Pages

Friday, July 31, 2009

ANALISA DIRI AKU..

As-salam...
ahhhaaa.. nie lagi satu analisa yg dibuat about myself!!...
cemua tntng psngan... tntng diri sendiri??? ermmm......





Lady baru menganalisa tingkat kasih sayangnya.
Kasih sayang berdasarkan bulan lahir........

Untuk Lady Pinkyz yang lahir di bulan Februari.

Berikut ini adalah analisis kasih sayangnya :

- Sukar untuk jatuh cinta.
- Amat hormat kepada pasangan.
- Amat suka memikat pasangan.
- Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.
- Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya.
- Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran (hanya pasangannya yang tahu).
- Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.
- Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.

Thursday, July 30, 2009

LAWAK VETERAN

Malam yang dingin
Di suatu malam yang dingin,
di dalam sebuah bilik yang sederhana besar,
di atas katil...... sepasang suami isteri yang telah lanjut usia baru masuk tidur.
Suaminya telah mula mengantuk
tapi isterinya terbangkit perasaan ghairah malam itu....
Si isteri bersuara,
"Dulu-dulu tu.... abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido.
"Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya,
lepas tu mula mengantuk semula.
Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu cium saya.
"Si suami dengan rasa terganggu,
mengangkat kepalanyadan menyentuh bibirnya ke pipi si isteri.
Lepas tu sambung tido balik.
Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu gigit-gigit leher saya.......
"Dengan perasaan marah dan geram,
si suami melontar selimutnya dan bangun dari katil tu.
Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?"
Dengan marah suaminya menjawab,
"Nak gi amik gigi ...la ni"


*HAHAHA... aku dpt email nie dah masuk 4x org yg berlainan hantar...
d sebabkan ramai sgt yg hantar aku nk post kat lam blog aku nie...
bg gelak ramai2 ckit... 18sx ke sg erk??? muahahaha....
tapi yg bestnya....
walau marah n mengantuknya hubby dia..
ttp nk jg hati isteri... tuh yg wat respect bis that guys tuh...
maknanya.. dia sayang laaaa...
waaaa... bestttkannn...

Wednesday, July 29, 2009

DAGING MSK MERAH ALA THAI


Assalam
daging batang pinang
bawang besar hiris bulat
halia
4 sudu sos cili
4 sudu sos tiram
3 sudu sos ikan
3 sudu pes cili
air rebusan daging 2 cawan
garam

rebus daging hingga empuk dan simpan air rebusan tuh, tumis pes cili hingga pecah minyak masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kacau. kemudian masukkan air rebusan daging ber sama daging dan biar sehingga kuahnya pekat. apabila pekat blh taburkan bawang besar dan boleh dihidang.


selama hr nie mmg dok cari resepi asal yg kat kedai makan tuh.. baru dapat jer.. daging masak merah ala thai... selalu buat versi penang jerrr... hehehe... tak dinafikan mmg sodapp.. baru tau!! n tak sia2 mencoba... pasnie lei buat sendiri dah.. ermmm.. makan ngn nasi putih n sambal belacan.. nk xtra lei goreng tlr mata kerbau... mmg mkn cam kat kedaiii...



MEE KARI SPECIAL





As-Salam..


lama tak n3 kan.. asik layan FB nya game jerrr... mslh poblem toiii.. hehehe...

tapi takpe.. nih nk citer al kisah mskn weekends punya. ya ampun.. nk msk next weekends dah.. ha tuuhh... hehe.. tapi takpo.. janji semua yg dbuat adalah titik peluh farwin.. hahaha.. bkn ciplak ok..

nie istimewanya mee kari aku sebab aku tak boh santan.. tak baper minat yg santan tuh coz cam muak ckit... tak leh nk mkn tambah2.. hehe.. nie klu tanya mn dtgnya mee kari nie.. especially aku jawab mee kari kuala.. coz 1st time aku mkn ms kat kuala... sodapppp...

trus tangkap cintan kat mee kari tanpa santan niehhh..


mee 1 kg (dicelur)


bahan2 utk kuah:


ikan bilis (bland)

kiub pati ikan bilis

gula batu

garam


utk rempah :

rempah tarbus kuning 2 paket

kerang fresh

bawang putih (ditumbuk)

daun kari

garam


bahan2 sampingan :

fishball

fishcake

tauhu

pucuk goreng

taugeh

daun bawang/sup

bawang goreng

cili merah


cara2:

utk kuah, tumis bawang putih dan ikan bilis yang di bland hingga garing masukkan air dan kiub biar sehingga mendidih. masukkan gula batu dan garam.


utk rempah, tumis bawang putih bersama rempah hingga pecah minyak, kemudian masukkan kerang dan sedikit air. agak mendidih masukkan garam.


utk bahan sampingan celur kesemua bahan.


setelah siap semua, boleha la hidang mee bersama bahan sampingan dan sambal kerang.


* klu mee kari santan, dia masak kuah sekali ngn santan n sambal dia, tapi klu mee kari nih, kuah dia sup n sambal yg berasingan. so boleh taruh sambal ikut kesedapan masing2.






Thursday, July 23, 2009

~Kari Kepala Ikan Siakap~

AS-Salam

lama rsnya aku tak wat n3 mskn nie kan.. sbbnya aku msk yg besa2 jerrr... nk update pun cam tak best jerrr... ermmm... tapi mlm nie aku wat special ckit..
yehhh.. lama tak mkn.. KARI KEPALA IKAN..
org penang la kata kannn... tak sah klu tak mkn gulai nie.. kan..kan..kan...

punya la selera si haikal tuh makan.. sampai 2 pinggan.. last2 dia terlena cm tuh jer..
agaknye kenyang bangat la tuh.. hehe..

bahan2:
kepala ikan siakap
rempah kari babas
serbuk cili babas
bawang merah/putih
halia
serai
serbuk jintan putih
santan
air asam jawa
halba campur
daun kari
bendi
cili hijau
tomato
terung

cara2:
tumbuk bawang merah/putih/halia dan tumis bersama daun kari dan halba campur,
agak garing dan naik bau masukkan rempah kari dan serbuk cili,
tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa,
agak mengelegak masukkan santan dan kepala ikan,
ikut rasa masing2 dan masukkan bendi, cili hijau, tomato.
sebelum angkat hiris bawang besar bulat2 dan tabur pada kuah kari tadi..



PENANG MALIII...

aku wat nie plus ngn sambal belacan n petai.... perghhhh.. sodapnyaaa tak terhingga. iskhhh habis lah diet aku camnie... waaaa.. tapi takpa, sekali sekala jerrr...
hehehe... pada sapa yg nak try, selamat mencoba k..
c yaaa......





Sunday, July 19, 2009

WEEKENDS XTVT

AS-SALAM..

hr yg membored kan.... y a...??? haiyaaa.. nk msk pun cam lazy..
tapi wat jer la apa yg ada kat peti ais tuh kan..
nk citer apa yg aku dah buat weekends ni...

ermmm... aku layan FB 2 ari niee... bkn lyn pe pun.. lyn game then chatting.. 2 jer la.. tapi best gakkk... kui..kui..kui..kui..
sabtu ptg tuh aku g umah makcik aku coz tok ada masak nasi daging..
ermm... sodapppp.. haa... time tuh jer la aku kuar.. 7pm-9.30pm...
ronda2 jap blkg qbay... then belah balik umah truss... then buka laptop.. layan game FB...
ahad pun sama... hehehe..
sebut sai FB nie.. aku ada la try 1 kuiz nie.. bunyi mcm menarik..
dan jawapan dia pun menarik utk aku....
so.. nk letak la kat sini... boleh senyum sorg2... wakakakaka.. (pasan nk mampohh)
tapi cam.... tak caya pun ada... tapi aku jer yg tau di sebalik jawapannya itu...kan..kan..kan..
jom intaiiii!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lady (lady tuh aku laa...) took the Layak kah anda bercinta? / untuk dicintai? quiz and the result is "Anda mencari cinta suci, cinta sejati dan cinta yang berkekalan utk masa depan anda...fuhh cayalah beb!..."
C.I.N.T.A K.I.T.A....satu rasa...anda memang mencari kebahagiaan dalam hidup, mencari cinta sejati. Selain cinta sesama manusia, anda mencari cinta kepada-NYA...hati anda ikhlas, setia, jujur pada pasangan yang anda cintai/ingin mencintai, anda susah untuk jatuh cinta tetapi bile jatuh cinta anda setia gile pada yang satu, walaupun si dia meninggalkan anda, anda tetap berusaha untuk kembali. Anda akan tutup pintu hati anda bile dikecewakan, dan mungkin mengambil masa bertahun tahun untuk bercinta semula....pasangan yang sukar dicari zaman sekarang ni....wa respek giler beb org camni...

Friday, July 17, 2009

NASI LEMAK AYAM TANDOORI



AS SALAM
hi everybody... my prenz.. my sweet.. my dear... heehe.. lalink2 semuaaa..
hr nie nk update menda yg aku masak last night.. tatau nk masak pe actually.. mn taknye.. kelmarin aku ada netball.. koi 8 baru balik then dalam letih2 pun aku nk jugak masak.. yer la dah minat kan.. hehe suka aku...
actually nk wat ayam tandoori tapi tatau la nk buat roti dia.. last2 ambik nasi lemak.. hehehe..
lain dr yang lain kan.. nasi lemak ayam tandoori.. hehehe
tak sia2 aku buat dalam penat pun... puji bkn main melambung lagi kata sedap.. aikal siap bawa bekal pergi sekolah.. lain kali nk wat lagi la.. tak rugi wat ayam nie.. mmg sedappp. nasi aku pun elok jer rasa.. coz aku guna beras basmathi.. mmg akan selok punya.. tak yah ssh hati..
aku nk tulis bahan2 dia utk kawan2 n remind aku waktu lain utk refer...


bahan-bahan nasi lemak:
beras basmathi 1 1/2 pot
bawang merah
halia
halba
santan
daun pandan
garam

cara2:
bersihkan beras dan toskan,
masukkan semua bahan di atas dan masak seperti biasa.

sambal tumis :
cili boh
ikan bilis
bawang merah
belacan
halia
garam

cara2:
mis kan cili bersama bawang merah dan halia , belacan,
tumiskan bahan yang di mix kan itu hingga pecah minyak,
masukkan ikan bilis, gula garam ikut rasa masing2.

ayam tandoori :
ayam 1/2 ekor
8 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
50g cili kering
1 sb serbuk kari
1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1 sk paprika
1 sk dry mixed herb
yogurt
Gula dan garam secukup rasa
Pewarna merah untuk cantikkan warna ayam

cara2:
perap ayam tadi bersama bahan2 di atas dan perap selama 1 jam,
lagi lama lagi sodapppp..
kemudian bakar dalam suhu 200c selama 30-40 minit.



nie la makanan beta... hehehe... menjadi jugak akhirnya..

sudi2 lah menjenguk ambik bau ok..

Tuesday, July 14, 2009

LAGU PILIHAN MINGGU INI...

~SERIBU MAWAR~
Cintamu yang tak ikhlas
Padaku yang setia
Kau anggap aku tidak tahu
Kau curang di belakangku
Cinta bukannya hartaCinta adalah jiwa
Tak mungkin dapat kau membeli
Hatiku yang telah terluka
Biar seribu malam
Tak bisa memujukku
Tak bisa menghuraikan
Rahsia hatiku terhadapmu
Kau masih menggangguku
Di dalam resah kesah
Di waktu aku rindu
Kenangan manis bersamamu
Andai dulu dapat kukecapi
Kasih sayang tulus suci
Tak mungkin kini
Kau menghitung hari sendirian
Dalam mimpi cuba ku ulangi
Mengimbang bunga cinta murni
Adakah ini balasan setia
Biar seribu mawar
Tak bisa memekarkan
Tak bisa mewangikan
Di pintu jiwa yang kau kecewakan
Usah merisik lagiTakkan kau miliki
Aku kini bahagia
Tanpa cinta yang pura-pura
Kala hati ingin kau bersama
Engkau tega memilihnya
Di mana aku kau letakkan
Di hatimu
Siang malam cuba kumenipu
Perasaan hati ini
Kini ku ingin
Bebas bersendiri

Sunday, July 12, 2009

~weekends xtvt~



As-salam...
minggu nie minggu ujan... nk kuar pun cam payah jer.. nk msk pun cam malas. huhuhu..
tapi kena buat jugak la... utk isi perut nie kan.. hari sabtu tuh aku ada jemputan ke rumah pakcik aku yang sambut hari lahir anak dia.. so g makan2 laaaa..
ya ampun... punyala melambakkk makanan dia..
bihun sup ada, bihun grg ada.. nasi putih, nasi lemak, lontong, rojak.. n air timun.. sedappp.. 1st time minum.
k.. ini makanan aku hari ahad.. tatau nk buat pa.. ini jer laaaa.
utk nasi grg udang.. simple jer.. main campak2 jer ikut sedap tangan ni nk lempor apa... hahahaha..

BUBUR KACANG HIJAU
kacang hijau (direbus)
santan
gula merah garam
rebus kacang hijau hingga lebut dan masukkan santan dan gula merah dan sikit garam.
masukkan daun pandan utk wangikannya.


MURTABAK MAGGIE

maggi kari (1 bungkus)
telur 3 biji
daging ramly 3 slice
daun bawang/sup
bawang
rebus maggi dan toskan
cincangkan daging ramly hingga hancur,
masukkan maggi dan perencanhnya,
masukkan daging, telur, bawang, daun bawang/sup
dan kacau hingga sebati..
masak macam bentuk murtabak dan goreng hingga garing...

































Friday, July 10, 2009

~MEE UDANG~




As-salam..
nie pojek aku hari rabu... 4 dinner. tak nak makan nasi.. aku tukar menu mkn mee lak.. lagipun mee ni pebret aku.. so... suka la sensgt -sgt...sgt.. suka.. hehehe
mee udang nie dah bnyk kali aku wat... dulu-dulu la.. tapi skng buat balik.. dulu my best frend punya mak kasi... mmg sodappp..
nk wat pun tak ssh mana.. cuma rajin ngn tak jer.. tapi aku ni bila ms pun suka memasak..so takde hal la kan..
jom intai apa ramuan dia....
mee 1kg
udang besar (direbus)
daging (direbus)
cili kering (bland)
bawang merah (bland)
bawang putih (bland)
udang kering (bland)
halia (bland)
sos tomato/cili
ubi (dilecek)
taugeh
sawi
tauhu
limau kasturi
telur rebus
garam/gula
cara2..
tumis bahan yang dah bland tu hingga naik bauk,
masukkan air rebusan udang dan daging,
masukkan sos tomato/cili ikut citarasa masing2,
masukkan ubi yg dilecek.. utk pekatkan kuah,
garam dan gula.
masak hingga mendidih dan boleh la dihidang bersama mee dan sayur2nya...
mmg sodapppppp..
if tak silap saya la, mak member kasi petua.. katanya klu nk mskan tuh sodappp ambik kuah yang mendidih tadi n curahkan sikit pada api masakan tuh... hehehe.. coba jer la.. tak rugi mn pun!


nie la hasil aku bersilat kat dapur hr tuh... n memuaskan hati aku... mmg sesuaiiiii gitu ngn taste aku. nanti ada masa aku nk buat lagi.. pggl kengkawan lak.



UTK TATAPAN KAWAN AKU YG NK KAWIN SORANG NIE... TRY TAU! SONANG AJEEEEE...

Thursday, July 9, 2009


For more widgets please visit www.yourminis.com

Wednesday, July 8, 2009

~POPIA & ASAM PEDAS TUMIS~




As-salam.. dah 4 hari tak wat N3..
yer la weekends baru2 ni sbuk g MATTA FAIR.. sonok, then balik dh tired.. mana sempat nk update blog dah.
hehehe... tapi takpe.. operasi masak memasak ttp berjalan dengan lancarnyaa.n jayanya..
tingin nk mkn popia actually.. tapi asik tertangguh jer nk wat. huhu..
kelmarin aku dgn semangat wajanya berjaya melakukan juga popia buatan ku sendiri.. ermm... best..best..
bahan2 utk popia:
kulit popia
tepung gandum, garam, air
inti :
sengkuang, lobak merah, udang kering, bawang putih, tauhu (lecek)
cara2:
tumis bawang putih bersama tauhu dan udang kering. kemudian masukkan sengkuang dan lobak. dah agak masak masukkan taugeh.
biarkan intinya sejuk, bolehla buat popia n sedia utk di goreng.

ASAM PEDAS TUMIS IKAN TONGKOl




Friday, July 3, 2009

~CINTA~




Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa




Cinta itu banyak pengertian...
tapi bagi aku cinta adalah... kawan sejati.
Orang yang mencintai kita mestilah telah mengenali kita dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan buruk kita, kelemahan dan kebaikan.
Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Oleh itu jangan tertarik kepada seseorang kerana parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan.
Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.
Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyuman yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah ibarat kata orang setiap bunga mawar pasti ada durinya. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan seperti durian berduri dan bunga ros berduri yang harum baunya...
Dan jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, janganlah terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu.
Tetapi apabila ada yang datang, jangan biarkan ia berlalu pergi dan jika esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali.
Cinta datang dan pergi, namun rasa bahagia akan kekal dalam hati. Cuma semailah cinta agar ia tidak berkubur dan bersemadi selamanya.


Wednesday, July 1, 2009

~Sandwich Telur~



As-salam..
Minggu nie sibuk ngn student baru.. ermmm.. opis aku nk wat lain dr yg lain.. antaranya kami bg bunga telur pada semua student baru siap pasang bunga mangar lagi tuh.. dh mcm kendri kawen jer ni.
nk dijadikan kisah di sebalik sandwich telur ni.. telur yg d rebus tuh bnyk plak yg retak menanti belah.. pakat ambik sorang sikit bw balik.. ada yg nk msk gulai la, kurma la, sambal la.. aku plak suggest wat sandwich telur.. tapi suggest aku.. aku yg kena wat.. muahahaha..
xpola.. bkn ssh mn pun..
2 la kesah d sebalik tabir sandwich telur ni. bila dah sekali wat.. rasa cam nk wat lagi... aku dah 2x... tuh yg ada 2 gambo tuh.. baru nk update kat blog..

Bahan-bahan :

roti gardenia

telur rebus

mayonis

cheddar

lada hitam

lada sulah

garam

cara2 :

lenyekkan telur rebus tadi hingga hancur, kemudian masukkan kesemua bahan di atas dan rasa ikut tekak masing2 k.. hias la bg cantik..

n sedia utk di makan..



SELAMAT MENCUBA!

~WEEKENDS XTVT~



As-salam..
nie xtvt weekends baru2 ni.. pergi mkn durian kat dusun then mandi manda kat taman rimba.. hehe.. meriahhhh

kuar umah dr koi 11 pagi.. sampai umah lak koi 8 lbh.. haaa.. ambik kau.. jln sggh2.. pg2 mkn durian.. hgt2kan badan dulu, then baru lei tejun sg.. tak gituuu..




















nanti ada masa aku update jln citer dia k..














My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

As-salam...
ahhhaaa.. nie lagi satu analisa yg dibuat about myself!!...
cemua tntng psngan... tntng diri sendiri??? ermmm......





Lady baru menganalisa tingkat kasih sayangnya.
Kasih sayang berdasarkan bulan lahir........

Untuk Lady Pinkyz yang lahir di bulan Februari.

Berikut ini adalah analisis kasih sayangnya :

- Sukar untuk jatuh cinta.
- Amat hormat kepada pasangan.
- Amat suka memikat pasangan.
- Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.
- Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya.
- Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran (hanya pasangannya yang tahu).
- Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.
- Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.
Malam yang dingin
Di suatu malam yang dingin,
di dalam sebuah bilik yang sederhana besar,
di atas katil...... sepasang suami isteri yang telah lanjut usia baru masuk tidur.
Suaminya telah mula mengantuk
tapi isterinya terbangkit perasaan ghairah malam itu....
Si isteri bersuara,
"Dulu-dulu tu.... abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido.
"Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya,
lepas tu mula mengantuk semula.
Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu cium saya.
"Si suami dengan rasa terganggu,
mengangkat kepalanyadan menyentuh bibirnya ke pipi si isteri.
Lepas tu sambung tido balik.
Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu gigit-gigit leher saya.......
"Dengan perasaan marah dan geram,
si suami melontar selimutnya dan bangun dari katil tu.
Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?"
Dengan marah suaminya menjawab,
"Nak gi amik gigi ...la ni"


*HAHAHA... aku dpt email nie dah masuk 4x org yg berlainan hantar...
d sebabkan ramai sgt yg hantar aku nk post kat lam blog aku nie...
bg gelak ramai2 ckit... 18sx ke sg erk??? muahahaha....
tapi yg bestnya....
walau marah n mengantuknya hubby dia..
ttp nk jg hati isteri... tuh yg wat respect bis that guys tuh...
maknanya.. dia sayang laaaa...
waaaa... bestttkannn...

Assalam
daging batang pinang
bawang besar hiris bulat
halia
4 sudu sos cili
4 sudu sos tiram
3 sudu sos ikan
3 sudu pes cili
air rebusan daging 2 cawan
garam

rebus daging hingga empuk dan simpan air rebusan tuh, tumis pes cili hingga pecah minyak masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kacau. kemudian masukkan air rebusan daging ber sama daging dan biar sehingga kuahnya pekat. apabila pekat blh taburkan bawang besar dan boleh dihidang.


selama hr nie mmg dok cari resepi asal yg kat kedai makan tuh.. baru dapat jer.. daging masak merah ala thai... selalu buat versi penang jerrr... hehehe... tak dinafikan mmg sodapp.. baru tau!! n tak sia2 mencoba... pasnie lei buat sendiri dah.. ermmm.. makan ngn nasi putih n sambal belacan.. nk xtra lei goreng tlr mata kerbau... mmg mkn cam kat kedaiii...







As-Salam..


lama tak n3 kan.. asik layan FB nya game jerrr... mslh poblem toiii.. hehehe...

tapi takpe.. nih nk citer al kisah mskn weekends punya. ya ampun.. nk msk next weekends dah.. ha tuuhh... hehe.. tapi takpo.. janji semua yg dbuat adalah titik peluh farwin.. hahaha.. bkn ciplak ok..

nie istimewanya mee kari aku sebab aku tak boh santan.. tak baper minat yg santan tuh coz cam muak ckit... tak leh nk mkn tambah2.. hehe.. nie klu tanya mn dtgnya mee kari nie.. especially aku jawab mee kari kuala.. coz 1st time aku mkn ms kat kuala... sodapppp...

trus tangkap cintan kat mee kari tanpa santan niehhh..


mee 1 kg (dicelur)


bahan2 utk kuah:


ikan bilis (bland)

kiub pati ikan bilis

gula batu

garam


utk rempah :

rempah tarbus kuning 2 paket

kerang fresh

bawang putih (ditumbuk)

daun kari

garam


bahan2 sampingan :

fishball

fishcake

tauhu

pucuk goreng

taugeh

daun bawang/sup

bawang goreng

cili merah


cara2:

utk kuah, tumis bawang putih dan ikan bilis yang di bland hingga garing masukkan air dan kiub biar sehingga mendidih. masukkan gula batu dan garam.


utk rempah, tumis bawang putih bersama rempah hingga pecah minyak, kemudian masukkan kerang dan sedikit air. agak mendidih masukkan garam.


utk bahan sampingan celur kesemua bahan.


setelah siap semua, boleha la hidang mee bersama bahan sampingan dan sambal kerang.


* klu mee kari santan, dia masak kuah sekali ngn santan n sambal dia, tapi klu mee kari nih, kuah dia sup n sambal yg berasingan. so boleh taruh sambal ikut kesedapan masing2.






AS-Salam

lama rsnya aku tak wat n3 mskn nie kan.. sbbnya aku msk yg besa2 jerrr... nk update pun cam tak best jerrr... ermmm... tapi mlm nie aku wat special ckit..
yehhh.. lama tak mkn.. KARI KEPALA IKAN..
org penang la kata kannn... tak sah klu tak mkn gulai nie.. kan..kan..kan...

punya la selera si haikal tuh makan.. sampai 2 pinggan.. last2 dia terlena cm tuh jer..
agaknye kenyang bangat la tuh.. hehe..

bahan2:
kepala ikan siakap
rempah kari babas
serbuk cili babas
bawang merah/putih
halia
serai
serbuk jintan putih
santan
air asam jawa
halba campur
daun kari
bendi
cili hijau
tomato
terung

cara2:
tumbuk bawang merah/putih/halia dan tumis bersama daun kari dan halba campur,
agak garing dan naik bau masukkan rempah kari dan serbuk cili,
tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa,
agak mengelegak masukkan santan dan kepala ikan,
ikut rasa masing2 dan masukkan bendi, cili hijau, tomato.
sebelum angkat hiris bawang besar bulat2 dan tabur pada kuah kari tadi..



PENANG MALIII...

aku wat nie plus ngn sambal belacan n petai.... perghhhh.. sodapnyaaa tak terhingga. iskhhh habis lah diet aku camnie... waaaa.. tapi takpa, sekali sekala jerrr...
hehehe... pada sapa yg nak try, selamat mencoba k..
c yaaa......





AS-SALAM..

hr yg membored kan.... y a...??? haiyaaa.. nk msk pun cam lazy..
tapi wat jer la apa yg ada kat peti ais tuh kan..
nk citer apa yg aku dah buat weekends ni...

ermmm... aku layan FB 2 ari niee... bkn lyn pe pun.. lyn game then chatting.. 2 jer la.. tapi best gakkk... kui..kui..kui..kui..
sabtu ptg tuh aku g umah makcik aku coz tok ada masak nasi daging..
ermm... sodapppp.. haa... time tuh jer la aku kuar.. 7pm-9.30pm...
ronda2 jap blkg qbay... then belah balik umah truss... then buka laptop.. layan game FB...
ahad pun sama... hehehe..
sebut sai FB nie.. aku ada la try 1 kuiz nie.. bunyi mcm menarik..
dan jawapan dia pun menarik utk aku....
so.. nk letak la kat sini... boleh senyum sorg2... wakakakaka.. (pasan nk mampohh)
tapi cam.... tak caya pun ada... tapi aku jer yg tau di sebalik jawapannya itu...kan..kan..kan..
jom intaiiii!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lady (lady tuh aku laa...) took the Layak kah anda bercinta? / untuk dicintai? quiz and the result is "Anda mencari cinta suci, cinta sejati dan cinta yang berkekalan utk masa depan anda...fuhh cayalah beb!..."
C.I.N.T.A K.I.T.A....satu rasa...anda memang mencari kebahagiaan dalam hidup, mencari cinta sejati. Selain cinta sesama manusia, anda mencari cinta kepada-NYA...hati anda ikhlas, setia, jujur pada pasangan yang anda cintai/ingin mencintai, anda susah untuk jatuh cinta tetapi bile jatuh cinta anda setia gile pada yang satu, walaupun si dia meninggalkan anda, anda tetap berusaha untuk kembali. Anda akan tutup pintu hati anda bile dikecewakan, dan mungkin mengambil masa bertahun tahun untuk bercinta semula....pasangan yang sukar dicari zaman sekarang ni....wa respek giler beb org camni...


AS SALAM
hi everybody... my prenz.. my sweet.. my dear... heehe.. lalink2 semuaaa..
hr nie nk update menda yg aku masak last night.. tatau nk masak pe actually.. mn taknye.. kelmarin aku ada netball.. koi 8 baru balik then dalam letih2 pun aku nk jugak masak.. yer la dah minat kan.. hehe suka aku...
actually nk wat ayam tandoori tapi tatau la nk buat roti dia.. last2 ambik nasi lemak.. hehehe..
lain dr yang lain kan.. nasi lemak ayam tandoori.. hehehe
tak sia2 aku buat dalam penat pun... puji bkn main melambung lagi kata sedap.. aikal siap bawa bekal pergi sekolah.. lain kali nk wat lagi la.. tak rugi wat ayam nie.. mmg sedappp. nasi aku pun elok jer rasa.. coz aku guna beras basmathi.. mmg akan selok punya.. tak yah ssh hati..
aku nk tulis bahan2 dia utk kawan2 n remind aku waktu lain utk refer...


bahan-bahan nasi lemak:
beras basmathi 1 1/2 pot
bawang merah
halia
halba
santan
daun pandan
garam

cara2:
bersihkan beras dan toskan,
masukkan semua bahan di atas dan masak seperti biasa.

sambal tumis :
cili boh
ikan bilis
bawang merah
belacan
halia
garam

cara2:
mis kan cili bersama bawang merah dan halia , belacan,
tumiskan bahan yang di mix kan itu hingga pecah minyak,
masukkan ikan bilis, gula garam ikut rasa masing2.

ayam tandoori :
ayam 1/2 ekor
8 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
50g cili kering
1 sb serbuk kari
1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1 sk paprika
1 sk dry mixed herb
yogurt
Gula dan garam secukup rasa
Pewarna merah untuk cantikkan warna ayam

cara2:
perap ayam tadi bersama bahan2 di atas dan perap selama 1 jam,
lagi lama lagi sodapppp..
kemudian bakar dalam suhu 200c selama 30-40 minit.



nie la makanan beta... hehehe... menjadi jugak akhirnya..

sudi2 lah menjenguk ambik bau ok..

~SERIBU MAWAR~
Cintamu yang tak ikhlas
Padaku yang setia
Kau anggap aku tidak tahu
Kau curang di belakangku
Cinta bukannya hartaCinta adalah jiwa
Tak mungkin dapat kau membeli
Hatiku yang telah terluka
Biar seribu malam
Tak bisa memujukku
Tak bisa menghuraikan
Rahsia hatiku terhadapmu
Kau masih menggangguku
Di dalam resah kesah
Di waktu aku rindu
Kenangan manis bersamamu
Andai dulu dapat kukecapi
Kasih sayang tulus suci
Tak mungkin kini
Kau menghitung hari sendirian
Dalam mimpi cuba ku ulangi
Mengimbang bunga cinta murni
Adakah ini balasan setia
Biar seribu mawar
Tak bisa memekarkan
Tak bisa mewangikan
Di pintu jiwa yang kau kecewakan
Usah merisik lagiTakkan kau miliki
Aku kini bahagia
Tanpa cinta yang pura-pura
Kala hati ingin kau bersama
Engkau tega memilihnya
Di mana aku kau letakkan
Di hatimu
Siang malam cuba kumenipu
Perasaan hati ini
Kini ku ingin
Bebas bersendiri


As-salam...
minggu nie minggu ujan... nk kuar pun cam payah jer.. nk msk pun cam malas. huhuhu..
tapi kena buat jugak la... utk isi perut nie kan.. hari sabtu tuh aku ada jemputan ke rumah pakcik aku yang sambut hari lahir anak dia.. so g makan2 laaaa..
ya ampun... punyala melambakkk makanan dia..
bihun sup ada, bihun grg ada.. nasi putih, nasi lemak, lontong, rojak.. n air timun.. sedappp.. 1st time minum.
k.. ini makanan aku hari ahad.. tatau nk buat pa.. ini jer laaaa.
utk nasi grg udang.. simple jer.. main campak2 jer ikut sedap tangan ni nk lempor apa... hahahaha..

BUBUR KACANG HIJAU
kacang hijau (direbus)
santan
gula merah garam
rebus kacang hijau hingga lebut dan masukkan santan dan gula merah dan sikit garam.
masukkan daun pandan utk wangikannya.


MURTABAK MAGGIE

maggi kari (1 bungkus)
telur 3 biji
daging ramly 3 slice
daun bawang/sup
bawang
rebus maggi dan toskan
cincangkan daging ramly hingga hancur,
masukkan maggi dan perencanhnya,
masukkan daging, telur, bawang, daun bawang/sup
dan kacau hingga sebati..
masak macam bentuk murtabak dan goreng hingga garing...




































As-salam..
nie pojek aku hari rabu... 4 dinner. tak nak makan nasi.. aku tukar menu mkn mee lak.. lagipun mee ni pebret aku.. so... suka la sensgt -sgt...sgt.. suka.. hehehe
mee udang nie dah bnyk kali aku wat... dulu-dulu la.. tapi skng buat balik.. dulu my best frend punya mak kasi... mmg sodappp..
nk wat pun tak ssh mana.. cuma rajin ngn tak jer.. tapi aku ni bila ms pun suka memasak..so takde hal la kan..
jom intai apa ramuan dia....
mee 1kg
udang besar (direbus)
daging (direbus)
cili kering (bland)
bawang merah (bland)
bawang putih (bland)
udang kering (bland)
halia (bland)
sos tomato/cili
ubi (dilecek)
taugeh
sawi
tauhu
limau kasturi
telur rebus
garam/gula
cara2..
tumis bahan yang dah bland tu hingga naik bauk,
masukkan air rebusan udang dan daging,
masukkan sos tomato/cili ikut citarasa masing2,
masukkan ubi yg dilecek.. utk pekatkan kuah,
garam dan gula.
masak hingga mendidih dan boleh la dihidang bersama mee dan sayur2nya...
mmg sodapppppp..
if tak silap saya la, mak member kasi petua.. katanya klu nk mskan tuh sodappp ambik kuah yang mendidih tadi n curahkan sikit pada api masakan tuh... hehehe.. coba jer la.. tak rugi mn pun!


nie la hasil aku bersilat kat dapur hr tuh... n memuaskan hati aku... mmg sesuaiiiii gitu ngn taste aku. nanti ada masa aku nk buat lagi.. pggl kengkawan lak.



UTK TATAPAN KAWAN AKU YG NK KAWIN SORANG NIE... TRY TAU! SONANG AJEEEEE...


For more widgets please visit www.yourminis.com




As-salam.. dah 4 hari tak wat N3..
yer la weekends baru2 ni sbuk g MATTA FAIR.. sonok, then balik dh tired.. mana sempat nk update blog dah.
hehehe... tapi takpe.. operasi masak memasak ttp berjalan dengan lancarnyaa.n jayanya..
tingin nk mkn popia actually.. tapi asik tertangguh jer nk wat. huhu..
kelmarin aku dgn semangat wajanya berjaya melakukan juga popia buatan ku sendiri.. ermm... best..best..
bahan2 utk popia:
kulit popia
tepung gandum, garam, air
inti :
sengkuang, lobak merah, udang kering, bawang putih, tauhu (lecek)
cara2:
tumis bawang putih bersama tauhu dan udang kering. kemudian masukkan sengkuang dan lobak. dah agak masak masukkan taugeh.
biarkan intinya sejuk, bolehla buat popia n sedia utk di goreng.

ASAM PEDAS TUMIS IKAN TONGKOl







Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa




Cinta itu banyak pengertian...
tapi bagi aku cinta adalah... kawan sejati.
Orang yang mencintai kita mestilah telah mengenali kita dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan buruk kita, kelemahan dan kebaikan.
Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Oleh itu jangan tertarik kepada seseorang kerana parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan.
Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.
Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyuman yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah ibarat kata orang setiap bunga mawar pasti ada durinya. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan seperti durian berduri dan bunga ros berduri yang harum baunya...
Dan jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, janganlah terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu.
Tetapi apabila ada yang datang, jangan biarkan ia berlalu pergi dan jika esok kalau ia masih bertandang, jangan harap ia akan datang kembali.
Cinta datang dan pergi, namun rasa bahagia akan kekal dalam hati. Cuma semailah cinta agar ia tidak berkubur dan bersemadi selamanya.




As-salam..
Minggu nie sibuk ngn student baru.. ermmm.. opis aku nk wat lain dr yg lain.. antaranya kami bg bunga telur pada semua student baru siap pasang bunga mangar lagi tuh.. dh mcm kendri kawen jer ni.
nk dijadikan kisah di sebalik sandwich telur ni.. telur yg d rebus tuh bnyk plak yg retak menanti belah.. pakat ambik sorang sikit bw balik.. ada yg nk msk gulai la, kurma la, sambal la.. aku plak suggest wat sandwich telur.. tapi suggest aku.. aku yg kena wat.. muahahaha..
xpola.. bkn ssh mn pun..
2 la kesah d sebalik tabir sandwich telur ni. bila dah sekali wat.. rasa cam nk wat lagi... aku dah 2x... tuh yg ada 2 gambo tuh.. baru nk update kat blog..

Bahan-bahan :

roti gardenia

telur rebus

mayonis

cheddar

lada hitam

lada sulah

garam

cara2 :

lenyekkan telur rebus tadi hingga hancur, kemudian masukkan kesemua bahan di atas dan rasa ikut tekak masing2 k.. hias la bg cantik..

n sedia utk di makan..



SELAMAT MENCUBA!


As-salam..
nie xtvt weekends baru2 ni.. pergi mkn durian kat dusun then mandi manda kat taman rimba.. hehe.. meriahhhh

kuar umah dr koi 11 pagi.. sampai umah lak koi 8 lbh.. haaa.. ambik kau.. jln sggh2.. pg2 mkn durian.. hgt2kan badan dulu, then baru lei tejun sg.. tak gituuu..




















nanti ada masa aku update jln citer dia k..