Pages

Monday, February 14, 2011

Puff Tuna & Sardine

Assalamualaikum..
salam sejahtera..

hari ni nk N3 bab masakan ckit sebab mood masak dh mai balik.. hahhaha..
rajin nk buat puff coz pastry hari tuh ada lagi.. n rasa mcm paling senang n budak2 suka makan.. sekali hadap ranap beb.. makna kata sedap la tu...

1st sekali aku puff tuna.. tak pernah buat.. aku main hentam jaaa laaa.. janji ada rasa tuna...hahahahaha boleh ka mcm tu?? blh la kan dari takda..

Bahan-bahan

  • 1 tin Tuna (ketulan dlm minyak/air)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 1/2 cawan Jagung (dlm tin atau frozen)
  • 2 sudu besar Mayonnaise
  • Sedikit garam dan lada hitam
  • 1 biji telur (dipukul dgn sedikit susu segar)

Cara-cara

  1. Buangkan minyak/air dalam tin, tuangkan tuna ke dalam mangkuk besar.
  2. Masukan bawang besar yang dicincang, jagung, mayonnaise, garam and lada hitam. Kacau hingga rata dan ketepikan.
  3. Puff pastry dipotong dan dibahagikan 6 keping.
  4. Isikan satu sudu besar tuna ke atas pastry. Lipatkan pastry dan tutup hujungnya degan garpu. Ulang sampai habis.
  5. Sapukan puff degan telur. Bakar puff pada suhu 200C selama 20minit.




Yg ke2 nya aku try buat puff sardine lakkk... ermm.. tak sempat apa lagi semua pakat tanya dah bila nk siap ni.. lapaq dah.. huh.. ramai permintaan rupanyaaa..

nk buat sardine senang ja.. mcm masak sardine biasa tuh cuma potong ubi kentang dadu n buat kasi kering.. jgn ada kuah..

comeikannn.. sbb kena buat kecik2.. yg nk mkn ramai.. pastu budak2 ja..



SELAMAT MENCUBA!!



0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum..
salam sejahtera..

hari ni nk N3 bab masakan ckit sebab mood masak dh mai balik.. hahhaha..
rajin nk buat puff coz pastry hari tuh ada lagi.. n rasa mcm paling senang n budak2 suka makan.. sekali hadap ranap beb.. makna kata sedap la tu...

1st sekali aku puff tuna.. tak pernah buat.. aku main hentam jaaa laaa.. janji ada rasa tuna...hahahahaha boleh ka mcm tu?? blh la kan dari takda..

Bahan-bahan

  • 1 tin Tuna (ketulan dlm minyak/air)
  • 1 biji Bawang Besar (dicincang)
  • 1/2 cawan Jagung (dlm tin atau frozen)
  • 2 sudu besar Mayonnaise
  • Sedikit garam dan lada hitam
  • 1 biji telur (dipukul dgn sedikit susu segar)

Cara-cara

  1. Buangkan minyak/air dalam tin, tuangkan tuna ke dalam mangkuk besar.
  2. Masukan bawang besar yang dicincang, jagung, mayonnaise, garam and lada hitam. Kacau hingga rata dan ketepikan.
  3. Puff pastry dipotong dan dibahagikan 6 keping.
  4. Isikan satu sudu besar tuna ke atas pastry. Lipatkan pastry dan tutup hujungnya degan garpu. Ulang sampai habis.
  5. Sapukan puff degan telur. Bakar puff pada suhu 200C selama 20minit.




Yg ke2 nya aku try buat puff sardine lakkk... ermm.. tak sempat apa lagi semua pakat tanya dah bila nk siap ni.. lapaq dah.. huh.. ramai permintaan rupanyaaa..

nk buat sardine senang ja.. mcm masak sardine biasa tuh cuma potong ubi kentang dadu n buat kasi kering.. jgn ada kuah..

comeikannn.. sbb kena buat kecik2.. yg nk mkn ramai.. pastu budak2 ja..



SELAMAT MENCUBA!!



0 comments:

Post a Comment

said