Pages

Monday, December 5, 2011

::.. Anak dara yang gatai ..::

Salam Monday blues peps..
Hari ni awin cuti.. awin ambik EL, ntah kenapa semalaman awin tak dpt tidoq.. nk kata anak dara buat hal.. tak pula.. dia awai lagi dh lena.. tp mata awin ja tak ngantuk... jenuh dah berguling2 atas katil tapi ttp tak lena.. tgk tv la.. main fb la.. mcm2 buat.. last sekali pkl 4 kot baru lena.. iskh... tapi bgs jugak cuti.. sbb weekends hr tu penuh xtvt.. kain baju banyak nk basuh.. rumah langsung tak berkemas.. so awin decide EL ja.. blh kemas rumah.. basuh baju..
Awin juga ambik berkat utk posa pada hari ini bersamaan 9 muharam dan insyaALLAH esk juga..

"puasa yang paling afdhal setelah puasa di bulan Ramadhan adalah puasa di bulan Muharram. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan Muharram"

"Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari ‘Asyura (hari yang ke sepuluh) sahaja di bulan Muharram, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke sembilannya."

"
Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya:

وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ

“Adapun puasa di hari ‘Asyura, aku memohon kepada Allah agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim, 6/55, no. 1976)"

Marilah beramai2 kita mengambil berkat yang sedikit ini.. insyaALLAH moga ALLAH menerima apa yang telah kita lakukan.. amin.

Tapi apa la menu berbuka hari ni yang menarik perhatian kan?? ermmm... rasa2nya dpt mkn yg simple mimple pun sodap ni.. tadi my sis suggest asam pedas ikan pari bersama sambal tumis udang.. quite menarik.. tapi en asben tak mkn pedas.. klu buat semua tu.. awin sorang yg hadap.. mcm tak best plak kan.. klu awin buat jugak.. awin kena prepare la 1 menu sup utk en asben.. kira orait jugak tu.. so sat lagi blh p market batu lancang p cari ikan pari.. aduiiiii dan-dan air liuq dok meleleh dah ni... ermmm.. mabeloso sggh laaaa.. takpun awin plan nk buat masak lemak cili padi ayam ka.. udang ka.. sedap gak.. pastu sayur bayam.. lama tak buat ni.. ermm.. best2..

tutup la citer sai mkn2 ni.. dok leriuq jaaa.. posa2 ni mmg a.. citer apa pun sodap..
sejak kelmarin anak dara ni mama dah bg dia mkn solid food.. dah stat beli biskut kat dia.. RICE RUSK.. perisa carot.. aisya mcm suka ja... mesti habis.. papa kata bentuk biskut tu macam papan org dok main kat ombak tu... gelak ngekek dia.. hehe.. suka sgt la tu.. sempat buat video aisya mkn biskut tu.. baru dok belajar2.. sikit hari terer la tu..




video


suka bebenor anak dara ni... gatai ja rupanyaaa.. mcm tu la aisya klu gelak.. mmg hepy go lucky dia.. acan sikit ja... gelak bagai.. papa kata.. gelak tuh la yg buat papa tak leh p mana... asik dok terbayang jaaaa aisya dok gelak.. sat-sat tingat.. mcm mn papa nk p jauh2 ni?? hahaha...




0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Salam Monday blues peps..
Hari ni awin cuti.. awin ambik EL, ntah kenapa semalaman awin tak dpt tidoq.. nk kata anak dara buat hal.. tak pula.. dia awai lagi dh lena.. tp mata awin ja tak ngantuk... jenuh dah berguling2 atas katil tapi ttp tak lena.. tgk tv la.. main fb la.. mcm2 buat.. last sekali pkl 4 kot baru lena.. iskh... tapi bgs jugak cuti.. sbb weekends hr tu penuh xtvt.. kain baju banyak nk basuh.. rumah langsung tak berkemas.. so awin decide EL ja.. blh kemas rumah.. basuh baju..
Awin juga ambik berkat utk posa pada hari ini bersamaan 9 muharam dan insyaALLAH esk juga..

"puasa yang paling afdhal setelah puasa di bulan Ramadhan adalah puasa di bulan Muharram. Maksud puasa dalam hadis tersebut adalah puasa sunnah secara umum. Memperbanyakkan amalan puasa sunnah dalam bulan Muharram"

"Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bertekad untuk tidak hanya berpuasa pada hari ‘Asyura (hari yang ke sepuluh) sahaja di bulan Muharram, tetapi juga bertekad untuk puasa pada hari yang ke sembilannya."

"
Rasulullah mengisyaratkan tentang kelebihan puasa ‘Asyura sebagaimana sabdanya:

وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ

“Adapun puasa di hari ‘Asyura, aku memohon kepada Allah agar ia dapat menghapuskan dosa setahun yang lalu.” (Hadis Riwayat Muslim, 6/55, no. 1976)"

Marilah beramai2 kita mengambil berkat yang sedikit ini.. insyaALLAH moga ALLAH menerima apa yang telah kita lakukan.. amin.

Tapi apa la menu berbuka hari ni yang menarik perhatian kan?? ermmm... rasa2nya dpt mkn yg simple mimple pun sodap ni.. tadi my sis suggest asam pedas ikan pari bersama sambal tumis udang.. quite menarik.. tapi en asben tak mkn pedas.. klu buat semua tu.. awin sorang yg hadap.. mcm tak best plak kan.. klu awin buat jugak.. awin kena prepare la 1 menu sup utk en asben.. kira orait jugak tu.. so sat lagi blh p market batu lancang p cari ikan pari.. aduiiiii dan-dan air liuq dok meleleh dah ni... ermmm.. mabeloso sggh laaaa.. takpun awin plan nk buat masak lemak cili padi ayam ka.. udang ka.. sedap gak.. pastu sayur bayam.. lama tak buat ni.. ermm.. best2..

tutup la citer sai mkn2 ni.. dok leriuq jaaa.. posa2 ni mmg a.. citer apa pun sodap..
sejak kelmarin anak dara ni mama dah bg dia mkn solid food.. dah stat beli biskut kat dia.. RICE RUSK.. perisa carot.. aisya mcm suka ja... mesti habis.. papa kata bentuk biskut tu macam papan org dok main kat ombak tu... gelak ngekek dia.. hehe.. suka sgt la tu.. sempat buat video aisya mkn biskut tu.. baru dok belajar2.. sikit hari terer la tu..




video


suka bebenor anak dara ni... gatai ja rupanyaaa.. mcm tu la aisya klu gelak.. mmg hepy go lucky dia.. acan sikit ja... gelak bagai.. papa kata.. gelak tuh la yg buat papa tak leh p mana... asik dok terbayang jaaaa aisya dok gelak.. sat-sat tingat.. mcm mn papa nk p jauh2 ni?? hahaha...




0 comments:

Post a Comment

said