili Merah potong serong
Cili hijau potong serong
Sos Cili
Sos Tiram
Sos tomato
perasa

CARA2 :
Tumis bawang besar + putih hingga garing
Masukkan udang + semua sos +air
Agak masak masukkan semua cili dan serbuk perasa


SELAMAT MENCUBA!!!

0 comments:

Post a Comment

said