Pages

Monday, August 16, 2010

MENU BERBUKA~nasi ayam perap


SALAM & SELAMAT SEJAHTERA u olls...
Happy Weekends.. hehe... after sahur n pray kitaorg g jenjalan kat batu feringgi... ermm.. ikut my hubby katanya sy0k sedut udara pagi2 ni sambil tgk keindahan laut.. aku f0ll0w jer laaa.. tapi memang besttt.. rasa tenang jer.. traffic jame pun takda.. ermm.. baru rasa nyaman dan tenteram... klu tak.. ya ampun... seksa rasa nk meneng0k keta punya la belambak.. ermmm.. bila dah tak tdur.. sempat la aku pergi market d awal pagi.. ermm.. plannya nk wat nasi ayam.. lama dah tak buat... hubby pun kata 0k..
Mahai giler ayam skng niee... huu.. dulu sek0r tak sampai RM 10.. skng ni.. ermm..
Cadang nk buat ayam perap.. tak nak wat roasted.. sekali sekala y not kan..
awal aku rebus ayam sebab nk perap ayam.. nk kan air ayam tuh (stok ayam)... dalam d0k siap2 nk masak ayam tuh.. tiba2 my mummy call cakap semua nk dtg buka posa kat Juru.. wahhh.. meriah uollsss... ermmm.. last sekali aku wat NASI AYAM n bawa g sana... ermmm..

Jom kita intai resepinyaaaaa....

NASI AYAM PERAP

BERAS (3 pot)
AYAM I EKOR
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
HALIA*
SUP BUNJUT
KULIT KAYU MANIS
BUNGA LAWANG
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA




BAHAN2 UTK PERAP AYAM:
AYAM (yg telah direbus)
BAWANG BESAR 4 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
HALIA 2CM
SERAI 5 BATANG
LENGKUAS 3CM
KUNYIT
GARAM


CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN DAN PERAPKAN BERSAMA AYAM SELAMA
PALING KURANG 1 JAM (baru rasa kesedapannya)


UTK KICAP:
KICAP PEKAT/CAIR
SUP AYAM (ambik yg bhgian minyak2)

GAULKAN SEKALI DAN SEDIA D HIDANG

UTK CILI:
CILI MERAH
BAWANG PUTIH
SOS TOMATO
SOS CILI
CUKA

BLAND CILI DAN BAWANG
TUMIS DI ATAS API BERSAMA SOS TOMATO/CILI DAN CUKA


SUP HASIL DARI REBUSAN AYAM TADI...



Bila dah siap... boleh la di hidang dan dimakan...
SELAMAT MENJAMU DAN BERBUKA PUASA..





0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...


SALAM & SELAMAT SEJAHTERA u olls...
Happy Weekends.. hehe... after sahur n pray kitaorg g jenjalan kat batu feringgi... ermm.. ikut my hubby katanya sy0k sedut udara pagi2 ni sambil tgk keindahan laut.. aku f0ll0w jer laaa.. tapi memang besttt.. rasa tenang jer.. traffic jame pun takda.. ermm.. baru rasa nyaman dan tenteram... klu tak.. ya ampun... seksa rasa nk meneng0k keta punya la belambak.. ermmm.. bila dah tak tdur.. sempat la aku pergi market d awal pagi.. ermm.. plannya nk wat nasi ayam.. lama dah tak buat... hubby pun kata 0k..
Mahai giler ayam skng niee... huu.. dulu sek0r tak sampai RM 10.. skng ni.. ermm..
Cadang nk buat ayam perap.. tak nak wat roasted.. sekali sekala y not kan..
awal aku rebus ayam sebab nk perap ayam.. nk kan air ayam tuh (stok ayam)... dalam d0k siap2 nk masak ayam tuh.. tiba2 my mummy call cakap semua nk dtg buka posa kat Juru.. wahhh.. meriah uollsss... ermmm.. last sekali aku wat NASI AYAM n bawa g sana... ermmm..

Jom kita intai resepinyaaaaa....

NASI AYAM PERAP

BERAS (3 pot)
AYAM I EKOR
BAWANG MERAH*
BAWANG PUTIH*
HALIA*
SUP BUNJUT
KULIT KAYU MANIS
BUNGA LAWANG
BUNGA CENGKIH
BUAH PELAGA




BAHAN2 UTK PERAP AYAM:
AYAM (yg telah direbus)
BAWANG BESAR 4 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
HALIA 2CM
SERAI 5 BATANG
LENGKUAS 3CM
KUNYIT
GARAM


CARA2:
BLAND SEMUA BAHAN DAN PERAPKAN BERSAMA AYAM SELAMA
PALING KURANG 1 JAM (baru rasa kesedapannya)


UTK KICAP:
KICAP PEKAT/CAIR
SUP AYAM (ambik yg bhgian minyak2)

GAULKAN SEKALI DAN SEDIA D HIDANG

UTK CILI:
CILI MERAH
BAWANG PUTIH
SOS TOMATO
SOS CILI
CUKA

BLAND CILI DAN BAWANG
TUMIS DI ATAS API BERSAMA SOS TOMATO/CILI DAN CUKA


SUP HASIL DARI REBUSAN AYAM TADI...



Bila dah siap... boleh la di hidang dan dimakan...
SELAMAT MENJAMU DAN BERBUKA PUASA..





0 comments:

Post a Comment

said