Pages

Thursday, January 26, 2012

::.. kegilaan POLKADOT ..::

ASSALAMUALAIKUM..

Rasa mcm ketinggalan pulak.. hahahaha.. ketinggalan dlm membuat polkadot ni..
masa1st dl tngh femes, awin pernah oder bnda polkadot ni.. nk merasa.. entah kenapa mood ni kadang2 macam rajin gila nk buat.. bygkan dalam 1 hari awin buat cupcake oreo.. then awin buat polkadot ni pulak.. itu la nmnya.. rajin tak ketahuan hala org penang kata.. hahahahaha...
apa2 pun nk say tks to puan punya blog yg awin selalu folo... masam manis resepi yang senang utk kita faham n folo.. awin minat cara dia bergambar.. mmg nice.. awin ni nm ja ada dslr.. tapi kekadang tak guna.. lebih selesa guna henpon kamera haaa.. rasa mcm cepat ja.. ahaha.. itulah jawapan org malas!!! tp awin rajin utk memasakkkk.. hahaha... perasaaaaannn harussss hokek!!!

sebenarnya utk buat bnda2 ni.. senang jaaa.. tp bila malas menguasai.. semua bnda jadi susah.. toi tak??? berserta minat.. tapi minat kita boleh asah.. dari tak pandai kita akan jadi sepandai2nya... so.. belajarlah.. tak rugi pun.. air tangan yang kita buat dan bg pulak pada keluarga kita yang makan.. tersangat lahhhh indahnya.. tambah lak bila mendapat pujian dr org yg kita sayang.. lagi la semangat tu meluak2 d buatnyaaa... paling tak pun.. org akan kenang air tangan kita... :) sapa setuju hand's up!!! hahaha

APAM DOT DOT
by : Eiza Hamid

3 biji telur sejuk dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila
filling
blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa
Pewarna yg di sukai
Paper cup secukupnya
acuan lompang secukupnya

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna




Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.
Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh .
Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.
Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan



Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
hidangkan ketika panas.


sapa nak oder???



0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

ASSALAMUALAIKUM..

Rasa mcm ketinggalan pulak.. hahahaha.. ketinggalan dlm membuat polkadot ni..
masa1st dl tngh femes, awin pernah oder bnda polkadot ni.. nk merasa.. entah kenapa mood ni kadang2 macam rajin gila nk buat.. bygkan dalam 1 hari awin buat cupcake oreo.. then awin buat polkadot ni pulak.. itu la nmnya.. rajin tak ketahuan hala org penang kata.. hahahahaha...
apa2 pun nk say tks to puan punya blog yg awin selalu folo... masam manis resepi yang senang utk kita faham n folo.. awin minat cara dia bergambar.. mmg nice.. awin ni nm ja ada dslr.. tapi kekadang tak guna.. lebih selesa guna henpon kamera haaa.. rasa mcm cepat ja.. ahaha.. itulah jawapan org malas!!! tp awin rajin utk memasakkkk.. hahaha... perasaaaaannn harussss hokek!!!

sebenarnya utk buat bnda2 ni.. senang jaaa.. tp bila malas menguasai.. semua bnda jadi susah.. toi tak??? berserta minat.. tapi minat kita boleh asah.. dari tak pandai kita akan jadi sepandai2nya... so.. belajarlah.. tak rugi pun.. air tangan yang kita buat dan bg pulak pada keluarga kita yang makan.. tersangat lahhhh indahnya.. tambah lak bila mendapat pujian dr org yg kita sayang.. lagi la semangat tu meluak2 d buatnyaaa... paling tak pun.. org akan kenang air tangan kita... :) sapa setuju hand's up!!! hahaha

APAM DOT DOT
by : Eiza Hamid

3 biji telur sejuk dr peti ais
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau santan
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh paste vanila
filling
blueberry / strawberry / kelapa / coklat / kaya - terpulang pada citarasa
Pewarna yg di sukai
Paper cup secukupnya
acuan lompang secukupnya

Masukkan semua bahan2an kecuali pewarna dan filling ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna




Letakkan filling secukupnya. Filling ni kita masukkan juga dalam piping bag supaya mudah kita nak Letakkan atas adunan tadi.
Picit lagi adunan yang sama atau berlainan warna sehingga 3/4 penuh .
Kemudian ambil sedikit adunan letakkan pewarna pilihan, kacau rata.
Masukkan juga dalam piping bag dan dot-dotkan dengan warna pilihan



Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kitchen towel supaya air kukusan tidak menitis atas apam.
Pastikan api sederhana panas.
Kukus apam tadi selama 10 - 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
hidangkan ketika panas.


sapa nak oder???



0 comments:

Post a Comment

said