Pages

Wednesday, June 24, 2009

~laksa mee~



As-salam...
salam sejahtera 2 all.... hr ni dilanda ujan salji kat penang... wakakakaka... sejak bila la m'sia ada salji erk...?? x bernas langsung..
disebabkan cuaca yg sejuk2 ketul batu nie... lawannya panas dok??... ermmm... idea suda mari... jeng.jeng.jeng.... LAKSA MEE... apa tue laksa mee??? laksa campur mee ka??? iskh..kuah dia??? haaa..... mai sini nk citer...lamanya aku tak makan menda nie... ya ampun sedappp.. mkn panas2.. then relax.. fuhhh.. sempoiiii.
laksa mee nie actually makanan org pantai remis nuuu.. so kat penang mmg tak famos pun.. klu sebut pun org takkan tau punya. melainkan org2 yg sewaktu dengannya jerrr.
dia mcm masak laksa gak cuma dia lagi senang dr laksa.....simple.. bahannya cuma kacang panjang n sambal tumis udang.. simple kan.?
tapikan... laksa dia tu ssh tau nk pat kat penang nie... klu ada pun tak sama ngn yg pantai punya.. then lagi mahai lak tuh.. iskh3... tak berbaloi.. walhal kilang laksa tuh kat penang, seberang perai... ada logika???
nielah yg sempat aku tangkap... n sempat kongsi dan simpan kat blog ni dijadikan kenangan 'my resepi'.. sbb memasak nie mmg hobi aku.. tak pernah rasa jemu utk mencuba.. janji mood mau elok..

bahan:

* 1 bungkus laksa mee (mee tiau)
Bahan-bahan sup:-
5 biji bwang merah
5 ulas bawang putih
ikan termenung (direbus ambil isinya)
garam
10 tangkal kacang pjg

Sambal mee:-
2 cm belacan
5 bawang merah
10 tangkal cili kering
Sedikit udang kering/hidup
3 keping asam keping
garam n gula
tumis bawang merah n bawang putih dan isi ikan hingga wangi - Biar seketika - masukkan air 3 cawan - asam keping - garam
kisar bawang merah, bawang putih, belacan, cili kering, - tumis bahan2 yg dikisar sampai wangi n masak - masukkan udang, asam keping,gula n garam secukup rasa

wajah laksa mee aku.... menarik ka tak erk?? menarik ka tak ka.. yg penting sodappppp!! tak gitu ya..?? air tangan tuh penting..


cau cin cau!!!!!!!!

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai


~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...



As-salam...
salam sejahtera 2 all.... hr ni dilanda ujan salji kat penang... wakakakaka... sejak bila la m'sia ada salji erk...?? x bernas langsung..
disebabkan cuaca yg sejuk2 ketul batu nie... lawannya panas dok??... ermmm... idea suda mari... jeng.jeng.jeng.... LAKSA MEE... apa tue laksa mee??? laksa campur mee ka??? iskh..kuah dia??? haaa..... mai sini nk citer...lamanya aku tak makan menda nie... ya ampun sedappp.. mkn panas2.. then relax.. fuhhh.. sempoiiii.
laksa mee nie actually makanan org pantai remis nuuu.. so kat penang mmg tak famos pun.. klu sebut pun org takkan tau punya. melainkan org2 yg sewaktu dengannya jerrr.
dia mcm masak laksa gak cuma dia lagi senang dr laksa.....simple.. bahannya cuma kacang panjang n sambal tumis udang.. simple kan.?
tapikan... laksa dia tu ssh tau nk pat kat penang nie... klu ada pun tak sama ngn yg pantai punya.. then lagi mahai lak tuh.. iskh3... tak berbaloi.. walhal kilang laksa tuh kat penang, seberang perai... ada logika???
nielah yg sempat aku tangkap... n sempat kongsi dan simpan kat blog ni dijadikan kenangan 'my resepi'.. sbb memasak nie mmg hobi aku.. tak pernah rasa jemu utk mencuba.. janji mood mau elok..

bahan:

* 1 bungkus laksa mee (mee tiau)
Bahan-bahan sup:-
5 biji bwang merah
5 ulas bawang putih
ikan termenung (direbus ambil isinya)
garam
10 tangkal kacang pjg

Sambal mee:-
2 cm belacan
5 bawang merah
10 tangkal cili kering
Sedikit udang kering/hidup
3 keping asam keping
garam n gula
tumis bawang merah n bawang putih dan isi ikan hingga wangi - Biar seketika - masukkan air 3 cawan - asam keping - garam
kisar bawang merah, bawang putih, belacan, cili kering, - tumis bahan2 yg dikisar sampai wangi n masak - masukkan udang, asam keping,gula n garam secukup rasa

wajah laksa mee aku.... menarik ka tak erk?? menarik ka tak ka.. yg penting sodappppp!! tak gitu ya..?? air tangan tuh penting..


cau cin cau!!!!!!!!

0 comments:

Post a Comment

said