Pages

Thursday, October 25, 2012

: Mood??? :

ASSALAMUALAIKUM...

Mood?? wat mood u means??? raya? new born bb?? werghhh.... mood sakit!! mood raya!! semua mood ada ni.. pertama!!

sy mood SAKIT!!! normal utk para ibu yang berada di hujung kehamilan... mengalami simptom seperti LETIH, SAKIT PINGANG, SAKIT TUTT, SAKIT PEHA.. DLL.... antara simptom ni la yang membuatkan rasa nk cepat jer masa tu berlalu... plus minus sama denga ketidaksabaran menatap my prince charming hokeyyy... hari2 dok nmpk raga prince charming yg dah tersusun rapi atas katil... alahaiii.. tak sabaqqqq nyaaa nk peluk cium dia... rindu bau bb... kak cha dah takda bau bb... dah bau kak cha.. hahahaha... suka sangat la ni tgk raksi kak cha.. makin cerdik.. klu ckp... blh 2 versi... BM blh.. BI pun blh.. alhamdulillah kak cha faham sgt.. mgkn mama n nursery bnyk dok komunikasi london ngn dia.. yg paling tak tahan.. skng ni dah pandai marah org.. mulut tu becok jaa... ada saja nk sembangnyaaa... ngn mulut muncung2... so cute... OH MY PRINCESSS!!! Alhamdulillah jugak... tuhan makbulkan doa kami.. agar memperolehi anak yang seanang utk dibela.. tidak bnyk karenahnya... kemana saja kak cha pergi... pasti satu ayat ni terkeluar dr mulut semua org... "ISKH... BAIKNYAAA BUDAK NI.... TAK BNYK CERITA" alhamdulillah... tuhan permudahkan kami... kami bersyukur sangat.. mmg tak d nafikan.. aisya sangat senang.. tak bnyk ragamnya... apa yg kita cakap.. itu yg dia buat.. harapnya biarlah berkekalan sifat sebegini yer nak... tapiiiiiiiiiii... yang hat dalam.. tak tau la nk kata... adakah sebaik kakaknya??? mama berharap la jugak.. agar adik di dalam ni sebaik kakaknya... senang utk di jaga, tak bnyk karenah, senyum sentiasa, selalu mendengar kata... amin.

ok la semuaaa... nk ucap.. SALAM AIDILADHA.. pada yg balik kampung jauh2 nk drive tu.. hati2.. biar lambat asal selamat... 




 

Monday, October 22, 2012

: time flies :

ASSALAMUALAIKUM...


salam olls... apa habaq? hope smua sihat di hari isnin yang penuh blues.. wahahahaha... klu nk citer bab malas.. mmg malas giler nk update.. tapi ku rajinkan jugak... kena lawan baru + kata en hubs!! ok la i lawan habis-habisan... sisa2 akhir.. (ceewahhh skema gila ayat) tggl lagi 7 hari stgh awin nk kerja.. yareba..yareba... angerei... angerei.. tak sabiaqqq.. pastu blh cuti 3 bulan dengan megahnya... tak sabiaq jugak nk melahirkan.. hari2 dok terbayang muka bb boy i yang cute mute... mesti kecil moleh haluih... sbb perut i tak besar mana pun.. confom kurang 3kg.. no hal.. coz bukan itu yang cek nak.. hanyalah cukup sihat sempurna semua dah memadai dan bersyukur... tak sabaq nk bau bb... hehehehe..

baru2 ni birth abg.. bukan baru.. means kelmarin.. 21st oktober.. same date ngn arwah abah.. since 45 hari jugak abah memejamkan mata.. hope abah tenang di sana.. berkongsi tarikh lahir dgn anak teruna awin. Dan nama anak teruna ni pun arwah abah yang beri sempena cucu sulung dan sama tarikh lahir diaorg.. Muhammad Haikal Farhan. Jadila kamu anak yang disanjung tinggi.. biar pelajaran kamu tak pandai.. tapi kamu pandai ilmu agama yang akan membawa kamu di akhirat nanti.. Itu harapan mama.. mama tak pernah nk expect anak mama ni blh dpt 5A atau lebih.. tapi klu dpt itu bonus utk kamu dan mama... Pada mama... dalami lah isu agama yang tepat bukan tersisih... utk kamu bekalkan di padang masyar nanti... kerana itu adalah kehidupan hakiki kita sampai bila2.. Biar nmpk buruk pada pandangan DUNIA.. tapi di pandang tinggi di AKHIRAT. Ingat pesan mama. Apa yang jadi pada kehidupan ini hanyalah lakonan.. Biar sapa pun yang menjagamu.. ingatlah pada kedua ibu bapa yang sedarah sedaging dengan mu... Jangan derhaka sama sekali.. baik buruk ibu bapa kita org bercerita.. masuklah kamu telinga kanan.. dan keluarlah telinga kiri.. kerana baik buruk mereka... kerana merekalah kamu hadir di muka bumi ini.. Sayangilah ahli keluargamu seadanya tanpa membeza2kan sesiapa.. Ingat pesan mama.


Betapa masa berlalu.. anak teruna dah memasuki 10 tahun. Tahun depan Darjah 5.. rasa macam baru melahirkan.. itulah masa yang tanpa kita sedar... dan usia kita makin meningkat..


Thursday, October 18, 2012

:: No more sentapppp ::

ASSALAMUALAIKUM...

Perghhhh skema gila tajukkkk... hahahaha...

sesapa yang ingat awin post pasai sentap nm BB?? hahahaha... now no more sentap ok... smlm en hubs balik dia tanya lagi sekali nm bb.. awin sebut... then awin kata... takpa la kita tukaq... A_ _ _ laaa klu dah susah sangat (ayat merajuk ok!!!) then en hubs kata... laaa pasepa lak.. tak yah laaaa... ok dah tu.. ala nk sebut ssh sat jaaaa.. nti lama2 ok la tu... yg paling terharu bila en hubs kata... huk.huk.huk.. papa kena hargai la mama dah susah payah cari nama..!! wahhhh.... cek terharuuuuuu... terima kasih en hubs... luv u... so skrg hati berbunga2 bagai.... rasa mcm nk tetap kan nm tu... tak nak lain dah.. my sis ada gak bgtau.. dia kata mcm pmpn sebutan tu... takpa2.. i rasa.. i nk maintain nm tu... dah jatuh hati dah... nm yg jarang2 org bubuh.. tapiiii yg penting ada maksud ok... InsyaALLAH anak2 mama boleh jadi anak yg soleh/solehah utk mama n papa dunia dan akhirat... AMIN.

Now 24 dys to go.. awin dah apply cuti awai 1 minggu... so means awin nk kena kerja lagi 2 weeks ja... alahaiiii sabaq sait noo00o0o.. walaupun dah tak mampu sebenarnya nk jalan sana sini.. mmg berat sungguh rasa.. tis week dah bz ngn birthday abg lak... ermmm... pastu dh raya haji... then... time to rest!! 

okbai... 

Tuesday, October 16, 2012

:: Counting My Day ::

ASSALAMUALAIKUM..

Selamat malam olls... hari ni 16.10.12. hari awin kena checkup di MH. Bukan sebab apa.. bila dah tahu diri tu akan di bedah... hehe... confom2 kena ambik date aka big day!!! yeahhhh.. counting start from now!! tik..tok..tik..tok... 26 dys to go... hari ni awin dah setlle kemaskan brg prince elok2... nk bw p spital letak sebelah.. nk bw p juru letak sebelah.. kali ni awin kena packing sekali bj kak cha oso awin bebanyak sbb whole pantang kena stay rumah my mom... yabedabeduuuuu... hehehe... sukaaa.. 

alkisah p checkup tadi.. 
8.15am - arrive
8.45am - new case taken
9.15am - TOA MO
9.40 am - Scan
10.10 am - settle..

awin dapat MC so.. tak yah masuk kerja... 34wks checkup.. BB breech... selamba bewak awin cakap... breech p laaaa... p mai pun mmg nk kena czer... wahahaha.. doc pun senyummm tak terkata apa dahhhh... awin smpat tanya,, my bb kecik sangat ka?? smua tegur perut i kecik...  
my bb around 2.3kg right now... so far ok.. ada 4 minggu lagi.. hope lebih 2.5kg ok... insyaALLAH.. 

Skrg cek tngh pening,,,, sbb papa kata nama yg awin nk boh tu terbelit lidah... wrghhhhhhh.,... sentappppp... pening nk cari pulakkkk

n way,,,, bye.. good nite,,,


Friday, October 12, 2012

:: Welcome 2 d world ::

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. my maksu dah selamat melahirkan bb boy ke 3.. Syukur sangat. walaupun tak dpt apa yg diidamkan... ini semua tetap anugerah tuhan yang tak terhingga buat kita... Maksu mengalami masalah darah tinggi dan diabetes sepanjang proses hamil. Dan doktor juga sudah sarankan agar maksu wajib bersalin pada minggu 38. dlm bahasa kasaq.. salin paksa! huhuhu... nak dijadikan cerita sblm nurse nk masukkan ubat utk proses cepat bersalin.. CTG anak diperiksa terlebih dahulu.. tapi tak memuaskan.. sabit juga dgn tekanan darah yang tak stabil. Doktor dgn pantas buat persediaan utk operation. Utk selamatkan keadaan ibu dan anak.. kira kes emergency c zer la ni... maksu sempat text kat kami.. "sakit tak angah operation?.. huhu... takot" bila org tngh takot.. jgn la kita menakotkan lagi.. ckp ja takda apa.. insyaALLAH semua selamat.. sakit tu lumrah... :) then pkl 3 dah dpt berita maksu selamat semua dgn bb boy yg seberat dlm 2kg++. maksu pun tak sure berapa.. mmg comey halus mulus ja bb maksu ni... jenis org yg tinggi... esk besaq nti jadi handsome boy.. :) p visit maksu kelmarin petang.. maksu still tak leh mkn or minum.. sbb kena tunggu 6 jam.. tapi maksu nmpk sihat... bb pun sihat...alhamdulillah.. 

MUHAMMAD LUZMAN AQIL 

very d superduper cute bb...


tak sabaq time ceq plak ok!!!!.. adoiiii... klu blh nk cepat2  bersalin ni... sbb tak larat sungguh2 ni... ngn kak cha nya yg suka baring atas perut.. kesian la si adik kat dalam ni...  blm apa2 dah kena lanyak ngn kakak... 

5 wks to go... tapi kannnn.. awin belum basuh lagi semua bj2 bb.. n tak packing apa2 pun lagi... hehehe... sbb plan nk siap2 smua terus msk dlm keta papa... sbb bila dah discharge nnti terus nk balik juru.. so makna kata awin kena prepare la brg2 awin n kak cha jugak... nti klu suruh papa.. habissss laaaa... hahaha..



Wednesday, October 10, 2012

: IMPORTANT TING!!! :


 ASSALAMUALAIKUM...

awin nk share sikit bnda ni.. actualy DR. yang pernah rawat aisya dulu pernah mention bnda ni... so.. careful utk smua.. sesungguh nya aisya pun mmg kami tak timang2kan dia.. klu ada pun mungkin terlepas pandang.. so utk semua di luar sana.. bacalah.. tak semestinya ditujukan khas utk kaum ibu dan bapa sahaja.. sebab kadang2 bnda ni golongan bujang/takda anak pun suka buat bnda ni.. klu kita tegur katanya merepek.. atau tak diendahkannya. so.. klu dah parents sndiri tak suka.. ambik la nasihat tu takut2 klu jadi apa2 u olls yang dipersalahkan... mampu kah kita nk kembalikan apa yg terjadi??? 
 

Read this! Important Info!
SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN

Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

RUJUKAN

www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm
www.dontshake.org
en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome

Tuesday, October 9, 2012

: Aisya VS Satay :

ASSALAMUALAIKUM... 

Hi olls... mood malas kerja mengatasi sbb mood cuti 3 bulan lebih mengatasi.. hahaahhaha... mmg superduper punya balok liat ok!! 

Cek mmg tingin nk mkn satay kajang hj samuri ni... n kebetulan my prenz terlepas p kl.. sempat berLINE dgn dia tanya bila balik? buat muka tak malu ok!!! Tks yaa momy qaseh ukasyah.. siap hntr mai ke rumah lagi... alahaiiii... terharu... 

tapi tajuk saya lain kan.?? kan?? kan?? hahahaha... cara aisya ccuba mengoda utk mkn satay.. tapi dia good girl.. dengar cakap.. alhamdulillah... papa said dont touch!! dgn keterpaksaan.... aisya pun mendengar kata.. tapi dok bercerita bagai (bahasa depa la) sambil tangan tu dok tunjuk satay.. hahahahaha... dengan memek muka yg ntah apa2... sejak2 nk jadi kakak ni... mulut tak reti diam seminit pun.. ada sj bnda nk berceritanya... mama konpom2 tak paham sepatah apa pun... tapi buat2 la paham p... 



 see... noty gurl..


 iskh2... dah mcm angry birds jaaa...


 dimanakah kesopanan dan kesusilaan kamu wahai anak dara??? iskh2... dah rupa 'kaklong'!!! hahaha



video

mai tgk anak dara ni bercakap bahasa perancis!!!




Thursday, October 4, 2012

::. 4 U my Hero .::

CHECKLIST BARANG BB :-

1- Baju & Seluar Lengan Panjang - settle (10 pasang)
2- Baju & Seluar Lengan Pendek - settle (10 pasang)
3- Sarung Kaki dan Tangan - settle (6 set)
4- Barut - pakai hat kak cha!!
5- Lampin - settle (kali ni mama beli versi doraemon!!)
6- Pampers (NB) - settle (wee wee dry)
7- Tuala Mandi - settle (2 helai)
8- Tuala Kecik - settle (5 helai)
9- Blanket - settle (2 helai)
10- Minyak Telon - settle (brand HAR-ONE)
11- Berus Botol - pakai hat kak cha
12- Set Barangan Mandi - settle (ANAKKU)
13- Nursery Bag - pakai hat kak cha
14- Wet Tissue
15- Napy Cream - settle
16- Cotton bud - settle
17- Minyak Mustajab (NR) - mmg sedia ada
18- Vicks
19- Botol Susu - TT kolor BIRU sbb kak cha warna PINK
20- Warmer Car & Home - sedia ada
21- Cooler Bag - sedia ada
22- Bath tub - sedia ada
23- Raga aksesori - dah beli baru utk Hero

24- Pemotong Kuku - settle
25- Thermometer - settle


Barang mama??? hehehe... alhamdulillah settle jugak.. cuma tak beli lagi MILO 3 in 1.. biskut2... takpa.. masuk 9 bulan baru kita beli.. sbb beli awai2 takut ,habissssssss... 

Barang bb kali ni mmg semua baru coz kak cha punya sangat lah tidak sesuaiiiiii.... PINK ok!! kammu sesuai BLUE!!! Alhamdulillah... sepasang bersama kak cha... nama??? jeng..jeng..jeng... apa2 pun pangkalnya adalah A..

Dah berkenan dgn satu nama ni... hope papa pun suka k... takut nnti mai time nk buat surat beranak.. ada ja org lain nk suruh bubuh nama pebret depa... huhuhu.. sedihhhhh.... hope last ni biarlah mama sendiri yang bagi nama kat anak mama ni k... bukan last apa.. last pregnancy jaaaa.... yg tau.. tau laaa.. hehehe...

byeeeeeeeeeeeeeeeee...

 

::. Sang Pelangi Indah .::

ASSALAMUALAIKUM 

Selamat malam darl!!!! hehehe... mata ni tak nak tidoq lagi.. kepala ni dok pk2 sebenarnya dah lama tak try buat masak memasak ni.. so tiba2 terbayang agar2 pelangi ni haaa... alahaiii bukan kerana tingin nk mkn.. ekceli tingin nk buat sbb kolor maler diaaaaa vogue d vassss... i loikeeee... nmpk suweettt.. klu menjadi nnti blh buat masa birth abg nanti kan.. ermmm... bgs gak tu ... bila nk try???? hahahaha... tungguuuuuuu...nnti akan ada la post di fb dan blog punyaaa... insyaALLAH....



:: Dunia ohhh Dunia ::

ASSALAMUALAIKUM..

berbengkel tak habis lagi.. tapi sempat lagi berposting.. sbb tera nk tunggu pkl 9.. cemuihhh.. tapi syok sangat bengkel tu sbb tak ramai.. fc pun tak boring.. makan semua cukup.. haha.. sep utk 3 hari perbelanjaan... simpan duit bnyk2.. nnti kita perabih kot lain ok.. ngeee.. Oktober ohhh oktober.. bnyk menda jugak oktober ni actualy... yg dah tertulis dlm diary.. birth abg 21 ni.. semua dah setle.. tunggu time aje.. 6 okt abg punya anugerah cemerlang di sekolah.. 13-14 oktober.. sekali lagi kami nk p vacation.. kemana?? di mana?? dalam mesiaaa jaaa.. tak cukup n beropa kaya la nk p jejauh ni.. tapi alhamdulillah... berkesempatan berjalan sana sini sbb tuhan murahkan rezeki buat kami sekeluarga walaupun tak besar mana.. saya syukur sangat... sbb kami tak pernah kacor duit org.. atau meminta pada sesiapa.. cukuplah utk kami sekeluarga... 

Cek dah masuk 32 weeks... alahaiiii cepatnya... counting my day!!! barang2 dah prepare... cuma tak basuh jer lagi.. alhamdulillah segala persiapan berjalan dgn lancar... saya jer tak sabaq... 

alamak.. GTG.. nnti kita masuk N3 lain k.. byeeeeeeeeeee...

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

ASSALAMUALAIKUM...

Mood?? wat mood u means??? raya? new born bb?? werghhh.... mood sakit!! mood raya!! semua mood ada ni.. pertama!!

sy mood SAKIT!!! normal utk para ibu yang berada di hujung kehamilan... mengalami simptom seperti LETIH, SAKIT PINGANG, SAKIT TUTT, SAKIT PEHA.. DLL.... antara simptom ni la yang membuatkan rasa nk cepat jer masa tu berlalu... plus minus sama denga ketidaksabaran menatap my prince charming hokeyyy... hari2 dok nmpk raga prince charming yg dah tersusun rapi atas katil... alahaiii.. tak sabaqqqq nyaaa nk peluk cium dia... rindu bau bb... kak cha dah takda bau bb... dah bau kak cha.. hahahaha... suka sangat la ni tgk raksi kak cha.. makin cerdik.. klu ckp... blh 2 versi... BM blh.. BI pun blh.. alhamdulillah kak cha faham sgt.. mgkn mama n nursery bnyk dok komunikasi london ngn dia.. yg paling tak tahan.. skng ni dah pandai marah org.. mulut tu becok jaa... ada saja nk sembangnyaaa... ngn mulut muncung2... so cute... OH MY PRINCESSS!!! Alhamdulillah jugak... tuhan makbulkan doa kami.. agar memperolehi anak yang seanang utk dibela.. tidak bnyk karenahnya... kemana saja kak cha pergi... pasti satu ayat ni terkeluar dr mulut semua org... "ISKH... BAIKNYAAA BUDAK NI.... TAK BNYK CERITA" alhamdulillah... tuhan permudahkan kami... kami bersyukur sangat.. mmg tak d nafikan.. aisya sangat senang.. tak bnyk ragamnya... apa yg kita cakap.. itu yg dia buat.. harapnya biarlah berkekalan sifat sebegini yer nak... tapiiiiiiiiiii... yang hat dalam.. tak tau la nk kata... adakah sebaik kakaknya??? mama berharap la jugak.. agar adik di dalam ni sebaik kakaknya... senang utk di jaga, tak bnyk karenah, senyum sentiasa, selalu mendengar kata... amin.

ok la semuaaa... nk ucap.. SALAM AIDILADHA.. pada yg balik kampung jauh2 nk drive tu.. hati2.. biar lambat asal selamat... 




 
ASSALAMUALAIKUM...


salam olls... apa habaq? hope smua sihat di hari isnin yang penuh blues.. wahahahaha... klu nk citer bab malas.. mmg malas giler nk update.. tapi ku rajinkan jugak... kena lawan baru + kata en hubs!! ok la i lawan habis-habisan... sisa2 akhir.. (ceewahhh skema gila ayat) tggl lagi 7 hari stgh awin nk kerja.. yareba..yareba... angerei... angerei.. tak sabiaqqq.. pastu blh cuti 3 bulan dengan megahnya... tak sabiaq jugak nk melahirkan.. hari2 dok terbayang muka bb boy i yang cute mute... mesti kecil moleh haluih... sbb perut i tak besar mana pun.. confom kurang 3kg.. no hal.. coz bukan itu yang cek nak.. hanyalah cukup sihat sempurna semua dah memadai dan bersyukur... tak sabaq nk bau bb... hehehehe..

baru2 ni birth abg.. bukan baru.. means kelmarin.. 21st oktober.. same date ngn arwah abah.. since 45 hari jugak abah memejamkan mata.. hope abah tenang di sana.. berkongsi tarikh lahir dgn anak teruna awin. Dan nama anak teruna ni pun arwah abah yang beri sempena cucu sulung dan sama tarikh lahir diaorg.. Muhammad Haikal Farhan. Jadila kamu anak yang disanjung tinggi.. biar pelajaran kamu tak pandai.. tapi kamu pandai ilmu agama yang akan membawa kamu di akhirat nanti.. Itu harapan mama.. mama tak pernah nk expect anak mama ni blh dpt 5A atau lebih.. tapi klu dpt itu bonus utk kamu dan mama... Pada mama... dalami lah isu agama yang tepat bukan tersisih... utk kamu bekalkan di padang masyar nanti... kerana itu adalah kehidupan hakiki kita sampai bila2.. Biar nmpk buruk pada pandangan DUNIA.. tapi di pandang tinggi di AKHIRAT. Ingat pesan mama. Apa yang jadi pada kehidupan ini hanyalah lakonan.. Biar sapa pun yang menjagamu.. ingatlah pada kedua ibu bapa yang sedarah sedaging dengan mu... Jangan derhaka sama sekali.. baik buruk ibu bapa kita org bercerita.. masuklah kamu telinga kanan.. dan keluarlah telinga kiri.. kerana baik buruk mereka... kerana merekalah kamu hadir di muka bumi ini.. Sayangilah ahli keluargamu seadanya tanpa membeza2kan sesiapa.. Ingat pesan mama.


Betapa masa berlalu.. anak teruna dah memasuki 10 tahun. Tahun depan Darjah 5.. rasa macam baru melahirkan.. itulah masa yang tanpa kita sedar... dan usia kita makin meningkat..


ASSALAMUALAIKUM...

Perghhhh skema gila tajukkkk... hahahaha...

sesapa yang ingat awin post pasai sentap nm BB?? hahahaha... now no more sentap ok... smlm en hubs balik dia tanya lagi sekali nm bb.. awin sebut... then awin kata... takpa la kita tukaq... A_ _ _ laaa klu dah susah sangat (ayat merajuk ok!!!) then en hubs kata... laaa pasepa lak.. tak yah laaaa... ok dah tu.. ala nk sebut ssh sat jaaaa.. nti lama2 ok la tu... yg paling terharu bila en hubs kata... huk.huk.huk.. papa kena hargai la mama dah susah payah cari nama..!! wahhhh.... cek terharuuuuuu... terima kasih en hubs... luv u... so skrg hati berbunga2 bagai.... rasa mcm nk tetap kan nm tu... tak nak lain dah.. my sis ada gak bgtau.. dia kata mcm pmpn sebutan tu... takpa2.. i rasa.. i nk maintain nm tu... dah jatuh hati dah... nm yg jarang2 org bubuh.. tapiiii yg penting ada maksud ok... InsyaALLAH anak2 mama boleh jadi anak yg soleh/solehah utk mama n papa dunia dan akhirat... AMIN.

Now 24 dys to go.. awin dah apply cuti awai 1 minggu... so means awin nk kena kerja lagi 2 weeks ja... alahaiiii sabaq sait noo00o0o.. walaupun dah tak mampu sebenarnya nk jalan sana sini.. mmg berat sungguh rasa.. tis week dah bz ngn birthday abg lak... ermmm... pastu dh raya haji... then... time to rest!! 

okbai... 
ASSALAMUALAIKUM..

Selamat malam olls... hari ni 16.10.12. hari awin kena checkup di MH. Bukan sebab apa.. bila dah tahu diri tu akan di bedah... hehe... confom2 kena ambik date aka big day!!! yeahhhh.. counting start from now!! tik..tok..tik..tok... 26 dys to go... hari ni awin dah setlle kemaskan brg prince elok2... nk bw p spital letak sebelah.. nk bw p juru letak sebelah.. kali ni awin kena packing sekali bj kak cha oso awin bebanyak sbb whole pantang kena stay rumah my mom... yabedabeduuuuu... hehehe... sukaaa.. 

alkisah p checkup tadi.. 
8.15am - arrive
8.45am - new case taken
9.15am - TOA MO
9.40 am - Scan
10.10 am - settle..

awin dapat MC so.. tak yah masuk kerja... 34wks checkup.. BB breech... selamba bewak awin cakap... breech p laaaa... p mai pun mmg nk kena czer... wahahaha.. doc pun senyummm tak terkata apa dahhhh... awin smpat tanya,, my bb kecik sangat ka?? smua tegur perut i kecik...  
my bb around 2.3kg right now... so far ok.. ada 4 minggu lagi.. hope lebih 2.5kg ok... insyaALLAH.. 

Skrg cek tngh pening,,,, sbb papa kata nama yg awin nk boh tu terbelit lidah... wrghhhhhhh.,... sentappppp... pening nk cari pulakkkk

n way,,,, bye.. good nite,,,


ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. my maksu dah selamat melahirkan bb boy ke 3.. Syukur sangat. walaupun tak dpt apa yg diidamkan... ini semua tetap anugerah tuhan yang tak terhingga buat kita... Maksu mengalami masalah darah tinggi dan diabetes sepanjang proses hamil. Dan doktor juga sudah sarankan agar maksu wajib bersalin pada minggu 38. dlm bahasa kasaq.. salin paksa! huhuhu... nak dijadikan cerita sblm nurse nk masukkan ubat utk proses cepat bersalin.. CTG anak diperiksa terlebih dahulu.. tapi tak memuaskan.. sabit juga dgn tekanan darah yang tak stabil. Doktor dgn pantas buat persediaan utk operation. Utk selamatkan keadaan ibu dan anak.. kira kes emergency c zer la ni... maksu sempat text kat kami.. "sakit tak angah operation?.. huhu... takot" bila org tngh takot.. jgn la kita menakotkan lagi.. ckp ja takda apa.. insyaALLAH semua selamat.. sakit tu lumrah... :) then pkl 3 dah dpt berita maksu selamat semua dgn bb boy yg seberat dlm 2kg++. maksu pun tak sure berapa.. mmg comey halus mulus ja bb maksu ni... jenis org yg tinggi... esk besaq nti jadi handsome boy.. :) p visit maksu kelmarin petang.. maksu still tak leh mkn or minum.. sbb kena tunggu 6 jam.. tapi maksu nmpk sihat... bb pun sihat...alhamdulillah.. 

MUHAMMAD LUZMAN AQIL 

very d superduper cute bb...


tak sabaq time ceq plak ok!!!!.. adoiiii... klu blh nk cepat2  bersalin ni... sbb tak larat sungguh2 ni... ngn kak cha nya yg suka baring atas perut.. kesian la si adik kat dalam ni...  blm apa2 dah kena lanyak ngn kakak... 

5 wks to go... tapi kannnn.. awin belum basuh lagi semua bj2 bb.. n tak packing apa2 pun lagi... hehehe... sbb plan nk siap2 smua terus msk dlm keta papa... sbb bila dah discharge nnti terus nk balik juru.. so makna kata awin kena prepare la brg2 awin n kak cha jugak... nti klu suruh papa.. habissss laaaa... hahaha..




 ASSALAMUALAIKUM...

awin nk share sikit bnda ni.. actualy DR. yang pernah rawat aisya dulu pernah mention bnda ni... so.. careful utk smua.. sesungguh nya aisya pun mmg kami tak timang2kan dia.. klu ada pun mungkin terlepas pandang.. so utk semua di luar sana.. bacalah.. tak semestinya ditujukan khas utk kaum ibu dan bapa sahaja.. sebab kadang2 bnda ni golongan bujang/takda anak pun suka buat bnda ni.. klu kita tegur katanya merepek.. atau tak diendahkannya. so.. klu dah parents sndiri tak suka.. ambik la nasihat tu takut2 klu jadi apa2 u olls yang dipersalahkan... mampu kah kita nk kembalikan apa yg terjadi??? 
 

Read this! Important Info!
SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN

Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

RUJUKAN

www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm
www.dontshake.org
en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome
ASSALAMUALAIKUM... 

Hi olls... mood malas kerja mengatasi sbb mood cuti 3 bulan lebih mengatasi.. hahaahhaha... mmg superduper punya balok liat ok!! 

Cek mmg tingin nk mkn satay kajang hj samuri ni... n kebetulan my prenz terlepas p kl.. sempat berLINE dgn dia tanya bila balik? buat muka tak malu ok!!! Tks yaa momy qaseh ukasyah.. siap hntr mai ke rumah lagi... alahaiiii... terharu... 

tapi tajuk saya lain kan.?? kan?? kan?? hahahaha... cara aisya ccuba mengoda utk mkn satay.. tapi dia good girl.. dengar cakap.. alhamdulillah... papa said dont touch!! dgn keterpaksaan.... aisya pun mendengar kata.. tapi dok bercerita bagai (bahasa depa la) sambil tangan tu dok tunjuk satay.. hahahahaha... dengan memek muka yg ntah apa2... sejak2 nk jadi kakak ni... mulut tak reti diam seminit pun.. ada sj bnda nk berceritanya... mama konpom2 tak paham sepatah apa pun... tapi buat2 la paham p... 



 see... noty gurl..


 iskh2... dah mcm angry birds jaaa...


 dimanakah kesopanan dan kesusilaan kamu wahai anak dara??? iskh2... dah rupa 'kaklong'!!! hahaha



video

mai tgk anak dara ni bercakap bahasa perancis!!!




CHECKLIST BARANG BB :-

1- Baju & Seluar Lengan Panjang - settle (10 pasang)
2- Baju & Seluar Lengan Pendek - settle (10 pasang)
3- Sarung Kaki dan Tangan - settle (6 set)
4- Barut - pakai hat kak cha!!
5- Lampin - settle (kali ni mama beli versi doraemon!!)
6- Pampers (NB) - settle (wee wee dry)
7- Tuala Mandi - settle (2 helai)
8- Tuala Kecik - settle (5 helai)
9- Blanket - settle (2 helai)
10- Minyak Telon - settle (brand HAR-ONE)
11- Berus Botol - pakai hat kak cha
12- Set Barangan Mandi - settle (ANAKKU)
13- Nursery Bag - pakai hat kak cha
14- Wet Tissue
15- Napy Cream - settle
16- Cotton bud - settle
17- Minyak Mustajab (NR) - mmg sedia ada
18- Vicks
19- Botol Susu - TT kolor BIRU sbb kak cha warna PINK
20- Warmer Car & Home - sedia ada
21- Cooler Bag - sedia ada
22- Bath tub - sedia ada
23- Raga aksesori - dah beli baru utk Hero

24- Pemotong Kuku - settle
25- Thermometer - settle


Barang mama??? hehehe... alhamdulillah settle jugak.. cuma tak beli lagi MILO 3 in 1.. biskut2... takpa.. masuk 9 bulan baru kita beli.. sbb beli awai2 takut ,habissssssss... 

Barang bb kali ni mmg semua baru coz kak cha punya sangat lah tidak sesuaiiiiii.... PINK ok!! kammu sesuai BLUE!!! Alhamdulillah... sepasang bersama kak cha... nama??? jeng..jeng..jeng... apa2 pun pangkalnya adalah A..

Dah berkenan dgn satu nama ni... hope papa pun suka k... takut nnti mai time nk buat surat beranak.. ada ja org lain nk suruh bubuh nama pebret depa... huhuhu.. sedihhhhh.... hope last ni biarlah mama sendiri yang bagi nama kat anak mama ni k... bukan last apa.. last pregnancy jaaaa.... yg tau.. tau laaa.. hehehe...

byeeeeeeeeeeeeeeeee...

 
ASSALAMUALAIKUM 

Selamat malam darl!!!! hehehe... mata ni tak nak tidoq lagi.. kepala ni dok pk2 sebenarnya dah lama tak try buat masak memasak ni.. so tiba2 terbayang agar2 pelangi ni haaa... alahaiii bukan kerana tingin nk mkn.. ekceli tingin nk buat sbb kolor maler diaaaaa vogue d vassss... i loikeeee... nmpk suweettt.. klu menjadi nnti blh buat masa birth abg nanti kan.. ermmm... bgs gak tu ... bila nk try???? hahahaha... tungguuuuuuu...nnti akan ada la post di fb dan blog punyaaa... insyaALLAH....



ASSALAMUALAIKUM..

berbengkel tak habis lagi.. tapi sempat lagi berposting.. sbb tera nk tunggu pkl 9.. cemuihhh.. tapi syok sangat bengkel tu sbb tak ramai.. fc pun tak boring.. makan semua cukup.. haha.. sep utk 3 hari perbelanjaan... simpan duit bnyk2.. nnti kita perabih kot lain ok.. ngeee.. Oktober ohhh oktober.. bnyk menda jugak oktober ni actualy... yg dah tertulis dlm diary.. birth abg 21 ni.. semua dah setle.. tunggu time aje.. 6 okt abg punya anugerah cemerlang di sekolah.. 13-14 oktober.. sekali lagi kami nk p vacation.. kemana?? di mana?? dalam mesiaaa jaaa.. tak cukup n beropa kaya la nk p jejauh ni.. tapi alhamdulillah... berkesempatan berjalan sana sini sbb tuhan murahkan rezeki buat kami sekeluarga walaupun tak besar mana.. saya syukur sangat... sbb kami tak pernah kacor duit org.. atau meminta pada sesiapa.. cukuplah utk kami sekeluarga... 

Cek dah masuk 32 weeks... alahaiiii cepatnya... counting my day!!! barang2 dah prepare... cuma tak basuh jer lagi.. alhamdulillah segala persiapan berjalan dgn lancar... saya jer tak sabaq... 

alamak.. GTG.. nnti kita masuk N3 lain k.. byeeeeeeeeeee...