Pages

Thursday, June 30, 2011

Alhamdulillah Ep ; 2

Sambungan dari kisah 1...

nak di jadikan citer.. aku stay kat spital dari hari isnin... khamis 16/6 baru bersalin.. sebelum tuh aku dah tgk mcm2 peel org bersalin.. normal dan c zer.. aishhh tak sabar ada.. takut ada.. ,se,gala bagai dalam pala ni haaa... tapi redho jer laa...

15/6/11 (Rabu) PM

staff nurse :: nnti saya nk cukur kat bhgn bawah yer.. esk nak c zer kan?
saya :: a ahh... esk pagi

pastu staff nurse kata.. mlm ni kena posa siap2.. tak leh makan dah.. nurse bagi ubat suruh makan.. aku pun lena... malas nk jegil dah takut satg lapar lak nk makan jenuh... aku pun lena..

16/6/11 (khamis) AM

staf nurse :: puan... bangun puan.. dah pkl 6am... bangun mandi.. satg pkl 7 dah kena stanby...

aku pun cargas a.. tak tunggu dah.. siap2 semua.. ,nurse bg uniform ,putih utk aku.. uniform utk masuk OT... alhamdulillah aku tak plak rasa takut ke apa.. selesa n tenang jer..

7Am
semua dah standby... nurse siap inject ubat kat tangan.. bg minum ubat.. (haishhh ubat ni paling aku tak suka minum.. tapi paksa gak...) en hasben tak smpai lagi masa tu,..

7.30Am
en hasben pun sampai.. aku ok lagi.. tkda apa pun rasa.. tapi bila nurse stat tolak aku naik ambulans... haaaa.. masa ni rasa lain dah... mcm2 pk... ,tapi doa minta semua selamat suda...

7.50AM
aku sampai di GH OT... mak aiiiii... ramainya nk masuk OT... macam2 org aku tgk.. ada yg tua, muda dan sampai la ke kanak2... ermmm.. ,pengalaman2... pertama kali dlm hidup masuk OT GH... takpa la.,. diaorg semua tolak aku masuk OT 13.. ingat lagi.. ramai gila dlm OT ni... bertambah cuak aku bila nmpk lampu sebesar talam tu,... ngn gunting, jarum, dan segala bagai lahhh... yang paling mengerikan aku bila diaorg nk biuskan aku,... haaaaa.... saat ni la aku takut sekali... diaorg ,bg 1 bantal minta aku peluk kuat2... aku dah tak pk apa... pejam mata serapat2nyaa... kena2 ja ubat bius tuh.. terus kaki aku jadi kebas rasa macam semut gigit... then terus tak rasa apa... Dr ni minta aku angkat kaki... confom2 la tak blh dah... Dr tuh try amik pisau lak.. letak kat perut.. tanya ada rasa tak.. aku kata tak.. dia kata ok... ubat bius dah jln... blh stat operation... tiba2... aku rasa nk muntah,... aku ckp ngn Dr ni.. dia kata takpa.. u muntah jer.. diaorg guna penyedut letak kt mulut aku.. agaknya bau ubat bius tuh kot tak tahann... mcm biasa.. aku blh dgr apa Dr tuh sembang segala bagai... tiba2..

8.36AM
aku dengar suara bb nangis... terus aku jadi excited... alhamdulillah bb dah selamat kuar.. Dr ravinder sempat bgtau aku ckp.. ok syahida.. ur bb is fine... everytin ok.. aku pun hanya mampu senyum.. sbb operation blm habis... 2-3 org jugak datang kat aku tanya ok ke tak.. aku ok jer...
satu Dr ni datang,.. dia kata.. nnti diaorg bawa bb bg u tgk ok... aku pun ok.. tak sabaq sangat.. then tunggu punya tunggu... diarg datang bawa bb,.. puan.. ,bb u ok.. girl... ok? aku pun senyum.. jawab ok.. rupa tuh mmg tak ingat sgt.. sbb sekali pandang jer...
dalam operation tuh berjalan.. badan aku ni menggeletar yg tak tertahan sangat... sampai menggigil ,aku di buatnya.. aku pun ckp kat Dr yang sebelah kiri aku.. dia kata.. takpa.. tuh ubat bius.. takpa.. memang u akan rasa sejuk... seyessss... memang tak tahan gila sejuk tuuuu...

9.30Am
Ok puan, operation dah habis... saya nk buat injection utk tahan sakit yer... aku pun mcm lali2 gitu.. jawab ya... habis semua aku ditolak ke satu ruang.. utk rest dulu s,blm ditolak blk ke MH... 1/2 jam jugak la di ruang tu... then diaorg kata ok puan dah blh blk ke MH.. nnti ambulans akan sampai... bila aku ditolak kuar.. ,nmpk en hasben.. ,1st tanya dia.. dpt tgk bb tak? hubby ckp.. ,ha.. dpt.. tapi sat jer la.. sbb diaorg nk hntr p NICU kat MH... aku pun ok jer la..

11Am
aku dah sampai ke MH.. dan di letakkan ke wad HDU... sempat pesan kat en hasben minta pergi tgk bb kat wad.. tanya apa perkembangan bb... aku confom2 tak dpt tgk bb 1 hari ni... dah tak blh bergerak... baring jer..

En hasben kata.. bb yg lain semua dok dlm inkubator.. bb kami ja tak dok dlm inkubator.. sbb takda apa.. Dr cuma risau bb tak leh bernafas jer masa bersalin tu... alhamdulillah everytin ok.
tak sampai 1 hari pun dok NICU.. dah discharge dan stay kat wad Neonatal.. wad biasa..

hari kedua baru aku berkesempatan tgk bb.. alahaiiii comelll bbku itu... mcm cina ja.. look like father dia... nevermind.. yg penting semua selamat.. takda yg membimbangkan.. aku pun tak leh nk move lebih2 sgt.. sengal2 czer masih terasa....

bersambung di Ep : 3 lak ok...




Wednesday, June 29, 2011

Alhamdulillah...



ASSALAMUALAIKUM n bery good evening..
Lamanyaaaa cek tak hapdate citer kan.. antaranya cek dah selamat melahirkan puteri pada 16/6/11 brsamaan 14Rejab 1432H (Khamis). lepas tu cek kena admit spital awal seminggu dengan mcm2 hal... ,dan macam2 pengalaman duduk kat spital.. huishh.. klu nk citer ,jenuh laaa.. tapi best gak sebab dpt berkongsi pengalaman dgn mummy2 lain kat spital tu.. mcm2 rupanya perihal org mngandung ni dan anak masing2... yang paling tak tahan bila cek kena admit wad Neonatal merangkap wad baby... Ya Allah lagi besar rupanya dugaan ibu2 di luar sana.. memang ada yang sampai menitiskan air mata cek ni klu menengok... kita ni patut bersyukur sbb di beri ujian yang sangat kecil... sempat gak cek chat ngn en hasben..
"kita ni ,kira beruntung la kan... bb takda masalah yang sangat teruk.. cuba tgk yg lain tu.. besar dugaan depa kan..."
"tu la... kita ni ingat kita teruk dah.. rupanya.. ada lagi besar dugaan tu.. syukur laaa.." kata en hasben..
sejak ada bb kecik ni.. en hasben jadi sangat sensitif.. masa bb kena admit kat wad bb.. masa tu cek tak dpt nk tgk sbb kesan czer tak habis bius lagi.. en hasben menitiskan air mata.. huhu dia kata sian kat bb.. mcm lapaq.. dok ngangan mulut tu.. pastu depa drip bb n cucuk kat tangan bb... sian laaaaa... aku pun buat ayat utk melegakan.. takpa.. baik utk bb tu... sbb mulanya bb kena admit kat NICU... tapi tak sampai 1 hari bb dah discharge kat NICU masuk wad biasa ja... ALHAMDULILLAH,.. semuanya selamat.. takda apa yang mebimbangkan... kuasa tuhan. syukur sangat... eh tak nak citer hal bb lagi la.. nk citer hal mula2 kena admit..

13/6/11 - aku diminta utk admit sbb baby kurang gerak... ermmm.. ,risau sangat.. memang baby kurang gerak banyak sangat.. sbb selalu bb sangat aktif.. mungkin aku tak sihat sama.. atas nasihat doktor.. aku pun admit la... ,cek CTG bb.. staff nurse kata ok.. jantung still normal.. cuma kurang carta gerak.. staff nurse kata klu rasa lain cepat2 bgtau.. ermmm.. ,risaunyaaaa hati ni.. doa jer la.. dah stay kat spital ni memang tak leh lena.. yer la.. berubah tmpt tidur la kan.. mana nk pejamnya.. esknya pulak.. cek lagi CTG bb.. seawal 5.40am... tiba2 staff nurse kata.. carta tak ok.. cek pun mula risau.. apa yg mksd tak ok? staff nurse kata sat dia nk p panggil doktor mai cek tgk... then tggu la doktor mai.. doktor cek... dia tanya.. puan ada rasa sakit tak? aku kata... tak pun.. doktor kata takpa.. kita cek lagi jantung anak lagi sekali.. kali ni diaorg suruh aku mengiring lak.. cukup 20 minit.. staff nurse kata. haaaa.. ok ,la dari tadi.. aku tanya la.. tadi tuh kenapa? staff nurse kata.. ,jantung anak laju sangat n tinggi bacaan dia... aku tnya lagi.. apa mksd tu? dia kata.. bahaya jugak klu bacaan tinggi.. tkt anak lemas atau terbelit tali pusat.. aku pun cuak gak a.. then tanya lagi... then cmna ni? nurse kata takpa.. skng bacaan dh ok.. tgk satg ptg lak.. haiyaaaa... cuak d buatnyaaa..
ptg 15/6/11.. Pakar datang n beritahu.. kita akan buat c zer utk u esok pagi ok.. di OT GH... aku pun.. Ok jer la..
nnti sambung ok.... aisya gurl dh bangun...



Thursday, June 9, 2011

Kisah 2 Hari 1 Malam..


ASSALAMULAIKUM.. dan selamat sejahtera..
Ermmm.. sedar tak sedar dah hari khamis hari ni.. esk dah Jumaat.. kejapnyaa rasa.. next week dah 38w... lagi la sekejap..
Dikesempatan ini aku ingin MEMOHON MAAF PADA KAWAN2 TERCINTA KLU ADA YANG TERGURIS HATI TERKENA TAK SEMENA2... SBB AKU INSAN BIASA YANG TAK PERNAH LARI DARI KESILAPAN.. HALALKAN MAKAN MINUM.. TERLEBIH TERKURANG DAN SEGALANYA... DOAKANLAH AGAR AKU DIPERMUDAHKAN UNTUK MELAHIRKAN NANTI DAN SELAMAT SEMUANYA... AMIN.

NK citer kisah 2 hari 1 malam aku ni.. actually ramai yang tak tahu pun kisah ni... mak aku pun aku tak citer.. taknak nyusahkan org lain.. sbb takda yang penting pun. huhu... Alkisahnya aku telah diminta oleh Dr. utk admit dlm masa 24 jam utk pantau gerakan bb... sbbnyaaaa... bb kurang move.. risau jugak.. so ikut juga lah nasihat Dr. nnti klu tak ikut.. nyesal lak... so.. dpt la pakej terbaik 2 hari 1 malam... ermmm...

tapi alhamdulillah everytin ok.. Dr. kata blh discharge dah sbb takda yang poblem.. cuma Dr. pesan klu rasa kurang move lagi cepat2 dtg balik spital.. OK!.. pada kawan2 yang mengenali mesti terkejut dgr berita ni.. sbb mmg tak beritahu sapa pun aku kena admit.. opis pun just tau kata aku mc 2hari.. huhu...

habis citer disini jer la... takda yang penting sangat. Apapun doakan lah yang terbaik utk aku dan bb.. semoga aku dan bb selamat dan di permudahkan segalanyaa....




Monday, June 6, 2011

Hujung Minggu....

ASSALAMUALAIKUM dan selamat sejahtera... Hepy Monday Blues guys...
Bnyk org tak suka ngn monday nie.. antara hari2 yg mls nk bermulanya tugas2 sebagai 'pekerja'.. tapi apakan daya.. mau dan tak mau u olls ttp kena mulakan juga.. klu tak.. gaji tarakkkk.. lain laaa klu dh kaya raya.. ada company sndri.. income sndiri... haaaa.. goyang kaki ka pa ka... punya pasai la... hahaha.. yg nk bankrupt pun ampa... =))

Nie N3 nk citer hal2 d hujung minggu yang sarat dgn makan sana.. makan sini.. dah nk dekat2 bersalin ni.. makan tak ingat2 lak.. almaklumlaaaa dah nk pantng makan lak lepas ni... ermmm.... sabor.. sabor.. sabor jer la...

Sabtu baru ni aku berjalan sakan... dari penang - kedah - bukit kayu hitam - sg petani - juru - penang... perghhh... dalam tak larat2 tu.. lepas merata.. p kedah sbb anto pengantin.. kawan en hasben.. kat sg. korok.. dah dekat sgt ngn bukit kayu hitam tu.. sbb tuh la blh lepas sana.. rugi plak klu tk p.. alang2 kan.. klu saja2 tu.. entah le lepas ke tak... sbb rasanya pdg. besar lagi best.. lagi banyak barang boleh soping... yg ni sekdar sikit2 jaaa.. dan juga la sambaq baju tiduq 2 lai, toto 1, bantai 2... en hasben dpt 'jersey' ja... :)

Habis dari p bukit kayu hitam.. terus menuju ke sungai petani... tapi tiba2.. en hasben ckp dia tak larat.. ngantuk sgt.. nk rest kejap.. so berhenti kat RR mana ntah.. ermmm mcm boring lak.. sbb cek tak ngantuk.. cek pun ofer la diri ckp nk drive.. then en hasben kata.. klu larat.. drive la.. klu tak larat better jgn.. nnti sakit ka apa ka.. i say.. CANNNNN!! hahaa... so moraalnya.. aku la drive... en hasben lena.. letih gamaknya.. bngun awai pagi.. pastu drive p bkt kayu hitam.. then ngn panasss nya... tak sangup la jugak kan... mesti letih..

actually p sungai petani semata2 nk cari restoran hotmas yang direkomen kan oleh kawan cek.. zaiyana.. dia kata food better than jemputree... price also.. n importan ting.. very fast service!.. so.. mmg btl apa yg di cakapkan nya... mmg terbaikkk..

ANTARA MENU YG KAMI ODER KAT HOTMASS...



YG NIE MUMMY AWIN PUNYA.. SIZZLING STEAK..

YG NIE PAPA LAN PUNYA... MENUNYA PAPA LAN TAK INGAT.. DIA MAIN ODER JAAA.. HAHAHHA


AIR EPAL VS OREN...

Habis dari situ kami pun drive balik ke penang...

Keesokan harinya pulak... p mkn bersama family.. di Padang Brown pekena celur2...



Citer makan jerrrr aku nie kannnnn...





Friday, June 3, 2011

Kenduri musim Cuti Sekolah..



Takda apa nak buat sebenarnyaaa... ermmm saja N3 nk bgtau bahaawasanya aku sangat2 lah boringgg hari ni.. kerja tak banyak.. asik duduk jaaaa.. lenguh habis 'P'.. iskhhh..
mood makan pun dah kurang.. apa nk jadi ni.. tidur better skit la.. blh dah nk lena dgn sempurna walau pun lambat.. tapi still ok!

Uish nk citer hal 4/6/11 (sabtu) mak haiiii... banyak giler kenduri.. bila cek kat planner aku... tu diaaa.. ada 5 kenduri.. how??? bincang2 ngn en hasben.. at last kami pilih utk pergi kenduri kawan en hasben di Kedah, Konvoi beramai-ramai bawa pengantin lelaki.. bila dah sebut konvoi ni.. mmg yg lain tak dpt nk p la kenduri ni.. terpaksa pilih satu ja.. sbb kedah kan.. jauh gak tu.. mak aku pun bising.. dah 37 weeks dok jalan merata lagi.. insyaALLAH tak sampai waktu lagi kot.. doa2 la sama.. cuak jugak sebenarnya ni... huhu... dia jer la k..

5/6/11 (ahad) pun ada kenduri gak.. tapi takpa la kat pulau jer.. so tak susah mana.. can go.. hehehe.. apa2 emergency pun still dlm penang..

Memikirkan esok ni nk p kedah yg buat aku runsing ckit.. semoga selamat perjalanan kami. Amin!





Wednesday, June 1, 2011

Tutti Frutti time...

ASSALAMUALIKUM... selamat sejahtera..
smoga hari2 yg kita lalui akan lebih ceria dan dlimpahkan kurnia dariNYA dan bersyukur dengan setiap nikmat dan rezeki yang diberi olehNYA..
Syukur sangat sbb sentiasa d murahkan rezeki olehNYA.. Mungkin rezeki bb yang bakal lahir tak lama lagi... ALHAMDULILLAH.. moga2 ianya berterusan hendakNYA...

Nak entri semalam actually 'MC' - Medical leace!! sbb cek p checkup kat MH.. standard la.. mesti dpt mc punya sbb klu nk amik cuti jenuh la cuti cekkk habis lagu tuh jaaa... lagipun MH ni ramai.. masa tak tentu.. kadang awai.. kadang lambat teramat2.. naik cemuih kata org penang..

Cek sebenarnya dok menghitung hari ja nieee.. tapikan.. beg tak siap lagi.. hari tuh pungah semua sbb nk basuh.. bila dah basuh.. tak masuk n susun balik dalam beg.. ermmm.. malas jaaa.. asik dok menyongkit aja kerjanyaaa.. kali ni mmg seyes kena kemas dah.. dah 9 bulan ni.. mana la nk tau klu emergency tiba2.. naya jaaa.. baru nk meraba.. tak ke jenuh n kerja last minit nmnyaaa.. haiyaaaa... apa pasai a... mau kena babab ni... besa tu!!!

Smlm bnyk bnda yg dpt settle.. antaranya p beli brg2 rumah last minit sblm berpantang ni.. p KK habaq kata tak mai dah checkup sana.. just folo MH ja every week til deliver... jgn dok buat kerja gila nk soh cek p checkup sampai 2x dlm seminggu... iskh.. tak mo aihhh... penat!!! then niat d hati nk cari perabot.. nk cari kusi kayu.. tapi x dpt.. last2 beli la jugak kusi square.. boleh laaaa cantiknya... tinggal nk gantung langsir ja nie... next week ok kot... dah blh settle semua kemas2 rumah nie.. hopefully sblm deliver ni..

At last... p mkn TUTTI FRUTTI.. cek dah kena sampuk.. isnin sebenaqnya dah mkn.. tup2 selasa makan lagi... sakan aihhh.. takpa.. tumpang boleh mkn.. nnti dah nk pantang.. huhu.. hadap la moi ngn ikan masin aje... tak leh dah nk demand2 ni...

Semakin hari semakin lambat lak aku rasa... iskh2.. makin dekat makin lambat masa berlalu... blh gitu? hahahaha... 9 bulan blh ja tunggu.. mai tinggal tak berapa hari tak leh lak nk menunggu... hampagas betoiii... mungkin dh tak larat nk ampung badan ni.. walau perut tak besar mana pun... ttp tak larat...





nielah rupanyaaaa tutti frutti tu...



My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Sambungan dari kisah 1...

nak di jadikan citer.. aku stay kat spital dari hari isnin... khamis 16/6 baru bersalin.. sebelum tuh aku dah tgk mcm2 peel org bersalin.. normal dan c zer.. aishhh tak sabar ada.. takut ada.. ,se,gala bagai dalam pala ni haaa... tapi redho jer laa...

15/6/11 (Rabu) PM

staff nurse :: nnti saya nk cukur kat bhgn bawah yer.. esk nak c zer kan?
saya :: a ahh... esk pagi

pastu staff nurse kata.. mlm ni kena posa siap2.. tak leh makan dah.. nurse bagi ubat suruh makan.. aku pun lena... malas nk jegil dah takut satg lapar lak nk makan jenuh... aku pun lena..

16/6/11 (khamis) AM

staf nurse :: puan... bangun puan.. dah pkl 6am... bangun mandi.. satg pkl 7 dah kena stanby...

aku pun cargas a.. tak tunggu dah.. siap2 semua.. ,nurse bg uniform ,putih utk aku.. uniform utk masuk OT... alhamdulillah aku tak plak rasa takut ke apa.. selesa n tenang jer..

7Am
semua dah standby... nurse siap inject ubat kat tangan.. bg minum ubat.. (haishhh ubat ni paling aku tak suka minum.. tapi paksa gak...) en hasben tak smpai lagi masa tu,..

7.30Am
en hasben pun sampai.. aku ok lagi.. tkda apa pun rasa.. tapi bila nurse stat tolak aku naik ambulans... haaaa.. masa ni rasa lain dah... mcm2 pk... ,tapi doa minta semua selamat suda...

7.50AM
aku sampai di GH OT... mak aiiiii... ramainya nk masuk OT... macam2 org aku tgk.. ada yg tua, muda dan sampai la ke kanak2... ermmm.. ,pengalaman2... pertama kali dlm hidup masuk OT GH... takpa la.,. diaorg semua tolak aku masuk OT 13.. ingat lagi.. ramai gila dlm OT ni... bertambah cuak aku bila nmpk lampu sebesar talam tu,... ngn gunting, jarum, dan segala bagai lahhh... yang paling mengerikan aku bila diaorg nk biuskan aku,... haaaaa.... saat ni la aku takut sekali... diaorg ,bg 1 bantal minta aku peluk kuat2... aku dah tak pk apa... pejam mata serapat2nyaa... kena2 ja ubat bius tuh.. terus kaki aku jadi kebas rasa macam semut gigit... then terus tak rasa apa... Dr ni minta aku angkat kaki... confom2 la tak blh dah... Dr tuh try amik pisau lak.. letak kat perut.. tanya ada rasa tak.. aku kata tak.. dia kata ok... ubat bius dah jln... blh stat operation... tiba2... aku rasa nk muntah,... aku ckp ngn Dr ni.. dia kata takpa.. u muntah jer.. diaorg guna penyedut letak kt mulut aku.. agaknya bau ubat bius tuh kot tak tahann... mcm biasa.. aku blh dgr apa Dr tuh sembang segala bagai... tiba2..

8.36AM
aku dengar suara bb nangis... terus aku jadi excited... alhamdulillah bb dah selamat kuar.. Dr ravinder sempat bgtau aku ckp.. ok syahida.. ur bb is fine... everytin ok.. aku pun hanya mampu senyum.. sbb operation blm habis... 2-3 org jugak datang kat aku tanya ok ke tak.. aku ok jer...
satu Dr ni datang,.. dia kata.. nnti diaorg bawa bb bg u tgk ok... aku pun ok.. tak sabaq sangat.. then tunggu punya tunggu... diarg datang bawa bb,.. puan.. ,bb u ok.. girl... ok? aku pun senyum.. jawab ok.. rupa tuh mmg tak ingat sgt.. sbb sekali pandang jer...
dalam operation tuh berjalan.. badan aku ni menggeletar yg tak tertahan sangat... sampai menggigil ,aku di buatnya.. aku pun ckp kat Dr yang sebelah kiri aku.. dia kata.. takpa.. tuh ubat bius.. takpa.. memang u akan rasa sejuk... seyessss... memang tak tahan gila sejuk tuuuu...

9.30Am
Ok puan, operation dah habis... saya nk buat injection utk tahan sakit yer... aku pun mcm lali2 gitu.. jawab ya... habis semua aku ditolak ke satu ruang.. utk rest dulu s,blm ditolak blk ke MH... 1/2 jam jugak la di ruang tu... then diaorg kata ok puan dah blh blk ke MH.. nnti ambulans akan sampai... bila aku ditolak kuar.. ,nmpk en hasben.. ,1st tanya dia.. dpt tgk bb tak? hubby ckp.. ,ha.. dpt.. tapi sat jer la.. sbb diaorg nk hntr p NICU kat MH... aku pun ok jer la..

11Am
aku dah sampai ke MH.. dan di letakkan ke wad HDU... sempat pesan kat en hasben minta pergi tgk bb kat wad.. tanya apa perkembangan bb... aku confom2 tak dpt tgk bb 1 hari ni... dah tak blh bergerak... baring jer..

En hasben kata.. bb yg lain semua dok dlm inkubator.. bb kami ja tak dok dlm inkubator.. sbb takda apa.. Dr cuma risau bb tak leh bernafas jer masa bersalin tu... alhamdulillah everytin ok.
tak sampai 1 hari pun dok NICU.. dah discharge dan stay kat wad Neonatal.. wad biasa..

hari kedua baru aku berkesempatan tgk bb.. alahaiiii comelll bbku itu... mcm cina ja.. look like father dia... nevermind.. yg penting semua selamat.. takda yg membimbangkan.. aku pun tak leh nk move lebih2 sgt.. sengal2 czer masih terasa....

bersambung di Ep : 3 lak ok...






ASSALAMUALAIKUM n bery good evening..
Lamanyaaaa cek tak hapdate citer kan.. antaranya cek dah selamat melahirkan puteri pada 16/6/11 brsamaan 14Rejab 1432H (Khamis). lepas tu cek kena admit spital awal seminggu dengan mcm2 hal... ,dan macam2 pengalaman duduk kat spital.. huishh.. klu nk citer ,jenuh laaa.. tapi best gak sebab dpt berkongsi pengalaman dgn mummy2 lain kat spital tu.. mcm2 rupanya perihal org mngandung ni dan anak masing2... yang paling tak tahan bila cek kena admit wad Neonatal merangkap wad baby... Ya Allah lagi besar rupanya dugaan ibu2 di luar sana.. memang ada yang sampai menitiskan air mata cek ni klu menengok... kita ni patut bersyukur sbb di beri ujian yang sangat kecil... sempat gak cek chat ngn en hasben..
"kita ni ,kira beruntung la kan... bb takda masalah yang sangat teruk.. cuba tgk yg lain tu.. besar dugaan depa kan..."
"tu la... kita ni ingat kita teruk dah.. rupanya.. ada lagi besar dugaan tu.. syukur laaa.." kata en hasben..
sejak ada bb kecik ni.. en hasben jadi sangat sensitif.. masa bb kena admit kat wad bb.. masa tu cek tak dpt nk tgk sbb kesan czer tak habis bius lagi.. en hasben menitiskan air mata.. huhu dia kata sian kat bb.. mcm lapaq.. dok ngangan mulut tu.. pastu depa drip bb n cucuk kat tangan bb... sian laaaaa... aku pun buat ayat utk melegakan.. takpa.. baik utk bb tu... sbb mulanya bb kena admit kat NICU... tapi tak sampai 1 hari bb dah discharge kat NICU masuk wad biasa ja... ALHAMDULILLAH,.. semuanya selamat.. takda apa yang mebimbangkan... kuasa tuhan. syukur sangat... eh tak nak citer hal bb lagi la.. nk citer hal mula2 kena admit..

13/6/11 - aku diminta utk admit sbb baby kurang gerak... ermmm.. ,risau sangat.. memang baby kurang gerak banyak sangat.. sbb selalu bb sangat aktif.. mungkin aku tak sihat sama.. atas nasihat doktor.. aku pun admit la... ,cek CTG bb.. staff nurse kata ok.. jantung still normal.. cuma kurang carta gerak.. staff nurse kata klu rasa lain cepat2 bgtau.. ermmm.. ,risaunyaaaa hati ni.. doa jer la.. dah stay kat spital ni memang tak leh lena.. yer la.. berubah tmpt tidur la kan.. mana nk pejamnya.. esknya pulak.. cek lagi CTG bb.. seawal 5.40am... tiba2 staff nurse kata.. carta tak ok.. cek pun mula risau.. apa yg mksd tak ok? staff nurse kata sat dia nk p panggil doktor mai cek tgk... then tggu la doktor mai.. doktor cek... dia tanya.. puan ada rasa sakit tak? aku kata... tak pun.. doktor kata takpa.. kita cek lagi jantung anak lagi sekali.. kali ni diaorg suruh aku mengiring lak.. cukup 20 minit.. staff nurse kata. haaaa.. ok ,la dari tadi.. aku tanya la.. tadi tuh kenapa? staff nurse kata.. ,jantung anak laju sangat n tinggi bacaan dia... aku tnya lagi.. apa mksd tu? dia kata.. bahaya jugak klu bacaan tinggi.. tkt anak lemas atau terbelit tali pusat.. aku pun cuak gak a.. then tanya lagi... then cmna ni? nurse kata takpa.. skng bacaan dh ok.. tgk satg ptg lak.. haiyaaaa... cuak d buatnyaaa..
ptg 15/6/11.. Pakar datang n beritahu.. kita akan buat c zer utk u esok pagi ok.. di OT GH... aku pun.. Ok jer la..
nnti sambung ok.... aisya gurl dh bangun...




ASSALAMULAIKUM.. dan selamat sejahtera..
Ermmm.. sedar tak sedar dah hari khamis hari ni.. esk dah Jumaat.. kejapnyaa rasa.. next week dah 38w... lagi la sekejap..
Dikesempatan ini aku ingin MEMOHON MAAF PADA KAWAN2 TERCINTA KLU ADA YANG TERGURIS HATI TERKENA TAK SEMENA2... SBB AKU INSAN BIASA YANG TAK PERNAH LARI DARI KESILAPAN.. HALALKAN MAKAN MINUM.. TERLEBIH TERKURANG DAN SEGALANYA... DOAKANLAH AGAR AKU DIPERMUDAHKAN UNTUK MELAHIRKAN NANTI DAN SELAMAT SEMUANYA... AMIN.

NK citer kisah 2 hari 1 malam aku ni.. actually ramai yang tak tahu pun kisah ni... mak aku pun aku tak citer.. taknak nyusahkan org lain.. sbb takda yang penting pun. huhu... Alkisahnya aku telah diminta oleh Dr. utk admit dlm masa 24 jam utk pantau gerakan bb... sbbnyaaaa... bb kurang move.. risau jugak.. so ikut juga lah nasihat Dr. nnti klu tak ikut.. nyesal lak... so.. dpt la pakej terbaik 2 hari 1 malam... ermmm...

tapi alhamdulillah everytin ok.. Dr. kata blh discharge dah sbb takda yang poblem.. cuma Dr. pesan klu rasa kurang move lagi cepat2 dtg balik spital.. OK!.. pada kawan2 yang mengenali mesti terkejut dgr berita ni.. sbb mmg tak beritahu sapa pun aku kena admit.. opis pun just tau kata aku mc 2hari.. huhu...

habis citer disini jer la... takda yang penting sangat. Apapun doakan lah yang terbaik utk aku dan bb.. semoga aku dan bb selamat dan di permudahkan segalanyaa....




ASSALAMUALAIKUM dan selamat sejahtera... Hepy Monday Blues guys...
Bnyk org tak suka ngn monday nie.. antara hari2 yg mls nk bermulanya tugas2 sebagai 'pekerja'.. tapi apakan daya.. mau dan tak mau u olls ttp kena mulakan juga.. klu tak.. gaji tarakkkk.. lain laaa klu dh kaya raya.. ada company sndri.. income sndiri... haaaa.. goyang kaki ka pa ka... punya pasai la... hahaha.. yg nk bankrupt pun ampa... =))

Nie N3 nk citer hal2 d hujung minggu yang sarat dgn makan sana.. makan sini.. dah nk dekat2 bersalin ni.. makan tak ingat2 lak.. almaklumlaaaa dah nk pantng makan lak lepas ni... ermmm.... sabor.. sabor.. sabor jer la...

Sabtu baru ni aku berjalan sakan... dari penang - kedah - bukit kayu hitam - sg petani - juru - penang... perghhh... dalam tak larat2 tu.. lepas merata.. p kedah sbb anto pengantin.. kawan en hasben.. kat sg. korok.. dah dekat sgt ngn bukit kayu hitam tu.. sbb tuh la blh lepas sana.. rugi plak klu tk p.. alang2 kan.. klu saja2 tu.. entah le lepas ke tak... sbb rasanya pdg. besar lagi best.. lagi banyak barang boleh soping... yg ni sekdar sikit2 jaaa.. dan juga la sambaq baju tiduq 2 lai, toto 1, bantai 2... en hasben dpt 'jersey' ja... :)

Habis dari p bukit kayu hitam.. terus menuju ke sungai petani... tapi tiba2.. en hasben ckp dia tak larat.. ngantuk sgt.. nk rest kejap.. so berhenti kat RR mana ntah.. ermmm mcm boring lak.. sbb cek tak ngantuk.. cek pun ofer la diri ckp nk drive.. then en hasben kata.. klu larat.. drive la.. klu tak larat better jgn.. nnti sakit ka apa ka.. i say.. CANNNNN!! hahaa... so moraalnya.. aku la drive... en hasben lena.. letih gamaknya.. bngun awai pagi.. pastu drive p bkt kayu hitam.. then ngn panasss nya... tak sangup la jugak kan... mesti letih..

actually p sungai petani semata2 nk cari restoran hotmas yang direkomen kan oleh kawan cek.. zaiyana.. dia kata food better than jemputree... price also.. n importan ting.. very fast service!.. so.. mmg btl apa yg di cakapkan nya... mmg terbaikkk..

ANTARA MENU YG KAMI ODER KAT HOTMASS...



YG NIE MUMMY AWIN PUNYA.. SIZZLING STEAK..

YG NIE PAPA LAN PUNYA... MENUNYA PAPA LAN TAK INGAT.. DIA MAIN ODER JAAA.. HAHAHHA


AIR EPAL VS OREN...

Habis dari situ kami pun drive balik ke penang...

Keesokan harinya pulak... p mkn bersama family.. di Padang Brown pekena celur2...



Citer makan jerrrr aku nie kannnnn...







Takda apa nak buat sebenarnyaaa... ermmm saja N3 nk bgtau bahaawasanya aku sangat2 lah boringgg hari ni.. kerja tak banyak.. asik duduk jaaaa.. lenguh habis 'P'.. iskhhh..
mood makan pun dah kurang.. apa nk jadi ni.. tidur better skit la.. blh dah nk lena dgn sempurna walau pun lambat.. tapi still ok!

Uish nk citer hal 4/6/11 (sabtu) mak haiiii... banyak giler kenduri.. bila cek kat planner aku... tu diaaa.. ada 5 kenduri.. how??? bincang2 ngn en hasben.. at last kami pilih utk pergi kenduri kawan en hasben di Kedah, Konvoi beramai-ramai bawa pengantin lelaki.. bila dah sebut konvoi ni.. mmg yg lain tak dpt nk p la kenduri ni.. terpaksa pilih satu ja.. sbb kedah kan.. jauh gak tu.. mak aku pun bising.. dah 37 weeks dok jalan merata lagi.. insyaALLAH tak sampai waktu lagi kot.. doa2 la sama.. cuak jugak sebenarnya ni... huhu... dia jer la k..

5/6/11 (ahad) pun ada kenduri gak.. tapi takpa la kat pulau jer.. so tak susah mana.. can go.. hehehe.. apa2 emergency pun still dlm penang..

Memikirkan esok ni nk p kedah yg buat aku runsing ckit.. semoga selamat perjalanan kami. Amin!





ASSALAMUALIKUM... selamat sejahtera..
smoga hari2 yg kita lalui akan lebih ceria dan dlimpahkan kurnia dariNYA dan bersyukur dengan setiap nikmat dan rezeki yang diberi olehNYA..
Syukur sangat sbb sentiasa d murahkan rezeki olehNYA.. Mungkin rezeki bb yang bakal lahir tak lama lagi... ALHAMDULILLAH.. moga2 ianya berterusan hendakNYA...

Nak entri semalam actually 'MC' - Medical leace!! sbb cek p checkup kat MH.. standard la.. mesti dpt mc punya sbb klu nk amik cuti jenuh la cuti cekkk habis lagu tuh jaaa... lagipun MH ni ramai.. masa tak tentu.. kadang awai.. kadang lambat teramat2.. naik cemuih kata org penang..

Cek sebenarnya dok menghitung hari ja nieee.. tapikan.. beg tak siap lagi.. hari tuh pungah semua sbb nk basuh.. bila dah basuh.. tak masuk n susun balik dalam beg.. ermmm.. malas jaaa.. asik dok menyongkit aja kerjanyaaa.. kali ni mmg seyes kena kemas dah.. dah 9 bulan ni.. mana la nk tau klu emergency tiba2.. naya jaaa.. baru nk meraba.. tak ke jenuh n kerja last minit nmnyaaa.. haiyaaaa... apa pasai a... mau kena babab ni... besa tu!!!

Smlm bnyk bnda yg dpt settle.. antaranya p beli brg2 rumah last minit sblm berpantang ni.. p KK habaq kata tak mai dah checkup sana.. just folo MH ja every week til deliver... jgn dok buat kerja gila nk soh cek p checkup sampai 2x dlm seminggu... iskh.. tak mo aihhh... penat!!! then niat d hati nk cari perabot.. nk cari kusi kayu.. tapi x dpt.. last2 beli la jugak kusi square.. boleh laaaa cantiknya... tinggal nk gantung langsir ja nie... next week ok kot... dah blh settle semua kemas2 rumah nie.. hopefully sblm deliver ni..

At last... p mkn TUTTI FRUTTI.. cek dah kena sampuk.. isnin sebenaqnya dah mkn.. tup2 selasa makan lagi... sakan aihhh.. takpa.. tumpang boleh mkn.. nnti dah nk pantang.. huhu.. hadap la moi ngn ikan masin aje... tak leh dah nk demand2 ni...

Semakin hari semakin lambat lak aku rasa... iskh2.. makin dekat makin lambat masa berlalu... blh gitu? hahahaha... 9 bulan blh ja tunggu.. mai tinggal tak berapa hari tak leh lak nk menunggu... hampagas betoiii... mungkin dh tak larat nk ampung badan ni.. walau perut tak besar mana pun... ttp tak larat...





nielah rupanyaaaa tutti frutti tu...