Pages

Friday, July 29, 2011

Tips - Penyusuan yang berguna


Assalamualaikum...
Sejak2 skng ni.. cerita saya hanyalah penyusuan susu ibu.. hari2 saya pk utk membnyakkan susu ibu utk anak tersayang,. aisya gurl.. moga mama dapat BF kamo sehingga ke titisan terakhir yer sayunk...
kat sini ada tips utk saya dan ibu2 d luar sana,....




Vitamin hanya sebagai salah satu cara agar tubuh ibu sustained sihat dan bertenaga. Mempunyai mood yang baik dan boleh menangani stress dengan baik. Namun 3 perkara ini tidak boleh
DIABAIKAN SAMA SEKALI iaitu :

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.





Wednesday, July 27, 2011

Alhamdulillah Ep : 4


Sorry sebab ambik masa yang agak lama utk habiskan part ni... bukan apa.. aisya gurl asik kena ulang alik ke kinik d sebabkan prolong jaundice.. sian dia kena ambik darah kat kaki.. tapi bgs dia.. sbb tak pernah nangis setiap kali g ambik darah tu...
Hari ni hari Ke 42 cek dan aisya gurl berpantang.. means.. 2 day to go... haiyak.. banyak tidak sabarrrr sebenarnyaaa.. En hasben pun dh tak sabaq tuh.. katanya nk pergi bercuti,.. hooyahhh.. 1st time bb nk ,berjalan ni... best3.. hope bb ok..

Baru2 ni pergi checkup 1bulan utk aisya gurl.. makna kata kena injection laaa.. huuhu.. bb nk kena injection, papa dia lak yang takut lebih.. katanya kesiannn... macam biasa appt pukul 2 pm.. b4 2pm kami dah sampai di kinik. 1st kena cek bb.. timbang.. alhamdulillah bb semakin sihat.. most to 4kg.. tapi mama still nampak aisya kurus.. klu bb lain lahir 4kg mesti booollaaattt.,.. xpe.. janji bb mama sihat hendaknya. hehehe... dah habis semua.. nurse kata nk ccek maknya pulak.. kena timbang ambik tekanan darah then g makmal cek air kencing n ambik darah... ehhehe.. everytin ok!!.. thumb's up to mama!!! habis semua kena ambik next appt utk ,injection 2 month laks.. 25/8/11 @11am... cucuk lagi sayang... habis dah ambik appt,.. ,,,time to 'jarum' hahahahaha... mama pun ketaq sama sebenaqnya... sbb tak tau bb nk keyau sikit ka.. keyau banyak ka... hehe.. suspen jer.. nurse minta pegang bb kuat2.. takut dia merewang2 tgn kaki semua... punya la kuat pegang bb masa tu.. takut la katakan... tgk jarum ja mama dah pejam mata.. cmna nie.... hehehe.. tapi alhamdulillah i tell u olls.. my bb 'strong'.. merengek sikit jaaa... pastu terus diam siap blh senyum lagi... haiyaaaa... my gurl bikin mama n papa suspen jer laaaa.., hahahaha... b a good gurl k.. InsyaAllah!

Semakin hari bersama aisya gurl, mama makin sayang bangat sama kamooo sayang.. hari2 tak pernah puas utk mama tatap muka kamoo yg cute ituuu... tambah2 time aisya tidur.. lagi la gerammmm sangat cute waktu tu.. rasa mau peceettt2 ja pp dia.. muka dia.. kiss jgn cakap la... berkali2... Anugerah Terindah buat mama tika ini...
Apa saja yang mama buat.. semua utk aisya gurl.. sampai kan barang mama pun mama dh tak kisah nk beli atau tak... :)




Aisya Syafiyya bt Roslan... Ratu hati mama n papa...


Moga aisya gurl jadi anak yang solehah buat papa n mama serta berguna dunia dan akhirat sayang...


Papa n Mama terlalu sayang sama kamooo Aisya gurl... Dah besar jgn lupa kedua ibu bapamu yer sayanggg..



Bijaklah Aisya gurl menilai dalam erti kehidupanmu nanti yer sayang... jangan kamu leka dan lalai dan bijak dalam meniti arus kehidupan ini.. Mama dan papa sentiasa mendoakan yang terbaik buat kamoo Aisya gurl. Amin...




Tuesday, July 5, 2011

Alhamdulillah Ep : 3..


Bersambung dari Ep : 2...

Hari Kedua :
- Aku still x blh bg bb menyusu sbb dia pakai tiub.. bb lak asik sangat tiduq.. papa n mama mai pun bb still tak bangun.. cuit p cuit mai. tak bangun gak... alahaiii... tak dpt dgr sore bb lagi sepenuhnya.. last masa bersalin jaaa... x dpt lg tgk bb buka mata.. ermmm... takpalah maybe next day yer sayunkkk...

Hari Ketiga :
- Di wad 2nd class... aku dh blh discharge... ermmm.. tapi bb still tak blh.. alahaiii cmna niiii... tunggu en hasben dtg... then naik wad baby try jumpa dr sana.. n tanya how bb condition.. dr ckp.. bb semua ok.. tapi kena tggu pakar.. alahaiii sabtu pakar lak takda... ermmm... cmna ni.. dr tuh kata kena tgu hari isnin laaa.. baru blh tau leh discharge o tak... then how?? takkan aku nk ulang alik dr rumah kot? alahaiiiii tak mampu la kot dgn czer ni... mmg la blh jalan.. tapi better more rest is good... right?
Tup2 nurse kata.. "a... bilik ada kosong.." aku pun,... haaaa ok la.. can a.. stay here.. takyah ulang alik... selamattt... aku pun discharge wad 2nd class... admit lak wad neonatal.. klu ikutkan wad ni hanya utk ibu2.. bb di wad bb... kiranya ibu2 senang la nk melawat o BF bb... tapi d sebabkan bb aku takda yang kritikal ke apa... aku d benarkan bawa bb masuk bilik aku... hehehe.. selamattt.. tak yah jalan2 kena p kat wad bb... haaa... ni la 1st time slps bersalin aku tidur sekali ngn bb.. excitedddd sangattttt....

Hari keempat :
- yg nie aku nk citer perihal di wad bb... ermmm... sedis sangattt... tak pernah aku ,masuk wad bb ni actually... ,ni la 1st time.. ya Allah.. sedihhh... macam2 hal.. ada 1 kes ni... bb baru lahir.. sangat chomellll,.. tapi bb tersebut sumbing... kesian sangat,,,, sempat sembang ngn ibu bb tersebut.. ibu tu ckp Dr akan operate utk tambah isi di kawasan sumbing tu., tapi ,not now ,mayb masa bb dah 3 month... ermmm...
Lagi,... bb ni sakit jantung.. aku pasan dah masa mula tu,.. bb ni langsung tak nangis.. tak mkn.. tak buka mata,.,. bak kata diam jaaaa... sedissss... lagi sedis bila aku tgk muka mak bb tu.. nmpk sgt mak tu merenung jauh.. agaknya memikirkan nasib bb beliau,,.. mmg tak sampai hati nk sembang o tanya apa2...
lagi... kes bb tak cukup bulan... ermmmm hat ni paling banyak kes.. ,sampaikan tak cukup tmpt nk letak cod bb dah... ,Dr pun ckp,.. tahun ni paling banyak kes lahir ,tak cukup bulan.. cukup ja 30W.. mesti bersalin... bb bila tak cukup bulan ni mmg muka diaorg segagan jerrr nmpk... paling tak tahan ada 1 bb ni berat masa lahir dia 950gm... blh bygkan tak besar mana..?? mmg nk pegang pon tak berani... paling tak pun bb diaorg ni kena stay sebulan baru blh discharge... ermmm jenuh laa... tp apa pun itu yang terbaik utk bb.. kena pantau.. premature ni mmg bahaya...

Hari kelima : (hr yang d tunggu2 sbb pakar ,nk decide blh discharge o tak)
- Tunggu pnya tunggu datang la satu Dr ni,... Honestly aku ckp.. mmg aku tak suka cara Dr ni cakap,.. lebih kurang jer.. jenis tak ramah langsung... Aku pun tanya la Dr ni apa kes aku ni? BB depa tak pantau pun.. just hari2 mai tanya.. BB ok? Menyusu ok? berak kencing ok? tuh ja laaa... aku pun rasa mcm... apa ni? nk swoh aku stay spital lama2 nk tanya soklan tuh ja ka??? Dr ni kata.. pakar takda lagi.. tunggu esk lak... aku ngn nada yang alahaiiii.... ok jer la... mood : sgt tidak suka!!

Hari keenam :
- Dr yang sama jugak mai kat aku,.. aku tanya lagi.. dia kata.. tgk satg mcm mn.. tapi tak janji apa2 laaa.. aku mula nk hangin dah ni... apa yg sebenarnya korang nk aku tunggu sini ni??? mula la aku kuar masuk dari bilik tu ke wad... at last aku jumpa satu pakar ni Dr leong... aku pun tgr dia.. dia mmg confom la tak igt aku.. tapi aku ada sebut la kes aku n terus dia ingat... yang palatnya... Pakar ni kata kat aku.. "aik ... u blm discharge ke?? spttnya blh dh ni... i cuti ,baru hari ni masuk kerja... bb u pun ok" dlm hati aku... blh bygkan tak apa???? haaaa... mmg hangin gila babasssss laaaa... Then pakar tu kata.. takpa.. ,sat i cari staff i... dah tghr... byg sorang pun aku tak nmpk dah.. means Dr2 pelatih... aku pun masuk bilik balik siap2 barang.. apa jadi pun aku nk discharge jugak hari ni... aku ada mengesyaki sesuatu actually.. tapi takpa.. kita lihat dulu apa nk jadi... then,.. ada 1 Dr pelatih ni masuk aku tanya kat dia.. 'u blh bgtau tak kat i... apa sbnrnya yg jadi?'............. inilah jawapannya... "Result u hari tu hilang... kitaorg cari tak jumpa".. haaaaaaaaaaaaa... aku dah agak dah... betui tekaan aku selama ni... itu lah puncanya sbb aku tak blh discharge.. rasa2nya korang rasa patut tak??? sangat2 tidk patut kannnnnn....
Mujur la aku blh discharge jugak.. klu tak diaorg pun tau aku nak hangin mcm mn....

Finally aku n bb dah blh blk rumah setelah seminggu di hospital..... baru lah keadaan rasa sgt selesa...

nurse datang melawat kat rumah cek bb... bgtau kata kuning.. ,n minta aku p cek kat kinik.. aku rasa ok lagi p kinik dari stay spital kot... hahahaha...
mmg kuning bb agak tinggi... yang paling fed up bila kuning bb tak mau turun langsung... org kata bg susu kambing,. tapi bb tak jadi apa pun.. agaknya tak rasi kottt,.. last sekali bg bb mkn serbuk mutiara... alhamdulillah dengan izin Allah... bb punya kuning turun mendadak....
but now still kena ambik darah till bacaan sampai ke 150... Hopefully bb mama cepat hilang kuningnyaaa...

bersambung....

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


Assalamualaikum...
Sejak2 skng ni.. cerita saya hanyalah penyusuan susu ibu.. hari2 saya pk utk membnyakkan susu ibu utk anak tersayang,. aisya gurl.. moga mama dapat BF kamo sehingga ke titisan terakhir yer sayunk...
kat sini ada tips utk saya dan ibu2 d luar sana,....




Vitamin hanya sebagai salah satu cara agar tubuh ibu sustained sihat dan bertenaga. Mempunyai mood yang baik dan boleh menangani stress dengan baik. Namun 3 perkara ini tidak boleh
DIABAIKAN SAMA SEKALI iaitu :

1. Pastikan bayi disusukan sekerap mungkin dan bagi yang bekerjaya, pastikan anda membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam. Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam...konsep yang salah. Teruskan pam dengan kala yang sama dan berterusan.

2. Pengambilan air yang mencukupi iaitu 3 L sehari. Pastikan menyediakan botol minuman dengan indicator supaya senang mengetahui adakah keperluan 3L air dipenuhi untuk tempoh seharian.

3. Amalkan zikir dan mengaji setiap hari dan doa tanpa putus padaNYA kerana sesungguhnya rezeki ini datang dari ALLAH jua. Jadikan amalan harian.






Sorry sebab ambik masa yang agak lama utk habiskan part ni... bukan apa.. aisya gurl asik kena ulang alik ke kinik d sebabkan prolong jaundice.. sian dia kena ambik darah kat kaki.. tapi bgs dia.. sbb tak pernah nangis setiap kali g ambik darah tu...
Hari ni hari Ke 42 cek dan aisya gurl berpantang.. means.. 2 day to go... haiyak.. banyak tidak sabarrrr sebenarnyaaa.. En hasben pun dh tak sabaq tuh.. katanya nk pergi bercuti,.. hooyahhh.. 1st time bb nk ,berjalan ni... best3.. hope bb ok..

Baru2 ni pergi checkup 1bulan utk aisya gurl.. makna kata kena injection laaa.. huuhu.. bb nk kena injection, papa dia lak yang takut lebih.. katanya kesiannn... macam biasa appt pukul 2 pm.. b4 2pm kami dah sampai di kinik. 1st kena cek bb.. timbang.. alhamdulillah bb semakin sihat.. most to 4kg.. tapi mama still nampak aisya kurus.. klu bb lain lahir 4kg mesti booollaaattt.,.. xpe.. janji bb mama sihat hendaknya. hehehe... dah habis semua.. nurse kata nk ccek maknya pulak.. kena timbang ambik tekanan darah then g makmal cek air kencing n ambik darah... ehhehe.. everytin ok!!.. thumb's up to mama!!! habis semua kena ambik next appt utk ,injection 2 month laks.. 25/8/11 @11am... cucuk lagi sayang... habis dah ambik appt,.. ,,,time to 'jarum' hahahahaha... mama pun ketaq sama sebenaqnya... sbb tak tau bb nk keyau sikit ka.. keyau banyak ka... hehe.. suspen jer.. nurse minta pegang bb kuat2.. takut dia merewang2 tgn kaki semua... punya la kuat pegang bb masa tu.. takut la katakan... tgk jarum ja mama dah pejam mata.. cmna nie.... hehehe.. tapi alhamdulillah i tell u olls.. my bb 'strong'.. merengek sikit jaaa... pastu terus diam siap blh senyum lagi... haiyaaaa... my gurl bikin mama n papa suspen jer laaaa.., hahahaha... b a good gurl k.. InsyaAllah!

Semakin hari bersama aisya gurl, mama makin sayang bangat sama kamooo sayang.. hari2 tak pernah puas utk mama tatap muka kamoo yg cute ituuu... tambah2 time aisya tidur.. lagi la gerammmm sangat cute waktu tu.. rasa mau peceettt2 ja pp dia.. muka dia.. kiss jgn cakap la... berkali2... Anugerah Terindah buat mama tika ini...
Apa saja yang mama buat.. semua utk aisya gurl.. sampai kan barang mama pun mama dh tak kisah nk beli atau tak... :)




Aisya Syafiyya bt Roslan... Ratu hati mama n papa...


Moga aisya gurl jadi anak yang solehah buat papa n mama serta berguna dunia dan akhirat sayang...


Papa n Mama terlalu sayang sama kamooo Aisya gurl... Dah besar jgn lupa kedua ibu bapamu yer sayanggg..



Bijaklah Aisya gurl menilai dalam erti kehidupanmu nanti yer sayang... jangan kamu leka dan lalai dan bijak dalam meniti arus kehidupan ini.. Mama dan papa sentiasa mendoakan yang terbaik buat kamoo Aisya gurl. Amin...





Bersambung dari Ep : 2...

Hari Kedua :
- Aku still x blh bg bb menyusu sbb dia pakai tiub.. bb lak asik sangat tiduq.. papa n mama mai pun bb still tak bangun.. cuit p cuit mai. tak bangun gak... alahaiii... tak dpt dgr sore bb lagi sepenuhnya.. last masa bersalin jaaa... x dpt lg tgk bb buka mata.. ermmm... takpalah maybe next day yer sayunkkk...

Hari Ketiga :
- Di wad 2nd class... aku dh blh discharge... ermmm.. tapi bb still tak blh.. alahaiii cmna niiii... tunggu en hasben dtg... then naik wad baby try jumpa dr sana.. n tanya how bb condition.. dr ckp.. bb semua ok.. tapi kena tggu pakar.. alahaiii sabtu pakar lak takda... ermmm... cmna ni.. dr tuh kata kena tgu hari isnin laaa.. baru blh tau leh discharge o tak... then how?? takkan aku nk ulang alik dr rumah kot? alahaiiiii tak mampu la kot dgn czer ni... mmg la blh jalan.. tapi better more rest is good... right?
Tup2 nurse kata.. "a... bilik ada kosong.." aku pun,... haaaa ok la.. can a.. stay here.. takyah ulang alik... selamattt... aku pun discharge wad 2nd class... admit lak wad neonatal.. klu ikutkan wad ni hanya utk ibu2.. bb di wad bb... kiranya ibu2 senang la nk melawat o BF bb... tapi d sebabkan bb aku takda yang kritikal ke apa... aku d benarkan bawa bb masuk bilik aku... hehehe.. selamattt.. tak yah jalan2 kena p kat wad bb... haaa... ni la 1st time slps bersalin aku tidur sekali ngn bb.. excitedddd sangattttt....

Hari keempat :
- yg nie aku nk citer perihal di wad bb... ermmm... sedis sangattt... tak pernah aku ,masuk wad bb ni actually... ,ni la 1st time.. ya Allah.. sedihhh... macam2 hal.. ada 1 kes ni... bb baru lahir.. sangat chomellll,.. tapi bb tersebut sumbing... kesian sangat,,,, sempat sembang ngn ibu bb tersebut.. ibu tu ckp Dr akan operate utk tambah isi di kawasan sumbing tu., tapi ,not now ,mayb masa bb dah 3 month... ermmm...
Lagi,... bb ni sakit jantung.. aku pasan dah masa mula tu,.. bb ni langsung tak nangis.. tak mkn.. tak buka mata,.,. bak kata diam jaaaa... sedissss... lagi sedis bila aku tgk muka mak bb tu.. nmpk sgt mak tu merenung jauh.. agaknya memikirkan nasib bb beliau,,.. mmg tak sampai hati nk sembang o tanya apa2...
lagi... kes bb tak cukup bulan... ermmmm hat ni paling banyak kes.. ,sampaikan tak cukup tmpt nk letak cod bb dah... ,Dr pun ckp,.. tahun ni paling banyak kes lahir ,tak cukup bulan.. cukup ja 30W.. mesti bersalin... bb bila tak cukup bulan ni mmg muka diaorg segagan jerrr nmpk... paling tak tahan ada 1 bb ni berat masa lahir dia 950gm... blh bygkan tak besar mana..?? mmg nk pegang pon tak berani... paling tak pun bb diaorg ni kena stay sebulan baru blh discharge... ermmm jenuh laa... tp apa pun itu yang terbaik utk bb.. kena pantau.. premature ni mmg bahaya...

Hari kelima : (hr yang d tunggu2 sbb pakar ,nk decide blh discharge o tak)
- Tunggu pnya tunggu datang la satu Dr ni,... Honestly aku ckp.. mmg aku tak suka cara Dr ni cakap,.. lebih kurang jer.. jenis tak ramah langsung... Aku pun tanya la Dr ni apa kes aku ni? BB depa tak pantau pun.. just hari2 mai tanya.. BB ok? Menyusu ok? berak kencing ok? tuh ja laaa... aku pun rasa mcm... apa ni? nk swoh aku stay spital lama2 nk tanya soklan tuh ja ka??? Dr ni kata.. pakar takda lagi.. tunggu esk lak... aku ngn nada yang alahaiiii.... ok jer la... mood : sgt tidak suka!!

Hari keenam :
- Dr yang sama jugak mai kat aku,.. aku tanya lagi.. dia kata.. tgk satg mcm mn.. tapi tak janji apa2 laaa.. aku mula nk hangin dah ni... apa yg sebenarnya korang nk aku tunggu sini ni??? mula la aku kuar masuk dari bilik tu ke wad... at last aku jumpa satu pakar ni Dr leong... aku pun tgr dia.. dia mmg confom la tak igt aku.. tapi aku ada sebut la kes aku n terus dia ingat... yang palatnya... Pakar ni kata kat aku.. "aik ... u blm discharge ke?? spttnya blh dh ni... i cuti ,baru hari ni masuk kerja... bb u pun ok" dlm hati aku... blh bygkan tak apa???? haaaa... mmg hangin gila babasssss laaaa... Then pakar tu kata.. takpa.. ,sat i cari staff i... dah tghr... byg sorang pun aku tak nmpk dah.. means Dr2 pelatih... aku pun masuk bilik balik siap2 barang.. apa jadi pun aku nk discharge jugak hari ni... aku ada mengesyaki sesuatu actually.. tapi takpa.. kita lihat dulu apa nk jadi... then,.. ada 1 Dr pelatih ni masuk aku tanya kat dia.. 'u blh bgtau tak kat i... apa sbnrnya yg jadi?'............. inilah jawapannya... "Result u hari tu hilang... kitaorg cari tak jumpa".. haaaaaaaaaaaaa... aku dah agak dah... betui tekaan aku selama ni... itu lah puncanya sbb aku tak blh discharge.. rasa2nya korang rasa patut tak??? sangat2 tidk patut kannnnnn....
Mujur la aku blh discharge jugak.. klu tak diaorg pun tau aku nak hangin mcm mn....

Finally aku n bb dah blh blk rumah setelah seminggu di hospital..... baru lah keadaan rasa sgt selesa...

nurse datang melawat kat rumah cek bb... bgtau kata kuning.. ,n minta aku p cek kat kinik.. aku rasa ok lagi p kinik dari stay spital kot... hahahaha...
mmg kuning bb agak tinggi... yang paling fed up bila kuning bb tak mau turun langsung... org kata bg susu kambing,. tapi bb tak jadi apa pun.. agaknya tak rasi kottt,.. last sekali bg bb mkn serbuk mutiara... alhamdulillah dengan izin Allah... bb punya kuning turun mendadak....
but now still kena ambik darah till bacaan sampai ke 150... Hopefully bb mama cepat hilang kuningnyaaa...

bersambung....