Pages

Friday, January 28, 2011

Dunia ibu..

Assalamualaikum n m0rning u 0lls...
Jumaat yg indah ni haruslah kita sedekah kan bnyk2 senyuman agar hari2 yg kita lalui
akan dipenuhi dgn bunga2 cinta kepadaNYA dan yg tersyg... amin.

Suka buat n3 pregy ni sbb rasa mcm nk tinggalkan kenangan utk diri sndiri bila suatu
masa nnti... hehe..

tak bnyk nk citer cuma nk mengimbau kedudukan bb skng...dunia skng hnyalah preggy..
preggy.. preggy... hahahaha.. cemuih apa org nk baca kan.. tapi pd yg sudi baca la..
pada yg tak... ermmm.. tiada paksaan ok..

sejak2 trimester 2 ni... rasa mcm best sgttttt..sbb?????hehehehe... hilang alah semua..
tuh yg best.. badan pun dah tak lesu.. mood pun dah ok.. tuh yg best..klu tak.. asik
monyokkkkk jer.. sampai bila nk mcmtuh kan... en hasben pun naik boring dah..
tapikannnn.. time2 preggy ni best sikit sbb dpt lynn yg istimewa... hehe.. apa yg nk kira dpt lahhhh..sebut je.. pasti dpt.. ermmm best3...memang prihatin en hasben ni.. credit to en hasben lah... hehehe... bak kata sanisah huri (ye ke.. aku main bedal jer btl ke tak ni)
"semakin hari semakin sayang".. hahahaha.. jiwang laksss...
Mcm smlm.. aku tingin sgt nk mkn bihun sup ansiam... istimewanya bihun sup ni tau sbb apa.. ermmm.. mai nk citer.. bihun sup ni yg lainnya sbb dia taruh telur yg separuh masak.. n sup yg sedappppppp... tak d nafikan... tuh yg istimewa.. tmpt lain takda boh telur mcm ni klu ada pun telur rebus.. ni telur separuh masak.. best laaaa.. ermmm yummy...
klu ikutkan my en hasben dah kenyang n tak nak kuar.. aku pun dgn nada merajuk.. cewahhhh..
cakap la..takpa la ma p sorang.. pa tak yah p.. dan..dan en hasben kata..takpala.. kita p satg.. hehehehe.... sygkannn.. ermmm.. like it!! dpt jugak mkn bihun sup tuh...
habis tuh en hasben bawa ronda2 g qbay beli jagung bakar n buah.. haruslah aku mkn buah sepanjang preggy ni... ermmm...

eh lupa lak nk citer... aku ada buka satu web ni.. dia ada suggest utk ibu preggy mkn DHA.. utk kulit bb n otaknya.. ermm..aku pun pergila cari kat farmasi n dari sumber2 doktor kat opis aku ni.. diaorg pun suggest la.. n aku pun dah dpt ubat tu.. DHA Natal..ermm blh tahan mahaiiiinyaaa.. tapi takpela utk bb punya pasai sbb pharamcists tuh ckp ubat ni paling bgs sbb selain utk otak bb dia jugak utk putihkan kulit bb..ye ke.. ermmm.. tak kisah la.. janji DHA..
n start hari ni aku dah mkn DHA.. blm terlewat kot rsnya... hope bb aku dpt vitamin yg aku mkn.. bb aku pun semakin hari semakin aktif.. klu dl 1 hari rasa waktu mlm ja dia punya kick.. tapi skng tak tentu masa dah... bnyk improve.. alhamdulillah.. Thankful! hope aku dpt laluinya dgn cukup sempurna sehingga aku melahirkan dan d permudahkan segalanya... amin.



MINGGU KE-18

Taksiran panjang janin adalah 14 cm dengan berat sekitar 150 gram. Rahim dapat diraba tepat di bawah pusar, (memang betul pun, blh rasa dia dok kat bawah tuh..) ukurannya kira-kira sebesar buah semangka. Pertumbuhan rahim ke depan akan mengubah keseimbangan tubuh ibu. Sementara peningkatan mobilitas persendian ikut mempengaruhi perubahaan postur tubuh sekaligus menyebabkan keluhan punggung. Keluhan ini makin bertambah bila kenaikan berat badan tak terkendali. Untuk mengatasinya, biasakan berbaring miring ke kiri, hindari berdiri terlalu lama dan mengangkat beban berat. Selain itu, sempatkan sesering mungkin mengistirahatkan kaki dengan mengangkat/mengganjalnya pakai bantal.( owhhh... mcm tuh erkkk... ok nnti kita buat)

Mulai usia ini hubungan interaktif antara ibu dan janinnya kian terjalin erat. Tak mengherankan setiap kali si ibu gembira, sedih, lapar atau merasakan hal lain, janin pun merasakan hal sama. (kena happy2 ja la lepas ni kan.... nnti bila dia kuar.. baru la dia pun hapy jaaaa.. hehehe..



0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum n m0rning u 0lls...
Jumaat yg indah ni haruslah kita sedekah kan bnyk2 senyuman agar hari2 yg kita lalui
akan dipenuhi dgn bunga2 cinta kepadaNYA dan yg tersyg... amin.

Suka buat n3 pregy ni sbb rasa mcm nk tinggalkan kenangan utk diri sndiri bila suatu
masa nnti... hehe..

tak bnyk nk citer cuma nk mengimbau kedudukan bb skng...dunia skng hnyalah preggy..
preggy.. preggy... hahahaha.. cemuih apa org nk baca kan.. tapi pd yg sudi baca la..
pada yg tak... ermmm.. tiada paksaan ok..

sejak2 trimester 2 ni... rasa mcm best sgttttt..sbb?????hehehehe... hilang alah semua..
tuh yg best.. badan pun dah tak lesu.. mood pun dah ok.. tuh yg best..klu tak.. asik
monyokkkkk jer.. sampai bila nk mcmtuh kan... en hasben pun naik boring dah..
tapikannnn.. time2 preggy ni best sikit sbb dpt lynn yg istimewa... hehe.. apa yg nk kira dpt lahhhh..sebut je.. pasti dpt.. ermmm best3...memang prihatin en hasben ni.. credit to en hasben lah... hehehe... bak kata sanisah huri (ye ke.. aku main bedal jer btl ke tak ni)
"semakin hari semakin sayang".. hahahaha.. jiwang laksss...
Mcm smlm.. aku tingin sgt nk mkn bihun sup ansiam... istimewanya bihun sup ni tau sbb apa.. ermmm.. mai nk citer.. bihun sup ni yg lainnya sbb dia taruh telur yg separuh masak.. n sup yg sedappppppp... tak d nafikan... tuh yg istimewa.. tmpt lain takda boh telur mcm ni klu ada pun telur rebus.. ni telur separuh masak.. best laaaa.. ermmm yummy...
klu ikutkan my en hasben dah kenyang n tak nak kuar.. aku pun dgn nada merajuk.. cewahhhh..
cakap la..takpa la ma p sorang.. pa tak yah p.. dan..dan en hasben kata..takpala.. kita p satg.. hehehehe.... sygkannn.. ermmm.. like it!! dpt jugak mkn bihun sup tuh...
habis tuh en hasben bawa ronda2 g qbay beli jagung bakar n buah.. haruslah aku mkn buah sepanjang preggy ni... ermmm...

eh lupa lak nk citer... aku ada buka satu web ni.. dia ada suggest utk ibu preggy mkn DHA.. utk kulit bb n otaknya.. ermm..aku pun pergila cari kat farmasi n dari sumber2 doktor kat opis aku ni.. diaorg pun suggest la.. n aku pun dah dpt ubat tu.. DHA Natal..ermm blh tahan mahaiiiinyaaa.. tapi takpela utk bb punya pasai sbb pharamcists tuh ckp ubat ni paling bgs sbb selain utk otak bb dia jugak utk putihkan kulit bb..ye ke.. ermmm.. tak kisah la.. janji DHA..
n start hari ni aku dah mkn DHA.. blm terlewat kot rsnya... hope bb aku dpt vitamin yg aku mkn.. bb aku pun semakin hari semakin aktif.. klu dl 1 hari rasa waktu mlm ja dia punya kick.. tapi skng tak tentu masa dah... bnyk improve.. alhamdulillah.. Thankful! hope aku dpt laluinya dgn cukup sempurna sehingga aku melahirkan dan d permudahkan segalanya... amin.



MINGGU KE-18

Taksiran panjang janin adalah 14 cm dengan berat sekitar 150 gram. Rahim dapat diraba tepat di bawah pusar, (memang betul pun, blh rasa dia dok kat bawah tuh..) ukurannya kira-kira sebesar buah semangka. Pertumbuhan rahim ke depan akan mengubah keseimbangan tubuh ibu. Sementara peningkatan mobilitas persendian ikut mempengaruhi perubahaan postur tubuh sekaligus menyebabkan keluhan punggung. Keluhan ini makin bertambah bila kenaikan berat badan tak terkendali. Untuk mengatasinya, biasakan berbaring miring ke kiri, hindari berdiri terlalu lama dan mengangkat beban berat. Selain itu, sempatkan sesering mungkin mengistirahatkan kaki dengan mengangkat/mengganjalnya pakai bantal.( owhhh... mcm tuh erkkk... ok nnti kita buat)

Mulai usia ini hubungan interaktif antara ibu dan janinnya kian terjalin erat. Tak mengherankan setiap kali si ibu gembira, sedih, lapar atau merasakan hal lain, janin pun merasakan hal sama. (kena happy2 ja la lepas ni kan.... nnti bila dia kuar.. baru la dia pun hapy jaaaa.. hehehe..



0 comments:

Post a Comment

said