Pages

Monday, June 22, 2009

nasi daging, kurma & air asam


As-salam..

minggu yang rajin utk aku buat makanan lain dr lain ckit. dah tuh bukan waktu weekends lak tu.. hehehe.. actually dah tatau nk msk pe sama.. hr2 menda yg sama jer kan.. so cam boring lak.. sekali sekala tak slh nk try..

aku buat nasi daging, kurma daging n watermelon smoothie.

Bahan-bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis:

2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.


nk buat nasi daging ni tak susah mn pun.. main campak2 jer.. rebus daging sampai empuk then air dia ambik wat masak nasi. tk ssh pun. then kena tumis darat ckit.. standard la kan klu nasi2 cmnie..

air nie lak... tak ssh gak.. just ambik watermelon, susu cair n yogurt then mix kan dia.. mmg sedap sgt.. taruh lak ais ketul kan.. perghhhh ilang dahaga2 semua. tak rugi mencuba!



seumur hidup tak pernah wat sebenarnya nasi daging nie.. tapi cam menarik bila cari kat tenet tu..then bahan pun tak ssh mn.. senang nk cari. cuma mungkin lama menunggu daging empuk laa..


utk masak DIM SUM senang jer..
mai nk citer..
bahan2:
kulit wantan
udang
tepung jagung
telur
daun b/sup
gaulkan semua then boleh isi dlm kulit wantan n siap utk di goreng..
ha.. ni lagi satu yg tak pernah aku wat.. DIM SUM.. makanan org cina nie.. selalu klu g kat hotel nanti ada menda nie.. sedap! tapi ms tuh tak reti nk wat.. so skng dah tau blh di katakan slalu gak aku membuatnya sai senang sgt2. igtkan ssh.... hehehe.. tu la tak nak mencuba, mn tau! tak sampai 10 minit pun membuatnya. grg garing2.. then cicah ngn sos lak! mmg sedap sgt.. try klu tak caya!!


ni kurma daging. nk match kan ngn nasi daging tuh... baru terangkat kan.. kurma ni dh slalu la aku wat.. so tak ssh mn pun. hr tuh kiranya makan yg heavy gak la... tapi puas hati.. aikal cakap sedap!!

bahan:


600 gm (1 kati) daging
2 gelas santan dari ½ biji kelapa
3 gelas air
daun pudina

Bahan2 untuk ditumbuk

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
4 biji lada hijau
1 bungkus serbuk kurma
2 sudu air limau nipis3
sudu minyak sapi
1 labu bawang besar(dibelah dua)
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kulit kayu manis
Cara:
Daging dipotong kecil, cuci, gaulkan dengan rempah kurma dan bahan tumbuk. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning. Masukkan daging yang bergaul rempah, kacau dan tutup periuk. Bila berbau wangi, masukkan air dan biar hingga air kering, baru masukkan santan dan garam ikut rasa. Kecilkan api, masukkan air limau, daun pudina, bawang besar, biarkan hingga berminyak.



ha nie lak menu utama dia... nasi daging kena mkn lauk nie baru ada kick! mmg sedap.. tak yah lauk2 lain pun kira ok dah. buat air asam pun bkn ssh mn... main campak2 n tak yah masak2 atas api pun... senang kan! slamat mencuba!


0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


As-salam..

minggu yang rajin utk aku buat makanan lain dr lain ckit. dah tuh bukan waktu weekends lak tu.. hehehe.. actually dah tatau nk msk pe sama.. hr2 menda yg sama jer kan.. so cam boring lak.. sekali sekala tak slh nk try..

aku buat nasi daging, kurma daging n watermelon smoothie.

Bahan-bahan:

1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan]
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa

Bahan tumis:

2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.


nk buat nasi daging ni tak susah mn pun.. main campak2 jer.. rebus daging sampai empuk then air dia ambik wat masak nasi. tk ssh pun. then kena tumis darat ckit.. standard la kan klu nasi2 cmnie..

air nie lak... tak ssh gak.. just ambik watermelon, susu cair n yogurt then mix kan dia.. mmg sedap sgt.. taruh lak ais ketul kan.. perghhhh ilang dahaga2 semua. tak rugi mencuba!



seumur hidup tak pernah wat sebenarnya nasi daging nie.. tapi cam menarik bila cari kat tenet tu..then bahan pun tak ssh mn.. senang nk cari. cuma mungkin lama menunggu daging empuk laa..


utk masak DIM SUM senang jer..
mai nk citer..
bahan2:
kulit wantan
udang
tepung jagung
telur
daun b/sup
gaulkan semua then boleh isi dlm kulit wantan n siap utk di goreng..
ha.. ni lagi satu yg tak pernah aku wat.. DIM SUM.. makanan org cina nie.. selalu klu g kat hotel nanti ada menda nie.. sedap! tapi ms tuh tak reti nk wat.. so skng dah tau blh di katakan slalu gak aku membuatnya sai senang sgt2. igtkan ssh.... hehehe.. tu la tak nak mencuba, mn tau! tak sampai 10 minit pun membuatnya. grg garing2.. then cicah ngn sos lak! mmg sedap sgt.. try klu tak caya!!


ni kurma daging. nk match kan ngn nasi daging tuh... baru terangkat kan.. kurma ni dh slalu la aku wat.. so tak ssh mn pun. hr tuh kiranya makan yg heavy gak la... tapi puas hati.. aikal cakap sedap!!

bahan:


600 gm (1 kati) daging
2 gelas santan dari ½ biji kelapa
3 gelas air
daun pudina

Bahan2 untuk ditumbuk

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
4 biji lada hijau
1 bungkus serbuk kurma
2 sudu air limau nipis3
sudu minyak sapi
1 labu bawang besar(dibelah dua)
Bahan Tumis
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kulit kayu manis
Cara:
Daging dipotong kecil, cuci, gaulkan dengan rempah kurma dan bahan tumbuk. Panaskan minyak dan tumis hingga kuning. Masukkan daging yang bergaul rempah, kacau dan tutup periuk. Bila berbau wangi, masukkan air dan biar hingga air kering, baru masukkan santan dan garam ikut rasa. Kecilkan api, masukkan air limau, daun pudina, bawang besar, biarkan hingga berminyak.



ha nie lak menu utama dia... nasi daging kena mkn lauk nie baru ada kick! mmg sedap.. tak yah lauk2 lain pun kira ok dah. buat air asam pun bkn ssh mn... main campak2 n tak yah masak2 atas api pun... senang kan! slamat mencuba!


0 comments:

Post a Comment

said