SALAM & SELAMAT SEJAHTERA...
Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.
j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..
Hari Sabtu aku buka posa ngn my mum... hehe.. hari ahad aku buka posa umh M.I.L.. penuh ngn abg acha n the family.. nabila.. anak2 k.iena... meriah n penuh meja... ermmm.. best3... makanan pun jadilah macam2.. yg tak tahan tu.. air.. perghhhh.. boleh mandi air laaaa...
aku masak simple jer.. wat masak lemak kuning, dagign black papper, wantan goreng, sayur bayam, agar2 jelly longan.
j0m intai tgk resepi2 terbaik.. (hahaha terbaik ka???) perluka?? biasalah sapa nk perasan diri sndiri nie kan.. klu tggu org puji lambat.. tambah2 klu hat PhD tuh kan.. lg2 la tak ngaku kan.. ermm.. sabor jer laa..
DAGING BLACK PAPPER

BAHAN2:
DAGING BATANG PINANG 300GM(daging biasa pun ok..)
SOS TIRAM 1/2 BOTOL
LADA HITAM (kisar)
BAWANG BESAR (hiris bulat)
BAWANG PUTIH (ketuk)
HALIA (hiris nipis)
CILI BENGGALA (kuning + merah)
GARAM
PERASA
CARA2:
REBUS NAIK DAGING BERSAMA BAHAN2 TADI DAN MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.
BIAR SEHINGGA AGAK KERING MASUKKAN GARAM DAN CILI BENGGALA.
IKAN MASAK LEMAK KUNING
BAHAN2:
IKAN 6 EKOR
BAWANG MERAH*
HALIA*
SERAI
DAUN KUNYIT
LADA HITAM
TOMATO
SERBUK KUNYIT
SANTAN
ASAM KEPING

CARA2:
TUMBUK BAHAN YG. BERTANDA *.
TITIK SERAI.
MASUKKAN BAHAN2 DI ATAS DAN REBUS NAIK SEHINGGA MASAK
WANTAN GORENG
BAHAN2:
KULIT WANTAN
UDANG
SOS TIRAM
DAUN BAWANG/SUP
LADA SULAH
GARAM
0 comments:
Post a Comment
said