Pages

Saturday, June 16, 2012

::.. Aisya's day ..::

Assalamualaikum..

Salam dari pantai bersih.. Ambik angin sambil bawa aisya gurl jalan2.. maklumla dok menggila berjalan skng ni!!

Masih segar dalam ingatan setahun yg lalu, tika dan saat ini aisya baru dilahirkan tapiii mama x sempat dan berkesempatan lagi utk tatap muka aisya coz aisya lahir2 terus masuk NICU. Awin nk imbas semula saat sebelum dan selepas melahirkan aisya.

Awin admit awal 3 hr atas sebab2 yg tidak dpt d elakkan, mgkin x ramai yg tahu sepanjang mengandungkan aisya awin diduga dgn bermacam2 dugaan. Seawal usia kandungan awin d beri ujian dgn alahan yg sgt teruk!! Mkn minum mmg tiada nikmat langsung. Mc ni jgn cakap la.. Klu p kerja pun seolah2 mcm noting. Asik baring ja dkt surau tu.. Cukup 5 bulan hilang semua alah.. Syukur sgt, tp sekali lg di uji.. Awin pergi check up ke swasta utk buat imbasan 4D bg pengesahan jantina, maklumlaaaa awin obses nk dptkan ank pmpn. Alhamdulillah dgn izinNya awin dpt berita gembira itu.. Tp... Awin juga mendapat berita yang amat menguji jiwa awin dan suami apabila diberitahu bb yang dikandung terdapat simptom "Chystic hygroma". Klu x tahu search la apa ke sakitnya itu, klu ikt kami pnya plan, awin dah decide utk bersalin di pearl klu tiada masalah. Husb pun setuju. Tp bila ada mslh spt ini kami disuruh rujuk kepada pakar maternity hosp penang. Bila tnya kpd pearl, mereka tiada dr pakar baby, yg ada hnyalah pakar sakit puan. Agak risiko utk kami hadapi. Tp setelah diberi pilihan utk terus melakukan pemeriksaan bersama Dr ravinder, kami sgt berpuas hati dgn hasil beliau... Sangat soft spoken, pandangan dan nasihatnya sgt memasuk akal kami. Dari usia kandungan aisya 23 minggu hinggalah ke 38 minggu awin hanya follow up dgn dr ravinder. Pada kali pertama kami berjumpa awin ingat lagi detik2 yg membuatkan awin x tidur malam, makan x lalu hanyalah air mata yang mampu tika dan saat itu. Dimana dr mohon kami buat ujian melalui air ketuban. Dr air ketuban itu blh dpt hasilnya samaada anak ada sindrom down, kecacatan fizikal, serta ketahanan beliau sekaligus jantina ya. Waktu itu kos yang terpaksa kami tanggung sendiri adalah RM580. Setelah berbincang dgn en hasb, kami setuju demi kebaikan bb kami. Dr situ atas nasihat dr, jika ujian yg kami lakukan adalah positif, kami sgt beruntung tp jika sebaliknya dr menasihati kami agar melahirkan bb itu dan usianya habis di situ!! Dunia tika itu umpama gelap seketika.. Sepjng perjlnn pulang ke rumah awin langsung tiada kata2.. Hnya air mata yg mampu berkata2.. Tidur mlm awin sgt runsing.. Result lg 2 mggu... Bygkn hati dan naluri awin tika itu.. Pernah terjaga di waktu malam dan menangis teresak2 ketika mengingati kata2 dr.. Setiap doa awin.. Awin hnya mohon "Ya Allah andai ini ujian darimu utkku, aku redho. Namun aku mohon, aku rela bersusah payah menangung sakitnya namun jgnlah kau seksa bayi ini kelak dia lahir.. Aku rela bersengkang mata tika mengandungkannya namun kau permudahkanlah bila bayi ini lahir kelak d atas muka bumi ini, jdkanlah ia anak yg solehah, bijak, mudah di bela dan x lupa asal usulnya.."

Tiba saat yg kami tunggu... Hari result!! Mmg takut.. Dan kami pun dah buat keputusan.. Andai kata bayi ini mempunyai masalah tidak sempurna, kami akan terus bersamanya, ini ujian dan amanahNya. Kami akan pikul sebaiknya. Mmg dr tidak setuju katanya future bb ni mgkn x mcm org lain. But its ok. Kami ttp dgn kptsn kami. Tp bila dr beritahu result... POSITIF! Alhamdulillah.. Tak terkata dek kata2. Cuma mnjadi isunya.. Apakah ketumbuhan d leher bb kami itu? Trpaksa la tggu shingga bb ini lahir. Awin plak tdk d galakkan utk brsalin scra normal kerana bimbang akan pernafasan bb kelak lahir. Setelah mmbuat perbincangan rapi, tarikh yang sepakat kerana kelahiran aisya nanti perlu kumpul semua pakar2 di GH. Antaranya, pakar bius, pakar bb, pakar ENT, pakar sakit puan. Tarikh yg d persetujui pada 13.6.11..

Tiba tarikh itu awin disuruh admit awal beberapa hari kerana pakar ENT mohon awin buat imbasan MRI. Pengalaman ini sampai bila2 awin x kan lupa!!! Ibarat mcm dah berada d alam kubur rsnya. Masuk di dalam terowong yg hnya mampu memuatkan badan kita semata2. Yg dgr tika dan saat itu hanyalah bunyi dentum umpama ada org memukul paku dan mcm2.. Bygkan selama 1 jam 35 minit awin d dlm itu tanpa blh mengerakkan anggota badan awin. Seyes!! Awin kuar2 ja.. Perkataan yg keluar.. Jgn suruh dah awin masuk!!! Tika dan saat ini suami la bnyk menemani awin. X prnh awin keseorangan.. Yg lagi sedih, bila air mata dia gugur melihat keperitan yg awin tangung demi kandungkan dr benih ksh syg kami.

Tiba tarikh 13.6.11, dr ravinder dtg berjumpa awin, katanya operation x blh d lakukan kerana seorang pakar tidak dpt bersama, jd terpaksa d tunda ke 16.06.11. Cantik tarikh tu kan?

16.06.11 jam 8.36am lahirlah seorang puteri yang diberi nama Aisya syafiyya bt roslan seberat 2.9kg secara czer. Awin hnya sempat lihat aisya hnya 2 minit kemudian aisya d bawa ke wad NICU. D sebabkan awin czer, awin hnya dpt lihat aisya 2 hr selepas itu. Awin suruh husb snapkan pic aisy tika di ICU tp x blh. Husb ja yg berkesempatan. Bila sembang, air mata husb ja yg mengalir. Katanya sedih tgk sbb aisya d pasangkan tiub makan dan juga drip d tangan yg masih halus.
Bila pertama kali dpt tatap muka aisya. Hilang segala sakit.. Alhamdulillah, aisya sihat dr segala segi dan normal spt bb yg lain. Apa yg wujud d leher aisya umpama isi lebih. Shingga skeg isi lebih tu masih ada dan makin mengecil.

Alhmdulillah, menjaga aisya sangat senang, tiada ragamnya, jarang sakit demannya. Mungkin ini rahmat yg Allah beri kpd kami setelah berbulan kami diduga dgn bermacam2. Hari ini genap usia aisya 1 tahun. Sangat cepat masa berlalu. Aisya seorang anak yg sgt baik., bijak pandai dan insyaAllah yg solehah. Terima kasih Ya Allah kerana beri kesempatan kpd awin utk rs nikmat menjaga seorang anak pmpn yg dah lama awin inginkan. Akan awin belai dan asuh shingga ke titis nafas terakhir awin. Sayang sangat anak2 awin..

Saat Aisya di lahirkan... 16.06.11 8.36am 2.9kg


dikala usia 9 bulan...
16.06.12 genap 1 tahun aisya pun boleh berjalan dengan jayanyaaa... yeayyy
kau ado???? hahaha
usia 10 bulan..
with bery!!! syg sgt sbb cikgu zah yg kasi...
wit abg.. at waterfall.. 11 bulan
menjahanamkan harta mama... hehehe... u look so red darl!! 10 bulan..
teman mama buat kerja opis merangkap menyelerakkan apa yg patut...
di usia 11 bulan.. dah pandai buat kerja... seksiiii
so sweet...
aisya suka makan.. hari2 aisya makan nasi... klu tak.. aisya bebaiii...
auuu cakkk!!
now i can walk!!!


1 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said...

comeynya aisya.....

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum..

Salam dari pantai bersih.. Ambik angin sambil bawa aisya gurl jalan2.. maklumla dok menggila berjalan skng ni!!

Masih segar dalam ingatan setahun yg lalu, tika dan saat ini aisya baru dilahirkan tapiii mama x sempat dan berkesempatan lagi utk tatap muka aisya coz aisya lahir2 terus masuk NICU. Awin nk imbas semula saat sebelum dan selepas melahirkan aisya.

Awin admit awal 3 hr atas sebab2 yg tidak dpt d elakkan, mgkin x ramai yg tahu sepanjang mengandungkan aisya awin diduga dgn bermacam2 dugaan. Seawal usia kandungan awin d beri ujian dgn alahan yg sgt teruk!! Mkn minum mmg tiada nikmat langsung. Mc ni jgn cakap la.. Klu p kerja pun seolah2 mcm noting. Asik baring ja dkt surau tu.. Cukup 5 bulan hilang semua alah.. Syukur sgt, tp sekali lg di uji.. Awin pergi check up ke swasta utk buat imbasan 4D bg pengesahan jantina, maklumlaaaa awin obses nk dptkan ank pmpn. Alhamdulillah dgn izinNya awin dpt berita gembira itu.. Tp... Awin juga mendapat berita yang amat menguji jiwa awin dan suami apabila diberitahu bb yang dikandung terdapat simptom "Chystic hygroma". Klu x tahu search la apa ke sakitnya itu, klu ikt kami pnya plan, awin dah decide utk bersalin di pearl klu tiada masalah. Husb pun setuju. Tp bila ada mslh spt ini kami disuruh rujuk kepada pakar maternity hosp penang. Bila tnya kpd pearl, mereka tiada dr pakar baby, yg ada hnyalah pakar sakit puan. Agak risiko utk kami hadapi. Tp setelah diberi pilihan utk terus melakukan pemeriksaan bersama Dr ravinder, kami sgt berpuas hati dgn hasil beliau... Sangat soft spoken, pandangan dan nasihatnya sgt memasuk akal kami. Dari usia kandungan aisya 23 minggu hinggalah ke 38 minggu awin hanya follow up dgn dr ravinder. Pada kali pertama kami berjumpa awin ingat lagi detik2 yg membuatkan awin x tidur malam, makan x lalu hanyalah air mata yang mampu tika dan saat itu. Dimana dr mohon kami buat ujian melalui air ketuban. Dr air ketuban itu blh dpt hasilnya samaada anak ada sindrom down, kecacatan fizikal, serta ketahanan beliau sekaligus jantina ya. Waktu itu kos yang terpaksa kami tanggung sendiri adalah RM580. Setelah berbincang dgn en hasb, kami setuju demi kebaikan bb kami. Dr situ atas nasihat dr, jika ujian yg kami lakukan adalah positif, kami sgt beruntung tp jika sebaliknya dr menasihati kami agar melahirkan bb itu dan usianya habis di situ!! Dunia tika itu umpama gelap seketika.. Sepjng perjlnn pulang ke rumah awin langsung tiada kata2.. Hnya air mata yg mampu berkata2.. Tidur mlm awin sgt runsing.. Result lg 2 mggu... Bygkn hati dan naluri awin tika itu.. Pernah terjaga di waktu malam dan menangis teresak2 ketika mengingati kata2 dr.. Setiap doa awin.. Awin hnya mohon "Ya Allah andai ini ujian darimu utkku, aku redho. Namun aku mohon, aku rela bersusah payah menangung sakitnya namun jgnlah kau seksa bayi ini kelak dia lahir.. Aku rela bersengkang mata tika mengandungkannya namun kau permudahkanlah bila bayi ini lahir kelak d atas muka bumi ini, jdkanlah ia anak yg solehah, bijak, mudah di bela dan x lupa asal usulnya.."

Tiba saat yg kami tunggu... Hari result!! Mmg takut.. Dan kami pun dah buat keputusan.. Andai kata bayi ini mempunyai masalah tidak sempurna, kami akan terus bersamanya, ini ujian dan amanahNya. Kami akan pikul sebaiknya. Mmg dr tidak setuju katanya future bb ni mgkn x mcm org lain. But its ok. Kami ttp dgn kptsn kami. Tp bila dr beritahu result... POSITIF! Alhamdulillah.. Tak terkata dek kata2. Cuma mnjadi isunya.. Apakah ketumbuhan d leher bb kami itu? Trpaksa la tggu shingga bb ini lahir. Awin plak tdk d galakkan utk brsalin scra normal kerana bimbang akan pernafasan bb kelak lahir. Setelah mmbuat perbincangan rapi, tarikh yang sepakat kerana kelahiran aisya nanti perlu kumpul semua pakar2 di GH. Antaranya, pakar bius, pakar bb, pakar ENT, pakar sakit puan. Tarikh yg d persetujui pada 13.6.11..

Tiba tarikh itu awin disuruh admit awal beberapa hari kerana pakar ENT mohon awin buat imbasan MRI. Pengalaman ini sampai bila2 awin x kan lupa!!! Ibarat mcm dah berada d alam kubur rsnya. Masuk di dalam terowong yg hnya mampu memuatkan badan kita semata2. Yg dgr tika dan saat itu hanyalah bunyi dentum umpama ada org memukul paku dan mcm2.. Bygkan selama 1 jam 35 minit awin d dlm itu tanpa blh mengerakkan anggota badan awin. Seyes!! Awin kuar2 ja.. Perkataan yg keluar.. Jgn suruh dah awin masuk!!! Tika dan saat ini suami la bnyk menemani awin. X prnh awin keseorangan.. Yg lagi sedih, bila air mata dia gugur melihat keperitan yg awin tangung demi kandungkan dr benih ksh syg kami.

Tiba tarikh 13.6.11, dr ravinder dtg berjumpa awin, katanya operation x blh d lakukan kerana seorang pakar tidak dpt bersama, jd terpaksa d tunda ke 16.06.11. Cantik tarikh tu kan?

16.06.11 jam 8.36am lahirlah seorang puteri yang diberi nama Aisya syafiyya bt roslan seberat 2.9kg secara czer. Awin hnya sempat lihat aisya hnya 2 minit kemudian aisya d bawa ke wad NICU. D sebabkan awin czer, awin hnya dpt lihat aisya 2 hr selepas itu. Awin suruh husb snapkan pic aisy tika di ICU tp x blh. Husb ja yg berkesempatan. Bila sembang, air mata husb ja yg mengalir. Katanya sedih tgk sbb aisya d pasangkan tiub makan dan juga drip d tangan yg masih halus.
Bila pertama kali dpt tatap muka aisya. Hilang segala sakit.. Alhamdulillah, aisya sihat dr segala segi dan normal spt bb yg lain. Apa yg wujud d leher aisya umpama isi lebih. Shingga skeg isi lebih tu masih ada dan makin mengecil.

Alhmdulillah, menjaga aisya sangat senang, tiada ragamnya, jarang sakit demannya. Mungkin ini rahmat yg Allah beri kpd kami setelah berbulan kami diduga dgn bermacam2. Hari ini genap usia aisya 1 tahun. Sangat cepat masa berlalu. Aisya seorang anak yg sgt baik., bijak pandai dan insyaAllah yg solehah. Terima kasih Ya Allah kerana beri kesempatan kpd awin utk rs nikmat menjaga seorang anak pmpn yg dah lama awin inginkan. Akan awin belai dan asuh shingga ke titis nafas terakhir awin. Sayang sangat anak2 awin..

Saat Aisya di lahirkan... 16.06.11 8.36am 2.9kg


dikala usia 9 bulan...
16.06.12 genap 1 tahun aisya pun boleh berjalan dengan jayanyaaa... yeayyy
kau ado???? hahaha
usia 10 bulan..
with bery!!! syg sgt sbb cikgu zah yg kasi...
wit abg.. at waterfall.. 11 bulan
menjahanamkan harta mama... hehehe... u look so red darl!! 10 bulan..
teman mama buat kerja opis merangkap menyelerakkan apa yg patut...
di usia 11 bulan.. dah pandai buat kerja... seksiiii
so sweet...
aisya suka makan.. hari2 aisya makan nasi... klu tak.. aisya bebaiii...
auuu cakkk!!
now i can walk!!!


1 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said...

comeynya aisya.....

Post a Comment

said