Pages

Thursday, July 23, 2009

~Kari Kepala Ikan Siakap~

AS-Salam

lama rsnya aku tak wat n3 mskn nie kan.. sbbnya aku msk yg besa2 jerrr... nk update pun cam tak best jerrr... ermmm... tapi mlm nie aku wat special ckit..
yehhh.. lama tak mkn.. KARI KEPALA IKAN..
org penang la kata kannn... tak sah klu tak mkn gulai nie.. kan..kan..kan...

punya la selera si haikal tuh makan.. sampai 2 pinggan.. last2 dia terlena cm tuh jer..
agaknye kenyang bangat la tuh.. hehe..

bahan2:
kepala ikan siakap
rempah kari babas
serbuk cili babas
bawang merah/putih
halia
serai
serbuk jintan putih
santan
air asam jawa
halba campur
daun kari
bendi
cili hijau
tomato
terung

cara2:
tumbuk bawang merah/putih/halia dan tumis bersama daun kari dan halba campur,
agak garing dan naik bau masukkan rempah kari dan serbuk cili,
tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa,
agak mengelegak masukkan santan dan kepala ikan,
ikut rasa masing2 dan masukkan bendi, cili hijau, tomato.
sebelum angkat hiris bawang besar bulat2 dan tabur pada kuah kari tadi..



PENANG MALIII...

aku wat nie plus ngn sambal belacan n petai.... perghhhh.. sodapnyaaa tak terhingga. iskhhh habis lah diet aku camnie... waaaa.. tapi takpa, sekali sekala jerrr...
hehehe... pada sapa yg nak try, selamat mencoba k..
c yaaa......





1 comments:

blogresipi said...

Kari ikan dengan sambal belacan n ulam2 memang sedap... kalo ade pepedom laagi sedap kan...

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

AS-Salam

lama rsnya aku tak wat n3 mskn nie kan.. sbbnya aku msk yg besa2 jerrr... nk update pun cam tak best jerrr... ermmm... tapi mlm nie aku wat special ckit..
yehhh.. lama tak mkn.. KARI KEPALA IKAN..
org penang la kata kannn... tak sah klu tak mkn gulai nie.. kan..kan..kan...

punya la selera si haikal tuh makan.. sampai 2 pinggan.. last2 dia terlena cm tuh jer..
agaknye kenyang bangat la tuh.. hehe..

bahan2:
kepala ikan siakap
rempah kari babas
serbuk cili babas
bawang merah/putih
halia
serai
serbuk jintan putih
santan
air asam jawa
halba campur
daun kari
bendi
cili hijau
tomato
terung

cara2:
tumbuk bawang merah/putih/halia dan tumis bersama daun kari dan halba campur,
agak garing dan naik bau masukkan rempah kari dan serbuk cili,
tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan air asam jawa,
agak mengelegak masukkan santan dan kepala ikan,
ikut rasa masing2 dan masukkan bendi, cili hijau, tomato.
sebelum angkat hiris bawang besar bulat2 dan tabur pada kuah kari tadi..



PENANG MALIII...

aku wat nie plus ngn sambal belacan n petai.... perghhhh.. sodapnyaaa tak terhingga. iskhhh habis lah diet aku camnie... waaaa.. tapi takpa, sekali sekala jerrr...
hehehe... pada sapa yg nak try, selamat mencoba k..
c yaaa......





1 comments:

blogresipi said...

Kari ikan dengan sambal belacan n ulam2 memang sedap... kalo ade pepedom laagi sedap kan...

Post a Comment

said