Pages

Monday, November 12, 2012

: 38 wks :

Assalamualaikum...

1.02mlm... Cant sleep!!!!!! Eerghhhh.. Kalih kanan x kena, kiri x kena.. Dah tu.. Kiri kanan cek elok ja depa tidoq lenaaaaa.. Siap dengkuq bagai lagi!! Esk kerja! If x, time ni cek tidoq spitalllll.. Huhu.. Tp apakan daya, janji tuhan. Blm masanya lagi utk awin jumpa kekasih hati. Xpa... Sabar itu bnyk nikmatnya. X lama mana dah.. Mnggu ni jugak last checkup... Hope xda la kes2 emergency kat diri awin ni.. Klu blh biaq la cek p serah diri sndiriiiii..

Ermmmm... Td dh siapkan beg semua. Hr tu separuh jalan. Kali ni mmg betui2 pnya get ready!! Nati kena tggl kak cha kat tok mama dia.. Alaaaa sian diaaa.. Xpa.. Nti kita bercanda 3 bulan bersama wit adik k.. Abg dok sibuk dah nk balik kg!!! Haiiiii la abg!!

Dasat ooooo mata ni!!! Ni bukan apa dia dok practice la tu esk2 ni nti kena jaga malam!!! Bb mama jgn jaga2 mlm sgt k... B a good boy! Bangun minum susu ja k.. Hehehe... Harapnya lahhhh..

Sejak2 akhir ni asik mimpi perihal nk salin ja. Turun tanda lah... Admit lah.. Tngh tggu time nk deliver lah.. Dah dukung bb lah... Dlm mimpi tu.. My bb kecik haluih jaaaa.. Hehehe.. Tp muka x tau mcm sapa. Hope mcm awin k.

38 wks now... So scary!!! Doakan yang terbaek utk awin yer. Pada yg mengenali awin.. Jika ada salah dan silap harap d maafi. Doakan lah bg awin selamat, sihat, jauhi dr segala kesakitan serta mendapat anak yg soleh! Ameennn...

Monday, November 5, 2012

: 37 wks :

Assalamualaikum...

Alahaiii.. Kejap jer kan.. Org kata anytime jaaaa blh deliver ni. N i hope Allah permudahkan dan percepatkan proses kelahiran ini tanpa sebarang komplikasi. Sesungguhnyaaaa dh x larat sgt.. Dan x sabar nk tatap!!

Esk cek kena p spital lg sekali.. Nk reconfirm blk tarikh ngn spital.. Betui ka depa nk buat time cek 39++ wks?? Ngeriii ok. Xmo la nk emergency2 bagai niiii... Pnh experience brsalin normal dan cek rs cek bkn jenis yg sakit lelama.. Takutttt tau!!


Thursday, October 25, 2012

: Mood??? :

ASSALAMUALAIKUM...

Mood?? wat mood u means??? raya? new born bb?? werghhh.... mood sakit!! mood raya!! semua mood ada ni.. pertama!!

sy mood SAKIT!!! normal utk para ibu yang berada di hujung kehamilan... mengalami simptom seperti LETIH, SAKIT PINGANG, SAKIT TUTT, SAKIT PEHA.. DLL.... antara simptom ni la yang membuatkan rasa nk cepat jer masa tu berlalu... plus minus sama denga ketidaksabaran menatap my prince charming hokeyyy... hari2 dok nmpk raga prince charming yg dah tersusun rapi atas katil... alahaiii.. tak sabaqqqq nyaaa nk peluk cium dia... rindu bau bb... kak cha dah takda bau bb... dah bau kak cha.. hahahaha... suka sangat la ni tgk raksi kak cha.. makin cerdik.. klu ckp... blh 2 versi... BM blh.. BI pun blh.. alhamdulillah kak cha faham sgt.. mgkn mama n nursery bnyk dok komunikasi london ngn dia.. yg paling tak tahan.. skng ni dah pandai marah org.. mulut tu becok jaa... ada saja nk sembangnyaaa... ngn mulut muncung2... so cute... OH MY PRINCESSS!!! Alhamdulillah jugak... tuhan makbulkan doa kami.. agar memperolehi anak yang seanang utk dibela.. tidak bnyk karenahnya... kemana saja kak cha pergi... pasti satu ayat ni terkeluar dr mulut semua org... "ISKH... BAIKNYAAA BUDAK NI.... TAK BNYK CERITA" alhamdulillah... tuhan permudahkan kami... kami bersyukur sangat.. mmg tak d nafikan.. aisya sangat senang.. tak bnyk ragamnya... apa yg kita cakap.. itu yg dia buat.. harapnya biarlah berkekalan sifat sebegini yer nak... tapiiiiiiiiiii... yang hat dalam.. tak tau la nk kata... adakah sebaik kakaknya??? mama berharap la jugak.. agar adik di dalam ni sebaik kakaknya... senang utk di jaga, tak bnyk karenah, senyum sentiasa, selalu mendengar kata... amin.

ok la semuaaa... nk ucap.. SALAM AIDILADHA.. pada yg balik kampung jauh2 nk drive tu.. hati2.. biar lambat asal selamat... 




 

Monday, October 22, 2012

: time flies :

ASSALAMUALAIKUM...


salam olls... apa habaq? hope smua sihat di hari isnin yang penuh blues.. wahahahaha... klu nk citer bab malas.. mmg malas giler nk update.. tapi ku rajinkan jugak... kena lawan baru + kata en hubs!! ok la i lawan habis-habisan... sisa2 akhir.. (ceewahhh skema gila ayat) tggl lagi 7 hari stgh awin nk kerja.. yareba..yareba... angerei... angerei.. tak sabiaqqq.. pastu blh cuti 3 bulan dengan megahnya... tak sabiaq jugak nk melahirkan.. hari2 dok terbayang muka bb boy i yang cute mute... mesti kecil moleh haluih... sbb perut i tak besar mana pun.. confom kurang 3kg.. no hal.. coz bukan itu yang cek nak.. hanyalah cukup sihat sempurna semua dah memadai dan bersyukur... tak sabaq nk bau bb... hehehehe..

baru2 ni birth abg.. bukan baru.. means kelmarin.. 21st oktober.. same date ngn arwah abah.. since 45 hari jugak abah memejamkan mata.. hope abah tenang di sana.. berkongsi tarikh lahir dgn anak teruna awin. Dan nama anak teruna ni pun arwah abah yang beri sempena cucu sulung dan sama tarikh lahir diaorg.. Muhammad Haikal Farhan. Jadila kamu anak yang disanjung tinggi.. biar pelajaran kamu tak pandai.. tapi kamu pandai ilmu agama yang akan membawa kamu di akhirat nanti.. Itu harapan mama.. mama tak pernah nk expect anak mama ni blh dpt 5A atau lebih.. tapi klu dpt itu bonus utk kamu dan mama... Pada mama... dalami lah isu agama yang tepat bukan tersisih... utk kamu bekalkan di padang masyar nanti... kerana itu adalah kehidupan hakiki kita sampai bila2.. Biar nmpk buruk pada pandangan DUNIA.. tapi di pandang tinggi di AKHIRAT. Ingat pesan mama. Apa yang jadi pada kehidupan ini hanyalah lakonan.. Biar sapa pun yang menjagamu.. ingatlah pada kedua ibu bapa yang sedarah sedaging dengan mu... Jangan derhaka sama sekali.. baik buruk ibu bapa kita org bercerita.. masuklah kamu telinga kanan.. dan keluarlah telinga kiri.. kerana baik buruk mereka... kerana merekalah kamu hadir di muka bumi ini.. Sayangilah ahli keluargamu seadanya tanpa membeza2kan sesiapa.. Ingat pesan mama.


Betapa masa berlalu.. anak teruna dah memasuki 10 tahun. Tahun depan Darjah 5.. rasa macam baru melahirkan.. itulah masa yang tanpa kita sedar... dan usia kita makin meningkat..


Thursday, October 18, 2012

:: No more sentapppp ::

ASSALAMUALAIKUM...

Perghhhh skema gila tajukkkk... hahahaha...

sesapa yang ingat awin post pasai sentap nm BB?? hahahaha... now no more sentap ok... smlm en hubs balik dia tanya lagi sekali nm bb.. awin sebut... then awin kata... takpa la kita tukaq... A_ _ _ laaa klu dah susah sangat (ayat merajuk ok!!!) then en hubs kata... laaa pasepa lak.. tak yah laaaa... ok dah tu.. ala nk sebut ssh sat jaaaa.. nti lama2 ok la tu... yg paling terharu bila en hubs kata... huk.huk.huk.. papa kena hargai la mama dah susah payah cari nama..!! wahhhh.... cek terharuuuuuu... terima kasih en hubs... luv u... so skrg hati berbunga2 bagai.... rasa mcm nk tetap kan nm tu... tak nak lain dah.. my sis ada gak bgtau.. dia kata mcm pmpn sebutan tu... takpa2.. i rasa.. i nk maintain nm tu... dah jatuh hati dah... nm yg jarang2 org bubuh.. tapiiii yg penting ada maksud ok... InsyaALLAH anak2 mama boleh jadi anak yg soleh/solehah utk mama n papa dunia dan akhirat... AMIN.

Now 24 dys to go.. awin dah apply cuti awai 1 minggu... so means awin nk kena kerja lagi 2 weeks ja... alahaiiii sabaq sait noo00o0o.. walaupun dah tak mampu sebenarnya nk jalan sana sini.. mmg berat sungguh rasa.. tis week dah bz ngn birthday abg lak... ermmm... pastu dh raya haji... then... time to rest!! 

okbai... 

Tuesday, October 16, 2012

:: Counting My Day ::

ASSALAMUALAIKUM..

Selamat malam olls... hari ni 16.10.12. hari awin kena checkup di MH. Bukan sebab apa.. bila dah tahu diri tu akan di bedah... hehe... confom2 kena ambik date aka big day!!! yeahhhh.. counting start from now!! tik..tok..tik..tok... 26 dys to go... hari ni awin dah setlle kemaskan brg prince elok2... nk bw p spital letak sebelah.. nk bw p juru letak sebelah.. kali ni awin kena packing sekali bj kak cha oso awin bebanyak sbb whole pantang kena stay rumah my mom... yabedabeduuuuu... hehehe... sukaaa.. 

alkisah p checkup tadi.. 
8.15am - arrive
8.45am - new case taken
9.15am - TOA MO
9.40 am - Scan
10.10 am - settle..

awin dapat MC so.. tak yah masuk kerja... 34wks checkup.. BB breech... selamba bewak awin cakap... breech p laaaa... p mai pun mmg nk kena czer... wahahaha.. doc pun senyummm tak terkata apa dahhhh... awin smpat tanya,, my bb kecik sangat ka?? smua tegur perut i kecik...  
my bb around 2.3kg right now... so far ok.. ada 4 minggu lagi.. hope lebih 2.5kg ok... insyaALLAH.. 

Skrg cek tngh pening,,,, sbb papa kata nama yg awin nk boh tu terbelit lidah... wrghhhhhhh.,... sentappppp... pening nk cari pulakkkk

n way,,,, bye.. good nite,,,


Friday, October 12, 2012

:: Welcome 2 d world ::

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. my maksu dah selamat melahirkan bb boy ke 3.. Syukur sangat. walaupun tak dpt apa yg diidamkan... ini semua tetap anugerah tuhan yang tak terhingga buat kita... Maksu mengalami masalah darah tinggi dan diabetes sepanjang proses hamil. Dan doktor juga sudah sarankan agar maksu wajib bersalin pada minggu 38. dlm bahasa kasaq.. salin paksa! huhuhu... nak dijadikan cerita sblm nurse nk masukkan ubat utk proses cepat bersalin.. CTG anak diperiksa terlebih dahulu.. tapi tak memuaskan.. sabit juga dgn tekanan darah yang tak stabil. Doktor dgn pantas buat persediaan utk operation. Utk selamatkan keadaan ibu dan anak.. kira kes emergency c zer la ni... maksu sempat text kat kami.. "sakit tak angah operation?.. huhu... takot" bila org tngh takot.. jgn la kita menakotkan lagi.. ckp ja takda apa.. insyaALLAH semua selamat.. sakit tu lumrah... :) then pkl 3 dah dpt berita maksu selamat semua dgn bb boy yg seberat dlm 2kg++. maksu pun tak sure berapa.. mmg comey halus mulus ja bb maksu ni... jenis org yg tinggi... esk besaq nti jadi handsome boy.. :) p visit maksu kelmarin petang.. maksu still tak leh mkn or minum.. sbb kena tunggu 6 jam.. tapi maksu nmpk sihat... bb pun sihat...alhamdulillah.. 

MUHAMMAD LUZMAN AQIL 

very d superduper cute bb...


tak sabaq time ceq plak ok!!!!.. adoiiii... klu blh nk cepat2  bersalin ni... sbb tak larat sungguh2 ni... ngn kak cha nya yg suka baring atas perut.. kesian la si adik kat dalam ni...  blm apa2 dah kena lanyak ngn kakak... 

5 wks to go... tapi kannnn.. awin belum basuh lagi semua bj2 bb.. n tak packing apa2 pun lagi... hehehe... sbb plan nk siap2 smua terus msk dlm keta papa... sbb bila dah discharge nnti terus nk balik juru.. so makna kata awin kena prepare la brg2 awin n kak cha jugak... nti klu suruh papa.. habissss laaaa... hahaha..



Wednesday, October 10, 2012

: IMPORTANT TING!!! :


 ASSALAMUALAIKUM...

awin nk share sikit bnda ni.. actualy DR. yang pernah rawat aisya dulu pernah mention bnda ni... so.. careful utk smua.. sesungguh nya aisya pun mmg kami tak timang2kan dia.. klu ada pun mungkin terlepas pandang.. so utk semua di luar sana.. bacalah.. tak semestinya ditujukan khas utk kaum ibu dan bapa sahaja.. sebab kadang2 bnda ni golongan bujang/takda anak pun suka buat bnda ni.. klu kita tegur katanya merepek.. atau tak diendahkannya. so.. klu dah parents sndiri tak suka.. ambik la nasihat tu takut2 klu jadi apa2 u olls yang dipersalahkan... mampu kah kita nk kembalikan apa yg terjadi??? 
 

Read this! Important Info!
SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN

Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

RUJUKAN

www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm
www.dontshake.org
en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome

Tuesday, October 9, 2012

: Aisya VS Satay :

ASSALAMUALAIKUM... 

Hi olls... mood malas kerja mengatasi sbb mood cuti 3 bulan lebih mengatasi.. hahaahhaha... mmg superduper punya balok liat ok!! 

Cek mmg tingin nk mkn satay kajang hj samuri ni... n kebetulan my prenz terlepas p kl.. sempat berLINE dgn dia tanya bila balik? buat muka tak malu ok!!! Tks yaa momy qaseh ukasyah.. siap hntr mai ke rumah lagi... alahaiiii... terharu... 

tapi tajuk saya lain kan.?? kan?? kan?? hahahaha... cara aisya ccuba mengoda utk mkn satay.. tapi dia good girl.. dengar cakap.. alhamdulillah... papa said dont touch!! dgn keterpaksaan.... aisya pun mendengar kata.. tapi dok bercerita bagai (bahasa depa la) sambil tangan tu dok tunjuk satay.. hahahahaha... dengan memek muka yg ntah apa2... sejak2 nk jadi kakak ni... mulut tak reti diam seminit pun.. ada sj bnda nk berceritanya... mama konpom2 tak paham sepatah apa pun... tapi buat2 la paham p... 



 see... noty gurl..


 iskh2... dah mcm angry birds jaaa...


 dimanakah kesopanan dan kesusilaan kamu wahai anak dara??? iskh2... dah rupa 'kaklong'!!! hahaha




mai tgk anak dara ni bercakap bahasa perancis!!!




Thursday, October 4, 2012

::. 4 U my Hero .::

CHECKLIST BARANG BB :-

1- Baju & Seluar Lengan Panjang - settle (10 pasang)
2- Baju & Seluar Lengan Pendek - settle (10 pasang)
3- Sarung Kaki dan Tangan - settle (6 set)
4- Barut - pakai hat kak cha!!
5- Lampin - settle (kali ni mama beli versi doraemon!!)
6- Pampers (NB) - settle (wee wee dry)
7- Tuala Mandi - settle (2 helai)
8- Tuala Kecik - settle (5 helai)
9- Blanket - settle (2 helai)
10- Minyak Telon - settle (brand HAR-ONE)
11- Berus Botol - pakai hat kak cha
12- Set Barangan Mandi - settle (ANAKKU)
13- Nursery Bag - pakai hat kak cha
14- Wet Tissue
15- Napy Cream - settle
16- Cotton bud - settle
17- Minyak Mustajab (NR) - mmg sedia ada
18- Vicks
19- Botol Susu - TT kolor BIRU sbb kak cha warna PINK
20- Warmer Car & Home - sedia ada
21- Cooler Bag - sedia ada
22- Bath tub - sedia ada
23- Raga aksesori - dah beli baru utk Hero

24- Pemotong Kuku - settle
25- Thermometer - settle


Barang mama??? hehehe... alhamdulillah settle jugak.. cuma tak beli lagi MILO 3 in 1.. biskut2... takpa.. masuk 9 bulan baru kita beli.. sbb beli awai2 takut ,habissssssss... 

Barang bb kali ni mmg semua baru coz kak cha punya sangat lah tidak sesuaiiiiii.... PINK ok!! kammu sesuai BLUE!!! Alhamdulillah... sepasang bersama kak cha... nama??? jeng..jeng..jeng... apa2 pun pangkalnya adalah A..

Dah berkenan dgn satu nama ni... hope papa pun suka k... takut nnti mai time nk buat surat beranak.. ada ja org lain nk suruh bubuh nama pebret depa... huhuhu.. sedihhhhh.... hope last ni biarlah mama sendiri yang bagi nama kat anak mama ni k... bukan last apa.. last pregnancy jaaaa.... yg tau.. tau laaa.. hehehe...

byeeeeeeeeeeeeeeeee...

 

::. Sang Pelangi Indah .::

ASSALAMUALAIKUM 

Selamat malam darl!!!! hehehe... mata ni tak nak tidoq lagi.. kepala ni dok pk2 sebenarnya dah lama tak try buat masak memasak ni.. so tiba2 terbayang agar2 pelangi ni haaa... alahaiii bukan kerana tingin nk mkn.. ekceli tingin nk buat sbb kolor maler diaaaaa vogue d vassss... i loikeeee... nmpk suweettt.. klu menjadi nnti blh buat masa birth abg nanti kan.. ermmm... bgs gak tu ... bila nk try???? hahahaha... tungguuuuuuu...nnti akan ada la post di fb dan blog punyaaa... insyaALLAH....



:: Dunia ohhh Dunia ::

ASSALAMUALAIKUM..

berbengkel tak habis lagi.. tapi sempat lagi berposting.. sbb tera nk tunggu pkl 9.. cemuihhh.. tapi syok sangat bengkel tu sbb tak ramai.. fc pun tak boring.. makan semua cukup.. haha.. sep utk 3 hari perbelanjaan... simpan duit bnyk2.. nnti kita perabih kot lain ok.. ngeee.. Oktober ohhh oktober.. bnyk menda jugak oktober ni actualy... yg dah tertulis dlm diary.. birth abg 21 ni.. semua dah setle.. tunggu time aje.. 6 okt abg punya anugerah cemerlang di sekolah.. 13-14 oktober.. sekali lagi kami nk p vacation.. kemana?? di mana?? dalam mesiaaa jaaa.. tak cukup n beropa kaya la nk p jejauh ni.. tapi alhamdulillah... berkesempatan berjalan sana sini sbb tuhan murahkan rezeki buat kami sekeluarga walaupun tak besar mana.. saya syukur sangat... sbb kami tak pernah kacor duit org.. atau meminta pada sesiapa.. cukuplah utk kami sekeluarga... 

Cek dah masuk 32 weeks... alahaiiii cepatnya... counting my day!!! barang2 dah prepare... cuma tak basuh jer lagi.. alhamdulillah segala persiapan berjalan dgn lancar... saya jer tak sabaq... 

alamak.. GTG.. nnti kita masuk N3 lain k.. byeeeeeeeeeee...

Thursday, September 27, 2012

:: Set Rawatan Ibu Bersalin (Healthy Mummy) HAR-ONE ::

ASSALAMUALAIKUM.. 

Yeayyyyy... boleh salin dah la.. set ada dah... hahahaha gila punya awien... sy yakin ramai yang rata2 tak tau brand ni.. cuma mungkin semua org besa dgr brand HAR-ONE di sekitar2 farmasi.. and semua org sedia maklum apa kelebihan ikan haruan kan... baik utk luka2 luaran dan juga dalaman.. sangat berkesan! awien disebabkan confom nk kena czer.. so better cari produk yang menjaga dari segi luka2 luaran dan dalaman dengan lebih teliti. HAR-ONE ada jugak set utk yang bersalin normal.. dont wory ok.. jauh murah dari set czer ni.. sapa2 yg pernah pakai Leesa formula.. sama ja sebenarnya... sapa nk tau lebih lanjut pls PM me ok.. ada rahsiaaaa.. hehehe... mai nk terang satu-satu kelebihan produk ni.. so sapa2 yg dok mencari.. mai nk sajest .. mmg terbaek..





MANDIAN HERBA - 35gm x 7 uncang
Diadun khas untuk membersihkan badan ibu, meningkatkan perjalanan darah, mengurangkan angin dalam badan dan menguatkan oto badan. (pssttt... yg nie cek sukaaaa sbb dia bnyk pakai daun2 herba yang baik utk badan kita... salah 1nya.. serai wangi, akar sintok, daun inai..DLL)
1 uncang untuk 2 hari penggunaan

HARGA : RM 65.00





KRIM GOSOK HAR-ONE - 60GM (Utk kegunaan ibu)













Membantu membuang dan mencegah kemasukan angin ke dalam badan serta memanaskan badan.

HARGA : RM 37.00



KRIM TELON HAR-ONE - 60GM (Utk kegunaan Bayi)
Disapu pada perut dan betis bayi bagi mengelakkan kemasukan angin dan kembung perut. Untuk kegunaan bayi sahaja.

HARGA : RM 15.00



KRIM CHANNA - 60 gm Digunakan secara tradisional untuk melegakan luka-luka ringan 


HARGA : RM15.00










LELAWAS UNCANG HAR-ONE - 3GM X 25 UNCANG
Minuman harian untuk melawaskan pembuangan air besar tanpa rasa sakit. Membantu mengecutkan peranakan serta memberi kesihatan badan yang lebih baik.
(saya suka yg nie sebab ramuan dia adalah - Tutup bumi, Sekecut, Akar Serapat, Teja lawang)

HARGA : RM 35.00



REACH 30 TABLET - 80 tablet
Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan menguatkan badan wanita selepas bersalin.
(yg nie pun bagus utk luka dalaman)

HARGA : RM 67.00



TABLET HARUAN OMEGA - 160 tablet
Ini adalah persediaan tradisional. Digunakan secara tradisional untuk melegakan luka-luka kecil dan untuk kesihatan.

HARGA : RM 77.00
(TABLET NI TAHAN SHINGGA 4 BULAN)








KHAS UTK MEREKA YANG CC-REN. HARGA PASARAN RM 340.00.

JIKA BERSALIN NORMAL PUNYA PRICE LAGI MURAH. HARGA PASARAN RM100++.








: online.. Online.. Online :

Apa punya tajuk daaaaa...

Nak citer malam ni x beropa blh nk lena!!! Tiba2 pedih ulu hati sangat!! X tau pasai pa!! Berangin ja rasa!!! Awat ha? Ermmmmm...
Sat ja kan.. Esk dh kamis! Masa itu.... Hr ni agak bz kat opis coz tomolo cek ada proposal defense utk postgraduate.. Depa ni bnyk songeh!! Hahaha..

Tngh cr tajuk nk berbloging!! Tiba2 tingat last week awin sakan bersoping online utk boboi! Yg mn ada sale, smua awin grab! So dapat la 4 helai kot bj kat dia.. Nekad dis week kena setle kan brg bb. Dh 32 wk. Dok relax pa!!!

Td sempat order islamic booc utk kak cha, mmg cr lama dh.
Sebenarnya awin klu bli on9, mmg. X pnh cek tracking no. Tau2 dpt dah brg. Tp kali ni mcm gatai nk check..

Monday, September 24, 2012

: coti2 Mesia :




ASSALAMUALAIKUM..

sejak2 la mmg malas tahap gaban update blog ni... berapa kali buka nk update tapi asik terbengkalai 25 jam.. haaahahahaha... so.. so... so... peram jer la cerita yg basi2 smua tu..

1st.. monday blues ok!!! hari ni cek serba pink!! tis week ada cehckup 26hb.. then ambik date utk refer ke GH.. iskh tak sabaq aihhh.. sbb nk ambik date deliver.. cek request 12.11.12 cantikkan tarikh tu.. tapi tak tau la MH kosong ke tak time tu.. hope kosong la.. if tak.. awin ambik 16.11.12 coz kak cha 16.06.11 senang nk ingat.. ambik pangkal 16 jugekkk... mula tu nk 10.11.12 ikut turutan.. tapi malang tidak berbau jatuh weekends!! klu swasta blh la ampa minta bagai ni.. tapi goment... redho jer laaa.. weekdays sahaja utk Czer.. doa2kan k.. cek dpt tarikh best skit.. diam tak diam dah 31 week... 7 wk from now.. my litle boboi nk jumpa mama papa abg oso kak cha!! cmna la respon kak cha kan??? can't wait!!! 

terus terangnya awin kat ampa semua... tahun depan awin umumkan... tahun saya tak cukup kaki tangan ok!!! 2 anak kecil.. 1 kendong kiri, 1 kendong kanan.. cek tak leh p mn... nek keta pun harap maklum.. tak leh duduk depan dahhhh.. kena a duduk belakang bersama kanak2 ribena kuuu... can't imagin.... hurghh!! blm hadapi tapi dah blh rasa kepenatannya... sorang nangis nk susu... conpom2 sorang lagi pun nangis nk susu jugak.. ermm... mcm biasa.. awin nk BF kan lit boboi ni sehabis baik mcm kak cha jugak... hope susu mama banyak mcm dulu jugak k.. blh buat stok.. kan susu ibu baik utk anak2nya...

2nd.. last weekends baru ni kami p bercoti... jalan2... release2.. cari punya cari.. last2 pilih cameron highlands.. awai2 lagi dah booking hotel dulu.. cari2.. nampak EQ pun ok.. so book.. tapi malangnya.. bilik utk superior dah penuh.. hanya tggl bilik suite jaaa... ermmm.. tanya en hasben.. (sbb harga dia blh tahan jguak) dia kata ok.. so.. awin pun book la atas nm en hasben... mmg klas habis bilik suite ni... ada ruang tamu, 1 bilik, 1 bilik air, 2 lcd tv, dvd, ishhh.. bnyk lagi la.. krianya bilik tu lengkap laaa.. mmg sesuai utk beristirehat... anak2 pun p mandi kolam tapi tak tahan dek sejuk sgt... naik room.. penuh kan air dlm bathtab gn air panas.. berenang la depa 2 beradik dlm tu.... hahahhaa... kali ni tak bnyk tmpt kami p... sbb mmg niat nk rest.. cuma sempat p mkn tmpt pebret en hasben... awin ada pos kat fb.. mkn pancake stawbely... mmg mabeless... mkn sekali tak cukup... order lagi sekali... then lepas tu request kat en hasben nk p BOH PLANTATION.. tmpt dia mmg kedalam... tapi best sbb dpt minum teh yg ORI yg semenangnya takda juai kat mana2 pasar raya ok!!! yg ni mmg kilang dia yg dh hampir 100 tahun lamanya... mlm p pasar mlm brincang... mcm2 jugak la soping, beli bantal kat abg ngn kak cha.. beli sayuq2.. madu.. kasut, sarung tangan utk kak cha.. sbb takut dia sejuk kan.. b=sarungkan utk dia.. dia suka lak... mujuq tak gaduh nk buka... :) beli mkn utk mkn mlm sikit... then terus blk hotel.. rest...

esknya.. bngun awai pagi.. terjah brekfast dulu... mak aiiii EQ punya brek1st mmg termonyeh!!! api cover sampai ke tghr ok... habis mkn smua.. anak2 request nk mandi kolam.. ok la bawa depa p... tapiiiiiii... takdan 10 minit... smua tak tahan dah sejuk... ok jom kita naik... nk prepare sblm check out... smpat jugak la lena kami smua.. hehehe.. then 11.30 kuar p pasar pagi brinchang lak.. kat sini beli mcm2 sampai nk patah tangan bawa... jagung ambik 4 plastic.. beli bola stawbely.. oren.. beli buah stawbely.. kimchan goreng.. mcm2 la remeh temeh punya.. smpat beli keychain utk staf2 opis ni... then request kat en hasben kata tingin nk petik buah dia sndiri... hehehehe.. 1kg RM50... 1/2 kg RM25 limit 3 org saja blh petik.. ok la kami mmg ada 3 pun tolak kak cha... so smua masuk... dapat cari hat besaq2.. merah2... perghhh mmg best laaa.. sonok sangat... sapa2 yg p cameron.. jgn lupa petik sndiri k... habis tu kami ronda2 mana patut.. singah sana.. singah sini... letih dah.. 

minggu ni... minggu mkn stawbely kat rumah... :))

gambaq nti2 la cek masukkan k..










 










 

 






 


 






 


 







Tuesday, September 18, 2012

:: Tak terungkap dek kata2.. ::

Assalamualaikum...

18/9/12 genap 12 hari Abah pergi menghadap penciptaNYA,,, Moga abah damai di sana... Kami anak2 sentiasa mendoakan yang terbaik utk abah... 

نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ اْلأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجاً خَيْراً مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ (وَعَذَابِ النَّارِ).
“Ya Allah, ampunilah dia (mayat), berilah rahmat kepadanya, selamatkan dia, ampunilah dan tempatkanlah dia di tempat yang mulia, luaskan kuburannya, mandikan dia dengan air dan salju . Bersihkan dia dari kesalahan-kesalahannya, sebagaimana Engkau membersihkan baju putih dari kotoran, berilah rumah yang lebih baik daripada rumahnya, berilah keluarga (atau istri di syurga) yang lebih baik daripada keluarganya (di dunia), istri (atau suami) yang lebih baik daripada istrinya (atau suaminya di dunia), dan masukkanlah dia ke syurga, jagalah dia dari siksa kubur dan neraka“


hari2 ingatkan dan terbayang wajah abah... seumpama abah masih ada... dulu walaupun abah jauh... tapi di hati dan ingatan tahu yg abah masih bernyawa.. tapi tidak sekarang.. abah pergi dan takkan kembali sampai bila2... bnyk kenangan kecik2 ngn abah... tingat aktiviti kami yg tak pernah lekang.. apa kesukaan abah.. tapi abah bukan jenis yang menyusah kan.. pada dia.. ada..ada.. takda...takda... tak pernah mendesak anak2.. di usia awin 29 tahun, abah di usia 52 tahun. segalanya berakhir.. terputus lah doa dari seorang ayah kepada anaknya... tibalah masanya anak mendoakan yang terbaik utk abah DISANA!! moga abah damai dan tenang di sana.. moga dunia abah di sana lebih indah dari dunia.. ingatlah.. sesungguhnya mati itu pasti.. suatu hari nanti kita pasti bertemu... cuma masa dan waktu yang menentukan segalanya,,

 
  
 

Wednesday, September 5, 2012

:: Minat ka sedap ka??? ::

ASSALAMUALAIKUM..

Apa punya tajuk daaaa... hahaha... perihal kena culture memakai tudung ni.. tak pakai tak tau.. dah pakai baru tau!! rasanya berbaloi kot dgn harganya.. mmg agak melampau!! tapi bila dah sarung baru u oll tau mcm mn kualiti dia dan kesedapan mahupun keselesaannya!! lepas ni kita ikat perut ok!!! tapi cek lbh obses sebab hubs kata cantik!!! dia kata.. mmg nmpk pakai terletak elok.. iskh.. kira dia suka la katanya.. ok!! lepas ni tlg beli lagi ok utk saya!! 

saya tgh mencari kolor2 yg bnyk baju supaya seppppp utk tidak membeli semua kolor.. kekeke... 
setelah di usul periksa... rasanya saya ni bnyk baju warna purple...so nak ada kombinasi warna purple..






cantik kan??? haishhhh.... 





Monday, September 3, 2012

:: bila cuti dah tamat!! ::

Assalamualaikum!!

Hepy working!! Setelah 2 mggu bersakan cuti raya!! Mujuq mood cek x malas nak mai!! Kah kah kah.. Boring dah gamaknya!! Tp mmg berjalan sakan! Poket pun Nk tipis haihhh!! Kena bodek lebih en hubs ni!! Hahahaha... U baik kan en hubs!!

Spjng bercuti ni mmg bnyk keja yg awin settlekan!! Antranya barang2 niaga on9 awin. Alhamdulillah... Dh blh penuhi balik duit yg mn kurang sbb perabih utk stock pun sakan!!!! Tp xpa!! Semua tu rezeki anak2 n future son!! Amin.. Semoga Allah murahkan lagi rezeki kami sekeluarga hendakNya... Boleh p bercuti lagiii.. Ngeeee~

Jom layan gambar sepanjang bercuti sakan ni..

manjakan anak dara saya... masa ni ada di sungai siput... otw ke pangkor...
che bunga!!!! see.. papa kasi bunga kertas kat aisya... apa laaaaaaaa...
1st of syawal... sian.. anak dara demam...
3rd syawal kot.. dah sihat.. blh jalan2... main2... hepy mama tgk...
di hujung cuti... hehehe... lepak di seaside qb sambil mkn Tutti Frutti...
wit umairah...
feeling sensorang sbb tunggu order lambat benorrrrrr.... pssssttt... my 2nd koleksi.. alhamdulillah... en hubs nnti beli lagi tau... hahahaa..
comelnya diaaaaaa... wit new cardigan!!
celebrat birth BIL... cayaq dah eskim kek niiii...
sempat p lawat BB ukasyah yang comel niiiii...
mak ngn anak bajet cun!
jom raya!
y sayunk????
hahahaha... terkedang sudahhhhh... letih beraya...
my monster...
bercanda di tepi pantai..
Add caption














sempat pergi ke rumah terbuka chenko n zura...

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum...

1.02mlm... Cant sleep!!!!!! Eerghhhh.. Kalih kanan x kena, kiri x kena.. Dah tu.. Kiri kanan cek elok ja depa tidoq lenaaaaa.. Siap dengkuq bagai lagi!! Esk kerja! If x, time ni cek tidoq spitalllll.. Huhu.. Tp apakan daya, janji tuhan. Blm masanya lagi utk awin jumpa kekasih hati. Xpa... Sabar itu bnyk nikmatnya. X lama mana dah.. Mnggu ni jugak last checkup... Hope xda la kes2 emergency kat diri awin ni.. Klu blh biaq la cek p serah diri sndiriiiii..

Ermmmm... Td dh siapkan beg semua. Hr tu separuh jalan. Kali ni mmg betui2 pnya get ready!! Nati kena tggl kak cha kat tok mama dia.. Alaaaa sian diaaa.. Xpa.. Nti kita bercanda 3 bulan bersama wit adik k.. Abg dok sibuk dah nk balik kg!!! Haiiiii la abg!!

Dasat ooooo mata ni!!! Ni bukan apa dia dok practice la tu esk2 ni nti kena jaga malam!!! Bb mama jgn jaga2 mlm sgt k... B a good boy! Bangun minum susu ja k.. Hehehe... Harapnya lahhhh..

Sejak2 akhir ni asik mimpi perihal nk salin ja. Turun tanda lah... Admit lah.. Tngh tggu time nk deliver lah.. Dah dukung bb lah... Dlm mimpi tu.. My bb kecik haluih jaaaa.. Hehehe.. Tp muka x tau mcm sapa. Hope mcm awin k.

38 wks now... So scary!!! Doakan yang terbaek utk awin yer. Pada yg mengenali awin.. Jika ada salah dan silap harap d maafi. Doakan lah bg awin selamat, sihat, jauhi dr segala kesakitan serta mendapat anak yg soleh! Ameennn...

Assalamualaikum...

Alahaiii.. Kejap jer kan.. Org kata anytime jaaaa blh deliver ni. N i hope Allah permudahkan dan percepatkan proses kelahiran ini tanpa sebarang komplikasi. Sesungguhnyaaaa dh x larat sgt.. Dan x sabar nk tatap!!

Esk cek kena p spital lg sekali.. Nk reconfirm blk tarikh ngn spital.. Betui ka depa nk buat time cek 39++ wks?? Ngeriii ok. Xmo la nk emergency2 bagai niiii... Pnh experience brsalin normal dan cek rs cek bkn jenis yg sakit lelama.. Takutttt tau!!


ASSALAMUALAIKUM...

Mood?? wat mood u means??? raya? new born bb?? werghhh.... mood sakit!! mood raya!! semua mood ada ni.. pertama!!

sy mood SAKIT!!! normal utk para ibu yang berada di hujung kehamilan... mengalami simptom seperti LETIH, SAKIT PINGANG, SAKIT TUTT, SAKIT PEHA.. DLL.... antara simptom ni la yang membuatkan rasa nk cepat jer masa tu berlalu... plus minus sama denga ketidaksabaran menatap my prince charming hokeyyy... hari2 dok nmpk raga prince charming yg dah tersusun rapi atas katil... alahaiii.. tak sabaqqqq nyaaa nk peluk cium dia... rindu bau bb... kak cha dah takda bau bb... dah bau kak cha.. hahahaha... suka sangat la ni tgk raksi kak cha.. makin cerdik.. klu ckp... blh 2 versi... BM blh.. BI pun blh.. alhamdulillah kak cha faham sgt.. mgkn mama n nursery bnyk dok komunikasi london ngn dia.. yg paling tak tahan.. skng ni dah pandai marah org.. mulut tu becok jaa... ada saja nk sembangnyaaa... ngn mulut muncung2... so cute... OH MY PRINCESSS!!! Alhamdulillah jugak... tuhan makbulkan doa kami.. agar memperolehi anak yang seanang utk dibela.. tidak bnyk karenahnya... kemana saja kak cha pergi... pasti satu ayat ni terkeluar dr mulut semua org... "ISKH... BAIKNYAAA BUDAK NI.... TAK BNYK CERITA" alhamdulillah... tuhan permudahkan kami... kami bersyukur sangat.. mmg tak d nafikan.. aisya sangat senang.. tak bnyk ragamnya... apa yg kita cakap.. itu yg dia buat.. harapnya biarlah berkekalan sifat sebegini yer nak... tapiiiiiiiiiii... yang hat dalam.. tak tau la nk kata... adakah sebaik kakaknya??? mama berharap la jugak.. agar adik di dalam ni sebaik kakaknya... senang utk di jaga, tak bnyk karenah, senyum sentiasa, selalu mendengar kata... amin.

ok la semuaaa... nk ucap.. SALAM AIDILADHA.. pada yg balik kampung jauh2 nk drive tu.. hati2.. biar lambat asal selamat... 




 
ASSALAMUALAIKUM...


salam olls... apa habaq? hope smua sihat di hari isnin yang penuh blues.. wahahahaha... klu nk citer bab malas.. mmg malas giler nk update.. tapi ku rajinkan jugak... kena lawan baru + kata en hubs!! ok la i lawan habis-habisan... sisa2 akhir.. (ceewahhh skema gila ayat) tggl lagi 7 hari stgh awin nk kerja.. yareba..yareba... angerei... angerei.. tak sabiaqqq.. pastu blh cuti 3 bulan dengan megahnya... tak sabiaq jugak nk melahirkan.. hari2 dok terbayang muka bb boy i yang cute mute... mesti kecil moleh haluih... sbb perut i tak besar mana pun.. confom kurang 3kg.. no hal.. coz bukan itu yang cek nak.. hanyalah cukup sihat sempurna semua dah memadai dan bersyukur... tak sabaq nk bau bb... hehehehe..

baru2 ni birth abg.. bukan baru.. means kelmarin.. 21st oktober.. same date ngn arwah abah.. since 45 hari jugak abah memejamkan mata.. hope abah tenang di sana.. berkongsi tarikh lahir dgn anak teruna awin. Dan nama anak teruna ni pun arwah abah yang beri sempena cucu sulung dan sama tarikh lahir diaorg.. Muhammad Haikal Farhan. Jadila kamu anak yang disanjung tinggi.. biar pelajaran kamu tak pandai.. tapi kamu pandai ilmu agama yang akan membawa kamu di akhirat nanti.. Itu harapan mama.. mama tak pernah nk expect anak mama ni blh dpt 5A atau lebih.. tapi klu dpt itu bonus utk kamu dan mama... Pada mama... dalami lah isu agama yang tepat bukan tersisih... utk kamu bekalkan di padang masyar nanti... kerana itu adalah kehidupan hakiki kita sampai bila2.. Biar nmpk buruk pada pandangan DUNIA.. tapi di pandang tinggi di AKHIRAT. Ingat pesan mama. Apa yang jadi pada kehidupan ini hanyalah lakonan.. Biar sapa pun yang menjagamu.. ingatlah pada kedua ibu bapa yang sedarah sedaging dengan mu... Jangan derhaka sama sekali.. baik buruk ibu bapa kita org bercerita.. masuklah kamu telinga kanan.. dan keluarlah telinga kiri.. kerana baik buruk mereka... kerana merekalah kamu hadir di muka bumi ini.. Sayangilah ahli keluargamu seadanya tanpa membeza2kan sesiapa.. Ingat pesan mama.


Betapa masa berlalu.. anak teruna dah memasuki 10 tahun. Tahun depan Darjah 5.. rasa macam baru melahirkan.. itulah masa yang tanpa kita sedar... dan usia kita makin meningkat..


ASSALAMUALAIKUM...

Perghhhh skema gila tajukkkk... hahahaha...

sesapa yang ingat awin post pasai sentap nm BB?? hahahaha... now no more sentap ok... smlm en hubs balik dia tanya lagi sekali nm bb.. awin sebut... then awin kata... takpa la kita tukaq... A_ _ _ laaa klu dah susah sangat (ayat merajuk ok!!!) then en hubs kata... laaa pasepa lak.. tak yah laaaa... ok dah tu.. ala nk sebut ssh sat jaaaa.. nti lama2 ok la tu... yg paling terharu bila en hubs kata... huk.huk.huk.. papa kena hargai la mama dah susah payah cari nama..!! wahhhh.... cek terharuuuuuu... terima kasih en hubs... luv u... so skrg hati berbunga2 bagai.... rasa mcm nk tetap kan nm tu... tak nak lain dah.. my sis ada gak bgtau.. dia kata mcm pmpn sebutan tu... takpa2.. i rasa.. i nk maintain nm tu... dah jatuh hati dah... nm yg jarang2 org bubuh.. tapiiii yg penting ada maksud ok... InsyaALLAH anak2 mama boleh jadi anak yg soleh/solehah utk mama n papa dunia dan akhirat... AMIN.

Now 24 dys to go.. awin dah apply cuti awai 1 minggu... so means awin nk kena kerja lagi 2 weeks ja... alahaiiii sabaq sait noo00o0o.. walaupun dah tak mampu sebenarnya nk jalan sana sini.. mmg berat sungguh rasa.. tis week dah bz ngn birthday abg lak... ermmm... pastu dh raya haji... then... time to rest!! 

okbai... 
ASSALAMUALAIKUM..

Selamat malam olls... hari ni 16.10.12. hari awin kena checkup di MH. Bukan sebab apa.. bila dah tahu diri tu akan di bedah... hehe... confom2 kena ambik date aka big day!!! yeahhhh.. counting start from now!! tik..tok..tik..tok... 26 dys to go... hari ni awin dah setlle kemaskan brg prince elok2... nk bw p spital letak sebelah.. nk bw p juru letak sebelah.. kali ni awin kena packing sekali bj kak cha oso awin bebanyak sbb whole pantang kena stay rumah my mom... yabedabeduuuuu... hehehe... sukaaa.. 

alkisah p checkup tadi.. 
8.15am - arrive
8.45am - new case taken
9.15am - TOA MO
9.40 am - Scan
10.10 am - settle..

awin dapat MC so.. tak yah masuk kerja... 34wks checkup.. BB breech... selamba bewak awin cakap... breech p laaaa... p mai pun mmg nk kena czer... wahahaha.. doc pun senyummm tak terkata apa dahhhh... awin smpat tanya,, my bb kecik sangat ka?? smua tegur perut i kecik...  
my bb around 2.3kg right now... so far ok.. ada 4 minggu lagi.. hope lebih 2.5kg ok... insyaALLAH.. 

Skrg cek tngh pening,,,, sbb papa kata nama yg awin nk boh tu terbelit lidah... wrghhhhhhh.,... sentappppp... pening nk cari pulakkkk

n way,,,, bye.. good nite,,,


ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. my maksu dah selamat melahirkan bb boy ke 3.. Syukur sangat. walaupun tak dpt apa yg diidamkan... ini semua tetap anugerah tuhan yang tak terhingga buat kita... Maksu mengalami masalah darah tinggi dan diabetes sepanjang proses hamil. Dan doktor juga sudah sarankan agar maksu wajib bersalin pada minggu 38. dlm bahasa kasaq.. salin paksa! huhuhu... nak dijadikan cerita sblm nurse nk masukkan ubat utk proses cepat bersalin.. CTG anak diperiksa terlebih dahulu.. tapi tak memuaskan.. sabit juga dgn tekanan darah yang tak stabil. Doktor dgn pantas buat persediaan utk operation. Utk selamatkan keadaan ibu dan anak.. kira kes emergency c zer la ni... maksu sempat text kat kami.. "sakit tak angah operation?.. huhu... takot" bila org tngh takot.. jgn la kita menakotkan lagi.. ckp ja takda apa.. insyaALLAH semua selamat.. sakit tu lumrah... :) then pkl 3 dah dpt berita maksu selamat semua dgn bb boy yg seberat dlm 2kg++. maksu pun tak sure berapa.. mmg comey halus mulus ja bb maksu ni... jenis org yg tinggi... esk besaq nti jadi handsome boy.. :) p visit maksu kelmarin petang.. maksu still tak leh mkn or minum.. sbb kena tunggu 6 jam.. tapi maksu nmpk sihat... bb pun sihat...alhamdulillah.. 

MUHAMMAD LUZMAN AQIL 

very d superduper cute bb...


tak sabaq time ceq plak ok!!!!.. adoiiii... klu blh nk cepat2  bersalin ni... sbb tak larat sungguh2 ni... ngn kak cha nya yg suka baring atas perut.. kesian la si adik kat dalam ni...  blm apa2 dah kena lanyak ngn kakak... 

5 wks to go... tapi kannnn.. awin belum basuh lagi semua bj2 bb.. n tak packing apa2 pun lagi... hehehe... sbb plan nk siap2 smua terus msk dlm keta papa... sbb bila dah discharge nnti terus nk balik juru.. so makna kata awin kena prepare la brg2 awin n kak cha jugak... nti klu suruh papa.. habissss laaaa... hahaha..




 ASSALAMUALAIKUM...

awin nk share sikit bnda ni.. actualy DR. yang pernah rawat aisya dulu pernah mention bnda ni... so.. careful utk smua.. sesungguh nya aisya pun mmg kami tak timang2kan dia.. klu ada pun mungkin terlepas pandang.. so utk semua di luar sana.. bacalah.. tak semestinya ditujukan khas utk kaum ibu dan bapa sahaja.. sebab kadang2 bnda ni golongan bujang/takda anak pun suka buat bnda ni.. klu kita tegur katanya merepek.. atau tak diendahkannya. so.. klu dah parents sndiri tak suka.. ambik la nasihat tu takut2 klu jadi apa2 u olls yang dipersalahkan... mampu kah kita nk kembalikan apa yg terjadi??? 
 

Read this! Important Info!
SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN

Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.
Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

RUJUKAN

www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm
www.dontshake.org
en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome
ASSALAMUALAIKUM... 

Hi olls... mood malas kerja mengatasi sbb mood cuti 3 bulan lebih mengatasi.. hahaahhaha... mmg superduper punya balok liat ok!! 

Cek mmg tingin nk mkn satay kajang hj samuri ni... n kebetulan my prenz terlepas p kl.. sempat berLINE dgn dia tanya bila balik? buat muka tak malu ok!!! Tks yaa momy qaseh ukasyah.. siap hntr mai ke rumah lagi... alahaiiii... terharu... 

tapi tajuk saya lain kan.?? kan?? kan?? hahahaha... cara aisya ccuba mengoda utk mkn satay.. tapi dia good girl.. dengar cakap.. alhamdulillah... papa said dont touch!! dgn keterpaksaan.... aisya pun mendengar kata.. tapi dok bercerita bagai (bahasa depa la) sambil tangan tu dok tunjuk satay.. hahahahaha... dengan memek muka yg ntah apa2... sejak2 nk jadi kakak ni... mulut tak reti diam seminit pun.. ada sj bnda nk berceritanya... mama konpom2 tak paham sepatah apa pun... tapi buat2 la paham p... 



 see... noty gurl..


 iskh2... dah mcm angry birds jaaa...


 dimanakah kesopanan dan kesusilaan kamu wahai anak dara??? iskh2... dah rupa 'kaklong'!!! hahaha




mai tgk anak dara ni bercakap bahasa perancis!!!




CHECKLIST BARANG BB :-

1- Baju & Seluar Lengan Panjang - settle (10 pasang)
2- Baju & Seluar Lengan Pendek - settle (10 pasang)
3- Sarung Kaki dan Tangan - settle (6 set)
4- Barut - pakai hat kak cha!!
5- Lampin - settle (kali ni mama beli versi doraemon!!)
6- Pampers (NB) - settle (wee wee dry)
7- Tuala Mandi - settle (2 helai)
8- Tuala Kecik - settle (5 helai)
9- Blanket - settle (2 helai)
10- Minyak Telon - settle (brand HAR-ONE)
11- Berus Botol - pakai hat kak cha
12- Set Barangan Mandi - settle (ANAKKU)
13- Nursery Bag - pakai hat kak cha
14- Wet Tissue
15- Napy Cream - settle
16- Cotton bud - settle
17- Minyak Mustajab (NR) - mmg sedia ada
18- Vicks
19- Botol Susu - TT kolor BIRU sbb kak cha warna PINK
20- Warmer Car & Home - sedia ada
21- Cooler Bag - sedia ada
22- Bath tub - sedia ada
23- Raga aksesori - dah beli baru utk Hero

24- Pemotong Kuku - settle
25- Thermometer - settle


Barang mama??? hehehe... alhamdulillah settle jugak.. cuma tak beli lagi MILO 3 in 1.. biskut2... takpa.. masuk 9 bulan baru kita beli.. sbb beli awai2 takut ,habissssssss... 

Barang bb kali ni mmg semua baru coz kak cha punya sangat lah tidak sesuaiiiiii.... PINK ok!! kammu sesuai BLUE!!! Alhamdulillah... sepasang bersama kak cha... nama??? jeng..jeng..jeng... apa2 pun pangkalnya adalah A..

Dah berkenan dgn satu nama ni... hope papa pun suka k... takut nnti mai time nk buat surat beranak.. ada ja org lain nk suruh bubuh nama pebret depa... huhuhu.. sedihhhhh.... hope last ni biarlah mama sendiri yang bagi nama kat anak mama ni k... bukan last apa.. last pregnancy jaaaa.... yg tau.. tau laaa.. hehehe...

byeeeeeeeeeeeeeeeee...

 
ASSALAMUALAIKUM 

Selamat malam darl!!!! hehehe... mata ni tak nak tidoq lagi.. kepala ni dok pk2 sebenarnya dah lama tak try buat masak memasak ni.. so tiba2 terbayang agar2 pelangi ni haaa... alahaiii bukan kerana tingin nk mkn.. ekceli tingin nk buat sbb kolor maler diaaaaa vogue d vassss... i loikeeee... nmpk suweettt.. klu menjadi nnti blh buat masa birth abg nanti kan.. ermmm... bgs gak tu ... bila nk try???? hahahaha... tungguuuuuuu...nnti akan ada la post di fb dan blog punyaaa... insyaALLAH....



ASSALAMUALAIKUM..

berbengkel tak habis lagi.. tapi sempat lagi berposting.. sbb tera nk tunggu pkl 9.. cemuihhh.. tapi syok sangat bengkel tu sbb tak ramai.. fc pun tak boring.. makan semua cukup.. haha.. sep utk 3 hari perbelanjaan... simpan duit bnyk2.. nnti kita perabih kot lain ok.. ngeee.. Oktober ohhh oktober.. bnyk menda jugak oktober ni actualy... yg dah tertulis dlm diary.. birth abg 21 ni.. semua dah setle.. tunggu time aje.. 6 okt abg punya anugerah cemerlang di sekolah.. 13-14 oktober.. sekali lagi kami nk p vacation.. kemana?? di mana?? dalam mesiaaa jaaa.. tak cukup n beropa kaya la nk p jejauh ni.. tapi alhamdulillah... berkesempatan berjalan sana sini sbb tuhan murahkan rezeki buat kami sekeluarga walaupun tak besar mana.. saya syukur sangat... sbb kami tak pernah kacor duit org.. atau meminta pada sesiapa.. cukuplah utk kami sekeluarga... 

Cek dah masuk 32 weeks... alahaiiii cepatnya... counting my day!!! barang2 dah prepare... cuma tak basuh jer lagi.. alhamdulillah segala persiapan berjalan dgn lancar... saya jer tak sabaq... 

alamak.. GTG.. nnti kita masuk N3 lain k.. byeeeeeeeeeee...
ASSALAMUALAIKUM.. 

Yeayyyyy... boleh salin dah la.. set ada dah... hahahaha gila punya awien... sy yakin ramai yang rata2 tak tau brand ni.. cuma mungkin semua org besa dgr brand HAR-ONE di sekitar2 farmasi.. and semua org sedia maklum apa kelebihan ikan haruan kan... baik utk luka2 luaran dan juga dalaman.. sangat berkesan! awien disebabkan confom nk kena czer.. so better cari produk yang menjaga dari segi luka2 luaran dan dalaman dengan lebih teliti. HAR-ONE ada jugak set utk yang bersalin normal.. dont wory ok.. jauh murah dari set czer ni.. sapa2 yg pernah pakai Leesa formula.. sama ja sebenarnya... sapa nk tau lebih lanjut pls PM me ok.. ada rahsiaaaa.. hehehe... mai nk terang satu-satu kelebihan produk ni.. so sapa2 yg dok mencari.. mai nk sajest .. mmg terbaek..





MANDIAN HERBA - 35gm x 7 uncang
Diadun khas untuk membersihkan badan ibu, meningkatkan perjalanan darah, mengurangkan angin dalam badan dan menguatkan oto badan. (pssttt... yg nie cek sukaaaa sbb dia bnyk pakai daun2 herba yang baik utk badan kita... salah 1nya.. serai wangi, akar sintok, daun inai..DLL)
1 uncang untuk 2 hari penggunaan

HARGA : RM 65.00





KRIM GOSOK HAR-ONE - 60GM (Utk kegunaan ibu)













Membantu membuang dan mencegah kemasukan angin ke dalam badan serta memanaskan badan.

HARGA : RM 37.00



KRIM TELON HAR-ONE - 60GM (Utk kegunaan Bayi)
Disapu pada perut dan betis bayi bagi mengelakkan kemasukan angin dan kembung perut. Untuk kegunaan bayi sahaja.

HARGA : RM 15.00



KRIM CHANNA - 60 gm Digunakan secara tradisional untuk melegakan luka-luka ringan 


HARGA : RM15.00










LELAWAS UNCANG HAR-ONE - 3GM X 25 UNCANG
Minuman harian untuk melawaskan pembuangan air besar tanpa rasa sakit. Membantu mengecutkan peranakan serta memberi kesihatan badan yang lebih baik.
(saya suka yg nie sebab ramuan dia adalah - Tutup bumi, Sekecut, Akar Serapat, Teja lawang)

HARGA : RM 35.00



REACH 30 TABLET - 80 tablet
Digunakan secara tradisional untuk kesihatan dan menguatkan badan wanita selepas bersalin.
(yg nie pun bagus utk luka dalaman)

HARGA : RM 67.00



TABLET HARUAN OMEGA - 160 tablet
Ini adalah persediaan tradisional. Digunakan secara tradisional untuk melegakan luka-luka kecil dan untuk kesihatan.

HARGA : RM 77.00
(TABLET NI TAHAN SHINGGA 4 BULAN)








KHAS UTK MEREKA YANG CC-REN. HARGA PASARAN RM 340.00.

JIKA BERSALIN NORMAL PUNYA PRICE LAGI MURAH. HARGA PASARAN RM100++.








Apa punya tajuk daaaaa...

Nak citer malam ni x beropa blh nk lena!!! Tiba2 pedih ulu hati sangat!! X tau pasai pa!! Berangin ja rasa!!! Awat ha? Ermmmmm...
Sat ja kan.. Esk dh kamis! Masa itu.... Hr ni agak bz kat opis coz tomolo cek ada proposal defense utk postgraduate.. Depa ni bnyk songeh!! Hahaha..

Tngh cr tajuk nk berbloging!! Tiba2 tingat last week awin sakan bersoping online utk boboi! Yg mn ada sale, smua awin grab! So dapat la 4 helai kot bj kat dia.. Nekad dis week kena setle kan brg bb. Dh 32 wk. Dok relax pa!!!

Td sempat order islamic booc utk kak cha, mmg cr lama dh.
Sebenarnya awin klu bli on9, mmg. X pnh cek tracking no. Tau2 dpt dah brg. Tp kali ni mcm gatai nk check..




ASSALAMUALAIKUM..

sejak2 la mmg malas tahap gaban update blog ni... berapa kali buka nk update tapi asik terbengkalai 25 jam.. haaahahahaha... so.. so... so... peram jer la cerita yg basi2 smua tu..

1st.. monday blues ok!!! hari ni cek serba pink!! tis week ada cehckup 26hb.. then ambik date utk refer ke GH.. iskh tak sabaq aihhh.. sbb nk ambik date deliver.. cek request 12.11.12 cantikkan tarikh tu.. tapi tak tau la MH kosong ke tak time tu.. hope kosong la.. if tak.. awin ambik 16.11.12 coz kak cha 16.06.11 senang nk ingat.. ambik pangkal 16 jugekkk... mula tu nk 10.11.12 ikut turutan.. tapi malang tidak berbau jatuh weekends!! klu swasta blh la ampa minta bagai ni.. tapi goment... redho jer laaa.. weekdays sahaja utk Czer.. doa2kan k.. cek dpt tarikh best skit.. diam tak diam dah 31 week... 7 wk from now.. my litle boboi nk jumpa mama papa abg oso kak cha!! cmna la respon kak cha kan??? can't wait!!! 

terus terangnya awin kat ampa semua... tahun depan awin umumkan... tahun saya tak cukup kaki tangan ok!!! 2 anak kecil.. 1 kendong kiri, 1 kendong kanan.. cek tak leh p mn... nek keta pun harap maklum.. tak leh duduk depan dahhhh.. kena a duduk belakang bersama kanak2 ribena kuuu... can't imagin.... hurghh!! blm hadapi tapi dah blh rasa kepenatannya... sorang nangis nk susu... conpom2 sorang lagi pun nangis nk susu jugak.. ermm... mcm biasa.. awin nk BF kan lit boboi ni sehabis baik mcm kak cha jugak... hope susu mama banyak mcm dulu jugak k.. blh buat stok.. kan susu ibu baik utk anak2nya...

2nd.. last weekends baru ni kami p bercoti... jalan2... release2.. cari punya cari.. last2 pilih cameron highlands.. awai2 lagi dah booking hotel dulu.. cari2.. nampak EQ pun ok.. so book.. tapi malangnya.. bilik utk superior dah penuh.. hanya tggl bilik suite jaaa... ermmm.. tanya en hasben.. (sbb harga dia blh tahan jguak) dia kata ok.. so.. awin pun book la atas nm en hasben... mmg klas habis bilik suite ni... ada ruang tamu, 1 bilik, 1 bilik air, 2 lcd tv, dvd, ishhh.. bnyk lagi la.. krianya bilik tu lengkap laaa.. mmg sesuai utk beristirehat... anak2 pun p mandi kolam tapi tak tahan dek sejuk sgt... naik room.. penuh kan air dlm bathtab gn air panas.. berenang la depa 2 beradik dlm tu.... hahahhaa... kali ni tak bnyk tmpt kami p... sbb mmg niat nk rest.. cuma sempat p mkn tmpt pebret en hasben... awin ada pos kat fb.. mkn pancake stawbely... mmg mabeless... mkn sekali tak cukup... order lagi sekali... then lepas tu request kat en hasben nk p BOH PLANTATION.. tmpt dia mmg kedalam... tapi best sbb dpt minum teh yg ORI yg semenangnya takda juai kat mana2 pasar raya ok!!! yg ni mmg kilang dia yg dh hampir 100 tahun lamanya... mlm p pasar mlm brincang... mcm2 jugak la soping, beli bantal kat abg ngn kak cha.. beli sayuq2.. madu.. kasut, sarung tangan utk kak cha.. sbb takut dia sejuk kan.. b=sarungkan utk dia.. dia suka lak... mujuq tak gaduh nk buka... :) beli mkn utk mkn mlm sikit... then terus blk hotel.. rest...

esknya.. bngun awai pagi.. terjah brekfast dulu... mak aiiii EQ punya brek1st mmg termonyeh!!! api cover sampai ke tghr ok... habis mkn smua.. anak2 request nk mandi kolam.. ok la bawa depa p... tapiiiiiii... takdan 10 minit... smua tak tahan dah sejuk... ok jom kita naik... nk prepare sblm check out... smpat jugak la lena kami smua.. hehehe.. then 11.30 kuar p pasar pagi brinchang lak.. kat sini beli mcm2 sampai nk patah tangan bawa... jagung ambik 4 plastic.. beli bola stawbely.. oren.. beli buah stawbely.. kimchan goreng.. mcm2 la remeh temeh punya.. smpat beli keychain utk staf2 opis ni... then request kat en hasben kata tingin nk petik buah dia sndiri... hehehehe.. 1kg RM50... 1/2 kg RM25 limit 3 org saja blh petik.. ok la kami mmg ada 3 pun tolak kak cha... so smua masuk... dapat cari hat besaq2.. merah2... perghhh mmg best laaa.. sonok sangat... sapa2 yg p cameron.. jgn lupa petik sndiri k... habis tu kami ronda2 mana patut.. singah sana.. singah sini... letih dah.. 

minggu ni... minggu mkn stawbely kat rumah... :))

gambaq nti2 la cek masukkan k..










 










 

 






 


 






 


 







Assalamualaikum...

18/9/12 genap 12 hari Abah pergi menghadap penciptaNYA,,, Moga abah damai di sana... Kami anak2 sentiasa mendoakan yang terbaik utk abah... 

نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ اْلأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجاً خَيْراً مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ (وَعَذَابِ النَّارِ).
“Ya Allah, ampunilah dia (mayat), berilah rahmat kepadanya, selamatkan dia, ampunilah dan tempatkanlah dia di tempat yang mulia, luaskan kuburannya, mandikan dia dengan air dan salju . Bersihkan dia dari kesalahan-kesalahannya, sebagaimana Engkau membersihkan baju putih dari kotoran, berilah rumah yang lebih baik daripada rumahnya, berilah keluarga (atau istri di syurga) yang lebih baik daripada keluarganya (di dunia), istri (atau suami) yang lebih baik daripada istrinya (atau suaminya di dunia), dan masukkanlah dia ke syurga, jagalah dia dari siksa kubur dan neraka“


hari2 ingatkan dan terbayang wajah abah... seumpama abah masih ada... dulu walaupun abah jauh... tapi di hati dan ingatan tahu yg abah masih bernyawa.. tapi tidak sekarang.. abah pergi dan takkan kembali sampai bila2... bnyk kenangan kecik2 ngn abah... tingat aktiviti kami yg tak pernah lekang.. apa kesukaan abah.. tapi abah bukan jenis yang menyusah kan.. pada dia.. ada..ada.. takda...takda... tak pernah mendesak anak2.. di usia awin 29 tahun, abah di usia 52 tahun. segalanya berakhir.. terputus lah doa dari seorang ayah kepada anaknya... tibalah masanya anak mendoakan yang terbaik utk abah DISANA!! moga abah damai dan tenang di sana.. moga dunia abah di sana lebih indah dari dunia.. ingatlah.. sesungguhnya mati itu pasti.. suatu hari nanti kita pasti bertemu... cuma masa dan waktu yang menentukan segalanya,,

 
  
 
ASSALAMUALAIKUM..

Apa punya tajuk daaaa... hahaha... perihal kena culture memakai tudung ni.. tak pakai tak tau.. dah pakai baru tau!! rasanya berbaloi kot dgn harganya.. mmg agak melampau!! tapi bila dah sarung baru u oll tau mcm mn kualiti dia dan kesedapan mahupun keselesaannya!! lepas ni kita ikat perut ok!!! tapi cek lbh obses sebab hubs kata cantik!!! dia kata.. mmg nmpk pakai terletak elok.. iskh.. kira dia suka la katanya.. ok!! lepas ni tlg beli lagi ok utk saya!! 

saya tgh mencari kolor2 yg bnyk baju supaya seppppp utk tidak membeli semua kolor.. kekeke... 
setelah di usul periksa... rasanya saya ni bnyk baju warna purple...so nak ada kombinasi warna purple..






cantik kan??? haishhhh.... 





Assalamualaikum!!

Hepy working!! Setelah 2 mggu bersakan cuti raya!! Mujuq mood cek x malas nak mai!! Kah kah kah.. Boring dah gamaknya!! Tp mmg berjalan sakan! Poket pun Nk tipis haihhh!! Kena bodek lebih en hubs ni!! Hahahaha... U baik kan en hubs!!

Spjng bercuti ni mmg bnyk keja yg awin settlekan!! Antranya barang2 niaga on9 awin. Alhamdulillah... Dh blh penuhi balik duit yg mn kurang sbb perabih utk stock pun sakan!!!! Tp xpa!! Semua tu rezeki anak2 n future son!! Amin.. Semoga Allah murahkan lagi rezeki kami sekeluarga hendakNya... Boleh p bercuti lagiii.. Ngeeee~

Jom layan gambar sepanjang bercuti sakan ni..

manjakan anak dara saya... masa ni ada di sungai siput... otw ke pangkor...
che bunga!!!! see.. papa kasi bunga kertas kat aisya... apa laaaaaaaa...
1st of syawal... sian.. anak dara demam...
3rd syawal kot.. dah sihat.. blh jalan2... main2... hepy mama tgk...
di hujung cuti... hehehe... lepak di seaside qb sambil mkn Tutti Frutti...
wit umairah...
feeling sensorang sbb tunggu order lambat benorrrrrr.... pssssttt... my 2nd koleksi.. alhamdulillah... en hubs nnti beli lagi tau... hahahaa..
comelnya diaaaaaa... wit new cardigan!!
celebrat birth BIL... cayaq dah eskim kek niiii...
sempat p lawat BB ukasyah yang comel niiiii...
mak ngn anak bajet cun!
jom raya!
y sayunk????
hahahaha... terkedang sudahhhhh... letih beraya...
my monster...
bercanda di tepi pantai..
Add caption














sempat pergi ke rumah terbuka chenko n zura...