Pages

Monday, August 16, 2010

MENU BERBUKA~daging, ikan, agar2

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.

j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..

DAGING BLACK PAPPER

BAHAN2:
DAGING BATANG PINANG 300GM(daging biasa pun ok..)
SOS TIRAM 1/2 BOTOL
LADA HITAM (kisar)
BAWANG BESAR (hiris bulat)
BAWANG PUTIH (ketuk)
HALIA (hiris nipis)
CILI BENGGALA (kuning + merah)
GARAM
PERASA

CARA2:
REBUS NAIK DAGING BERSAMA BAHAN2 TADI DAN MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.
BIAR SEHINGGA AGAK KERING MASUKKAN GARAM DAN CILI BENGGALA.


IKAN MASAK LEMAK KUNING

BAHAN2:
IKAN 6 EKOR
BAWANG MERAH*
HALIA*
SERAI
DAUN KUNYIT
LADA HITAM
TOMATO
SERBUK KUNYIT
SANTAN
ASAM KEPING




CARA2:
TUMBUK BAHAN YG. BERTANDA *.
TITIK SERAI.
MASUKKAN BAHAN2 DI ATAS DAN REBUS NAIK SEHINGGA MASAK



WANTAN GORENG

BAHAN2:
KULIT WANTAN
UDANG
SOS TIRAM
DAUN BAWANG/SUP
LADA SULAH
GARAM


CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI.
UDANG TUH LECEKKAN.
KEMUDIAN ISIKAN INTI TADI KE DALAM KULIT WANTAN DAN SIAP UNTUK DI GORENG DAN DIHIDANG.



AGAR2 JELLY LONGAN

BAHAN2:
SERBUK AGAR2 JELLY
250 GM GULA HALUS
AIR 950ML
BUAH LONGAN

CARA2:
REBUS SERBUK AGAR2 , GULA DAN AIR SEHINGGA MENDIDIH

ISI BUAH LONGAN KE DALAM ACUAN.
APABILA MENDIDIH MASUKKAN AGAR2 TADI KE DALAM BEKAN YG DI TABUR LONGAN. MASUK KE DALAM PETI SEJUK KERANA SEDAP BILA D MAKAN SEJUK2...


0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai


~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...

Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.

j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..

DAGING BLACK PAPPER

BAHAN2:
DAGING BATANG PINANG 300GM(daging biasa pun ok..)
SOS TIRAM 1/2 BOTOL
LADA HITAM (kisar)
BAWANG BESAR (hiris bulat)
BAWANG PUTIH (ketuk)
HALIA (hiris nipis)
CILI BENGGALA (kuning + merah)
GARAM
PERASA

CARA2:
REBUS NAIK DAGING BERSAMA BAHAN2 TADI DAN MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.
BIAR SEHINGGA AGAK KERING MASUKKAN GARAM DAN CILI BENGGALA.


IKAN MASAK LEMAK KUNING

BAHAN2:
IKAN 6 EKOR
BAWANG MERAH*
HALIA*
SERAI
DAUN KUNYIT
LADA HITAM
TOMATO
SERBUK KUNYIT
SANTAN
ASAM KEPING




CARA2:
TUMBUK BAHAN YG. BERTANDA *.
TITIK SERAI.
MASUKKAN BAHAN2 DI ATAS DAN REBUS NAIK SEHINGGA MASAK



WANTAN GORENG

BAHAN2:
KULIT WANTAN
UDANG
SOS TIRAM
DAUN BAWANG/SUP
LADA SULAH
GARAM


CARA2:
GAULKAN KESEMUA BAHAN TADI.
UDANG TUH LECEKKAN.
KEMUDIAN ISIKAN INTI TADI KE DALAM KULIT WANTAN DAN SIAP UNTUK DI GORENG DAN DIHIDANG.



AGAR2 JELLY LONGAN

BAHAN2:
SERBUK AGAR2 JELLY
250 GM GULA HALUS
AIR 950ML
BUAH LONGAN

CARA2:
REBUS SERBUK AGAR2 , GULA DAN AIR SEHINGGA MENDIDIH

ISI BUAH LONGAN KE DALAM ACUAN.
APABILA MENDIDIH MASUKKAN AGAR2 TADI KE DALAM BEKAN YG DI TABUR LONGAN. MASUK KE DALAM PETI SEJUK KERANA SEDAP BILA D MAKAN SEJUK2...


0 comments:

Post a Comment

said