Pages

Thursday, June 14, 2012

::.. My Memories ..::

Assalamualaikum...

hari ni tangan kaki saya supa lipas kudung... seyes.. buat kerja semua dok hambat masa... semua bnda nk kena setel.. semua bnda awin kena buat... pergh... ni baru blh tarik nafas lega... tu pun tak betui2 la... takpala.. yg penting nk bgtau... tngh mood bahagia.. sbb apa yg sy hajati utk anak dara... tercapai sudah... tak dinafikan.. sy mengidam kek ni dari sy tak mengandungkan aisya lagi... dah bertahun lamanya... bila ALLAH kurniakan cek anak pmpn.. WAJIB dan HARUS lah sy melaksanakan impian tu... biaq p la org nk kata cek belagak ka apa ka... duit ringgit saya.. saya dan husb saja yg tahu... klu tak cukup pun, kami ja tahu, klu lebih pun kami jugak yang tahu... en hasben selalu cakap.. manusia kalau dengki depa guna modai ayaq liuq ja... "bercakap...bercakap..bercakap" tapi depa tak pernah tau yang bercakap tu langsung tak mendatang kan apa faedah kat depa.. walhal bukan depa tak tau... mencari dan mengata serta mengaibkan org.. adalah dosa besar.. selagi manusia itu tidak memohon ampun.. selagi itu lah dosanya sesama umat.. tiada kesudahan... walaupun dia dah mohon ampun dari tuhan.. (klu sy salah... mohon betulkan)

Mama dan papa cuba buat yang terbaek utk anak2... Syukur juga.. selama awin bergelar ibu, tak pernah gagal utk membuat anak2 bahagia dengan adanya walaupun hanya sebiji kek utk di potong dan mampu buat anak2 tersenyum.. Syukur sangat sbb DIA izinkan semua bnda ni berlaku... walaupun dl hidup awin.. bnyk d duga.. di perkata.. di war2... dan mgkin juga bahagia tu tak pernah mendampingi... tapi kegagalan seorang ibu itu tidak sesekali.. anak2 ibarat matahari yang menyinari hidup kita.. selagi amanahNYA diberi.. selagi itulah awin pegang.. klu anak belajar tak pandai pun, awin tak pernah rasa terkilan, sbb jika itu yg tertulis.. buat p la mcm mn pun... dia ttp mcm tu. cuma mgkin awin blh bg yang terbaik dan namun masih gagal.. rdho... jangan lah kita menjadi manusia yang jahil atas muka bumi ni... hanya mulut mengukir kata2 indah dalam mendampingiNYA... tapi tidak pula perbuatannya... Pengalaman bnyk mengajar awin utk jadi manusia yang kuat, tabah dlm mengharunginya... Semua tu masih segar dalam ingatan.. tak mungkin awin lupakan... (see... air mata sy nk gugur ok!!!) sy bukan lah setabah mana... tapi sy cuba utk jadi setabah mungkin tanpa saya menyakiti hati org lain... InsyaALLAH.   (kena berhenti sat,,, sbb sangat EMO!!!)

Nasihat sy pada kawan2... jagalah keharmonian rumah tangga kamu, buatlah sebarang keputusan mengikut otak kamu tapi bukan hati kamu.. kerna hati kamu mampu menipu kamu!!!  Bila kamu sedar.. nescaya kamu akan jadi manusia yang paling menyesal... Ingatlah kata2 ni wahai kaum adam dan hawa. Klu nk cari yang perfect mmg sampai mati pun ampa takkan jumpa. Klu ampa jumpa.. kira ampa memang A++. Sayangilah pasangan anda kerna kekurangannya.. dan bukan kelebihannya.,. kerna bila anda menyayanginya kerana kelebihannya... nescaya anda akan kecewa suatu hari nanti. Tink about that.. Setiap kali awin ada perselihan faham dengan husb, awin akan cepat2 mengingati saat indah kami biarpun terpaksa, nescaya bnda ni mampu buat awin tersenyum dan menjadi manusia yang pemaaf. Tapi bila kita bnyk bermain kata2 yang menyakitkan... memang segala segi akan nampak negatifnya.. langsung tiada manisnya. 
Dah macam kaunselor la pulakkkk... full stop!!

Esk awin plan dgn cikgu aisya utk buat birthday aisya. Utk kawan2 nursery aisya. bebrapa bnda awin dah settlekan.. Kek dah order, party bag dah beli (tinggal nk pack ja) nk order bihun grg, kak yg selalu buat tu demam lak.. so.. amcam?? takpa.. satg nk p cari lain. nk order bihun dan kuih 2 jenis. cukup la utk kanak2 nursery.. yg tuh pun dah mampu buat depa hepy... nama pun kanak2 kan... dunia mereka itu la.. main.. makan.. have fun... dan kita pun akan trsenyum jugak.. Esk awin dah apply cuti petang.. sbb mulanya plan nk buat pkl 12.30, tapi cikgu zah kata, time tu ada yang budak2 transit baru nk balik.. so.. kesian kat diaorg pulak.. ok lah klu mcm tu.. tunda buat pkl 3.30 ptg. Temanya Princess... coz my litle angel pun like a princes.. Awin buat tak besaq mana pun... buat mana yang mampu ja.. kami bukan ada duit pun... cukup la utk kamis sekeluarga makan, minum, jalan... klu lebih tu.. rezeki anak2. 

Tak sabaq nk tunggu esk.. sbb tak sabaq nk tgk kek aisya.. mak dia excited lebih sebab kek idaman mak dia.. bkn anak dia.. :)) jom kita gelak ramai2... 


OK BYE!

p/s* klu nak berjaya dunia dan akhirat, buanglah sifat iri hati sesama manusia yang lebih berjaya dari kita kerana sifat iri hati itulah yang mengundang kegagalan dunia dan akhirat kita, Sebaliknya jadikan kejayaan seseorang itu sebagai cabaran hidup kita (En hasb punya tag line). Bersihkan hati zahir dan batin. Jadilah seorang yang AMANAH dlm melaksanakan apa jua perkara. Kelak kejayaan bakal menghampiri kita. Wallahualam b sawab...








1 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said...

noted! nasihat diterima..heee

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum...

hari ni tangan kaki saya supa lipas kudung... seyes.. buat kerja semua dok hambat masa... semua bnda nk kena setel.. semua bnda awin kena buat... pergh... ni baru blh tarik nafas lega... tu pun tak betui2 la... takpala.. yg penting nk bgtau... tngh mood bahagia.. sbb apa yg sy hajati utk anak dara... tercapai sudah... tak dinafikan.. sy mengidam kek ni dari sy tak mengandungkan aisya lagi... dah bertahun lamanya... bila ALLAH kurniakan cek anak pmpn.. WAJIB dan HARUS lah sy melaksanakan impian tu... biaq p la org nk kata cek belagak ka apa ka... duit ringgit saya.. saya dan husb saja yg tahu... klu tak cukup pun, kami ja tahu, klu lebih pun kami jugak yang tahu... en hasben selalu cakap.. manusia kalau dengki depa guna modai ayaq liuq ja... "bercakap...bercakap..bercakap" tapi depa tak pernah tau yang bercakap tu langsung tak mendatang kan apa faedah kat depa.. walhal bukan depa tak tau... mencari dan mengata serta mengaibkan org.. adalah dosa besar.. selagi manusia itu tidak memohon ampun.. selagi itu lah dosanya sesama umat.. tiada kesudahan... walaupun dia dah mohon ampun dari tuhan.. (klu sy salah... mohon betulkan)

Mama dan papa cuba buat yang terbaek utk anak2... Syukur juga.. selama awin bergelar ibu, tak pernah gagal utk membuat anak2 bahagia dengan adanya walaupun hanya sebiji kek utk di potong dan mampu buat anak2 tersenyum.. Syukur sangat sbb DIA izinkan semua bnda ni berlaku... walaupun dl hidup awin.. bnyk d duga.. di perkata.. di war2... dan mgkin juga bahagia tu tak pernah mendampingi... tapi kegagalan seorang ibu itu tidak sesekali.. anak2 ibarat matahari yang menyinari hidup kita.. selagi amanahNYA diberi.. selagi itulah awin pegang.. klu anak belajar tak pandai pun, awin tak pernah rasa terkilan, sbb jika itu yg tertulis.. buat p la mcm mn pun... dia ttp mcm tu. cuma mgkin awin blh bg yang terbaik dan namun masih gagal.. rdho... jangan lah kita menjadi manusia yang jahil atas muka bumi ni... hanya mulut mengukir kata2 indah dalam mendampingiNYA... tapi tidak pula perbuatannya... Pengalaman bnyk mengajar awin utk jadi manusia yang kuat, tabah dlm mengharunginya... Semua tu masih segar dalam ingatan.. tak mungkin awin lupakan... (see... air mata sy nk gugur ok!!!) sy bukan lah setabah mana... tapi sy cuba utk jadi setabah mungkin tanpa saya menyakiti hati org lain... InsyaALLAH.   (kena berhenti sat,,, sbb sangat EMO!!!)

Nasihat sy pada kawan2... jagalah keharmonian rumah tangga kamu, buatlah sebarang keputusan mengikut otak kamu tapi bukan hati kamu.. kerna hati kamu mampu menipu kamu!!!  Bila kamu sedar.. nescaya kamu akan jadi manusia yang paling menyesal... Ingatlah kata2 ni wahai kaum adam dan hawa. Klu nk cari yang perfect mmg sampai mati pun ampa takkan jumpa. Klu ampa jumpa.. kira ampa memang A++. Sayangilah pasangan anda kerna kekurangannya.. dan bukan kelebihannya.,. kerna bila anda menyayanginya kerana kelebihannya... nescaya anda akan kecewa suatu hari nanti. Tink about that.. Setiap kali awin ada perselihan faham dengan husb, awin akan cepat2 mengingati saat indah kami biarpun terpaksa, nescaya bnda ni mampu buat awin tersenyum dan menjadi manusia yang pemaaf. Tapi bila kita bnyk bermain kata2 yang menyakitkan... memang segala segi akan nampak negatifnya.. langsung tiada manisnya. 
Dah macam kaunselor la pulakkkk... full stop!!

Esk awin plan dgn cikgu aisya utk buat birthday aisya. Utk kawan2 nursery aisya. bebrapa bnda awin dah settlekan.. Kek dah order, party bag dah beli (tinggal nk pack ja) nk order bihun grg, kak yg selalu buat tu demam lak.. so.. amcam?? takpa.. satg nk p cari lain. nk order bihun dan kuih 2 jenis. cukup la utk kanak2 nursery.. yg tuh pun dah mampu buat depa hepy... nama pun kanak2 kan... dunia mereka itu la.. main.. makan.. have fun... dan kita pun akan trsenyum jugak.. Esk awin dah apply cuti petang.. sbb mulanya plan nk buat pkl 12.30, tapi cikgu zah kata, time tu ada yang budak2 transit baru nk balik.. so.. kesian kat diaorg pulak.. ok lah klu mcm tu.. tunda buat pkl 3.30 ptg. Temanya Princess... coz my litle angel pun like a princes.. Awin buat tak besaq mana pun... buat mana yang mampu ja.. kami bukan ada duit pun... cukup la utk kamis sekeluarga makan, minum, jalan... klu lebih tu.. rezeki anak2. 

Tak sabaq nk tunggu esk.. sbb tak sabaq nk tgk kek aisya.. mak dia excited lebih sebab kek idaman mak dia.. bkn anak dia.. :)) jom kita gelak ramai2... 


OK BYE!

p/s* klu nak berjaya dunia dan akhirat, buanglah sifat iri hati sesama manusia yang lebih berjaya dari kita kerana sifat iri hati itulah yang mengundang kegagalan dunia dan akhirat kita, Sebaliknya jadikan kejayaan seseorang itu sebagai cabaran hidup kita (En hasb punya tag line). Bersihkan hati zahir dan batin. Jadilah seorang yang AMANAH dlm melaksanakan apa jua perkara. Kelak kejayaan bakal menghampiri kita. Wallahualam b sawab...








1 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said...

noted! nasihat diterima..heee

Post a Comment

said