Pages

Friday, July 17, 2009

NASI LEMAK AYAM TANDOORI



AS SALAM
hi everybody... my prenz.. my sweet.. my dear... heehe.. lalink2 semuaaa..
hr nie nk update menda yg aku masak last night.. tatau nk masak pe actually.. mn taknye.. kelmarin aku ada netball.. koi 8 baru balik then dalam letih2 pun aku nk jugak masak.. yer la dah minat kan.. hehe suka aku...
actually nk wat ayam tandoori tapi tatau la nk buat roti dia.. last2 ambik nasi lemak.. hehehe..
lain dr yang lain kan.. nasi lemak ayam tandoori.. hehehe
tak sia2 aku buat dalam penat pun... puji bkn main melambung lagi kata sedap.. aikal siap bawa bekal pergi sekolah.. lain kali nk wat lagi la.. tak rugi wat ayam nie.. mmg sedappp. nasi aku pun elok jer rasa.. coz aku guna beras basmathi.. mmg akan selok punya.. tak yah ssh hati..
aku nk tulis bahan2 dia utk kawan2 n remind aku waktu lain utk refer...


bahan-bahan nasi lemak:
beras basmathi 1 1/2 pot
bawang merah
halia
halba
santan
daun pandan
garam

cara2:
bersihkan beras dan toskan,
masukkan semua bahan di atas dan masak seperti biasa.

sambal tumis :
cili boh
ikan bilis
bawang merah
belacan
halia
garam

cara2:
mis kan cili bersama bawang merah dan halia , belacan,
tumiskan bahan yang di mix kan itu hingga pecah minyak,
masukkan ikan bilis, gula garam ikut rasa masing2.

ayam tandoori :
ayam 1/2 ekor
8 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
50g cili kering
1 sb serbuk kari
1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1 sk paprika
1 sk dry mixed herb
yogurt
Gula dan garam secukup rasa
Pewarna merah untuk cantikkan warna ayam

cara2:
perap ayam tadi bersama bahan2 di atas dan perap selama 1 jam,
lagi lama lagi sodapppp..
kemudian bakar dalam suhu 200c selama 30-40 minit.



nie la makanan beta... hehehe... menjadi jugak akhirnya..

sudi2 lah menjenguk ambik bau ok..

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...



AS SALAM
hi everybody... my prenz.. my sweet.. my dear... heehe.. lalink2 semuaaa..
hr nie nk update menda yg aku masak last night.. tatau nk masak pe actually.. mn taknye.. kelmarin aku ada netball.. koi 8 baru balik then dalam letih2 pun aku nk jugak masak.. yer la dah minat kan.. hehe suka aku...
actually nk wat ayam tandoori tapi tatau la nk buat roti dia.. last2 ambik nasi lemak.. hehehe..
lain dr yang lain kan.. nasi lemak ayam tandoori.. hehehe
tak sia2 aku buat dalam penat pun... puji bkn main melambung lagi kata sedap.. aikal siap bawa bekal pergi sekolah.. lain kali nk wat lagi la.. tak rugi wat ayam nie.. mmg sedappp. nasi aku pun elok jer rasa.. coz aku guna beras basmathi.. mmg akan selok punya.. tak yah ssh hati..
aku nk tulis bahan2 dia utk kawan2 n remind aku waktu lain utk refer...


bahan-bahan nasi lemak:
beras basmathi 1 1/2 pot
bawang merah
halia
halba
santan
daun pandan
garam

cara2:
bersihkan beras dan toskan,
masukkan semua bahan di atas dan masak seperti biasa.

sambal tumis :
cili boh
ikan bilis
bawang merah
belacan
halia
garam

cara2:
mis kan cili bersama bawang merah dan halia , belacan,
tumiskan bahan yang di mix kan itu hingga pecah minyak,
masukkan ikan bilis, gula garam ikut rasa masing2.

ayam tandoori :
ayam 1/2 ekor
8 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
50g cili kering
1 sb serbuk kari
1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1 sk paprika
1 sk dry mixed herb
yogurt
Gula dan garam secukup rasa
Pewarna merah untuk cantikkan warna ayam

cara2:
perap ayam tadi bersama bahan2 di atas dan perap selama 1 jam,
lagi lama lagi sodapppp..
kemudian bakar dalam suhu 200c selama 30-40 minit.



nie la makanan beta... hehehe... menjadi jugak akhirnya..

sudi2 lah menjenguk ambik bau ok..

0 comments:

Post a Comment

said