Pages

Thursday, December 29, 2011

::.. Jalan2 cari makan + cari pasai ..::

Assalamualaikum.. Lama kan awin tak hapdate citer.. ehhh tak la lama sampai berbulan2.. cuma tak hari2.. hehehe.. mood bz + bercuti...

nk hapdte macam2 citer niii... pergi ke kulim.. pergi merongeng.. pergi makan2.. pergi menghabiskan apa yg patut...

if tak silap.. sabtu kitaorg g kulim.. ronda2 area sana then terus g juru.. sebab en asben nk tgk SETAHUN BUDI SEGUNUNG INTAN MENGENAG AHMAD JAIS. Gila klasik en asben awin ni.. muahahha.. dia memang peminat lagu2 asli ni.. klu silap hr bulan.. ada lagu yg tersentuh n buatkan en asben terkenangkan allahyarham ayahnya.. pasti air mata mengalir.. sangat puitis kan??? kan?? hehe... nmpk ja cam brutal.. tapi dlm hati ada taman!!!

Hari ahadnya... kitaorg g 1st AVENUE.. awin nk cari henbeg ngn kasut.. lama rasa tk beli.. tapi last2 dpt kasut ja.. henbeg tak da pun.. bukan takda.. ada yg berkenan di hati.. tapi harga gua tak leh blah laaaaa... gila mahaiiiii u.. gaji i tak bnyk mn pun... hehe... bersoping la mengukur d badan sendiri tapi tidak d badan org lain okey!!! mlmnya kami g lepak padang kota.. g mkn kat medan selera beramai2 ngn en asben famly..

isninnya pulak.. kitaorg g jalan kat camble street... sebab nk p mkn kat hamediyah.. so sambil2 tu ronda2 la kat sana.. mencuci mata.. sempat jugak la sambaq 2-3 baju kat situ.. harga dia morahhh.. tu yg ambil.. klu mahai.. ku pandang ajer laaaa.. hahahaha..




yg gambar atas ni kes p mkn mee udang kat sg dua..
dah lama tak p mkn sana.. femes tempat ni.. titi timbul... awin mood diet.. so tak mkn bnyk mn pun.. sekadar melepaskan lapaq.. :) tak sangka sebenrnya.. igt tak sblm ni awin pernah sebut nk diet.. tapi cakap mesjid punya.. tak menjadi langsung diet awin tu.. mmg susah amat nk kontrol mkn ni.. iskh.. semua nmpk sedappp.. tapi lately niiii.. awin dpt controllll laaaaa ollssss... bangga rasanya.. dh mula semat dlm hati tak nak mkn nasi yg terlampau2... mkn sekadar perlu aje.. utk kelmarin awin berjaya control diri... pagi mkn bihun.. lunch ambik sayur.. mlm pun mkn sup sayur... werghhh walaupun smlm awin masak ayam kat en asben.. tapi awin berjaya menahan nafsu ituuuu... hope berlarutan laaaaa mood diet niiii..



yg gambar atas ni pulak.. gambar berjimba ke padang kota...



yg ni lak... gambar sblm ke 1st avenue..



dok mereka2 ngn aisya msa niii..

hehe... gatai tangan jadi mcm ni laaaa..


sayang anak mama kaw2 punyaaaa... sapa pun tak leh lwannnnn!!!



Friday, December 23, 2011

::.. G Hotel bersama Aisya ..::

Upload semalam lagi dah.. tapi awin terlena ngn aisya masa dok menyusu diaaa... so bersambung la ke hari ni utk update.. pagi tadi bz ngn taklimat segala bagai... ermmm.. ok la.. boleh laaa..
kuar lunch pun lambat dah tadi.. pkl 1 baru dok tok tek tok tek... org lain dah kemana2 jaaa.. ermm.. so sempat ronda sat ja kat jusco pun... then p mkn.. then masuk opis..

baru2 ni hari rabu.. awin n asben pergi ke G hotel... dinner buffet.. sblm ni rajin p evergreen.. dh lama tak kesana.. G Hotel ni mkn sedap sgt.. sama level ngn evergreen.. mmg best la.. pilihan bnyk sampai tk tau nk mkn apa.. kenyang mmg la kenyang.. termonyeh2..


ni antara ruang di G Hotel.. tak sempat nk snap sgt sebab suap aisya gurl mkn.. dia pun sama naik nk mkn.. mujur la ada kek2.. moi.. n buah2.. blh jugak aisya ni merasa..






aisya dah kenyang,, n mengantuk dah.. nk main pun dah takda mood masa ni..



papa klu dpt mkn... memang dasat.. lupa seketika.. iskh3...





~AISYA .... LAPTOP... ~


Yg nie kes semalam.. boring sambil tunggu papa blk nk mkn... aisya mmg 'be-at' klu dok bergolek atas katil.. suka mcm2 pesyen.. kalih sana kalih sini.. niarap sana.. niarap sini.. pusing sana.. pusing sini.. 360 darjah jgn ckp a.. mmg pass!!!!! mula2 dia dok elok lagi.. dok main elephant dia.. pastu.......




tediaaaaaa.... cer tgk apa aisya dah kacau mama dia?? dia pun cbuk nk pesbok!!!!... sikit2 dia mai himpit mama.. n last... dia depan2 laptop.. sonok kot tgk color2 kat screen ni..

anak IT la sangatttt... hehehe.. mama sempat boh gambar ni kat fb..







Wednesday, December 21, 2011

::.. Ber'prosperity' dgn Aisya Syafiyya ..::

Assalamualaikum.. morning..
lama tak menghapdate citer.. mood bz melanda dengan failing yang bertimbun2 + SKT.. Mood failing sbb nk masuk 2012 dah.. so azam tahun baru sama ni.. kemaskini semua data2 utk Prof.. Boss minta asingkan surat dia dr TImbalan dekan yang lama2.. katanya nnti dia senang nk cari dan tengok.. i folo jer.. tapi jenuh gak la.. membelek balik semua surat2 yang tidak berkenaan.. finally.. DONE!!

Ni mood nak citer ceriti.. heeee.. actually kemarin petang.. awin tingin nk mkn PROSPERITY.. mesej la en asben.. motif awin tanya.. sbb selalu en asben suka perli awin kata.. "amboiii makan sorangggg tak ajak pun.. sampai hatiiiii" sooo.. awin pun text la utk en asben tanya..

'DAH LUNCH??' kringggggg .
mesej masuk... from 01++++++ (harap maaf.. awin tak save nama kat en asben... muahahaha)

'TNGH LUNCH'... awin pun balas balik gtau..

"OOO.. BARU NAK AJAK MKN PROSPERITY.. ERMMM TAKPALA.. AJAK MARKA LAIN LAK LAAA..' send...

from 01++++++ 'ESOK LA.."

awin tak sempat nk reply lagi.. tup..tup.. masuk lagi mesej

from 01+++++ 'PETANG NI LA...'

dalam hati awin dok gelakkk.. aishh takdan nk reply.. dah msj lagi masuk.. apa la dia dok pikiaq ni.. takut awin makan dulu la tuu.. tak tunggu dia.. yapedaaaa..

'TAMO LAAA.. LA NI DH LAPAQ GEDIK.. TAK MKN DARI PAGI LAGI...' send....

from 01++++ 'MAKAN LA YG LAIN DULU, SAT LAGI PTG KITA P LA MAKAN 'PROPERTY''
dapat2 mesej ni... awin gelakkkk satu opis dengar olls... sampai nk jatuh kusi rasa.. klu u olls perasan.. apa benda.. gelak la bersama.. hehe.. so funny..

takat tu jer la.. story.. yg lain2 tu dah karut ja en asben ni merepek... biasa la gurau senda husb n wife.. moralnya.. awin mkn nasi lunch tu.. mlm baru kitaorg g mkn mc'd. Kemain jauh lagi p makan.. sampai keluar pulau lagi..




Masa g makan ni.. aisya ni tidur.. lena kusuk jaaaa... tapi tiba2 ada budak ni jerit.. teruih aisya terjaga.. tapi ok.. aisya tak merengek pun..


YG bawah ni gamabr aisya tngh lena.. tngh malam dah pun.. mama ja tak lena lagi dok layan MC2.. sambil2 tu sempat jer nk snap.. gila gatai tangan ni.. hehehe.. so wat???
Cute jer kan bila aisya ditemani anak gajah pampers ni...


Monday, December 19, 2011

::.. Celebration Birthday Boy ..::

EP BIRTHDAY MUHAMMAD QHALIF HEDZIR..
Semalam celebrate birthday boy ni... suka dia dpt kek ben10... hehehe... loike banyak2 yerrrr..

"Happy birthday EJ
, may become devout child that useful in parents and world and afterworld"

EJ memang sonok sangat bila mama dia buat birthday kat dia.. tingin nk potong kek.. dapat lak kek yang disukai.. lagi la dia suka berdoble2.. next year blh buat lagi ok.

kakak masak banyak jugak, LAKSA, BIHUN SINGAPORE, ROTI JALA, BUAH.. tapi mek awin tak leh mkn laksa.. so makan bihun ja + nasi bersama gulai ayam.



tediaaaa.. kek birthday boy.. awin cari jumpa gak ben10 ni.. nk beli kek yang biasa2 rasa macam tak sesuai lak ngn EJ.. kanak2.. so mood pun kanak2 la.. takkan org tua lakk..



antara menu yang dihidangkan..



anak dara yang sentiasa senyum, gelak.. suka sgt tgk anak mak menakan awin.. IRFAN tu main.. gelak bagai aisya.. gatai yerkkkk...



suka diaaaaaa... sonok sgt la tu dpt potong kek..





BFF... depa 2 ni berkepit ja.. tangkap gambar pun siap berpeluk2.. hehe..




yang ni mama angah a.k.a AWIN n papa roslan bagi dekat birthday boy..




mama ngn anak dara mama yang comei + kiut itu...




Sunday, December 18, 2011

::.. Penang Hill.. Here we C0me!! ..::



Assalamualaikum.. salam hujung minggu olls..
apa rancangan korang semua??mesti menarik2 kan?? ermmm..bercuti sakan hujung minggu ni...bnyk destinasi yang menarik... of corse PENANG adalah salah satunya... PESTA penang sedang berlangung sekarang ni.. mmoh kita ramai2 pergi.. hehe..



ni kisah awin n famly pergi menghabiskan sisa hujung minggu.. kami dah tak tau nk p mana.. mulanya en asben ajak g kl.. tapi awin rasa mcm selalu sgt pergi.. so.. next time laaa ok.. setelah berbincang dan berdebat.. akhirnya kami pilih utk pergi PENANG HILL...haiyo0o0 most to 6 yrs i tink...dah tak pergi ke sana...

mmg banyak perubahan kat bukit bendera ni... maju sghh...train pun dah laju.. mmg laju gila..mcm LRT tu haaaa.. dah tak terkedek2... direct ja sampai atas.. tak yah nk tukar2 train dah.. sep masa kan.. tiket pergi balik RM8. Budak2 RM4. Warga emas 55 thn ke atas RM4. Witout ic mahai ok.. RM30sorang...


teropong ni klu nk guna kena insert 50sen 2 keping.. so RM1 la... boleh la teropong tgk ke lautan penang tu haaa...


ni a//train baru tu... cantik kan.. moh lekaih sapa yang tak naik lagi..serbu ramai2..



kami sempat naik keta ala2 nk p golf tu.. bayar RM30dia bawa ronda sejauh 4km kedalam ,bikut bendera tu,,, nice,,...udara nyamannnn... tgk rumah2 lama.. best a..





Thursday, December 15, 2011

::.. International Food ..::

INTERNATIONAL FOOD IN SCHOOL OF PHARMACEUTICAL SCIENCES.

Masa student bgtau kata nk buat makan2 ni.. mmg awin sukaaaa.. sbb awin suka makanan arab ni.. sangatlah mengena citarasa awin.. sedappp ja rasa masuk mulut ni. Makanan yang disediakan terdapat dalam beberapa buah negara dan yang pasti salah satunya adalah MALAYSIA lah.. hehe.. yang lainnya YEMEN, PAKISTAN, IRAN, SAUDI ARABIA, INDONESIA.. banyak kan? ngeeeeeeeeeeeeeee.. like..like..like..


alamak terbalik la... hehe.. tapi nama makanan ni mmg agak pelik.. mesti BALA sapa yang makan.. hehehe.. no la.. joke jaaaa.. from INDONESIA. Bakso depa ni mmg terbaekkk n pedas menyenget2 gilosssss...
yg atas tu.. semua sedia maklum..laksa from M'SIA. yang bawahnya from YEMEN. Nama awin dh tak ingat la.. banyak sgt mknn nya,..


ni pun from YEMEN.. tak rasa pun sbb nmpk hat lain lagi menarik..



yg nie pun quite nice.. ubi yang dikorek isi dalam n d sumbatkan dgn nasi ala2 beriani gitu... memang menarik.. bukan ubi saja malah bawang dan terung pun d buat benda yang sama..



moral of d story dari makan memakan semua ni.. awin sangatlah kenyangnyaaaaaa.. pastu dah makan2.. kalut buat kerja utk acara pagi esk lak.. JATI.. Jalinan antara industri dan universiti if am not mistaken!.. lupa daaaa...



::.. Birthday My nephew ..::

EP BIRTHDAY QHALIF HEDZIR!!
15.12.11 hari ni genap usia EJ 8 tahun.. next year EJ dah standard 3..
Mama angah harap EJ dapat jadi anak yang soleh.. anak yang dituntut oleh AGAMA.. yang boleh menolong mama and papa EJ kelak.. sentiasa mendoakan kesejahteraan EJ.. Menjadi bijak pandai, jaga solat, jaga perilaku...
We LUV u much2 ... <3



NAMA PENUH : MUHAMMAD QHALIF HEDZIR
UMUR : 8 TAHUN
SEKOLAH : SEKOLAH MINDEN HEIGHT






B A GOOD BOY SAYANG!!!



Wednesday, December 14, 2011

::.. Kereta utk dijual ..::

Assalamualaikum semua..
Nak war2kan dekat sini.. pada sesiapa yang tengah mencari kancil.. dengan harga RM5K.. boleh hubungi saya.. alasan nak jual sebab kereta ni dah jarang guna.. ada kereta lain. Condition memang elok dan elok.. klu nak mai tengok pun boleh.. roger2 jaaa...





War2kanlah pada seluruh alam yaaaa... hehehe...




::.. Sotong masak kicap dan Lala Lemak ..::

Lately ni bnyk awin masukkan menu kan.. pasan tak?? awin pasan sgt... tu la.. awin ni mood pasang surut klu nk hapdate masak memasak ni... kena angin tu menggila.. ampa tak yah dok mengata ok.. ni nmnya... peel semula jadi... so.. yg nie la makan malam kami.. asik2 ikan... asik2 ayam.. asik2 daging.. so kali ni menu terus out dari biasa.. SIPUT LALA bertemu SOTONG..


ni en asben punya minat...




ini mek awin punya minat... sedappppppp sangattttttt mkn ngn nasi panas2... tak caya ampa try la buat..




::.. Tinggal Kenangan ..::


AL-FATIHAH

"DARI DIA KITA DATANG, KEPADA DIA JUGA KITA KEMBALI"

Hilang seorang lagi insan di atas muka bumi ini utk pergi menghadap ilahi.. menghadap penciptanya.. apa yang tinggal hanyalah KENANGAN.
Yang pasti.. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kukuh atau berlindung di balik teknologi kedoktoran yang canggih serta ratusan doktor terbaik yang ada di muka bumi ini.

Sabda Rasulullah SAW: “Sakaratul maut itu sakitnya sama dengan tusukan tiga ratus pedang” (HR Tirmidzi)
- dengar pun kita sudah takut apatah lagi kita hendak menghadapinya.. Nauzubillah..

Rasulullah bersabda, “Perbanyaklah mengingat penghancur segala kesenangan yaitu Al-Maut (kematian)” (HR Tarmidzi, hasan). Karena apabila kematian telah datang pada seseorang maka akan hilang segala kenikmatan yang dia rasakan. Dan pasti kematian akan datang kepada siapapun orangnya, kecil atau besar, tua atau muda, laki-laki atau wanita, alim ataupun jahil.

Barang siapa yang dijauhkan dari api neraka kemudian dimasukkan ke dalam surga, maka dia telah mendapat kemenangan, dan kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang menipu.” - ini yang kita cari.. tapi adakah kita sedar atau tidak... kita telah melebihkan duniawi.. Nauzubillah.. kerna kita manusia tidak nampak akan kenikmatan syurga yang pasti.. Awin percaya jika syurga itu dapat kita merasakan tatkala kita hidup pasti semua umatNYA berlumba-lumba utk mendapatkannya sama seperti mereka menghambat keduniaan yang menipu. Waallahualam..

Rasulullah bersabda, “Bukan kemiskinan yang aku khawatirkan menimpa kalian, akan tetapi yang aku takutkan apabila dunia itu dibukakan untuk kalian, lalu kalian berlomba-lomba mencari dunia sebagaimana orang-orang sebelum kalian berlomba mencarinya, maka dunia tersebut akan menghancurkan kalian sebagaimana dunia telah menghancurkan orang sebelum kalian.” (HR Bukhari Muslim).

Firman Allah, “Wahai orang-orang yang beriman janganlah harta-harta dan anak-anak kalian membuat kalian lupa dari berdzikir kepada Allah, barang siapa yang berbuat demikian maka dia termasuk orang yang merugi.” Berdzikir disini merupakan setiap ucapan dan perbuatan yang mendekatkan diri kepada Allah.

Utk Allahyarham En Abdul Malik Che Rose... semoga ditempatkan di kalangan org2 yang beriman dan diampuni segala dosa2 dan segala amalan didunia diterima olehNYA.
Moga tenang di peraduan abadi.. moga cintaNYA sentiasa dekat padamu.. kasihNYA sentiasa memayungimu.. moga kau antara insan yang terpilih untuk sentiasa di syurgaNYA.. Damailah kau di sana.. dimana kami jua pasti akan ke sana suatu hari nanti yang kami sendiri tidak tahu bila tiba masanya...




Semoga kita yang masih hidup dapat selalu dikurniai hidayah-Nya, berada dalam jalan yang benar, selalu istiqomah dalam keimanan, dan termasuk umat yang dimudahkan-Nya, selama hidup di dunia, di akhir hidup, ketika sakaratul maut, di alam barzakh, di Padang Mahsyar, di jembatan jembatan Sirath-al mustaqim, dan seterusnya.
Allahumma Amin.

AL-FATIHAH





Thursday, December 8, 2011

::.. Age - 3 day ..::


Saya tngh keboringan tahap cipan.. setelah bertungkus lumus mata ni membelek SKT... rabakkkk mata ni memandang SKT ok... cemuihhhhh ..
paling tk esk cek kena siapkan SKT.. sabtu dan ahad dah ada kursus kat TANJUNG BUNGAH RESORT.. adussss.. mama nk kena tinggal buah hati kesayangan laaaa... jenuh mama dok kena pump.. ermmm... apakan daya.. kena la juga kan...

dalam dok rabak2 ni.. belek2 la hp..t ertgk video ni.. video masa aisya baru d lahirkan.. baru berusia 3 hari masa ni.. comeyyy sgttt anak mama ni.. chinese look kan?? kan?? semua nurse kat situ tanya.. bapa dia ni cina ka?? hehehe.. gelak awin dgr nurse2 ni cakap.. mana taknya.. bila depa tgk papa aisya.. mmg la akan kata cina.. so tak heran sgt la.. mama aisya confirm2 la melayu tulen mukanya..


video



so cute... memory yg sgt indah utk mama and papa..dan mengeratkan lagi kasih sayang mama and papa dgn kehadiran aisya tika dan saat ni.. harap2 apa yang ada sekarang akan terus kekal selamanya..





Wednesday, December 7, 2011

::.. Thankful ..::



"THANKFUL!!!"
itulah ungkapan yg awin rasa sesuai buat masa sekarang ni.. aisya most to 6 month.. next week ja.. dan awin juga semakin hampir pada fasa pertama dalam menyusu badan kepada anak dara sorang ni.. p checkup kat kinik.. semua nurse dah kenai awin.. nurse2 kat sana mmg good.. selalu sapot awin dalam BF kan aisya.. apa yang penting dalam BF kan bb ni ialah disiplin.. apa yg awin kata disiplin ialah every 2-3 hrs kena pump.. stgh org amalkan pump tghr waktu lunch.. mmg blh tapi kuantitinya akan mkn berkurang.. tidak pula klu kita pump every 2-3hrs.. hasilnya akan bertambah dari masa ke semasa.. belajar utk kosongkan cik B.. klu blh buatlah teknik PP.. insyaALLAH hasilnya sangatlah memuaskan hati.. awin tak pernah putus2 utk berdoa agar tuhan sentiasa murahkan rezeki awin utk terus menyusu aisya.. dan doa awin agar awin mampu bertahan sehingga usia aisya 2 tahun jika diizinkan. kwan2 doakanlah sama utk awin ok.. sayang ampa semua gila2.. sebaris doa ampa utk awin.. moga ALLAH murahkan lagi rezeki buat ampa semua.. amin.

Sesetengah org cakap.. org yg fully BF ni saja nak menunjuk... menunjuk apa entah ler.. awin tak rasa plak nk menunjuk tapi awin cukup bangga klu ramai kawan2 yg blh fully BF.. sbb bnyk kelebihannya.. tapi awin juga faham yang tak semua org boleh.. dan tak pula awin nk kondem org tu.. pada awin.. itu hak masing2.. dalam apa jua bentuk sekalipun.. awin pasti kita semua mau yang terbaik utk anak2 kita.. dan jangan lah kita nk kondem org tu mcm tu.. dan org ni macam ni.. sangat lah buruk perangainya.. dan tidak d sukai oleh ALLAH.. INGATLAH!!!

jadual pump awin kadang2 tersasar jugak dek kebizian yang melanda.. tapi tak selalu.. hnya kadang2 jaaa... selalu every 2-3hrs awin akan pump.. utk hari ni awin dpt hasil macam biasa.. sebab awin pernah dpt 4 btl 1 hari.. mgkin rezeki hr ni bnyk ni ja.. so tak leh nk frust ka apa ka.. mgkin juga berpuasa.. wallahualam..



awin ambik gambar ni sebab awin rasa fasa pertama awin semakin hampir dan awin bangga dengan hasil nya walau 6 bulan telah berlalu... masih sama dan tetap sama malah bertambah.. THANKFUL!!!




::.. Menu 4 Iftar ..::



Alhamdulillah.. masih d beri kekuatan utk menunaikan perkara2 sunnah bagi menampung bekalan dan memohon agar ianya dapat diterima..
Awin dapat 3 hari dah puasa.. hajat di hati nak sambung hingga ke kamis.. InsyaALLAH dgn kekuatan yang sedikit ini rasanya masih mampu menunaikannya dgn izin ALLAH..
Awin tak tau nk masak apa actually.. tapi kaki ni pergi jugak ke pasar malam taman tun.. jenguk2 kot dpt idea nk mkn apa.. at last.. dapat idea nk goreng mee.. tapi still masak nasi.. buat ikan bilis tumis kering.. ngn bayam.. mee goreng dan hot dog roll cheese.. memang menarik jugak la.. en asben balik dari gym tgk awin dok mkn rancak.. dia pun sama naik jugak makan.. at last dia nnti lena kat sofa.. pastu kelam kabut la bangun nk mandi n solat.. iskh3... pastu dia nnti cakap .. 'mama la ni.. masak bg pa tergoda.. ni dah ngantuk..' mama jugak salahhhh.. boleh ka mcm tu??? iskh.. mau kena ini monster..



mee goreng mek awin.. dalam koli lagi ni.. hahahaha...



hat nie.. mmg pebret seisi rumah.. dari mamanya.. papanya.. haikalnya.. sikit hari aisya lak..





::.. Iftar ..::


Assalamualaikum... hepy wednesday..
selamat berposa kepada yang berposa.. awin hari ni dah hari ke3.. dengan harapan nk sambung sampai esok.. tak tau lah boleh ke idak ni... hhehehe..

jom nk citer hal iftar semalam..
keteringinan nk mkn lempeng nyok bersama kari sebenarnya.. tapi ntah mcm mn.. bila balik kari dah jadi sardin.. hahahaha... nmpk sardin.. otomatik tertukar menu lak.. blh ka lagu tu.. blh ja.. bkn org lain nk makan.. diri sendiri ja kan.. so.. bedalll jerrrr... hehehe.. smlm awin masak lempeng nyok + sardin + sup pucuk + ikan goreng bersama Air lemon lime
tapi awin hnya snap lempeng nyok jer la.. yg lain tak sempat.. sbb simple jer pun masaknya..
awin rasa lempeng ni paling senang n mudah utk d buat. petik jari jaaaa... cececece...



hari ni hntr aisya gurl p nursery berbekal kan moi.. yeehaaakkk.. anak mama dah mkn moi.. smlm awin dah buat.. saja bg test.. sedapppp... cece.. diri sndiri ngaku lak.. choiiii.. awin boh ayam + ikan bilis bland + bawang putih bland. nk boh carot tapi lupa beli.. so hr ni pulak la masak boh carot.. so secara rasmi nya juga.. awin dah rasmi slow cooker yang awin beli khas utk buat moi aisya.. sbb bila masak atas periuk ni.. kena selalu menjengah.. so utk elak moi aisya selalu hangit.. awin pun decide beli slow cooker lagi better dan selamat.. tak pyh risau dok kena p kacau nnti.. slow cooker ni senang bnykkk... boh semua bahan lepas tu biar ja sampai dia masak sendiri.. ermm.. ringankan beban yg dok ada ni..

Description
  • Capacity: 5.0 Liters
  • Multi Purpose Automatic Slow Cooker
  • Simple & Elegant Design- Stainless Steel Outer Casing
  • Low, High & Auto Settings
  • Removable Ceramic Inner Round Bowl- Brown Colour
  • Esy Cleaning & Maintenance
  • Cook & Keep Warm for Various Food
  • Suitable for All Occasions
Awin baca dia punya description tuh yang menarik.. bnyk kemudahan.. even aisya dah besar jugak nnti blh masak sup dlm periuk ni.. mmg khas utk aisya sampai la aisya besar nnti..

apa lak menu utk hari ni?? ermmm.. tak pikir lagi.. mgkjn sat lagi kot mood cari menu.. quite bz today..




Tuesday, December 6, 2011

::.. My Tortilla ..::

N3 di tengah malam lagi.. taraaaaaaa... mengidam nk mkn TORTILLA.. and finaly awin dpt jugak buat utk berbuka tadi.. tak d nafikan mmg sedap resepi ni.. nmpk resepi mcm bnyk n susah.. tapi bila kita dah buat.. ianya sangat lah senang.. dan awin rasa.. bila2 boleh buat lagi ni... awin suggest juga utk semua mentry resepi ni.. roti tortilla blh dapat di TESCO XTRA.. belambakkkkk geng.... hahahaha.. lagi awin buat MASAK LEMAK CILI PADI AYAM + OMELLETE + AIR SOYA.. memang mabelosooo..


    Bahan-bahan:
  • 150gm Keju Cheddar (disagat besar)
  • ½ biji Bawang Besar (dihiris halus)
  • 5 biji Buah Zaitun Hitam (dihiris)
  • 3 Keping Roti Tortilla (dipanaskan sehingga garing)
  • Bahan-bahan Ayam:
  • ½ keping Dada Ayam (dihiris)
  • 1 sudu kecil Serbuk Paprika
  • Garam dan Lada
  • Bahan-bahan Tumisan Lada Benggala:
  • ¼ biji Lada Benggala Merah (dihiris halus)
  • ¼ biji Lada Benggala Hijau (dihiris halus)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Avocado (didadukan)
  • 1 sudu kecil Jus Lemon
  • 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Tomato Ceri
  • 1 Bunga Daun Ketumbar
  • 1 biji Tomato (didadukan)
  • 10gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
  • 1 sudu kecil Jus Limau Kasturi
  • Garam dan Lada
  • ½ Cawan Krim Masakan
  • 1 sudu besar Jus Lemon
    Cara Penyediaan Ayam:
  • Perapkan ayam dengan serbuk paprika, garam dan lada.
  • Masakkan ayam di dalam kuali ‘Grill’ sehingga masak.
    Cara-cara penyediaan Tumisan Lada Benggala:
  • Tumiskan lada benggala hijau dan merah di kuali yang panas sehingga masak dah tidak hilang warna.
  • Ubah suai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Guacomole:
  • Kacaukan avocado yang didadukan bersama dan jus lemon.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Salsa Tomato:
  • Campurkan tomato dan daun ketumbar.
  • Masukkan jus limau kasturi dan kacau sehingga sebati.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara penyediaan Krim Masam:
  • Kacau krim masakan dengan jus lemon sehingga krim menjadi pekat.
    Susunan Hidangan:
  • Letakkan sekeping roti tortilla di dalam kuali leper dengan api yang kecil.
  • Taburkan 2 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk guacamole dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk lada benggala merah dan hijau dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk salsa tomato dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk buah zaitun dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk bawang besar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk ayam dengan rata.
  • Tutupkan dengan 3 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Letakkan roti tortilla di atas.
  • Ulang proses 2 hingga 10 sekali lagi.
  • Letakkan roti tortilla di atas dan masukkan kedalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga keju di dalam cair dan roti tortilla menjadi garing.
  • Potong kepada 6 bahagian, hidangkan 3 keping di atas pinggan dengan buah tomato ceri dan bunga daun ketumbar sebagai hiasan.
  • Letakkan krim masam di mangkuk pencecah.

SELAMAT MENCUBA!!!

Monday, December 5, 2011

::.. Anak dara yang gatai ..::

Salam Monday blues peps..
Hari ni awin cuti.. awin ambik EL, ntah kenapa semalaman awin tak dpt tidoq.. nk kata anak dara buat hal.. tak pula.. dia awai lagi dh lena.. tp mata awin ja tak ngantuk... jenuh dah berguling2 atas katil tapi ttp tak lena.. tgk tv la.. main fb la.. mcm2 buat.. last sekali pkl 4 kot baru lena.. iskh... tapi bgs jugak cuti.. sbb weekends hr tu penuh xtvt.. kain baju banyak nk basuh.. rumah langsung tak berkemas.. so awin decide EL ja.. blh kemas rumah.. basuh baju..
Awin juga ambik berkat utk posa pada hari ini bersamaan 9 muharam dan insyaALLAH esk juga..

"puasa yang paling afdhal setelah puasa di bulan Ramadhan adalah puasa di bulan Muharram. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan Muharram"

"Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari ‘Asyura (hari yang ke sepuluh) sahaja di bulan Muharram, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke sembilannya."

"
Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya:

وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ

“Adapun puasa di hari ‘Asyura, aku memohon kepada Allah agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim, 6/55, no. 1976)"

Marilah beramai2 kita mengambil berkat yang sedikit ini.. insyaALLAH moga ALLAH menerima apa yang telah kita lakukan.. amin.

Tapi apa la menu berbuka hari ni yang menarik perhatian kan?? ermmm... rasa2nya dpt mkn yg simple mimple pun sodap ni.. tadi my sis suggest asam pedas ikan pari bersama sambal tumis udang.. quite menarik.. tapi en asben tak mkn pedas.. klu buat semua tu.. awin sorang yg hadap.. mcm tak best plak kan.. klu awin buat jugak.. awin kena prepare la 1 menu sup utk en asben.. kira orait jugak tu.. so sat lagi blh p market batu lancang p cari ikan pari.. aduiiiii dan-dan air liuq dok meleleh dah ni... ermmm.. mabeloso sggh laaaa.. takpun awin plan nk buat masak lemak cili padi ayam ka.. udang ka.. sedap gak.. pastu sayur bayam.. lama tak buat ni.. ermm.. best2..

tutup la citer sai mkn2 ni.. dok leriuq jaaa.. posa2 ni mmg a.. citer apa pun sodap..
sejak kelmarin anak dara ni mama dah bg dia mkn solid food.. dah stat beli biskut kat dia.. RICE RUSK.. perisa carot.. aisya mcm suka ja... mesti habis.. papa kata bentuk biskut tu macam papan org dok main kat ombak tu... gelak ngekek dia.. hehe.. suka sgt la tu.. sempat buat video aisya mkn biskut tu.. baru dok belajar2.. sikit hari terer la tu..




video


suka bebenor anak dara ni... gatai ja rupanyaaa.. mcm tu la aisya klu gelak.. mmg hepy go lucky dia.. acan sikit ja... gelak bagai.. papa kata.. gelak tuh la yg buat papa tak leh p mana... asik dok terbayang jaaaa aisya dok gelak.. sat-sat tingat.. mcm mn papa nk p jauh2 ni?? hahaha...




::.. Ombak Rindu ..::

N3 d tengah pagi buta... 2.44am... fuhhh gilaaa mata blh x ngantujk lagi nie.. apa kehelnyeeeee komeee... entah le..
tajuk pun skema.. sabor jer laaa.. sbb penangan ombak rindu la ni.. yaaa awin dh p tgk ok citer.. 4 star awin bg.. p dating ngn en asben berdua.. hhee..

weekends xtvt ada kenduri,, tgk wyg,, jln2... ronda2 sesi menghabiskan apa yg ada... pengsannnn lepas niiiii..







dh upload gambaq tiba2 takda idea lak nk corat corettt..




My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum.. Lama kan awin tak hapdate citer.. ehhh tak la lama sampai berbulan2.. cuma tak hari2.. hehehe.. mood bz + bercuti...

nk hapdte macam2 citer niii... pergi ke kulim.. pergi merongeng.. pergi makan2.. pergi menghabiskan apa yg patut...

if tak silap.. sabtu kitaorg g kulim.. ronda2 area sana then terus g juru.. sebab en asben nk tgk SETAHUN BUDI SEGUNUNG INTAN MENGENAG AHMAD JAIS. Gila klasik en asben awin ni.. muahahha.. dia memang peminat lagu2 asli ni.. klu silap hr bulan.. ada lagu yg tersentuh n buatkan en asben terkenangkan allahyarham ayahnya.. pasti air mata mengalir.. sangat puitis kan??? kan?? hehe... nmpk ja cam brutal.. tapi dlm hati ada taman!!!

Hari ahadnya... kitaorg g 1st AVENUE.. awin nk cari henbeg ngn kasut.. lama rasa tk beli.. tapi last2 dpt kasut ja.. henbeg tak da pun.. bukan takda.. ada yg berkenan di hati.. tapi harga gua tak leh blah laaaaa... gila mahaiiiii u.. gaji i tak bnyk mn pun... hehe... bersoping la mengukur d badan sendiri tapi tidak d badan org lain okey!!! mlmnya kami g lepak padang kota.. g mkn kat medan selera beramai2 ngn en asben famly..

isninnya pulak.. kitaorg g jalan kat camble street... sebab nk p mkn kat hamediyah.. so sambil2 tu ronda2 la kat sana.. mencuci mata.. sempat jugak la sambaq 2-3 baju kat situ.. harga dia morahhh.. tu yg ambil.. klu mahai.. ku pandang ajer laaaa.. hahahaha..




yg gambar atas ni kes p mkn mee udang kat sg dua..
dah lama tak p mkn sana.. femes tempat ni.. titi timbul... awin mood diet.. so tak mkn bnyk mn pun.. sekadar melepaskan lapaq.. :) tak sangka sebenrnya.. igt tak sblm ni awin pernah sebut nk diet.. tapi cakap mesjid punya.. tak menjadi langsung diet awin tu.. mmg susah amat nk kontrol mkn ni.. iskh.. semua nmpk sedappp.. tapi lately niiii.. awin dpt controllll laaaaa ollssss... bangga rasanya.. dh mula semat dlm hati tak nak mkn nasi yg terlampau2... mkn sekadar perlu aje.. utk kelmarin awin berjaya control diri... pagi mkn bihun.. lunch ambik sayur.. mlm pun mkn sup sayur... werghhh walaupun smlm awin masak ayam kat en asben.. tapi awin berjaya menahan nafsu ituuuu... hope berlarutan laaaaa mood diet niiii..



yg gambar atas ni pulak.. gambar berjimba ke padang kota...



yg ni lak... gambar sblm ke 1st avenue..



dok mereka2 ngn aisya msa niii..

hehe... gatai tangan jadi mcm ni laaaa..


sayang anak mama kaw2 punyaaaa... sapa pun tak leh lwannnnn!!!



Upload semalam lagi dah.. tapi awin terlena ngn aisya masa dok menyusu diaaa... so bersambung la ke hari ni utk update.. pagi tadi bz ngn taklimat segala bagai... ermmm.. ok la.. boleh laaa..
kuar lunch pun lambat dah tadi.. pkl 1 baru dok tok tek tok tek... org lain dah kemana2 jaaa.. ermm.. so sempat ronda sat ja kat jusco pun... then p mkn.. then masuk opis..

baru2 ni hari rabu.. awin n asben pergi ke G hotel... dinner buffet.. sblm ni rajin p evergreen.. dh lama tak kesana.. G Hotel ni mkn sedap sgt.. sama level ngn evergreen.. mmg best la.. pilihan bnyk sampai tk tau nk mkn apa.. kenyang mmg la kenyang.. termonyeh2..


ni antara ruang di G Hotel.. tak sempat nk snap sgt sebab suap aisya gurl mkn.. dia pun sama naik nk mkn.. mujur la ada kek2.. moi.. n buah2.. blh jugak aisya ni merasa..






aisya dah kenyang,, n mengantuk dah.. nk main pun dah takda mood masa ni..



papa klu dpt mkn... memang dasat.. lupa seketika.. iskh3...





~AISYA .... LAPTOP... ~


Yg nie kes semalam.. boring sambil tunggu papa blk nk mkn... aisya mmg 'be-at' klu dok bergolek atas katil.. suka mcm2 pesyen.. kalih sana kalih sini.. niarap sana.. niarap sini.. pusing sana.. pusing sini.. 360 darjah jgn ckp a.. mmg pass!!!!! mula2 dia dok elok lagi.. dok main elephant dia.. pastu.......




tediaaaaaa.... cer tgk apa aisya dah kacau mama dia?? dia pun cbuk nk pesbok!!!!... sikit2 dia mai himpit mama.. n last... dia depan2 laptop.. sonok kot tgk color2 kat screen ni..

anak IT la sangatttt... hehehe.. mama sempat boh gambar ni kat fb..







Assalamualaikum.. morning..
lama tak menghapdate citer.. mood bz melanda dengan failing yang bertimbun2 + SKT.. Mood failing sbb nk masuk 2012 dah.. so azam tahun baru sama ni.. kemaskini semua data2 utk Prof.. Boss minta asingkan surat dia dr TImbalan dekan yang lama2.. katanya nnti dia senang nk cari dan tengok.. i folo jer.. tapi jenuh gak la.. membelek balik semua surat2 yang tidak berkenaan.. finally.. DONE!!

Ni mood nak citer ceriti.. heeee.. actually kemarin petang.. awin tingin nk mkn PROSPERITY.. mesej la en asben.. motif awin tanya.. sbb selalu en asben suka perli awin kata.. "amboiii makan sorangggg tak ajak pun.. sampai hatiiiii" sooo.. awin pun text la utk en asben tanya..

'DAH LUNCH??' kringggggg .
mesej masuk... from 01++++++ (harap maaf.. awin tak save nama kat en asben... muahahaha)

'TNGH LUNCH'... awin pun balas balik gtau..

"OOO.. BARU NAK AJAK MKN PROSPERITY.. ERMMM TAKPALA.. AJAK MARKA LAIN LAK LAAA..' send...

from 01++++++ 'ESOK LA.."

awin tak sempat nk reply lagi.. tup..tup.. masuk lagi mesej

from 01+++++ 'PETANG NI LA...'

dalam hati awin dok gelakkk.. aishh takdan nk reply.. dah msj lagi masuk.. apa la dia dok pikiaq ni.. takut awin makan dulu la tuu.. tak tunggu dia.. yapedaaaa..

'TAMO LAAA.. LA NI DH LAPAQ GEDIK.. TAK MKN DARI PAGI LAGI...' send....

from 01++++ 'MAKAN LA YG LAIN DULU, SAT LAGI PTG KITA P LA MAKAN 'PROPERTY''
dapat2 mesej ni... awin gelakkkk satu opis dengar olls... sampai nk jatuh kusi rasa.. klu u olls perasan.. apa benda.. gelak la bersama.. hehe.. so funny..

takat tu jer la.. story.. yg lain2 tu dah karut ja en asben ni merepek... biasa la gurau senda husb n wife.. moralnya.. awin mkn nasi lunch tu.. mlm baru kitaorg g mkn mc'd. Kemain jauh lagi p makan.. sampai keluar pulau lagi..




Masa g makan ni.. aisya ni tidur.. lena kusuk jaaaa... tapi tiba2 ada budak ni jerit.. teruih aisya terjaga.. tapi ok.. aisya tak merengek pun..


YG bawah ni gamabr aisya tngh lena.. tngh malam dah pun.. mama ja tak lena lagi dok layan MC2.. sambil2 tu sempat jer nk snap.. gila gatai tangan ni.. hehehe.. so wat???
Cute jer kan bila aisya ditemani anak gajah pampers ni...


EP BIRTHDAY MUHAMMAD QHALIF HEDZIR..
Semalam celebrate birthday boy ni... suka dia dpt kek ben10... hehehe... loike banyak2 yerrrr..

"Happy birthday EJ
, may become devout child that useful in parents and world and afterworld"

EJ memang sonok sangat bila mama dia buat birthday kat dia.. tingin nk potong kek.. dapat lak kek yang disukai.. lagi la dia suka berdoble2.. next year blh buat lagi ok.

kakak masak banyak jugak, LAKSA, BIHUN SINGAPORE, ROTI JALA, BUAH.. tapi mek awin tak leh mkn laksa.. so makan bihun ja + nasi bersama gulai ayam.



tediaaaa.. kek birthday boy.. awin cari jumpa gak ben10 ni.. nk beli kek yang biasa2 rasa macam tak sesuai lak ngn EJ.. kanak2.. so mood pun kanak2 la.. takkan org tua lakk..



antara menu yang dihidangkan..



anak dara yang sentiasa senyum, gelak.. suka sgt tgk anak mak menakan awin.. IRFAN tu main.. gelak bagai aisya.. gatai yerkkkk...



suka diaaaaaa... sonok sgt la tu dpt potong kek..





BFF... depa 2 ni berkepit ja.. tangkap gambar pun siap berpeluk2.. hehe..




yang ni mama angah a.k.a AWIN n papa roslan bagi dekat birthday boy..




mama ngn anak dara mama yang comei + kiut itu...






Assalamualaikum.. salam hujung minggu olls..
apa rancangan korang semua??mesti menarik2 kan?? ermmm..bercuti sakan hujung minggu ni...bnyk destinasi yang menarik... of corse PENANG adalah salah satunya... PESTA penang sedang berlangung sekarang ni.. mmoh kita ramai2 pergi.. hehe..



ni kisah awin n famly pergi menghabiskan sisa hujung minggu.. kami dah tak tau nk p mana.. mulanya en asben ajak g kl.. tapi awin rasa mcm selalu sgt pergi.. so.. next time laaa ok.. setelah berbincang dan berdebat.. akhirnya kami pilih utk pergi PENANG HILL...haiyo0o0 most to 6 yrs i tink...dah tak pergi ke sana...

mmg banyak perubahan kat bukit bendera ni... maju sghh...train pun dah laju.. mmg laju gila..mcm LRT tu haaaa.. dah tak terkedek2... direct ja sampai atas.. tak yah nk tukar2 train dah.. sep masa kan.. tiket pergi balik RM8. Budak2 RM4. Warga emas 55 thn ke atas RM4. Witout ic mahai ok.. RM30sorang...


teropong ni klu nk guna kena insert 50sen 2 keping.. so RM1 la... boleh la teropong tgk ke lautan penang tu haaa...


ni a//train baru tu... cantik kan.. moh lekaih sapa yang tak naik lagi..serbu ramai2..



kami sempat naik keta ala2 nk p golf tu.. bayar RM30dia bawa ronda sejauh 4km kedalam ,bikut bendera tu,,, nice,,...udara nyamannnn... tgk rumah2 lama.. best a..





INTERNATIONAL FOOD IN SCHOOL OF PHARMACEUTICAL SCIENCES.

Masa student bgtau kata nk buat makan2 ni.. mmg awin sukaaaa.. sbb awin suka makanan arab ni.. sangatlah mengena citarasa awin.. sedappp ja rasa masuk mulut ni. Makanan yang disediakan terdapat dalam beberapa buah negara dan yang pasti salah satunya adalah MALAYSIA lah.. hehe.. yang lainnya YEMEN, PAKISTAN, IRAN, SAUDI ARABIA, INDONESIA.. banyak kan? ngeeeeeeeeeeeeeee.. like..like..like..


alamak terbalik la... hehe.. tapi nama makanan ni mmg agak pelik.. mesti BALA sapa yang makan.. hehehe.. no la.. joke jaaaa.. from INDONESIA. Bakso depa ni mmg terbaekkk n pedas menyenget2 gilosssss...
yg atas tu.. semua sedia maklum..laksa from M'SIA. yang bawahnya from YEMEN. Nama awin dh tak ingat la.. banyak sgt mknn nya,..


ni pun from YEMEN.. tak rasa pun sbb nmpk hat lain lagi menarik..



yg nie pun quite nice.. ubi yang dikorek isi dalam n d sumbatkan dgn nasi ala2 beriani gitu... memang menarik.. bukan ubi saja malah bawang dan terung pun d buat benda yang sama..



moral of d story dari makan memakan semua ni.. awin sangatlah kenyangnyaaaaaa.. pastu dah makan2.. kalut buat kerja utk acara pagi esk lak.. JATI.. Jalinan antara industri dan universiti if am not mistaken!.. lupa daaaa...



EP BIRTHDAY QHALIF HEDZIR!!
15.12.11 hari ni genap usia EJ 8 tahun.. next year EJ dah standard 3..
Mama angah harap EJ dapat jadi anak yang soleh.. anak yang dituntut oleh AGAMA.. yang boleh menolong mama and papa EJ kelak.. sentiasa mendoakan kesejahteraan EJ.. Menjadi bijak pandai, jaga solat, jaga perilaku...
We LUV u much2 ... <3



NAMA PENUH : MUHAMMAD QHALIF HEDZIR
UMUR : 8 TAHUN
SEKOLAH : SEKOLAH MINDEN HEIGHT






B A GOOD BOY SAYANG!!!



Assalamualaikum semua..
Nak war2kan dekat sini.. pada sesiapa yang tengah mencari kancil.. dengan harga RM5K.. boleh hubungi saya.. alasan nak jual sebab kereta ni dah jarang guna.. ada kereta lain. Condition memang elok dan elok.. klu nak mai tengok pun boleh.. roger2 jaaa...





War2kanlah pada seluruh alam yaaaa... hehehe...




Lately ni bnyk awin masukkan menu kan.. pasan tak?? awin pasan sgt... tu la.. awin ni mood pasang surut klu nk hapdate masak memasak ni... kena angin tu menggila.. ampa tak yah dok mengata ok.. ni nmnya... peel semula jadi... so.. yg nie la makan malam kami.. asik2 ikan... asik2 ayam.. asik2 daging.. so kali ni menu terus out dari biasa.. SIPUT LALA bertemu SOTONG..


ni en asben punya minat...




ini mek awin punya minat... sedappppppp sangattttttt mkn ngn nasi panas2... tak caya ampa try la buat..





AL-FATIHAH

"DARI DIA KITA DATANG, KEPADA DIA JUGA KITA KEMBALI"

Hilang seorang lagi insan di atas muka bumi ini utk pergi menghadap ilahi.. menghadap penciptanya.. apa yang tinggal hanyalah KENANGAN.
Yang pasti.. Kematian akan mengejar siapapun meskipun ia berlindung di balik benteng yang kukuh atau berlindung di balik teknologi kedoktoran yang canggih serta ratusan doktor terbaik yang ada di muka bumi ini.

Sabda Rasulullah SAW: “Sakaratul maut itu sakitnya sama dengan tusukan tiga ratus pedang” (HR Tirmidzi)
- dengar pun kita sudah takut apatah lagi kita hendak menghadapinya.. Nauzubillah..

Rasulullah bersabda, “Perbanyaklah mengingat penghancur segala kesenangan yaitu Al-Maut (kematian)” (HR Tarmidzi, hasan). Karena apabila kematian telah datang pada seseorang maka akan hilang segala kenikmatan yang dia rasakan. Dan pasti kematian akan datang kepada siapapun orangnya, kecil atau besar, tua atau muda, laki-laki atau wanita, alim ataupun jahil.

Barang siapa yang dijauhkan dari api neraka kemudian dimasukkan ke dalam surga, maka dia telah mendapat kemenangan, dan kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang menipu.” - ini yang kita cari.. tapi adakah kita sedar atau tidak... kita telah melebihkan duniawi.. Nauzubillah.. kerna kita manusia tidak nampak akan kenikmatan syurga yang pasti.. Awin percaya jika syurga itu dapat kita merasakan tatkala kita hidup pasti semua umatNYA berlumba-lumba utk mendapatkannya sama seperti mereka menghambat keduniaan yang menipu. Waallahualam..

Rasulullah bersabda, “Bukan kemiskinan yang aku khawatirkan menimpa kalian, akan tetapi yang aku takutkan apabila dunia itu dibukakan untuk kalian, lalu kalian berlomba-lomba mencari dunia sebagaimana orang-orang sebelum kalian berlomba mencarinya, maka dunia tersebut akan menghancurkan kalian sebagaimana dunia telah menghancurkan orang sebelum kalian.” (HR Bukhari Muslim).

Firman Allah, “Wahai orang-orang yang beriman janganlah harta-harta dan anak-anak kalian membuat kalian lupa dari berdzikir kepada Allah, barang siapa yang berbuat demikian maka dia termasuk orang yang merugi.” Berdzikir disini merupakan setiap ucapan dan perbuatan yang mendekatkan diri kepada Allah.

Utk Allahyarham En Abdul Malik Che Rose... semoga ditempatkan di kalangan org2 yang beriman dan diampuni segala dosa2 dan segala amalan didunia diterima olehNYA.
Moga tenang di peraduan abadi.. moga cintaNYA sentiasa dekat padamu.. kasihNYA sentiasa memayungimu.. moga kau antara insan yang terpilih untuk sentiasa di syurgaNYA.. Damailah kau di sana.. dimana kami jua pasti akan ke sana suatu hari nanti yang kami sendiri tidak tahu bila tiba masanya...




Semoga kita yang masih hidup dapat selalu dikurniai hidayah-Nya, berada dalam jalan yang benar, selalu istiqomah dalam keimanan, dan termasuk umat yang dimudahkan-Nya, selama hidup di dunia, di akhir hidup, ketika sakaratul maut, di alam barzakh, di Padang Mahsyar, di jembatan jembatan Sirath-al mustaqim, dan seterusnya.
Allahumma Amin.

AL-FATIHAH






Saya tngh keboringan tahap cipan.. setelah bertungkus lumus mata ni membelek SKT... rabakkkk mata ni memandang SKT ok... cemuihhhhh ..
paling tk esk cek kena siapkan SKT.. sabtu dan ahad dah ada kursus kat TANJUNG BUNGAH RESORT.. adussss.. mama nk kena tinggal buah hati kesayangan laaaa... jenuh mama dok kena pump.. ermmm... apakan daya.. kena la juga kan...

dalam dok rabak2 ni.. belek2 la hp..t ertgk video ni.. video masa aisya baru d lahirkan.. baru berusia 3 hari masa ni.. comeyyy sgttt anak mama ni.. chinese look kan?? kan?? semua nurse kat situ tanya.. bapa dia ni cina ka?? hehehe.. gelak awin dgr nurse2 ni cakap.. mana taknya.. bila depa tgk papa aisya.. mmg la akan kata cina.. so tak heran sgt la.. mama aisya confirm2 la melayu tulen mukanya..


video



so cute... memory yg sgt indah utk mama and papa..dan mengeratkan lagi kasih sayang mama and papa dgn kehadiran aisya tika dan saat ni.. harap2 apa yang ada sekarang akan terus kekal selamanya..







"THANKFUL!!!"
itulah ungkapan yg awin rasa sesuai buat masa sekarang ni.. aisya most to 6 month.. next week ja.. dan awin juga semakin hampir pada fasa pertama dalam menyusu badan kepada anak dara sorang ni.. p checkup kat kinik.. semua nurse dah kenai awin.. nurse2 kat sana mmg good.. selalu sapot awin dalam BF kan aisya.. apa yang penting dalam BF kan bb ni ialah disiplin.. apa yg awin kata disiplin ialah every 2-3 hrs kena pump.. stgh org amalkan pump tghr waktu lunch.. mmg blh tapi kuantitinya akan mkn berkurang.. tidak pula klu kita pump every 2-3hrs.. hasilnya akan bertambah dari masa ke semasa.. belajar utk kosongkan cik B.. klu blh buatlah teknik PP.. insyaALLAH hasilnya sangatlah memuaskan hati.. awin tak pernah putus2 utk berdoa agar tuhan sentiasa murahkan rezeki awin utk terus menyusu aisya.. dan doa awin agar awin mampu bertahan sehingga usia aisya 2 tahun jika diizinkan. kwan2 doakanlah sama utk awin ok.. sayang ampa semua gila2.. sebaris doa ampa utk awin.. moga ALLAH murahkan lagi rezeki buat ampa semua.. amin.

Sesetengah org cakap.. org yg fully BF ni saja nak menunjuk... menunjuk apa entah ler.. awin tak rasa plak nk menunjuk tapi awin cukup bangga klu ramai kawan2 yg blh fully BF.. sbb bnyk kelebihannya.. tapi awin juga faham yang tak semua org boleh.. dan tak pula awin nk kondem org tu.. pada awin.. itu hak masing2.. dalam apa jua bentuk sekalipun.. awin pasti kita semua mau yang terbaik utk anak2 kita.. dan jangan lah kita nk kondem org tu mcm tu.. dan org ni macam ni.. sangat lah buruk perangainya.. dan tidak d sukai oleh ALLAH.. INGATLAH!!!

jadual pump awin kadang2 tersasar jugak dek kebizian yang melanda.. tapi tak selalu.. hnya kadang2 jaaa... selalu every 2-3hrs awin akan pump.. utk hari ni awin dpt hasil macam biasa.. sebab awin pernah dpt 4 btl 1 hari.. mgkin rezeki hr ni bnyk ni ja.. so tak leh nk frust ka apa ka.. mgkin juga berpuasa.. wallahualam..



awin ambik gambar ni sebab awin rasa fasa pertama awin semakin hampir dan awin bangga dengan hasil nya walau 6 bulan telah berlalu... masih sama dan tetap sama malah bertambah.. THANKFUL!!!






Alhamdulillah.. masih d beri kekuatan utk menunaikan perkara2 sunnah bagi menampung bekalan dan memohon agar ianya dapat diterima..
Awin dapat 3 hari dah puasa.. hajat di hati nak sambung hingga ke kamis.. InsyaALLAH dgn kekuatan yang sedikit ini rasanya masih mampu menunaikannya dgn izin ALLAH..
Awin tak tau nk masak apa actually.. tapi kaki ni pergi jugak ke pasar malam taman tun.. jenguk2 kot dpt idea nk mkn apa.. at last.. dapat idea nk goreng mee.. tapi still masak nasi.. buat ikan bilis tumis kering.. ngn bayam.. mee goreng dan hot dog roll cheese.. memang menarik jugak la.. en asben balik dari gym tgk awin dok mkn rancak.. dia pun sama naik jugak makan.. at last dia nnti lena kat sofa.. pastu kelam kabut la bangun nk mandi n solat.. iskh3... pastu dia nnti cakap .. 'mama la ni.. masak bg pa tergoda.. ni dah ngantuk..' mama jugak salahhhh.. boleh ka mcm tu??? iskh.. mau kena ini monster..



mee goreng mek awin.. dalam koli lagi ni.. hahahaha...



hat nie.. mmg pebret seisi rumah.. dari mamanya.. papanya.. haikalnya.. sikit hari aisya lak..






Assalamualaikum... hepy wednesday..
selamat berposa kepada yang berposa.. awin hari ni dah hari ke3.. dengan harapan nk sambung sampai esok.. tak tau lah boleh ke idak ni... hhehehe..

jom nk citer hal iftar semalam..
keteringinan nk mkn lempeng nyok bersama kari sebenarnya.. tapi ntah mcm mn.. bila balik kari dah jadi sardin.. hahahaha... nmpk sardin.. otomatik tertukar menu lak.. blh ka lagu tu.. blh ja.. bkn org lain nk makan.. diri sendiri ja kan.. so.. bedalll jerrrr... hehehe.. smlm awin masak lempeng nyok + sardin + sup pucuk + ikan goreng bersama Air lemon lime
tapi awin hnya snap lempeng nyok jer la.. yg lain tak sempat.. sbb simple jer pun masaknya..
awin rasa lempeng ni paling senang n mudah utk d buat. petik jari jaaaa... cececece...



hari ni hntr aisya gurl p nursery berbekal kan moi.. yeehaaakkk.. anak mama dah mkn moi.. smlm awin dah buat.. saja bg test.. sedapppp... cece.. diri sndiri ngaku lak.. choiiii.. awin boh ayam + ikan bilis bland + bawang putih bland. nk boh carot tapi lupa beli.. so hr ni pulak la masak boh carot.. so secara rasmi nya juga.. awin dah rasmi slow cooker yang awin beli khas utk buat moi aisya.. sbb bila masak atas periuk ni.. kena selalu menjengah.. so utk elak moi aisya selalu hangit.. awin pun decide beli slow cooker lagi better dan selamat.. tak pyh risau dok kena p kacau nnti.. slow cooker ni senang bnykkk... boh semua bahan lepas tu biar ja sampai dia masak sendiri.. ermm.. ringankan beban yg dok ada ni..

Description
  • Capacity: 5.0 Liters
  • Multi Purpose Automatic Slow Cooker
  • Simple & Elegant Design- Stainless Steel Outer Casing
  • Low, High & Auto Settings
  • Removable Ceramic Inner Round Bowl- Brown Colour
  • Esy Cleaning & Maintenance
  • Cook & Keep Warm for Various Food
  • Suitable for All Occasions
Awin baca dia punya description tuh yang menarik.. bnyk kemudahan.. even aisya dah besar jugak nnti blh masak sup dlm periuk ni.. mmg khas utk aisya sampai la aisya besar nnti..

apa lak menu utk hari ni?? ermmm.. tak pikir lagi.. mgkjn sat lagi kot mood cari menu.. quite bz today..




N3 di tengah malam lagi.. taraaaaaaa... mengidam nk mkn TORTILLA.. and finaly awin dpt jugak buat utk berbuka tadi.. tak d nafikan mmg sedap resepi ni.. nmpk resepi mcm bnyk n susah.. tapi bila kita dah buat.. ianya sangat lah senang.. dan awin rasa.. bila2 boleh buat lagi ni... awin suggest juga utk semua mentry resepi ni.. roti tortilla blh dapat di TESCO XTRA.. belambakkkkk geng.... hahahaha.. lagi awin buat MASAK LEMAK CILI PADI AYAM + OMELLETE + AIR SOYA.. memang mabelosooo..


    Bahan-bahan:
  • 150gm Keju Cheddar (disagat besar)
  • ½ biji Bawang Besar (dihiris halus)
  • 5 biji Buah Zaitun Hitam (dihiris)
  • 3 Keping Roti Tortilla (dipanaskan sehingga garing)
  • Bahan-bahan Ayam:
  • ½ keping Dada Ayam (dihiris)
  • 1 sudu kecil Serbuk Paprika
  • Garam dan Lada
  • Bahan-bahan Tumisan Lada Benggala:
  • ¼ biji Lada Benggala Merah (dihiris halus)
  • ¼ biji Lada Benggala Hijau (dihiris halus)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Avocado (didadukan)
  • 1 sudu kecil Jus Lemon
  • 2 sudu besar Bawang Besar (dicincang)
  • Garam dan Lada
  • 1 biji Tomato Ceri
  • 1 Bunga Daun Ketumbar
  • 1 biji Tomato (didadukan)
  • 10gm Daun Ketumbar (dicincang halus)
  • 1 sudu kecil Jus Limau Kasturi
  • Garam dan Lada
  • ½ Cawan Krim Masakan
  • 1 sudu besar Jus Lemon
    Cara Penyediaan Ayam:
  • Perapkan ayam dengan serbuk paprika, garam dan lada.
  • Masakkan ayam di dalam kuali ‘Grill’ sehingga masak.
    Cara-cara penyediaan Tumisan Lada Benggala:
  • Tumiskan lada benggala hijau dan merah di kuali yang panas sehingga masak dah tidak hilang warna.
  • Ubah suai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Guacomole:
  • Kacaukan avocado yang didadukan bersama dan jus lemon.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara-cara penyediaan Salsa Tomato:
  • Campurkan tomato dan daun ketumbar.
  • Masukkan jus limau kasturi dan kacau sehingga sebati.
  • Ubahsuai rasa dengan garam dan lada.
    Cara penyediaan Krim Masam:
  • Kacau krim masakan dengan jus lemon sehingga krim menjadi pekat.
    Susunan Hidangan:
  • Letakkan sekeping roti tortilla di dalam kuali leper dengan api yang kecil.
  • Taburkan 2 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk guacamole dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk lada benggala merah dan hijau dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk salsa tomato dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk buah zaitun dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk bawang besar dengan rata.
  • Taburkan ½ mangkuk ayam dengan rata.
  • Tutupkan dengan 3 sudu besar keju cheddar dengan rata.
  • Letakkan roti tortilla di atas.
  • Ulang proses 2 hingga 10 sekali lagi.
  • Letakkan roti tortilla di atas dan masukkan kedalam oven pada suhu 180C selama 5 minit atau sehingga keju di dalam cair dan roti tortilla menjadi garing.
  • Potong kepada 6 bahagian, hidangkan 3 keping di atas pinggan dengan buah tomato ceri dan bunga daun ketumbar sebagai hiasan.
  • Letakkan krim masam di mangkuk pencecah.

SELAMAT MENCUBA!!!
Salam Monday blues peps..
Hari ni awin cuti.. awin ambik EL, ntah kenapa semalaman awin tak dpt tidoq.. nk kata anak dara buat hal.. tak pula.. dia awai lagi dh lena.. tp mata awin ja tak ngantuk... jenuh dah berguling2 atas katil tapi ttp tak lena.. tgk tv la.. main fb la.. mcm2 buat.. last sekali pkl 4 kot baru lena.. iskh... tapi bgs jugak cuti.. sbb weekends hr tu penuh xtvt.. kain baju banyak nk basuh.. rumah langsung tak berkemas.. so awin decide EL ja.. blh kemas rumah.. basuh baju..
Awin juga ambik berkat utk posa pada hari ini bersamaan 9 muharam dan insyaALLAH esk juga..

"puasa yang paling afdhal setelah puasa di bulan Ramadhan adalah puasa di bulan Muharram. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan Muharram"

"Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari ‘Asyura (hari yang ke sepuluh) sahaja di bulan Muharram, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke sembilannya."

"
Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya:

وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ

“Adapun puasa di hari ‘Asyura, aku memohon kepada Allah agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim, 6/55, no. 1976)"

Marilah beramai2 kita mengambil berkat yang sedikit ini.. insyaALLAH moga ALLAH menerima apa yang telah kita lakukan.. amin.

Tapi apa la menu berbuka hari ni yang menarik perhatian kan?? ermmm... rasa2nya dpt mkn yg simple mimple pun sodap ni.. tadi my sis suggest asam pedas ikan pari bersama sambal tumis udang.. quite menarik.. tapi en asben tak mkn pedas.. klu buat semua tu.. awin sorang yg hadap.. mcm tak best plak kan.. klu awin buat jugak.. awin kena prepare la 1 menu sup utk en asben.. kira orait jugak tu.. so sat lagi blh p market batu lancang p cari ikan pari.. aduiiiii dan-dan air liuq dok meleleh dah ni... ermmm.. mabeloso sggh laaaa.. takpun awin plan nk buat masak lemak cili padi ayam ka.. udang ka.. sedap gak.. pastu sayur bayam.. lama tak buat ni.. ermm.. best2..

tutup la citer sai mkn2 ni.. dok leriuq jaaa.. posa2 ni mmg a.. citer apa pun sodap..
sejak kelmarin anak dara ni mama dah bg dia mkn solid food.. dah stat beli biskut kat dia.. RICE RUSK.. perisa carot.. aisya mcm suka ja... mesti habis.. papa kata bentuk biskut tu macam papan org dok main kat ombak tu... gelak ngekek dia.. hehe.. suka sgt la tu.. sempat buat video aisya mkn biskut tu.. baru dok belajar2.. sikit hari terer la tu..




video


suka bebenor anak dara ni... gatai ja rupanyaaa.. mcm tu la aisya klu gelak.. mmg hepy go lucky dia.. acan sikit ja... gelak bagai.. papa kata.. gelak tuh la yg buat papa tak leh p mana... asik dok terbayang jaaaa aisya dok gelak.. sat-sat tingat.. mcm mn papa nk p jauh2 ni?? hahaha...




N3 d tengah pagi buta... 2.44am... fuhhh gilaaa mata blh x ngantujk lagi nie.. apa kehelnyeeeee komeee... entah le..
tajuk pun skema.. sabor jer laaa.. sbb penangan ombak rindu la ni.. yaaa awin dh p tgk ok citer.. 4 star awin bg.. p dating ngn en asben berdua.. hhee..

weekends xtvt ada kenduri,, tgk wyg,, jln2... ronda2 sesi menghabiskan apa yg ada... pengsannnn lepas niiiii..







dh upload gambaq tiba2 takda idea lak nk corat corettt..