Pages

Tuesday, November 22, 2011

::.. Egg tart + Kek coklat kukus ..::

Assalamualaikum...
Ngeeee... ingat tak N3 awin yg baru2 ni.. cakap nk wat egg tart.. wah..wah..wah.. awin berjaya membuatnyaaaa... 1 perkataan ja nk habaq kat ampa semuaaa... SENANG!!! OMG.. nnti blh buat lagi... tak sangka.. awin berjaya siapkannya jugak.. dpt dalam 40 biji.. Kelasssss kau AWIN!
Bahan-bahan

400 g tepung gandum
100 g serbuk badam
2camca besar gula
secubit garam
250g butter
2 biji telur
3 camca besar fresh milk (aku letak susu cair)

Kaedah :
1. Tepung diayak bersama dengan garam
2. Gaul serta ramas tepung dan butter sehinnga menyerupai serbuk roti
3. Masukkan telur, gula halus dan susu.
4. Gaul rata sehingga menjadi doh yg lembut.
5. Rehatkan doh setengah jam sebelum di gunakan.
6. Tekan doh ke dalam acuan, dan bakar dengan 150 darjah sehingga masak.

Filling :

5 sudu Besar susu pekat
4 camca besar gula
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur gred A
2 camca besar tepung kastard

Kacau semua bahan di atas.




pssssttt... cek nk habaq.. buat hari ahad.. p cari acuan egg tart tak jumpa la.. last sekali awin ambik acuan seakan2 egg tart.. so dia tk cantik sangat laa.. tapi rasa sedappppp.. hehe..

0 comments:

Post a Comment

said

My little angel...

Lilypie Maternity tickers

Total Pageviews

penyeri blog Mummy awin..


Powered By KakiBlog

sahabat handai

~HargaiLah Masa & WaKtu~

~PARA-PARA PENGUNJUNG~ TKS...

Assalamualaikum...
Ngeeee... ingat tak N3 awin yg baru2 ni.. cakap nk wat egg tart.. wah..wah..wah.. awin berjaya membuatnyaaaa... 1 perkataan ja nk habaq kat ampa semuaaa... SENANG!!! OMG.. nnti blh buat lagi... tak sangka.. awin berjaya siapkannya jugak.. dpt dalam 40 biji.. Kelasssss kau AWIN!
Bahan-bahan

400 g tepung gandum
100 g serbuk badam
2camca besar gula
secubit garam
250g butter
2 biji telur
3 camca besar fresh milk (aku letak susu cair)

Kaedah :
1. Tepung diayak bersama dengan garam
2. Gaul serta ramas tepung dan butter sehinnga menyerupai serbuk roti
3. Masukkan telur, gula halus dan susu.
4. Gaul rata sehingga menjadi doh yg lembut.
5. Rehatkan doh setengah jam sebelum di gunakan.
6. Tekan doh ke dalam acuan, dan bakar dengan 150 darjah sehingga masak.

Filling :

5 sudu Besar susu pekat
4 camca besar gula
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur gred A
2 camca besar tepung kastard

Kacau semua bahan di atas.




pssssttt... cek nk habaq.. buat hari ahad.. p cari acuan egg tart tak jumpa la.. last sekali awin ambik acuan seakan2 egg tart.. so dia tk cantik sangat laa.. tapi rasa sedappppp.. hehe..

0 comments:

Post a Comment

said