Pages

Monday, August 9, 2010

KARI IKAN


SALAM & SELAMAT SEJAHTERA
Ceria2kan harimu dengan senyuman...
N3 masak memasak datang lagi.. dan lagi.. dan lagi... smpai la tahap jemu atau malas terlampau dalam diri..
kali ni resepinya adalah KARI IKAN. Biasalah org penang takkan lepas dr KARI ni.. dah jadi sebati dah ni.. bak kata pepatah P RAMLEE... selagi tak tutup mata.. KARI...KARI..KARI.. hahaha..
dan jadilah badan yg chumel2... dan gebu2 gituwww...
J0m kita tgk apakah bahan2nya...




Nak masak kari kena la da REMPAHNYA... Ni la REMPAH KARI IKAN...
pada sesiapa yg tak pernah neng0k REMPAH KARI IKAN.. tapi percaya punya pasti semua tahu yg ni rupanya REMPAH KARI IKAN...

REMPAH KARI IKAN
IKAN *ikut suka u olls
BAWANG MERAH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
SERAI
SERBUK JINTAN PUTIH
SERBUK CABAI
HALBA CAMPUR
DAUN KARI
ASAM JAWA
BENDI/TOMATO/CILI HIJAU
GARAM
PERASA

CARA2:
bland semua bawang dan tumis bersama halba campur dan daun kari dan serai dititik
masukkan rempah kari, serbuk jintan putih & serbuk cili
masukkan sedikit air dan biar mendidih seketika
setelah pecah minyak masukkan air asam jawa
masukkan ikan dan perasa
akhir sekali masukkan bendi/tomato/cili hijau

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


SALAM & SELAMAT SEJAHTERA
Ceria2kan harimu dengan senyuman...
N3 masak memasak datang lagi.. dan lagi.. dan lagi... smpai la tahap jemu atau malas terlampau dalam diri..
kali ni resepinya adalah KARI IKAN. Biasalah org penang takkan lepas dr KARI ni.. dah jadi sebati dah ni.. bak kata pepatah P RAMLEE... selagi tak tutup mata.. KARI...KARI..KARI.. hahaha..
dan jadilah badan yg chumel2... dan gebu2 gituwww...
J0m kita tgk apakah bahan2nya...




Nak masak kari kena la da REMPAHNYA... Ni la REMPAH KARI IKAN...
pada sesiapa yg tak pernah neng0k REMPAH KARI IKAN.. tapi percaya punya pasti semua tahu yg ni rupanya REMPAH KARI IKAN...

REMPAH KARI IKAN
IKAN *ikut suka u olls
BAWANG MERAH
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
SERAI
SERBUK JINTAN PUTIH
SERBUK CABAI
HALBA CAMPUR
DAUN KARI
ASAM JAWA
BENDI/TOMATO/CILI HIJAU
GARAM
PERASA

CARA2:
bland semua bawang dan tumis bersama halba campur dan daun kari dan serai dititik
masukkan rempah kari, serbuk jintan putih & serbuk cili
masukkan sedikit air dan biar mendidih seketika
setelah pecah minyak masukkan air asam jawa
masukkan ikan dan perasa
akhir sekali masukkan bendi/tomato/cili hijau

0 comments:

Post a Comment

said