Pages

Friday, July 19, 2013

Iftar bersama Wantan Mee


ASSALAMUALAIKUM... 

Dah lama rasanya awin tak n3 bab2 resepi ni kan.. asik citer life jaaa.. org pun cemuih dah... meluat aih.. dok cerita bagai apa!! org tak mau tau pun!! hahahaha... helllooo.. suka hati laaaa.. nk baca.. baca.. tak mau silap click button pangkah di atas.. tiada pujuk rayu ok! hahaha... kejam tak?? kejam kan... no la... bulan2 posa ni jangan dok emo sangat.. kurang pahala.. apa yg awin pamerkan bukan lah utk d tayang kepada sesiapa atau nawaitu yang riak... semata2 simpan utk di jadikan kenangan di hari tua nanti... kadang2 kita sndiri lupa life kita yg sebelum ni.. apa jdi.. apa kita buat... salah ka klu niat kita utk dijadikan kenangan? confius awin pun... wat ever la kan.. jom intai resepi ni.. awin baru 1st time try buat.. yang penting En husb kata PERFECT! ok.. blh senyum lebar... tak susah mana.. senang sesangattt... next awin boleh buat lagi... :)

BAHAN2 :

WANTAN MEE (CELUR)
AYAM2 KETUL
TAUGEH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA
FISHBALL
MUSHROOM
KAILAN/SAWI PARK CHOY (CELUR JE)
KICAP PEKAT
KICAP MANIS
SOS TIRAM
LADA SULAH
GARAM
AIR


CARA-CARANYA:
- POTONG DADU BAWANG SEMUA TUMIS ATAS API...
- MASUKKAN KICAP PEKAT 1 SUDU, KICAP MANIS 4 SUDU, SOS TIRAM 1 SUDU BERSERTA AYAM
-KACAU RATA, TAMBAH AIR JIKA PERLU
-MASUKKAN LADA SULAH DAN MUSHROOM 
-BIAR LAMA SIKIT KERANA TAKUT AYAM TAK MASAK PULAK NANTI
-MASUKKAN GARAM DAN RASA... KLU OK... SIAP.. LETAK TEPI

UTK BUAT SUP :
HARAP MALUM... DUMPLING CEK BELI JAAA.. HAHAHA.. 
-TUMIS BAWANG PUTIH HINGGA GARING
-MASUKKAN AIR DAN PATI AYAM@IKAN BILIS
-MASUKKAN DUMPLING ANDA DAN FIHBALL..
MASUK GARAM DAN PERASA... AGAK OK.. TABUR DAUN BAWANG DAN DAUN SUP..

OK.. BOLEH HIDANG BERSAMA AYAM DIKERAT2 MACAM NASI AYAM TU

dipersembahkan wantan mee cek yang tak seberapa ni... senang ja buatnya... iskh2...



hias kasi cantik2 cikit... baru lh snap.. :)



ni time masa iftar.. 


okla all.. selamat mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


ASSALAMUALAIKUM... 

Dah lama rasanya awin tak n3 bab2 resepi ni kan.. asik citer life jaaa.. org pun cemuih dah... meluat aih.. dok cerita bagai apa!! org tak mau tau pun!! hahahaha... helllooo.. suka hati laaaa.. nk baca.. baca.. tak mau silap click button pangkah di atas.. tiada pujuk rayu ok! hahaha... kejam tak?? kejam kan... no la... bulan2 posa ni jangan dok emo sangat.. kurang pahala.. apa yg awin pamerkan bukan lah utk d tayang kepada sesiapa atau nawaitu yang riak... semata2 simpan utk di jadikan kenangan di hari tua nanti... kadang2 kita sndiri lupa life kita yg sebelum ni.. apa jdi.. apa kita buat... salah ka klu niat kita utk dijadikan kenangan? confius awin pun... wat ever la kan.. jom intai resepi ni.. awin baru 1st time try buat.. yang penting En husb kata PERFECT! ok.. blh senyum lebar... tak susah mana.. senang sesangattt... next awin boleh buat lagi... :)

BAHAN2 :

WANTAN MEE (CELUR)
AYAM2 KETUL
TAUGEH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA
FISHBALL
MUSHROOM
KAILAN/SAWI PARK CHOY (CELUR JE)
KICAP PEKAT
KICAP MANIS
SOS TIRAM
LADA SULAH
GARAM
AIR


CARA-CARANYA:
- POTONG DADU BAWANG SEMUA TUMIS ATAS API...
- MASUKKAN KICAP PEKAT 1 SUDU, KICAP MANIS 4 SUDU, SOS TIRAM 1 SUDU BERSERTA AYAM
-KACAU RATA, TAMBAH AIR JIKA PERLU
-MASUKKAN LADA SULAH DAN MUSHROOM 
-BIAR LAMA SIKIT KERANA TAKUT AYAM TAK MASAK PULAK NANTI
-MASUKKAN GARAM DAN RASA... KLU OK... SIAP.. LETAK TEPI

UTK BUAT SUP :
HARAP MALUM... DUMPLING CEK BELI JAAA.. HAHAHA.. 
-TUMIS BAWANG PUTIH HINGGA GARING
-MASUKKAN AIR DAN PATI AYAM@IKAN BILIS
-MASUKKAN DUMPLING ANDA DAN FIHBALL..
MASUK GARAM DAN PERASA... AGAK OK.. TABUR DAUN BAWANG DAN DAUN SUP..

OK.. BOLEH HIDANG BERSAMA AYAM DIKERAT2 MACAM NASI AYAM TU

dipersembahkan wantan mee cek yang tak seberapa ni... senang ja buatnya... iskh2...



hias kasi cantik2 cikit... baru lh snap.. :)



ni time masa iftar.. 


okla all.. selamat mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment

said