Pages

Tuesday, July 5, 2011

Alhamdulillah Ep : 3..


Bersambung dari Ep : 2...

Hari Kedua :
- Aku still x blh bg bb menyusu sbb dia pakai tiub.. bb lak asik sangat tiduq.. papa n mama mai pun bb still tak bangun.. cuit p cuit mai. tak bangun gak... alahaiii... tak dpt dgr sore bb lagi sepenuhnya.. last masa bersalin jaaa... x dpt lg tgk bb buka mata.. ermmm... takpalah maybe next day yer sayunkkk...

Hari Ketiga :
- Di wad 2nd class... aku dh blh discharge... ermmm.. tapi bb still tak blh.. alahaiii cmna niiii... tunggu en hasben dtg... then naik wad baby try jumpa dr sana.. n tanya how bb condition.. dr ckp.. bb semua ok.. tapi kena tggu pakar.. alahaiii sabtu pakar lak takda... ermmm... cmna ni.. dr tuh kata kena tgu hari isnin laaa.. baru blh tau leh discharge o tak... then how?? takkan aku nk ulang alik dr rumah kot? alahaiiiii tak mampu la kot dgn czer ni... mmg la blh jalan.. tapi better more rest is good... right?
Tup2 nurse kata.. "a... bilik ada kosong.." aku pun,... haaaa ok la.. can a.. stay here.. takyah ulang alik... selamattt... aku pun discharge wad 2nd class... admit lak wad neonatal.. klu ikutkan wad ni hanya utk ibu2.. bb di wad bb... kiranya ibu2 senang la nk melawat o BF bb... tapi d sebabkan bb aku takda yang kritikal ke apa... aku d benarkan bawa bb masuk bilik aku... hehehe.. selamattt.. tak yah jalan2 kena p kat wad bb... haaa... ni la 1st time slps bersalin aku tidur sekali ngn bb.. excitedddd sangattttt....

Hari keempat :
- yg nie aku nk citer perihal di wad bb... ermmm... sedis sangattt... tak pernah aku ,masuk wad bb ni actually... ,ni la 1st time.. ya Allah.. sedihhh... macam2 hal.. ada 1 kes ni... bb baru lahir.. sangat chomellll,.. tapi bb tersebut sumbing... kesian sangat,,,, sempat sembang ngn ibu bb tersebut.. ibu tu ckp Dr akan operate utk tambah isi di kawasan sumbing tu., tapi ,not now ,mayb masa bb dah 3 month... ermmm...
Lagi,... bb ni sakit jantung.. aku pasan dah masa mula tu,.. bb ni langsung tak nangis.. tak mkn.. tak buka mata,.,. bak kata diam jaaaa... sedissss... lagi sedis bila aku tgk muka mak bb tu.. nmpk sgt mak tu merenung jauh.. agaknya memikirkan nasib bb beliau,,.. mmg tak sampai hati nk sembang o tanya apa2...
lagi... kes bb tak cukup bulan... ermmmm hat ni paling banyak kes.. ,sampaikan tak cukup tmpt nk letak cod bb dah... ,Dr pun ckp,.. tahun ni paling banyak kes lahir ,tak cukup bulan.. cukup ja 30W.. mesti bersalin... bb bila tak cukup bulan ni mmg muka diaorg segagan jerrr nmpk... paling tak tahan ada 1 bb ni berat masa lahir dia 950gm... blh bygkan tak besar mana..?? mmg nk pegang pon tak berani... paling tak pun bb diaorg ni kena stay sebulan baru blh discharge... ermmm jenuh laa... tp apa pun itu yang terbaik utk bb.. kena pantau.. premature ni mmg bahaya...

Hari kelima : (hr yang d tunggu2 sbb pakar ,nk decide blh discharge o tak)
- Tunggu pnya tunggu datang la satu Dr ni,... Honestly aku ckp.. mmg aku tak suka cara Dr ni cakap,.. lebih kurang jer.. jenis tak ramah langsung... Aku pun tanya la Dr ni apa kes aku ni? BB depa tak pantau pun.. just hari2 mai tanya.. BB ok? Menyusu ok? berak kencing ok? tuh ja laaa... aku pun rasa mcm... apa ni? nk swoh aku stay spital lama2 nk tanya soklan tuh ja ka??? Dr ni kata.. pakar takda lagi.. tunggu esk lak... aku ngn nada yang alahaiiii.... ok jer la... mood : sgt tidak suka!!

Hari keenam :
- Dr yang sama jugak mai kat aku,.. aku tanya lagi.. dia kata.. tgk satg mcm mn.. tapi tak janji apa2 laaa.. aku mula nk hangin dah ni... apa yg sebenarnya korang nk aku tunggu sini ni??? mula la aku kuar masuk dari bilik tu ke wad... at last aku jumpa satu pakar ni Dr leong... aku pun tgr dia.. dia mmg confom la tak igt aku.. tapi aku ada sebut la kes aku n terus dia ingat... yang palatnya... Pakar ni kata kat aku.. "aik ... u blm discharge ke?? spttnya blh dh ni... i cuti ,baru hari ni masuk kerja... bb u pun ok" dlm hati aku... blh bygkan tak apa???? haaaa... mmg hangin gila babasssss laaaa... Then pakar tu kata.. takpa.. ,sat i cari staff i... dah tghr... byg sorang pun aku tak nmpk dah.. means Dr2 pelatih... aku pun masuk bilik balik siap2 barang.. apa jadi pun aku nk discharge jugak hari ni... aku ada mengesyaki sesuatu actually.. tapi takpa.. kita lihat dulu apa nk jadi... then,.. ada 1 Dr pelatih ni masuk aku tanya kat dia.. 'u blh bgtau tak kat i... apa sbnrnya yg jadi?'............. inilah jawapannya... "Result u hari tu hilang... kitaorg cari tak jumpa".. haaaaaaaaaaaaa... aku dah agak dah... betui tekaan aku selama ni... itu lah puncanya sbb aku tak blh discharge.. rasa2nya korang rasa patut tak??? sangat2 tidk patut kannnnnn....
Mujur la aku blh discharge jugak.. klu tak diaorg pun tau aku nak hangin mcm mn....

Finally aku n bb dah blh blk rumah setelah seminggu di hospital..... baru lah keadaan rasa sgt selesa...

nurse datang melawat kat rumah cek bb... bgtau kata kuning.. ,n minta aku p cek kat kinik.. aku rasa ok lagi p kinik dari stay spital kot... hahahaha...
mmg kuning bb agak tinggi... yang paling fed up bila kuning bb tak mau turun langsung... org kata bg susu kambing,. tapi bb tak jadi apa pun.. agaknya tak rasi kottt,.. last sekali bg bb mkn serbuk mutiara... alhamdulillah dengan izin Allah... bb punya kuning turun mendadak....
but now still kena ambik darah till bacaan sampai ke 150... Hopefully bb mama cepat hilang kuningnyaaa...

bersambung....

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


Bersambung dari Ep : 2...

Hari Kedua :
- Aku still x blh bg bb menyusu sbb dia pakai tiub.. bb lak asik sangat tiduq.. papa n mama mai pun bb still tak bangun.. cuit p cuit mai. tak bangun gak... alahaiii... tak dpt dgr sore bb lagi sepenuhnya.. last masa bersalin jaaa... x dpt lg tgk bb buka mata.. ermmm... takpalah maybe next day yer sayunkkk...

Hari Ketiga :
- Di wad 2nd class... aku dh blh discharge... ermmm.. tapi bb still tak blh.. alahaiii cmna niiii... tunggu en hasben dtg... then naik wad baby try jumpa dr sana.. n tanya how bb condition.. dr ckp.. bb semua ok.. tapi kena tggu pakar.. alahaiii sabtu pakar lak takda... ermmm... cmna ni.. dr tuh kata kena tgu hari isnin laaa.. baru blh tau leh discharge o tak... then how?? takkan aku nk ulang alik dr rumah kot? alahaiiiii tak mampu la kot dgn czer ni... mmg la blh jalan.. tapi better more rest is good... right?
Tup2 nurse kata.. "a... bilik ada kosong.." aku pun,... haaaa ok la.. can a.. stay here.. takyah ulang alik... selamattt... aku pun discharge wad 2nd class... admit lak wad neonatal.. klu ikutkan wad ni hanya utk ibu2.. bb di wad bb... kiranya ibu2 senang la nk melawat o BF bb... tapi d sebabkan bb aku takda yang kritikal ke apa... aku d benarkan bawa bb masuk bilik aku... hehehe.. selamattt.. tak yah jalan2 kena p kat wad bb... haaa... ni la 1st time slps bersalin aku tidur sekali ngn bb.. excitedddd sangattttt....

Hari keempat :
- yg nie aku nk citer perihal di wad bb... ermmm... sedis sangattt... tak pernah aku ,masuk wad bb ni actually... ,ni la 1st time.. ya Allah.. sedihhh... macam2 hal.. ada 1 kes ni... bb baru lahir.. sangat chomellll,.. tapi bb tersebut sumbing... kesian sangat,,,, sempat sembang ngn ibu bb tersebut.. ibu tu ckp Dr akan operate utk tambah isi di kawasan sumbing tu., tapi ,not now ,mayb masa bb dah 3 month... ermmm...
Lagi,... bb ni sakit jantung.. aku pasan dah masa mula tu,.. bb ni langsung tak nangis.. tak mkn.. tak buka mata,.,. bak kata diam jaaaa... sedissss... lagi sedis bila aku tgk muka mak bb tu.. nmpk sgt mak tu merenung jauh.. agaknya memikirkan nasib bb beliau,,.. mmg tak sampai hati nk sembang o tanya apa2...
lagi... kes bb tak cukup bulan... ermmmm hat ni paling banyak kes.. ,sampaikan tak cukup tmpt nk letak cod bb dah... ,Dr pun ckp,.. tahun ni paling banyak kes lahir ,tak cukup bulan.. cukup ja 30W.. mesti bersalin... bb bila tak cukup bulan ni mmg muka diaorg segagan jerrr nmpk... paling tak tahan ada 1 bb ni berat masa lahir dia 950gm... blh bygkan tak besar mana..?? mmg nk pegang pon tak berani... paling tak pun bb diaorg ni kena stay sebulan baru blh discharge... ermmm jenuh laa... tp apa pun itu yang terbaik utk bb.. kena pantau.. premature ni mmg bahaya...

Hari kelima : (hr yang d tunggu2 sbb pakar ,nk decide blh discharge o tak)
- Tunggu pnya tunggu datang la satu Dr ni,... Honestly aku ckp.. mmg aku tak suka cara Dr ni cakap,.. lebih kurang jer.. jenis tak ramah langsung... Aku pun tanya la Dr ni apa kes aku ni? BB depa tak pantau pun.. just hari2 mai tanya.. BB ok? Menyusu ok? berak kencing ok? tuh ja laaa... aku pun rasa mcm... apa ni? nk swoh aku stay spital lama2 nk tanya soklan tuh ja ka??? Dr ni kata.. pakar takda lagi.. tunggu esk lak... aku ngn nada yang alahaiiii.... ok jer la... mood : sgt tidak suka!!

Hari keenam :
- Dr yang sama jugak mai kat aku,.. aku tanya lagi.. dia kata.. tgk satg mcm mn.. tapi tak janji apa2 laaa.. aku mula nk hangin dah ni... apa yg sebenarnya korang nk aku tunggu sini ni??? mula la aku kuar masuk dari bilik tu ke wad... at last aku jumpa satu pakar ni Dr leong... aku pun tgr dia.. dia mmg confom la tak igt aku.. tapi aku ada sebut la kes aku n terus dia ingat... yang palatnya... Pakar ni kata kat aku.. "aik ... u blm discharge ke?? spttnya blh dh ni... i cuti ,baru hari ni masuk kerja... bb u pun ok" dlm hati aku... blh bygkan tak apa???? haaaa... mmg hangin gila babasssss laaaa... Then pakar tu kata.. takpa.. ,sat i cari staff i... dah tghr... byg sorang pun aku tak nmpk dah.. means Dr2 pelatih... aku pun masuk bilik balik siap2 barang.. apa jadi pun aku nk discharge jugak hari ni... aku ada mengesyaki sesuatu actually.. tapi takpa.. kita lihat dulu apa nk jadi... then,.. ada 1 Dr pelatih ni masuk aku tanya kat dia.. 'u blh bgtau tak kat i... apa sbnrnya yg jadi?'............. inilah jawapannya... "Result u hari tu hilang... kitaorg cari tak jumpa".. haaaaaaaaaaaaa... aku dah agak dah... betui tekaan aku selama ni... itu lah puncanya sbb aku tak blh discharge.. rasa2nya korang rasa patut tak??? sangat2 tidk patut kannnnnn....
Mujur la aku blh discharge jugak.. klu tak diaorg pun tau aku nak hangin mcm mn....

Finally aku n bb dah blh blk rumah setelah seminggu di hospital..... baru lah keadaan rasa sgt selesa...

nurse datang melawat kat rumah cek bb... bgtau kata kuning.. ,n minta aku p cek kat kinik.. aku rasa ok lagi p kinik dari stay spital kot... hahahaha...
mmg kuning bb agak tinggi... yang paling fed up bila kuning bb tak mau turun langsung... org kata bg susu kambing,. tapi bb tak jadi apa pun.. agaknya tak rasi kottt,.. last sekali bg bb mkn serbuk mutiara... alhamdulillah dengan izin Allah... bb punya kuning turun mendadak....
but now still kena ambik darah till bacaan sampai ke 150... Hopefully bb mama cepat hilang kuningnyaaa...

bersambung....

0 comments:

Post a Comment

said