Pages

Tuesday, November 15, 2011

::.. My Mee Udang ..::

Dah lama rasanya tak buat N3 masakan kan... hehe... entah la sejak2 ada anak dara ni.. asik citer diaaa jaaa.. lupa ingatan sekejap dekat masak memasak ni.. walhal hari2.. ni la tugas awin bila balik kerja.. tapi mungkin masak yg simple jer.. maskan harian atau lebih senang.. citarasa org melayu kan... nasi putih, gulai, mask lemak, mask lemak cili padi... ikan grg, ayam grg, sambal (WAJIB!!) itu la rutinnya..dan menunya hari2.. en asben awin kena makan nasi baru dia kenyang.. tapi alkisah kemarin... awin tak masak nasi.. sbb mood skng ni DIET!! Jgn tak tau.. berat badan awin ibarat belon yang sedang dipam.. adussss... makin naik jaaaa... mungkin tak pernah control nk mkn nasi pkl berapa pun kot sblm ni.. mana taknya.. awin kan FULLY BF! So.. taknak la anak dara tu x dpt apa yg sepatutnya.. 4 me.. tak pyh la nk control tu semua.. tapi sejak akhir2 ni.. rasa mcm dh perlu kot mendietkan diri ini.. lagipun next month anak dara tu dah blh mkn solid food... haiyaa ni paling tak sabaq.. nnti nk wat N3 1st masakan 2 anak dara ni... hehehehe... tunggguuuuu... (sambil senyum2 gatai...)

Kelmarin pas balik kerja dok meronda 3 beranak ni kat tesco.. takt au nk masak apa.. last2 nmpk udang.. terus pala otak ni tangkap.. wahhh mee udang.. sempoi gak.. lama tak buat.. Ngee... suka..suka.. so.. ambik udang, mee, sawi, tulang2.. bahan2 lain kat rumah pun ada rsnya.



  • Mee kuning
  • Udang bersaiz XL
  • Tulang daging utk rebusan
  • Bwg putih 1 ulas~d tumbuk halus
  • Lada kisar 2sb
  • Sos tomato 4sb
  • Garam
  • 1sb gula
  • Sedikit Ajinomoto
  • Sawi 1pokok,daun sup 1 pokok d ptg 1inci & 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis d ptg memanjang & air msk 2cawan
  • #UTK HIASAN# Daun sup & bwg goreng

Cara-cara

  1. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn bwg pth hingga naik bau.
  2. Masukkn lada kisar n d gaul rata.
  3. Masukkan air rebusan tulang daging, msk,sos tomato biarkn hingga mendidih.
  4. masukkan udang,daun sup n bwg goreng~ biarkn sampai udang msk.
  5. Angkat udang dahulu kemudian mskkn mee,sawi,kobis,garam,gula n ajinomoto utk tempoh 5min.
  6. Angkat mee td n blh lah d hias dgn meletakkan udang diatas mee kemudian di tabur dgn daun sup n bwg goreng. Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Dah lama rasanya tak buat N3 masakan kan... hehe... entah la sejak2 ada anak dara ni.. asik citer diaaa jaaa.. lupa ingatan sekejap dekat masak memasak ni.. walhal hari2.. ni la tugas awin bila balik kerja.. tapi mungkin masak yg simple jer.. maskan harian atau lebih senang.. citarasa org melayu kan... nasi putih, gulai, mask lemak, mask lemak cili padi... ikan grg, ayam grg, sambal (WAJIB!!) itu la rutinnya..dan menunya hari2.. en asben awin kena makan nasi baru dia kenyang.. tapi alkisah kemarin... awin tak masak nasi.. sbb mood skng ni DIET!! Jgn tak tau.. berat badan awin ibarat belon yang sedang dipam.. adussss... makin naik jaaaa... mungkin tak pernah control nk mkn nasi pkl berapa pun kot sblm ni.. mana taknya.. awin kan FULLY BF! So.. taknak la anak dara tu x dpt apa yg sepatutnya.. 4 me.. tak pyh la nk control tu semua.. tapi sejak akhir2 ni.. rasa mcm dh perlu kot mendietkan diri ini.. lagipun next month anak dara tu dah blh mkn solid food... haiyaa ni paling tak sabaq.. nnti nk wat N3 1st masakan 2 anak dara ni... hehehehe... tunggguuuuu... (sambil senyum2 gatai...)

Kelmarin pas balik kerja dok meronda 3 beranak ni kat tesco.. takt au nk masak apa.. last2 nmpk udang.. terus pala otak ni tangkap.. wahhh mee udang.. sempoi gak.. lama tak buat.. Ngee... suka..suka.. so.. ambik udang, mee, sawi, tulang2.. bahan2 lain kat rumah pun ada rsnya.



  • Mee kuning
  • Udang bersaiz XL
  • Tulang daging utk rebusan
  • Bwg putih 1 ulas~d tumbuk halus
  • Lada kisar 2sb
  • Sos tomato 4sb
  • Garam
  • 1sb gula
  • Sedikit Ajinomoto
  • Sawi 1pokok,daun sup 1 pokok d ptg 1inci & 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis d ptg memanjang & air msk 2cawan
  • #UTK HIASAN# Daun sup & bwg goreng

Cara-cara

  1. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn bwg pth hingga naik bau.
  2. Masukkn lada kisar n d gaul rata.
  3. Masukkan air rebusan tulang daging, msk,sos tomato biarkn hingga mendidih.
  4. masukkan udang,daun sup n bwg goreng~ biarkn sampai udang msk.
  5. Angkat udang dahulu kemudian mskkn mee,sawi,kobis,garam,gula n ajinomoto utk tempoh 5min.
  6. Angkat mee td n blh lah d hias dgn meletakkan udang diatas mee kemudian di tabur dgn daun sup n bwg goreng. Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment

said