Pages

Wednesday, July 31, 2013

Siakap Steam - Kangkung Belacan - Asam Pedas.. 1 hati


ASSALAMUALAIKUM.. 

NI KISAH IFTAR HARI YANG KE NTAH BERAPA.... hahahaha.. sory no0o0o.. snap tu wajib!! nk post tu lambat benor pulak rasanya...tapi tetap nk update..
awin masak ikan siakap steam halia... kangkung belacan... asam pedas ikan temenung... cukup la... tuh pun dah rasa banyak.. nnti tak habis membazir ja.. kan..kan.. tak baik..tak baik... so... elakkan membazir..

SIAKAP STEAM HALIA
siakap 1 ekor
halia dihiri nipis 
Tomato dipotong dadu
bawang putih dihiris nipis
Cili padi diketuk
sos tiram 2 sudu
serbuk lada hitam
hirisan lemon
cendawan kering
serai dihiris nipis

CARANYA....
gaul semua bahan tadi dan kukus sehingga ikan masak... jgn lupa tabur sikit garam yer... 



sebelum kukus...

sesudah kukus... makan nasi panas2 sedap baq ang!!! tak yah menu lain.. cukup ni saja.. memang membuka selera semua... tak caya try!!! masa angkat tu tabur la daung sup/bawang sikit atau ketumbar...



ASAM PEDAS TEMENUNG...

BAHAN
ikan temenung 4 ekor
bawang besar (bland)
belacan (bland)
cili merah 2-3 biji (bland)
cili kering (bland)
bunga kantan belah dua
daun kesum
asam keping 2 

CARANYA...
masuk ke semua bahan diatas dlm periuk.. kecuali ikan saja.. tambah air sikit.. masukkan kunyit sikit dan garam.. biarkan mendidih dan masukkan ikan...





BAHAN2NYA...
 Kangkung 1 ikat
cili merah *tumbuk
bawang putih 2 biji *tumbuk
belacan *tumbuk
udang kering

CARANYA...
tumis semua bahan tumbuk tadi... masukkan sos tiram sikit dan biar sehingga agak masak cilinya... masukkan kangkung dan kacau seketika... dan hidang

TIPS* klu goreng sayur jgn goreng lama2.. takut layu dan hilang warna hijaunya...


 

Spagethi Olio in d House!!!!


ASSALAMUALAIKUM..

Lama benor cek nk masukkan n3 ni.. asik bz.. asik lupa.. asik segala asik... weehuuu... hehe..
moh kita tinjau resepi kali ni... actually resepi dah jd biasa utk famly cek... depa semua suka makan.. so makna kata cek kena buat laaaa...takpaa... asal ada org makan.. cek mmg suka masak...

SPAGETI OLIO..
spagethi sebungkus (dimasak atas api)
mushroom sos prego
udang segar
mushroon butang
daun ketumbar
susu segar (awin guna dutch lady)
serbuk lada hitam
asparagus
bawang putih (dicincang)
garam

CARANYAA...
tumis bawang putih hingga kuning masukkan udang dan mushroom butang goreng seketika,,
masukkan mushroom sos (jgn tambah air yer... biar dia likat) kacau seketika.. masukkan susu, lada hitam asparagus dan garam.. rasa sebaiknya.. then boleh hidang... ngeeee... senang kannn.. so apa lagiii.. buat ler.. mmg sedap.. janji kuah jangan cair.. mesti likat.. baru dia salut ngn spageti tu..

taraaaaa... homemade spageti..



Friday, July 19, 2013

Iftar bersama Wantan Mee


ASSALAMUALAIKUM... 

Dah lama rasanya awin tak n3 bab2 resepi ni kan.. asik citer life jaaa.. org pun cemuih dah... meluat aih.. dok cerita bagai apa!! org tak mau tau pun!! hahahaha... helllooo.. suka hati laaaa.. nk baca.. baca.. tak mau silap click button pangkah di atas.. tiada pujuk rayu ok! hahaha... kejam tak?? kejam kan... no la... bulan2 posa ni jangan dok emo sangat.. kurang pahala.. apa yg awin pamerkan bukan lah utk d tayang kepada sesiapa atau nawaitu yang riak... semata2 simpan utk di jadikan kenangan di hari tua nanti... kadang2 kita sndiri lupa life kita yg sebelum ni.. apa jdi.. apa kita buat... salah ka klu niat kita utk dijadikan kenangan? confius awin pun... wat ever la kan.. jom intai resepi ni.. awin baru 1st time try buat.. yang penting En husb kata PERFECT! ok.. blh senyum lebar... tak susah mana.. senang sesangattt... next awin boleh buat lagi... :)

BAHAN2 :

WANTAN MEE (CELUR)
AYAM2 KETUL
TAUGEH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA
FISHBALL
MUSHROOM
KAILAN/SAWI PARK CHOY (CELUR JE)
KICAP PEKAT
KICAP MANIS
SOS TIRAM
LADA SULAH
GARAM
AIR


CARA-CARANYA:
- POTONG DADU BAWANG SEMUA TUMIS ATAS API...
- MASUKKAN KICAP PEKAT 1 SUDU, KICAP MANIS 4 SUDU, SOS TIRAM 1 SUDU BERSERTA AYAM
-KACAU RATA, TAMBAH AIR JIKA PERLU
-MASUKKAN LADA SULAH DAN MUSHROOM 
-BIAR LAMA SIKIT KERANA TAKUT AYAM TAK MASAK PULAK NANTI
-MASUKKAN GARAM DAN RASA... KLU OK... SIAP.. LETAK TEPI

UTK BUAT SUP :
HARAP MALUM... DUMPLING CEK BELI JAAA.. HAHAHA.. 
-TUMIS BAWANG PUTIH HINGGA GARING
-MASUKKAN AIR DAN PATI AYAM@IKAN BILIS
-MASUKKAN DUMPLING ANDA DAN FIHBALL..
MASUK GARAM DAN PERASA... AGAK OK.. TABUR DAUN BAWANG DAN DAUN SUP..

OK.. BOLEH HIDANG BERSAMA AYAM DIKERAT2 MACAM NASI AYAM TU

dipersembahkan wantan mee cek yang tak seberapa ni... senang ja buatnya... iskh2...



hias kasi cantik2 cikit... baru lh snap.. :)



ni time masa iftar.. 


okla all.. selamat mencuba!!!

Monday, July 15, 2013

MY LITLE PWINCES AISYA SYAFIYYA...




ASSALAMUALAIKUM... 

Bila dah lama tak update.. tetiba mood tuh datang tanpa henti pulak... haaa pengsan.. ok hadap la semua apdate2 yg dah basi ok.. layan ajer... bulan2 posa ni jgn nk mengata sgt... hahahha... kurang pahala wei...

ni nak cerita perihal birthday anak dara saya yg sorang tu.. actualy tarikhnya 16.06 tapi d sebabkan beberapa hal.. mama buat 15.06... tapi tkapa.. tetap sama.. last year tema dia princess... so is time kita tukar.. temanya minie + pink... ok.. syok sangatttt.. sebab tetamu yang datang sangat sporting mengenakan pakaian pink.. mama suka sangattttt sbb rumah dah nmpk mcm princess house.. penuh warna2 pink sekitar rumah.. meriah ollsss... rugi sapa yang tak mai tu.. hahaha.. kononnn kan...

nk kata rancang awai tu tak.. tapi dh plan.. nk kek apa.. gift apa.. semua mama dah atur utk anak dara sorang ni.. kek buat 2 tingkat sbb dia 2 thn.. adakah tahun depan akan jadi 3 tingkat??? ermm.. well.. we see... tak tau lagi kan.. goodies bag mama order thru on9 sebab tergoda boleh print gambaq atas beg tu... so.. settle.. bnyk jugak la order on9... sbb rasa murah.. so.. buat yang patut2 ja la.. 

tak kurang jugak yang datang membantu.. tks to mama aunt... thanks to tok mama.. acik.. yg susah payah datang awal bantu apa yang patut... luv u olls.. 

majlis bermula sekitar jam 4.30 petang.. sehinga larut malam... alhamdulillah orang pun ramai yang datang.. dan tak kurang jugak yang bg hadiah utk kak cha.. semua pink2 color.. kak cha suka sangattttt...



sticker 4 goodies bag...



kek kak cha sempena 2 tahun dan temanya adalah pink berserta minnie... cute tak?? cute mcm mama kan>> hahaha muntah ijooooo...




ok.. beg goodies tuh la mama order dekat on9... cantik kan.. simple.. nice.. n harga pun berpatutan.. suka sangat.. nantti boleh order lagi..






kak cha dpt bnyk hadiah hari tuuuu... sampai kak cha tak tau mana nk buka dulu.. mana nk main dulu... mana paling pebret.. habis bercamuk rumah pendek kata...


ni antara toys yg kak cha dapat... habis dia konker.. tak bagi sapa pun pegang..



yg ni advance gift from mama... sbb kak cha suka sangat mkn sushi.. so mama bawa sempena member card hari tu..



cute ja bila tgk kak cha mkn sushi..


ni antara present kesukaan kak cha,,, hello kitty bag... 


tks oll.. yg sudi datang.. maaf jugak klu ada yg kurang dan tak terlayan.. hope tak nyesal datang n akan datang lagi next time ok...



Mee Udang Pondok Upeh




ASSALAMUALAIKUM..

diistiharkan dengan ini... ENTRY BASI.. sekian.. hahahaha...nak habaq kat ampa2 semua... entry ni sebelum posa lagi.. haiyo0o0.. bz ka apa ka tak tau laa... la ni mood nk hapdate dah takda la uolls.. apa kessss niiii... ermm..  takpela maafkan la mummy awin ok.. 

nk cerita.. 2 week b4 posa awin ada p pondok upeh cari mee udang ni.. bawa MIL.. jom layan gambar ni.. pada yang nk p.. tak susah mana.. sbb senang2 sgt.. klu ikut baru.. sebelum nk masuk simpang pekan balik pulau.. akan ada signboard pondok upeh.. sila masuk simpang kiri... jalan smpai jumpa zink biru.. slow ok.. akan nmpk banner mee udang betui2 zink biru pertama... sila masuk ikut lorong kecik itu.. akan nmpk laaaa kedai mee udang tersebut.. sekian terima kasih.














awinorder mee goreng ketam 1, nasi goreng biasa 1, mee udang 1, mee ketam 1 bersama 5 air.. harga semua RM53 hinggit...

klu ikut bintang... awin kasi 3 bintang... 

byeeeeeeeeee....


My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


ASSALAMUALAIKUM.. 

NI KISAH IFTAR HARI YANG KE NTAH BERAPA.... hahahaha.. sory no0o0o.. snap tu wajib!! nk post tu lambat benor pulak rasanya...tapi tetap nk update..
awin masak ikan siakap steam halia... kangkung belacan... asam pedas ikan temenung... cukup la... tuh pun dah rasa banyak.. nnti tak habis membazir ja.. kan..kan.. tak baik..tak baik... so... elakkan membazir..

SIAKAP STEAM HALIA
siakap 1 ekor
halia dihiri nipis 
Tomato dipotong dadu
bawang putih dihiris nipis
Cili padi diketuk
sos tiram 2 sudu
serbuk lada hitam
hirisan lemon
cendawan kering
serai dihiris nipis

CARANYA....
gaul semua bahan tadi dan kukus sehingga ikan masak... jgn lupa tabur sikit garam yer... 



sebelum kukus...

sesudah kukus... makan nasi panas2 sedap baq ang!!! tak yah menu lain.. cukup ni saja.. memang membuka selera semua... tak caya try!!! masa angkat tu tabur la daung sup/bawang sikit atau ketumbar...



ASAM PEDAS TEMENUNG...

BAHAN
ikan temenung 4 ekor
bawang besar (bland)
belacan (bland)
cili merah 2-3 biji (bland)
cili kering (bland)
bunga kantan belah dua
daun kesum
asam keping 2 

CARANYA...
masuk ke semua bahan diatas dlm periuk.. kecuali ikan saja.. tambah air sikit.. masukkan kunyit sikit dan garam.. biarkan mendidih dan masukkan ikan...





BAHAN2NYA...
 Kangkung 1 ikat
cili merah *tumbuk
bawang putih 2 biji *tumbuk
belacan *tumbuk
udang kering

CARANYA...
tumis semua bahan tumbuk tadi... masukkan sos tiram sikit dan biar sehingga agak masak cilinya... masukkan kangkung dan kacau seketika... dan hidang

TIPS* klu goreng sayur jgn goreng lama2.. takut layu dan hilang warna hijaunya...


 

ASSALAMUALAIKUM..

Lama benor cek nk masukkan n3 ni.. asik bz.. asik lupa.. asik segala asik... weehuuu... hehe..
moh kita tinjau resepi kali ni... actually resepi dah jd biasa utk famly cek... depa semua suka makan.. so makna kata cek kena buat laaaa...takpaa... asal ada org makan.. cek mmg suka masak...

SPAGETI OLIO..
spagethi sebungkus (dimasak atas api)
mushroom sos prego
udang segar
mushroon butang
daun ketumbar
susu segar (awin guna dutch lady)
serbuk lada hitam
asparagus
bawang putih (dicincang)
garam

CARANYAA...
tumis bawang putih hingga kuning masukkan udang dan mushroom butang goreng seketika,,
masukkan mushroom sos (jgn tambah air yer... biar dia likat) kacau seketika.. masukkan susu, lada hitam asparagus dan garam.. rasa sebaiknya.. then boleh hidang... ngeeee... senang kannn.. so apa lagiii.. buat ler.. mmg sedap.. janji kuah jangan cair.. mesti likat.. baru dia salut ngn spageti tu..

taraaaaa... homemade spageti..




ASSALAMUALAIKUM... 

Dah lama rasanya awin tak n3 bab2 resepi ni kan.. asik citer life jaaa.. org pun cemuih dah... meluat aih.. dok cerita bagai apa!! org tak mau tau pun!! hahahaha... helllooo.. suka hati laaaa.. nk baca.. baca.. tak mau silap click button pangkah di atas.. tiada pujuk rayu ok! hahaha... kejam tak?? kejam kan... no la... bulan2 posa ni jangan dok emo sangat.. kurang pahala.. apa yg awin pamerkan bukan lah utk d tayang kepada sesiapa atau nawaitu yang riak... semata2 simpan utk di jadikan kenangan di hari tua nanti... kadang2 kita sndiri lupa life kita yg sebelum ni.. apa jdi.. apa kita buat... salah ka klu niat kita utk dijadikan kenangan? confius awin pun... wat ever la kan.. jom intai resepi ni.. awin baru 1st time try buat.. yang penting En husb kata PERFECT! ok.. blh senyum lebar... tak susah mana.. senang sesangattt... next awin boleh buat lagi... :)

BAHAN2 :

WANTAN MEE (CELUR)
AYAM2 KETUL
TAUGEH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA
FISHBALL
MUSHROOM
KAILAN/SAWI PARK CHOY (CELUR JE)
KICAP PEKAT
KICAP MANIS
SOS TIRAM
LADA SULAH
GARAM
AIR


CARA-CARANYA:
- POTONG DADU BAWANG SEMUA TUMIS ATAS API...
- MASUKKAN KICAP PEKAT 1 SUDU, KICAP MANIS 4 SUDU, SOS TIRAM 1 SUDU BERSERTA AYAM
-KACAU RATA, TAMBAH AIR JIKA PERLU
-MASUKKAN LADA SULAH DAN MUSHROOM 
-BIAR LAMA SIKIT KERANA TAKUT AYAM TAK MASAK PULAK NANTI
-MASUKKAN GARAM DAN RASA... KLU OK... SIAP.. LETAK TEPI

UTK BUAT SUP :
HARAP MALUM... DUMPLING CEK BELI JAAA.. HAHAHA.. 
-TUMIS BAWANG PUTIH HINGGA GARING
-MASUKKAN AIR DAN PATI AYAM@IKAN BILIS
-MASUKKAN DUMPLING ANDA DAN FIHBALL..
MASUK GARAM DAN PERASA... AGAK OK.. TABUR DAUN BAWANG DAN DAUN SUP..

OK.. BOLEH HIDANG BERSAMA AYAM DIKERAT2 MACAM NASI AYAM TU

dipersembahkan wantan mee cek yang tak seberapa ni... senang ja buatnya... iskh2...



hias kasi cantik2 cikit... baru lh snap.. :)



ni time masa iftar.. 


okla all.. selamat mencuba!!!




ASSALAMUALAIKUM... 

Bila dah lama tak update.. tetiba mood tuh datang tanpa henti pulak... haaa pengsan.. ok hadap la semua apdate2 yg dah basi ok.. layan ajer... bulan2 posa ni jgn nk mengata sgt... hahahha... kurang pahala wei...

ni nak cerita perihal birthday anak dara saya yg sorang tu.. actualy tarikhnya 16.06 tapi d sebabkan beberapa hal.. mama buat 15.06... tapi tkapa.. tetap sama.. last year tema dia princess... so is time kita tukar.. temanya minie + pink... ok.. syok sangatttt.. sebab tetamu yang datang sangat sporting mengenakan pakaian pink.. mama suka sangattttt sbb rumah dah nmpk mcm princess house.. penuh warna2 pink sekitar rumah.. meriah ollsss... rugi sapa yang tak mai tu.. hahaha.. kononnn kan...

nk kata rancang awai tu tak.. tapi dh plan.. nk kek apa.. gift apa.. semua mama dah atur utk anak dara sorang ni.. kek buat 2 tingkat sbb dia 2 thn.. adakah tahun depan akan jadi 3 tingkat??? ermm.. well.. we see... tak tau lagi kan.. goodies bag mama order thru on9 sebab tergoda boleh print gambaq atas beg tu... so.. settle.. bnyk jugak la order on9... sbb rasa murah.. so.. buat yang patut2 ja la.. 

tak kurang jugak yang datang membantu.. tks to mama aunt... thanks to tok mama.. acik.. yg susah payah datang awal bantu apa yang patut... luv u olls.. 

majlis bermula sekitar jam 4.30 petang.. sehinga larut malam... alhamdulillah orang pun ramai yang datang.. dan tak kurang jugak yang bg hadiah utk kak cha.. semua pink2 color.. kak cha suka sangattttt...



sticker 4 goodies bag...



kek kak cha sempena 2 tahun dan temanya adalah pink berserta minnie... cute tak?? cute mcm mama kan>> hahaha muntah ijooooo...




ok.. beg goodies tuh la mama order dekat on9... cantik kan.. simple.. nice.. n harga pun berpatutan.. suka sangat.. nantti boleh order lagi..






kak cha dpt bnyk hadiah hari tuuuu... sampai kak cha tak tau mana nk buka dulu.. mana nk main dulu... mana paling pebret.. habis bercamuk rumah pendek kata...


ni antara toys yg kak cha dapat... habis dia konker.. tak bagi sapa pun pegang..



yg ni advance gift from mama... sbb kak cha suka sangat mkn sushi.. so mama bawa sempena member card hari tu..



cute ja bila tgk kak cha mkn sushi..


ni antara present kesukaan kak cha,,, hello kitty bag... 


tks oll.. yg sudi datang.. maaf jugak klu ada yg kurang dan tak terlayan.. hope tak nyesal datang n akan datang lagi next time ok...






ASSALAMUALAIKUM..

diistiharkan dengan ini... ENTRY BASI.. sekian.. hahahaha...nak habaq kat ampa2 semua... entry ni sebelum posa lagi.. haiyo0o0.. bz ka apa ka tak tau laa... la ni mood nk hapdate dah takda la uolls.. apa kessss niiii... ermm..  takpela maafkan la mummy awin ok.. 

nk cerita.. 2 week b4 posa awin ada p pondok upeh cari mee udang ni.. bawa MIL.. jom layan gambar ni.. pada yang nk p.. tak susah mana.. sbb senang2 sgt.. klu ikut baru.. sebelum nk masuk simpang pekan balik pulau.. akan ada signboard pondok upeh.. sila masuk simpang kiri... jalan smpai jumpa zink biru.. slow ok.. akan nmpk banner mee udang betui2 zink biru pertama... sila masuk ikut lorong kecik itu.. akan nmpk laaaa kedai mee udang tersebut.. sekian terima kasih.














awinorder mee goreng ketam 1, nasi goreng biasa 1, mee udang 1, mee ketam 1 bersama 5 air.. harga semua RM53 hinggit...

klu ikut bintang... awin kasi 3 bintang... 

byeeeeeeeeee....