Pages

Thursday, June 30, 2011

Alhamdulillah Ep ; 2

Sambungan dari kisah 1...

nak di jadikan citer.. aku stay kat spital dari hari isnin... khamis 16/6 baru bersalin.. sebelum tuh aku dah tgk mcm2 peel org bersalin.. normal dan c zer.. aishhh tak sabar ada.. takut ada.. ,se,gala bagai dalam pala ni haaa... tapi redho jer laa...

15/6/11 (Rabu) PM

staff nurse :: nnti saya nk cukur kat bhgn bawah yer.. esk nak c zer kan?
saya :: a ahh... esk pagi

pastu staff nurse kata.. mlm ni kena posa siap2.. tak leh makan dah.. nurse bagi ubat suruh makan.. aku pun lena... malas nk jegil dah takut satg lapar lak nk makan jenuh... aku pun lena..

16/6/11 (khamis) AM

staf nurse :: puan... bangun puan.. dah pkl 6am... bangun mandi.. satg pkl 7 dah kena stanby...

aku pun cargas a.. tak tunggu dah.. siap2 semua.. ,nurse bg uniform ,putih utk aku.. uniform utk masuk OT... alhamdulillah aku tak plak rasa takut ke apa.. selesa n tenang jer..

7Am
semua dah standby... nurse siap inject ubat kat tangan.. bg minum ubat.. (haishhh ubat ni paling aku tak suka minum.. tapi paksa gak...) en hasben tak smpai lagi masa tu,..

7.30Am
en hasben pun sampai.. aku ok lagi.. tkda apa pun rasa.. tapi bila nurse stat tolak aku naik ambulans... haaaa.. masa ni rasa lain dah... mcm2 pk... ,tapi doa minta semua selamat suda...

7.50AM
aku sampai di GH OT... mak aiiiii... ramainya nk masuk OT... macam2 org aku tgk.. ada yg tua, muda dan sampai la ke kanak2... ermmm.. ,pengalaman2... pertama kali dlm hidup masuk OT GH... takpa la.,. diaorg semua tolak aku masuk OT 13.. ingat lagi.. ramai gila dlm OT ni... bertambah cuak aku bila nmpk lampu sebesar talam tu,... ngn gunting, jarum, dan segala bagai lahhh... yang paling mengerikan aku bila diaorg nk biuskan aku,... haaaaa.... saat ni la aku takut sekali... diaorg ,bg 1 bantal minta aku peluk kuat2... aku dah tak pk apa... pejam mata serapat2nyaa... kena2 ja ubat bius tuh.. terus kaki aku jadi kebas rasa macam semut gigit... then terus tak rasa apa... Dr ni minta aku angkat kaki... confom2 la tak blh dah... Dr tuh try amik pisau lak.. letak kat perut.. tanya ada rasa tak.. aku kata tak.. dia kata ok... ubat bius dah jln... blh stat operation... tiba2... aku rasa nk muntah,... aku ckp ngn Dr ni.. dia kata takpa.. u muntah jer.. diaorg guna penyedut letak kt mulut aku.. agaknya bau ubat bius tuh kot tak tahann... mcm biasa.. aku blh dgr apa Dr tuh sembang segala bagai... tiba2..

8.36AM
aku dengar suara bb nangis... terus aku jadi excited... alhamdulillah bb dah selamat kuar.. Dr ravinder sempat bgtau aku ckp.. ok syahida.. ur bb is fine... everytin ok.. aku pun hanya mampu senyum.. sbb operation blm habis... 2-3 org jugak datang kat aku tanya ok ke tak.. aku ok jer...
satu Dr ni datang,.. dia kata.. nnti diaorg bawa bb bg u tgk ok... aku pun ok.. tak sabaq sangat.. then tunggu punya tunggu... diarg datang bawa bb,.. puan.. ,bb u ok.. girl... ok? aku pun senyum.. jawab ok.. rupa tuh mmg tak ingat sgt.. sbb sekali pandang jer...
dalam operation tuh berjalan.. badan aku ni menggeletar yg tak tertahan sangat... sampai menggigil ,aku di buatnya.. aku pun ckp kat Dr yang sebelah kiri aku.. dia kata.. takpa.. tuh ubat bius.. takpa.. memang u akan rasa sejuk... seyessss... memang tak tahan gila sejuk tuuuu...

9.30Am
Ok puan, operation dah habis... saya nk buat injection utk tahan sakit yer... aku pun mcm lali2 gitu.. jawab ya... habis semua aku ditolak ke satu ruang.. utk rest dulu s,blm ditolak blk ke MH... 1/2 jam jugak la di ruang tu... then diaorg kata ok puan dah blh blk ke MH.. nnti ambulans akan sampai... bila aku ditolak kuar.. ,nmpk en hasben.. ,1st tanya dia.. dpt tgk bb tak? hubby ckp.. ,ha.. dpt.. tapi sat jer la.. sbb diaorg nk hntr p NICU kat MH... aku pun ok jer la..

11Am
aku dah sampai ke MH.. dan di letakkan ke wad HDU... sempat pesan kat en hasben minta pergi tgk bb kat wad.. tanya apa perkembangan bb... aku confom2 tak dpt tgk bb 1 hari ni... dah tak blh bergerak... baring jer..

En hasben kata.. bb yg lain semua dok dlm inkubator.. bb kami ja tak dok dlm inkubator.. sbb takda apa.. Dr cuma risau bb tak leh bernafas jer masa bersalin tu... alhamdulillah everytin ok.
tak sampai 1 hari pun dok NICU.. dah discharge dan stay kat wad Neonatal.. wad biasa..

hari kedua baru aku berkesempatan tgk bb.. alahaiiii comelll bbku itu... mcm cina ja.. look like father dia... nevermind.. yg penting semua selamat.. takda yg membimbangkan.. aku pun tak leh nk move lebih2 sgt.. sengal2 czer masih terasa....

bersambung di Ep : 3 lak ok...




0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Sambungan dari kisah 1...

nak di jadikan citer.. aku stay kat spital dari hari isnin... khamis 16/6 baru bersalin.. sebelum tuh aku dah tgk mcm2 peel org bersalin.. normal dan c zer.. aishhh tak sabar ada.. takut ada.. ,se,gala bagai dalam pala ni haaa... tapi redho jer laa...

15/6/11 (Rabu) PM

staff nurse :: nnti saya nk cukur kat bhgn bawah yer.. esk nak c zer kan?
saya :: a ahh... esk pagi

pastu staff nurse kata.. mlm ni kena posa siap2.. tak leh makan dah.. nurse bagi ubat suruh makan.. aku pun lena... malas nk jegil dah takut satg lapar lak nk makan jenuh... aku pun lena..

16/6/11 (khamis) AM

staf nurse :: puan... bangun puan.. dah pkl 6am... bangun mandi.. satg pkl 7 dah kena stanby...

aku pun cargas a.. tak tunggu dah.. siap2 semua.. ,nurse bg uniform ,putih utk aku.. uniform utk masuk OT... alhamdulillah aku tak plak rasa takut ke apa.. selesa n tenang jer..

7Am
semua dah standby... nurse siap inject ubat kat tangan.. bg minum ubat.. (haishhh ubat ni paling aku tak suka minum.. tapi paksa gak...) en hasben tak smpai lagi masa tu,..

7.30Am
en hasben pun sampai.. aku ok lagi.. tkda apa pun rasa.. tapi bila nurse stat tolak aku naik ambulans... haaaa.. masa ni rasa lain dah... mcm2 pk... ,tapi doa minta semua selamat suda...

7.50AM
aku sampai di GH OT... mak aiiiii... ramainya nk masuk OT... macam2 org aku tgk.. ada yg tua, muda dan sampai la ke kanak2... ermmm.. ,pengalaman2... pertama kali dlm hidup masuk OT GH... takpa la.,. diaorg semua tolak aku masuk OT 13.. ingat lagi.. ramai gila dlm OT ni... bertambah cuak aku bila nmpk lampu sebesar talam tu,... ngn gunting, jarum, dan segala bagai lahhh... yang paling mengerikan aku bila diaorg nk biuskan aku,... haaaaa.... saat ni la aku takut sekali... diaorg ,bg 1 bantal minta aku peluk kuat2... aku dah tak pk apa... pejam mata serapat2nyaa... kena2 ja ubat bius tuh.. terus kaki aku jadi kebas rasa macam semut gigit... then terus tak rasa apa... Dr ni minta aku angkat kaki... confom2 la tak blh dah... Dr tuh try amik pisau lak.. letak kat perut.. tanya ada rasa tak.. aku kata tak.. dia kata ok... ubat bius dah jln... blh stat operation... tiba2... aku rasa nk muntah,... aku ckp ngn Dr ni.. dia kata takpa.. u muntah jer.. diaorg guna penyedut letak kt mulut aku.. agaknya bau ubat bius tuh kot tak tahann... mcm biasa.. aku blh dgr apa Dr tuh sembang segala bagai... tiba2..

8.36AM
aku dengar suara bb nangis... terus aku jadi excited... alhamdulillah bb dah selamat kuar.. Dr ravinder sempat bgtau aku ckp.. ok syahida.. ur bb is fine... everytin ok.. aku pun hanya mampu senyum.. sbb operation blm habis... 2-3 org jugak datang kat aku tanya ok ke tak.. aku ok jer...
satu Dr ni datang,.. dia kata.. nnti diaorg bawa bb bg u tgk ok... aku pun ok.. tak sabaq sangat.. then tunggu punya tunggu... diarg datang bawa bb,.. puan.. ,bb u ok.. girl... ok? aku pun senyum.. jawab ok.. rupa tuh mmg tak ingat sgt.. sbb sekali pandang jer...
dalam operation tuh berjalan.. badan aku ni menggeletar yg tak tertahan sangat... sampai menggigil ,aku di buatnya.. aku pun ckp kat Dr yang sebelah kiri aku.. dia kata.. takpa.. tuh ubat bius.. takpa.. memang u akan rasa sejuk... seyessss... memang tak tahan gila sejuk tuuuu...

9.30Am
Ok puan, operation dah habis... saya nk buat injection utk tahan sakit yer... aku pun mcm lali2 gitu.. jawab ya... habis semua aku ditolak ke satu ruang.. utk rest dulu s,blm ditolak blk ke MH... 1/2 jam jugak la di ruang tu... then diaorg kata ok puan dah blh blk ke MH.. nnti ambulans akan sampai... bila aku ditolak kuar.. ,nmpk en hasben.. ,1st tanya dia.. dpt tgk bb tak? hubby ckp.. ,ha.. dpt.. tapi sat jer la.. sbb diaorg nk hntr p NICU kat MH... aku pun ok jer la..

11Am
aku dah sampai ke MH.. dan di letakkan ke wad HDU... sempat pesan kat en hasben minta pergi tgk bb kat wad.. tanya apa perkembangan bb... aku confom2 tak dpt tgk bb 1 hari ni... dah tak blh bergerak... baring jer..

En hasben kata.. bb yg lain semua dok dlm inkubator.. bb kami ja tak dok dlm inkubator.. sbb takda apa.. Dr cuma risau bb tak leh bernafas jer masa bersalin tu... alhamdulillah everytin ok.
tak sampai 1 hari pun dok NICU.. dah discharge dan stay kat wad Neonatal.. wad biasa..

hari kedua baru aku berkesempatan tgk bb.. alahaiiii comelll bbku itu... mcm cina ja.. look like father dia... nevermind.. yg penting semua selamat.. takda yg membimbangkan.. aku pun tak leh nk move lebih2 sgt.. sengal2 czer masih terasa....

bersambung di Ep : 3 lak ok...




0 comments:

Post a Comment

said