Pages

Thursday, December 23, 2010

OUR DINNER..

SALAM..... N SELAMATTTTT..

Nk citer kisah semalam kuar mkn ngn MR HUBBY... ermmm... selalu TAPAU jer..
smlm rasa mcm nk kuar plak.. hehe.. lagipun takda citer aku yg menarik..
mcm hari isnin kalau aku layan AWAN DANIA.. selasa plak aku layan DIA ATILIA..
rabu.. macam takda lak... cuma pkl 12 aku layan SERUAN PULAU NAMI..
ermmm.. best lak citer tuh.. sbb tuh sanggup tunggu pkl 12.. hehehe.. sampaikan
MR HUBBY kata.. bilaaaa la time dia plak blh tgk tv erk??
aku jawab after 1AM k lalinkkk.. hehe.. last2 dia pun lenaaaa..

smlm mcm tingin nk mkn KERANG.. ermmm... so menu utaman KERANG laaa..
mula2 oder mkn biasa dulu pastu baru ambik kerang..
kerang sampai jerrrr... BALUN TERUIHHH... hehehe.. huh.. sungguh sedap tak terhingga..
sebab dpt cicah ngn air asam.. terangkat sihhh...



menu utama - KERANG REBUS



ni menu MR HUBBY - NASI GORENG USA


ni menu aku - NASI GORENG AYAM KUNYIT


ni air MR HUBBY - AIR LONGAN


ni air aku - SIRAP LIMAU..

last lepas mkn... kami p ronda qbay 1 lap.. pastu kami terus balik... perut pun dah konyang.. apa lagi... baringggggggg.. hehe sambil layan citer KIAH PEKASAM.. mangkaq la citer tuh.. lakonan ROZITA CHE WAN.. memang lawak.... hehehe...





Wednesday, December 22, 2010

MY MOM & CHICKEN CHOP...

SALAM U OLLS...

sihat tak? aku nk kata sihat 100% tak sgt la.. blh la.. tapi ok dari awal2 preggy..
noe dah blh mkn lebih ckit walau tak bnyk.. dah kurang moody2 ni.. cuma tak menentu ja.
tak kisah la kan.. janji ok ckit.. dah syukur sgt. muntah pun dh blh control..
caranya???? hehehe... off corse la mkn asam.. so.. standby jer la asam tu..

ni nk citer hal hari apa erk? masa ada sua rasa kat qbay tuh..
tngh dok ronda2 tu... dpt 1 call from my mom..
my mom say...

"ada man?" - mom
"sua rasa"... - aku
"ow... best ke? ramai ke?" - mom
"ok ler.. ramai memang ramai.." - aku
" satg dtg ler rumah..." - mom
" buat apa?" - aku (bnyk tanya lak... pergi jer la kan.. hehe
" mama masak chicken chop" - mom
" wahhhhhh... sedap... ok.. we r coming.. hehe.." - aku

aku pun terus gtau kat mr hubby... mr hubby dia no hal punya.. sntiasa ok kemana sj..
best kan.. alhamdulillah dpt hubby yg kaki jalan.. hahaha..
segala segi blh la hubby aku nie.. klu stgh lelaki tu.. tmpt2 tertentu ja diaorg nk g..
tapi my hubby no hal punya... ok jer.. ckp jer nk kemana..

tapi kitaorg decide nk g after magrib senang..
pas jalan2 g suarasa.. n aku pun dah pening.. mungkin panas + ramai org...
decide blk jer la.. tapi request kat mr hubby nk asam.. sbb nk muntah..
mr hubby pun cari la.... last2 beli kat stesen minyak..
then mr hubby kata lak.. kita g ronda town nk tak?
aku pun dah rsa ok ckit.. ok jer la.. sian lak kat dia..

blk umah b4 magrib coz nk siap2 solat smua nk gerak terus g juru..
nk mkn chicken chop...






memang sedap.. tapi syg... aku tak lalu ngn ayam ni.. last2 mr hubby yg dpt mkn.. 4 ketul u olls dia mkn.. dasat2.. hehehe.. gagah la sangatttt...

aku tiba2 tingat moi waktu lam pantang... ermmm sedapnyeee... bgtau kat my mom.. my mom kata buat la.. ikan masin ada.. halia ada.. lada hitam pun ada..
hehehe.. cargassssss

tau apa menunya????
moi kosong + halia + lada hitam + ikan masin
memang terangkat habisssss... ni la mknn pantang aku selama 44 hari... aku tak jamah nasi n lauk2.. cuma mkn moi ni jer.. selera jer...

nk ramping laaaa katakan.. bg angin2 smua kuar.. hehehe
ok la... itu sj kot nk kongsi.. lain kali lak..

Monday, December 20, 2010

SUBWAY...

SALAM.....
NK N3 KISAH WEEKENDS BARU2 NI... MR HUBBY TINGIN NK MKN KAT SUBWAY...
EH..EH... SAPA YG PREGGY NI?? ORG LAIN LAK YG NGIDAM.. KEH KEH..
TAPI OK LA.. SBB CEK PUN DPT MKN SEKALI.. ERMMM SEDAP2...

TAPI MALANGNYA... MR HUBBY KATA.. KLU MKN MCM NI TAKDAN SAT NNTI LAPAQ LA PULAK.. ERMM.. MEMANG BETUL PUN.. TAKDAN BERAPA JAM JA.. DAH LAPAQ PULAK... AKU JA YG ASIK TAK LALU NK MKN.. SY0K JA BILA INGAT TIME DULU2 YG SELERA MAKAN TERLAMPAU2... RISAU LAK... BERAT BADAN PUN DAH TURUN NI..
SEDIS2.. jgn bb pun kecik udeh ler.. kang siannn dier.. takpa janji sihat ok!!

After pray kitaorg kuar umah dah.. nk g kat e-gate... igtkan kt e0gate tak la meriah.. ropanyaaa meriah giler.. iskh2... ramainya manusiaaaa.... ermmm... tkpela.. jnji dpt mkn kat SUBWAY tuh dh d kira ok... hehe.. masuk2 ja SUBWAY mr hubby bisik dah.. dia kata.. tak pandai nk oder.. so jawapannya AKU LERRRR... tak pa... mujur dah penah datang dah.. so tau la cmna nk pilih.. aku jugak yg decide MR HUBBY mkn apa.. heehe... aku ambik PITA ITALIAN n set BMT... dekat aku.. aku ambik HONEY OAT PITA and CHEESE STEAK... ermm.. yummy...yummy... sedappp n puas.. konyang la ... tapi MR HUBBY kata.. tak kenyang... hahahahah... ushar badan laa...

apa pun CREDIT TO MR HUBBY sbb belanjar MR WIFE makan kat SUBWAY ok...

ni yg aku pilih utk MR HUBBY..


NIE MENU AKU...

habis dr tuh... kitaorg g ronda2 cek kawasan pulau pinang.. eheehe.... pastu dpt mkn buah... pastu MR HUBBY lapar lagi,,, hahahaha...



Thursday, December 16, 2010

PERKEMBANGAN JANIN

SALAM SEMUA...

hehe.. bila dah preggy ni semua n3 tntg preggy kan...? ermm.. boring ke.. tak pun smua ni utk pengetahuan umum jugak... sama2 kita pelajarinya... tak rugi walau sedikit pun... klu ada yang rasa tak leh nk baca.. ignore je a erk.. huhu..

bukan apa.. saja utk d jadikan kenangan terindah dlm hidup.. nnti bb kita dah besar blh kita tunjuk kat dia.. perkembangan dr dlm perut mama dia lagi.. bahawasanya... mama n papa dia sangat menyayanginya... amin.


MINGGU 11

Mulai minggu ini hingga minggu 20, pertumbuhan bayi sangat cepat. Dari panjang 44-60 mm dan beratnya 8 gram menjadi 16-16 cm dengan berat 260 gram pada minggu 20. Kepalanya sekitar setengah panjang tubuhnya. Alat kelamin luar berkembang, namun masih terlalu dini untuk memeriksa jenis kelaminnya dengan ultrasonografi (USG).

Minggu 12 (usia kandungan aku ketika ini)

Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Minggu 13

Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.

Minggu 14

Tiga bulan setelah pembuahan, panjangnya 80-110 mm dan beratnya 25 gram. Lehernya semakin panjang dan kuat. Lanugo, rambut halus yang tumbuh di seluruh tubuh dan melindungi kulit mulai tumbuh pada minggu ini. Kelenjar prostat bayi laki-laki berkembang dan ovarium turun dari rongga perut menuju panggul.

Minggu 15

Tulang dan sumsum tulang di dalam sistem kerangka terus berkembang. Jika bayi Anda perempuan, ovarium mulai menghasilkan jutaan sel telur pada minggu ini. Kulit bayi masih sangat tipis sehingga pembuluh darahnya kelihatan. Akhir minggu ini, beratnya 49 gram dan panjang 113 mm.

Minggu 16

Janin mulai bergerak ! Tetapi tak perlu kuatir jika Anda tak merasakannya. Semakin banyak kalsium yang disimpan dalam tulang bayi seiring dengan perkembangan kerangka. Bayi Anda berukuran 116 mm dan beratnya 80 gram.

Minggu 17

Dengan panjang 12 cm dan berat 100 gram, bayi masih sangat kecil. Lapisan lemak cokelat mulai berkembang, untuk menjada suhu tubuh bayi setelah lahir. Tahukah Anda ? Saat dilahirkan, berat lemak mencapai tiga perempat dari total berat badannya.

Minggu 18

Mulailah bersenandung sebab janin sudah bisa mendengar pada minggu ini. Ia pun bisa terkejut bila mendengar suara keras. Mata bayi pun berkembang. Ia akan mengetahui adanya cahaya jika Anda menempelkan senter yang menyala di perut. Panjangnya sudah 14 cm dan beratnya 140 gram.

Minggu 19

Tubuh bay diselimuti vernix caseosa, semacam lapisan lilin yang melindungi kulit dari luka. Otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol. Beratnya 226 gram dengan panjang hampir 16 cm.

Minggu 20

Setengah perjalanan telah dilalui. Kini, beratnya mencapai 260 gram dan panjangnya 14-16 cm. Dibawah lapisan vernix, kulit bayi mulai membuat lapisan dermis, epidermis dan subcutaneous. Rambut dan kuku tumbuh pada minggu ini.




LELAKI @ PEREMPUAN??


SALAM SEMUA..
lama tak n3 sebab mood selalu moody... buka ja.. tapi tak leh nk hapdate.. memang takda mood.. bukan malas ok! beza tuh,... hehehe..

skng ni aku dah masuk 12 weeks means 3 bulan kandungan aku skng.. ermm.. alah still tak ok.. kejap gelong kejap k.o... kejap2 lalu makan.. kejap2 tak lalu makan..

kejap2 sakit pala.. kejap2 ok sangattttt... enth lerrr... dah tak larat rasanya.. itulah pengorbanan seorang ibu.. harap2 anak2 kita akan pelihara smua tuh bila dah dewasa... amin!

Just nk kongsi ngn semua... tngh dok skodeng2 web ni.. tiba2 terjumpa benda ni.. rasa mcm nk teroka lak.. tapi still baru.. but tak kisah la.. nnti dah 5 bulan ka kita buat lagi ok.. hehe... apa2pun kita terima seadanya... amin.




Tanda Bayi Lelaki

  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - tidak betul, kerana alah yg sgt teruk
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah terlalu awal.. tunggu la 6 bulan ka.. baru cek lain
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - masam suka but not masin.. erkk..
  • Suka makan daging dan keju tak suka daging tapi suka keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - tak
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mcm tuh ja tgk... maintain
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tidak, sangat tidak elok muka ku skng..
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - ya!!! sampai tak larat..
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - ya!!! jelas sgt..
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - too early..
  • Perut tampak agak lonjong - too early..
  • Mengidam makanan yang manis - d awal kehamilan... sangat suka minum air manis
  • Sukakan buah-buahan - ya!!! sampai ada n3 aku tajuk pencarian buah
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya ya!!!
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - ya!!! tak elokssss... kena touch up tebal2
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..

ehhehehe... dah habis... so moral nya... anak apa erk??? nmpk cam sama bnyk jaaa... ermm... apa2 jer la.. janji bb mama sihat ok.. tak sabar sgt... tapi lambat lagi.. nunnnnnnnnnn jun 2011... kah kah kah kah.... takpa.. semangat mau ada...

Friday, December 3, 2010

PENCARIAN BUAH..

Assalamualaikum..

apesal tajuk aku kali nie cm skema jaaaaa.... hahaha...
dah mcm program TRESSURE HUNT lak... ye ke? lebih kurang la tu..
mcm biasa la mood aku ni... kejap2 rasa nk kuar... kejap2 rasa mcm nk dok rumah jer...
memang puting beliung punya angin la nieee...
ermm.. hubby aku pun dah tau peel aku..
conform dia akan tanya punya... nk TAPAU ke KELUAR????
saat ni la aku jadi meng0ng ckit nk decide...
mula-mula cam taknak kuar... tapi tiba2 tingat lak buah2an kegemaran aku...
dah macam ketagih dah la nie... after makan ja mesti nak punya buah2..
ermmm...
ni nak citer hal kes cari buah.... smlm ngn my hubby..
mula2... tmpt yg pasti ada... adalah QBAY.. confom ada punya..
tapi nk d jadikan citer... takda lak org jual buah... huh!!!
mana p depa semua ni?
aku jawab.. AGAKNYA P NIAGA KAT PESTA KOT??
hehehe.. hubby kata... MAYBE MUNGKIN??? jawapan standard dia la tu.. hehe
ermm... tingat kat depan BJ lak... rasa2nya ada lori pick up
yg niaga buah kat situ..
HUBBY pun ok jaaa... ermmm... sampai2 takda apa pun... ermmm..
sedisnyaaaa... tak tau dah nk cari mana... buntu!!
Tapi hubby cam tk putus asa jaaa... nk cari gak... ermmm
aku nie dah malas dah... sbb tak mkn lagi..
kesian lak kat hubby.. dia dah la lapar..
aku pun decide - takpa la pa.. kita p mkn ja dulu.. nnti kita pikiaq len tgk kat mana..
dia kata takpa... kita p ushar kat depan USM lak...
aku pun ok jaaaa... rasa mcm d beri perhatian sgt.. tks laling..
at last... kami jumpa gak buah... huh! mesti hubby aku rasa lega kan..
hahahaha... klu tak nnti bini dia kempunan lak nk mkn buah..
dapat2 ja buah aku... terus ngap...ngap..ngap... sambil suap hubby..
dia plak.. ckp.. takpa la.. ma mkn la... pa tak mau...
ow... dia takut tak cukup k0t.. hahahaha...



BUAH KESAYANGAN AKU TIKA DAN WAKTU INI...

TEMBIKAI... SLURRRPPP.. DAPNYAAA

ANTARA YG WAJIB AKU MEMBELINYA....



dah dpt buah.. baru la hubby aku p cari port utk mkn.. dia tanya aku nk mkn apa..
aku kata tak kisah.. kat mana pa mkn.. kat situ ma makan..
sbb aku mood makan pun kureng.. bknnya lapar sgt
coz dh dpt buah la katakan.... hahaaha
last2 mkn kat TTS... tmpt tuh skng dh jd pebret mr hubby..
dia suka sangat mkan NASI PUTIH ngan TELUR BUNGKUS.. katanya sedapp
mungkin kena ngn tekak dia k0t...
aku lak oder MEE KUAH...
yg tuh jer aku rasa selera nk mkn... yg lain takda dlm senarai...





MENU AKU...



MENU MR HUBBY.. NASI PUTIH + TELUR BUNGKUS...
beliau mkn sangat berselera... licin.. agaknya lapar sangat
yer la cari buah ja dah berejam.. tup2 mkn lak lambat...
ermmm.. credit lah t0 mr hubby...
sbb layan mrs wife smlm...

after mkn2 tuh kitaorg g rumah M.I.L.
g melawat adik ipar n BB BOY dia...







My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

SALAM..... N SELAMATTTTT..

Nk citer kisah semalam kuar mkn ngn MR HUBBY... ermmm... selalu TAPAU jer..
smlm rasa mcm nk kuar plak.. hehe.. lagipun takda citer aku yg menarik..
mcm hari isnin kalau aku layan AWAN DANIA.. selasa plak aku layan DIA ATILIA..
rabu.. macam takda lak... cuma pkl 12 aku layan SERUAN PULAU NAMI..
ermmm.. best lak citer tuh.. sbb tuh sanggup tunggu pkl 12.. hehehe.. sampaikan
MR HUBBY kata.. bilaaaa la time dia plak blh tgk tv erk??
aku jawab after 1AM k lalinkkk.. hehe.. last2 dia pun lenaaaa..

smlm mcm tingin nk mkn KERANG.. ermmm... so menu utaman KERANG laaa..
mula2 oder mkn biasa dulu pastu baru ambik kerang..
kerang sampai jerrrr... BALUN TERUIHHH... hehehe.. huh.. sungguh sedap tak terhingga..
sebab dpt cicah ngn air asam.. terangkat sihhh...



menu utama - KERANG REBUS



ni menu MR HUBBY - NASI GORENG USA


ni menu aku - NASI GORENG AYAM KUNYIT


ni air MR HUBBY - AIR LONGAN


ni air aku - SIRAP LIMAU..

last lepas mkn... kami p ronda qbay 1 lap.. pastu kami terus balik... perut pun dah konyang.. apa lagi... baringggggggg.. hehe sambil layan citer KIAH PEKASAM.. mangkaq la citer tuh.. lakonan ROZITA CHE WAN.. memang lawak.... hehehe...





SALAM U OLLS...

sihat tak? aku nk kata sihat 100% tak sgt la.. blh la.. tapi ok dari awal2 preggy..
noe dah blh mkn lebih ckit walau tak bnyk.. dah kurang moody2 ni.. cuma tak menentu ja.
tak kisah la kan.. janji ok ckit.. dah syukur sgt. muntah pun dh blh control..
caranya???? hehehe... off corse la mkn asam.. so.. standby jer la asam tu..

ni nk citer hal hari apa erk? masa ada sua rasa kat qbay tuh..
tngh dok ronda2 tu... dpt 1 call from my mom..
my mom say...

"ada man?" - mom
"sua rasa"... - aku
"ow... best ke? ramai ke?" - mom
"ok ler.. ramai memang ramai.." - aku
" satg dtg ler rumah..." - mom
" buat apa?" - aku (bnyk tanya lak... pergi jer la kan.. hehe
" mama masak chicken chop" - mom
" wahhhhhh... sedap... ok.. we r coming.. hehe.." - aku

aku pun terus gtau kat mr hubby... mr hubby dia no hal punya.. sntiasa ok kemana sj..
best kan.. alhamdulillah dpt hubby yg kaki jalan.. hahaha..
segala segi blh la hubby aku nie.. klu stgh lelaki tu.. tmpt2 tertentu ja diaorg nk g..
tapi my hubby no hal punya... ok jer.. ckp jer nk kemana..

tapi kitaorg decide nk g after magrib senang..
pas jalan2 g suarasa.. n aku pun dah pening.. mungkin panas + ramai org...
decide blk jer la.. tapi request kat mr hubby nk asam.. sbb nk muntah..
mr hubby pun cari la.... last2 beli kat stesen minyak..
then mr hubby kata lak.. kita g ronda town nk tak?
aku pun dah rsa ok ckit.. ok jer la.. sian lak kat dia..

blk umah b4 magrib coz nk siap2 solat smua nk gerak terus g juru..
nk mkn chicken chop...






memang sedap.. tapi syg... aku tak lalu ngn ayam ni.. last2 mr hubby yg dpt mkn.. 4 ketul u olls dia mkn.. dasat2.. hehehe.. gagah la sangatttt...

aku tiba2 tingat moi waktu lam pantang... ermmm sedapnyeee... bgtau kat my mom.. my mom kata buat la.. ikan masin ada.. halia ada.. lada hitam pun ada..
hehehe.. cargassssss

tau apa menunya????
moi kosong + halia + lada hitam + ikan masin
memang terangkat habisssss... ni la mknn pantang aku selama 44 hari... aku tak jamah nasi n lauk2.. cuma mkn moi ni jer.. selera jer...

nk ramping laaaa katakan.. bg angin2 smua kuar.. hehehe
ok la... itu sj kot nk kongsi.. lain kali lak..
SALAM.....
NK N3 KISAH WEEKENDS BARU2 NI... MR HUBBY TINGIN NK MKN KAT SUBWAY...
EH..EH... SAPA YG PREGGY NI?? ORG LAIN LAK YG NGIDAM.. KEH KEH..
TAPI OK LA.. SBB CEK PUN DPT MKN SEKALI.. ERMMM SEDAP2...

TAPI MALANGNYA... MR HUBBY KATA.. KLU MKN MCM NI TAKDAN SAT NNTI LAPAQ LA PULAK.. ERMM.. MEMANG BETUL PUN.. TAKDAN BERAPA JAM JA.. DAH LAPAQ PULAK... AKU JA YG ASIK TAK LALU NK MKN.. SY0K JA BILA INGAT TIME DULU2 YG SELERA MAKAN TERLAMPAU2... RISAU LAK... BERAT BADAN PUN DAH TURUN NI..
SEDIS2.. jgn bb pun kecik udeh ler.. kang siannn dier.. takpa janji sihat ok!!

After pray kitaorg kuar umah dah.. nk g kat e-gate... igtkan kt e0gate tak la meriah.. ropanyaaa meriah giler.. iskh2... ramainya manusiaaaa.... ermmm... tkpela.. jnji dpt mkn kat SUBWAY tuh dh d kira ok... hehe.. masuk2 ja SUBWAY mr hubby bisik dah.. dia kata.. tak pandai nk oder.. so jawapannya AKU LERRRR... tak pa... mujur dah penah datang dah.. so tau la cmna nk pilih.. aku jugak yg decide MR HUBBY mkn apa.. heehe... aku ambik PITA ITALIAN n set BMT... dekat aku.. aku ambik HONEY OAT PITA and CHEESE STEAK... ermm.. yummy...yummy... sedappp n puas.. konyang la ... tapi MR HUBBY kata.. tak kenyang... hahahahah... ushar badan laa...

apa pun CREDIT TO MR HUBBY sbb belanjar MR WIFE makan kat SUBWAY ok...

ni yg aku pilih utk MR HUBBY..


NIE MENU AKU...

habis dr tuh... kitaorg g ronda2 cek kawasan pulau pinang.. eheehe.... pastu dpt mkn buah... pastu MR HUBBY lapar lagi,,, hahahaha...



SALAM SEMUA...

hehe.. bila dah preggy ni semua n3 tntg preggy kan...? ermm.. boring ke.. tak pun smua ni utk pengetahuan umum jugak... sama2 kita pelajarinya... tak rugi walau sedikit pun... klu ada yang rasa tak leh nk baca.. ignore je a erk.. huhu..

bukan apa.. saja utk d jadikan kenangan terindah dlm hidup.. nnti bb kita dah besar blh kita tunjuk kat dia.. perkembangan dr dlm perut mama dia lagi.. bahawasanya... mama n papa dia sangat menyayanginya... amin.


MINGGU 11

Mulai minggu ini hingga minggu 20, pertumbuhan bayi sangat cepat. Dari panjang 44-60 mm dan beratnya 8 gram menjadi 16-16 cm dengan berat 260 gram pada minggu 20. Kepalanya sekitar setengah panjang tubuhnya. Alat kelamin luar berkembang, namun masih terlalu dini untuk memeriksa jenis kelaminnya dengan ultrasonografi (USG).

Minggu 12 (usia kandungan aku ketika ini)

Bentuk wajah bayi lengkap, ada dagu dan hidung kecil. Jari-jari tangan dan kaki yang mungil terpisah penuh. Usus bayi telah berada di dalam rongga perut. Akibat meningkatnya volume darah ibu, detak jantung janin bisa jadi meningkat. Panjangnya sekitar 63 mm dan beratnya 14 gram.

Minggu 13

Pada akhir trimester pertama, plasenta berkembang untuk menyediakan oksigen , nutrisi dan pembuangan sampah bayi. Kelopak mata bayi merapat untuk melindungi mata yang sedang berkembang. Janin mencapai panjang 76 mm dan beratnya 19 gram.

Minggu 14

Tiga bulan setelah pembuahan, panjangnya 80-110 mm dan beratnya 25 gram. Lehernya semakin panjang dan kuat. Lanugo, rambut halus yang tumbuh di seluruh tubuh dan melindungi kulit mulai tumbuh pada minggu ini. Kelenjar prostat bayi laki-laki berkembang dan ovarium turun dari rongga perut menuju panggul.

Minggu 15

Tulang dan sumsum tulang di dalam sistem kerangka terus berkembang. Jika bayi Anda perempuan, ovarium mulai menghasilkan jutaan sel telur pada minggu ini. Kulit bayi masih sangat tipis sehingga pembuluh darahnya kelihatan. Akhir minggu ini, beratnya 49 gram dan panjang 113 mm.

Minggu 16

Janin mulai bergerak ! Tetapi tak perlu kuatir jika Anda tak merasakannya. Semakin banyak kalsium yang disimpan dalam tulang bayi seiring dengan perkembangan kerangka. Bayi Anda berukuran 116 mm dan beratnya 80 gram.

Minggu 17

Dengan panjang 12 cm dan berat 100 gram, bayi masih sangat kecil. Lapisan lemak cokelat mulai berkembang, untuk menjada suhu tubuh bayi setelah lahir. Tahukah Anda ? Saat dilahirkan, berat lemak mencapai tiga perempat dari total berat badannya.

Minggu 18

Mulailah bersenandung sebab janin sudah bisa mendengar pada minggu ini. Ia pun bisa terkejut bila mendengar suara keras. Mata bayi pun berkembang. Ia akan mengetahui adanya cahaya jika Anda menempelkan senter yang menyala di perut. Panjangnya sudah 14 cm dan beratnya 140 gram.

Minggu 19

Tubuh bay diselimuti vernix caseosa, semacam lapisan lilin yang melindungi kulit dari luka. Otak bayi telah mencapai jutaan saraf motorik karenanya ia mampu membuat gerakan sadar seperti menghisap jempol. Beratnya 226 gram dengan panjang hampir 16 cm.

Minggu 20

Setengah perjalanan telah dilalui. Kini, beratnya mencapai 260 gram dan panjangnya 14-16 cm. Dibawah lapisan vernix, kulit bayi mulai membuat lapisan dermis, epidermis dan subcutaneous. Rambut dan kuku tumbuh pada minggu ini.





SALAM SEMUA..
lama tak n3 sebab mood selalu moody... buka ja.. tapi tak leh nk hapdate.. memang takda mood.. bukan malas ok! beza tuh,... hehehe..

skng ni aku dah masuk 12 weeks means 3 bulan kandungan aku skng.. ermm.. alah still tak ok.. kejap gelong kejap k.o... kejap2 lalu makan.. kejap2 tak lalu makan..

kejap2 sakit pala.. kejap2 ok sangattttt... enth lerrr... dah tak larat rasanya.. itulah pengorbanan seorang ibu.. harap2 anak2 kita akan pelihara smua tuh bila dah dewasa... amin!

Just nk kongsi ngn semua... tngh dok skodeng2 web ni.. tiba2 terjumpa benda ni.. rasa mcm nk teroka lak.. tapi still baru.. but tak kisah la.. nnti dah 5 bulan ka kita buat lagi ok.. hehe... apa2pun kita terima seadanya... amin.




Tanda Bayi Lelaki

  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. - tidak betul, kerana alah yg sgt teruk
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit - tak cek lagi
  • Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh - tak rasa pun, sama saja.. lagi kurus ada..
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna hehe.. betul
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap - semulajadi.. haha..
  • Bentuk perut condong ke arah bawah terlalu awal.. tunggu la 6 bulan ka.. baru cek lain
  • Sukakan makanan yang masam dan masin - masam suka but not masin.. erkk..
  • Suka makan daging dan keju tak suka daging tapi suka keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk - ya!!
  • Tangan selalu kekeringan - tak
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur takda compas laaaa...
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. mcm tuh ja tgk... maintain
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil - tidak, sangat tidak elok muka ku skng..
  • Hidung tampak lebih mekar -tidak, normal ja
  • Selalu sakit kepala -ya!!!
TANDA BAYI PEREMPUAN
  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan - ya!!! sampai tak larat..
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung - tak pun.. sama ja..
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan - ya!!! jelas sgt..
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya - tak pun... biasa saja
  • Bentuk perut condong ke arah atas - too early..
  • Perut tampak agak lonjong - too early..
  • Mengidam makanan yang manis - d awal kehamilan... sangat suka minum air manis
  • Sukakan buah-buahan - ya!!! sampai ada n3 aku tajuk pencarian buah
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam - ya btl!!!
  • Anda lebih cerewet semasa hamil - biasa ja kot..
  • Mudah moody berbanding sebelumnya ya!!!
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil - ya!!! tak elokssss... kena touch up tebal2
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya - biasa ja...
  • Payudara kelihatan mengembang - tak perasan lak...
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur - xda jawapan gak..

ehhehehe... dah habis... so moral nya... anak apa erk??? nmpk cam sama bnyk jaaa... ermm... apa2 jer la.. janji bb mama sihat ok.. tak sabar sgt... tapi lambat lagi.. nunnnnnnnnnn jun 2011... kah kah kah kah.... takpa.. semangat mau ada...
Assalamualaikum..

apesal tajuk aku kali nie cm skema jaaaaa.... hahaha...
dah mcm program TRESSURE HUNT lak... ye ke? lebih kurang la tu..
mcm biasa la mood aku ni... kejap2 rasa nk kuar... kejap2 rasa mcm nk dok rumah jer...
memang puting beliung punya angin la nieee...
ermm.. hubby aku pun dah tau peel aku..
conform dia akan tanya punya... nk TAPAU ke KELUAR????
saat ni la aku jadi meng0ng ckit nk decide...
mula-mula cam taknak kuar... tapi tiba2 tingat lak buah2an kegemaran aku...
dah macam ketagih dah la nie... after makan ja mesti nak punya buah2..
ermmm...
ni nak citer hal kes cari buah.... smlm ngn my hubby..
mula2... tmpt yg pasti ada... adalah QBAY.. confom ada punya..
tapi nk d jadikan citer... takda lak org jual buah... huh!!!
mana p depa semua ni?
aku jawab.. AGAKNYA P NIAGA KAT PESTA KOT??
hehehe.. hubby kata... MAYBE MUNGKIN??? jawapan standard dia la tu.. hehe
ermm... tingat kat depan BJ lak... rasa2nya ada lori pick up
yg niaga buah kat situ..
HUBBY pun ok jaaa... ermmm... sampai2 takda apa pun... ermmm..
sedisnyaaaa... tak tau dah nk cari mana... buntu!!
Tapi hubby cam tk putus asa jaaa... nk cari gak... ermmm
aku nie dah malas dah... sbb tak mkn lagi..
kesian lak kat hubby.. dia dah la lapar..
aku pun decide - takpa la pa.. kita p mkn ja dulu.. nnti kita pikiaq len tgk kat mana..
dia kata takpa... kita p ushar kat depan USM lak...
aku pun ok jaaaa... rasa mcm d beri perhatian sgt.. tks laling..
at last... kami jumpa gak buah... huh! mesti hubby aku rasa lega kan..
hahahaha... klu tak nnti bini dia kempunan lak nk mkn buah..
dapat2 ja buah aku... terus ngap...ngap..ngap... sambil suap hubby..
dia plak.. ckp.. takpa la.. ma mkn la... pa tak mau...
ow... dia takut tak cukup k0t.. hahahaha...



BUAH KESAYANGAN AKU TIKA DAN WAKTU INI...

TEMBIKAI... SLURRRPPP.. DAPNYAAA

ANTARA YG WAJIB AKU MEMBELINYA....



dah dpt buah.. baru la hubby aku p cari port utk mkn.. dia tanya aku nk mkn apa..
aku kata tak kisah.. kat mana pa mkn.. kat situ ma makan..
sbb aku mood makan pun kureng.. bknnya lapar sgt
coz dh dpt buah la katakan.... hahaaha
last2 mkn kat TTS... tmpt tuh skng dh jd pebret mr hubby..
dia suka sangat mkan NASI PUTIH ngan TELUR BUNGKUS.. katanya sedapp
mungkin kena ngn tekak dia k0t...
aku lak oder MEE KUAH...
yg tuh jer aku rasa selera nk mkn... yg lain takda dlm senarai...





MENU AKU...



MENU MR HUBBY.. NASI PUTIH + TELUR BUNGKUS...
beliau mkn sangat berselera... licin.. agaknya lapar sangat
yer la cari buah ja dah berejam.. tup2 mkn lak lambat...
ermmm.. credit lah t0 mr hubby...
sbb layan mrs wife smlm...

after mkn2 tuh kitaorg g rumah M.I.L.
g melawat adik ipar n BB BOY dia...